Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Dietisten: “Lider du av IBS? Ta hjälp av FODMAP!”

Fakta

FODMAP är en akronym som står för "Fermentable Oligo-, Di, Mono-saccharides and Polyos". Svenskt översättning är: Frementerbara Oligio-, Di-, mono-sackarider och sockeralkoholer.
Detta är komplexa ord för specifika molekyler i vår mat, som magen har svårigheter att bryta ner. En dietist och forskare vid namn Sue Shepard utvecklade metoden på Monash University i Australien och den har sedan år 2001 visat sig vara en effektiv behandlingsmetod för IBS (Irritable Bowl Syndrome).

Har du magproblem och är högpresterande? Då är risken stor att lider av IBS, Irritable Bowel Syndrome. Lösningen kan vara FODMAP.
Dietisten och författaren Sofia Antonsson berättar mer om metoden som kan få din mage att må bättre.

"Jag ska bara göra de fem sista punkterna på listan, sedan ska jag hänga tvätten, och så får jag inte glömma att jag ska baka bröd till picknicken på lördag. Middagen får bli lite sen, eller så får jag köpa något färdigt på affären..." Och så vidare, och så vidare. Känner du igen dig? Allt fler människor lider av stress, där dåliga matvanor och sömnbrist är en stor del av vardagen. Stress är farligt - på många sätt - men inte minst för din mage.

Läs också: Bättre mage med probiotika

Effektiv hjälp
Vi ställer allt fler - och högre krav på oss själva - som vi till slut varken kan eller orkar leva upp till. Alla nämnda faktorer skapar en inre stress och resulterar sedan inte sällan i så kallad stressmage, ett fenomen mer känt som IBS, som översatt kan kallas "irriterat tarmsyndrom".
Dietisten Sofia Antonsson lider själv av IBS och har tidigare gett ut boken ”Lugn mage med god mat” och är nu aktuell med sin nya bok ”Mer lugn mage med god mat”.
Metoden hon använder sig av heter FODMAP och går ut på att utesluta de kolhydrater som hon menar ofta är orsaken till magproblemen.

 

Läs också: Effektiv kostbehandling mot IBS

Fyra kategorier kolhydrater att känna till
Namnet FODMAP är en förkortning av "Fermentable Oligo-, Di, Mono-saccharides and Polyos" och är beteckningen för sammanlagt fyra kolhydratkategorier, vilka känsliga magar ofta har problem med att absorbera ordentligt. Hos personer med IBS ligger dessa nämligen och jäser i tjocktarmen istället, vilket kan orsaka smärta och obehag.
Detta kan också medföra gaser och avvikande avföringsmönster, vilket innebär ett liv med ständigt akuta toabesök -eller att man inte kan gå på toa alls. Vissa lider av en kombination med både diarré och förstoppning.

Läs också: Här är maten du ska välja – och undvika – vid IBS

Porträttbild leg. dietist Sofia Antonsson

Dietist Sofia Antonsson.


Blev själv besvärsfri med FODMAP
Dietisten Sofia Antonsson led själv av IBS men har sedan upptäckten av FODMAP levt utan besvär. Idag hjälper hon andra att upptäcka verktyget till en lugn mage.
– I början kan en del patienter uppleva att de blir markant bättre, ofta redan inom ett par veckor. En del kan till och med känna skillnad redan efter ett par dagar, berättar hon.
Hon beskriver hur det går till att få hjälp:
När du besöker en dietist som arbetar enligt FODMAP, kommer hen gå tillväga på följande sätt vid behandling, berättar Sofia.
– Först och främst kontrolleras att patienten varit hos sin läkare, och testat sig för både glutenintolerans och laktosintolerans. Läkaren ska även ha uteslutit tarmsjukdomarna Crohns och Ulcerös Kolit.

 

Läs också - Rebecca Stella: ”Så får jag hjälp med min IBS-mage”

Stress väger ofta tyngre än kosten
Patienten uppmanas sedan att föra matdagbok så att dietisten får en överblick över kost och vanor. I matdagboken kan dietisten se över alla patientens riskfaktorer. Stress är en av de faktorer som ibland väger tyngst. Faktiskt ofta tyngre än själva kosten, berättar Sofia, och för patienter som lider av svår stress kan det därför ibland ta längre tid innan de märker resultat.
– Därför är det viktigt att patienten har tålamod när den påbörjar behandlingen och ser metoden som ett nytt sätt att leva och inte en snabb lösning på ett omfattande problem. poängterar Sofia.

Läs också: Stressen – så besegrar du den!

Lika många män som kvinnor drabbas
IBS är en sjukdom som kan omfattas av ett flertal olika saker, som till exempel psykosociala faktorer och hur tarmens nerver och muskler samspelar med hjärnans nerver. Vem som drabbas av sjukdomen varierar. En del har haft problem hela livet medan andra har utvecklar problemen i samband med en maginfektion eller efter en period av extrem stress.
Enligt Sofia Antonsson finns det studier gjorda som visar att lika mycket män som kvinnor drabbas, men kvinnorna är bättre på att söka hjälp.
– Det är synd att många män går runt och lider i onödan när det finns hjälp att få, säger hon.

 

Läs också: ALLT om din mage!

Tugga maten väl - och ät inte för mycket åt gången
När patienten uppsöker en dietist är det viktigt att denne är beredd på att genomföra en livsstilsförändring, berättar Sofia. Faktorer som kost, motion och stress spelar alla en roll i hur magen mår, menar hon och lider man av sjukdomen är det inte ovanligt att man ofta avstår aktiviteter, då man inte vet hur magen kommer bete sig.
– En del av magreflexerna är kraftigt förstärkta hos personer med IBS och därför kan magen reagera extra starkt vid intag av mat. Man kan då behöva avbryta måltiden för att springa på toaletten, vilket främst händer patienter som lider av diarré. För de som lider av förstoppning kan det ta flera dagar innan maten passerat.

Läs också - Ta hjälp av Probiotika: Skillnaden mellan olika typer av ”nyttiga bakterier”

Kombinera FODMAP med mindfulness eller yoga
En rekommendation är att tugga maten väl och att inte kasta i sig jättestora mängder.
– Jag rekommenderar att man ska äta små mål, det ger bättre mage och det är jätteviktigt att maten är vältuggad. Ha även tv och mobil avstängd så att du befinner dig i nuet och kan fokusera på maten och ditt middagssällskap, tillägger Sofia Antonsson.
Medvetet ätande är nämligen just ett av verktygen i FODMAP. Har magen varit tom för länge och man äter för mycket kan nämligen magen reagera starkt. Det är vanligt att patienten får kombinera FODMAP med till exempel medicinsk yoga, Mindfulness- eller KBT-behandling.
Dessa behandlingar går alla mer eller mindre ut på att andas rätt, och låter patient öva på att vara närvarande i nuet, berättar Sofia.
– Hela 80 procent av de som testar FODMAP upplever att de fått en mycket lugnare mage efter sin livsstilsförändring.

Läs också: Andas dig till god hälsa

Av Linda Sandberg


Fakta

FODMAP är en akronym som står för "Fermentable Oligo-, Di, Mono-saccharides and Polyos". Svenskt översättning är: Frementerbara Oligio-, Di-, mono-sackarider och sockeralkoholer.
Detta är komplexa ord för specifika molekyler i vår mat, som magen har svårigheter att bryta ner. En dietist och forskare vid namn Sue Shepard utvecklade metoden på Monash University i Australien och den har sedan år 2001 visat sig vara en effektiv behandlingsmetod för IBS (Irritable Bowl Syndrome).

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Jordgubbstårta

Härlig försommartårta i raw foodstil

Raw food

Den här härliga jordgubbstårtan passar fint att förgylla Mors dag eller Kristi himmelfärd med. Eller varför inte nationaldagen? En hälsosammare raw food-version av den klassiska svenska jordgubbstårtan: glutenfri, sockerfri och mjölkfri.

Ett par vilar

9 tips för att hjälpa sömnen på traven

Hälsa

Vi behöver sova tillräckligt för att må bra. Hjärnan repareras under natten och om du inte sover tillräckligt fungerar inte denna process optimalt. Anledningarna till sömnproblem kan vara många, och inte sällan går problemen i cykler. Här är några tips för att hjälpa sömnen på traven.

kvinna som får ansiktsbehandling

7 ansiktsbehandlingar som föryngrar din hud

Hud

Du har kanske hört talas om microdermabrasion, microneedling och plasma pen – men inte vet vad det är. Idag finns det en hel del föryngrande ansiktsbehandlingar. Det handlar bara att välja rätt efter hudtyp och plånbok. Kurera listar sju bra och effektiva behandlingar som ger dig år tillbaka i ansiktet.

Annika Kvist och Viktoria Tindberg

Gladare, piggare och lättare med växtbaserad kost

Kost

Hälsosam, växtbaserad mat ska vara enkel att laga och framför allt njutbar. Det menar författarna till boken ”Healthy happy food”. Genom att äta mer växtbaserat blir du piggare, gladare, får mer lyster i huden, blir lättare i kroppen – och ökar chansen att leva ett långt friskt liv. 

Enkel hjälp vid IBS och problemmage

Mage

Nästan var femte svensk lider av IBS – Irritable Bowel Syndrome. Det är en funktionell störning i tarmen som ger upphov till olika problem. Magsmärtor, förstoppning, svullnad och diarré är vanliga symtom. Att anpassa kosten efter magen är a och o. Och för att hjälpa till ännu mer kan probiotika ge en ännu bättre fungerade mage- och tarm.

fisk på skärbräda

Sill möjligt skydd mot viss diabetes 

Forskning

Ett ämne i fet fisk verkar kunna minska risken att drabbas av viss typ av diabetes. Det verkar som detta ämne kan påverka immunsystemet och de antikroppar som skadar insulinproduktionen. Det visar en europeisk studie där Umeå universitet deltagit.

 

Sallad i en träskål

Fräsch regnbågssallad med tahinisås

Recept

En matig, god och fräsch sallad i regnbågens alla färger är perfekt, enkel och vitaminspäckad mat – året om. Denna innehåller både grönkål, sötpotatis, zucchini och kikärter. Ringla över en smakrik tahinisås och njut!

Anders Wallensten

Anders Wallenstens svar på hälsogåtan

Hälsa

Han är läkaren som blev rikskänd under början av coronapandemin, då han syntes flitigt i tv i sin roll som biträdande statsepidemiolog. I sin bok och podd ”Hälsogåtan” utgår Anders Wallensten från naturlig hälsa ur ett helhetsperspektiv med sex delar. Han tycker vi ska sluta fokusera på en viss sorts träning eller mat – och istället se att allt hänger ihop och att även små val i vardagen är viktiga.

 

kvinna sover

Örterna som får dig att sova bättre

Hälsa

En av tre svenskar lider till och från av sömnbesvär. Att låta naturens läkande och lugnande krafter verka är ett skonsamt och snabbt sätt att få hjälp. Tillskott med örter som valeriana,  humle och silverax hjälper dig att somna, men också magnesium ger ro på kvällen.

Ljusa plagg hängande på galgar

Här är de miljövänligare textilvalen

Eko/miljö

Det bästa för miljön att köpa second hand eller laga sina kläder. Men när du ändå vill köpa nytt finns det bättre och sämre textilval att göra. Visste du till exempel att polyester framställs av olja, medan det naturliga valet hampa tillför jorden näringsämnen?

Omega-3 viktigt för kvinnor över 50 som tränar

Forskning

Det händer något när kvinnor passerar 50. Det handlar inte bara om att kroppen förändras av klimakteriet, kvinnor tappar även i muskelmassa, och mellan 50 och 65 är det extra viktigt hur livsstilen ser ut. En avhandling gjord av forskaren Peter Edholm visar att det är viktigt att träna styrketräning i kombination med en hälsosam kost rik på omega-3 fettsyror för att bibehålla god hälsa längre fram i livet.

lever i genomskärning

Fettlever förkortar livet

Forskning

Ungefär 15 procent av svenskarna har så kallad fettlever. Det betyder att fett lagrats in i levern och ökar risken för skrumplever. En analys visade att personer med fettinlagring i levern kommer att ha förkortad sitt liv med i snitt tre år.

 

Ung kvinna snyter sig med hund i famnen

Allergivänliga husdjur, finns det?

Husdjur

Vissa hundar och katter sägs vara mindre allergiframkallande än andra. De kan därmed locka husdjurssugna personer som vanligen tvekar på att skaffa fyrbent vän på grund av sin sin allergi. Men stämmer det verkligen att vissa raser är ”allergivänliga”?

Ugnsfrittata med broccoli

Smidig ugnsfrittata med broccoli och ost

Recept

Visst är det skönt med maträtter som bara går att ösa ner i en form och ställa in i ugnen? Den här smarriga, enkla versionen av en frittata är fylld med broccoli och ost och dessutom får du användning för torra brödbitar som annars kanske hade gått till svinn!

Alun hjälper dina svullna ben

Hälsa

Tunga, trötta och svullna ben som spänner och gör ont... När kirurgen Ivan Letterfors, som opererar åderbråck, hörde talas om krämen som stimulerar blodcirkulationen och minskar på spänningar i benen vaknade hans intresse. Tack vare honom kom alunkrämen till Sverige och många kan kasta sina stödstrumpor. 

 

kvinna tar sig i ögat

Vitamin B3 kan motverka glaukom

Hälsa

Glaukom är en ögonsjukdom som gör att synen kan gå förlorad. Upp emot 200 000 svenskar beräknas ha sjukdomen och 80 miljoner totalt i hela världen. Svenska forskare har tittat på effekten av vitamin B3 som behandling av glaukom.

kvinna tittar ut över vatten

Trött och utmattad? Här är näringen som ger energi

Naturlig hälsa

Långvarig stress och för lite återhämtning bereder vägen för utmattningssyndrom. Du kan också drabbas av näringsbrister. Här är en lista på vitaminer, mineraler och örter som hjälper dig att komma tillbaka. Här är en lista på vitaminer, mineraler och örter som hjälper dig att komma tillbaka och må bra igen.

Jamande kattunge i gräset

Det betyder din katts jamanden

Husdjur

När din katt jamar kan det betyda en rad olika saker, från att den är sjuk till att den är uttråkad och vill ha uppmärksamhet. Men hur vet du vilket jam som signalerar smärta, respektive kel? Vi reder ut mjauandet!