Dietisten: "Lider du av IBS? Ta hjälp av FODMAP!" | Kurera.se

Dietisten: “Lider du av IBS? Ta hjälp av FODMAP!”

Fakta

FODMAP är en akronym som står för "Fermentable Oligo-, Di, Mono-saccharides and Polyos". Svenskt översättning är: Frementerbara Oligio-, Di-, mono-sackarider och sockeralkoholer.
Detta är komplexa ord för specifika molekyler i vår mat, som magen har svårigheter att bryta ner. En dietist och forskare vid namn Sue Shepard utvecklade metoden på Monash University i Australien och den har sedan år 2001 visat sig vara en effektiv behandlingsmetod för IBS (Irritable Bowl Syndrome).

Har du magproblem och är högpresterande? Då är risken stor att lider av IBS, Irritable Bowel Syndrome. Lösningen kan vara FODMAP.
Dietisten och författaren Sofia Antonsson berättar mer om metoden som kan få din mage att må bättre.

"Jag ska bara göra de fem sista punkterna på listan, sedan ska jag hänga tvätten, och så får jag inte glömma att jag ska baka bröd till picknicken på lördag. Middagen får bli lite sen, eller så får jag köpa något färdigt på affären..." Och så vidare, och så vidare. Känner du igen dig? Allt fler människor lider av stress, där dåliga matvanor och sömnbrist är en stor del av vardagen. Stress är farligt - på många sätt - men inte minst för din mage.

Läs också: Bättre mage med probiotika

Effektiv hjälp
Vi ställer allt fler - och högre krav på oss själva - som vi till slut varken kan eller orkar leva upp till. Alla nämnda faktorer skapar en inre stress och resulterar sedan inte sällan i så kallad stressmage, ett fenomen mer känt som IBS, som översatt kan kallas "irriterat tarmsyndrom".
Dietisten Sofia Antonsson lider själv av IBS och har tidigare gett ut boken ”Lugn mage med god mat” och är nu aktuell med sin nya bok ”Mer lugn mage med god mat”.
Metoden hon använder sig av heter FODMAP och går ut på att utesluta de kolhydrater som hon menar ofta är orsaken till magproblemen.

 

Läs också: Effektiv kostbehandling mot IBS

Fyra kategorier kolhydrater att känna till
Namnet FODMAP är en förkortning av "Fermentable Oligo-, Di, Mono-saccharides and Polyos" och är beteckningen för sammanlagt fyra kolhydratkategorier, vilka känsliga magar ofta har problem med att absorbera ordentligt. Hos personer med IBS ligger dessa nämligen och jäser i tjocktarmen istället, vilket kan orsaka smärta och obehag.
Detta kan också medföra gaser och avvikande avföringsmönster, vilket innebär ett liv med ständigt akuta toabesök -eller att man inte kan gå på toa alls. Vissa lider av en kombination med både diarré och förstoppning.

Läs också: Här är maten du ska välja – och undvika – vid IBS

Porträttbild leg. dietist Sofia Antonsson

Dietist Sofia Antonsson.

Blev själv besvärsfri med FODMAP
Dietisten Sofia Antonsson led själv av IBS men har sedan upptäckten av FODMAP levt utan besvär. Idag hjälper hon andra att upptäcka verktyget till en lugn mage.
– I början kan en del patienter uppleva att de blir markant bättre, ofta redan inom ett par veckor. En del kan till och med känna skillnad redan efter ett par dagar, berättar hon.
Hon beskriver hur det går till att få hjälp:
När du besöker en dietist som arbetar enligt FODMAP, kommer hen gå tillväga på följande sätt vid behandling, berättar Sofia.
– Först och främst kontrolleras att patienten varit hos sin läkare, och testat sig för både glutenintolerans och laktosintolerans. Läkaren ska även ha uteslutit tarmsjukdomarna Crohns och Ulcerös Kolit.

 

Läs också - Rebecca Stella: ”Så får jag hjälp med min IBS-mage”

Stress väger ofta tyngre än kosten
Patienten uppmanas sedan att föra matdagbok så att dietisten får en överblick över kost och vanor. I matdagboken kan dietisten se över alla patientens riskfaktorer. Stress är en av de faktorer som ibland väger tyngst. Faktiskt ofta tyngre än själva kosten, berättar Sofia, och för patienter som lider av svår stress kan det därför ibland ta längre tid innan de märker resultat.
– Därför är det viktigt att patienten har tålamod när den påbörjar behandlingen och ser metoden som ett nytt sätt att leva och inte en snabb lösning på ett omfattande problem. poängterar Sofia.

Läs också: Stressen – så besegrar du den!

Lika många män som kvinnor drabbas
IBS är en sjukdom som kan omfattas av ett flertal olika saker, som till exempel psykosociala faktorer och hur tarmens nerver och muskler samspelar med hjärnans nerver. Vem som drabbas av sjukdomen varierar. En del har haft problem hela livet medan andra har utvecklar problemen i samband med en maginfektion eller efter en period av extrem stress.
Enligt Sofia Antonsson finns det studier gjorda som visar att lika mycket män som kvinnor drabbas, men kvinnorna är bättre på att söka hjälp.
– Det är synd att många män går runt och lider i onödan när det finns hjälp att få, säger hon.

 

Läs också: ALLT om din mage!

Tugga maten väl - och ät inte för mycket åt gången
När patienten uppsöker en dietist är det viktigt att denne är beredd på att genomföra en livsstilsförändring, berättar Sofia. Faktorer som kost, motion och stress spelar alla en roll i hur magen mår, menar hon och lider man av sjukdomen är det inte ovanligt att man ofta avstår aktiviteter, då man inte vet hur magen kommer bete sig.
– En del av magreflexerna är kraftigt förstärkta hos personer med IBS och därför kan magen reagera extra starkt vid intag av mat. Man kan då behöva avbryta måltiden för att springa på toaletten, vilket främst händer patienter som lider av diarré. För de som lider av förstoppning kan det ta flera dagar innan maten passerat.

Läs också - Ta hjälp av Probiotika: Skillnaden mellan olika typer av ”nyttiga bakterier”

Kombinera FODMAP med mindfulness eller yoga
En rekommendation är att tugga maten väl och att inte kasta i sig jättestora mängder.
– Jag rekommenderar att man ska äta små mål, det ger bättre mage och det är jätteviktigt att maten är vältuggad. Ha även tv och mobil avstängd så att du befinner dig i nuet och kan fokusera på maten och ditt middagssällskap, tillägger Sofia Antonsson.
Medvetet ätande är nämligen just ett av verktygen i FODMAP. Har magen varit tom för länge och man äter för mycket kan nämligen magen reagera starkt. Det är vanligt att patienten får kombinera FODMAP med till exempel medicinsk yoga, Mindfulness- eller KBT-behandling.
Dessa behandlingar går alla mer eller mindre ut på att andas rätt, och låter patient öva på att vara närvarande i nuet, berättar Sofia.
– Hela 80 procent av de som testar FODMAP upplever att de fått en mycket lugnare mage efter sin livsstilsförändring.

Läs också: Andas dig till god hälsa

Av Linda Sandberg


Fakta

FODMAP är en akronym som står för "Fermentable Oligo-, Di, Mono-saccharides and Polyos". Svenskt översättning är: Frementerbara Oligio-, Di-, mono-sackarider och sockeralkoholer.
Detta är komplexa ord för specifika molekyler i vår mat, som magen har svårigheter att bryta ner. En dietist och forskare vid namn Sue Shepard utvecklade metoden på Monash University i Australien och den har sedan år 2001 visat sig vara en effektiv behandlingsmetod för IBS (Irritable Bowl Syndrome).

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Havtornsspray hjälper torra ögon

Naturlig hälsa

Extrakt från havtorn kan lindra torra, grusiga och kliande ögon – det vet vi. Men hittills har extraktet tagit omvägen via matsmältningen för att ge effekt. I en ny studie har försökspersoner fått prova spray baserad på havtornsolja direkt på ögonlocken. "Torrheten och tröttheten i ögonen minskade signifikant", säger Petra Larmo, forskaren som ledde studien.

Karin Björkegren Jones uppmaning till politikerna: “Lyssna på kvinnorna”

Politik

2017 gav regeringen ett uppdrag att kartlägga så kallad alternativ- eller komplementär medicin – KAM. I mars i år kom ett utlåtande med flera förslag på förändringar. Medlemmar i utredningen har även i olika debattartiklar gått ut och begärt att åldersgränsen för att bli behandlad ska höjas samt att omfattningen av den så kallade kvacksalverilagen utökas. Kritiska röster vill att man går ännu längre och helt förbjuder all vård som inte är vetenskapligt beprövat och många fruktar nu att möjligheten att välja vårdform kommer inskränkas ytterligare. En av dem är Karin Björkegren Jones som bland annat har goda erfarenheter av att bli behandlad på den numera stängda Vidarkliniken.

Nu sover Kent gott om natten

Hälsa

Kent Hernsell har alltid sovit oroligt. Redan som liten pojke gick han i sömnen, pratade för sig själv och flyttade runt grejer. Efter en orolig natt kände han sig aldrig utvilad på morgonen. Sedan han börjat äta ett tillskott med rogivande och stressreducerande örter och aminosyran GABA når han äntligen djupsömnen – och vaknar utvilad.

Det här visste du inte om ärtor

Kost

Förutom att vara goda, har ärtor många hälsoegenskaper. Bland annat har de en viktiga roll för aptitkontrollen, de har även ett högt  proteininnehåll. Visste du förresten att ärtan inte är en grönsak?

“På liv och död – hur du hittar styrka när livet stormar”

Krönikan

Hur kan man hitta styrkan mitt i allt när livet bjuder på rejäl uppförsbacke kantat med orimliga utmaningar,? Och vad händer om man själv mitt i stormen blir sjuk, och tappar fotfästet? Om det skriver Tanja Dyredand, coach och yogalärare i denna krönika där hon berättar om sin tuffa start på sommaren och delar med sig av stärkande och dyrköpta tips. 

 

Hållbart odlad fisk för en hållbar framtid

Naturlig hälsa

Många vilda fiskbestånd är hårt utnyttjade, och ska vi fortsätta att äta fisk som idag krävs det ännu större satsningar på odlad fisk. Det har ett danskt företag tagit fasta på med sin hållbara odling av regnbågsöring. Av fiskspillet tillverkar de sedan högkvalitativa kosttillskott, under varumärket Nordbo, i form av omega-3 och kollagen.

stråväska på stranden med hatt och solglasögon

7 måsten för sommarnecessären

Hud

Äntligen sommar! Men med sol och lata dagar följer också otrevligheter som fästingar, skrubbsår och solsveda. Här är skönhetsexperten Johanna Bjurströms bästa tips på produkter att packa ner i sommarnecessären.

Korianderdoftande grönkålspesto

Recept

En härlig variant på pesto får du med detta recept, istället för basilika har man använt färsk koriander, de klassiska pinjenötterna mixas med ljuvliga cashewnötter. Och som kronan på verket – näringstätt grönkålspulver.

 

Pollen ger naturlig hjälp mot svettningar och vallningar

Hälsa

Nästan en miljon svenska kvinnor, 880 00 för att vara exakt, befinner sig varje dag i övergångsåldern. Ungefär en av tio behöver hjälp av östrogenbaserade läkemedel. För övriga finns en väldokumenterad möjlighet att bli av med svettningar, vallningar och sömnbesvär – genom en helt naturlig pollenbehandling.

Därför ska du dricka benbuljong

Kost

Hört talas om benbuljong? Ordet har florerat några år nu och omtalats som någonting vidunderligt nyttigt. Men är det verkligen det? I så fall varför? Och vad tusan är egentligen benbuljong? Kurera frågade fyra kost- och näringsnördar om saken. Här är deras svar.

 

Därför ska du kyssas – bara helst inte så här

Allmänt

Dags att puta med munnen – och kyssas. Anledningen? Flera stycken. Att det idag är Internationella kyssdagen, en dag instiftad av FN för att påminna om vikten av närhet och kärlek, är bara en av dem.  Hälsofördelarna med att kyssas, hångla eller bara vara nära är många. Men det finns några sätt som anses för nära. Eller bara fel på annat sätt.

 

Vi äter allt mer halloumi – från Europas största användare av antibiotika till djur

Kost

Antibiotikaanvändningen till djur skiljer sig stort åt i Europa – och i en tid då antibiotikaresistens bedöms vara ett stort hot mot folkhälsan kan det vara av vikt att ta reda på vilket land livsmedlen du handlar kommer från. Inte minst vad gäller halloumiost, något vi i Sverige äter allt mer av – där ett av Sveriges i särklass största importländer också är Europas största användare av antibiotika vid djuruppfödning.

Nu är Nicoles mage lugn igen

Mage

Nicole Jansson har levt mer än halva sitt liv med en sjukdom som sitter i magen, ulcerös kolit. Hon lever som de flesta av oss, men att ha svår smärta och behöva springa på toa ofta påverkar det dagliga livet. Men nu har hon fått hjälp.

 

Handskas med sommarvärmen på ayurvediskt vis

Naturlig hälsa

På sommaren när det är varmt är det lätt att känna sig frustrerad och mer lättirriterad än vanligt. Det beror enligt ayurveda – den urgamla indiska medicinen – på att sommaren är pittans årstid. Här tipsar Tia Jumbe, ayurvedisk rådgivare om några knep för att balansera pitta.

Nu blir fler utemiljöer rökfria

Politik

Från och med 1 juli kommer det att råda rökförbud på flera platser i utomhusmiljön. Bland annat omfattas uteserveringar, lekplatser, perronger, busshållplatser och vissa entréer. Förbudet omfattar även e-cigaretter. Det rapporterar Folkhälsomyndigheten.