Fyrverkeri

“Detta ger vi som nyårslöfte”

Så var det dags för nytt år igen - och för vissa dags att avlägga nya nyårslöften. Men hur många ägnar sig egentligen åt det?
Vi gjorde en enkät bland Kureras bloggare - och lite annat löst folk.
Frågan löd: Vad har du för tankar kring nyårslöften?

Anna Ledberg, 36, Stockholm

Blogg: Groddat är godast

Anna Ledberg närbild inklippt i bild av gröna blad

"Nyårslöften är till för att brytas"
– Jag brukar inte ge löften kring nyår för är det något som jag ska lova så fungerar det bättre att lova en "vanlig dag". Nyårslöften är till för att brytas ser jag och traditionsenligt håller de flesta inte sina löften.


Richard Koivusalo, 27, Nacka

Blogg: Sparrissoldaten

Richard Koivusalo tar selfie utomhus med vit t-shirt och glasögon"Troligare att jag hittar motivationen någon av övriga 364 dagarna"
– Jag brukar aldrig avlägga nyårslöften, vet inte vad det är jag ska lova att förändra. Ibland behöver man en skjuts i baken för att förändra saker, beteenden och mönster, men jag ser bara inte att nyår är den skjutsen. Det är troligare att jag under någon av det övriga 364 dagarna hittar motivation eller att jag är mentalt förberedd för att ändra på något, snarare än när jag står och tittar på raketer. Men det är klart, det kanske smäller av en raket vid skallen på mig, då kanske jag får ett infall och börjar lova runt och hålla tunt, vi får se.

Fredrik Paulun, 44, Nacka

Näringsfysiolog och författare

fredrik paulun "Brutna nyårslöften blir ett så tydligt bakslag"
– Jag är tveksam till nyårslöften eftersom jag istället försöker leva lagom nyttigt hela tiden. Då behöver man inte gå in i någon slags asketfas och undvika allt och träna som en tok. De flesta nyårslöften bryts dessutom och då blir det ett så tydligt bakslag.

 

 

Caroline Falk, 29, Hjärnarp

Blogg: Ett liv tillsammans

Caroline Falk"Vill jag ändra på något gör jag det oavsett när på året det är"
– Jag har aldrig avlagt några nyårslöften. Ser inte vitsen med att utlova en förändring just då bara för att man ska. Det finns sällan den motivation bakom som behövs för att genomföra det. Däremot så lägger jag mycket fokus på min egen utveckling och dyker det upp något som jag vill ändra på så gör jag det på en gång oavsett när på året det är.

Messiah Hallberg, 30, Stockholm

Journalist, podcast-makare och stå-upp-komiker

messiah_hallberg"Har försökt men misslyckats"
– Jag har försökt men - som alla andra - misslyckats gång på gång. Det har gällt allt från att träna mer till att försöka sluta skjuta på saker.


Julia Lindeborg, 35, Nyköping

Blogg: Framtidsgården

Julia Lindeborg"Summerar året och sätter upp riktlinjer"
Jag och min man brukar summera året som gått och sätta upp nya intentioner och riktlinjer för oss själva eller för familjen. Vi skriver eller ritar dem. Sedan är det kul att blicka tillbaka och se hur det gått. Det kan vara allt i från att "under det kommande året ska jag vara modigare", "under det kommande året ska vi dricka fler gröna smoothies", "under det kommande året ska jag löpträna en gång i veckan" eller "under det kommande året fjällvandrar vi".

Sigrid Bernson, 25, Stockholm

Blogg: Sigrid Bernson
Sigrid Bernson"Tycker att nyårslöften borde uppmuntras mer"
– Jag tycker att nyårslöften kan vara ganska roligt. Jag ser inget fel i att sätta upp nya mål och att ha nya drömmar för det kommande året. Det är ett perfekt tillfälle till nystart och jag tycker att nyårslöften borde uppmuntras mer.
– På nyår har vi som tradition i vår familj att var och en berätta om det gångna året vid middagen. Vad som har varit det bästa, det sämsta och vad man önskar kunna uppnå under kommande år. Det är väldigt mysigt och jag tror att det är superviktigt att få lov att ha drömmar och att våga jaga dem.

 

Hans Mebius, 49, Nacka

Blogg: Mansklig

Hans Mebius"Har tjuvstartat ett löfte"
– Jag har slutat med nyårslöften sedan länge. Löften kan man ge när man vill... varför bara använda nyårsafton till det? Dock har jag tjuvstartat ett löfte sedan en tid tillbaka. Den 9 mars går jag upp i den absoluta eliten för män och fyller 50 år. Jag kommer att satsa extra hårt på träningen igen efter en höst av sporadisk träning, vilket är olikt mig men varit nödvändigt då fokus legat på annat mer själsligt.


Bella Håkansson, 40, Upplands-Väsby

Blogg: Bella Om Yoga

 

Bella håkansson vid vatten

"Lyckades troligt bra med förra årets löften"
– Åh, förra året, vilket jag reflekterade över häromdagen, hade jag som löfte att reda ut och ta tag i jobbiga saker i familjelivet. Det ägnades första halvåret till. Ett annat var att umgås mer med mina vänner och lyfta yogan en dimension. Känner mig mycket nöjd, har lyckats otroligt bra med allt, tack vare fint och kärt stöd runt omkring mig.
– Löften inför 2015 är att fortsätta precis i den kurs jag håller nu.

Camilla Rahm, 35, Stockholm

Blogg: Surf the healthy way've

Camilla Rahm närbild ansikte"Skriver ner vad som är viktigt för mig"
– Jag brukar inte ge något direkt nyårslöfte, mer skriva ner vad som är viktigt för mig för att må bra under det kommande året och vad jag vill uppnå privat, med träningen och i jobbet. På sätt blir det mer än vision och målsättning för året som jag kan leva och göra "vägval" efter. Något att bygga rutiner och vardag kring.

Mia Tjärnlund, 36, Helsingborg

Blogg: Mias familjeblogg

mia_tjarnlund_mias_familjeblogg_223x140"Årets löfte kommer bli mitt löfte varje nyår resten av mitt liv"
– Generellt tycker jag att det är sunt att ge nyårslöften om man på riktigt avser att förändra något. Det är alltid en bra känsla med en omstart för nya sunda rutiner. Det viktiga är bara att inte se det som ett misslyckande när rutinen inte längre håller - för det kommer hända förr eller senare - utan att bara konstatera misslyckandet och fortsätta som om det aldrig hände. Det är så man förändrar vanor långsiktigt.
– Jag har inte haft nyårslöften på många år. I år kommer jag dock avlägga ett nyårslöfte som jag redan försöker leva efter och som kommer bli mitt löfte varje nyår resten av mitt liv: att alltid sätta min och min familjs hälsa och välmående i första hand. Det handlar om att äta bra, att träna, att prioritera sömn, frisk luft och tid för eftertanke. Och att släppa sitt ego. Först då kan man må bra på riktigt.

Jessica Forsman (tv), 26, Stockholm

Blogg: Hälsosammare vardag

Jessica och Lovisa Forsman skriver bloggen Hälsosammare vardag närbild utomhus

"Enklare om man har ett löfte tillsammans med någon"
– Mitt och Lovisas förra nyårslöfte var en klädpakt som har inneburit att vi inte fått köpa nya kläder under ett helt år. Har vi verkligen behövt köpa något har det funnits undantag för secondhandkläder och kläder tillverkade i eko-material. Detta har inneburit att jag knappt köpt några kläder alls och på köpet har jag sparat väldigt mycket pengar. Jobbigast har det nog varit för Lovisa som numera är en nykter shopaholic.
– Att hålla ett nyårslöfte kan vara väldigt svårt men det blir mycket enklare om man har ett löfte tillsammans med någon så att man kan stötta och peppa varandra. Vad mitt och Lovisas nyårslöfte för 2015 kommer vara är inte bestämt ännu, men det återkommer vi om.


Julia Eriksson, 23, Söderhamn

Blogg: Hälsa på mina villkor

Julia Eriksson"Numera avlägger jag inga löften utan sätter upp mål och delmål "
– När det gäller nyårslöften har jag varit väldigt okontroversiell och avlagt nyårslöften gällande klassikerna,som exempelvis viktnedgång eller mer regelbunden träning. Nuförtiden avlägger jag inga löften utan mer sätter upp mål och delmål för saker jag vill uppnå under året. Ett löfte för mig är ingenting jag bryter eller misslyckas med, men mål och delmål kan ändras under tiden och skulle det ske är det inget misslyckande eller en besvikelse.

Rebecka Berglund, 25, Karlstad

Blogg: Hälsocoachen

 

Rebecka Berglund

"Ett nyårslöfte ett jättebra sätt att starta något man velat länge"
– 
Jag avlägger bara nyårslöften om jag känner att de är tydliga och konkreta. En tydlig målsättning är nödvändig om man vill hålla sitt nyårslöfte. Jag har faktiskt hållit flera nyårslöften varav ett var att inte äta godis eller fika på ett år, det gick jättebra! Jag tycker det är roligare om man avlägger samma nyårslöfte som någon annan, då blir det en tävling vilket är en stor motivationsfaktor för mig.
– Egentligen är ju ett nyårslöfte ett jättebra sätt att starta något man velat länge, man ska bara göra det seriöst om man vill nå målet. Att endast säga ”Jag ska gå ner i vikt” eller ”jag ska träna mer” fungerar inte alls. Då måste man göra det mer konkret, exempelvis ”Jag ska styrketräna tre istället för två dagar varje vecka”. Sätt bara konkreta mål som du faktiskt vill genomföra, annars strunta i det.

Mia Hagenmalm, 50 +, Nynäshamn

Blogg: Riktig mat & hälsa

Närbild Mia Hagenmalm

"Sätter upp olika mål för mig själv"
– Jag ger aldrig några löften. Däremot sätter jag upp olika mål för mig själv! Det kan vara angående mitt arbete eller inom sången. Mål kan ta tid att uppnå, men jag brukar alltid göra det förr eller senare. Det gäller bara att fokusera, affirmera, och tänka positivt!
– Jag brukar också sätta upp en "trigger" i form av ett ord eller siffra på kylskåpsdörren eller någonstans i mitt hem där jag ser den dagligen. Det är ett sätt för mig att trigga mig själv att tänka på målet. Exemepelvis hade vi som mål i kören att uppnå 777 poäng när vi skulle tävla i VM. Jag hade då siffrorna 777 uppsatt på ytterdörren, och allt med siffrorna runt 777, exempelvis som en på en nummerplåt på en bil blev en trigger. Jag glömmer aldrig när jag dagarna innan vi skulle resa till VM såg en bil med nummerplåten UPP 777. Vi slog våra affirmerade poäng! Och vann VM!

 

Av Isabelle Hedander


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Elaine Jenderklint

Elaine fick tillbaka glans och liv i håret igen

Hälsa

För två år sedan kom cancern tillbaka och Elaine Jenderklints ena bröst opererades bort. I efterbehandlingen ingick hormontabletter – som gav starka biverkningar. Kroppen värkte och håret blev tunnare och livlöst, men ett tillskott med bland annat hirs har gett Elaine glansen och hårkvaliteten tillbaka.

Fredrik Ölander

Fiskolja lindrar inflammerad tarm

Mage

Inflammatoriska tarmsjukdomar som Chrons sjukdom och ulcerös kolit har en sak gemensamt – de kommer i skov. Studier har visat att ett tillskott av omega-3 är ett sätt att minska inflammation i tarmen och göra skoven färre och lindrigare. – Men var noga med att välja en fiskolja som är stabil och håller hög kvalitet, säger Fredrik Ölander, funktionsmedicinsk terapeut som dagligen träffar klienter med besvärliga magar.

Kaeng phet – röd currygryta med grönsaker

Recept

Denna thailändska gryta är fullproppad med av grönsaker. Detta och många andra goda vegetariska recept från hela världen hittar du i den gröna kokboken boken "Zeinas green kitchen" av matprofilen Zeina Mourtada – känd för sin uppskattade blogg "Zeinas kitchen" och sin medverkan i TV.

”Jag valde bort medicinen och blev frisk av träning och bra mat”

Hälsa

För tio år sedan när Benny Ottosson fick reda på att blodtrycket var förhöjt valde han bort medicinen och ändrade livsstil. På tre månader lyckades han sänka sitt blodtryck till normal nivå, men för två år sedan, när han fick en hudcancerdiagnos gjorde han en ny och djupare förändring – denna gång i sin inre värld. Om sin hälsoresa berättar Benny Ottosson i boken, "Frisk, lugn, utvilad, stark. Hela livet".

 

Kvinna som sitter i yogaställning

Naturens under lindrar ledbesvär

Forskning

Kådan boswellia och roten gurkmeja har i årtusenden använts inom den ayurvediska medicinen för att lindra ledbesvär. Ny forskning visar att effekten förstärks när de renodlas och används tillsammans så att ett plus ett inte bara blir två – utan tre.

Snart kan vi läsa av psykisk ohälsa i blodet

Mental hälsa

Det kommer ständigt nya siffror på att den psykiska ohälsan bland unga ökar men inte så mycket som visar på varför. Vid Uppsala universitet bedrivs sedan några år en studie som ska öka den kunskapen genom att bland annat studera gener för att göra det möjligt att ställa tidigare diagnoser.

Högt blodtryck – Så funkar det

Hjärt- kärlhälsa

Högt blodtryck är en av våra vanligaste hjärt-kärlsjukdomar, de flesta som drabbas är män. Högt blodtryck kan leda till flera allvarliga sjukdomar och bör därför tas på allvar. Mycket kan göras genom livsstilsförändringar och kostomläggning, hjälper inte det bör man överväga andra behandlingsmetoder.

 

Skönhetspanelen testar: body scrubs

Hud

Kall och torr luft på ingång betyder att det är dags att vårda huden lite extra. Genom att återfukta – och inte minst skrubba får du både lyster och en len hud. Kureras skönhetspanel har testat några naturliga kroppsskrubbar och hittat en favorit.

Glutenintoleranta får oftare selenbrist

Kost

Närmare tre procent av svenskarna har diagnosen celiaki - en autoimmun sjukdom som kräver livslång kostbehandling, och även om man äter rätt kan tarmen ha svårare att ta upp näring. Därför kan glutenintoleranta oftare lida av vitamin- och mineralbrist. Studier visar en tydlig koppling mellan glutenintolerans och bland annat brist på selen.

Peder Gustafsson

“Rödbetan boostar min träning”

Hälsa

Peder Gustafsson har idrottat i hela sitt liv. Numera är skidträningen det han satsar mest på och i årets Vasalopp kom han på 331 plats. Det tackar han åtminstone delvis ett tillskott med rödbetsextrakt för. Med hjälp av det kan han träna hårdare och orka mer.

 

Ann blev kvitt sina ständiga urinvägsinfektioner

Hälsa

Anns urinvägsinfektioner började för tio år sedan och hon har flera gånger om året behandlats med penicillin. – Jag har haft en enda urininfektion i mitt liv tidigare, men efter klimakteriet har det varit tre, fyra gånger om året. Sedan jag hittade tranbärsextraktet har infektionerna försvunnit helt, säger hon.

Växtbaserad kost kan lindra reumatoid artrit

Forskning

En växtbaserad kost kan bidra till att lindra smärtsamma symtom vid reumatid artrit.   Tidigare har man sett förbättringar hos patienter med fibromyalgi, mycket talar nu för att flera autoimmuna sjukdomar kan förebyggas med en kost basesrad på frukt och grönt.

apelsiner och citroner

Därför behöver immunförsvaret C-vitamin

Hälsa

Just nu lider miljontals människor i världen av C-vitaminbrist, en brist som till slut kan leda till olika sjukdomar och i sällsynta fall till döden. Immunologen Sanna Ehdin, forskare, föreläsare och författare, säger att C-vitamin stärker immunförsvaret och ger ökat motstånd mot infektioner, influensa och förkylning

 

“Nu är magen lugnare och jag är mitt pigga jag igen”

Hälsa

I många år tänkte Annette att magvärken var något hon fick stå ut med och lära sig att acceptera. När hon efter akuta magsmärtor på en semesterresa provade kisel blev magen lugnare och värken kommer nu allt mer sällan. – Jag är positivt överraskad att jag får så bra effekt. Jag behöver inte känna att jag måste gilla läget, säger hon.

Magsyran är viktig för mer än matsmältningen

Mage

För många är magsyra något som till varje pris ska kontrolleras, det kopplas till magkatarr och sura uppstötningar som vi tar läkemedel för att dämpa. Men flera problem beror på att vi har för lite snarare än för mycket och magsyran spelar en viktig roll inte bara för matsmältningen utan också för att hålla oss friska i övrigt.

Marie Sjödin

Så fann Marie ork att leva fullt ut!

Hälsa

Kanske var det vårtrötthet, kanske arbetstempot, men Marie Sjödin var trött. När hon stod i gymmet kändes det tungt och hemma tog orken slut innan dagen var över. När hon hittade tabletter med aminosyror så ökade marginalerna och hon orkade mer – på flera plan

Återfukta hår och hud – inifrån och ut

Skönhet

Sommarsolen kan torka ut både håret och huden och så här frampå höstkanten behöver vi ge oss själva det bästa för att återfukta och reparera både inifrån och ut! Här ger Kureras skönhetsexpert Johanna Bjurström tips på några sköna produkter att ladda upp med inför kallare tider.

 

Tappade fisknät fångar upp stora mängder fisk 

Eko/miljö

Fisknät som tappas ute till havs kallas spökgarn. De sjunker ner till botten och blir en till en dödsfälla för fiskar i många år efteråt. Ett djurplågeri som aldrig tillåtits på land. I FN pågår nu förhandlingar om att ta fram ett globalt havsavtal men även lokalt efterlyser man åtgärder.

Lukas Färenstedt- Widerberg

Så fick Lukas, 16, hjälp med sin adhd

Intervju

Sedan Lukas Färenstedt-Widerberg fick sin adhd-diagnos har han provat olika mediciner för att få bukt med känsloutbrott och koncentrationen, men ingenting har fungerat. Det var inte förrän han provade ett näringstillskott som han kände sig lugnare, mer fokuserad och kunde sova bättre

Mellanösternpanna med broccoli

Recept

En rätt som går hem hos många barn är ugnsrostad broccoli. I det här receptet från kokboken "Little Green Kitchen" får broccolin sällskap av kikärter, kanel, granatäppel­kärnor, tahiniyoghurt och en fräsch melonsallad.