När hände det senast att du glömde något och gick direkt till Google, eller skrev frågan på Facebook? Om du är som jag har du förmodligen redan besökt Google flera gånger i dag. Vi vet att vi genom ett klick kan få fram i stort sett vilken information som helst på bara några sekunder.
Uttrycket Google-effekten betyder att vi glömmer bort den information som kan hittas på nätet med hjälp av sökmotorer. Vi väljer helt enkelt bort den, omedvetet, och behöver således lite hjälp på traven när vi ska hitta den igen. Vi behöver Google, helt enkelt.
Den första studien av just Googleeffekten, gjord av psykologen Betsy Sparrow vid Columbia University, visar mycket riktigt att människor får mycket svårare att komma ihåg detaljer som de tror kommer att vara till- gängliga på nätet. Men, och det är viktigt att säga, studien hävdar också att människor inte förlorar sin förmåga att lära sig nya saker offline. Det är bara minnet som påverkas.
Man kan också ställa frågan så här: Är vårt behov av sökmotorer något som i längden gör det svårare för oss att komma ihåg information av egen kraft? Det är just den frågan psykologer försöker hitta svaret på, men än så länge har man inte fått några entydiga resultat. Enligt den forskning som gjorts, och som har publicerats i tidningen Science, är det snarare så att internet nu används som en personlig minnesbank för att hitta information.
Vi har alltså blivit symbiotiska med våra datorverktyg och växt in i de sammankopplade systemen. Vi har blivit beroende av systemen i samma grad som vi är beroende av den kunskap vi får från våra vänner och arbets- kamrater – och som vi förlorar när de är onåbara.
Med så mycket information tillgänglig finns det mindre behov av att komma ihåg allt, speciellt när verktyg som Google gör det möjligt för oss att hitta det vi behöver. Resultatet? Internet har blivit ett externt minne för människor. Vad det betyder får framtiden utvisa.