Annons
Annons

Drygt 6000 liv kan räddas varje år genom bättre kostvanor

6 400 dödsfall per år kan förhindras eller senareläggas genom sundare kost. Och mindre kött och mer frukt och grönt är det som räddar liv.

Redaktionen

1 juni, 2019
Drygt 6000 liv kan räddas varje år genom bättre kostvanor
Dela inlägget

6 400 dödsfall per år kan förhindras eller senareläggas genom sundare kost.
Och mindre kött och mer frukt och grönt är det som räddar liv.

Att uppmuntra människor att äta mer frukt och grönt skulle kunna få stora effekter på folkhälsan, men också för miljön.

Det visar beräkningar som gjorts i samarbete mellan Livsmedelsverket och Lunds universitet, de första i sitt slag som har gjorts i Sverige. Beräkningar är gjorda enligt en internationell modell.

Modellen har analyserat hur risken att dö i hjärt- och kärlsjukdom och cancer skulle påverkas om befolkningen följde de nordiska näringsrekommendationerna, som är grunden för de svenska kostråden.

Läs också: Maten som skyddar mot cancer

Störst effekt bland män
Och beräkningarna visar att det finns stor potential att förebygga sjukdom om människor åt bättre. Men det krävs insatser från många olika aktörer i samhället för att få människor att äta hälsosammare.
– Störst effekt skulle det få om folk åt 500 gram frukt och grönsaker per dag. Särskilt bland män, som idag äter betydligt mindre grönsaker än kvinnor och ännu mindre frukt. Samtidigt är det bra att veta att även små förändringar gör skillnad, säger Irene Mattisson , nutritionist på Livsmedelsverket och en av medförfattarna till studien i ett pressmeddelande.

Läs också: Nu klassificerar WHO rött kött och chark som cancerframkallande

Äta mer från växtriket
Näst störst effekt skulle mer fibrer ha, i linje med rekommendationen på cirka 30 gram per dag – och då gärna fullkornsprodukter.
– Att äta mer mat från växtriket och mindre från djurriket är också miljömässigt mer hållbart och helt nödvändigt för vår planets framtid, säger Irene Mattisson.

Resultaten är publicerade i den vetenskapliga tidskriften International Journal of Environmental Research and Public Health.

Av redaktionen

Annons
Annons