Annons
Annons

Så kan du få ordning på din IBS

IBS beskrivs ofta i Sverige som ett funktionellt tarmbesvär som kan yttra sig olika från person till person. Symtomen är framförallt uppblåst mage efter en måltid, smärta och obehag, gaser, diarré eller förstoppning eller en kombination av de båda. – Det är inte svårt att få ordning på IBS om man vet hur man ska behandla, säger Diamantis Koukouvinos som är naprapat och naturläkare inom kinesisk medicin.

Inger Palm

6 juli, 2020
Så kan du få ordning på din IBS
Dela inlägget

IBS beskrivs ofta i Sverige som ett funktionellt tarmbesvär som kan yttra sig olika från person till person. Symtomen är framförallt uppblåst mage efter en måltid, smärta och obehag, gaser, diarré eller förstoppning eller en kombination av de båda.

– Det är inte svårt att få ordning på IBS om man vet hur man ska behandla, säger Diamantis Koukouvinos som är utbildad till läkare inom kinesisk medicin..

Diamantis Koukouvinos jobbar efter den kinesiska läkekonsten och ser på sina patienter ur ett holistiskt perspektiv. Om två personer kommer och söker hjälp och visar upp samma symtom går de sannolikt ut från hans praktik med två olika recept.

Diamantis Koukouvinos

När någon söker hjälp för IBS så anser den kinesiska medicinen att problematiken inte enbart beror på mag-tarmsystemet, man tittar även levern. Därför har man pratat om i flera tusen år att ”levern attackerar magen”.

– När vi tänker på matsmältningen och absorption av mat tänker man oftast på magsäcken, tolvfingertarmen, tunntarm och tjocktarm. Vad man glömmer är levern har en rad olika funktioner. När det kommer till matsmältningen så producerar den galla som hjälper till att spjälka maten. Utan tillräcklig nedbrytning av maten kan vi inte ta upp näringen, det är just därför vi inte är vad vi äter, men vad vi kan absorbera. Och när det kommer till hälsa så handlar det inte bara om vad vi äter utan också när vi äter och hur vi äter, förklarar Diamantis.

LÄS OCKSÅ: FODMAP – En effektiv kostbehandling mot IBS

Hetlverad – inte bara ett uttryck
Han berättar att den kinesiska medicinen skiljer sig ganska mycket från den västerländska när det handlar om hur man letar efter lösningen på en sjukdom. Diamantis säger att ur ett holistiskt perspektiv så kopplar man olika känslor till olika organ.

För hjärtat är det glädje. Det känns varmt i hjärtat när man skrattar och är lycklig. Magen är oro och känns som en sten när man är konstant orolig.

– Njurarna kopplas ihop med rädsla. Det är därför barn kissar på sig om de blir riktigt rädda. För levern är det irritation, frustration, stress, ilska men även om man hyser agg mot någon. Alla dessa känslor påverkar levern funktion vilket vi kallar för stagnerad lever.

– En lever som varit stagnerad en längre period kan utveckla hetta. Det utrycker sig som ilska och därav ordet hetlevrad. Jag tror att kunskapen funnits även i Sverige, men har försvunnit. Det vi har kvar är uttrycket hetlevrad.

LÄS OCKSÅ: Ny forskning bekräftar: Probiotika och fibertillskott hjälper vid IBS

Ät i lugn och ro

Diamantis berättar att vårt centrala nervsystem har två faser, det ena kallas för sympatikus (de icke viljestyrda) eller för ”fight-flight” och parasympatikus som den kinesiska medicinen benämner som ”rest-digest” och som används när man tar det lugnt och smälter maten. Och för att förstå IBS måste vi även förstå den här aspekten av kroppen.

– När vi är i ”fight-flight” vilket egentligen var utvecklad för att hjälpa oss överleva, om en björn eller om något annat farligt djur jagar oss, då bryr sig kroppen inte om att bryta ner maten på rätt sätt eller att ha en bra tarmfunktion. Då handlar det bara om att överleva. Idag är hoten psykologiska. Vi bär på den psykologiska björnen vilket gör att vi inte kan springa ifrån den. Då kroppen följer vårt sinnestillstånd kommer vi inte kunna ha en bra matsmältning. Tittar vi på en actionfilm eller är i en hetsig debatt fungerar inte matsmältning lika bra, säger Diamantis.

LÄS OCKSÅ: Probiotika fick ordning på Sebastians IBS-mage

Ekosystemet i tarmen

Diamantis berättar att kroppen följer jordens cirkadiska rytm vilket betyder natt- och dag rytmen. Vi har en central intern klocka men även flera perifera. Den centrala sitter djupt i hjärnan medan de perifera är i de olika organen vilket gör det otroligt viktigt att äta regelbundet och under specifika timmar på dygnet.

– Ny forskning har visat att även våra tarmbakterier följer natt och dag rytmen, trots att de befinner sig i totalt mörker.
Tarmens bakterier är den mest omtalade bakteriekolonin i eller på vår kropp, och vi lever i direkt symbios med dessa bakterier som består av tusentals olika stammar vilket blir till miljarder olika bakterier. De formar sitt eget ekosystem i tarmen och är icke patologiska i sin natur. De har en rad olika funktioner som att tillverka olika näringsämnen och förhindra patologiska bakterier att få fäste.

– Det är därför avgörande för vår hälsa att ha så balanserad tarmflora som möjligt genom att förse dem med näringsrik föda, vilket ofta handlar om mycket fibrer. Och om mat inte bryts ner tillräckligt högt upp i mag-tarmkanalen kommer de dock att ha besvär med att hålla sig friska.

LÄS OCKSÅ: Experten: “Hälsa börjar i magen!”

Örter, tillskott och akupunktur

Så hur gör man då för att få ordning på en orolig mage? Diamantis menar att du ska välja dina matvaror noggrant, tillaga maten med kärlek och ät den varsamt, utan några dataskärmar i närheten. Ta din tid, använd alla dina sinnen medan du äter. Var här och nu, ge din kropp en chans att varva ner innan maten, känn hur magen kurrar och hur din saliv ökar. Bli tyst inombords och var tacksam för alla som bidragit till att just denna mat hamnat hos dig. Tugga igenom maten ordentligt och drick inte under maten, det späder ut magsyran. Efter maten tycker han att vi spendera ett ögonblick att vara tacksam för att vi faktiskt har bra mat och gett vår kropp den näring den behöver för att fungera.

– Jag stöttar denna process och behandlar mina patienter med IBS med örter, akupunktur, tillskott. Det är inte svårt att få ordning på IBS om man ser kropp och själ ur ett holistiskt perspektiv och vet hur man ska behandla.

Av Inger Palm

Annons
Fakta

Diamantis Koukouvinos

Ålder: 36 år.
Bor: Järfälla.
Yrke: Utbildad läkare inom kinesisk medicin. Inom kinesisk medicin behandlar invärtes besvär med hjälp av kinesiska örter och akupunktur. Detta hjälper kroppen hitta tillbaka till en balans mellan Yin och Yang. Har mottagning i Solna.
Familj: Fru och en dotter på ett år.

Annons
Annons