Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Din sportklocka kan avslöja tidiga sjukdomssymtom

Genom att övervaka sin vilopuls med hjälp av exempelvis en sportklocka går det att upptäcka de första symptomen på influensa, inklusive covid-19. 

Allt fler använder sig av avancerade sportklockor och "sportteknik" har vuxit till en stor global industri. Flera sportklockor fungerar idag som "personliga tränare" som mäter inte bara antal steg, avverkade distanser, vår puls och kaloriförbränning utan även sömnkvalitet, hjärtfrekvensvariation och kroppens återhämtning under natten. Avancerad biosensor- och analysteknik gör att många sportklockor som mäter pulsen från handleden alltså kan avslöja vår stressnivå, såväl fysiologiskt som mentalt.

 

Vilopuls skvallrar om både kondition och ohälsa
Att hålla koll på sin "normala" vilopuls är ett sätt att både mäta sin kondition och upptäcka hälsoproblem och sjukdom tidigt, eftersom vilopulsen brukar gå upp när vi blir sjuka, och pulsvariationen gå ner.

LÄS OCKSÅ: Svenskarna föredrar att motionera utomhus

– Kroppstemperaturreglering påverkar puls- och pulsvariationen, så den är indirekt kopplad till uppkomsten av feber. På grund av detta kan tidig upptäckt av en sjukdom vara möjlig, säger Dr Raija Laukkanen som är chef för vetenskapliga samarbeten på sportklockföretaget Polar Electro i ett pressmeddelande.

LÄS OCKSÅ: Går det att träna vid förkylning?

Men glöm inte: Även om sportklockor innehåller vetenskapligt underbyggda funktioner så är de inte medicinska diagnosverktyg. Diagnos och behandling covid-19 bör och ska alltid göras inom vården.

Vill du mäta pulsen på egen hand, utan klocka så kan du läsa mer om hur du gör det här.

Därför går pulsen upp eller ner
Pulsen varierar mycket beroende på vad du gör och hur då mår. I dessa situationer kan pulsen öka och bli snabbare:

 

 • Du anstränger dig fysiskt.
 • Du är stressad eller rädd.
 • Du har ont.
 • Du har feber.
 • Du förlorar mycket blod.
 • Du har kaffe, nikotin eller för hög dos av vissa läkemedel i kroppen.
 • Du försöker sluta snusa eller upphör att ta vissa läkemedel eller droger.
 • Du har giftstruma, propp i lungan eller lungsjukdomar som leder till att kroppen får dåligt med syre.

...och i dessa situationer kan pulsen bli långsammare än vanligt:

 • Du svimmar.
 • Du tränar och blir mer och mer vältränad. Mer träning kan ge lägre vilopuls.
 • Du använder vissa läkemedel. Till exempel sådana som bromsar hjärtats slag, som betablockerare, kalciumblockerare och digitalis.

Källa: Polar, 1177.se

Av Carolina Eriksson


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

 

korg med nässlor

Plocka nyttiga nässlor och annat ogräs

Hälsa

På våren men även sommaren kan du plocka nässlor och göra nässelsoppa eller torka för att dricka som te. Nässlorna är stärkande för immunförsvaret, men är även bra för hud och hår då dessa är rika på både vitaminer och mineraler.

kvinna väljer frukt i butik

Svenskarnas maghälsa har blivit bättre 

Hälsa

Äntligen lite positiva nyheter om svenskarnas hälsa. När Magrapporten 2021 presenterade siffror på just magproblemens utbredning visade det sig att våra magar nu mår bättre än vad de gjorde 2019. Framför allt är magarna hos de unga kvinnorna i bättre skick.

Collage: ung kvinna blinkar med ena ögat, bredvid fem BB-krämer

Skönhetspanelen testar: BB-cream

Hud

En bra BB-cream jämnar ut hudtonen och ger täckning likt en foundation – samtidigt som den ger fukt och smidighet till huden som en dagkräm. Vi har testat fem ekologiska krämer, och funnit en favorit!

 

par som springer

Näringsämnen du inte ska missa när du tränar

Kost

Om du har ett fysiskt krävande jobb, tränar mycket eller tänker börja träna – då har du ofta en högre omsättning av näringsämnen i kroppen än andra som är mer stillasittande. Här kommer några vitaminer och mineraler som du ska se till att få i dig för att orka träna.

kvinna tar en saltgurka

Så blir du av med ditt saltsug

Kost

Du har säkert haft en stark känsla av att du vill äta någon salt och letar efter salta nötter eller saltlakrits att knapra på. Det finns förstås en anledning till längtan efter salt. Näringsfysiologen Rebecca Johansson förklarar hur du löser problemet.

 

Därför är lök så nyttigt

Hälsa

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

kvinna som yogar

5 yogaövningar för lugn och balans

TRÄNING

Kan yoga på en stol verkligen ge något? Ja, mycket mer än vad man kanske tror, säger Annika Sjöström som är kundaliniyogalärare. Du får bättre hållning och cirkulation, minskad stress och mer glädje. Här har hon satt ihop några övningar för Kureras läsare.

 

flicka med ballong springer

6 bra knep för extra energi i vår

Hälsa

På våren kan många känna sig dränerad på energi och ork efter en lång vinter. Dålig sömn, näringsbrist, stress och oro är vanliga orsaker. Här är några tips som kan hjälpa dig att få tillbaka krafterna.

hjärna med tärningar i

Spelberoende tar större risker

Forskning

I dag har spelberoende blivit så pass utbrett och stort att regeringen anser att det blivit ett folkhälsoproblem. Siffror visar på att 340 000 svenskar har ett spelberoende. Ny teknik har bidragit till ett komplexare missbruk. Nu visar forskning en koppling mellan hjärnans belöningsnätverk och att följa impulser som medför risker.

Fredagsmys med tex-mex

Fredagsmys med tex-mex

Mat

Ingen fredag utan tacos! Men har du möjligtvis tröttnat lite på den klassiska ”fredagsmys-tacosen” kanske det här kan ge dig inspiration till nya tillbehör som piffar upp lite.

 

Frallor med en bytta smör

Proteinboostade frallor med bönor

Matbröd

Unna dig själv eller en närstående riktigt goda, nybakade frallor till frukost eller mellis! Dessa är bakade med bönor som höjer proteinhalten, mättar bra och passar perfekt till både unga idrottare och äldre personer med ökat proteinbehov.