dr michael greger

Dr Michael Greger: ”Vad vi äter är en fråga om liv och död”

Fakta

Namn: Michael Greger
Yrke: Läkare
Bor: Washington DC, USA
Aktuell: Med boken "Konsten att inte dö" samt på sajten Nutritional facts

Växtbaserat bara ökar i popularitet, företag som Oatly utmanar mjölkjättarna och skakar vår syn på mat i grundvalarna och på Hemköp har de vegetariska alternativen smugit sig ända ned i köttdisken. Men hur hälsosamt är det egentligen? Det beror förstås på vem man frågar. Kurera fick en pratstund med en av rörelsens främsta förespråkare – för det är nog korrekt att kalla det en rörelse – den amerikanska läkaren Michael Greger som med sin populära sajt Nutritional facts och boken ”Konsten att inte dö” når miljontals läsare världen över när han var på besök i Stockholm.

Veganrörelsen växer lavinartat, det är inte längre bara en angelägenhet för organisationer som Djurens vänner och minnet av militanta veganer som släpper ut minkar har börjat blekna för att ge plats åt idrottsmän, hälsoprofiler och till och med läkare som förespråkar vad de kallar en växtbaserad kost. Högdjur som Bill Clinton och Lasse Hallström har sedan länge hoppat på tåget och nyligen berättade den sistnämndas hustru, Sverigeaktuella Lena Olin i en intervju i Dagens nyheter om hur hon lagt om sin kost. Även om det inte alltid ses med blida ögon av de som valt veganism av etiska skäl går det inte att ta miste på att hälsoskälen väger minst lika tungt. Kanske framför allt hos den något äldre generationen men även bland yngre där raw food länge varit en populär trend.

Översatt till flera språk
Michael Greger har tydliga punchlines och en av dem är att varje gång du äter något animaliskt försitter du en chans att äta grönsaker. Enligt honom har frukt och grönt en extremt gynnsam inverkan på hälsan, något han styrker med utdrag från olika studier och forskningsrapporter. Hans bok med den något kaxiga titeln ”How not to die” har vid det här laget kommit ut i 34 länder och gavs ut på svenska härom året av förlaget Soulfoods publishing som tidigare även givit ut ”Kinastudien”–  en annan veganbibel – och fick då namnet ”Konsten att inte dö”.

 

Mormor visar vägen
När Kurera möter honom är han på föreläsningsturné i Europa och USA för att sprida sitt gröna budskap. Michael Greger själv fick upp ögonen för hälsofördelarna med vegansk kost när hans mormor blev sjuk, hon var diagnosticerad med svår hjärt-kärlsjukdom och efter flera bypassoperationer fanns det inget mer läkarkåren ansåg sig kunna göra för att hjälpa henne berättar Michael.
– Hon blev hemskickad i en rullstol för att dö vid 65 års ålder.
Men så råkade hon läsa om Nathan Pritikin som var tidigt ute med att behandla sjukdom med livsstilsförändringar som inbegrep kosten och kom att bli en av hans mest lyckade fall.
– Hon rullade in och gick ut, tre veckor senare kunde hon gå 10 miles om dagen.
Frances Greger levde efter det i ytterligare 31 år.

LÄS OCKSÅ: Lars Frölander: OS-medaljör med helgrönt i tanken

Förkovrat sig på egen hand
Många väljer att utbilda sig till läkare efter att de sett sina älskade släktingar bli sjuka, för Michael Greger var det tvärtom. Men inom läkarutbildningen ingick blott blygsamma 21 timmars undervisning om näring berättar Michael så näringslära var något han fick förkovra sig i på egen hand.
Nutritional facts som sajten heter där Michael Greger postar sina videor drivs som en ideell organisation och finansieras av donationer.
– Den är precis vad jag önskar att jag hade haft tillgång till när jag utbildade mig till läkare.
Intresset hos läkare att lära sig mer om näring och livssstilsmedicin tycks bara öka, något Michael gläds över men på frågan om det finns några planer på att starta någon sorts fortbildningsprogram blir svaret nej, det blir alltför svårt att garantera kvaliteten hos behandlarna menar Michael som därför tvekar att sätta sitt namn på ett certifikat.
– Jag kan inte ansvara för vad de gör, de kan till exempel gå ut och rekommenderar sina patienter att äta bacon säger Michael.

LÄS OCKSÅ: Jag har stort förtroende för kroppens förmåga att läka sig själv

En donut är en donut är en donut
Michael valde själv vid 18 års ålder att äta helt veganskt för att hålla sig frisk och leva länge och är därför mån om att äta nyttigt. Men många unga som blir veganer väljer istället att äta diverse ersättningsprodukter som efterliknar korv och ost och så vidare till konsistens och smak men vars ingredienser många gånger är allt annat än hälsosamma och därför saknar viktig näring. Hur ser han på det?
– En vegansk syltmunk är lika illa som en vanlig, säger Michael som inte uppskattar det han kallar vegansk junk food.

LÄS OCKSÅ: Renée peppar till förändring

Glömmer bort att ta hand om sig själva
Även om man enligt Michael gör hälsovinster bara genom att välja bort kött bör det ersättas med nyttig mat, alltså grönsaker och frukt, inte annan skräpmat då går mycket förlorat. Men Michael är medveten att det är svårt att prata med unga veganer om hälsa och kroniska sjukdomar, de kan helt enkelt inte relatera.
– Man kan ta upp acne, idrottsresultat och smärstamma menstruationer men hjärt-kärlsjukdom kan de inte ta till sig. Baksidan med att ändra kosten av hänsyn till djuren eller klimatet är att det är lätt att glömma bort att vi också är djur och att vi måste ta hand om oss själva med näringsrik mat.
Därför gör Michael sitt bästa att informera om vikten av att som vegan ta tillskott av B12, dessutom har han skapat en kokbok tillsammans med kokboksförfattaren Robin Robertsson som släpps till jul.

Raw food är en annan trend som lockar många unga, är det så nyttigt som det framstår?
– Jag är helt för att äta stora mängder sallad dagligen men på lång sikt har raw food visat sig leda till olika former av näringsbrister då kroppen inte tillgodogör sig näringen lika bra.
Michael rekommenderar istället att man äter en blandning av råa och tillagade grönsaker.
– Tillagning ökar upptaget av flera viktiga näringsämnen säger Michael.
Trots sin tilltro till matens läkande kraft är han ingen större vän av vare sig ayurveda eller makrobiotik. När det kommer till ayurvedan är det främst medicinerna han vänder sig mot då det förekommit tungmetaller i vissa ayurvediska tillskott men inte heller makrobiotiken är fullkomlig menar han då till exempel vissa riktningar helt utesluter frukt, något han menar saknar vetenskapligt stöd.

Tradition får ge vika för vetenskap
Överhuvudtaget menar han att nu när vi har vetenskapen att luta oss mot är inte behovet av den typen av läror längre lika stort. Han ger heller inte – kanske inte helt otippat – särskilt mycket för LCHF som många följer i tron att de botar sin diabetes men det är bara en form av symptomlindring menar Michael, de kommer inte åt grundproblemet med insulinresistens genom den typen av kost.
– Insulinresistens blir faktiskt värre av mättat fett.

Två läger fett 
Fettförespråkare och fettmotståndare är uppdelade i två läger och bland förespråkarna skiljer även frågan om vilket fett som är nyttigt anhängarna åt. Michel Greger passar på att ge en känga åt vad han kallar kolesterolskeptikerna.
– Det är bara att titta på vad vetenskapen säger.
Michael berättar att han på den tiden han tog emot patienter ofta fick höra att de som sökte hans hjälp följde kostrekommendationer de fått av en tränare på gymmet eller något i den stilen och han blev alltid lika förvånad.
– Vad vi äter är en fråga om liv och död, om det är några beslut som ska fattas utifrån vetenskap så är det de som rör din familjs hälsa.
Det är alltför viktigt för att baseras på åsikter eller övertygelse menar Michael, som sätter sin tilltro till vetenskapen.

Fler böcker på gång
Michael har tidigare både drivit egen praktik och arbetat på sjukhus men numera ägnar han sig enbart åt att föreläsa och informera, dels på sajten och dels genom att skriva böcker. Han har precis skrivit på ett kontrakt för en ny bok som ska komma ut 2019 och har flera i pipeline som han vill skriva efter det. Även om han på sätt och vis tycker att böcker är överflödiga idag när allt ligger på nätet kan han inte förneka bokens genomslagskraft då bara den engelska upplagan av ”Konsten att inte dö” i dagsläget har sålt i 350 000 exemplar.

Slutligen – hur nyttigt äter han själv?
– När jag är hemma äter jag hur sunt som helst men det är svårt när jag är ute och reser medger Michael.

Av Nina Törmark

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Fakta

Namn: Michael Greger
Yrke: Läkare
Bor: Washington DC, USA
Aktuell: Med boken "Konsten att inte dö" samt på sajten Nutritional facts

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

emanuel nilsson

”Att inte hela tiden prestera är en prestation i sig”

Krönikan

Emanuel Nilsson var en ung lovande entreprenör när han gick rakt in i väggen. Trots stark drivkraft och framgångar började det hacka rejält i maskineriet. Haken hette återhämtning, det var inget han tillät sig i någon större utsträckning, till slut hamnade Emanuel i sjukskrivning och tvingades lämna företaget. Idag har han en helt annan kunskap och förståelse för sina behov och är åter på banan igen som företagare men också som föreläsare. För Kurera skriver han om sin syn på prestation och vad som behövs för att vi ska kunna fungera långsiktigt.

jordnötter

Probiotika kan hjälpa vid jordnötsallergi

Övrigt

Jordnötsallergi kan vara extremt handikappade och direkt livshotande och olika försök görs för att hitta en bot för problemet. Ett av dem kan vara en lösning på spåret, det har nämligen visat sig att probiotika kan hjälpa jordnötsallergiker att bli fria från sin allergi.

Erik Grönberg utsedd till årets hälsohjälte

Nöje

Swedish health awards första hälsohjälte heter Erik Grönberg och få förtänar väl epitetet hjälte mer. När han läste Patrik Sjöbergs självbiografi där höjdhopparen för första gången berättade om de övergrepp han utsatts för av sin tränare och styvfar som barn inspirerades Erik att göra något själv. Erik har själv vuxit upp med övergrepp och har bestämt sig för att vända det till en styrka i kampen mot sexuella övergrepp mot barn.

ekina_stressbalans

Dropparna gav Ekina hjälp att sova

Naturlig hälsa

För tio år sedan flyttade Ekina Hed till USA för att hennes söner skulle få en träna i ett amerikanskt basketlag. Själv fick hon jobb som chef för ett hotell. Ett arbete som innebar att hon sällan fick sova en hel natt. Det krävdes ofta att hon gick upp mitt i natten för att lösa problem som uppstod, vilket gav Ekina sömnstörningar. Men när Ekina flyttade hem till Sverige hittade hon ett kosttillskott som hjälpte henne att sova gott igen.

linnea_claeson_vinnare_influencer

Linnea Claeson är årets influencer

Nöje

Handbollspelaren Linnea Claeson utsågs under Swedish health awards till årets influencer, Linnea vill med sitt arbete bidra till hur förutsättningarna för kvinnors hälsa och välmående förbättras. De förväntningar som råder idag kan göra kvinnors liv nästintill omöjliga, när krav på karriär, utseende och att vara den perfekta föräldern ställs mot risk för övergrepp och ojämlilkhet på arbetsplatsen.

sofia_mage

FODMAP – Sofia går på magkänslan

Mage

När Sofia Antonsson jobbade som dietist inom primärvården kunde hon sällan hjälpa de som drabbats av mag- och tarmbesvär. Men för åtta år sedan när hon snubblade över FODMAP, en behandlingsmetod för IBS-magar, som tagits fram av forskare i Australien hittade hon äntligen de verktyg hon behövde för att hjälpa sina patienter. Dessutom hjälpte FODMAP Sofias egen oroliga mage efter bara några dagar.

par badar bastu

Därför är det bra att basta

Forskning

Finnarna har förstås vetat det länge. Det har emellertid dröjt innan bastubadets hälsoeffekter backats upp av vetenskapen men nu har studier äntligen kunnat visa att regelbundna bastubad både kan lindra och motverka uppkomst av olika sjukdomar och hälsobesvär.

Här är vinnarna i Swedish Health Awards 2017

Nöje

Hälsogalan Swedish Health Awards inledde årets Allt för hälsan och utsåg de 25 bästa inspiratörerna, företagen och produkterna som alla har gemensamt att de främjar hälsa och välmående. Av de 634 nomineringar som inkom valde juryn ut 100 som allmänheten fick rösta på. Totalt 35 549 röster kom in, här presenteras vinnarna i Swedish Health Awards 2017.

hjärnor i form av träd

Fyra sätt att motverka demens

Mental hälsa

Det är sällan ett symptom på sjukdom att glömma var vi lagt våra nycklar, men om vi börjar glömma viktiga saker som möten eller namn på en nära vän kan det vara dags att ana oråd. Det finns steg man kan ta för att motverka demens och det kan vara en bra idé att börja i god tid.



Kvinnohälsa: Sju tips för friska bröst

Naturlig hälsa

Hela oktober har gått i rosa för att uppmärksamma bröstcancer. Med anledning av det tycker vi på Kurera att det är dags att istället fokusera lite på brösthälsa. Jodå, det finns saker man kan göra för att främja god brösthälsa – här följer några exempel.

tia jumbe mediterar

Tia Jumbe: ”Meditation är det nya svarta”

Krönikan

De senaste tio åren har yoga blivit närapå en folkrörelse. Det finns knappt en lantsortsbuske utan studio, ett gym utan klasser eller researrangör utan yogaresa. ”Alla” yogar, eller vill börja. Enligt Kureras krönikör Tia Jumbes trendspaning blir nästa stora boom meditation – här förklarar hon varför och tipsar om hur du kan börja!

Rekordhöga halter av koldioxid uppmätta

Eko/miljö

År 2015 låg årsmedelvärdet av koldioxid över 400 ppm i atmosfären över Svalbard i norra Ishavet, visar data från mätstationen Zeppelin. Det är första gången i mänsklighetens historia som så höga medelvärden har förekommit rapporterar Naturvårdsverket.

kaatsu_training

Så kan du bygga muskler snabbare och säkrare

Träning

Tänk om det vore möjligt att träna med lättare vikter men ändå få samma resultat som att träna riktigt tungt? Med en japansk träningsmetod som har använts för att träna professionella fotbollsspelare och skidåkare, kan du få snabbare muskeltillväxt och bli starkare.

Hur hälsosamt är det att steka i olivolja?

Kost

Det har länge tvistats om huruvida olivolja är bra att steka i eller inte, då skadliga ämnen kan bildas vid upphettningen. Att få i sig dessa tros bidra till uppkomsten av bland annat hjärt- kärlsjukdom och diabetes. Det är sedan tidigare bekräftat att hårt processade vegetabiliska oljor bör undvikas – men hur är det med olivoljan? Lämpar den sig för matlagning eller ska vi nöja oss med at ringla den över salladen?

grönsaker och boken clean reset

Nollställ systemet – så gör du!

Kost

Hur låter det med en kost skräddarsydd för just dig. Det kan ordnas med en Clean reset – en nollställning som enligt Victoria Carinci och Katarina Hagberg författarna bakom boken med samma namn syftar till att lära känna kroppen och dess signaler för att på så sätt hitta fram till den kost som är läkande för just dig.

mats-eric nilsson och hans böcker

Prat om mat med Mats-Eric Nilsson

Intervju

Är det någon som gjort en insats för att lyfta ämnet mat i media är det journalisten Mats-Eric Nilsson. Före hans bok ”Den hemlige kocken” där han avslöjade vad som dolde sig i färdigmat och andra processade livsmedel i form av tillsatser och konsistensgivare fanns inte så mycket för den som var intresserad av ämnet och de intresserade var garanterat färre. Boken slog ned som en bomb och numera är det få som inte känner till begreppet Äkta vara – en märkning döpt efter Mats-Erics efterföljande bok.

kvinna stracker sig mot solen

Ashwaganda – mot trötthet, stress och brist på lust

Naturlig hälsa

Ashwagandha är en av de viktigaste örterna inom ayurvedisk medicin, med en dokumenterad användning under mer än 4 000 år. Traditionellt har ashwagandha använts för att motverka så vitt skilda problem som trötthet, fysisk svaghet, oro, obalans i sköldkörteln, dåligt minne, bristande sexuell lust och fertilitet samt övervikt. Trots att indikationsområden är olika så är den gemensamma nämnaren att de orsakas av stress och förhöjd kortisolnivå.

bilder fran massan allt for halsan

Gröna upplevelser på årets hälsomässa

Allmänt

Med den glittrande Swedish Health Awards galan där priser delas ut till företag och personer som gjort något bra inom hälsa och livsstil går startskottet för Allt för Hälsan 2017. En mässa som genom ett helt nytt samarbete mellan Kurera, Hälsokraft och Life i år tar ett nytt grepp om förebyggande hälsa och glädjen att ta hand om sig själv. I Green Room möts mässbesökaren av gröna mattor, ballonger och en härlig upplevelse med ett 20-tal utställare och massor av spännande föreläsare.

Krassliga britter ska ordineras vila framför penicillin

Politik

I England pågår en kampanj som syftar till att bibehålla verkan hos antibiotika och motverka utvecklingen av antibiotikaresistens under namnet ”Keep antibiotics working". Ett led i arbetet är få ned förskrivningen och öka medvetenheten hos allmänhen genom att informera om hur lång tid det tar att bli fri från en infektion och lära ut hur man känner igen tecken på allvarligare sjukdomar.

ledsen pojke sitter ensam på bänk

En tuff start i livet påverkar barns hälsa

Forskning

Svåra upplevelser i barndomen som en förälders död, att ha vuxit upp i fattigdom, blivit utsatt för övergrepp eller att ha en psykiskt sjuk förälder länkas samman med ökad risk för både fysiska och psykiska besvär och påverkar hjärnans utveckling hos barn.



Pumpa halloween

Buuu – Därför tycker vi om att bli skrämda

Mental hälsa

Varför kan vi ibland njuta av att bli riktigt rädda som när vi ser en skräckfilm eller går in i spökhuset på nöjesfältet medan vi knappast njuter av att bli jagade av en främling en mörk natt. Skillnaden ligger i vår hjärnas förmåga att bedöma sammanhang och en känsla av kontroll menar experter på området.