Dietisten: ”Lider du av IBS? Ta hjälp av FODMAP!”

Fakta

FODMAP är en akronym som står för "Fermentable Oligo-, Di, Mono-saccharides and Polyos". Svenskt översättning är: Frementerbara Oligio-, Di-, mono-sackarider och sockeralkoholer.
Detta är komplexa ord för specifika molekyler i vår mat, som magen har svårigheter att bryta ner. En dietist och forskare vid namn Sue Shepard utvecklade metoden på Monash University i Australien och den har sedan år 2001 visat sig vara en effektiv behandlingsmetod för IBS (Irritable Bowl Syndrome).

Har du magproblem och är högpresterande? Då är risken stor att lider av IBS, Irritable Bowel Syndrome. Lösningen kan vara FODMAP.
Dietisten och författaren Sofia Antonsson berättar mer om metoden som kan få din mage att må bättre.

”Jag ska bara göra de fem sista punkterna på listan, sedan ska jag hänga tvätten, och så får jag inte glömma att jag ska baka bröd till picknicken på lördag. Middagen får bli lite sen, eller så får jag köpa något färdigt på affären…” Och så vidare, och så vidare. Känner du igen dig? Allt fler människor lider av stress, där dåliga matvanor och sömnbrist är en stor del av vardagen. Stress är farligt – på många sätt – men inte minst för din mage.

Läs också: Bättre mage med probiotika

 

Effektiv hjälp
Vi ställer allt fler – och högre krav på oss själva – som vi till slut varken kan eller orkar leva upp till. Alla nämnda faktorer skapar en inre stress och resulterar sedan inte sällan i så kallad stressmage, ett fenomen mer känt som IBS, som översatt kan kallas ”irriterat tarmsyndrom”.
Dietisten Sofia Antonsson lider själv av IBS och har tidigare gett ut boken ”Lugn mage med god mat” och är nu aktuell med sin nya bok ”Mer lugn mage med god mat”.
Metoden hon använder sig av heter FODMAP och går ut på att utesluta de kolhydrater som hon menar ofta är orsaken till magproblemen.

Läs också: Effektiv kostbehandling mot IBS

Fyra kategorier kolhydrater att känna till
Namnet FODMAP är en förkortning av ”Fermentable Oligo-, Di, Mono-saccharides and Polyos” och är beteckningen för sammanlagt fyra kolhydratkategorier, vilka känsliga magar ofta har problem med att absorbera ordentligt. Hos personer med IBS ligger dessa nämligen och jäser i tjocktarmen istället, vilket kan orsaka smärta och obehag.
Detta kan också medföra gaser och avvikande avföringsmönster, vilket innebär ett liv med ständigt akuta toabesök -eller att man inte kan gå på toa alls. Vissa lider av en kombination med både diarré och förstoppning.

Läs också: Här är maten du ska välja – och undvika – vid IBS

Porträttbild leg. dietist Sofia Antonsson

Dietist Sofia Antonsson.

Blev själv besvärsfri med FODMAP
Dietisten Sofia Antonsson led själv av IBS men har sedan upptäckten av FODMAP levt utan besvär. Idag hjälper hon andra att upptäcka verktyget till en lugn mage.
– I början kan en del patienter uppleva att de blir markant bättre, ofta redan inom ett par veckor. En del kan till och med känna skillnad redan efter ett par dagar, berättar hon.
Hon beskriver hur det går till att få hjälp:
När du besöker en dietist som arbetar enligt FODMAP, kommer hen gå tillväga på följande sätt vid behandling, berättar Sofia.
– Först och främst kontrolleras att patienten varit hos sin läkare, och testat sig för både glutenintolerans och laktosintolerans. Läkaren ska även ha uteslutit tarmsjukdomarna Crohns och Ulcerös Kolit.

Läs också – Rebecca Stella: ”Så får jag hjälp med min IBS-mage”

Stress väger ofta tyngre än kosten
Patienten uppmanas sedan att föra matdagbok så att dietisten får en överblick över kost och vanor. I matdagboken kan dietisten se över alla patientens riskfaktorer. Stress är en av de faktorer som ibland väger tyngst. Faktiskt ofta tyngre än själva kosten, berättar Sofia, och för patienter som lider av svår stress kan det därför ibland ta längre tid innan de märker resultat.
– Därför är det viktigt att patienten har tålamod när den påbörjar behandlingen och ser metoden som ett nytt sätt att leva och inte en snabb lösning på ett omfattande problem. poängterar Sofia.

Läs också: Stressen – så besegrar du den!

Lika många män som kvinnor drabbas
IBS är en sjukdom som kan omfattas av ett flertal olika saker, som till exempel psykosociala faktorer och hur tarmens nerver och muskler samspelar med hjärnans nerver. Vem som drabbas av sjukdomen varierar. En del har haft problem hela livet medan andra har utvecklar problemen i samband med en maginfektion eller efter en period av extrem stress.
Enligt Sofia Antonsson finns det studier gjorda som visar att lika mycket män som kvinnor drabbas, men kvinnorna är bättre på att söka hjälp.
– Det är synd att många män går runt och lider i onödan när det finns hjälp att få, säger hon.

Läs också: ALLT om din mage!

Tugga maten väl – och ät inte för mycket åt gången
När patienten uppsöker en dietist är det viktigt att denne är beredd på att genomföra en livsstilsförändring, berättar Sofia. Faktorer som kost, motion och stress spelar alla en roll i hur magen mår, menar hon och lider man av sjukdomen är det inte ovanligt att man ofta avstår aktiviteter, då man inte vet hur magen kommer bete sig.
– En del av magreflexerna är kraftigt förstärkta hos personer med IBS och därför kan magen reagera extra starkt vid intag av mat. Man kan då behöva avbryta måltiden för att springa på toaletten, vilket främst händer patienter som lider av diarré. För de som lider av förstoppning kan det ta flera dagar innan maten passerat.

Läs också – Ta hjälp av Probiotika: Skillnaden mellan olika typer av ”nyttiga bakterier”

Kombinera FODMAP med mindfulness eller yoga
En rekommendation är att tugga maten väl och att inte kasta i sig jättestora mängder.
– Jag rekommenderar att man ska äta små mål, det ger bättre mage och det är jätteviktigt att maten är vältuggad. Ha även tv och mobil avstängd så att du befinner dig i nuet och kan fokusera på maten och ditt middagssällskap, tillägger Sofia Antonsson.
Medvetet ätande är nämligen just ett av verktygen i FODMAP. Har magen varit tom för länge och man äter för mycket kan nämligen magen reagera starkt. Det är vanligt att patienten får kombinera FODMAP med till exempel medicinsk yoga, Mindfulness- eller KBT-behandling.
Dessa behandlingar går alla mer eller mindre ut på att andas rätt, och låter patient öva på att vara närvarande i nuet, berättar Sofia.
– Hela 80 procent av de som testar FODMAP upplever att de fått en mycket lugnare mage efter sin livsstilsförändring.

Läs också: Andas dig till god hälsa

Av Linda Sandberg

Fakta

FODMAP är en akronym som står för "Fermentable Oligo-, Di, Mono-saccharides and Polyos". Svenskt översättning är: Frementerbara Oligio-, Di-, mono-sackarider och sockeralkoholer.
Detta är komplexa ord för specifika molekyler i vår mat, som magen har svårigheter att bryta ner. En dietist och forskare vid namn Sue Shepard utvecklade metoden på Monash University i Australien och den har sedan år 2001 visat sig vara en effektiv behandlingsmetod för IBS (Irritable Bowl Syndrome).

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

brod

Vad är det för fel på gluten?

Krönikan

Varför är det så många som mår dåligt av gluten? Varför pratas det så mycket om det – är det en hype eller inte? Här reder näringsterapeuten Ellinor Ladenberg ut begreppen och svarar på några viktiga frågor om gluten.

Mage-tarm-tema: matsmältningen

Magspecial: Matsmältningen – så funkar den

Mage

Mat som inte bryts ner kan jäsa i tarmen och ställa till med oreda. När tarminnehållet jäser bildas det bland annat gaser som kan göra magen uppblåst och smärtande. Vår matsmältning består av ett stort antal olika funktioner som ska samverka för att på bästa sätt förvandla maten till näring. Matsmältningen påbörjas redan i munnen och sedan hanteras maten hela vägen till ändtarmen där restprodukterna lämnar kroppen.

kanel

Kanel hjälper kroppen att bränna fett

Hälsa

Nya studier från ett amerikanskt universitet har visat att en av julens mest älskade kryddor han hjälpa till vid övervikt. Forskare har tidigare visat att ett ämne i kanel tycktes skydda möss mot övervikt och högt blodsocker men visste inte då vad som gjorde att kanel hade den effekten.

julskinka

Julens överlevnadsguide för intoleranta

Kost

Under julhelgen ligger stort fokus på mat och den gemensamma måltiden. För den som har födoämnesintoleranser och allergier eller har valt att leva som vegetarian eller vegan kan det vara lite knixigt, särskilt när man blir bortbjuden.

vinnare_detox

Årets detoxprodukt 2017 – rening på naturlig väg

Hälsa

Pure Cleanse röstades fram till vinnaren av Årets detoxprodukt 2017 bland sammanlagt 35 549 inkomna röster, i Swedish health awards. Pure cleanse är en produkt som hjälper kroppens utrensningsorgan på ett skonsamt sätt. Swedish health awards uppmärksammar personer, företag och produkter som främjar hälsa och välmående. 

patrik Wincent julklappar och en dator

Experten: ”Låt inte julen bli en skuldfälla”

Krönikan

Julen närmar sig och med den en fantastisk tid där familj och vänner samlas. Det är en tid på året där vi oftast spenderar mer pengar än vanligt. Det är trevligt att köpa gåvor till sina nära och kära – även om det ibland kan innebära att vi lägger för mycket pengar. Många kommer därför sitta med stora skulder i januari. För de flesta innebär det bara en tillfälligt dipp i ekonomin men för andra kan det vara ett tecken på shoppingmissbruk där ekonomin riskerar försätta försämras, skriver Patrik Wincent terapeut och författare som delar med sig av några tips för att undvika alltför stora hål i fickorna.

Lena

Hon fick lusten tillbaka med mannens potensmedel

Sex- och relationer

Lena och hennes man möttes mitt i livet. De hade vuxna barn och mycket tid för varandra. Sexlivet var fantastiskt ändå tills den dag Lena kom in i klimakteriet. – Jag var arg och ovillig i nästan ett år. Då provade jag att ta samma kosttillskott som min man tog när han hade problem med potensen, och då kom lusten till sex tillbaka, säger Lena.

man läser på sin telefon

Undvik gamnacke med dessa enkla övningar

Naturlig hälsa

Börjar din nackrot sticka ut av att du sitter och tittar in i en dataskärm hela dagarna och ner i din smartphone resten av dagen – då har du troligen en gamnacke på väg. Besvär i nacke och axlar plus huvudvärk blir allt vanligare som en följd av all tid vi spenderar med huvudet framåttippat. Här följer kiropraktor Martin Franssons enkla tips på hur du motverkar gamnacke.

nio_anledningar_pyknogenol

9 anledningar att äta pyknogenol

Antioxidanter och fria radikaler

Pyknogenol hjälper vid flera olika problem och åkommor. Man kan tycka att det nästan är för bra för att vara sant, men anledningen till att pyknogenol hjälper på så vitt skilda områden är för att det är den mest kraftfulla naturliga antioxidant man idag känner till. Pyknogenol är ett tallbarkextrakt från fransk strandtall som är känt för sin antiinflammatoriska effekt.

rep som brister karin isberg

Stressexperten: ”Om stressen inte går över”

Mental hälsa

Under hösten har du kunnat följa Kureras artikelserie om stress med stressexperten Karin Isberg. Stress är inte farligt när den fungerar som det är tänkt, det vill säga som en tillfällig reaktion som rustar dig för att möta en fara. Problemet uppstår är när stressen blir ett konstant tillstånd.

vad_ar_en_adaptogen

Så upptäcktes ”antistress-vitaminerna”

Naturlig hälsa

Adaptogener är en relativt nyupptäckt kategori av naturligt förekommande substanser. Under 1960-talet startade det hittills största forskningsprojektet inom läkemedelsörter i öst. Målet var att hitta de växter som kunde öka prestationsförmågan hos soldater och arbetare.

Buddha_bowl

Buddha bowl med syrlig lök och vegansk chiliaioli

Recept

Vi ser dem överallt på sociala medier, Buddha bowl, poké bowl med flera. Skålarna med härligt färgglad inbjudande mat. En Buddha bowl är egentligen näringsrik mat som stärker din kropp och serveras till bredden i stora skålar. Innehållet kan varieras helt utifrån dina preferenser. Det här en variant som passar bra inför höstens kyliga kvällar. Den syrliga löken och aiolin kan förberedas och förvaras flera dagar i kylskåp.

Årets hälsoboost

Älskad liljeväxt blev Årets hälsoboost

Hälsa

Swedish health awards uppmärksammar personer, företag och produkter som främjar hälsa och välmående. I Swedish health awards röstades Årets hälsoboost fram bland sammanlagt 35 549 röster. Vinnaren Forever aloe vera gel är ett naturligt kosttillskott som utvinns ur innergelén på en liljeväxt. Aloe vera-växten har traditionellt använts som medicinalväxt av människan i tusentals år. 

Blue eye

Så får du bättre syn – 6 tips!

Naturlig hälsa

Efter 65 års ålder ökar risken att drabbas av försämringar på synen markant. Vanliga problem är till exempel makulativ degeneration som är förändringar i gula fläcken, och grå starr. Men det finns sätt att förebygga och även minska symtom som uppkommit. Blåbär, ringblommor och salvia hjälper dig i kampen. Bli expert och vässa synen med vår guide för ögonen.

kvinna äter vid datorn

Din arbetsplats – en bakteriehärd

Förkylning

Ett skrivbord rymmer mer än 400 gånger så mycket bakterier som en genomsnittlig toalett, därför är det viktigt att tänka på hygienen och hålla rent. Men det är inte bara ditt skrivbord som utgör en hälsorisk – hela arbetsplatsen kan vara full av dolda bakteriehärdar.

Sofia

Nu sover Sofia som på moln

Värk

Sofia Hansson, 36 år, har vant sig att leva med smärta. Hon har haft ont i kroppen så länge hon kan minnas. För bara några år sedan fick smärtan också ett namn. Men det kanske allra viktigaste, Sofia fann smärtlindring där hon minst anade. Sedan tre år tillbaka sover Sofia på magneter. Då försvinner smärtan under natten vilket gör att hon får en bra nattsömn och att hon vaknar utvilad.

två flickor kramas

Varför är det viktigt att visa tacksamhet?

Mental hälsa

Tacksamhet gör oss lyckligare. Det kan låta som någon sorts new age mubo jumbo men faktum är att forskning visar att vi blir lyckligare såväl i våra relationer som i livet i övrigt om vi påminner oss själva om att vara tacksamma för det vi har att glädjas åt i livet.

julgodis

Fyra fina recept till första advent

Hälsa

Första advent är det officiella startskottet för jul. Här ifrån och framåt är det fritt fram med glögg, pynt och allsköns julgodis med anledning av det vill vi på Kurera dela med oss av några av våra nyttiga varianter på säsongens godsaker.

Gunilla Andersson

Nypon minskade stelheten

Naturlig hälsa

För snart 20 år sedan började Gunilla Andersson bli stel i ena knäleden. En dag kom hon inte upp ur en låg stol och fick åka akut in till sjukhuset på grund av smärtan. Först trodde läkarna att hon led av benskörhet men sedan förstod man att hon fått artros. Gunilla valde att ta kosttillskott före konventionell medicin mot sin försämrade rörlighet. De senaste tio åren har hon tagit ett nyponpulver som gör henne rörligare i knäleden.

malena_sexualitet_lust

Sex och sånt med Malena Ivarsson

Sex- och relationer

I över 38 år har Malena Ivarsson gett råd om sex och relationer. Hon har följt män och kvinnors sexualitet både historiskt och i det personliga samtalet. I vårt moderna samhälle är det viktigt lyfta på tabun när det gäller sex, som när kvinnan har mer lust än mannen  – det finns en lösning på det problemet också menar Malena.

agneta_10_favoriter

Agneta Sjödins 10 hälsofavoriter

Hälsa

Agneta Sjödin är en kvinna med många järn i elden. Som programledare på TV har hon arbetat i nästan 27 år. Men hon är också författare och släppte sin åttonde bok i  år. De senaste åren har hon ägnat mycket tid åt sin inre resa. Idag känner hon sig starkare än någonsin och njuter av livet till fullo. Läs hennes tio bästa hälsotips.

one_pot_pasta

Supergod och snabb one-pot-pasta

Recept

En superenkel maträtt som slängs ihop på nolltid. En perfekt vardagsrätt och du slipper massa disk eftersom allt tillagas i en och samma kastrull. Använd gärna bönpasta för en glutenfri och proteinrik måltid.

ägg avokado

Så kan hormonerna hjälpa dig att hålla vikten

Kost

Det finns sätt att få hormonet leptin att arbeta för dig och hjälpa dig att hålla vikten. Här följer några tips. Studier visar att kostval, vanor och livsstilsförändringarkan påverka leptinhalterna på ett sådant sett att de bidrar till att göra det lättare att hålla en hälsosam kroppsvikt.

amanda

”Tack vare adaptogenerna har jag sluppit förkylningar”

Förkylning

Efter att Amanda Zetterqvist gått ut gymnasiet och börjat arbeta som frisör har hon varit förkyld varje månad och hemma från jobbet. Men för 1,5 år sedan fick hon höra talas om ett kosttillskott som ger snabb energi både mentalt som fysisk. – Tidigare var jag hemma från jobbet runt 30 dagar per år. Jag har haft två sjukdagar sedan jag började med adaptogenerna. Och när jag tar kosttillskottet håller jag energin under dagen och blir inte längre trött på eftermiddagarna, säger Amanda.

professor charlotte erlanson albertsson och henes boak äta för livet

Professor med mat på kornet

Intervju

Charlotte Erlanson-Albertsson var tidigt ute med att kritisera socker i en debattartikel i Dagens nyheter någon gång på 1990-talet. Hennes påståenden gjorde ett starkt avtryck och fick snabbt spridning även i andra medier, journalister var inte sena att snappa upp och informera om hur många sockerbitar det fanns i en burk läsk. Innan Charlotte stack ut hakan i frågan var de flesta övertygade om att det var fettet som var roten till allt ont. 

soren stadig

Sören står stadig med adaptogener

Naturlig hälsa

Sören Stadig har alltid sysslat med olika former av idrott. Han spelar fotboll på sommaren, åker skidor på vintern och dessutom blir det mellan tre och fem styrketräningspass per vecka. När han känner att orken inte riktigt räcker till – då tar han en shot adaptogener som snabbt ger ny energi.