Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Foto: Priscilla Lopez

Diamantis: Så jobbar vi inom kinesisk medicin för att stärka immunförsvaret

Diamantis Koukouvinos

Ålder: 36 år.
Bor: Järfälla.
Yrke: Naprapat och naturläkare i kinesisk medicin. Inom kinesisk medicin behandlar invärtes besvär med hjälp av kinesiska örter och akupunktur. Detta hjälper kroppen hitta tillbaka till en balans mellan Yin och Yang. Har mottagning i Solna på Vigeokliniken.
Familj: Fru och en dotter på 10 månader.

Diamantis Koukouvinos har studerat naprapati och kinesisk medicin. Till hans klinik ringer oroliga patienter och undrar vilken mat som stärker immunförsvaret och eventuellt vilka tillskott som skulle vara bra.
– Det finns mycket du kan göra för att må bra. Det viktigaste är att inte slarva med kosten, men stress kan också förtrycka immunsystemet, säger Diamantis.

Diamantis är inte rädd för att coronaviruset ska gå hårt åt honom eftersom har är ung, stark och frisk. Men han har oroliga patienter som hör av sig och han tar sig tid att förklara, både på sin blogg och på Instagram.

– Om du inte har något direkt problem med ditt immunförsvar behöver du inte oroa dig. Men om du är äldre än 60, och om du har underliggande hälsoproblem som påverkat ditt immun- eller andningsorgan då bör du tänka dig för lite mer. Är du rökare är det hög tid att sluta, för dessa är också i riskzonen. Men stressa inte, för överdriven stress och panik kan försämra ditt immunsystem. För de som är starka och friska har vi dock ett socialt ansvar att inte sprida viruset till äldre och sjuka och därför bör följa regeringens råd, säger Diamantis Koukouvinos.

 

LÄS OCKSÅ: Zara väljer noga sina tillskott

Det verkliga problemet med Coronavirus
Redan i början av januari, när coronaviruset inte var särskild uppmärksammat i väst, var Diamantis Koukouvinos oroad. Han pratade med sina kollegor i Kina och med rektorn på Universitet i Shanghai där han studerade kinesisk medicin.

– Det största problemet med viruset är att många människor blir kritiskt sjuka, måste läggas in på sjukhus och kopplas till ventilatorer samt sättas i karantän i två veckor. I vissa städer finns inte tillräckligt med vårdplatser och utrustning vilket gör det komplicerat. Jag pratade med en barndomsvän vars kusin är överläkare på ett av de största sjukhusen i Milano och han berättade att läkarna måste välja vem som ska få ta del av utrustningen och vem som inte får det, berättar Diamantis.

LÄS OCKSÅ: Stärk immunförsvaret med hjälp av naturens apotek

Coronavirus ger symtom efter en vecka
Att viruset sprider sig snabbare än en vanlig influensa beror på att det tar lång tid innan den som blivit smittad får symptom. Du kan ha fått viruset men utan att ha symtom – och ändå smitta andra, och så beter sig sällan andra virus. Får du en vanlig säsongsinfluensa tar det oftast två-fyra dagar innan symtomen uppträder. Coronaviruset (SARS CoV-2) ger symtom efter två och upp till 14 dagar, men en snitt-tid verkar vara fem-sju dagar.

– Jag har läst kinesisk medicin i fem år och har en ganska bra insyn i vad som kan hjälpa kroppen med virusinfektioner. Det viktigaste är en bra och hälsosam kost, att du är fysisk aktiv, ser till att sova bra och det är jätteviktigt att inte stressa för att det kan försämra immunförsvaret. När jag tar emot klienter tittar jag över hela deras livsstil, ger kostrekommendationer och kompletterar med tillskott och kinesiska örter, säger Diamantis.

 

LÄS OCKSÅ: Pigg med supermat

Kryddor och mat Dr Diamantis rekommenderar för immunsystemet under influensatider

Vitlök kan stimulera immunsystemet under förkylningar och influensa eftersom vitlök har antibakteriell- och antiviral effekt samt sänker inflammatoriska markörer (referens 1-6).

Rödlök innehåller över 25 olika sorter flavonoider vilket är en utmärkt källa till antioxidanter. Antioxidanter är viktiga i att förhindra cellskador och att bekämpa bakteriella och virala infektioner (referens 7-13).

Oregano är en fantastisk ört med många olika hälsofrämjande egenskaper. Det är framför allt dess olja som innehåller bland annat polyfenoler, tymol och carvacrol, som har antimikrobiella egenskaper (referens 14 – 20).

 

Rosmarin är en krydda som är som används flitigt världen över i matlagning. Den är känd för sina antioxidativa, antiinflammatoriska, antibakteriella och antivirala egenskaper (referens 21-27).

Sallader gjorda på spenat, lök, paprika, tomat, gurka, oregano, och en vinägrett på timjan, vitlök och citron är ett utmärkt sätt att få i sig immunstärkande, antiinflammatoriska och antimikrobiska näringsämnen som vitaminer, mineraler och fytokemikalier.

Av Inger Palm 

Referenser:

 1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3609356/
 2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24420031
 3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12174037
 4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26764332
 5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11238818/
 6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22280901
 7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17997520
 8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29567221
 9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21702293
 10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19127724
 11. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482221/
 12. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2952980/
 13. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29271686
 14. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23553824
 15. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10736000
 16. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18366181
 17. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27242772
 18. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20514796
 19. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25583339
 20. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19274705
 21. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8655093
 22. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17499938
 23. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15830672
 24. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4749867/
 25. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814606005061
 26. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/825897
 27. http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612008000200030


Diamantis Koukouvinos

Ålder: 36 år.
Bor: Järfälla.
Yrke: Naprapat och naturläkare i kinesisk medicin. Inom kinesisk medicin behandlar invärtes besvär med hjälp av kinesiska örter och akupunktur. Detta hjälper kroppen hitta tillbaka till en balans mellan Yin och Yang. Har mottagning i Solna på Vigeokliniken.
Familj: Fru och en dotter på 10 månader.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna

Eleni räddade sina hotade tänder

Hälsa

Eleni Kiriakidos fick ett förfärande besked på sitt årliga tandläkarbesök: Alla hennes tänder rörde på sig och risken för tandlossning var överhängande. Hon började ta coenzym Q10 – och en tid senare syntes inga tecken på tandlossning. Tandläkaren friskförklarade hennes tänder igen!

kvinna med stora tänder

Q10 ger bättre munhälsa

Tandhälsa

Redan för 50 år sedan kom de första indikationerna på att Q10 minskar svullnad och blödningar i tandköttet. Magnus Nylander, som är tandläkare och medicine doktor, deltog under 1990-talet  i studier som alla tydligt visade att Q10 är antiinflammatorisk och immunstärkande. – Effekten kommer snabbt, redan efter ett par veckor kan man se en signifikant skillnad och en förbättring av munhälsan, säger Magnus Nylander.

Bå illustration av en hjärna och DNA-kod

Särskild gen gör att herpes leder till alzheimers

Forskning

Vanligt herpesvirus kan öka risken för Alzheimers sjukdom, det har framkommit i flera forskningsstudier på senare år. Men vad beror det på? Och varför får bara vissa personer som bär på herpesviruset även alzheimers, och inte alla? En särskild genvariant verkar vara förklaringen och boven i dramat.

Två nycklar på rad bakgrund med varsin nyckelring med hänge i form av hus delat i mitten

Så tar du dig igenom skilsmässan

Sex- och relationer

Skilsmässor är vanliga idag - men det gör inte processen enklare för det. De flesta gifter sig i tron om att det ska vara till döden skiljer en åt och skilsmässan är ofta tuff att gå igenom – man förlorar inte bara kärnfamiljen utan även många släktingar, vänner och traditioner som var knutna till familjen. Hur tar man sig igenom skilsmässan när det är som mörkast och hur kan man hjälpa någon annan på bästa sätt? Här guidar psykologen Anna Bennich Karlstedt oss igenom vägen till skilsmässan.

 

Tjock katt vilar på rygg i soffa

Så tar du hand om din överviktiga katt

Husdjur

Fetma drabbar inte bara oss människor, utan även våra katter. Ungefär 20-40 procent av katterna i Sverige är överviktiga. Och precis som för oss medför fetman en ökad risk för flera sjukdomar hos katten, som diabetes, ledproblem, olika hudåkommor och nedsatt immunförsvar.

jäst på skärbräda

Så kan jäst stötta ditt immunförsvar

Förkylning

Hela 80 procent av vårt immunförsvar sitter i tarmen. Vill du hålla dig frisk ska du därför se till att tarmen mår bra. Stress, tillfälliga kostsvackor och dålig sömn kan rucka balansen. En patenterad form av betaglukaner från bagerijäst stärker ett försvagat immunförsvar. Och bäst av allt: Formulan kan inte överstimulera ditt immunsystem.

Boosta energi och lust med rätt näring

Hälsa

För att känna lust och energi behövs en bra och välbalanserad tillförsel av nödvändiga näringsämnen. Viktiga näringsämnen är sådana som kroppen inte kan tillverka själv i tillräcklig mängd – l-arginin är ett sådant exempel. Kurera träffade docenten och överläkaren Stefan Arver som berättar att förutom att den sexuella lusten kommer tillbaka med l-arginin så har också den också åldersbromsande effekt.

 

Kvinna som lyssnar på musik

Vanligaste sätten att minska stress

Hälsa

Nu när semestern är över så återgår det allra flesta till arbete och studier. Det innebär ofta stress, mer eller mindre. En undersökning som Hälsobarometern gjort visade att de flesta vilar och sover för att minska stressen, men bland de yngre var musik och poddar ett nästan lika effektivt sätt att koppla av.

tre personer

Familjen Silvstedt la om kosten efter hårmineralanalys

Naturlig hälsa

Makarna Silvstedt flög hem till Sverige från USA på en av de sista flygningarna innan landet stängde ner flygtrafiken i våras. Alla hostningar under den långa flygresan fick Ulla och Bosse att fundera på hur deras försvar mot covid-19 var. När de kom hem gjorde de en hårmineralanalys för att kontrollera kroppens näringsstatus. Även dottern Victoria gjorde hårtestet. Resultatet? Ja, det blev oväntat.

kvinna vid hus

Agneta slapp smärtan i knäet

Leder

Agneta Arppe, 65, känner sig kärnfrisk och är sällan sjuk. Men när knäet började krångla blev hon bekymrad, för tänk om hennes aktiva livsstil skulle begränsas? Agnetas särbo rekommenderade ett tillskott med nypon, kondroitin och C-vitamin, och nu har hon inte känt smärta i knäet på över sex år. 

 

En grupp festklädda personer sjunger ihop

Hög sång ökar risken för smittspridning av covid-19

Forskning

Sjunger du i kör eller vill gå på konsert och sjunga med i publiken framöver? Då gör du bäst i att sjunga mjukt, med distans – och kanske även med munskydd. Forskare vid Lunds universitet har nämligen upptäckt att högljudd, konsonantrik sång sprider mycket aerosolpartiklar till omgivningen via luften. 

Ny undersökning: Därför tiger vi om kvinnohälsa

50 +

Pinsamma besvär som sopas under mattan, tabun och kompakt tystnad. Tre av fem kvinnor upplever att det inte talas om kvinnors hälsa och intima upplevelser öppet, visar en ny undersökning – något som leder till oro och att vi lider i onödan. – Samtidigt förändras det här i snabb takt. Kvinnor idag vill ha svar, säger naprapaten Katarina Woxnerud.

Liten hund ser olycklig ut och ligger ner bredvid sina matskålar

5 tecken på att din hund är stressad

Husdjur

För att kunna undvika att din hund hamnar i stressiga situationer (som även du själv blir stressad av kanske!) behöver du först känna igen tecknen på att din hund är stressad. Här är fem tecken som är bra att ha koll på – en del mer oväntade än andra.

 

Så fick Åse tillbaka sin energi

Hälsa

När Åses trötthet aldrig ville gå över misstänkte hon sköldkörtelrubbning. Men hennes besvikelse var stor när läkarundersökningen visade att hon låg inom normalvärdena. Vad berodde tröttheten då på? Åse sökte nya vägar. Ett tillskott med ashwaganda gav efterlängtad ork och energi tillbaka.

T-shirts hänger i rad i galgar på klädställning utomhus

Här är de miljövänligare textilvalen

Eko/miljö

Det är bäst för miljön att köpa second hand eller laga sina kläder. Men när du ändå behöver eller vill köpa nytt finns det bättre och sämre val att göra. Visste du till exempel att polyester framställs av olja, medan det naturliga valet hampa faktiskt tillför jorden näringsämnen?

echinacea blomma

Echinacea kan förebygga coronavirus

Forskning

Forskare världen över jobbar dygnet runt för att hitta ett botemedel eller en behandling som förebygger att vi smittas av coronavirus. Vacciner är under utveckling, men de dröjer. Men kanske finns svaret redan på apotekens och hälsokostaffärernas hyllor. Det tror Jan G Bruhn, professor i farmakognosi som menar att studien på echinacea som skydd mot coronaviruset är spännande.