Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Doftfri vitlök stärker hjärtat

Att drabbas av hjärtinfarkt är det vanligaste sättet att dö på i Sverige. Högt blodtryck, övervikt, rökning och stress är de vanligaste orsakerna. Att förändra livsstilen är därför a och o. Men har du hört talas om doftfri långlagrad vitlök? 900 studier visar att extraktet har effekt på hjärta- och kärl.

I takt med ökad ålder ökar risken att drabbas av hjärt-kärlsjukdom. En hjärtinfarkt utlöses av att en blodpropp bildats i ett kärl som är igentäppt – helt eller delvis. När blodet inte kan passera drabbas den del av hjärtat som blodet var på väg till av syrebrist, och det är då skadan uppstår.

Man räknar med att ungefär tre av tio vuxna har högt blodtryck – och 40 procent av dessa riskerar att dö på grund av hjärtproblem.

När blodfetter lagras i våra blodkärl blir kärlen trängre och styvare. Över tid kan fett-ansamlingarna bli till en låggradig inflammation. Det är vanligt att gå omkring med en inflammation utan att veta om det.

När fettet blir hårdare, och det samlas kalk och bindväv – då har det till slut bildats plack. I takt med att plack växer så minskar blodets utrymme att passera genom kärlen. Den processen sker oftast över lång tid, och den dagen plack brister bildas en propp. Plack är det som kallas åderförfettning.

 

För att motverka åderförfettning, som kan leda till hjärt-kärlsjukdomar, är det viktigt att leva sunt. Rökning, övervikt, brist på motion och dålig kosthållning påverkar hjärt-kärlhälsan negativt. Det är livsstilsfaktorer som kan öka det biokemiska slitaget. Även genetiska faktorer kan påverka hjärt-kärlhälsan.

En osund livsstil kan därför orsaka oxidativ stress, vilket betyder att kroppen hamnat i obalans mellan försvar och angrepp. Då är det viktigt att se om sin kost, och välja antioxidantrik mat. Antioxidanter kan liknas vid en form av rostskydd mot angreppen som är skadliga former av syre. Det finns stöd i forskningen för ett orsakssamband mellan oxidativ stress och micro-CRP, som är den mest använda markören för inflammation i kroppen. Micro-CRP kan mäta låggradig inflammation.

LÄS OCKSÅ: Ät mer nötter – det skyddar hjärtat

Kallextraherad vitlök

Karin Ried.

Ett vanligt blodprov kan visa på oxidation i kroppen. Du undviker onödigt hög inflammation i kärlen och oxidativ stress genom att äta mer grönsaker – men också genom att lägga till ett kallextraherat vitlöksextrakt som lagrats i upp till 20 månader.

Det är bland annat forskare i Australien som tittat på effekten av långlagrad vitlök på förhöjt blodtryck och höga kolesterolvärden. Idag finns det över 900 vetenskapliga studier på vitlöksextraktet och dessa har visat att vitlöken kan bromsa utvecklingen av plack i kärlen, sänka blodtrycket och minska stelheten i kärlen, vilket i en förlängning ger en bättre elasticitet och minskad inflammation. 

 

Karin Ried är forskningschef vid Institutet för integrativ medicin vid Bond University i Queensland, Australien. Hon har i snart 20 år intresserat sig för folkhälsofrågor och undersökt naturliga alternativ till konventionell medicin hos personer med högt blodtryck.

– Vår senaste studie stärkte tidigare forskningsresultat som visat att vitlöksextraktet är en säker och trygg behandling för patienter med ett blodtryck över 140/90. Vår studie visade att övertrycket sänktes från 160 till 120, vilket är en normal blodtrycksnivå, säger Karin Ried.

LÄS OCKSÅ: 5 tips för naturlig hjärthälsa

Minskad inflammation

Hon berättar att vitlöksextraktet normaliserar blodtrycket, det vill säga, det sänker inte ett normalt blodtryck. Blodtrycket hos den som redan har normala värden och tar extraktet påverkas inte.

– Vi såg också att vitlöksextraktet mjukar upp artärerna och får blodet att flöda bättre. Det innebär att risken för att få en stroke och en hjärtinfarkt minskar, säger Karin Ried.

Studier har också visat att inflammationsmarkören TNF-alfa minskade bland de som gavs vitlöksextraktet.

– Vi blev förvånade över att det påverkade munnens bakterieflora positivt. De som äter mycket skräpmat får försämrad bakterieflora i munnen. Det kan leda till ett försvagat immunförsvar och kan på lång sikt påverka hälsan mycket negativt. Eftersom vitlöksextraktet bidrar till goda bakterier i munnen blev detta ett välkommet genombrott i vår forskning, säger Karin Ried och tillägger:

 

– God munhälsa bidrar både till bättre hjärt-kärlhälsa och tarmens välmående.

LÄS OCKSÅ: Omega-3 effektivt vid problem med hjärta och kärl

Kombinationsbehandling

På sikt kan låggradig inflammation i kroppen försämra hälsan. Det flesta studier som görs utförs på olika ohälsotillstånd. När forskare analyserade värden hos friska 100-åringar såg man bland annat att de inte hade en förhöjd eller överdriven inflammation i kroppen. Åldringarna hade faktiskt ett mycket lågt micro-CRP.

I en annan studie upptäckte de australiska forskarna att vitlöksextraktet har gynnsam effekt både på det ”onda” LDL-kolesterolet och på triglyceriderna, de farliga blodfetterna som kan leda till hjärtattack. Studien visade också att vitlöksextraktet inte ökade risken för blödning hos patienter som tar blodförtunnande medicin.

Slutsatsen är att vitlöksextraktet är ett komplement till syntetiska mediciner. Oftast kan dosen av konventionella mediciner minskas. I vissa fall kan de helt tas bort. Allra bäst är att kombinera vitlöksextraktet med livsstilsförändringar för att kanske helt kunna ta steget bort från konventionell medicin.

Det finns i dag inga bevis för att medicinering hjälper mot lätt förhöjt blodtryck och eftersom en majoritet av de som får traditionell medicin för högt blodtryck rapporterar om negativa biverkningar, samt att läkarna ofta har svårt att hitta rätt dos, kan en kombination av traditionella blodtryckssänkande mediciner och vitlöksextraktet ge mindre biverkningar och därmed bättre livskvalitet för dessa patienter.

Av Inger Palm


Långlagrat vitlöksextrakt

Under de senaste 50 åren har cirka 900 studier gjorts på det ekologiska långlagrade vitlöksextraktet.

Bland annat har man sett att vitlöken kan bidra till att skydda mot hjärt-kärlsjukdomar tack vare att vitlöken sänker förhöjt blodtryck och förhöjt kolesterolvärde. 

Ett dagligt intag av vitlöksextraktet har visat sig fungera lika bra som bland annat betareceptorblockerare, ACE-hämmare och vätskedrivande diuretika hos patienter med högt blodtryck.

Studier har visat att nio av tio patienter som hade förhöjt blodtryck fick det sänkt när de tog ett tillskott med den lagrade vitlöken. 

Studier visade att vitlöken kan mjuka upp artärerna och få blodet att flöda bättre, vilket minskar risken för stroke och hjärtinfarkt. Även inflammationsmarkören TNF-alfa minskade.

Tillskottet kan tas i förebyggande syfte och som ett komplement vid behandling av ateroskleros, en vanlig inflammatorisk kärlförfettning med kalciuminlagring som följd. De allra flesta drabbas av processer i kärlväggarna som med tiden kan ge åderförfettning i kärlen. 

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Bilkö i storstad med avgaser

Partiklar i luften kan orsaka spridd inflammation

Eko/miljö

Luftföroreningar bidrar årligen till nästan 8000 för tidiga dödsfall i Sverige. Enligt forskare kan det bero på att pyttesmå partiklar tar sig ner i luftvägarna och orsakar inflammation i kroppen. Bland annat leder hög exponering för luftföroreningar till hjärt-kärlsjukdomar.

frukt

Så mycket C-vitamin behöver du

Naturlig hälsa

När vintern kommer blir vi tröttare och oftare förkylda. Då gäller det att äta bra, komma ut i dagsljuset och att motionera. C-vitamin är en viktig byggsten i kroppen för att hålla sig frisk. Vissa av oss behöver mer C-vitamin än andra. Är du äldre, går på diet eller har problem med magen så kan du höra till dem.

Går det att träna vid förkylning?

Träning

Du har säkert funderat på om du vågar tränar när du är förkyld. En grundregel är att aldrig träna med feber eller en infektion i kroppen, för det kan i värsta fall gå hårt åt hjärta och njurar. Att vara småförkyld och träna lite lätt är oftast inget problem, men ibland kan det vara svårt att känna var gränsen går.

Rakning, skäggtrimning och en kopp kaffe

Övrigt

För tio år sedan fanns det knappt några barberare i Sverige, men nu har skönhetssalonger för män blivit en trend. Och dom är här för att stanna. Kurera träffade Kenny Solomon, som driver fyra barberarsalonger, för att prata rakning, skäggtrender och produkter för män.

 

Örter med läkande effekt

Kryddor

Läkeörter har använts i alla tider och de finns överallt. I diket, på gräsmattan och ute på ängarna. Mycket av den kunskap som användes förr har fallit i glömska, förutom hos de som verkligen är intresserade. Här kommer några vanliga örter som du kan göra te på.

Collage: 5 hårinpackningar + kvinna som tvättar sitt hår

Skönhetspanelen testar: Hårkur

Hud

Efter en lång sommar av sol, vind och vatten är håret ofta slitet, torrt och livlöst. En hårkur i form av en återfuktande, närande och mjukgörande inpackning är vad våra hår törstar efter på hösten. Vi har testat fem!

Skeptisk kvinna bredvid glad hoppande man

Så avgör du om din partner är en narcissist

Mental hälsa

Hur bemöter du bäst en narcissist? Går det att leva i en lång relation med en sådan? Och inte minst: hur vet du om din partner eller någon annan i din närhet är narcissist? Psykologen och relationsexperten Eva Rusz reder här ut vilka personlighetsdrag och beteenden du ska vara vaksam på.

Illustration av mat som slängs i soptunnor

5 missförstånd som ger ökat matsvinn

Eko/miljö

29 september varje år infaller "Internationella matsvinnsdagen", som är instiftad av FN. I samband med det passar det bra att reda ut några missförstånd kring just matsvinn. Tror du till exempel inte att din hantering av matrester och ditt sätt att göra matinköp gör någon skillnad för klimatet, eller för din egen plånbok? Då är det dags att tänka om!

Mandlar skyddar mot hjärtsjukdomar

Hälsa

En handfull näve mandlar om dagen ökar det goda kolesterolet och avlägsnar plack som kan orsaka hjärtsjukdomar. Mandlar förbättrar inte bara hjärthälsan, nötterna innehåller också bra fetter, E-vitamin och fibrer.

 

Frallor, plommon och plommonkompott

Näringsrikt plommonbröd med dinkel

Matbröd

Ta vara på plommonskörden på ett nytt sätt – släng ner de saftiga frukterna i en bröddeg! Dessa goda frallor, som passar perfekt till frukost eller en kopp te, är gjorda på den urgamla, näringsrika mjölsorten dinkel.

“Nu kan jag cykla igen”

Naturlig hälsa

I hela sitt yrkesverksamma liv har Ingela Johansson haft tunga fysiska jobb. Belastningen på lederna gjorde att hon fick artros. Speciellt ett knä har krånglat. Ingefära och gurkmeja gjorde att hon blev av med smärtan och kunde sluta med värktabletterna.

frukt, grönt och vitaminburk

Därför är vitamintillskott så viktiga

Kost

Maten innehåller inte lika mycket näring som den gjorde för 40-50 år sedan. Det gör att vi äter mer för att fylla behoven och det är en av flera anledningar till att vi väger mer idag. Forskningsresultat från Tyskland, har bland annat visa att innehållet av vitaminer och mineraler i frukt och grönsaker minskade dramatiskt mellan 1985 och 1996. Därför kan det vara en god idé att då och då komplettera med kosttillskott.

Färre nattkissningar och ökad lust

Naturlig hälsa

Med ökad ålder får alla män förstorad prostata, med symtom som urinträngningar och fler nattliga toalettbesök. Prostataförstoring är också en vanlig orsak till att mäns sexuella lust avtar. Extrakt av sågpalmetto kan minska symtomen så nattkissningarna upphör och den sexuella hälsan förbättras.

Anna Flodberg, lutad mot trädstam vid vatten

Anna Flodberg: “Jag vill hjälpa andra med utmanande föräldraskap”

Hälsa

Hon är inte bara ny chefredaktör på Kurera, utan också aktuell med en bok om det både utmanande och berikande livet som förälder till barn med neuropsykiatriska diagnoser. Här berättar Anna Flodberg – som själv har två söner med autism respektive ADHD – om diagnoserna, sin envisa kamp för barnens rätt till stöd i skolan och om vikten av att få återhämtning i vardagen som förälder.

 

Mineralet som höjer mannens sexuella aptit

Naturlig hälsa

Det  livsnödvändiga mineralet zink ingår i hundratals enzymer i kroppen och är kanske mest känd för sin kapacitet att stötta immunförsvaret. Men zink har också en mycket bra effekt för mannens hormonbalans, och kan höja lägre testosteronnivåer och därmed bidra till en bättre sexuell hälsa

Kantarellgratäng med oliver

Kantarellgratäng med svartkål och oliver

Recept

Den här lättlagade gratängen passar perfekt till både vardag och helg i höst. Kål, lök och kantareller passar riktigt bra ihop, tycker Madeleine Landley som skapat receptet. Och med oliver och soltorkade tomater får gratängen extra sälta och smak. 

Goda bakterier kan hjälpa vid post-covid

Mage

Bland patienter som varit inlagda på sjukhus med svår covid-19 infektion upplevde mer än 30 procent att de hade besvär efter sex månader. Graeme Jones, klinisk fysiolog vid Nordic Clinic, träffar ofta post-covid patienter och jobbar med att förändra deras livsstil för bättre mående. 

 

Selen kan göra män fertila

Naturlig hälsa

Genomsnittssvensken har en låg selenstatus. En man med låg selenstatus, som vill ha barn kan få svårt att bidra till en graviditet. Tillräckliga nivåer av selen kan påverka spermiernas kvalitet, hastighet och antal. Kureras expert Fredrik Ölander berättar om klienter som tillsatt mer selen, och som blivit pappor efter ett halvår.

kvinnas ben bakifrån

Därför är det svårt att hålla vikten när vi blir äldre

Vikt

Att det är svårt att hålla vikten i takt med att vi blir äldre, det har nog de allra flesta upplevt som passerat 35-40. Motion, mindre portioner eller kanske mer korrekt – rätt mat på tallriken samt mindre stress bromsar viktökning. För det går ju inte att slarva som tidigare, men senare tids forskning kan visa på vad viktuppgång delvis kan bero på.

Ung kvinna blundar i skräddarställning

Så behåller du semesterlugnet under hösten

Mental hälsa

Efter sommaren vill vi gärna hålla kvar känslan av semesterlugn. Men det kan vara lättare sagt än gjort när jobb, fritidsaktiviteter och andra måsten hopar sig. Öva dig på att få in kortare stunder av yoga och avslappning i vardagen. Det är bra redskap för att mota stressen i grind, säger yogalärare och stresspedagog Livia Wanntorp.

 

Kvinna med kort grått hår granskar sitt ansikte i spegeln

Så reparerar du huden efter sommaren

Hud

Efter en sommar med stark sol är huden i stort behov av återfuktning och ”after sun” i form av läkande antioxidanter, som motverkar hudens nedbrytning. Men en lugnande eller djuprengörande kur kan också behövas, säger Kureras hudvårdsexpert.

Doftfri vitlök stärker hjärtat

Naturlig hälsa

Att drabbas av hjärtinfarkt är det vanligaste sättet att dö på i Sverige. Högt blodtryck, övervikt, rökning och stress är de vanligaste orsakerna. Att förändra livsstilen är därför a och o. Men har du hört talas om doftfri långlagrad vitlök? 900 studier visar att extraktet har effekt på hjärta- och kärl.