Foto: Priscilla Lopez

Diamantis: Så jobbar vi inom kinesisk medicin för att stärka immunförsvaret

Diamantis Koukouvinos

Ålder: 36 år.
Bor: Järfälla.
Yrke: Naprapat och naturläkare i kinesisk medicin. Inom kinesisk medicin behandlar invärtes besvär med hjälp av kinesiska örter och akupunktur. Detta hjälper kroppen hitta tillbaka till en balans mellan Yin och Yang. Har mottagning i Solna på Vigeokliniken.
Familj: Fru och en dotter på 10 månader.

Diamantis Koukouvinos har studerat naprapati och kinesisk medicin. Till hans klinik ringer oroliga patienter och undrar vilken mat som stärker immunförsvaret och eventuellt vilka tillskott som skulle vara bra.
– Det finns mycket du kan göra för att må bra. Det viktigaste är att inte slarva med kosten, men stress kan också förtrycka immunsystemet, säger Diamantis.

Diamantis är inte rädd för att coronaviruset ska gå hårt åt honom eftersom har är ung, stark och frisk. Men han har oroliga patienter som hör av sig och han tar sig tid att förklara, både på sin blogg och på Instagram.

– Om du inte har något direkt problem med ditt immunförsvar behöver du inte oroa dig. Men om du är äldre än 60, och om du har underliggande hälsoproblem som påverkat ditt immun- eller andningsorgan då bör du tänka dig för lite mer. Är du rökare är det hög tid att sluta, för dessa är också i riskzonen. Men stressa inte, för överdriven stress och panik kan försämra ditt immunsystem. För de som är starka och friska har vi dock ett socialt ansvar att inte sprida viruset till äldre och sjuka och därför bör följa regeringens råd, säger Diamantis Koukouvinos.

 

LÄS OCKSÅ: Zara väljer noga sina tillskott

Det verkliga problemet med Coronavirus
Redan i början av januari, när coronaviruset inte var särskild uppmärksammat i väst, var Diamantis Koukouvinos oroad. Han pratade med sina kollegor i Kina och med rektorn på Universitet i Shanghai där han studerade kinesisk medicin.

– Det största problemet med viruset är att många människor blir kritiskt sjuka, måste läggas in på sjukhus och kopplas till ventilatorer samt sättas i karantän i två veckor. I vissa städer finns inte tillräckligt med vårdplatser och utrustning vilket gör det komplicerat. Jag pratade med en barndomsvän vars kusin är överläkare på ett av de största sjukhusen i Milano och han berättade att läkarna måste välja vem som ska få ta del av utrustningen och vem som inte får det, berättar Diamantis.

LÄS OCKSÅ: Stärk immunförsvaret med hjälp av naturens apotek

Coronavirus ger symtom efter en vecka
Att viruset sprider sig snabbare än en vanlig influensa beror på att det tar lång tid innan den som blivit smittad får symptom. Du kan ha fått viruset men utan att ha symtom – och ändå smitta andra, och så beter sig sällan andra virus. Får du en vanlig säsongsinfluensa tar det oftast två-fyra dagar innan symtomen uppträder. Coronaviruset (SARS CoV-2) ger symtom efter två och upp till 14 dagar, men en snitt-tid verkar vara fem-sju dagar.

– Jag har läst kinesisk medicin i fem år och har en ganska bra insyn i vad som kan hjälpa kroppen med virusinfektioner. Det viktigaste är en bra och hälsosam kost, att du är fysisk aktiv, ser till att sova bra och det är jätteviktigt att inte stressa för att det kan försämra immunförsvaret. När jag tar emot klienter tittar jag över hela deras livsstil, ger kostrekommendationer och kompletterar med tillskott och kinesiska örter, säger Diamantis.

 

LÄS OCKSÅ: Pigg med supermat

Kryddor och mat Dr Diamantis rekommenderar för immunsystemet under influensatider

Vitlök kan stimulera immunsystemet under förkylningar och influensa eftersom vitlök har antibakteriell- och antiviral effekt samt sänker inflammatoriska markörer (referens 1-6).

Rödlök innehåller över 25 olika sorter flavonoider vilket är en utmärkt källa till antioxidanter. Antioxidanter är viktiga i att förhindra cellskador och att bekämpa bakteriella och virala infektioner (referens 7-13).

Oregano är en fantastisk ört med många olika hälsofrämjande egenskaper. Det är framför allt dess olja som innehåller bland annat polyfenoler, tymol och carvacrol, som har antimikrobiella egenskaper (referens 14 – 20).

 

Rosmarin är en krydda som är som används flitigt världen över i matlagning. Den är känd för sina antioxidativa, antiinflammatoriska, antibakteriella och antivirala egenskaper (referens 21-27).

Sallader gjorda på spenat, lök, paprika, tomat, gurka, oregano, och en vinägrett på timjan, vitlök och citron är ett utmärkt sätt att få i sig immunstärkande, antiinflammatoriska och antimikrobiska näringsämnen som vitaminer, mineraler och fytokemikalier.

Av Inger Palm 

Referenser:

 1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3609356/
 2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24420031
 3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12174037
 4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26764332
 5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11238818/
 6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22280901
 7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17997520
 8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29567221
 9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21702293
 10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19127724
 11. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482221/
 12. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2952980/
 13. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29271686
 14. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23553824
 15. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10736000
 16. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18366181
 17. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27242772
 18. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20514796
 19. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25583339
 20. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19274705
 21. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8655093
 22. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17499938
 23. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15830672
 24. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4749867/
 25. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814606005061
 26. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/825897
 27. http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612008000200030


Diamantis Koukouvinos

Ålder: 36 år.
Bor: Järfälla.
Yrke: Naprapat och naturläkare i kinesisk medicin. Inom kinesisk medicin behandlar invärtes besvär med hjälp av kinesiska örter och akupunktur. Detta hjälper kroppen hitta tillbaka till en balans mellan Yin och Yang. Har mottagning i Solna på Vigeokliniken.
Familj: Fru och en dotter på 10 månader.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Ashwagandha – hjälp till återhämtning och fokus

Hälsa

Utan stressrespons skulle vi inte klara av att ta oss igenom dagen. Stressresponsen hjälper oss att hantera utmaningar och förändringar – både fysiska och psykiska. Men det är lätt att stresspåslaget fortsätter när vi kommer hem från jobbet. Örten ashwagandha kan dämpa stressen, det visar flera studier.  

Hjälp vid IBS och problemmage

Hälsa

Nästan var femte svensk lider av IBS – Irritable Bowel Syndrome. Det är en funktionell störning i tarmen som ger upphov till olika problem. Magsmärtor, förstoppning, svullnad och diarré är vanliga symtom. Att anpassa kosten efter magen är a och o. Och för att hjälpa till ännu mer kan probiotika ge en ännu bättre fungerade mage- och tarm.

 

Gör din egen kombucha

Drycker och smoothies

I Asien har kombucha sannolikt druckits i mer än tusen år, men i Sverige fick kombucha sitt stora genomslag för drygt tio år sedan.  Kombucha framställs genom fermentering av te, socker och en bakteriekultur. Det är enkelt och kul att göra själv. Skaffa en scoby och gör din egen kombucha.

Kvinna och över 50? Så bör du träna och äta för att långsiktigt må bra

Fakta

Det händer något när kvinnor passerar 50. Det handlar inte bara om att kroppen förändras av klimakteriet, kvinnor tappar även i muskelmassa, och mellan 50 och 65 är det extra viktigt hur livsstilen ser ut. En avhandling gjord av forskaren Peter Edholm visar att det är viktigt att träna styrketräning i kombination med en hälsosam kost rik på omega-3 fettsyror för att bibehålla god hälsa längre fram i livet.

kvinna med sömnproblem

Håll dig frisk med mer sömn

Hälsa

Vrider och vänder du dig i sängen? Svårt att komma till ro? Du är inte ensam, var tredje svensk har sömnproblem visar en ny undersökning. Men du har mycket att vinna på att ta tag i sömnproblemen – vi visar hur.

 

D-vitaminbrist kan ge svårare symtom för de som drabbas av covid-19

Hälsa

En metaanalys av placebokontrollerade studier visar att vitamin D skyddar mot luftvägsinfektioner. Därför bör man sträva efter att höja D-vitaminstatusen hos de som befinner sig i en riskgrupp för att få covid-19. Framför allt om de inte får i sig tillräckligt med D-vitamin via kosten eller genom solljuset. Det skriver läkarna Mats B Humle, Henrik Pelling och Susanne Bejerot i ett debattinlägg i Läkartidningen.

”Hudvård börjar på tallriken”

Hud

Hudvård börjar på tallriken. Det menar Maria Ahlgren, skönhetsjournalist och författare till Beautyfood-böckerna, som påstår att många av de funktioner som eftersöks i hudvård finns i helt vanlig mat.

Därför får vissa mer hål i tänderna

Hälsa

En ny avhandling vid Umeå universitet presenterade anledningen till att vissa av oss får mer hål i tänderna. En viss genvariant gör att du inte lika lätt känner smaken av socker – och vill äta mer – i kombination med en rad av olika bakterier som ger karies.

 

Håll tätt med app i telefonen

Forskning

Appen Tät är utvecklad vid Umeå universitet och hjälper kvinnor med urinläckage att hålla tätt. Under tio månader laddade 10 456 gravida och nyförlösta kvinnor ner appen och svarade på en kort enkät. 123 kvinnor ingick i en studie. Efter tre månader minskade besvären med inkontinens och urinläckage och kvinnorna fick en betydligt bättre livskvalitet.

E-handelsprodukter innehåller förbjudna ämnen

Eko/miljö

Nätshoppingen har ökat när social distansering blivit norm. Men tänker du på varifrån produkterna du köper på nätet kommer och vad de innehåller? Enligt Kemikalieinspektionen innehåller nästan åtta av tio produkter från företag utanför EU farliga och förbjudna ämnen, som bly och bor.

Kan gurkmeja ha effekt på virus?

Hälsa

Det finns över 7 000 vetenskapliga studier på den aktiva substansen curcumin som finns i gurkmeja. De hälsobringande effekterna kopplas till de inflammationshämmande egenskaperna. Det nya coronaviruset orsaker en betydande ökning av det inflammatoriska svaret i kroppen och därför väcks tankar om att curcumin kan vara ett komplement i behandlingen för att tillfriskna.

 

Så kan du skapa nya träningsrutiner

Hälsa

Veckor av hemmaarbete har blivit till månader. När din vardag är i förändring är det lätt att den fysiska aktiviteten kommer i andra hand. Se till att komma ut i friska luften och ansträng dig så mycket att du svettas. Det är inte bara positivt för hjärta, leder och muskler. Din mentala hälsa mår bra av aktivitet, speciellt nu när livet är så annorlunda på grund av coronarestriktioner.

 

Anna Ottossons immunstärkande drycker

Recept

Hon är en av Sveriges ledande dietister som bland annat driver programmet "Foodpower Cancerrehab". Här bjuder Anna Ottosson på två fräscha drycker som är fulla av näringsämnen, vitaminer och bioaktiva skyddande ämnen för din hälsa.