Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Digital Hälsa

Hur teknologin påverkar vårt långtidsminne och korttidsminne

När vi jonglerar olika uppgifter, som vi ofta gör i dag med vår teknologi, delar vi upp vår uppmärksamhet i flera delar. Det hindrar vårt lärande och blockerar vårt korttidsminne.

”Tekniken gör att vi belastar vår hjärna mer i dag än vad vi gjorde förut”, säger neurologen Adam Gazzaley vid University of California.

Så ... tekniken förändrar vårt sätt att leva och hur vi använder vår uppmärksamhet. Problemet är att tekniken också kan få långtgående effekter på våra minnen och i vissa fall förändra och försämra funktioner. Vi kan jämföra det med att vi går till affären för att köpa ägg, och kommer hem med 20 produkter men inga ägg. Dem glömde vi bort. Det är precis samma sak när vi multitaskar: vi skulle fokusera på en uppgift, men blev distraherade av andra saker som gjorde att vi glömde den ursprungliga uppgiften.

Vår intelligens hänger på vår förmåga att överföra information från vårt arbetsminne till vårt långtidsminne. När fakta och erfarenheter går in till vårt långtidsminne, kan vi väva in dem som komplexa idéer som berikar våra tankar.

Övergången från arbetsminnet till lång tidsminnet skapar en flaskhals. Långtidsminnet har en nästan obegränsad kapacitet, men arbetsminnet kan endast hålla en liten mängd information i taget. Vilket innebär att olika typer av distraktioner och avbrott kan sopa bort den nya informationen ur vårt sinne innan den lagrats som den ska.

Internet distraherar oss från vårt ursprungliga syfte. De flesta mejlprogram har automatiska funktioner där man uppdateras med nya meddelanden var femte eller tionde minut, och vi går rutinmässigt in och klickar efter nya meddelanden hela tiden. Man har i vissa studier sett att en skolelever kollar sin mobil 30-40 gånger i timmen. När vi gör det stör det vår koncentration och belastar per automatik vårt arbetsminne.

Precis som jag sa ovan: En distraktion kan sopa bort innehåll ur vårt sinne. När vi tar bilder med mobilen förhindrar det oss från att minnas det vi fångar med kameran.

När arbetsminnet upplever en digital överbelastning är det som att hälla vatten i ett glas som redan är fullt. Det vatten som redan är i glaset behöver hällas ut för att det nya vattnet ska få plats.


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Skriv ut artikel


Hur teknologin påverkar vårt långtidsminne och korttidsminne

digital stress

När vi jonglerar olika uppgifter, som vi ofta gör i dag med vår teknologi, delar vi upp vår uppmärksamhet i flera delar. Det hindrar vårt lärande och blockerar vårt korttidsminne. ”Tekniken gör att vi belastar vår hjärna mer i dag än vad vi gjorde förut”, säger neurologen Adam Gazzaley vid University of California. Så … tekniken förändrar vårt […]

Vad är Google-effekten?

digital stress

När hände det senast att du glömde något och gick direkt till Google, eller skrev frågan på Facebook? Om du är som jag har du förmodligen redan besökt Google flera gånger i dag. Vi vet att vi genom ett klick kan få fram i stort sett vilken information som helst på bara några sekunder. Uttrycket […]

Vad är digital stress och hur påverkar det er organisation?

Okategoriserade

Vad är digital stress och hur påverkar det er organisation? ÖVERFLÖD AV INFORMATION Digital stress är kort och gott överflöd av information. Vi blir också stressade om vi inte tittar på mobilen. Detta beskrivs som fear of missing out (FOMO). Då handlar det alltså även om bristen på information istället för överflöd av information. KRIGET […]

Shoppingmissbruk som hejas på av samhället

Black friday

Shoppingmissbruk har ökat kraftigt de senaste åren har blivit mycket enklare tack vare Internet och snabblån. Man behöver inte ens gå ut få en kick längre … Alla former av beroende och missbruk har en orsak. Det vi ser är bara symtomen. Shoppingmissbruk är ett av missbruken som är enklast att dölja, man ser inte […]

Mobiler i skolan?

digital stress

Det finns ingen tvekan om att dagens telefoner har funktioner som kan främja elevernas lärande. Men sanningen är att de inte förmår begränsa användandet till skollärandet utan ägnar sig ofta åt att chatta, spela och kolla på Youtube under skollektionerna. Helt enkelt för att de tycker att det är roligare. I en publicerad Common Sense […]

Ökad skärmtid under pandemin

Dataspelsmissbruk

Som terapeut får jag konstant frågor kring hur man bör hantera barnens skärmtid under dessa omständigheter som vi befinner oss just nu. Man skulle ju tro att nu med Corona, föräldrar hemma, barnen hemma, familjen samlad, att det skulle bidra till mer kvalitets tid, och där man nu kommer umgås mer med varandra… Vi ser […]

Shoppingmissbruk under karantäntider

Shoppingmissbruk

Vi shoppar under dessa karantän tider som aldrig förr.  Men håller du inte ibland tillbaka impulsen att öppna plånboken kan du faktiskt få ekonomiska svårigheter. Det är svårt att motstå den där kicken, som de flesta av oss faktiskt upplever när vi handlar något vi vill eller tror oss vilja ha. Om du nu ändå […]

Spelbolagen behöver agera mer ansvarsfullt

Spelbolagen behöver agera mer ansvarsfullt

Okategoriserade

Under den senaste månaden har våra liv vänts upp och ner. Den här nya verkligheten är för många inte lätt att uthärda. Vi är på väg in i den värsta krisen sedan andra världskriget. De flesta av oss kommer att bli uttråkade och längta tillbaka till vår frihet – som att shoppa, träna, äta på […]