Foto: Helén Pe

Dietisten Anna Ottosson: ”Vi äter ihjäl oss!”

Fakta

Namn: Anna Ottosson.
Ålder: 41 år.
Bor: I Stockholm.
Gör: Driver bolaget Food Power som jobbar med mat och hälsa där hon skriver, föreläser och coachar om mat och hälsa. Driver också ett välgörenhetsprojekt för cancerdrabbade kvinnor.
Aktuell med: Med nya boken "Hälsodrycker - gröna smoothies, buljonger, detoxvatten, hälsotonics och kombucha" på förlaget Bonnier Fakta.
Familj: Två barn, Jack 2 år och Agnes 9 år.

Redan som sexåring slukade hon tunga nutritionsböcker på flickrummet och idag jobbar hon med det som hon ser som sin livsuppgift: mat som stärker och läker.
Anna Ottosson brinner för att göra bra mat tillgängligt för alla. Hon vill i synnerhet göra det till en rättighet för cancerpatienter – och en skyldighet för sjukhus.
2016 firar Anna 20 år som dietist och är aktuell med en bok som sätter färg på livet och visar att det är enkelt att äta bra.

Du har sett hennes böcker i hyllorna, läst artiklar där hon tipsar om kost och hälsa eller sett henne på tv. Anna Ottosson är dietisten som gjort sin passion för mat till ett varierat arbete där ingen dag är särskilt lik den andra. Med sitt företag Food Power föreläser hon och sprider information om hur man ska äta för att stå i sin fulla kraft och stråla.

Involverad i projekt som tittar på kost och cancer
Hennes budskap är att det finns en mäktig kraft i det vi väljer att stoppa i oss.
Och den där kraften bör utnyttjas till max. Därför samarbetar Anna med Cancerrehabfonden i ett välgörenhetsprojekt som vänder sig till cancerdrabbade kvinnor.
– Projektet går ut på att se hur kraftfull maten är för läkningsprocessen. Det finns mycket spännande forskning inom detta och man vet att 30 procent av all cancer kan kopplas till det vi äter. Det finns alltså stora möjligheter att förebygga ännu ett insjuknande, berättar hon på en klingande skånska som lyser upp den mörka vintermorgonen.

 

► Läs också: Läkare: Dåliga kostval orsak till en tredjedel av all cancer

”Nutritionsbehandling borde vara en rättighet”
Cancer och mat är ett hjärteämne för Anna. Hon menar att detta välgörenhetsprojekt behövs, och flera därtill, eftersom den svenska sjukvården är fruktansvärt efter.
– Jag tror att det handlar om okunskap och inte ovilja. Rutinerna inom detta i sjukvården finns helt enkelt inte. Våra läkare är duktiga på den medicinska behandlingen. Men det skulle behövas även nutritionsbehandling och därför måste vi dietister få komma in och påverka. Att ta vara på kraften i maten borde vara en rättighet för patienter och en skyldighet för sjukhus.

Mat som läker och stärker upp
Annas välgörenhetsprojekt utgår från den senaste nutritionsforskningen för att bygga upp immunförsvaret. Under några dagar på ett vårigt Österlen samlas cancerdrabbade kvinnor och hämtar kraft tillsammans.
– Vi lär oss om maten som läker och stärker upp. Två kockar finns på plats och lagar mat med närproducerade ekologiska råvaror. Programmet består av tre hörnstenar: maten som ger styrka, yoga som avslappningsmetod och samtal om livet.

► Läs också: Supermaten du inte får missa

Maten påverkar resultatet
Kosten är i mångt och mycket en samhällspolitisk fråga och om Anna vore folkhälsominister skulle hon genomföra tre saker.
– Jag vill ge bra skolmat som ligger i fas med senaste forskningen så att barnen får det bästa och godaste. Jag vill också att det ska bli en självklarhet att man jobbar med nutritionsbehandling på sjukhusen, i alla sjukdomstillstånd. Slutligen vill jag öka tillgängligheten av bra mat för alla människor.

Förstått sin livsuppgift
Annas engagemang började för länge sedan. Som barn visste hon att hon ville jobba med kost. Hon är uppväxt i en träningstokig familj och redan som sexåring sprang hon långa distanser i sin maratonpappas spår.
– Ur det växte ett intresse och insikt i att det jag åt kunde påverka mina resultat. Om jag åt på ett visst sätt orkade jag springa längre. Jag slukade tunga nutritionsböcker på flickrummet. Så fick jag reda på att det fanns ett yrke som hette dietist. Då förstod jag att det var min livsuppgift, berättar hon mjukt.

Kostklimatet har förändrats
Under Annas 20 år som dietist har kostklimatet förändrats avsevärt i Sverige. Hon beskriver det som smått fanatiskt, men också mycket intressant att få vara med om.
– Idag måste du vara oerhört påläst för att kunna sålla i forskningen. Intresset är så stort för mat och hälsa att det blir en djungel. Det är en förmån att arbeta med något som engagerar så mycket.

► Läs också: Mindre näring i dagens grönsaker

”Vi äter ihjäl oss!”
Men det är också en dramatisk tid. Kostrelaterade sjukdomar som övervikt, cancer och diabetes ökar.
– Gaffeln och kniven är våra farligaste vapen, de dödar mest. Vi äter ihjäl oss! Men livet är alldeles för kort för banta, det är mitt motto. Att gå på en diet är som att gå i för små skor – det kommer aldrig passa dig. Jag anser det bättre att hjärnan får fokusera på möjligheter istället för hinder. Det gör skillnad att koncentrera sig på vad man kan äta och njuta av, istället för att skapa förbud. Vilken mat ger dig kraft? Varje person är unik, och det blir en bättre värld om vi står i vår fulla kraft och laddar oss själva.

Att leva hälsosamt ska vara enkelt
Anna råder sina klienter att utgå från sig själva, att hitta det som ger kraft och energi. Att leva mer hälsosamt ska vara enkelt, att få bra näring ska inte vara komplicerat. Inkörsporten till en mer hälsosam vardag anser hon vara gröna smoothies. Det är en snabb och enkel lösning, som ger lättåtkomlig näring för insidan. Därför har Anna just kommit ut med sin tredje bok ”Hälsodrycker – gröna smoothies, buljonger, detoxvatten, hälsotonics och kombucha”. Hon berättar att boken bara rann ur henne.
– Jag vill så gärna förmedla hur enkelt det kan vara att leva sunt och må bra. Dieter håller sällan i sig särskilt länge, men nyttiga drycker är något man enkelt kan införliva i sin vardag och få snabb effekt av.

► Läs också: Fredrik Paulún om tarmflorans vikt för magen – och allmänhälsan

Mindre sötsug och mer energi
Bokens alla recept syftar till att ge mer ork och energi. Anna berättar att hälsodrycker även resulterar i ett mindre sötsug och bättre hy. Det är framförallt en perfekt lösning för den som har svårt att få i sig grönt.
– Jag skulle råda att man börjar med gröna smoothies eftersom det ger maximal effekt. Sedan kan man börja med hälsoshotsen som är väldigt stärkande när förkylningarna duggar tätt. När du har lite mer tid kan du testa buljongerna.
Själv äter Anna mycket grönt, frukt och bär. Hon är ingen sockertaliban och lösgodis kan slinka ned. Men det är inte särskilt ofta och hon är bra på att prioritera. Hon väljer sina sötsaker noga och skulle aldrig artighetsäta en tårta på jobbfikan – eftersom hon inte ens gillar tårta.

Läs också: Studie bekräftar: Ökat intag av polyfenoler förlänger livet

Ät i regnbågens färger
Men det är basen som är den viktiga, menar hon. Det man äter varje dag. Annas mantra är att äta i regnbågens färger. Då blir maten automatiskt näringsrik och stärkande.
– Det finns mycket forskning som visar att vi mår bäst av det. Genom att äta produkter med mycket färgpigment får du fullt med näring i form av vitaminer, mineraler och antioxidanter helt automatiskt. Det jagar bort förkylningar, stressymptom och sjukdomar. En dag utan en grön smoothie är en förlorad dag för mig. Naturens råvaror sätter färg på livet.

Du hittar Annas fem personliga hälsomåsten här.

Av Emma V Larsson

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Fakta

Namn: Anna Ottosson.
Ålder: 41 år.
Bor: I Stockholm.
Gör: Driver bolaget Food Power som jobbar med mat och hälsa där hon skriver, föreläser och coachar om mat och hälsa. Driver också ett välgörenhetsprojekt för cancerdrabbade kvinnor.
Aktuell med: Med nya boken "Hälsodrycker - gröna smoothies, buljonger, detoxvatten, hälsotonics och kombucha" på förlaget Bonnier Fakta.
Familj: Två barn, Jack 2 år och Agnes 9 år.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

gravid kvinna ligger intill sin hund

Djurägare får ofta friskare barn enligt ny forskning

Forskning

Goda nyheter för djurägare som går i väntans tider. Tidig exponering för husdjur kan minska risken för övervikt och allergi, särskilt efter kejsarsnitt. Ny forskning visar att barn i familjer med husdjur generellt har friskare barn. Anledningen? Jo, djur innebär ofta en gynnsam effekt på barnens mag-tarmkanalens bakterieflora – den så kallade mikrobiotan.

Squashrullader med fetaost

Squashrullar med fetaost

Recept

Kokboksförfattaren och matprofilen Ulrika Davidsson har komponerat detta goda recept, perfekt för den som vill ha in mer grönsaker i kosten, gott är det också. Njut som egen rätt, som tillbehör eller gör många och servera som en del av en buffé.

Läskedryck

Nya rön: Sötningsmedel en större bov än man tidigare trott?

Forskning

Med jämna mellanrum kommer påståenden att syntetiska sötningsmedel som till exempel aspartam som bland annat används i lightläsk är helt ofarliga, något som backas upp både av Livsmedelsverket och EUs myndighet för livsmedelssäkerhet EFSA. Men nästan lika ofta kommer forskningsresultat som visar på motsatsen. Sötningsmedel pekas nu ut som möjlig orsak till både vuxendiabetes, stroke, alzheimers och cancer.

Cannabisplanta

Förbjuden ört ska testas mot nervsmärta

Allmänt

Cannabis är en kontroversiell växt då den vanligtvis används som drog. På grund av dessa egenskaper är den också förbjuden på många håll i världen men då den även visat sig ha medicinsk effekt vid bland annat smärta börjar allt fler länder lätta på restriktionerna.

ensam man sedd bakifrån går mitt i väg i regn

”Mineralet litium skulle kunna förbättra den mentala folkhälsan radikalt”

Mental hälsa

I början av året skrev Pehr-Johan Fager en krönika om mineralet litium. Kurera fick så mycket läsarfrågor på det inlägget, och blev själva så nyfikna, att vi ville följa upp det med en längre intervju. Det gör vi här. "Trots att man visat att litium har viktig betydelse för allt levande har det fastnat i facket för läkemedel. Det gör att man inte får sälja litium som kosttillskott, inte ens i doser hundra gånger lägre än läkemedelsdosen. Det är synd eftersom mineralet skulle kunna förbättra den mentala folkhälsan radikalt. Studier visar till exempel att man i områden med mer litium i dricksvattnet har lägre frekvens av självmord", säger Pehr-Johan, kemist och författare till boken ”Litium – det nya hälsomineralet”. 

Peter Wilhelmsson

Du är vad du äter

Krönikan

Vi har alla hört uttrycket ”Du är vad du äter”. Det är en bra påminnelse för att motivera människor att äta bättre, men är samtidigt en grov förenkling av verkligheten. ”Du är vad du äter, smälter och absorberar” är en mer korrekt påminnelse om att det är viktigt att både äta bättre och smälta maten bättre för en optimal hälsa. Här är min detaljerade topp 12-lista för att öka medvetenheten om hur intag av livsmedel påverkar din hälsa.

Karl Dyall i danspose

Karl Dyall om vägen tillbaka från sin svåra tid – och om sin nya kärlek…

Hälsoprofilerna berättar

Karl Dyall är ex-dansaren som skadade sig mitt under en föreställning och sedan botade sin smärta med crossfit. Han blev så biten att han till och med skrev en bok om den högintensiva träningsformen och startade ett crossfit-gym. För Kurera berättar han om vägen tillbaka, hur han håller sig ung och om tilliten till så kallad supernäring. – Jag har privilegiet att ha en fru som är näringsterapeut så jag är väl medveten om vilken roll kost, tillskott och så kallad superfoods kan spela, säger han till Kurera.

Mango i skål

Ericas mangobowl med kokos

Desserter/sötsaker

I sin nya bok "Superfood boost" visar Erica Palmcrantz Aziz att nya, bättre vanor varken behöver vara krångliga eller tidskrävande. Här får läsaren lära sig om råvaror som ger lite extra skjuts åt hälsan – eller enkelt översatt ingredienser som är lika mycket mat som de är medicin. Kureras reporter Emma V Larsson testar ett recept och ger sitt omdöme

Övning: Boosta din energi

Träning

Det är lätt att känna sig trött framåt eftermiddagen och då kan det vara svårt att motstå den där chokladkakan. Byt ut eftermiddagsfikat mot en snabb energihöjande yogaövning istället.

Erica Palmcrantz Aziz håller ett mangoldblad

Ericas 10 hälsofavoriter

Hälsa

Erica Palmcrantz Aziz delar med sig av sina tio absoluta hälsofavoriter. Träning och det japanska matchatéet hamnar högt upp på listan andra kärlekar är skratt och att göra egna ansiktskrämer. Erica är lika noga ned vad hon har på utsidan som vad hon stoppar i kroppen.

Lyckad semester med adaptogener

Hälsa

När det är dags för semester brukar Ann-Sofi Kronvall, 53 år, alltid rasa ihop. Antingen blir hon förkyld eller så sover hon sig igenom den första veckan. Men förra året laddade Ann-Sofi med så kallade adaptogener, naturliga ämnen som bland annat förbättrar kroppens återhämtningsförmåga och resultatet blev helt annorlunda.

Pinus maritima tallskog i norra portugal

Därför bör du upptäcka pyknogenol

Naturlig hälsa

Har du upptäckt ämnet pyknogenol än? Om inte är det dags nu. Det helt naturliga ämnet, som kommer från barken från en specifik typ av tall, är den mest kraftfulla naturliga antioxidant man idag känner till. Pyknogenol gör nytta på en lång rad områden. Här är några av dem.

Karin Isberg

Exklusivt för Kureras läsare: En artikelserie om effektiv stresshantering

Mental hälsa

Karin Isberg är författare och stressexpert. När Kurera hösten 2015 intervjuade henne i en artikel om utmattning blev den snabbt en av sajtens absolut mest lästa artiklar någonsin och fick till och med fick Kureras server att krascha. Nu har Karin skrivit boken "15 sätt att bli fri från stress" där hon ger råd om hur man snabbt och enkelt kan sänka stressen i sitt liv. Kurera har som enda tidning fått möjlighet att publicera en artikelserie som bygger på boken. Under sommaren kommer du som besöker Kurera.se att få ta del av den.

Jerry Brännmyr

”Din kropp är perfekt men fungerar inte perfekt om du inte tar hand om den”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag får berätta om vilken näring, om någon, de tycker att folk bör tillföra – ur ett rent generellt perspektiv så klart. Samt vilka tillskott, om några, de äter själva. Det har blivit dags för Kureras kanske mest åsiktsfulle krönikör att säga sitt: Varsågod Jerry Brännmyr.

johanna bjurström

Hur kan jag minska på stressen?

Krönikan

Stress påverkar din kropp mycket negativt. Att hitta lugna stunder med återhämtning arbetar jag mest personligen med, det är min stora svaghet. Som egenföretagare med många idéer är det en utmaning att kunna hitta stödsystem att luta sig mot för att inte stressen ska påverka mig så mycket. Här ska jag berätta mer om hur jag gör.

brun kvinna i gul bikini vid strandkant med röd drink

Effektivt solskydd – från insidan

Hud

När vi solar förbrukas mängder av E-vitamin och betakaroten som finns naturligt i huden. Genom att tillföra dessa ämnen kan huden lättare skydda sig och behålla sin naturliga balans. Betakarotenet ger dessutom huden en lätt solkysst ton. Här får du veta mer om betakarotenets – och andra näringsämnens förmåga att skydda mot solen.

Zarah Öberg

Zarah Öberg: ”Är noga med att tillskotten är naturliga och fria från tillsatser”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att bara symtomlindra den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet och har dragit igång artikelserien ”Hälsoprofilerna berättar”, där näringsexperter av olika slag får berätta om hur de tänker kring näring och näringstillskott – ur ett generellt perspektiv. Och så klart avslöja vilka eventuella tillskott de själva äter. Det har blivit dags för den tionde intervjupersonen i serien: Kureras egna näringsexpert Zarah Öberg.

Erica Palmcrantz Aziz

Ericas 8 skäl till att börja superfoodboosta dig

Hälsa

Raw foodinspiratören och kokboksförfattaren Erica Palmcrantz Aziz är aktuell med en nya boken "Superfood boost". Här listar hon de åtta främsta fördelarna med att boosta sitt näringsintag med näringstäta livsmedel eller så kallade superfoods. Fördelar som bland annat inbegriper viktminskning, bättre hälsa och mer energi.

Maya Nestorov

Maya Nestorov – om bästa verktygen för att läka och stärka sig själv

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att bara symtomlindra den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet och har dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar", där näringsexperter av olika slag får berätta om vilken näring de tycker att folk bör tillföra - ur ett rent generellt perspektiv. Och vilka tillskott de själva äter. Det har blivit dags för Maya Nestorov – känd hälsobloggare och "Youtuber".