Foto: Helén Pe

Dietisten Anna Ottosson: ”Vi äter ihjäl oss!”

Fakta

Namn: Anna Ottosson.
Ålder: 41 år.
Bor: I Stockholm.
Gör: Driver bolaget Food Power som jobbar med mat och hälsa där hon skriver, föreläser och coachar om mat och hälsa. Driver också ett välgörenhetsprojekt för cancerdrabbade kvinnor.
Aktuell med: Med nya boken "Hälsodrycker - gröna smoothies, buljonger, detoxvatten, hälsotonics och kombucha" på förlaget Bonnier Fakta.
Familj: Två barn, Jack 2 år och Agnes 9 år.

Redan som sexåring slukade hon tunga nutritionsböcker på flickrummet och idag jobbar hon med det som hon ser som sin livsuppgift: mat som stärker och läker.
Anna Ottosson brinner för att göra bra mat tillgängligt för alla. Hon vill i synnerhet göra det till en rättighet för cancerpatienter – och en skyldighet för sjukhus.
2016 firar Anna 20 år som dietist och är aktuell med en bok som sätter färg på livet och visar att det är enkelt att äta bra.

Du har sett hennes böcker i hyllorna, läst artiklar där hon tipsar om kost och hälsa eller sett henne på tv. Anna Ottosson är dietisten som gjort sin passion för mat till ett varierat arbete där ingen dag är särskilt lik den andra. Med sitt företag Food Power föreläser hon och sprider information om hur man ska äta för att stå i sin fulla kraft och stråla.

Involverad i projekt som tittar på kost och cancer
Hennes budskap är att det finns en mäktig kraft i det vi väljer att stoppa i oss.
Och den där kraften bör utnyttjas till max. Därför samarbetar Anna med Cancerrehabfonden i ett välgörenhetsprojekt som vänder sig till cancerdrabbade kvinnor.
– Projektet går ut på att se hur kraftfull maten är för läkningsprocessen. Det finns mycket spännande forskning inom detta och man vet att 30 procent av all cancer kan kopplas till det vi äter. Det finns alltså stora möjligheter att förebygga ännu ett insjuknande, berättar hon på en klingande skånska som lyser upp den mörka vintermorgonen.

 

► Läs också: Läkare: Dåliga kostval orsak till en tredjedel av all cancer

”Nutritionsbehandling borde vara en rättighet”
Cancer och mat är ett hjärteämne för Anna. Hon menar att detta välgörenhetsprojekt behövs, och flera därtill, eftersom den svenska sjukvården är fruktansvärt efter.
– Jag tror att det handlar om okunskap och inte ovilja. Rutinerna inom detta i sjukvården finns helt enkelt inte. Våra läkare är duktiga på den medicinska behandlingen. Men det skulle behövas även nutritionsbehandling och därför måste vi dietister få komma in och påverka. Att ta vara på kraften i maten borde vara en rättighet för patienter och en skyldighet för sjukhus.

Mat som läker och stärker upp
Annas välgörenhetsprojekt utgår från den senaste nutritionsforskningen för att bygga upp immunförsvaret. Under några dagar på ett vårigt Österlen samlas cancerdrabbade kvinnor och hämtar kraft tillsammans.
– Vi lär oss om maten som läker och stärker upp. Två kockar finns på plats och lagar mat med närproducerade ekologiska råvaror. Programmet består av tre hörnstenar: maten som ger styrka, yoga som avslappningsmetod och samtal om livet.

► Läs också: Supermaten du inte får missa

Maten påverkar resultatet
Kosten är i mångt och mycket en samhällspolitisk fråga och om Anna vore folkhälsominister skulle hon genomföra tre saker.
– Jag vill ge bra skolmat som ligger i fas med senaste forskningen så att barnen får det bästa och godaste. Jag vill också att det ska bli en självklarhet att man jobbar med nutritionsbehandling på sjukhusen, i alla sjukdomstillstånd. Slutligen vill jag öka tillgängligheten av bra mat för alla människor.

Förstått sin livsuppgift
Annas engagemang började för länge sedan. Som barn visste hon att hon ville jobba med kost. Hon är uppväxt i en träningstokig familj och redan som sexåring sprang hon långa distanser i sin maratonpappas spår.
– Ur det växte ett intresse och insikt i att det jag åt kunde påverka mina resultat. Om jag åt på ett visst sätt orkade jag springa längre. Jag slukade tunga nutritionsböcker på flickrummet. Så fick jag reda på att det fanns ett yrke som hette dietist. Då förstod jag att det var min livsuppgift, berättar hon mjukt.

 

Kostklimatet har förändrats
Under Annas 20 år som dietist har kostklimatet förändrats avsevärt i Sverige. Hon beskriver det som smått fanatiskt, men också mycket intressant att få vara med om.
– Idag måste du vara oerhört påläst för att kunna sålla i forskningen. Intresset är så stort för mat och hälsa att det blir en djungel. Det är en förmån att arbeta med något som engagerar så mycket.

► Läs också: Mindre näring i dagens grönsaker

"Vi äter ihjäl oss!"
Men det är också en dramatisk tid. Kostrelaterade sjukdomar som övervikt, cancer och diabetes ökar.
– Gaffeln och kniven är våra farligaste vapen, de dödar mest. Vi äter ihjäl oss! Men livet är alldeles för kort för banta, det är mitt motto. Att gå på en diet är som att gå i för små skor – det kommer aldrig passa dig. Jag anser det bättre att hjärnan får fokusera på möjligheter istället för hinder. Det gör skillnad att koncentrera sig på vad man kan äta och njuta av, istället för att skapa förbud. Vilken mat ger dig kraft? Varje person är unik, och det blir en bättre värld om vi står i vår fulla kraft och laddar oss själva.

Att leva hälsosamt ska vara enkelt
Anna råder sina klienter att utgå från sig själva, att hitta det som ger kraft och energi. Att leva mer hälsosamt ska vara enkelt, att få bra näring ska inte vara komplicerat. Inkörsporten till en mer hälsosam vardag anser hon vara gröna smoothies. Det är en snabb och enkel lösning, som ger lättåtkomlig näring för insidan. Därför har Anna just kommit ut med sin tredje bok ”Hälsodrycker - gröna smoothies, buljonger, detoxvatten, hälsotonics och kombucha”. Hon berättar att boken bara rann ur henne.
– Jag vill så gärna förmedla hur enkelt det kan vara att leva sunt och må bra. Dieter håller sällan i sig särskilt länge, men nyttiga drycker är något man enkelt kan införliva i sin vardag och få snabb effekt av.

► Läs också: Fredrik Paulún om tarmflorans vikt för magen – och allmänhälsan

 

Mindre sötsug och mer energi
Bokens alla recept syftar till att ge mer ork och energi. Anna berättar att hälsodrycker även resulterar i ett mindre sötsug och bättre hy. Det är framförallt en perfekt lösning för den som har svårt att få i sig grönt.
– Jag skulle råda att man börjar med gröna smoothies eftersom det ger maximal effekt. Sedan kan man börja med hälsoshotsen som är väldigt stärkande när förkylningarna duggar tätt. När du har lite mer tid kan du testa buljongerna.
Själv äter Anna mycket grönt, frukt och bär. Hon är ingen sockertaliban och lösgodis kan slinka ned. Men det är inte särskilt ofta och hon är bra på att prioritera. Hon väljer sina sötsaker noga och skulle aldrig artighetsäta en tårta på jobbfikan – eftersom hon inte ens gillar tårta.

Läs också: Studie bekräftar: Ökat intag av polyfenoler förlänger livet

Ät i regnbågens färger
Men det är basen som är den viktiga, menar hon. Det man äter varje dag. Annas mantra är att äta i regnbågens färger. Då blir maten automatiskt näringsrik och stärkande.
– Det finns mycket forskning som visar att vi mår bäst av det. Genom att äta produkter med mycket färgpigment får du fullt med näring i form av vitaminer, mineraler och antioxidanter helt automatiskt. Det jagar bort förkylningar, stressymptom och sjukdomar. En dag utan en grön smoothie är en förlorad dag för mig. Naturens råvaror sätter färg på livet.

Du hittar Annas fem personliga hälsomåsten här.

Av Emma V Larsson

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Fakta

Namn: Anna Ottosson.
Ålder: 41 år.
Bor: I Stockholm.
Gör: Driver bolaget Food Power som jobbar med mat och hälsa där hon skriver, föreläser och coachar om mat och hälsa. Driver också ett välgörenhetsprojekt för cancerdrabbade kvinnor.
Aktuell med: Med nya boken "Hälsodrycker - gröna smoothies, buljonger, detoxvatten, hälsotonics och kombucha" på förlaget Bonnier Fakta.
Familj: Två barn, Jack 2 år och Agnes 9 år.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Byt ut kaffet – gör en nyttig kvällsdryck som ger mättnad

Hälsa

För 20 år sedan blev smoothies en hälsosam innedryck. Då gjordes den krämiga drycken mest på frukt och bär. I dag slänger vi ner alla möjliga grönsaker i mixern för att få i oss näringstät mat. En smoothie eller snarare en varm dryck att ersätta kaffe eller te med på kvällen är den populära guld- eller soldrycken. Den ger mättnad samtidigt som den innehåller bland annat kryddor med inflammationshämmande egenskaper. Här får du två olika recept.

Dans ger mer muskler än styrketräning

TRÄNING

Att dansa stärker dina muskler betydligt mer än om du lyfter vikter på gymmet. Det är glada nyheter för dig som inte gillar traditionell styrketräning. Dansträning ger dig också bättre koordination, balans och samverkan med din danspartner skapar inte bara glädje utan din hjärna får arbeta mycket mer än om du upprepar monotona styrkeövningar – och det är bra för minnet.

Årets miljöhjälte Magnus Carlson visar vägen till förändring

Eko/miljö

Magnus Carlson, sångare i bandet Weeping willows, utsågs nyligen till årets miljöhjälte och fick ta emot diplom ur kungens hand för sitt enträgna klimatarbete. Magnus lever som han lär, han har nästan helt slutat flyga, bandets turnéer sker med tåg och han slutade nyligen äta kött – för både hälsans och miljöns skull. Kurera växlade några ord med svenskt musiklivs kanske flitigaste miljökämpe. 

 

Elaine Jenderklint

Elaine fick tillbaka glans och liv i håret igen

Hälsa

För två år sedan kom cancern tillbaka och Elaine Jenderklints ena bröst opererades bort. I efterbehandlingen ingick hormontabletter – som gav starka biverkningar. Kroppen värkte och håret blev tunnare och livlöst, men ett tillskott med bland annat hirs har gett Elaine glansen och hårkvaliteten tillbaka.

Fredrik Ölander

Fiskolja lindrar inflammerad tarm

Mage

Inflammatoriska tarmsjukdomar som Chrons sjukdom och ulcerös kolit har en sak gemensamt – de kommer i skov. Studier har visat att ett tillskott av omega-3 är ett sätt att minska inflammation i tarmen och göra skoven färre och lindrigare. – Men var noga med att välja en fiskolja som är stabil och håller hög kvalitet, säger Fredrik Ölander, funktionsmedicinsk terapeut som dagligen träffar klienter med besvärliga magar.

 

Kaeng phet – röd currygryta med grönsaker

Recept

Denna thailändska gryta är fullproppad med av grönsaker. Detta och många andra goda vegetariska recept från hela världen hittar du i den gröna kokboken boken "Zeinas green kitchen" av matprofilen Zeina Mourtada – känd för sin uppskattade blogg "Zeinas kitchen" och sin medverkan i TV.

”Jag valde bort medicinen och blev frisk av träning och bra mat”

Hälsa

För tio år sedan när Benny Ottosson fick reda på att blodtrycket var förhöjt valde han bort medicinen och ändrade livsstil. På tre månader lyckades han sänka sitt blodtryck till normal nivå, men för två år sedan, när han fick en hudcancerdiagnos gjorde han en ny och djupare förändring – denna gång i sin inre värld. Om sin hälsoresa berättar Benny Ottosson i boken, "Frisk, lugn, utvilad, stark. Hela livet".

Kvinna som sitter i yogaställning

Naturens under lindrar ledbesvär

Forskning

Kådan boswellia och roten gurkmeja har i årtusenden använts inom den ayurvediska medicinen för att lindra ledbesvär. Ny forskning visar att effekten förstärks när de renodlas och används tillsammans så att ett plus ett inte bara blir två – utan tre.

 

Snart kan vi läsa av psykisk ohälsa i blodet

Mental hälsa

Det kommer ständigt nya siffror på att den psykiska ohälsan bland unga ökar men inte så mycket som visar på varför. Vid Uppsala universitet bedrivs sedan några år en studie som ska öka den kunskapen genom att bland annat studera gener för att göra det möjligt att ställa tidigare diagnoser.

Högt blodtryck – Så funkar det

Hjärt- kärlhälsa

Högt blodtryck är en av våra vanligaste hjärt-kärlsjukdomar, de flesta som drabbas är män. Högt blodtryck kan leda till flera allvarliga sjukdomar och bör därför tas på allvar. Mycket kan göras genom livsstilsförändringar och kostomläggning, hjälper inte det bör man överväga andra behandlingsmetoder.

Skönhetspanelen testar: body scrubs

Hud

Kall och torr luft på ingång betyder att det är dags att vårda huden lite extra. Genom att återfukta – och inte minst skrubba får du både lyster och en len hud. Kureras skönhetspanel har testat några naturliga kroppsskrubbar och hittat en favorit.

Glutenintoleranta får oftare selenbrist

Kost

Närmare tre procent av svenskarna har diagnosen celiaki - en autoimmun sjukdom som kräver livslång kostbehandling, och även om man äter rätt kan tarmen ha svårare att ta upp näring. Därför kan glutenintoleranta oftare lida av vitamin- och mineralbrist. Studier visar en tydlig koppling mellan glutenintolerans och bland annat brist på selen.

 

Peder Gustafsson

“Rödbetan boostar min träning”

Hälsa

Peder Gustafsson har idrottat i hela sitt liv. Numera är skidträningen det han satsar mest på och i årets Vasalopp kom han på 331 plats. Det tackar han åtminstone delvis ett tillskott med rödbetsextrakt för. Med hjälp av det kan han träna hårdare och orka mer.

Ann blev kvitt sina ständiga urinvägsinfektioner

Hälsa

Anns urinvägsinfektioner började för tio år sedan och hon har flera gånger om året behandlats med penicillin. – Jag har haft en enda urininfektion i mitt liv tidigare, men efter klimakteriet har det varit tre, fyra gånger om året. Sedan jag hittade tranbärsextraktet har infektionerna försvunnit helt, säger hon.

 

Växtbaserad kost kan lindra reumatoid artrit

Forskning

En växtbaserad kost kan bidra till att lindra smärtsamma symtom vid reumatid artrit.   Tidigare har man sett förbättringar hos patienter med fibromyalgi, mycket talar nu för att flera autoimmuna sjukdomar kan förebyggas med en kost basesrad på frukt och grönt.

apelsiner och citroner

Därför behöver immunförsvaret C-vitamin

Hälsa

Just nu lider miljontals människor i världen av C-vitaminbrist, en brist som till slut kan leda till olika sjukdomar och i sällsynta fall till döden. Immunologen Sanna Ehdin, forskare, föreläsare och författare, säger att C-vitamin stärker immunförsvaret och ger ökat motstånd mot infektioner, influensa och förkylning