Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

En som tar spruta i magen

Diabetes – en global epidemi

Fakta

Diabetes typ 1
Typ 1-diabetes drabbar främst barn och unga och kallades tidigare barndiabetes. Från att ha varit en sällsynt sjukdom i början av 1980-talet har Sverige idag den näst högsta förekomsten av typ 1-diabetes i världen – bara Finland har fler fall. Antalet fall förutspås enligt vetenskapliga studier öka med uppåt 70 procent fram till 2020.
Källa: Sahlgrenska akademin

Typ 1-diabetes är en autoimmun sjukdom där kroppens immunförsvar förstör de insulinproducerande cellerna. Sjukdomen drabbar i första hand barn och ungdomar och kallas därför även ”barndiabetes”. I början av 1980-talet var det en ovanlig diagnos, men idag har Sverige den näst högsta förekomsten i världen av diabetes typ 1. Landet som toppar denna dystra lista är Finland.

En ny studie vid Sahlgrenska akademin visar att antalet ungdomar och unga vuxna med diabetes typ 1 kan vara upp till tre gånger större än vad man tidigare uppskattat. Studien har genomförts med Nationella Diabetesregistret. Diabetes Incidens Studien, DISS, har följt utvecklingen av diabetes sedan 1983.

600 unga insjuknar varje år
Sedan 1980 har insjuknandet i diabetes ökat med tre procent varje år i gruppen barn upp till 14 år. I gruppen 15 till 34 år är insjuknandet två till tre gånger högre än vad man tidigare uppskattat – omkring 600 ungdomar och unga vuxna insjuknar årligen. Sjukdomen går även längre ner i åldrarna för varje år. Det vanligaste är att få diabetes typ-1 i åldern 10 till 15 år, men gruppen som är 0 till 4 år är den som ökar mest. Flickor får i regel sjukdomen lite tidigare än pojkar.

Sverige på en andraplacering i världen
I Sverige finns det drygt 50 000 personer med diagnosen typ 1-diabetes och förutom i Finland och Sverige så är sjukdomen vanligast förekommande i Norge, Storbritannien, Kanada, Australien, Danmark, Tyskland, Nya Zeeland och Puerto Rico.

 

Många bakomliggande faktorer
Diabetes beror på många olika faktorer som arv, händelser i fosterlivet, infektioner, tillväxt, miljö, stress och kost. Resultaten av en europeisk studie visar att barn som var längre och tyngre, som alltså hade högre BMI, vid två års ålder var mer benägna att senare få typ 1-diabetes. Detta kan bero på att vid snabb tillväxt ökar insulinbehovet, vilket också skulle förklara att många får diabetes i puberteten.

Ökar vid inflyttning till Sverige
I en annan undersökning – gjord av Ahmed Delli, Lund University Diabetes Center – visar en kartläggning att risken att få diabetes typ-1ökar vid inflyttning till Sverige. I studien deltog 1550 barn som hade diagnosticerats med diabetes. Barnen delades in i grupper och tog hänsyn till föräldrars och far- och morföräldrars ursprung. Sedan jämfördes antalet insjuknade barn i grupperna med förekomsten av sjukdomen i ursprungslandet och resultatet visade att barnen vars föräldrar hade invandrat till Sverige löpte två till tre gånger så hög risk att få diabetes typ-1 jämfört med barnen som levde i ursprungslandet.

Av Malin Duvstedt

Källor: Sahlgrenska akademin, Lunds universitet samt Diabetesportalen
(http://diabetesportalen.se/foerdjupning/viktiga-vetenskapliga-undersoekningar/teddy-och-dipis-soeker-den-utloesande-faktorn/sveriges-diabetesframkallande-miljoe/
http://www.medfak.umu.se/digitalAssets/111/111206_forskn.dag_2012_kap2.pdf
http://www.sahlgrenska.gu.se/aktuellt/nyheter/Nyheter+Detalj/manga-fler-unga-har-typ-1-diabetes-an-vad-som-tidigare-beraknats.cid1214206)

 

 


Fakta

Diabetes typ 1
Typ 1-diabetes drabbar främst barn och unga och kallades tidigare barndiabetes. Från att ha varit en sällsynt sjukdom i början av 1980-talet har Sverige idag den näst högsta förekomsten av typ 1-diabetes i världen – bara Finland har fler fall. Antalet fall förutspås enligt vetenskapliga studier öka med uppåt 70 procent fram till 2020.
Källa: Sahlgrenska akademin

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

 

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

 

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

Sara Nomberg, hudvårdsexpert

Sara Nomberg: ”Jag är min egen försökskanin”

Hälsa

Hon är bara 30 år, men har redan drivit sitt eget hudvårdsmärke i över tio år. Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg är eldsjälen som långt före de flesta andra förstod fördelarna med ekologisk hudvård. Men livet började på tuffast möjliga vis för Sara, som var nära att inte överleva barndomen.

 

kvinna vid träd

Matilda fann hormonbalans – slapp akne och PMS

Hälsa

När Matilda Lundqvist kom in i puberteten fick hon problem med akne. Hon provade den ena behandlingen och krämen efter den andra, men inget hjälpte mer än för stunden. Till sist hittade hon ett tillskott med ren bidrottninggelé. På bara några månader var hennes hy i princip problemfri.

händer tar på ett knä

Inflammation – en fiende som kan bli din vän

Leder

Inflammation förknippas oftast med något negativt, men vi behöver inflammation för att läka skador och infektioner. Att däremot gå med en låggradig inflammation under en längre tid ökar risken för sjukdom, menar överläkaren Stefan Branth. Gurkmeja och boswellia är två örter som kan hjälpa kroppen att nå balans och läka inflammation.

äldre par promenerar

Fler hjärtinfarkter kopplas till låg inkomst

Hälsa

Det forskas mycket på hjärt-kärlsjukdomar eftersom det är ett stort problem i samhället. Nu visar en ny svensk avhandling, som omfattar runt 30 000 personer, att det finns en tydlig koppling mellan risken att få fler hjärtinfarkter och låg inkomst.