Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

En som tar spruta i magen

Diabetes – en global epidemi

Fakta

Diabetes typ 1
Typ 1-diabetes drabbar främst barn och unga och kallades tidigare barndiabetes. Från att ha varit en sällsynt sjukdom i början av 1980-talet har Sverige idag den näst högsta förekomsten av typ 1-diabetes i världen – bara Finland har fler fall. Antalet fall förutspås enligt vetenskapliga studier öka med uppåt 70 procent fram till 2020.
Källa: Sahlgrenska akademin

Typ 1-diabetes är en autoimmun sjukdom där kroppens immunförsvar förstör de insulinproducerande cellerna. Sjukdomen drabbar i första hand barn och ungdomar och kallas därför även ”barndiabetes”. I början av 1980-talet var det en ovanlig diagnos, men idag har Sverige den näst högsta förekomsten i världen av diabetes typ 1. Landet som toppar denna dystra lista är Finland.

En ny studie vid Sahlgrenska akademin visar att antalet ungdomar och unga vuxna med diabetes typ 1 kan vara upp till tre gånger större än vad man tidigare uppskattat. Studien har genomförts med Nationella Diabetesregistret. Diabetes Incidens Studien, DISS, har följt utvecklingen av diabetes sedan 1983.

600 unga insjuknar varje år
Sedan 1980 har insjuknandet i diabetes ökat med tre procent varje år i gruppen barn upp till 14 år. I gruppen 15 till 34 år är insjuknandet två till tre gånger högre än vad man tidigare uppskattat – omkring 600 ungdomar och unga vuxna insjuknar årligen. Sjukdomen går även längre ner i åldrarna för varje år. Det vanligaste är att få diabetes typ-1 i åldern 10 till 15 år, men gruppen som är 0 till 4 år är den som ökar mest. Flickor får i regel sjukdomen lite tidigare än pojkar.

Sverige på en andraplacering i världen
I Sverige finns det drygt 50 000 personer med diagnosen typ 1-diabetes och förutom i Finland och Sverige så är sjukdomen vanligast förekommande i Norge, Storbritannien, Kanada, Australien, Danmark, Tyskland, Nya Zeeland och Puerto Rico.

 

Många bakomliggande faktorer
Diabetes beror på många olika faktorer som arv, händelser i fosterlivet, infektioner, tillväxt, miljö, stress och kost. Resultaten av en europeisk studie visar att barn som var längre och tyngre, som alltså hade högre BMI, vid två års ålder var mer benägna att senare få typ 1-diabetes. Detta kan bero på att vid snabb tillväxt ökar insulinbehovet, vilket också skulle förklara att många får diabetes i puberteten.

Ökar vid inflyttning till Sverige
I en annan undersökning – gjord av Ahmed Delli, Lund University Diabetes Center – visar en kartläggning att risken att få diabetes typ-1ökar vid inflyttning till Sverige. I studien deltog 1550 barn som hade diagnosticerats med diabetes. Barnen delades in i grupper och tog hänsyn till föräldrars och far- och morföräldrars ursprung. Sedan jämfördes antalet insjuknade barn i grupperna med förekomsten av sjukdomen i ursprungslandet och resultatet visade att barnen vars föräldrar hade invandrat till Sverige löpte två till tre gånger så hög risk att få diabetes typ-1 jämfört med barnen som levde i ursprungslandet.

Av Malin Duvstedt

Källor: Sahlgrenska akademin, Lunds universitet samt Diabetesportalen
(http://diabetesportalen.se/foerdjupning/viktiga-vetenskapliga-undersoekningar/teddy-och-dipis-soeker-den-utloesande-faktorn/sveriges-diabetesframkallande-miljoe/
http://www.medfak.umu.se/digitalAssets/111/111206_forskn.dag_2012_kap2.pdf
http://www.sahlgrenska.gu.se/aktuellt/nyheter/Nyheter+Detalj/manga-fler-unga-har-typ-1-diabetes-an-vad-som-tidigare-beraknats.cid1214206)

 

 


Fakta

Diabetes typ 1
Typ 1-diabetes drabbar främst barn och unga och kallades tidigare barndiabetes. Från att ha varit en sällsynt sjukdom i början av 1980-talet har Sverige idag den näst högsta förekomsten av typ 1-diabetes i världen – bara Finland har fler fall. Antalet fall förutspås enligt vetenskapliga studier öka med uppåt 70 procent fram till 2020.
Källa: Sahlgrenska akademin

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna vid matbord som sätter upp handen mot sämre mat

Så kommer du in i bättre matvanor

Kost

Snart har hela januari passerat och kanske tillhör du dom som vill äta mindre och sundare, men har svårt att få regelbundenhet och hälsosammare matvanor. Du är långt ifrån ensam – och det finns bra knep. Kureras expert, näringsmedicinska terapeuten Fredrik Ölander, hjälper dig att hitta tillbaka till ett sunt och hälsosamt ätande.

Sex olika balsam som Kureras skönhetspanel har testat

Skönhetspanelen testar: Balsam

Kurera testar

Ge ditt torra och spröda hår en dos kärlek i form av ett återfuktande och glansgivande balsam. Men vilket är bäst – och vilket passar för just ditt hår? Kureras skönhetspanel har testat några naturliga balsam och valt ut en favorit.

 

kvinna badar bastu

Bastubad – en riktig dunderkur för hälsan

Hälsa

Mitt i vintern badar vi extra mycket bastu för att det värmer skönt. Fortsätt med det! Bastubad är inte bara en härlig upplevelse, det kan minska risken för demens, stroke och hjärt-kärlsjukdomar. Regelbundet bastubadande verkar även kunna minska ångest, lindra värk och kan förbättra sömnen.

kvinna på vinterväg sträcker ut armarna

I dag är det kramens dag – lär dig kramas digitalt

Hälsa

Det har snart gått ett år sedan vi uppmanades att hålla social distans för att inte smitta varandra med coronavirus. Baksidan av allt det bra som avstånd mellan varandra medför så saknar nog de allra flesta att kramas. Men du kanske inte visste att musik eller en film som associeras med glädje kan aktivera samma centrum i hjärnan som en verklig kram – så lär dig kramas digitalt.

En tallrik med rött kött och sallad

Svenskt antibiotikafotavtryck är fortsatt stort

Eko/miljö

Antibiotikafotavtrycket är ett begrepp som beskriver den mängd antibiotika som används för att föda upp djur som så småningom blir vår mat. En ny rapport visar att Sverige har mer antibiotika på tallriken än i vår egen djuruppfödning – vilket innebär ett betydande avtryck.

 

trött mamma häller upp kaffe

10 vanliga tecken på järnbrist

Kost

Sex av tio kvinnor lider av trötthet och många har känt sig trötta under ett år eller mer. En långtidströtthet som de upplever påverkar vardagen. Trötthet kan bero på många saker, men för de kvinnor som är i fertil ålder och känner sig trötta finns en tydlig koppling till järnbrist. Här är tio vanliga tecken på järnbrist.

 

Tre kvinnor med olika etnicitet står bredvid varandra

DNA-test för smartare hudvård?

Hud

Du kan göra det för att optimera din träning eller för att ta reda på mer om din tarmflora – men även för att få skräddarsydd hudvård. Flera företag erbjuder nu DNA-test som utlovar kunskap om hudens genetiska förutsättningar. Är det här framtidens hudvård?

Milkshake med saffran, fikon och lime

Chia-milkshake med saffran, pistage och lime

Recept

Saffran kvar efter julhelgerna, men ingen inspiration till vad du ska göra med den? Det här är en god och nästintill rå "milkshake" som passar perfekt som en läskande och exotisk dessert eller som mellanmål. Saffransmaken bryts av med fräsch lime, mynta och söt vanilj!

tofu på skärbräda

5 nyttigheter med tofu

Hälsa

Att välja bort kött eller att minska sin köttkonsumtion blir allt vanligare – och Sverige ligger i framkant. Vegetarisk är trendigt och anledningarna till att fler väljer växtproteiner beror på flera olika saker. Tofu är gjort på soja. Här får du fem nyttiga skäl att äta tofu – och ett recept på rotfrukter och tofu i ugn.

 

kvinna tittar på mobilen på natten

Var fjärde svensk sover dåligt

Hälsa

Att sova bra är en av de viktiga hörnstenarna för att må bra, både psykiskt som fysiskt. En nyligen gjord Sifo-undersökning visar att en av fyra svenskar sover dåligt. Och många gör ingenting åt sina problem, trots att man via mindfulness och en del tillskott skulle kunna sova bättre.

Vetenksapsjournalisten Henrik Enbart

Henrik Ennart: ”Den enklaste maten är den mest hälsosamma”

Kost

Den allra enklaste maten är också den mest hälsosamma – som gör både våra tarmbakterier och oss själva lyckliga. Och den visar sig komma från en liten region, tillika blå zon, söder om Rom! Henrik Ennart, aktuell med boken ”Happy food green”, berättar om den ursprungliga medelhavskosten, som äts av de som lever längst.

Råkostsallad med syrade morötter

Recept

Vad sägs om en probiotisk dundersallad som gör susen för mag-tarmkanalen? Här är en god - och nyttig - råkostsallad, signerad kost- och hälsocoachen Tina Haldorsson aktuell med kokboken "Läkande dundermat".

 

Sockerfria ballerinakakor

Så lyckas du med sockerfri bakning

Kost

Anna Winér är ägare av ett populärt Instagram-konto där hon delar med sig av frestande recept på veganska sötsaker och bakverk, som alla är fria från både vitt socker och gluten. Nu släpper hon en bok med sina 20 bästa recept och vi vill veta: hur lyckas man med den här sortens bakning?