Annons
Annons

Detta är hyaluronsyra

Det hyllas som mirakelingrediensen för fin och slät hy, sägs motverka rynkor och används av läkare för att behandla artros i lederna. Vi har tittat närmare på hyaluronsyra – som trots sitt namn till inte är en syra, utan en kroppsegen sockermolekyl.

Redaktionen

31 januari, 2019
Detta är hyaluronsyra
Dela inlägget

Det hyllas som mirakelingrediensen för fin och slät hy, sägs motverka rynkor och används av läkare för att behandla artros i lederna.
Vi har tittat närmare på hyaluronsyra – som trots sitt namn till inte är en syra, utan en kroppsegen sockermolekyl.

Hyaluronsyra finns naturligt både i huden och i brosket, och även i ledvätska, benhinnevävnad, ögon och i navelsträngen. Den tillverkas av kroppen ändå från födelsen, men produktionen avtar med åren.
Den här minskade produktionen, och förstås även minskade mängden hyaluronsyra i kroppen, leder till ökad torrhet i huden, slappare hud, fina linjer, rynkor och hängig hud – allt det där som vi med allsköns krämer och behandlingar försöker hålla stången.

Ingen egentlig syra
Hyaluronsyra finns i störst mängder i kroppen när vi föds och minskar sedan med ålder och exponering for UV-ljus, vilket gör att även fukten den binder minskar. Detta leder till att huden gradvis blir torrare, tappar sin elasticitet och rynkor blir därmed tydligare.
Hyaluronsyra är dock inte en syra utan ett kroppsegen sockermolekyl som visat sig ha en otrolig kapacitet att binda vätska och ge huden fukt och elasticitet.

Populär hudvårdsingrediens
Det är på grund av hyaluronsyrans förmåga att återfukta och fylla ut huden som den är en så populär hudvårdsingrediens, som ofta finns i ekologiska produkter på grund av sitt naturliga ursprung.
Hyaluronsyrans molekyler har nämligen en unik förmåga att både locka till sig och behålla mer än 1000 gånger sin egen vikt i vatten. Det är mer än någon annan biologisk substans, vilket gör ämnet hyaluronsyra till en fantastisk fuktbindare och mjukgörare i krämer och serum (ingår till exempel i serumet 2-Phase Hyaluron-Shake från Annemarie Börlind som valdes till favorit när Kureras skönhetspanel testade serum).

Bevisad fuktbindare
I princip alla anti-aging-produkter som tar bort rynkor och påverkar huden släthet och elasticitet innehåller just hyaluronsyra.
En studie, publicerad i the Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology, observerade 33 kvinnor med en snittålder på 45 år i över åtta veckor medan de använde lotioner, serum och krämer innehållande hyaluronsyra.
Resultaten visade signifikanta förbättringar i hudfuktighet, konsistens och fasthet efter två, fyra och åtta veckors användning.

Hudkräm vs kosttillskott
Men även om forskare menar att hudkräm kan ha viss effekt menar många att intag av hyaluronsyra troligtvis har långt större effekt.
Naturläkaren och hudterapeuten Johanna Bjurström, tillika hudvårdsexpert i Kureras expertpanel ger sin syn på saken.
– Hyaluronsyra är framför allt fuktgivande och har en föryngrande effekt på huden. Men det kan vara svårt att tillsätta den i en kräm och uppnå full effekt utan man kan behöva tillsätta den inifrån, genom kosten eller genom tillskott. Däremot har man sett att krämer med levande bakterier främjar hudens egna hyaluronsyra, vilket gör att dessa kan ha en återfuktande och hudföryngrande effekt. Jag trycker att det är effektfullt med kosttillskott med hyaluronsyra i, men det finns bättre och sämre kvalitet, säger hon till Kurera.

LÄS OCKSÅ: Näring för huden – utsidan speglar insidan

Känslig för fria radikaler
Solens strålar och vårt solande tär väldigt mycket på huden och speciellt på mängden hyaluronsyra. Hyaluronsyran är också känslig för fria radikaler och påverkas av den oxidering som kroppen utsätts. Vi kan motverka de fria radikalerna genom att äta mycket antioxidanter, till exempel C-vitamin. Det kan du själv påverka varje dag, genom att tänka på vad du äter och att äta tillskott.

Effekten liknas den hos en krockkudde
Hyaluronsyrans effekt i koppen kan liknas vid en krockkudde och en glid- och mjukgörare för leder, nerver, hår, hud och ögon.
Skönhetsindustrin har känt till hyaluronsyra i årtionden. Redan 1988 användes bioteknologiskt framtagen hyaluronsyra forst i kräm av japanska Shiseido Bio-Performance. Då innehöll krämen mindre än 0,001 procent hyaluronsyra och var väldigt dyr att framställa.

Numera fokuserar hudvårdsproducenter på hur de kan få bäst resultat av hyaluronsyra. Vissa satsar på en lågmolekylar version som kan ta sig ner väl genom cellerna, och andra på en högmolekylär sammansättning som håller sig kvar och kan verka längre på huden.

LÄS OCKSÅ: Ungdomlig hy med naturens anti aging-ingredienser

Effektivt vid artros
Hyaluronsyra har en stötdämpande förmåga vilket gör den till en av de viktigaste komponenter i bindväv, brosk, leder, och muskler.
Därför är produkter med hyaluronsyra en av de mest populära behandlingarna när vi får problem med leder och muskler orsakad av hårt slitage sjukdom eller ålder. Men ämnet går även att injicera.

Injektioner – en behandlingsform
Upprepade injektioner av hyaluronsyra har även visat sig kunna fungera som behandlingsmetod vid tidigt upptäckt artros. Artros är den vanligaste ledsjukdomen och innebär att ledbrosket bryts ner. Injektioner av hyaluronsyra verkar genom att återställa den smörjande och stötdämpande funktionen av natriumhyaluronat i leden. Effekten av injektionerna varierar dock och vissa menar att det är svårt för kroppen att behålla hyaluronsyran när leden används.

Läkaren: ”Bra behandlingsmetod”
Björn Alber är läkare och specialist inom idrott och rehabilitering på Genesis Friskvård i Stockholm:
– Jag tycker att hyaluronsyra är en mycket bra behandlingsmetod. Jag har gjort cirka 20 000 behandlingar de senaste 20 åren. Det är viktigt att man går till en läkare som har ledinjektionskompetens. Dessutom är det viktigt att man har säkrat diagnosen artros och att patienten faller inom den behandlingsbara kategorin – träningsvillig, inte för grav artros och helst inte för överviktig – för att det ska gå att behandla framgångsrikt, säger han till tidningen Doktorn.

Ger stabilare bindväv
Även osteopaterna vid kliniken Hälsa och helhet i Kungsbacka utanför Göteborg använder sig av hyaluronsyra i sin behandling, i deras fall i form av ett kosttillskott där hyaluronsyran kombinerats med något som kallas magnifood, vilket kortfattat är frystorkade örter och växter för ökad synergistisk effekt.
– Vi jobbar med det vid artros i knän och ser väldigt god effekt. Bindväven, det vill säga själva stödjevävnaden, blir stabilare, berättar osteopaten Stefan Andreasson för Kurera.
Han utvecklar:
– En stabil bindväv är det som gör att vi har god hållning och alltså påverkar hur vi står och går och gör att vi inte sjunker ihop.
Men – det tar lite tid för kroppen att svara, förklarar han.
– Det är hos patienter som använt hyraluronsyra en längre tid, kanske tre månader, som vi ser att bindväven blivit stabilare. Det dröjer alltså lite så man får inte ge upp för fort.

LÄS OCKSÅ: Artros? Så får du hjälp!

Vegansk hyaluronsyra
Som kuriosa i en artikel om hyaluronsyra kan tilläggas att hyaluronsyra tidigare utvanns från tuppkam men idag kan den, i enlighet med rådande samhällstrend, utvinnas helt veganskt. Kosttillskottet osteopaten Stefan Andreasson använder i behandlingen av sina patienter är ett sådant exempel.

Motverkar torra ögon
Hyalurosyra har fler användningsområden. Det kan till exempel också vara till nytta för personer som lider av problem med till exempel torra, grusiga eller överansträngda ögon och används därför ibland även i ögondroppar.

Av Maria Torshall och Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Annons