Foto: Helén Pe

Dietisten Anna Ottosson: ”Vi äter ihjäl oss!”

Fakta

Namn: Anna Ottosson.
Ålder: 41 år.
Bor: I Stockholm.
Gör: Driver bolaget Food Power som jobbar med mat och hälsa där hon skriver, föreläser och coachar om mat och hälsa. Driver också ett välgörenhetsprojekt för cancerdrabbade kvinnor.
Aktuell med: Med nya boken "Hälsodrycker - gröna smoothies, buljonger, detoxvatten, hälsotonics och kombucha" på förlaget Bonnier Fakta.
Familj: Två barn, Jack 2 år och Agnes 9 år.

Redan som sexåring slukade hon tunga nutritionsböcker på flickrummet och idag jobbar hon med det som hon ser som sin livsuppgift: mat som stärker och läker.
Anna Ottosson brinner för att göra bra mat tillgängligt för alla. Hon vill i synnerhet göra det till en rättighet för cancerpatienter – och en skyldighet för sjukhus.
2016 firar Anna 20 år som dietist och är aktuell med en bok som sätter färg på livet och visar att det är enkelt att äta bra.

Du har sett hennes böcker i hyllorna, läst artiklar där hon tipsar om kost och hälsa eller sett henne på tv. Anna Ottosson är dietisten som gjort sin passion för mat till ett varierat arbete där ingen dag är särskilt lik den andra. Med sitt företag Food Power föreläser hon och sprider information om hur man ska äta för att stå i sin fulla kraft och stråla.

Involverad i projekt som tittar på kost och cancer
Hennes budskap är att det finns en mäktig kraft i det vi väljer att stoppa i oss.
Och den där kraften bör utnyttjas till max. Därför samarbetar Anna med Cancerrehabfonden i ett välgörenhetsprojekt som vänder sig till cancerdrabbade kvinnor.
– Projektet går ut på att se hur kraftfull maten är för läkningsprocessen. Det finns mycket spännande forskning inom detta och man vet att 30 procent av all cancer kan kopplas till det vi äter. Det finns alltså stora möjligheter att förebygga ännu ett insjuknande, berättar hon på en klingande skånska som lyser upp den mörka vintermorgonen.

 

► Läs också: Läkare: Dåliga kostval orsak till en tredjedel av all cancer

”Nutritionsbehandling borde vara en rättighet”
Cancer och mat är ett hjärteämne för Anna. Hon menar att detta välgörenhetsprojekt behövs, och flera därtill, eftersom den svenska sjukvården är fruktansvärt efter.
– Jag tror att det handlar om okunskap och inte ovilja. Rutinerna inom detta i sjukvården finns helt enkelt inte. Våra läkare är duktiga på den medicinska behandlingen. Men det skulle behövas även nutritionsbehandling och därför måste vi dietister få komma in och påverka. Att ta vara på kraften i maten borde vara en rättighet för patienter och en skyldighet för sjukhus.

Mat som läker och stärker upp
Annas välgörenhetsprojekt utgår från den senaste nutritionsforskningen för att bygga upp immunförsvaret. Under några dagar på ett vårigt Österlen samlas cancerdrabbade kvinnor och hämtar kraft tillsammans.
– Vi lär oss om maten som läker och stärker upp. Två kockar finns på plats och lagar mat med närproducerade ekologiska råvaror. Programmet består av tre hörnstenar: maten som ger styrka, yoga som avslappningsmetod och samtal om livet.

► Läs också: Supermaten du inte får missa

Maten påverkar resultatet
Kosten är i mångt och mycket en samhällspolitisk fråga och om Anna vore folkhälsominister skulle hon genomföra tre saker.
– Jag vill ge bra skolmat som ligger i fas med senaste forskningen så att barnen får det bästa och godaste. Jag vill också att det ska bli en självklarhet att man jobbar med nutritionsbehandling på sjukhusen, i alla sjukdomstillstånd. Slutligen vill jag öka tillgängligheten av bra mat för alla människor.

Förstått sin livsuppgift
Annas engagemang började för länge sedan. Som barn visste hon att hon ville jobba med kost. Hon är uppväxt i en träningstokig familj och redan som sexåring sprang hon långa distanser i sin maratonpappas spår.
– Ur det växte ett intresse och insikt i att det jag åt kunde påverka mina resultat. Om jag åt på ett visst sätt orkade jag springa längre. Jag slukade tunga nutritionsböcker på flickrummet. Så fick jag reda på att det fanns ett yrke som hette dietist. Då förstod jag att det var min livsuppgift, berättar hon mjukt.

 

Kostklimatet har förändrats
Under Annas 20 år som dietist har kostklimatet förändrats avsevärt i Sverige. Hon beskriver det som smått fanatiskt, men också mycket intressant att få vara med om.
– Idag måste du vara oerhört påläst för att kunna sålla i forskningen. Intresset är så stort för mat och hälsa att det blir en djungel. Det är en förmån att arbeta med något som engagerar så mycket.

► Läs också: Mindre näring i dagens grönsaker

"Vi äter ihjäl oss!"
Men det är också en dramatisk tid. Kostrelaterade sjukdomar som övervikt, cancer och diabetes ökar.
– Gaffeln och kniven är våra farligaste vapen, de dödar mest. Vi äter ihjäl oss! Men livet är alldeles för kort för banta, det är mitt motto. Att gå på en diet är som att gå i för små skor – det kommer aldrig passa dig. Jag anser det bättre att hjärnan får fokusera på möjligheter istället för hinder. Det gör skillnad att koncentrera sig på vad man kan äta och njuta av, istället för att skapa förbud. Vilken mat ger dig kraft? Varje person är unik, och det blir en bättre värld om vi står i vår fulla kraft och laddar oss själva.

Att leva hälsosamt ska vara enkelt
Anna råder sina klienter att utgå från sig själva, att hitta det som ger kraft och energi. Att leva mer hälsosamt ska vara enkelt, att få bra näring ska inte vara komplicerat. Inkörsporten till en mer hälsosam vardag anser hon vara gröna smoothies. Det är en snabb och enkel lösning, som ger lättåtkomlig näring för insidan. Därför har Anna just kommit ut med sin tredje bok ”Hälsodrycker - gröna smoothies, buljonger, detoxvatten, hälsotonics och kombucha”. Hon berättar att boken bara rann ur henne.
– Jag vill så gärna förmedla hur enkelt det kan vara att leva sunt och må bra. Dieter håller sällan i sig särskilt länge, men nyttiga drycker är något man enkelt kan införliva i sin vardag och få snabb effekt av.

► Läs också: Fredrik Paulún om tarmflorans vikt för magen – och allmänhälsan

 

Mindre sötsug och mer energi
Bokens alla recept syftar till att ge mer ork och energi. Anna berättar att hälsodrycker även resulterar i ett mindre sötsug och bättre hy. Det är framförallt en perfekt lösning för den som har svårt att få i sig grönt.
– Jag skulle råda att man börjar med gröna smoothies eftersom det ger maximal effekt. Sedan kan man börja med hälsoshotsen som är väldigt stärkande när förkylningarna duggar tätt. När du har lite mer tid kan du testa buljongerna.
Själv äter Anna mycket grönt, frukt och bär. Hon är ingen sockertaliban och lösgodis kan slinka ned. Men det är inte särskilt ofta och hon är bra på att prioritera. Hon väljer sina sötsaker noga och skulle aldrig artighetsäta en tårta på jobbfikan – eftersom hon inte ens gillar tårta.

Läs också: Studie bekräftar: Ökat intag av polyfenoler förlänger livet

Ät i regnbågens färger
Men det är basen som är den viktiga, menar hon. Det man äter varje dag. Annas mantra är att äta i regnbågens färger. Då blir maten automatiskt näringsrik och stärkande.
– Det finns mycket forskning som visar att vi mår bäst av det. Genom att äta produkter med mycket färgpigment får du fullt med näring i form av vitaminer, mineraler och antioxidanter helt automatiskt. Det jagar bort förkylningar, stressymptom och sjukdomar. En dag utan en grön smoothie är en förlorad dag för mig. Naturens råvaror sätter färg på livet.

Du hittar Annas fem personliga hälsomåsten här.

Av Emma V Larsson

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Fakta

Namn: Anna Ottosson.
Ålder: 41 år.
Bor: I Stockholm.
Gör: Driver bolaget Food Power som jobbar med mat och hälsa där hon skriver, föreläser och coachar om mat och hälsa. Driver också ett välgörenhetsprojekt för cancerdrabbade kvinnor.
Aktuell med: Med nya boken "Hälsodrycker - gröna smoothies, buljonger, detoxvatten, hälsotonics och kombucha" på förlaget Bonnier Fakta.
Familj: Två barn, Jack 2 år och Agnes 9 år.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Nu slipper Eva rinnande ögon

Hälsa

I flera år har Eva Jansson, 69, haft problem med torra och rinnande ögon. Hennes elever i skolan frågade ofta varför fröken grät. Men förra året hittade Eva ett tillskott med havtornsolja. Efter några månader hade den överdrivna tårproduktionen upphört och numera slipper Eva frågor om hon är ledsen.

Baka semlor på fettisdag – här har du recept på 3 nyttiga semlor

Recept

Idag är det fettisdag och trenden med kreativa semlor fortsätter. I en del semlor finns det mer av allt och andra är bakade efter de nya mattrenderna. I de nyttigare varianterna finns inte mjöl, mjölk och socker. Istället är det semlor bakade med bland annat mandelmjöl, kokosmjölk och honung. Här kommer tre härligt goda och lite mer hälsoinriktade semlor.

Dags för en detox – så renar du dig på bara några veckor

Hälsa

Våren närmar sig med stormsteg och då kan vara dags för en kroppslig rening och hjälpa en utmattad lever. Om du känner dig trött och magen krånglar, urinen är mörk och tungan har vit eller gul beläggning kan det vara tecken på att levern är överbelastad. Och nu kan du ta hjälp av ett nytt specialdesignat tillskott som storstädar din lever. 

Universitetet i norr blir ännu mer idrottsvänlig

Hälsa

I Luleå ska universitetsstuderande lättare kunna kombinera elitidrott på högsta nivå med sina akademiska studier. Det är Riksidrottsförbundet som vill underlätta för eleverna och har därför utsett det tekniska universitet till vad man kallar ett elitidrottsvänligt lärosäte.

 

Therese Lilliesköld vet vad katter behöver

Husdjur

Therese Lilliesköld är antrozoolog och har skrivit boken ”Katt och människa emellan”, där hon beskriver vår relation till ett av våra mest populära husdjur. I boken ger hon svar på frågor om kattens gåtfulla egenskaper och beskriver det unika band som uppstår mella katten och dess människa.

Ulrika Davidsson recept

Ny livsstil på 66 dagar – del 1

Recept

På bara 66 dagar kan du få mer energi, gå ner i vikt och få en lugnare mage. Här får du ett smakprov på några recept ur de första fem veckornas veckomeny, ur kostrådgivaren Ulrika Davidssons nya bok "66 day challenge". Nästa vecka publiceras fortsättningen.

 

Bröd från bageriet är bäst för kroppen

Kost

När forskare i Örebro jämförde surdegsbröd bakade i ett lokalt bageri med de tio mest sålda bröden i butik visade det sig att kroppen kunde ta upp nästan all näring från bageribrödet. Men mineralerna i butiksbröden passerade rakt igenom oss. Anledningen till att kroppen kunde tillgodogöra sig bageribröden så bra var tack vare den långa jäsningen.

Så nyttigt är propolis

Eko/miljö

Visste du att propolis har visad effekt på antibiotikaresistenta bakterier? Och att de hjälper mot både bältros, munherpes och är en effektiv behandling vid olika svampinfektioner. Propolis finns i tuggummi som kan tuggas vid halsont, i munspray, tandkräm och halstabletter.

Ingefära tog bort smärtan i Lailas höft

Hälsa

En lång flygresa med ett alldeles för trångt utrymme gav Laila Sund, 81, en inflammation i ett muskelfäste i höftleden. Hon fick tre kortisonsprutor som hjälpte under en period, men när smärtan kom smygandes tillbaka provade Laila något helt nytt. Ett tillskott med ingefära och gurkmeja tog bort värken helt och nu tränar Laila återigen tre gånger i veckan utan problem.

Nya rön: Så sparar vi på snö när vintrarna är gröna

Forskning

Just nu pågår sportlovet i delar av Sverige och gröna spår och backar har och är ett problem för landets skidanläggningar i södra och mellersta delarna. Alla skidälskare får därför bege sig en bit upp i landet för att hitta snö att åka. Vid Luleå universitet har forskare i en ny studie undersökt bästa sätten att lagra snö – och hittat ett sätt som varken är dyrt eller svårt.

En enkel sockerart kan motverka urinvägsbesvär

Hälsa

En av tre svenska kvinnor drabbas av upprepade infektioner i urinblåsan och i urinröret. Symtomen är urinträningningar och en svidande känsla när man kissar. Nu finns en ny lösning på problemet: D-mannos, en enkel sockerart som spolar bort E-coli bakterierna från slemhinnan och tar bort den brännande känslan.

 

Ovanlig cancer vanligare i norr

Forskning

En speciell form av lymfkörtelcancer tillhör en av de mer ovanligare formerna av cancer. Sjukdomen är av någon okänd anledning tre gånger så vanlig i Sverige som i övriga världen. Men vad som är ännu mer speciellt är att denna typ av cancer är närmare fem gånger så vanlig i norra delarna av Sverige.

“Att vara snäll mot sig själv är inte att vara självisk”

Krönikan

När jultomten kommer frågar han om det finns några snälla barn. Snällhet lyfts fram som en eftersträvansvärd egenskap och vem vill inte bli vänligt bemött. Men vi tänker oftast på snällhet som något vi är eller gör mot andra – inte oss själva. Maria Helander har skrivit boken "Självsnäll" och i den här krönikan berättar hon mer om hur vi kan göra för att vara lite snällare mot oss själva.

Nya siffror avslöjar – magproblem ökar bland unga män

Mage

Nästan hälften av alla unga män i Sverige har det senaste året haft problem med magen – en ökning med 22 procent sedan 2017. Färsk statistik visar också att majoriteten av svenska män i åldern 16–30 år är allätare, medan kvinnor ofta väljer vegetariskt eller växtbaserat flera gånger i veckan.

 

Få bättre relationer med kärlekens språk

Mental hälsa

Brukar din partner göra små tjänster som underlättar för dig i din vardag? Då är det troligt att det är hens kärleksspråk. Själv kanske du är mer för att ge gåvor. I så fall har ni olika kärleksspråk. Något som kan leda till problem men det finns också metoder att lära sig att bli bättre på att förstå varandras sätt att visa kärlek.

Co-enzym Q10 kan förebygga migränanfall

Forskning

En miljon svenskar är drabbade av migrän – den våldsamma huvudvärken som varar mellan några timmar upp till en hel dag. Men kan de besvärliga anfallen snart vara helt över? Forskarna är något på spåren. Flera studier visar en stark koppling mellan vitaminbrist och migrän, och framförallt har det visat sig att Q10 kan förebygga migränanfall.

 

“Rödbetsjuicen sänkte mitt blodtryck”

Hälsa

När Ann-Christine Westman, 57, skulle operera höften var blodtrycket så högt att läkarna ville vänta med operationen. Istället för blodtryckssänkande medicin drack Ann-Christine rödbetsjuice – och inom några dagar var trycket normalt. Nu dricker hon ekologisk rödbetsjuice varje dag, ett extra glas om stressen ökar och hon känner att blodtrycket går upp.

Grattis tidningen Kurera – nu fyller vi 20 år!

Hälsa

Ändra inte ett vinnande koncept, brukar det heta. Det har väl sällan varit så sant som i år när vi firar att Kurera fyller 20 år. ”Vi kommer att göra allt för att det ska bli en så intressant tidning inom ämnet egenvård som möjligt för er.” Så skrev tidningens första chefredaktör i sin allra första ledare. Det är ord som vi kan skriva under på – vartenda ett.

Boosta din träning med polyfenoler

Hälsa

Träning kan orsaka inflammation och oxidativ stress. För att undvika trötthet efter fysisk aktivitet och förkorta tiden för återhämtning kan du se till att få i dig polyfenoler via kosten eller via ett tillskott. Polyfenoler är nyttiga antoxidantrika färgpigment som finns i bland annat granatäpple, grönt te, gurkmeja och broccoli. 

Ledarskapscoachen: “En frisk arbetsplats ger en god arbetsmiljö”

Krönikan

Vi är många som funderar över orsakerna bakom den växande psykiska stressrelaterade ohälsan. Nästan var femte svensk äter psykofarmaka för att lindra besvär som ångest, sömnproblem och depression. Många medicinerar för att stå ut med sin vardag skriver Lina Lanestrand, ledarskapscoach i denna krönika där hon lyfter fram vikten av frisk arbetsplats.