Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Foto: Priscilla Lopez

Diamantis: Så jobbar vi inom kinesisk medicin för att stärka immunförsvaret

Diamantis Koukouvinos

Ålder: 36 år.
Bor: Järfälla.
Yrke: Naprapat och naturläkare i kinesisk medicin. Inom kinesisk medicin behandlar invärtes besvär med hjälp av kinesiska örter och akupunktur. Detta hjälper kroppen hitta tillbaka till en balans mellan Yin och Yang. Har mottagning i Solna på Vigeokliniken.
Familj: Fru och en dotter på 10 månader.

Diamantis Koukouvinos har studerat naprapati och kinesisk medicin. Till hans klinik ringer oroliga patienter och undrar vilken mat som stärker immunförsvaret och eventuellt vilka tillskott som skulle vara bra.
– Det finns mycket du kan göra för att må bra. Det viktigaste är att inte slarva med kosten, men stress kan också förtrycka immunsystemet, säger Diamantis.

Diamantis är inte rädd för att coronaviruset ska gå hårt åt honom eftersom har är ung, stark och frisk. Men han har oroliga patienter som hör av sig och han tar sig tid att förklara, både på sin blogg och på Instagram.

– Om du inte har något direkt problem med ditt immunförsvar behöver du inte oroa dig. Men om du är äldre än 60, och om du har underliggande hälsoproblem som påverkat ditt immun- eller andningsorgan då bör du tänka dig för lite mer. Är du rökare är det hög tid att sluta, för dessa är också i riskzonen. Men stressa inte, för överdriven stress och panik kan försämra ditt immunsystem. För de som är starka och friska har vi dock ett socialt ansvar att inte sprida viruset till äldre och sjuka och därför bör följa regeringens råd, säger Diamantis Koukouvinos.

 

LÄS OCKSÅ: Zara väljer noga sina tillskott

Det verkliga problemet med Coronavirus
Redan i början av januari, när coronaviruset inte var särskild uppmärksammat i väst, var Diamantis Koukouvinos oroad. Han pratade med sina kollegor i Kina och med rektorn på Universitet i Shanghai där han studerade kinesisk medicin.

– Det största problemet med viruset är att många människor blir kritiskt sjuka, måste läggas in på sjukhus och kopplas till ventilatorer samt sättas i karantän i två veckor. I vissa städer finns inte tillräckligt med vårdplatser och utrustning vilket gör det komplicerat. Jag pratade med en barndomsvän vars kusin är överläkare på ett av de största sjukhusen i Milano och han berättade att läkarna måste välja vem som ska få ta del av utrustningen och vem som inte får det, berättar Diamantis.

LÄS OCKSÅ: Stärk immunförsvaret med hjälp av naturens apotek

Coronavirus ger symtom efter en vecka
Att viruset sprider sig snabbare än en vanlig influensa beror på att det tar lång tid innan den som blivit smittad får symptom. Du kan ha fått viruset men utan att ha symtom – och ändå smitta andra, och så beter sig sällan andra virus. Får du en vanlig säsongsinfluensa tar det oftast två-fyra dagar innan symtomen uppträder. Coronaviruset (SARS CoV-2) ger symtom efter två och upp till 14 dagar, men en snitt-tid verkar vara fem-sju dagar.

– Jag har läst kinesisk medicin i fem år och har en ganska bra insyn i vad som kan hjälpa kroppen med virusinfektioner. Det viktigaste är en bra och hälsosam kost, att du är fysisk aktiv, ser till att sova bra och det är jätteviktigt att inte stressa för att det kan försämra immunförsvaret. När jag tar emot klienter tittar jag över hela deras livsstil, ger kostrekommendationer och kompletterar med tillskott och kinesiska örter, säger Diamantis.

 

LÄS OCKSÅ: Pigg med supermat

Kryddor och mat Dr Diamantis rekommenderar för immunsystemet under influensatider

Vitlök kan stimulera immunsystemet under förkylningar och influensa eftersom vitlök har antibakteriell- och antiviral effekt samt sänker inflammatoriska markörer (referens 1-6).

Rödlök innehåller över 25 olika sorter flavonoider vilket är en utmärkt källa till antioxidanter. Antioxidanter är viktiga i att förhindra cellskador och att bekämpa bakteriella och virala infektioner (referens 7-13).

Oregano är en fantastisk ört med många olika hälsofrämjande egenskaper. Det är framför allt dess olja som innehåller bland annat polyfenoler, tymol och carvacrol, som har antimikrobiella egenskaper (referens 14 – 20).

 

Rosmarin är en krydda som är som används flitigt världen över i matlagning. Den är känd för sina antioxidativa, antiinflammatoriska, antibakteriella och antivirala egenskaper (referens 21-27).

Sallader gjorda på spenat, lök, paprika, tomat, gurka, oregano, och en vinägrett på timjan, vitlök och citron är ett utmärkt sätt att få i sig immunstärkande, antiinflammatoriska och antimikrobiska näringsämnen som vitaminer, mineraler och fytokemikalier.

Av Inger Palm 

Referenser:

 1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3609356/
 2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24420031
 3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12174037
 4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26764332
 5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11238818/
 6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22280901
 7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17997520
 8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29567221
 9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21702293
 10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19127724
 11. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482221/
 12. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2952980/
 13. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29271686
 14. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23553824
 15. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10736000
 16. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18366181
 17. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27242772
 18. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20514796
 19. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25583339
 20. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19274705
 21. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8655093
 22. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17499938
 23. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15830672
 24. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4749867/
 25. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814606005061
 26. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/825897
 27. http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612008000200030


Diamantis Koukouvinos

Ålder: 36 år.
Bor: Järfälla.
Yrke: Naprapat och naturläkare i kinesisk medicin. Inom kinesisk medicin behandlar invärtes besvär med hjälp av kinesiska örter och akupunktur. Detta hjälper kroppen hitta tillbaka till en balans mellan Yin och Yang. Har mottagning i Solna på Vigeokliniken.
Familj: Fru och en dotter på 10 månader.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Kvinna i sängen med mobil i handen

Så skyddar du huden mot skärmarnas blå ljus

Hud

De flesta av oss tillbringar numera många av dygnets timmar framför en skärm. Det tär på huden i ansiktet som åldras snabbare av det blå ljuset som datorn eller mobilen avger. Men det finns saker du kan göra själv för att skydda huden från ljuset!

Collage: kvinna som tvättar ansiktet och 6 rengöringsprodukter

Skönhetspanelen testar: Rengöring

Hud

Efter en lång dag då hyn har utsatts för såväl smuts som avgaser och make-up behöver ansiktet rengöras inför nattens vila. Önskemålet är en rengöringsprodukt som tvättar rent, är så naturlig som möjligt samt är skonsam och inte torkar ut huden. Vilken produkt gör ”rent hus” i vårt test?

Gröna pannkakor med hallon

Skönt gröna kikärtspannkakor

Recept

Pannkakor till middag även för vuxna – varför inte? Med  kikärtor och grön spenat i smeten och toppat med hallon blir det näringsrikt, mättande, färgglatt och riktigt gott! Dessutom gör du ett bra val för miljön. 

 

sågpalmetto blad

Så kan mannen slippa nattliga toabesök

Hälsa

Med ökad ålder är det vanligt att män får en förstorad prostata. Det kan bland annat leda till en akut känsla av att vilja kissa, och dessutom oftare. Händer det flera gånger per natt då stör det självklart nattsömnen. Men det går att lindra besvären. – Vid lättare urineringsbesvär kan extrakt av ekologisk sågpalmetto hjälpa, säger näringsexperten och medicine doktorn, Magnus Nylander.

kvinna hos tandläkare

En av fem undviker att gå till tandläkaren på grund av priset

Hälsa

Att gå till tandläkaren är dyrt. En undersökning visar att en av fem undviker tandläkarbesök på grund av kostnaderna. I stockholmsförorten Botkyrka är akuta tandvårdsbesök tre gånger vanligare än i Danderyd. Intresset för estetisk tandvård har ökat, när Tandhälsorapporten ställde frågor till svenskarna svarade en majoritet att de vill bleka tänderna.

några personer lyfter vikter

Därför får du inte ut lika mycket av träningen när du är stressad

TRÄNING

Om du känner dig stressad efter en jobbig arbetsdag kan det kännas skönt att träna – då brukar stressen rinna av. Men om du  känner hög psykologisk stress och samtidigt tränar hårt, då får du inte alls ut lika mycket av träning. Dessutom kan du skada dig. Dra ner på träningsintensiteten och ge dig tid till återhämtning när huvudet är överbelastat.

Ung kvinna omfamnar sin hund

Vad tänker och känner din hund?

Husdjur

Har du funderat över vad din hund egentligen menar med ett visst beteende, eller vad den tänker och känner i vissa situationer? Med en ny bok förklarar hundpsykolog Fredrik Karlsson hur du lär dig att förstå din hund bättre.

 

Råkostsallad

Råkostsallad med prebiotika

Recept

Sväng ihop den här färgsprakande vitaminbomben till sallad och förvara i en burk i kylen och ät lite av den i flera veckor. Full av prebiotika som gynnar de goda tarmbakterierna och perfekt som immunförsvarsboost!

rot av ashwagandha

”Vi kan garantera ren och säker ashwagandha” 

Hälsa

Nyligen återkallade Livsmedelsverket ett parti ashwagandha från Great Earth på grund av att rester av bekämpningsmedlet etylenoxid upptäckts vid en kontroll. Vågar vi lita på ashwagandha nu? Ja, det säger svenska leverantörer och förklarar hur deras ashwagandha odlas, kontrolleras och testas.

teckning mage-tarm

Kiselgel lindrar IBS-symtom

Mage

En av tio svenskar beräknas ha IBS, och tre procent behöver behandling för sina magproblem. Näringsterapeuten Anette Berglind möter dagligen patienter med magbesvär. Ändrad livsstil och kostomläggning krävs för att magen ska må bra, men hon rekommenderar även kiselgel och probiotika för bra tillfrisknande.

 

kvinna med migrän

Ny forskning visar på samband mellan mens och migrän

Forskning

Rapporter visar att det är runt en miljard människor i världen som drabbas av migrän. Kvinnor som är i fertil ålder påverkas tre gånger mer än män. Ett internationellt forskarteam presenterar en ny teori om sambandet mellan migrän och menscykeln. En upptäckt som forskarna hoppas kan hjälpa kvinnor med migrän.

Man lutar sig mot en lyktstolpe

Sonnys huvudvärk försvann med akupunktur

Naturlig hälsa

En dag fick Sonny Johnsson huvudvärk – en värk som höll i sig varje dag under ett helt år innan han sökte hjälp hos en akupunktör. Värken blev först värre, men sedan successivt bättre. Nu går Sonny till akupunktören en gång varje månad. Och huvudvärken är borta.

kvinna på yogamatta

Med små förändringar kan du minska det farliga bukfettet

TRÄNING

Förut var det oftast män som riskerade hälsan för att de ätit sig till en stor mage, men antalet kvinnor med det farliga bukfettet ökar. Det är dessutom farligare för kvinnor att bära på alldeles för många överviktskilon runt magen. Men små förändringar i vardagen kan göra att det förrädiska bukfettet snabbt minska i omfång.

 

Man och kvinna på äng med en drake

Potens – en fråga om friskt blodflöde

Hjärt- kärlhälsa

I den manliga självbilden ingår förmågan att få erektion. Men för att kunna ha sex behöver sinnena stimuleras och det har inte med ålder att göra. Stefan Arver är docent och överläkare på ANOVA vid Karolinska universitetssjukhuset. Han menar att ofta är erektionsproblem lätta att lösa. Det handlar i grunden om att få fart på blodflödet.

bara ben

Naturliga sätt att ta bort hudflikar

Hud

Hudflikar är små utväxter som plötsligt dyker upp på halsen, under armen, på ögonlocket och där det finns veck på kroppen. Dessa kan uppstå vid hormonförändringar och med en ökad ålder. Här är några naturliga sätt att få bort dem.

Man i kostym

Så slapp Magnus biverkningar från statiner

Hälsa

Magnus Nibelius var bara 33 år när han vid en hälsokontroll fick veta att hans kolesterolvärde var alldeles för högt. Han ordinerades kolesterolsänkande statiner, men medicinerna gav smärtsamma biverkningar. När han började ta Q10 upphörde bieffekterna av läkemedlet.

 

Närbild på händer som knäpper bh på ryggen

Därför ska du skippa bh

Hälsa

Att slänga bh:n, som på ”det glada sjuttiotalet”, eller i alla fall byta din bygel-bh mot en annan variant, kan vara en god idé för din hälsa. Det handlar om att inte stoppa upp kroppens lymfsystem. Här berättar vi mer!