örtte

Drick dina örter – njut av ett te som gör gott

Tips

Smaksätt gärna teerna med några droppar citronsaft, rivet apelsinskal, honung eller en klick kokosfett för en högre smakupplevelse.

Höstrusk och kyla. Ett perfekt tillfälle till att avnjuta en god och värmande kopp te. Och varför inte njuta av ett te som också gör gott? Många välgörande och välsmakande örter är nämligen som gjorda för att bli till en kopp te.
Här är några av örterna du ska satsa på.

Avslappnande kamomill
En av våra äldsta och mest välkända medicinalväxter med lugnande och avslappnande egenskaper. En kopp kamomillte gör sig bäst på kvällen för att hjälpa kroppen att varva ner, komma till ro och för att få en god nattsömn. Då örten också lindar spänning och inflammation kan en kopp kamomillte även ge lindring vid mensvärk, spänningshuvudvärk och stress.

Stärkande chaga
Teet som fått mycket uppmärksamhet för sina hälsofrämjande egenskaper och därför blivit mycket eftertraktat. Chaga (sprängticka på svenska) är en svamp som växer på björkar. Rik på antioxidanter, vitaminer, mineraler, spårämnen, betaglukaner, polysackarider och steroler som på många olika sätt påverkar hälsan. Dess främsta egenskaper är immunstärkande, kolesterol- och blodsockerreglerande samt inflammationshämmande. God, och mild smak med vaniljtoner.

 

Renande brännässla
Te gjort på brännässla, blad och stjälkar, hjälper kroppen att driva ut gifter och verkar blodrenande. Det perfekta teet vid en detox eller då du känner dig vätskefylld. Då brännässlor även är sprängfyllda med näring, bland annat C-vitamin, järn och kisel, är brännässlate bra för den bleka och blodfattige samt för den med sköra naglar och trasigt hår.

Hostdämpande lakritsrot
Det goda och söta lakritsrotsteet används främst vid förkylning, astma och luftvägsinfektioner då det verkar både slemlösande och hostdämpande. I och med den naturligt söta smaken är teet ett mycket bra substitut för många som försöker minska på sockerintaget. Då roten också är bra för tarmslemhinnan hjälper teet också vid magsår och andra mag- och tarmproblem. Personer med högt blodtryck ska dock inta lakritsrot med försiktighet.

Spjälkande maskrosblad
Te gjort på maskrosblad är bra mot matsmältningsbesvär då maskrosbladens bittra smak stimulerar utsöndringen av både matsmältningsenzymer och galla vilka båda hjälper till att spjälka maten. För effekt på matsmältningen dricks teet i samband med måltid. Maskrosbladste är också bra för diabetiker och godisråttor då det stimulerar bukspottskörteln till att reglera blodsockernivåerna samt kraftig urindrivande vilket kan vara gynnsamt vid fasta eller detox.

Av Johanna Gustafsson


Tips

Smaksätt gärna teerna med några droppar citronsaft, rivet apelsinskal, honung eller en klick kokosfett för en högre smakupplevelse.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Få hjälp i pollentider!

Naturlig hälsa

Histamin är ett hormon och en signalsubstans som är aktivt i immunförsvaret. Det hjälper immunsystemet att försvara sig mot främmande ämnen – och är det som drar igång allergiska reaktioner. Man får också i sig histamin via maten, vissa livsmedel innehåller mer än andra. En ökad känslighet för histamin gör att man reagerar kraftigare på histaminrika livsmedel och vid allergiska reaktioner där histamin frisätts. Den ökade känsligheten beror vanligen på nedsatt enzymfunktion där histaminet inte kan brytas ner optimalt.

Cathrine Schück: “Därför ska du äta efter din ålder”

Hälsa

Kurera hälsar Cathrine Schück välkommen som ny medlem av tidningens expertpanel, där hon svarar på läsarnas frågor om kost. Cathrine är samtalsterapeut med fokus på mat, hälsa, kost och motion och författare till 37 kokböcker. Hon har även undervisat på Näringsmedicinska skolan och tagit fram en ny kostmetod tillsammans med den engelske läkaren Dr Michael Mosley. Här förklarar hon varför vi gör bäst i att äta på olika sätt i olika åldrar i livet.

Adhd-experter är köpta av läkemedelsindustrin – hävdar ny bok

Allmänt

50 procent av Sveriges adhd-experter är knutna till läkemedelsindustrin och många kan betraktas som köpta. Detta enligt Katarina Bjärvall, författare till den nya boken ”Störningen – adhd, pillren och det stressade samhället”, som bland annat menar att Socialstyrelsen och Läkemedelsverket borde göra mer för att utestänga jäviga experter från vetenskapliga råd och expertmöten.

Kontorshund

Kontorshundar minskar stressen

Hälsa

Mer än hälften av svenskarna tycker att hundar leder till en mindre stressad arbetsmiljö. Både hundägare och arbetskamrater trivs bättre och stressar mindre om hunden får hänga med till jobbet.

Tips för ett medvetet val av påskgodis

Hälsa

Vegan, miljömedveten, födoämnesallergiker – eller "bara" mån om att hålla nere mängden socker? Det traditionella butiksutbudet av godis är inte för alla – men det är inte egentillverkning av godis heller. Samtidigt förväntar sig barnen att de där påskäggen ändå ska vara fyllda. Frågan är bara med vad? Här är 13 köpegodisalternativ där tillverkaren, på ett eller annat sätt, tänkt till för att den hälso- och miljömedvetnes samvete ska kännas lite renare.

Så färgar du påskägg naturligt

Allmänt

Inte hunnit påskpyssla än? Gör det, dina barn kommer att älska det. Och förmodligen du med. Allt du behöver är ägg och gärna några naturliga färgämnen – som till exempel gurkmeja, rödbetsjuice, blåbär, kaffesump och alger. Eller varför inte lökskal? Kul och helt giftfritt! 

Värsta pollenåret på 45 år – så kan naturen hjälpa dig

Allmänt

I Sverige lider 30 procent av den vuxna befolkningen av pollenallergi – men i år förväntas antalet drabbade bli ännu fler. Pollensäsongen 2019 kan nämligen bli den värsta på 45 år. Anledningen? Fjolårets ovanligt varma sommar – i alla fall delvis. Men känn till att det finns bra naturlig behandling – särskilt om du börjar redan nu.

Två tips på nyttigare påskgott

Recept

Lagom till att det är dags både att fylla påskägg och påskkärringarnas korgar med (o)nyttigheter levererar Kureras receptskapare Maya Dilek dessa två chokladgodingar. Toppade med både superbär och andra nyttigheter. Dessutom enkla att slänga ihop – och supergoda! 

Hudterapeutens 9 beautyhacks

Hud

Att åldras med skönhet behöver inte vara så svårt.  Det finns flera saker du kan göra själv för att behålla huden mjuk, smidig och strålande vacker. Här är hudterapeuten Marie Oddssons bästa tips.

3 lifehacks i pollentider

Allmänt

Äntligen vår! Och då kommer snuvan som på beställning. I år spås pollensäsongen bli extra jobbig – och då kan även de som inte normalt känner av allergi drabbas. Men det finns hjälp. Och det gäller även om snuvan beror på förkylning.

Nu avråds gravida från att dricka ingefärashots

Gravid/barn

Gravid? Undvik stora mängder ingefära. Baserat på en ny riskutvärdering går nu danska myndigheter ut med rådet att gravida bör undvika att dricka ingefärashots – och att i övrigt inta för stora mängder av kryddan, till exempel via kosttillskott mot illamående. Detta efter att forskare gjort bedömningen att ett stort intag av kryddan kan öka risken för missfall.

Chokladbräck

Sötsaker

Ett enkelt och snabbt tillagat godis toppat med nyttigheter. Ha på din egen favorit-topping i form av nötter, torkad frukt och, eller superfruits. Perfekt att bryta upp i påskäggs-stora bitar...

Med barken från tall blev Kristina av med sin pollenallergi

Naturlig hälsa

Kristina Lund är röst- och sångpedagog – så när rösten blev skör av en ständigt irriterad hals blev det svårt att sköta jobbet. Receptfria läkemedel gav så svåra biverkningar att det var lättare att vara utan. Men så hittade Kristina ett tillskott gjort på bark från tall – och sedan dess har allergisymtomen nästan helt upphört.

Fem recept för ett veganskt påskbord

Recept

Svårt att vara vego vid högtider – som påsk till exempel? Nej då, i alla fall inte om man vet var man ska hitta inspirationen. Här delar Väljvego.se – organisationen Djurens Rätts inspirationssajt för vegomat – med sig av fem förslag till den som vill bjuda på en både väldigt god och väldigt djurvänlig påskmeny. 

Avokadohalvor med vegansk skagen

Mat

Fräscha avokadohalvor fyllda med veganskagen gjord på frisk havre fraiche, tångrom och dill. Passar perfekt till kokt potatis eller tillsammans med rågbröd - och som förrätt vid festligheter.