dr michael greger

Dr Michael Greger: ”Vad vi äter är en fråga om liv och död”

Fakta

Namn: Michael Greger
Yrke: Läkare
Bor: Washington DC, USA
Aktuell: Med boken "Konsten att inte dö" samt på sajten Nutritional facts

Växtbaserat bara ökar i popularitet, företag som Oatly utmanar mjölkjättarna och skakar vår syn på mat i grundvalarna och på Hemköp har de vegetariska alternativen smugit sig ända ned i köttdisken. Men hur hälsosamt är det egentligen? Det beror förstås på vem man frågar. Kurera fick en pratstund med en av rörelsens främsta förespråkare – för det är nog korrekt att kalla det en rörelse – den amerikanska läkaren Michael Greger som med sin populära sajt Nutritional facts och boken ”Konsten att inte dö” når miljontals läsare världen över när han var på besök i Stockholm.

Veganrörelsen växer lavinartat, det är inte längre bara en angelägenhet för organisationer som Djurens vänner och minnet av militanta veganer som släpper ut minkar har börjat blekna för att ge plats åt idrottsmän, hälsoprofiler och till och med läkare som förespråkar vad de kallar en växtbaserad kost. Högdjur som ex-presidenten Bill Clinton och den svenska filmregissörenLasse Hallström har sedan länge hoppat på tåget och nyligen berättade den sistnämndas hustru, Sverigeaktuella skådespelaren Lena Olin i en intervju i Dagens Nyheter om hur hon lagt om sin kost. Även om det inte alltid ses med blida ögon av de som valt veganism av etiska skäl, går det inte att ta miste på att hälsoskälen väger minst lika tungt. Kanske framför allt hos den något äldre generationen men även bland yngre, där raw food länge varit en populär trend.

Översatt till flera språk
Michael Greger har tydliga punchlines och en av dem är att varje gång du äter något animaliskt försitter du en chans att äta grönsaker. Enligt honom har frukt och grönt en extremt gynnsam inverkan på hälsan, något han styrker med utdrag från olika studier och forskningsrapporter. Hans bok med den något kaxiga titeln ”How not to die” har vid det här laget kommit ut i 34 länder och gavs ut på svenska härom året av förlaget Soulfoods publishing som tidigare även givit ut ”Kinastudien”–  en annan veganbibel – och fick då namnet ”Konsten att inte dö”.

 

Mormor visar vägen
När Kurera möter Michael är han på föreläsningsturné i Europa och USA för att sprida sitt gröna budskap. Michael Greger själv fick upp ögonen för hälsofördelarna med vegansk kost när hans mormor blev sjuk. Hon var diagnosticerad med svår hjärt-kärlsjukdom och efter flera bypassoperationer fanns det inget mer läkarkåren ansåg sig kunna göra för att hjälpa henne berättar Michael.
– Hon blev hemskickad i en rullstol för att dö vid 65 års ålder.
Men så råkade hon läsa om Nathan Pritikin, som var tidigt ute med att behandla sjukdom med livsstilsförändringar som inbegrep kosten och kom att bli en av hans mest lyckade fall.
– Hon rullade in och gick ut, tre veckor senare kunde hon gå 10 miles om dagen.
Frances Greger levde efter det i ytterligare 31 år.

LÄS OCKSÅ: Lars Frölander: OS-medaljör med helgrönt i tanken

Förkovrat sig på egen hand
Många väljer att utbilda sig till läkare efter att de sett sina älskade släktingar bli sjuka, för Michael Greger var det tvärtom. Men inom läkarutbildningen ingick blott blygsamma 21 timmars undervisning om näring berättar Michael, så näringslära var något han fick förkovra sig i på egen hand.
Nutritional facts, som sajten heter där Michael Greger postar sina videor drivs som en ideell organisation och finansieras av donationer.
– Den är precis vad jag önskar att jag hade haft tillgång till när jag utbildade mig till läkare.
Intresset hos läkare att lära sig mer om näring och livssstilsmedicin tycks bara öka, något Michael gläds över men på frågan om det finns några planer på att starta någon sorts fortbildningsprogram blir svaret nej. Det blir alltför svårt att garantera kvaliteten hos behandlarna menar Michael som därför tvekar att sätta sitt namn på ett certifikat.
– Jag kan inte ansvara för vad de gör, de kan till exempel gå ut och rekommenderar sina patienter att äta bacon säger Michael.

LÄS OCKSÅ: Jag har stort förtroende för kroppens förmåga att läka sig själv

En donut är en donut är en donut
Michael valde själv vid 18 års ålder att äta helt veganskt för att hålla sig frisk och leva länge och är därför mån om att äta nyttigt. Men många unga som blir veganer väljer istället att äta diverse ersättningsprodukter som efterliknar korv och ost och så vidare, till konsistens och smak, men vars ingredienser många gånger är allt annat än hälsosamma och därför saknar viktig näring. Hur ser han på det?
– En vegansk syltmunk är lika illa som en vanlig, säger Michael som inte uppskattar det han kallar vegansk junk food.

LÄS OCKSÅ: Renée peppar till förändring

Glömmer bort att ta hand om sig själva
Även om man enligt Michael gör hälsovinster bara genom att välja bort kött bör det ersättas med nyttig mat, alltså grönsaker och frukt, inte annan skräpmat, då går mycket förlorat. Men Michael är medveten att det är svårt att prata med unga veganer om hälsa och kroniska sjukdomar, de kan helt enkelt inte relatera.
– Man kan ta upp acne, idrottsresultat och smärstamma menstruationer men hjärt-kärlsjukdom kan de inte ta till sig. Baksidan med att ändra kosten av hänsyn till djuren eller klimatet är att det är lätt att glömma bort att vi också är djur och att vi måste ta hand om oss själva med näringsrik mat.
Därför gör Michael sitt bästa att informera om vikten av att som vegan ta tillskott av B12, dessutom har han skapat en kokbok tillsammans med kokboksförfattaren Robin Robertsson som släpps till jul.

Raw food är en annan trend som lockar många unga, är det så nyttigt som det framstår?
– Jag är helt för att äta stora mängder sallad dagligen men på lång sikt har raw food visat sig leda till olika former av näringsbrister, då kroppen inte tillgodogör sig näringen lika bra.
Michael rekommenderar istället att man äter en blandning av råa och tillagade grönsaker.
– Tillagning ökar upptaget av flera viktiga näringsämnen säger Michael.
Trots sin tilltro till matens läkande kraft är han ingen större vän av vare sig ayurveda eller makrobiotik. När det kommer till ayurvedan är det främst medicinerna han vänder sig mot, då det förekommit tungmetaller i vissa ayurvediska tillskott men inte heller makrobiotiken är fullkomlig menar han då till exempel vissa riktningar helt utesluter frukt, något han menar saknar vetenskapligt stöd.

Tradition får ge vika för vetenskap
Överhuvudtaget menar han att nu när vi har vetenskapen att luta oss mot är inte behovet av den typen av läror längre lika stort. Han ger heller inte – kanske inte helt otippat – särskilt mycket för LCHF, som många följer i tron att de botar sin diabetes men det är bara en form av symptomlindring menar Michael, de kommer inte åt grundproblemet med insulinresistens genom den typen av kost.
– Insulinresistens blir faktiskt värre av mättat fett.

Två läger fett 
Fettförespråkare och fettmotståndare är uppdelade i två läger och bland förespråkarna skiljer även frågan om vilket fett som är nyttigt anhängarna åt. Michel Greger passar på att ge en känga åt vad han kallar kolesterolskeptikerna.
– Det är bara att titta på vad vetenskapen säger.
Michael berättar att han på den tiden han tog emot patienter ofta fick höra att de som sökte hans hjälp följde kostrekommendationer de fått av en tränare på gymmet eller något i den stilen och han blev alltid lika förvånad.
– Vad vi äter är en fråga om liv och död, om det är några beslut som ska fattas utifrån vetenskap så är det de som rör din familjs hälsa.
Det är alltför viktigt för att baseras på åsikter eller övertygelse menar Michael, som sätter sin tilltro till vetenskapen.

Fler böcker på gång
Michael har tidigare både drivit egen praktik och arbetat på sjukhus men numera ägnar han sig enbart åt att föreläsa och informera, dels på sajten och dels genom att skriva böcker. Han har precis skrivit på ett kontrakt för en ny bok som ska komma ut 2019 och har flera i pipeline som han vill skriva efter det. Även om han på sätt och vis tycker att böcker är överflödiga idag när allt ligger på nätet kan han inte förneka bokens genomslagskraft då bara den engelska upplagan av ”Konsten att inte dö” i dagsläget har sålt i 350 000 exemplar.

Slutligen – hur nyttigt äter han själv?
– När jag är hemma äter jag hur sunt som helst men det är svårt när jag är ute och reser medger Michael.

Av Nina Törmark

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Fakta

Namn: Michael Greger
Yrke: Läkare
Bor: Washington DC, USA
Aktuell: Med boken "Konsten att inte dö" samt på sajten Nutritional facts

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

sara sommerfeld

Yoga toppar listan av Saras hälsofavoriter

Allmänt

Sara Sommerfelds liv kan delas upp före och efter 30-årskrisen. Innan var hon en ung, ambitiös skådespelerska som lade all energi på sitt jobb. Att ge kärlek till sig själv fanns inte på kartan, nu prioriterar hon annorlunda. Här listar hon sina tio hälsofavoriter.

Hårmineralanalys

Stressad? Svaret finns i håret

Vitamin- och mineralterapi

Stress är en vanlig orsak till att vi har låg energi, sover dåligt och får problem med magen. Till näringsterapeuten Maria Hellström söker sig kvinnor och män och i alla åldrar som på egen hand inte klarat av att lösa sina problem. Marias bästa redskap – för att ta reda på vad som är fel och sedan presentera en lösning – är en hårmineralanalys.

Sara Sommerfeld: ”Jag hittade mig själv och fann lyckan”

Intervju

Efter att ha satsat all sin energi och passion på jobbet hamnade skådespelerskan Sara Sommerfeld i en livskris när hon var i 30-årsåldern. Den förde henne ut på en lång resa – både i det yttre och i det inre. Krisen gav henne en starkare självkänsla och i dag är hon tvåbarnsmamma och lever i en kärleksfull relation. Och om livet går för fort igen vet hon vad hon ska göra.

morot grönkål blåbär öga

Naturliga sätt att bevara god syn

Naturlig hälsa

Vi har en tendens att dela upp kroppen i olika delar som inte har med varandra att göra. Detta gör att vi lätt kan tro att synen är något vi inte har någon kontroll över och att det är ofrånkomligt att synen försämras med åren men så behöver det alls inte vara.

ann-sofi forsberg hand med blomma i

Mindful Tapping del 4: Upplev mer glädje

Mental hälsa

I tre lektioner har Kureras läsare fått en liten inblick i Mindful Tapping och vad energipsykologi kan göra för välmåendet. I den fjärde och avslutande delen lär Ann-Sofi Forsberg, en av grundarna av metoden ut en övning som ska hjälpa oss att känna mer glädje genom att fokusera på tacksamhet.

Hudterapeuten Negin har koll på mineralriket

Hud

För snart fem år sedan öppnade hudterapeuten Negin Aghili sin salong och butik i Hornstull på Södermalm i Stockholm. Dit söker sig de som vill arbeta med huden från både ut- och insida. Kurera har varit på besök och diskuterat näring för huden med Negin.

Nu ska fler livsmedel få tillsatt D-vitamin

Politik

Brist på D-vitamin är vanligt på våra breddgrader bland annat då det är svårt att få i sig i tillräcklig mängd på vinterhalvåret. Från 16 maj 2018 ska fler livsmedel berikas med D-vitamin. Fler sorters mjölkprodukter, vegetabiliska drycker som havredryck samt matfetter omfattas. Dessutom höjs nivåerna jämfört med tidigare.

svenska_algen_har_gjort_succe

Svenska hälsoalgen har gjort succé världen över

Antioxidanter och fria radikaler

Trettio års forskning har visat att astaxanthin, naturens starkaste fettlösliga antioxidant, är antiinflammatorisk och påverkar flera olika delar av kroppen. Den kan ge mer energi, förbättra uthållighet och återhämtning efter träning samt förebygga torra ögon och skydda magens slemhinna. Det forskningen har fokus på just nu är att förstå varför astaxanthin förbättrar orken och stärker immunförsvaret.

Konferens visade på många vägar bort från medikalisering

Trendspaning

I en tid då psykiatrin är i blåsväder med avslöjanden i SVTs "Uppdag granskning" om patienter som avlider under bältesläggning inom slutenvården och elchocks-behandlingar som kryper nedåt i åldrarna känns det uppfriskande att det anordnas en konferens med temat Bortom medikalisering – nya perspektiv på depression, stress och utmattning.

sanna ehdin citron

Sanna Ehdin: ”C-vitamin är livsviktigt”

Krönikan

Nästan alla djurarter, från insekter till däggdjur kan producera sitt eget C-vitamin – förutom människan. Därför behöver vi få i oss det via kosten. Vi skulle behöva producera cirka tretton gram C-vitamin per dag för att komma upp i samma mängd som djurens kroppar tillverkar skriver Sanna Ehdin som därför förespråkar tillskott.

två väninnor som kramas

14 sätt att bli lyckligare

Mental hälsa

Det kan verka enkelt, men ibland är det inte så lätt att känna glädje och lycka. Stress, tuffa besked eller svåra motgångar och mycket annat kan får oss ur balans. Oavsett om du tappat fotfästet eller inte – här är 14 tips som hjälper dig att känna mer lycka.

an-sofi forsberg och tapping point

Midful Tapping del 3: Handskas med ditt bagage

Mental hälsa

Alla kommer till världen med olika förutsättningar, ovanpå det gör vi olika livsresor. Det som styr hur vi reagerar i olika situationer beror till stor del på vårt bagage enligt Kjell och Ann-Sofi Forsberg, grundare av metoden Mindful Tapping. I tredje lektionen lär instruktörerna Micke "Syd" Andersson och Hanna Noorberg ut en meditativ metod som syftar till att skapa balans i hjärna och nervsystem.

nypon_gjorde_att_mats_slapp_operation

Nypon gjorde att Mats slapp operation

Värk

Svår artros konstaterade läkaren efter att ha undersökt Mats Nygrens trasiga fotled för drygt ett år sedan. En operationstid sattes upp. Men innan tiden för operation kom så kunde Mats ställa in. Han tyckte inte att det fanns någon anledning att lägga sig under kniven eftersom han i princip hade blivit smärtfri med hjälp av nypon.

Tre tips för smidiga muskler och leder

Värk

Näringsterapeuten Maria Hellström tipsar om tre bra sätt för att bevara smidigheten i muskler och leder. Träning ihop med rätt kost och näring räcker långt för att bibehålla rörlighet och styrka oavsett ålder.

hund apporterar plantera i kruka

Måna om mångfalden i magen

Mage

Långt ifrån alla bakterier är skadliga, faktum är att vi består till större del av bakterier än vi gör av celler. Konsten är bara att se till att vi har rätt balans.

man badar midjemått

Låt kilona rinna ut med badvattnet

Vikt

Att ta ett varmt bad kan ha fler gynnsamma effekter på hälsan än att vi kopplar av och blir rena. Ett bad kan nämligen sänka blodsockret och öka kaloriförbränningen, detta enligt brittiska studier som visade att en timmas bad ökade energiförbrukningen med hela 80 procent.

CBD-olja klassas som läkemedel

Allmänt

Fyra företag som sålt hampaprodukter med den så kallade CBD-oljan innehållande ämnet cannabidiol tvingas nu upphöra med försäljningen. Detta efter att Läkemedelsverket klassat produkterna som läkemedel.

skrivbord på Kurera

Vi söker en kreativ och hälsointresserad webbredaktör

Övrigt

Vi söker en nyfiken, kreativ och hälsointresserad webbredaktör som gillar att ha många bollar i luften och kan hjälpa oss att utvecklas digitalt. Du kommer att arbeta redaktionellt med att skapa innehåll för kurera.se och sociala medier som Facebook, Instagram och Youtube. Ditt arbete som webbredaktör innefattar även en del administrativt och tekniskt arbete. Arbetet kräver att du är en duktig skribent, har god känsla för färg och form samt att du vet vad som skapar engagemang.