Din favoritmusik aktiverar hjärnans belöningssystem | Kurera.se

Din favoritmusik aktiverar hjärnans belöningssystem

Dopamin spelar en direkt roll i den känsla av välmående som framkallas av att lyssna på musik vi tycker om visar en ny studie. Att lyssna på den musik du älskar gör att din hjärna frigör mer dopamin – en kemikalie som gör att vi känner oss engagerade och motiverade och som spelar en viktig roll för människans känslomässiga och kognitiva funktion. 

Många människor väljer regelbundet att lyssna på musik, sjunga eller spela, aktiviteter som vid första anblick inte verkar ge några direkta fördelar för vår överlevnad. Att förstå hur hjärnan översätter toner av musik till en trevlig och givande upplevelse, är en fascinerande uppgift enligt Laura Ferreri, docent i kognitiv psykologi vid Lyon University som ligger bakom studien.

 

Gick farmakologiskt till väga
Det har hittills saknats vetenskapliga bevis som visar på ett samband mellan dopamin och njutning framkallad av musik. Därför ville forskarna använda en farmakologisk metod för att undersöka huruvida dopamin – som spelar en viktig roll för njutning och känslan av belöning samt motiverar oss till agera på ett visst sätt – var inblandat när vi njuter av att lyssna på musik.

LÄS OCKSÅ: Kultur kan ge lindring vid psykisk ohälsa

Dopaminet styr musikkonsumtionen
Genom att tillföra läkemedel som antingen förstärkte eller hämmade tillgängligheten av dopamin kunde forskarna se att neurotransmittorn var inblandad i vår förmåga att uppleva njutning när vi lyssnar på musik.  Studien är den första i sitt slag som visar på dopaminets roll när det kommer till att njuta av musik. Vår önskad att lyssna om och om igen på våra favoritartister och att vi är villiga att lägga pengar på att köpa skivor och gå på konserter beror till stor del på dopaminet förklarar  Laura Ferreri.

LÄS OCKSÅ: Dansk studie: Livemusik är bra för hälsan

Letade inte efter magiskt piller
"Det är viktigt att betona att vi inte letade efter ett magiskt piller som ökar njutningen av att lyssna på musik. Vi var snarare intresserade av att hitta de bakomliggande mekanismerna som framkallar njutning när vi lyssnar på musik, och vi använde en farmakologisk metod för att ta itu med frågan, förklarar Ferreri och fortsätter: "Vi kan inte dra slutsatsen att man kan öka njutningen genom att ta dopamin.

Vad vi däremot kan säga är betydligt intressantare nämligen att lyssna på den musik du älskar kommer att göra att din hjärna släpper mer dopamin – en avgörande neurotransmittor för människans känslomässiga och kognitiva funktion."

 

LÄS OCKSÅ: Fredrik Swahn: ”Musiken är terapi”

Tidigare studier har visat att musik kan:
• Göra det möjligt att träna längre under hjärtstress-test på en löpband eller träningscykel.
• Förbättra blodkärlsfunktionen genom att artärerna slappnar av.
• Hjälpa hjärtfrekvens och blodtrycksnivåer att återgå till det normala snabbare efter fysisk ansträngning.
• Lindra ångest hos de som drabbats av en hjärtattack.
• Hjälpa människor att återhämta sig från hjärtkirurgi och känna mindre smärta och ångest.

Källa: Psypost.org och Harvard health

Av redaktionen


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Martina Johansson: Dämpa inflammation och lev friskare

Naturlig hälsa

Inte bara kosten spelar roll för en god hälsa, även våra relationer är viktiga och att ha mål och mening i livet. Härom året kom biohackern och hälsoboksförfattaren Martina Johansson  ut med boken "Inflammation" som hon skrivit tillsammans med läkaren Ralf Sundberg.  Nu är de aktuella med uppföljaren "Dämpa inflammation – en praktisk guide till ett friskare liv". 

Antalet fall av gonorré och klamydia ökar

Sex- och relationer

Könssjukdomen gonorré ökar lavinartat, förra året smittades cirka 2 700 personer i Sverige. För tio år sedan låg siffran på omkring 800. Samtidigt blir sjukdomen allt svårare att behandla i takt med att den utvecklar resistens mot antibiotika. Även klamydia ökar – främst bland unga kvinnor.

 

Spenat- och kesovåfflor med topping

Recept

Det jobbigaste med att göra våffor är att göra rent våffeljärnet efteråt. Resten är en barnlek. Så muta någon att ta hand om rengöringen och sätt igång! Dessa läckerheter från kokboken "Little green kitchen" fungerar både som matvåfflor och som efterrätt – välj själv vilken topping du vill använda.

 

Magsyrahämmande läkemedel kan öka risken för allergier

Forskning

Magsyrahämmande läkemedel är bland de vanligaste läkemedlen och säljs receptfritt i Sverige. Nu visar en ny studie att användningen av främst PPI ökar risken för att drabbas av olika allergier. Forskarna varnar nu för att ta dessa läkemedel i onödan och manar istället att komma till rätta med bakomliggande orsaker till magbesvären.

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.

 

Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö

Forskning

Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt forskare. Forskningen styrker även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.