En klase med lila vindruvor

Drick druvjuice – slipp bli hjärtsjuk

Det är välkänt att ett enstaka glas rödvin kan mot­verka hjärt-och kärlsjukdomar. Men det kan räcka med bara vindruvan. Det visar ny forskning från Linköping universitet.

Färgen och den sträva känslan i munnen från ett rött vin beror på en naturlig substans i druvan med en skyddande funktion mot hjärtsjukdom. Men – nu kan eventuella vinhatare slappna av. Man behöver inte dricka vin för att motverka hjärt- och kärlsjukdomar. Efter laboratoriestudier vid Linköpings universitet är nu farmakologiforskaren Ingrid Persson säker på att det räcker med bara vindruvan.

Effekten liknar den från mediciner
Enligt studiens är det kemikalierna i druvorna och inte alkoholen som ger den skyddande effekten, skriver Östgöta Corresponden.
Resultatet visar att fytokemikalierna en hämmande effekt på det enzym i kroppen som orsakar högt blodtryck. Effekten liknar den av mediciner som sätts in efter hjärtsjuk­domar.

 

Druvjuice har positiva effekter
Forskaren Ingrid Persson har hittat en hittills okända mekanism där fytokemikalierna flavonoider påverkar ett enzym som heter ACE och som i sin tur orsakar högt blodtryck. Medicin som hämmar enzymets sjukdomsfunktion är ofta den första läkarinsatsen vid hjärtsjukdom. Perssons försök visar även att vitt vin och druvjucie har positiva effekter.
Försöken visar också att produktionsmetoden av vin och druvjuice har betydelse.

Tre exempel på bra druvjuice:

Druvjuicer från Biotta, Saltå Kvarn och Birger Ledin

 

1. Druvjuice från Biotta – En ren naturprodukt framställd av blå druvor som odlats under sträng kvalitetskontroll.
2. Röd Druva från Saltå Kvarn  – Biodynamisk juice som är milt pastöriserad, vilket innebär att den är snabbt upphettad och sedan omedelbart nedkyld igen, något som gör att så mycket som möjligt av smak och näring bevaras. Endast ett fåtal ingredienser är helt ekologiska.
3. Röd druvjuice från Birger Ledin  – Ekologisk juice berikad med järn. En fruktig juice av ekologiskt odlade blå druvor. Med skonsam pressning bibehålls druvornas goda och söta arom. Ett alkoholfritt alternativ till vin.

Samtliga juicer finns att köpa inom hälsokosten.

Av Isabelle Hedander


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Hjälp! Vad ska jag äta om jag är förstoppad?

Mage

Trög mage kan vi alla drabbas av då och då. Vid problem med förstoppning är kosten A och O. Brist på fibrer är ofta en bakomliggande orsak men även vätskebrist kan bidra. Här kommer tips på några livsmedel som är särskilt bra att lägga till kosten för den som har problem att gå på toaletten.

Var med och fira nationella Fredagsfysdagen

Gravid/barn

Är du lärare eller förälder och vill hjälpa barnen till hälsosammare vanor och bättre förutsättningar i skolan? Då ska du uppmärksamma den här dagen lite extra. 20 september i år instiftas nämligen nationella Fredagsfysdagen av Susanna Almström – kvinnan bakom ”Skolmatslyftet en sockersmart skola” och ”Fredagsfys Sverige”.

 

Blomkålspizza med zucchini och fetaost

Recept

Potatispizza är knaprig och mättande utan alltför många konstigheter, något som uppskattas av de flesta barn. Dessutom är den enkel att göra. Detta recept från kokboken "Little green kitchen stories" är på en så kallad pizza bianca – utan tomatsås – med blomkålsbotten, ett smart sätt att få in mer grönsaker i pizzan.

 

Här växer världens starkaste antioxidant

TV

I gröna vattenpölar på små kobbar och skär i Stockholms skärgård frodas en liten alg som har förmågan att bilda en av världens starkaste antioxidanter – astaxanthin. Kurera har träffat Åke Lignell, forskningschef på AstaReal, för att tala om den svenska upptäckten av algen, om vad antioxodanter gör i kroppen och betyder för oss – och om vad just astaxanthin, det ämne som färgar laxens kött rosa, har för effekt i våra kroppar. 

Läkaren Peter Martin arbetar med funktionsmedicin

Intervju

Det var hans egna hälsa – eller snarare ohälsa som förde in läkaren Peter Martin på rätt spår. Efter att ha gått in i väggen blev han tipsad om att bland annat lägga om kosten, något som gjorde susen där inget annat fungerat. Det väckte intresset hos Peter för funktionsmedicin – en metod han numera använder när han behandlar sina patienter.

Koriander kan bidra till att stoppa epileptiska anfall

Forskning

Koriander är en populär krydda som även har använts inom folkmedicinen i tusentals år, bland annat som kramplösande medel vid epilepsi. Nu kan forskning för första gången förklara förklara vad det är som gör att det fungerar. Koriander har även många andra hälsofrämjande effekter enligt forskarna.

Snart slut med PFAS i danska matförpackningar

Eko/miljö

De är osynliga men finns i allt från pizzakartonger till vandringskängor och soffdynor. I vårt grannland Danmark tar man i men hårdhandskarna och förbjuder från och med 1 juli 2020 högfluorerade ämnen i alla livsmedelsförpackningar rapporterar TT. Så från juli nästa år kan danskarna njuta av hämtmat utan att behöva riskera få i sig hormonstörande ämnen.

 

Paul Svensson: “Att slänga mat är det dummaste vi kan göra”

Eko/miljö

Den populära TV-kocken Paul Svensson drev nyligen Retaste en Popup-restaurang helt inriktad på att laga gourmetmat på råvaror som livsmedelsbutiker ämnat kassera för att visa att det finns ett annat, mer hållbart sätt att förhålla sig till mat. Nu kommer han ut med boken "Rädda maten" fullmatad med tips för minskat matsvinn och goda recept,

Hudexperten: Så stöttar du huden vid viktnedgång

Hud

Många är rädda för att få slapp hud när de går ned i vikt. Problemet med många dieter är att de inte tar hänsyn till hudens behov menar Kureras hudexpert Johanna Bjurström som tipsar om vad man kan göra för att stötta huden i processen och minska risken att få hängande hud.

Rotfruktsnästen med ägg

Recept

I dessa nästen gömmer sig ett ägg, precis som i ett riktigt fågelbo, detta recept på en modern version av rösti kommer från den vegetariska kokboken "Little green kitchen". Gör nästena genom att svarva råa rotsaker, vända dem i olja och lägga dem i små högar på en plåt. 

 

 

Ketogen kost som behandling för barn med epilepsi

Forskning

Cirka en tredjedel av alla barn med epilepsi svarar inte tillräckligt bra på läkemedelsbehandling. På Akademiska barnsjukhuset i Uppsala används sedan ett år kostbehandling med ketogen kost som ett behandlingsalternativ. Metoden är ingalunda ny utan har använts redan på 1920-talet då det saknades läkemedel mot sjukdomen.

Kureras hudexpert: Därför ska du använda ögonkräm

Hud

Kanske tillhör du dem som sneglat på de små tuberna med ögonkräm och undrat vad de ska vara bra för? Många smörjer inte alls eller så använder man sin vanliga ansiktskräm även runt ögonen. Men det finns en poäng med att använda just ögonkräm, förklarar Kureras hudvårdsexpert Johanna Bjurström som tipsar om hur du applicerar på bästa sätt.