Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Foto: TV4

Det visste du inte om ägg! Eller..?

Fakta ägg

I jämförelse med övriga Europa ligger svenskarnas äggkonsumtion på en nivå något över medel. Svensken äter i genomsnitt drygt ett halvt ägg om dagen.

Jämför man däremot med Japan och Kina, där ägg är en mer integrerad del i matlagningen, ligger Sverige i lä. Genomsnittspersonen i dessa länder äter nämligen cirka 350 ägg per år, jämfört med svenskens 207 ägg.
Källa: Svenska Ägg

Ett normalstort ägg ger mer än en tredjedel av det rekommenderade dagliga intaget av selen, vitamin E och B12 - och innehåller cirka fem gram fett varav 40 procent är enkelomättat.

Ägg är en bra källa till vitamin B12. Till skillnad mot många andra vitaminer som finns i frukt och grönt finns det vattenlösliga vitaminet B12 framför allt i kött- och mejeriprodukter. Brist på vitamin B12 är ganska vanligt hos äldre och kan leda till sömnbesvär, humörsvängningar, förvirring och demensliknande symtom.

Ägg innehåller förutom mättande proteiner även alla viktiga aminosyror som kroppen behöver.

Ägg är fullproppat av nyttigheter som A-vitamin, B-vitaminer, D-vitamin, E-vitamin, folsyra, järn, jod, selen, zink och magnesium. Dock finns de flesta vitaminer, mineraler och antioxidanter i äggulan.

Ägg innehåller antioxidanter, däribland E-vitamin, selen, lutein och ß-karoten. Samtliga av dessa hjälper kroppen att bekämpa de fria syreradikaler som hela tiden angriper våra celler.

Semlor, kanelbullar, kärlek, värnlösa barn, diabetes, löpning, skumtomtar - etcetera. Att det numera finns dagar för det mesta har nog knappt någon lyckats undgå. 
I dag är det till exempel ägghalvans dag -  något Kurera väljer att uppmärksamma eftersom ägg är en bra källa till näring, inte minst vitamin B12. 
Här får du veta mer.

Ägg anses numera som bra mat. Till exempel är ägg en bra källa till protein och till mycket annan näring. Äggulan innehåller en del fett, både mättat, enkelomättat och fleromättat fett samt vitaminerna A, D och E, B12, riboflavin och folat, plus viktiga mineraler som jod, järn, kalcium,zink och selen.
Enligt nya rön behöver man inte vara rädd för att ägg ska vara dolda kolesterolbovar. Friska personer kan tryggt äta ägg utan att oroa sig för förhöjda kolesterolvärden. Läs mer här.

Äggexpert intervjuas i TV4
Äggexperten Tove Nilsson, som skrivit en bok om ägg, intervjuas i TV4:s Nyhetsmorgon. Där berättar hon bland annat om hur man kokar det perfekta frukostägget, hur man lyckas med den perfekta ägghalvan - och visar hur man enkelt hottar upp gamla klassiker.

 

► Läs också: Har du brist på vitamin B12?

Äggblåsan (luftblåsan) blir större och större ju äldre ägget blir. Foto: TV4

Äggblåsan (luftblåsan) blir större och större ju äldre ägget blir. Foto: TV4

Så kollar du om ett ägg är färskt
Tove Nilsson berättar lite om äggets olika delar och berättar bland annat att vitan har en lite lösare del och en lite hårdare del.
– Det brukar man se när man pocherar, då brukar det bli att det delar sig lite grand, berättar hon för programledaren Peter Jihde.
Något annat som är intressant, menar hon, är knepet som gör att man kan kan avgöra om ett ägg är färskt eller ej.
– Äggblåsan eller luftblåsan (se bild), det är den som blir större och större ju äldre ägget blir och det är därför det här gamla husmorstipset finns om att det sjunker upp till ytan om det är ruttet och om det är färskt så ligger det nere på botten. Så den kan vara bra att kolla, råder hon.

► Läs också: Ägg bra för både blodfetter och midjemått

Äggexperten Tove Nilsson. Foto: TV4

Äggexperten Tove Nilsson. Foto: TV4

Så får du det perfekta ägget - enligt äggexperten
Det råder ju lite delade meningar om hur det perfekta ägget är, berättar hon, och inte minst om hur man tillagar det.
– Alla har ju sin smak. Jag tycker om sex minuters – kallar jag det. Då blir gulan väldigt krämig och lite rinnig inuti.
Hon berättar lite om de olika tillvägagångssätt för äggkokning som finns.
– Många lägger ner det i kallt vatten och låter det koka upp och låter det sedan sätter man klockan på fem minuter eller nio minuter eller vad folk vill ha.
– Vissa kokar upp, lägger ner dom, drar av, sätter på ett lock och låter dem stå.
– Jag kokar upp så att vattnet är kokande, att det kommer lite bubblor. Sedan har jag rumstempererade ägg. Om de är iskalla knäcks de med en gång när de kommer ner i vattnet, säger hon.
Är man rädd för att de ska spricka är detta knepet, berättar hon.
– Det funkar inte med salt i vattnet, eller en sked som ligger och vibrerar eller att man pickar ägget eller så där - utan det handlar om att det inte ska vara kallt och varmt.

 

Håller två månader längre i kylskåpet
Själv förvarar hon alltid sina ägg ute i rumstemperatur, berättar hon.
– De håller ju enligt datumet på förpackningen i rumstemperatur och kallt håller de två månader längre ungefär, berättar hon. Så det är ju länge och sedan kan man ju kolla, tillägger hon och syftar till husmorstricket med luftblåsan beskrivet ovan.
– Sedan kokar jag upp och så lägger jag bara ner dem försiktigt med en sked och så sätter jag klockan på sex minuter, då blir det ett perfekt frukostägg tycker jag.

► Läs också: Nej, ägg höjer inte ditt kolesterol

Tre förslag på hur ägg kan serveras
För att kunna göra saker med gulan kan de dock behöva kokas något längre, berättar hon. Till exempel när man gör så kallade Deviled eggs, en klassisk ägghalva serverad i riktigt amerikansk och brittisk stil.
– Då använder man gulan och och då kokar man dem lite längre, ungefär tio minuter för man vill att gulan ska smula sig lite grand så att man kan blanda upp den med en majonäs och sedan spritsa i det – och så har man i lite paprikapulver, lite hot sauce.
Ett annat tips hon har är att servera sex minuters ägg - eller picklade ägg på en toast med en röra av vispad fetaost och avokado.
Picklad ägg är något man ofta kan bevittna stående på bardisken inne på amerikanska "syltor".
De picklade äggen - som ser mycket vackra och aptitliga ut när man sedan skär dem i ägghalvor - kokas först och läggs sedan ner i en sojablandning bestående av soja och ingefära - eller en blandning av rödbetor och vinäger (vilken ger vackert lilamönstrade ägghalvor).
Äggen läggs ner med en rinnig gula som sedan hårdnar en smula allt eftersom de ligger i blandningen, berättar hon.

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Fakta ägg

I jämförelse med övriga Europa ligger svenskarnas äggkonsumtion på en nivå något över medel. Svensken äter i genomsnitt drygt ett halvt ägg om dagen.

Jämför man däremot med Japan och Kina, där ägg är en mer integrerad del i matlagningen, ligger Sverige i lä. Genomsnittspersonen i dessa länder äter nämligen cirka 350 ägg per år, jämfört med svenskens 207 ägg.
Källa: Svenska Ägg

Ett normalstort ägg ger mer än en tredjedel av det rekommenderade dagliga intaget av selen, vitamin E och B12 - och innehåller cirka fem gram fett varav 40 procent är enkelomättat.

Ägg är en bra källa till vitamin B12. Till skillnad mot många andra vitaminer som finns i frukt och grönt finns det vattenlösliga vitaminet B12 framför allt i kött- och mejeriprodukter. Brist på vitamin B12 är ganska vanligt hos äldre och kan leda till sömnbesvär, humörsvängningar, förvirring och demensliknande symtom.

Ägg innehåller förutom mättande proteiner även alla viktiga aminosyror som kroppen behöver.

Ägg är fullproppat av nyttigheter som A-vitamin, B-vitaminer, D-vitamin, E-vitamin, folsyra, järn, jod, selen, zink och magnesium. Dock finns de flesta vitaminer, mineraler och antioxidanter i äggulan.

Ägg innehåller antioxidanter, däribland E-vitamin, selen, lutein och ß-karoten. Samtliga av dessa hjälper kroppen att bekämpa de fria syreradikaler som hela tiden angriper våra celler.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna med hund

Så slapp Emelie knäsmärtan

Hälsa

En svår skidolycka trasade sönder knäet för Emelie von der Burg. Två operationer och en lyckosam rehabilitering gjorde henne bra igen. Men tio år senare började knät smärta – plötsligt och helt utan anledning. Då tog veterinären Emelie till samma metod som hon rekommenderar till djuren: ett tillskott med grönläppad mussla. Och nu är hon smärtfri igen.

 

Skål med kokosyoghurt toppad med bär och granola

Hemmagjord kokosyoghurt med probiotika

Recept

Njut av en egen yoghurt till frukost eller mellis, gjord på kokosmjölk och boostad med välgörande probiotika, men fri från tillsatser. Inspireras av detta recept från Kureras bloggare Sophie Bohnstedt. Allra godast blir den toppad med immunstärkande bär och knaprig granola.

händer som håller i havtronsbär

Det röda guldet som smörjer slemhinnorna

Hälsa

Fettsyran omega-7 återfuktar slemhinnor i hela kroppen. Ögon, mun och underliv, men också tarmen har slemhinnor som mår bättre av fettsyran. Dessutom gör den gott för huden. Sår läker snabbare och rynkor minskar på djupet. Havtornsbären från Tibet lär vara de mest antioxidantrika i hela världen. Redan efter en månad kommer effekten.

Närbild på bokomslaget "Magnus Carlsons hållbarhetsresa"

Magnus Carlson: Så gör du en klimatplan!

Eko/miljö

Många av oss vill göra något, eller mycket, för att rädda planeten. Men det är desto svårare att veta hur man ska bära sig åt. Någon som har lagt om sin livsstil och vet att det går är miljöengagerade sångaren Magnus Carlson från Weeping willows, som i sin nya bok presenterar hur du gör en klimatplan!

 

målad bild av hjärna där fjärilar flyger ut

Ny metod som ska bromsa Alzheimers sjukdom

Fakta

En ny behandlingsmetod att förhindra uppkomsten hos av Alzheimers sjukdom har utförts på möss – och resultaten är lovande. Forskare vid Uppsala universitet har lyckats öka nedbrytningen av de byggstenar som förhindrar ett protein att bilda klumpar och som gör att minnet försämras.

ansikten på 7 personer

5000 personer ska testa D-vitamin mot covid-19

Forskning

En stor klinisk studie ska undersöka om D-vitamin skyddar mot covid-19. Studien som getts namnet Coronavit kommer att pågå under sex månader och involvera hela 5 000 personer. Studien görs i Storbritannien där befolkningen generellt sett har låg D-vitaminstatus.

två personer springer

Så kan träning motverka cancer

Forskning

Den som drabbats av cancer rekommenderas att motionera eftersom prognosen då blir bättre. Det är inte helt klarlagt varför det förhåller sig på det viset, men nu har forskare vid Karolinska Institutet hittat en trolig förklaring. Fysisk aktivitet verkar kunna påverka de cytotoxiska T-cellerna så att de stärker deras förmåga att ge sig på cancercellerna.

Kvinna sitter i en säng med en kopp i handen

4 teer som hjälper dig att sova bättre

Naturlig hälsa

Naturliga örter som kamomill och citronmeliss kan hjälpa dig att somna lättare, minska antalet tillfällen du vaknar under natten samt förbättra sömnkvaliteten generellt. Allra mest effektivt blir örterna i koncentrerad form, i ett tillskott, men att dricka ett varmt te med örterna i utspädd form är också till hjälp.

 

En pudel får massage på en bänk

Så jobbar en djurhomeopat

Husdjur

Homeopati är en alternativ, holistisk behandlingsform med egna läkemedel för människor. Men det finns faktiskt även homeopati för djur, som då behandlas av djurhomeopater. Hur jobbar en sådan? Kurera frågade Annika Petrén och Sofie Rehndell, som bägge kan titulera sig djurhomeopater.

Närbild på en galette med cashewsmör med granatäpple

Glutenfri galette med granatäpple och cashewsmör

Recept

I det här receptet, signerat stjärnkocken Niklas Ekstedt, får du upptäcka den underbara franska galetten, här pyntad med granatäpple, mynta och cashewnötter! Till skillnad från "syskonet" crêpe är en galette mindre söt och mer aromatisk då den är gjord på glutenfritt bovetemjöl istället för vetemjöl.

 

tre kvinooansikten

Så kan din rosacea bli bättre

Hälsa

Rödhet eller rodnad på huden kan till exempel vara ytliga blodkärl eller rosacea. Kyla, värme och stress kan också göra huden rödflammig. Studier har visat ett en speciell molekyl som kommer från sackaros kan dämpa med röda området i ansiktet med upp till 68 procent.

man bär kvinna på ryggen

Naturens apotek: Uppiggande växter

Hälsa

När dagarna blir kortare och höstmörkret blir allt mer påtagligt hinner en del av oss aldrig ut i dagsljus. Då är det lätt att tappa ork och energi. Här är några pigga växter som ger kraft till både kropp och sinne.

Lingonbröd från boken "Systrarna Perssons skafferi"

Lingonbröd med anis

Recept

Vill du lyxa till vardagsfrukosten? Svep då ihop detta lingonbröd innan du går och lägger dig på kvällen och låt kalljäsa över natten. På morgonen är det bara att skjutsa in de färdigjästa bröden i ugnen - och voíla frukosten är serverad.

 

En shake med jordnötssmör och bär

Må bra i höst med hälsosam comfort food

Kost

Matbloggaren Agnes Gällhagen har samlat sina bästa och mest trösterika comfort food-recept i en kokbok i grön tappning. Mat att laga när du vill vara lite extra snäll mot dig själv, när förkylningen lurar eller du helt enkelt behöver fylla på med extra näring och omtanke.