Ditt frukostval avslöjar din person

Våra frukostvanor berättar en hel del om vår personlighet och hur vi lever våra liv, menar vissa.
Stämmer eller inte? Kolla själv.

Våra kroppar behöver näring såväl som energi för att fungera. Avstår vi frukosten ger vi inte våra kroppar en bra start på dagen.
Men frukosten är inte bara dagens viktigaste mål, den avslöjar också en hel del om hur du är som person, menar Elitedaily.com.
Vilka av nedan 12 frukostpersonligheter, om någon, känner du igen dig i?

 Läs också: Det säger ditt val av läppstift om din personlighet

 

Vad ditt val av frukost berättar om dig…

 

1. Havregrynsgröt
Du gillar ordning och reda, rutiner och har ganska bra koll på ditt liv. Alternativt gillar du att vakna lite tidigare varje morgon och förbereda frukost i lugn och ro. Det får dig att känna dig i kontroll och duktig.

► Läs också: Grötätare lever längre

2. Smoothie/juice
Du är medveten inom fitness- och hälsotrender och lämnar inte sällan hemmet i gott sällskap med din träningsväska. Du berättar gärna för folk omkring dig att du drack en väldigt nyttig, hemmagjord smoothie med chiafrön eller en färskpressad juice till frukost – inte nödvändigtvis för att skryta (bara ibland) utan mest för att du ju sååå gärna vill inspirera även andra till detta härliga sätt att leva. Smoothiefrukosttypen är generellt ganska trendmedveten och intresserad av yoga och att med jämna mellanrum rensa kroppen, det vill säga göra en ordentlig så kallad detox eller cleanse. Du spenderar gärna dina pengar på vitaminer och kosttillskott och tänker hälsosamt. Du har tålamod, åtminstone inom hälsoområdet, och behöver inte se resultat direkt. Det viktiga är att du mår bra inuti.

Läs också: 10 hälsobomber som är perfekta i din smoothie!

3. Grekisk yoghurt eller kvarg med bär
Du är mycket medveten och noga med att ha koll på det här med vikt, träning och mat. Du värnar ditt protein. Antagligen tränar du hårt, planerar att snart börja träna hårt eller lever med någon som tränar hårt.

► Läs också: 9 alternativ till komjölksprodukter

4. Stekt ägg och rostat bröd
Två stekta ägg med gulan uppåt på rostade mackor och ett glas apelsinjuice – alternativt omelett och detsamma. Din frukost är konstant och ändras sällan, lite på samma sätt som du är. Ditt frukostval är förmodligen lika alldagligt som resten av ditt liv. Du går till gymmet samma dagar varje vecka och instagrammar ofta mat i sociala medier för att visa att du har koll.
Eller så äter du ständigt ägg för att du är en praktiskt lagd, hälsomedveten person som helt enkelt lyssnat till infon om att protein på morgonen mättar bra – inte för att du är en fantasilös vanemänniska (så tänker du själv i alla fall).

5. Att hoppa över frukosten
Är morgnarna för hektiska för att du ska hinna tänka på frukost? Skippar du den kanske med flit, till förmån för extra sömn eller tid för annat? Eller glömmer du helt enkelt och upptäcker inte förrän i bilen eller på bussen att du är riktigt himla hungrig?
Denna personlighet är ofta ganska impulsstyrd och mår extra bra av att skaffa sig mer fasta rutiner, något som annars inte finns i överflöd. Dessa personer har större benägenhet att på grund av sitt plötsligt låga blodsocker åka förbi något snabbmatsställe eller plocka upp en onyttig köpemacka på väg till jobbet (- och på väg hem…).
Sluta hoppa över frukosten, försök att få igång en frukostrutin som passar dig istället. Förvara till exempel några förkokta, redan skalade ägg i kylskåpet och ät dem tillsammans med en snabbvariant av en smoothie (som du enkelt gör med hjälp av en shaker, ett bra superfoodpulver till exempel Greens 2.0 från Superfruit och havredryck med mango – en frukt som är bra för att maskera ”alg/gräs-”smak).

► Läs också: Vill äta superfood men orkar inte? Guide till supermat i kapselform!

6. Sötade flingor
Är du vuxen och äter fortfarande söta flingor som kalaspuffar eller strör socker på filen har du förmodligen inte tagit steget in i vuxenvärlden ännu. Anledningen är rädsla eller omognad. Och varför skulle du, resonerar du. Du gillar dina gamla rutiner från barndomen och dessutom är flingpaketens baksidor med pyssel, knep och knåp ett roligt tidsfördriv.

7. Pannkakor, våfflor eller fattiga riddare
Tillhör du dem som älskar stora lass med pannkakor, gärna med choklad och lönnsirap, då är du förmodligen lika varm och go som ditt frukostval. Du älskar dig själv men utan att vara ego och är till och med hyfsat bekväm i din kropp. Du dömer sällan människor, vilket de noterar, och därför dömer de heller inte dig.

► Läs också: 6 nyttigare recept på plättar!

8. Croissant och cappuccino
Sedan Parisresan har du anammat den sydeuropeiska livsstilen och har övergett bryggkaffet eftersom det är ”tacky”, införskaffat en dyr kaffemaskin och avnjuter nu istället en capuccino med en croissant och känner att du är lite finare än alla andra.

9. En måltidsbar
Två alternativ: Du har förstått att det här med att äta på morgonen är ganska viktigt, men bryr dig mindre om hur det smakar. Du är lite osäker av dig och tar gärna en bar som du helst tuggar i dig ensam, på tunnelbanan eller bussen på väg till jobbet. Det speglar ditt liv ganska bra, att bara göra precis tillräckligt får att klara dig eller få jobbet gjort, precis som baren är en bristfällig frukost men ändå gör att du överlever.
Alternativ två: Du föredrar en avkopplande skål med flingor, men vet att du sällan hinner. Istället tar du dig en frukostbar, som många gånger inte är i närheten av så nyttig som du tror.
Du vill gärna vara nyttig – om det bara inte tog så himla lång tid…

10. Bacon, ägg och ostmacka
Du bryr dig inte om kost- och hälsotråd. Du bryr dig faktiskt inte så mycket när det gäller något, vilket du visar bland annat när du kliver in på kontoret en halvtimme för sent, med din frukostpåse i handen. Innehållet äter du sedan högljutt, förmodligen med både mun och påse öppen – och sprider därmed generöst skinkodören runt dig. Det har du rätt till.

► Läs också: Det visste du inte om ägg! Eller..?

11. Kaffe (och en cigg)
En, för en viss grupp, mycket populär frukost, som tenderar att vara allra mest poppis bland dem som bestämt sig för att helt sluta med kalorier. Du ger bilden av att ständigt vara superupptagen och stressad och inte ha någon direkt tid för mat. Du glömde eller hann inte äta är vad du säger till andra.
Du ser inga som helst problem med ditt frukostval, du gillar bara inte kostcirkeln. Att äta från den leder dig längre bort från kroppen du hade som sextonåring. Du har förmodligen inte valt att studera vidare.

Läs också: Slutat röka? Då pågår det här i din kropp just nu

12. Avokado och bubbel
Du är trendig, älskar brunch och skulle aldrig drömma om en lördagsbrunch utan champagne, avokadotoast och choklad med högprocentig kakaohalt.
Du har troligen även gott om pengar, eller så har du inget emot att det i alla fall verkar så. Eller så är du bara väldigt alternativ och bubblet är snarare ingefärsvatten med citron – och lök… typ.

► Läs också: Recept: Chiapudding med jordnötssmör och banan

Av Redaktionen

Källor: Expressen Mitt kök / Elitedaily.com och Kurera.se

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Peter Wilhelmsson

Du är vad du äter

Krönikan

Vi har alla hört uttrycket ”Du är vad du äter”. Det är en bra påminnelse för att motivera människor att äta bättre, men är samtidigt en grov förenkling av verkligheten. ”Du är vad du äter, smälter och absorberar” är en mer korrekt påminnelse om att det är viktigt att både äta bättre och smälta maten bättre för en optimal hälsa. Här är min detaljerade topp 12-lista för att öka medvetenheten om hur intag av livsmedel påverkar din hälsa.

Karl Dyall i danspose

Karl Dyall om vägen tillbaka från sin svåra tid – och om sin nya kärlek…

Hälsoprofilerna berättar

Karl Dyall är ex-dansaren som skadade sig mitt under en föreställning och sedan botade sin smärta med crossfit. Han blev så biten att han till och med skrev en bok om den högintensiva träningsformen och startade ett crossfit-gym. För Kurera berättar han om vägen tillbaka, hur han håller sig ung och om tilliten till så kallad supernäring. – Jag har privilegiet att ha en fru som är näringsterapeut så jag är väl medveten om vilken roll kost, tillskott och så kallad superfoods kan spela, säger han till Kurera.

Mango i skål

Ericas mangobowl med kokos

Desserter/sötsaker

I sin nya bok "Superfood boost" visar Erica Palmcrantz Aziz att nya, bättre vanor varken behöver vara krångliga eller tidskrävande. Här får läsaren lära sig om råvaror som ger lite extra skjuts åt hälsan – eller enkelt översatt ingredienser som är lika mycket mat som de är medicin. Kureras reporter Emma V Larsson testar ett recept och ger sitt omdöme

Övning: Boosta din energi

Träning

Det är lätt att känna sig trött framåt eftermiddagen och då kan det vara svårt att motstå den där chokladkakan. Byt ut eftermiddagsfikat mot en snabb energihöjande yogaövning istället.

Erica Palmcrantz Aziz håller ett mangoldblad

Ericas 10 hälsofavoriter

Hälsa

Erica Palmcrantz Aziz delar med sig av sina tio absoluta hälsofavoriter. Träning och det japanska matchatéet hamnar högt upp på listan andra kärlekar är skratt och att göra egna ansiktskrämer. Erica är lika noga ned vad hon har på utsidan som vad hon stoppar i kroppen.

Lyckad semester med adaptogener

Hälsa

När det är dags för semester brukar Ann-Sofi Kronvall, 53 år, alltid rasa ihop. Antingen blir hon förkyld eller så sover hon sig igenom den första veckan. Men förra året laddade Ann-Sofi med så kallade adaptogener, naturliga ämnen som bland annat förbättrar kroppens återhämtningsförmåga och resultatet blev helt annorlunda.

Pinus maritima tallskog i norra portugal

Därför bör du upptäcka pyknogenol

Naturlig hälsa

Har du upptäckt ämnet pyknogenol än? Om inte är det dags nu. Det helt naturliga ämnet, som kommer från barken från en specifik typ av tall, är den mest kraftfulla naturliga antioxidant man idag känner till. Pyknogenol gör nytta på en lång rad områden. Här är några av dem.

Karin Isberg

Exklusivt för Kureras läsare: En artikelserie om effektiv stresshantering

Mental hälsa

Karin Isberg är författare och stressexpert. När Kurera hösten 2015 intervjuade henne i en artikel om utmattning blev den snabbt en av sajtens absolut mest lästa artiklar någonsin och fick till och med fick Kureras server att krascha. Nu har Karin skrivit boken "15 sätt att bli fri från stress" där hon ger råd om hur man snabbt och enkelt kan sänka stressen i sitt liv. Kurera har som enda tidning fått möjlighet att publicera en artikelserie som bygger på boken. Under sommaren kommer du som besöker Kurera.se att få ta del av den.

Jerry Brännmyr

”Din kropp är perfekt men fungerar inte perfekt om du inte tar hand om den”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag får berätta om vilken näring, om någon, de tycker att folk bör tillföra – ur ett rent generellt perspektiv så klart. Samt vilka tillskott, om några, de äter själva. Det har blivit dags för Kureras kanske mest åsiktsfulle krönikör att säga sitt: Varsågod Jerry Brännmyr.

johanna bjurström

Hur kan jag minska på stressen?

Krönikan

Stress påverkar din kropp mycket negativt. Att hitta lugna stunder med återhämtning arbetar jag mest personligen med, det är min stora svaghet. Som egenföretagare med många idéer är det en utmaning att kunna hitta stödsystem att luta sig mot för att inte stressen ska påverka mig så mycket. Här ska jag berätta mer om hur jag gör.

brun kvinna i gul bikini vid strandkant med röd drink

Effektivt solskydd – från insidan

Hud

När vi solar förbrukas mängder av E-vitamin och betakaroten som finns naturligt i huden. Genom att tillföra dessa ämnen kan huden lättare skydda sig och behålla sin naturliga balans. Betakarotenet ger dessutom huden en lätt solkysst ton. Här får du veta mer om betakarotenets – och andra näringsämnens förmåga att skydda mot solen.

Zarah Öberg

Zarah Öberg: ”Är noga med att tillskotten är naturliga och fria från tillsatser”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att bara symtomlindra den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet och har dragit igång artikelserien ”Hälsoprofilerna berättar”, där näringsexperter av olika slag får berätta om hur de tänker kring näring och näringstillskott – ur ett generellt perspektiv. Och så klart avslöja vilka eventuella tillskott de själva äter. Det har blivit dags för den tionde intervjupersonen i serien: Kureras egna näringsexpert Zarah Öberg.

Erica Palmcrantz Aziz

Ericas 8 skäl till att börja superfoodboosta dig

Hälsa

Raw foodinspiratören och kokboksförfattaren Erica Palmcrantz Aziz är aktuell med en nya boken "Superfood boost". Här listar hon de åtta främsta fördelarna med att boosta sitt näringsintag med näringstäta livsmedel eller så kallade superfoods. Fördelar som bland annat inbegriper viktminskning, bättre hälsa och mer energi.

Maya Nestorov

Maya Nestorov – om bästa verktygen för att läka och stärka sig själv

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att bara symtomlindra den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet och har dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar", där näringsexperter av olika slag får berätta om vilken näring de tycker att folk bör tillföra - ur ett rent generellt perspektiv. Och vilka tillskott de själva äter. Det har blivit dags för Maya Nestorov – känd hälsobloggare och "Youtuber".

Mia Hagenmalm i köket

Mia Hagenmalm: ”Ta hand om din mage, sedan kommer allt annat”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag får berätta om vilken näring, om någon, de tycker att folk bör tillföra - ur ett rent generellt perspektiv så klart. Samt vilka tillskott, om några, de äter själv. Det har blivit dags för vår alldeles egna Kurerabloggare, Mia Hagenmalm.

Fredrik Paulún

Fredrik Paulún: ”Omega-3 bygger upp hjärnan och minskar inflammationer”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag avslöjar vilka kosttillskott de anser att gemene man bör prioritera och - inte minst - vilka de är noga med att få i sig själva. Sjunde personen ut: Näringsfysiologen och författaren Fredrik Paulún.

gonorrébakterie

Nya fall av antibiotikaresistens – nu gällande könssjukdomen gonorré

Hälsa

Problemet med resistenta bakterier fortsätter att öka världen över, med risk för att allt mer antibiotika blir verkningslös – något som skulle få katastrofala konsekvenser. Allt fler fall där människor inte reagerar på antibiotikabehandling dyker upp. Nu senast har tre personer smittats av en variant av gonorré som inte går att behandla. Det handlar alltså om en "superbakterie" som har blivit motståndskraftig antibiotika, rapporterar Världshälsoorganisationen WHO. "Gonorré är en väldigt smart bakterie. Varje gång man introducerar en ny typ av antibiotika utvecklar den resistens", säger Teodora Wi, expert på WHO.