Fyrverkeri

”Detta ger vi som nyårslöfte”

Så var det dags för nytt år igen – och för vissa dags att avlägga nya nyårslöften. Men hur många ägnar sig egentligen åt det?
Vi gjorde en enkät bland Kureras bloggare – och lite annat löst folk.
Frågan löd: Vad har du för tankar kring nyårslöften?

Anna Ledberg, 36, Stockholm

Blogg: Groddat är godast

Anna Ledberg närbild inklippt i bild av gröna blad

”Nyårslöften är till för att brytas”
– Jag brukar inte ge löften kring nyår för är det något som jag ska lova så fungerar det bättre att lova en ”vanlig dag”. Nyårslöften är till för att brytas ser jag och traditionsenligt håller de flesta inte sina löften.

 


Richard Koivusalo, 27, Nacka

Blogg: Sparrissoldaten

Richard Koivusalo tar selfie utomhus med vit t-shirt och glasögon”Troligare att jag hittar motivationen någon av övriga 364 dagarna”
– Jag brukar aldrig avlägga nyårslöften, vet inte vad det är jag ska lova att förändra. Ibland behöver man en skjuts i baken för att förändra saker, beteenden och mönster, men jag ser bara inte att nyår är den skjutsen. Det är troligare att jag under någon av det övriga 364 dagarna hittar motivation eller att jag är mentalt förberedd för att ändra på något, snarare än när jag står och tittar på raketer. Men det är klart, det kanske smäller av en raket vid skallen på mig, då kanske jag får ett infall och börjar lova runt och hålla tunt, vi får se.

Fredrik Paulun, 44, Nacka

Näringsfysiolog och författare

fredrik paulun ”Brutna nyårslöften blir ett så tydligt bakslag”
– Jag är tveksam till nyårslöften eftersom jag istället försöker leva lagom nyttigt hela tiden. Då behöver man inte gå in i någon slags asketfas och undvika allt och träna som en tok. De flesta nyårslöften bryts dessutom och då blir det ett så tydligt bakslag.

 

Caroline Falk, 29, Hjärnarp

Blogg: Ett liv tillsammans

Caroline Falk”Vill jag ändra på något gör jag det oavsett när på året det är”
– Jag har aldrig avlagt några nyårslöften. Ser inte vitsen med att utlova en förändring just då bara för att man ska. Det finns sällan den motivation bakom som behövs för att genomföra det. Däremot så lägger jag mycket fokus på min egen utveckling och dyker det upp något som jag vill ändra på så gör jag det på en gång oavsett när på året det är.

Messiah Hallberg, 30, Stockholm

Journalist, podcast-makare och stå-upp-komiker

messiah_hallberg”Har försökt men misslyckats”
– Jag har försökt men – som alla andra – misslyckats gång på gång. Det har gällt allt från att träna mer till att försöka sluta skjuta på saker.


Julia Lindeborg, 35, Nyköping

Blogg: Framtidsgården

Julia Lindeborg”Summerar året och sätter upp riktlinjer”
Jag och min man brukar summera året som gått och sätta upp nya intentioner och riktlinjer för oss själva eller för familjen. Vi skriver eller ritar dem. Sedan är det kul att blicka tillbaka och se hur det gått. Det kan vara allt i från att ”under det kommande året ska jag vara modigare”, ”under det kommande året ska vi dricka fler gröna smoothies”, ”under det kommande året ska jag löpträna en gång i veckan” eller ”under det kommande året fjällvandrar vi”.

Sigrid Bernson, 25, Stockholm

Blogg: Sigrid Bernson
Sigrid Bernson”Tycker att nyårslöften borde uppmuntras mer”
– Jag tycker att nyårslöften kan vara ganska roligt. Jag ser inget fel i att sätta upp nya mål och att ha nya drömmar för det kommande året. Det är ett perfekt tillfälle till nystart och jag tycker att nyårslöften borde uppmuntras mer.
– På nyår har vi som tradition i vår familj att var och en berätta om det gångna året vid middagen. Vad som har varit det bästa, det sämsta och vad man önskar kunna uppnå under kommande år. Det är väldigt mysigt och jag tror att det är superviktigt att få lov att ha drömmar och att våga jaga dem.

 

Hans Mebius, 49, Nacka

Blogg: Mansklig

Hans Mebius”Har tjuvstartat ett löfte”
– Jag har slutat med nyårslöften sedan länge. Löften kan man ge när man vill… varför bara använda nyårsafton till det? Dock har jag tjuvstartat ett löfte sedan en tid tillbaka. Den 9 mars går jag upp i den absoluta eliten för män och fyller 50 år. Jag kommer att satsa extra hårt på träningen igen efter en höst av sporadisk träning, vilket är olikt mig men varit nödvändigt då fokus legat på annat mer själsligt.


Bella Håkansson, 40, Upplands-Väsby

Blogg: Bella Om Yoga

Bella håkansson vid vatten

”Lyckades troligt bra med förra årets löften”
– Åh, förra året, vilket jag reflekterade över häromdagen, hade jag som löfte att reda ut och ta tag i jobbiga saker i familjelivet. Det ägnades första halvåret till. Ett annat var att umgås mer med mina vänner och lyfta yogan en dimension. Känner mig mycket nöjd, har lyckats otroligt bra med allt, tack vare fint och kärt stöd runt omkring mig.
– Löften inför 2015 är att fortsätta precis i den kurs jag håller nu.

Camilla Rahm, 35, Stockholm

Blogg: Surf the healthy way’ve

Camilla Rahm närbild ansikte”Skriver ner vad som är viktigt för mig”
– Jag brukar inte ge något direkt nyårslöfte, mer skriva ner vad som är viktigt för mig för att må bra under det kommande året och vad jag vill uppnå privat, med träningen och i jobbet. På sätt blir det mer än vision och målsättning för året som jag kan leva och göra ”vägval” efter. Något att bygga rutiner och vardag kring.

Mia Tjärnlund, 36, Helsingborg

Blogg: Mias familjeblogg

mia_tjarnlund_mias_familjeblogg_223x140”Årets löfte kommer bli mitt löfte varje nyår resten av mitt liv”
– Generellt tycker jag att det är sunt att ge nyårslöften om man på riktigt avser att förändra något. Det är alltid en bra känsla med en omstart för nya sunda rutiner. Det viktiga är bara att inte se det som ett misslyckande när rutinen inte längre håller – för det kommer hända förr eller senare – utan att bara konstatera misslyckandet och fortsätta som om det aldrig hände. Det är så man förändrar vanor långsiktigt.
– Jag har inte haft nyårslöften på många år. I år kommer jag dock avlägga ett nyårslöfte som jag redan försöker leva efter och som kommer bli mitt löfte varje nyår resten av mitt liv: att alltid sätta min och min familjs hälsa och välmående i första hand. Det handlar om att äta bra, att träna, att prioritera sömn, frisk luft och tid för eftertanke. Och att släppa sitt ego. Först då kan man må bra på riktigt.

Jessica Forsman (tv), 26, Stockholm

Blogg: Hälsosammare vardag

Jessica och Lovisa Forsman skriver bloggen Hälsosammare vardag närbild utomhus

”Enklare om man har ett löfte tillsammans med någon”
– Mitt och Lovisas förra nyårslöfte var en klädpakt som har inneburit att vi inte fått köpa nya kläder under ett helt år. Har vi verkligen behövt köpa något har det funnits undantag för secondhandkläder och kläder tillverkade i eko-material. Detta har inneburit att jag knappt köpt några kläder alls och på köpet har jag sparat väldigt mycket pengar. Jobbigast har det nog varit för Lovisa som numera är en nykter shopaholic.
– Att hålla ett nyårslöfte kan vara väldigt svårt men det blir mycket enklare om man har ett löfte tillsammans med någon så att man kan stötta och peppa varandra. Vad mitt och Lovisas nyårslöfte för 2015 kommer vara är inte bestämt ännu, men det återkommer vi om.


Julia Eriksson, 23, Söderhamn

Blogg: Hälsa på mina villkor

Julia Eriksson”Numera avlägger jag inga löften utan sätter upp mål och delmål ”
– När det gäller nyårslöften har jag varit väldigt okontroversiell och avlagt nyårslöften gällande klassikerna,som exempelvis viktnedgång eller mer regelbunden träning. Nuförtiden avlägger jag inga löften utan mer sätter upp mål och delmål för saker jag vill uppnå under året. Ett löfte för mig är ingenting jag bryter eller misslyckas med, men mål och delmål kan ändras under tiden och skulle det ske är det inget misslyckande eller en besvikelse.

Rebecka Berglund, 25, Karlstad

Blogg: Hälsocoachen

Rebecka Berglund

”Ett nyårslöfte ett jättebra sätt att starta något man velat länge”
– 
Jag avlägger bara nyårslöften om jag känner att de är tydliga och konkreta. En tydlig målsättning är nödvändig om man vill hålla sitt nyårslöfte. Jag har faktiskt hållit flera nyårslöften varav ett var att inte äta godis eller fika på ett år, det gick jättebra! Jag tycker det är roligare om man avlägger samma nyårslöfte som någon annan, då blir det en tävling vilket är en stor motivationsfaktor för mig.
– Egentligen är ju ett nyårslöfte ett jättebra sätt att starta något man velat länge, man ska bara göra det seriöst om man vill nå målet. Att endast säga ”Jag ska gå ner i vikt” eller ”jag ska träna mer” fungerar inte alls. Då måste man göra det mer konkret, exempelvis ”Jag ska styrketräna tre istället för två dagar varje vecka”. Sätt bara konkreta mål som du faktiskt vill genomföra, annars strunta i det.

Mia Hagenmalm, 50 +, Nynäshamn

Blogg: Riktig mat & hälsa

Närbild Mia Hagenmalm

”Sätter upp olika mål för mig själv”
– Jag ger aldrig några löften. Däremot sätter jag upp olika mål för mig själv! Det kan vara angående mitt arbete eller inom sången. Mål kan ta tid att uppnå, men jag brukar alltid göra det förr eller senare. Det gäller bara att fokusera, affirmera, och tänka positivt!
– Jag brukar också sätta upp en ”trigger” i form av ett ord eller siffra på kylskåpsdörren eller någonstans i mitt hem där jag ser den dagligen. Det är ett sätt för mig att trigga mig själv att tänka på målet. Exemepelvis hade vi som mål i kören att uppnå 777 poäng när vi skulle tävla i VM. Jag hade då siffrorna 777 uppsatt på ytterdörren, och allt med siffrorna runt 777, exempelvis som en på en nummerplåt på en bil blev en trigger. Jag glömmer aldrig när jag dagarna innan vi skulle resa till VM såg en bil med nummerplåten UPP 777. Vi slog våra affirmerade poäng! Och vann VM!

 

Av Isabelle Hedander


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Tia Jumbe: ”Ge med hjärtat istället för plånboken”

Krönikan

För ett par veckor sedan fyllde en god vän till mig år. När hon öppnade sina presenter på festen blev jag varm i hjärtat. Bland gåvorna fanns hemmastickade, vackra vantar, ett ljuvligt hemmagjort halsband och ett hemmapysslat armband med speciella kristaller. Själv gav jag henne en egenblandad nattolja för ansiktet. Kureras krönikör Tia Jumbe skriver om vikten att ge det som har ett verkligt värde framför det som bara kostat pengar.

magsyra_saltsyra

Magspecial – magsyran är vår beskyddare

Mage

Många känner till att magsyra är något som kan orsaka magkatarr. Inte lika många tänker på att den skyddar oss mot magsjuka och bakterier, behövs för att smälta maten eller vet att brist på magsyra ger ungefär samma problem som överskott.

chokladask palmoljeodling

Palmolja – en miljöbov i julmyset

Eko/miljö

Palmoljan som smugit sig in i en mängd produkter är en av livsmedelsindustrins största miljöbovar. Inte nog med det – den finns i ljus också. Men det är lätt att minska sin konsumtion av palmolja menar Naturskyddsföreningen som uppmanar oss att fira julen utan.

Mathilda Zakrisson med katt

Magkatarren försvann med kisel

Mage

På högstadiet fick Mathilda Zakrisson, 25 år, magkatarr. Problemen blev så besvärliga att Mathilda tills slut inte vågade gå ut efter att hon ätit. Men för ett år sedan hittade hon ett preparat med kisel och det förändrade Mathildas liv. Magen började fungera normalt redan efter några dagar.

tecken pa stress

13 vanliga symptom på långvarig stress

Mental hälsa

Har du varit stressad länge? Ligger du på gränsen till utmattning? Här listar stressexperten Karin Isberg de vanligaste symtomen på långvarig stress. Om du känner igen flera av dem är det sannolikt ett tecken på att stressen i ditt liv är för hög och har pågått för länge.

brod

Vad är det för fel på gluten?

Krönikan

Varför är det så många som mår dåligt av gluten? Varför pratas det så mycket om det – är det en hype eller inte? Här reder näringsterapeuten Ellinor Ladenberg ut begreppen och svarar på några viktiga frågor om gluten.

Mage-tarm-tema: matsmältningen

Magspecial: Matsmältningen – så funkar den

Mage

Mat som inte bryts ner kan jäsa i tarmen och ställa till med oreda. När tarminnehållet jäser bildas det bland annat gaser som kan göra magen uppblåst och smärtande. Vår matsmältning består av ett stort antal olika funktioner som ska samverka för att på bästa sätt förvandla maten till näring. Matsmältningen påbörjas redan i munnen och sedan hanteras maten hela vägen till ändtarmen där restprodukterna lämnar kroppen.

kanel

Kanel hjälper kroppen att bränna fett

Hälsa

Nya studier från ett amerikanskt universitet har visat att en av julens mest älskade kryddor han hjälpa till vid övervikt. Forskare har tidigare visat att ett ämne i kanel tycktes skydda möss mot övervikt och högt blodsocker men visste inte då vad som gjorde att kanel hade den effekten.

julskinka

Julens överlevnadsguide för intoleranta

Kost

Under julhelgen ligger stort fokus på mat och den gemensamma måltiden. För den som har födoämnesintoleranser och allergier eller har valt att leva som vegetarian eller vegan kan det vara lite knixigt, särskilt när man blir bortbjuden.

vinnare_detox

Årets detoxprodukt 2017 – rening på naturlig väg

Hälsa

Pure Cleanse röstades fram till vinnaren av Årets detoxprodukt 2017 bland sammanlagt 35 549 inkomna röster, i Swedish health awards. Pure cleanse är en produkt som hjälper kroppens utrensningsorgan på ett skonsamt sätt. Swedish health awards uppmärksammar personer, företag och produkter som främjar hälsa och välmående.

patrik Wincent julklappar och en dator

Experten: ”Låt inte julen bli en skuldfälla”

Krönikan

Julen närmar sig och med den en fantastisk tid där familj och vänner samlas. Det är en tid på året där vi oftast spenderar mer pengar än vanligt. Det är trevligt att köpa gåvor till sina nära och kära – även om det ibland kan innebära att vi lägger för mycket pengar. Många kommer därför sitta med stora skulder i januari. För de flesta innebär det bara en tillfälligt dipp i ekonomin men för andra kan det vara ett tecken på shoppingmissbruk där ekonomin riskerar försätta försämras, skriver Patrik Wincent terapeut och författare som delar med sig av några tips för att undvika alltför stora hål i fickorna.

Lena

Hon fick lusten tillbaka med mannens potensmedel

Sex- och relationer

Lena och hennes man möttes mitt i livet. De hade vuxna barn och mycket tid för varandra. Sexlivet var fantastiskt ändå tills den dag Lena kom in i klimakteriet. – Jag var arg och ovillig i nästan ett år. Då provade jag att ta samma kosttillskott som min man tog när han hade problem med potensen, och då kom lusten till sex tillbaka, säger Lena.

man läser på sin telefon

Undvik gamnacke med dessa enkla övningar

Naturlig hälsa

Börjar din nackrot sticka ut av att du sitter och tittar in i en dataskärm hela dagarna och ner i din smartphone resten av dagen – då har du troligen en gamnacke på väg. Besvär i nacke och axlar plus huvudvärk blir allt vanligare som en följd av all tid vi spenderar med huvudet framåttippat. Här följer kiropraktor Martin Franssons enkla tips på hur du motverkar gamnacke.

nio_anledningar_pyknogenol

9 anledningar att äta pyknogenol

Antioxidanter och fria radikaler

Pyknogenol hjälper vid flera olika problem och åkommor. Man kan tycka att det nästan är för bra för att vara sant, men anledningen till att pyknogenol hjälper på så vitt skilda områden är för att det är den mest kraftfulla naturliga antioxidant man idag känner till. Pyknogenol är ett tallbarkextrakt från fransk strandtall som är känt för sin antiinflammatoriska effekt.

rep som brister karin isberg

Stressexperten: ”Om stressen inte går över”

Mental hälsa

Under hösten har du kunnat följa Kureras artikelserie om stress med stressexperten Karin Isberg. Stress är inte farligt när den fungerar som det är tänkt, det vill säga som en tillfällig reaktion som rustar dig för att möta en fara. Problemet uppstår är när stressen blir ett konstant tillstånd.

vad_ar_en_adaptogen

Så upptäcktes ”antistress-vitaminerna”

Naturlig hälsa

Adaptogener är en relativt nyupptäckt kategori av naturligt förekommande substanser. Under 1960-talet startade det hittills största forskningsprojektet inom läkemedelsörter i öst. Målet var att hitta de växter som kunde öka prestationsförmågan hos soldater och arbetare.

Buddha_bowl

Buddha bowl med syrlig lök och vegansk chiliaioli

Recept

Vi ser dem överallt på sociala medier, Buddha bowl, poké bowl med flera. Skålarna med härligt färgglad inbjudande mat. En Buddha bowl är egentligen näringsrik mat som stärker din kropp och serveras till bredden i stora skålar. Innehållet kan varieras helt utifrån dina preferenser. Det här en variant som passar bra inför höstens kyliga kvällar. Den syrliga löken och aiolin kan förberedas och förvaras flera dagar i kylskåp.

Årets hälsoboost

Älskad liljeväxt blev Årets hälsoboost

Hälsa

Swedish health awards uppmärksammar personer, företag och produkter som främjar hälsa och välmående. I Swedish health awards röstades Årets hälsoboost fram bland sammanlagt 35 549 röster. Vinnaren Forever aloe vera gel är ett naturligt kosttillskott som utvinns ur innergelén på en liljeväxt. Aloe vera-växten har traditionellt använts som medicinalväxt av människan i tusentals år.

Blue eye

Så får du bättre syn – 6 tips!

Naturlig hälsa

Efter 65 års ålder ökar risken att drabbas av försämringar på synen markant. Vanliga problem är till exempel makulativ degeneration som är förändringar i gula fläcken, och grå starr. Men det finns sätt att förebygga och även minska symtom som uppkommit. Blåbär, ringblommor och salvia hjälper dig i kampen. Bli expert och vässa synen med vår guide för ögonen.

kvinna äter vid datorn

Din arbetsplats – en bakteriehärd

Förkylning

Ett skrivbord rymmer mer än 400 gånger så mycket bakterier som en genomsnittlig toalett, därför är det viktigt att tänka på hygienen och hålla rent. Men det är inte bara ditt skrivbord som utgör en hälsorisk – hela arbetsplatsen kan vara full av dolda bakteriehärdar.

Sofia

Nu sover Sofia som på moln

Värk

Sofia Hansson, 36 år, har vant sig att leva med smärta. Hon har haft ont i kroppen så länge hon kan minnas. För bara några år sedan fick smärtan också ett namn. Men det kanske allra viktigaste, Sofia fann smärtlindring där hon minst anade. Sedan tre år tillbaka sover Sofia på magneter. Då försvinner smärtan under natten vilket gör att hon får en bra nattsömn och att hon vaknar utvilad.

två flickor kramas

Varför är det viktigt att visa tacksamhet?

Mental hälsa

Tacksamhet gör oss lyckligare. Det kan låta som någon sorts new age mubo jumbo men faktum är att forskning visar att vi blir lyckligare såväl i våra relationer som i livet i övrigt om vi påminner oss själva om att vara tacksamma för det vi har att glädjas åt i livet.

julgodis

Fyra fina recept till första advent

Hälsa

Första advent är det officiella startskottet för jul. Här ifrån och framåt är det fritt fram med glögg, pynt och allsköns julgodis med anledning av det vill vi på Kurera dela med oss av några av våra nyttiga varianter på säsongens godsaker.

Gunilla Andersson

Nypon minskade stelheten

Naturlig hälsa

För snart 20 år sedan började Gunilla Andersson bli stel i ena knäleden. En dag kom hon inte upp ur en låg stol och fick åka akut in till sjukhuset på grund av smärtan. Först trodde läkarna att hon led av benskörhet men sedan förstod man att hon fått artros. Gunilla valde att ta kosttillskott före konventionell medicin mot sin försämrade rörlighet. De senaste tio åren har hon tagit ett nyponpulver som gör henne rörligare i knäleden.