Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

sjukvårdspersonal tar feber på patient i örat

Du kan ha feber innan 38 grader

Känner du till vilken din normala temperatur är? Visste du att äldre personer kan ha en så låg normaltemperatur som 35 grader? Det betyder att du kan ha feber långt innan 38 grader, som i dag är gränsen för vad som anses som feber. Ewa Grodzinsky är biomedicinsk analytiker och har skrivit en lärobok om feber. Hon tycker att vi behöver omvärdera begreppet feber.

Idag räknas 37 grader vara den normala temperaturen. Och om den går över 38 grader, då har vi feber och anses vara sjuka.

Att ta tempen är ett vanligt sätt att uppskatta hälsoläget. Har du hosta och feber så är det de vanligaste symtomen vid covid-19

Ewa Grodzinsky, som är biomedicinsk analytiker och docent i biomedicinsk laboratorievetenskap har tillsammans med Märta Sund Levander, specialistsjuksköterska och biträdande professor vid Linköpings universitet, skrivit en lärobok om feber. De anser att vi behöver vidga begreppet feber och istället titta och utgår från varje individs normaltemperatur när en diagnos ska ställas.

LÄS OCKSÅ: Ibuprofen kan ge barn allvarlig leverskada

Normaltemperatur på 36,5 grader
För att ta reda på vad en persons normaltemperatur är ska temperaturen mätas på morgonen tre dagar i sträck. En förutsättning för att kunna fastställa normaltemperaturen är att personen är frisk. Det högsta värdet som man får fram är normaltemperaturen och har man feber så har man minst en grad över normaltemperatur.

‒ Det är viktigt att mäta på samma ställe varje gång, förslagsvis i örat, och utan att lägga till några tiondelar. Att använda kroppstemperaturen som mått för att se om en person har en infektion eller är sjuk på något annat sätt är egentligen inte alls dumt. Men vi har en föråldrad standard för vad som är normalt, och den stämmer inte med verkligheten, säger Ewa Grodzinsky.

 

Inför skrivandet av boken ställde författarna frågan; vilken normaltemperatur har du? 2 000 personer svarade och de allra flesta hade en normaltemperatur på 36,5 grader. De fick också svara på frågan när de känner sig sjuka och då hade temperaturen ökat med en till en och en halv grad.

LÄS OCKSÅ: Småbarnsförälder – tänk på detta innan du åker till akuten med ditt barn

Sen forskning om immunförsvar och feber
Det verkar dock vara svårt att ändra på det ”gamla” sättet att förhålla sig till vad som är feber och inte, menar Ewa Grodzinsky, trots att de som jobbar inom vården vet om att feber och normaltemperatur är individuellt.

‒ Det var inte förrän på 1970-talet som man började förstå hur ökad kroppstemperatur är kopplat till vårt immunsvar och att feber med sjukdomskänsla är en tydlig signal om att vi fått in något i kroppen som inte är bra, säger Grodzinsky som i boken hon skrivit med Märta Sund tar upp kroppens temperatur och feber ur flera olika synvinklar.

Av Inger Palm

Källa: Vårdfokus


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

korg med nässlor

Plocka nyttiga nässlor och annat ogräs

Hälsa

På våren men även sommaren kan du plocka nässlor och göra nässelsoppa eller torka för att dricka som te. Nässlorna är stärkande för immunförsvaret, men är även bra för hud och hår då dessa är rika på både vitaminer och mineraler.

 

kvinna väljer frukt i butik

Svenskarnas maghälsa har blivit bättre 

Hälsa

Äntligen lite positiva nyheter om svenskarnas hälsa. När Magrapporten 2021 presenterade siffror på just magproblemens utbredning visade det sig att våra magar nu mår bättre än vad de gjorde 2019. Framför allt är magarna hos de unga kvinnorna i bättre skick.

Collage: ung kvinna blinkar med ena ögat, bredvid fem BB-krämer

Skönhetspanelen testar: BB-cream

Hud

En bra BB-cream jämnar ut hudtonen och ger täckning likt en foundation – samtidigt som den ger fukt och smidighet till huden som en dagkräm. Vi har testat fem ekologiska krämer, och funnit en favorit!

 

par som springer

Näringsämnen du inte ska missa när du tränar

Kost

Om du har ett fysiskt krävande jobb, tränar mycket eller tänker börja träna – då har du ofta en högre omsättning av näringsämnen i kroppen än andra som är mer stillasittande. Här kommer några vitaminer och mineraler som du ska se till att få i dig för att orka träna.

kvinna tar en saltgurka

Så blir du av med ditt saltsug

Kost

Du har säkert haft en stark känsla av att du vill äta någon salt och letar efter salta nötter eller saltlakrits att knapra på. Det finns förstås en anledning till längtan efter salt. Näringsfysiologen Rebecca Johansson förklarar hur du löser problemet.

Därför är lök så nyttigt

Hälsa

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

 

kvinna som yogar

5 yogaövningar för lugn och balans

TRÄNING

Kan yoga på en stol verkligen ge något? Ja, mycket mer än vad man kanske tror, säger Annika Sjöström som är kundaliniyogalärare. Du får bättre hållning och cirkulation, minskad stress och mer glädje. Här har hon satt ihop några övningar för Kureras läsare.

 

flicka med ballong springer

6 bra knep för extra energi i vår

Hälsa

På våren kan många känna sig dränerad på energi och ork efter en lång vinter. Dålig sömn, näringsbrist, stress och oro är vanliga orsaker. Här är några tips som kan hjälpa dig att få tillbaka krafterna.

hjärna med tärningar i

Spelberoende tar större risker

Forskning

I dag har spelberoende blivit så pass utbrett och stort att regeringen anser att det blivit ett folkhälsoproblem. Siffror visar på att 340 000 svenskar har ett spelberoende. Ny teknik har bidragit till ett komplexare missbruk. Nu visar forskning en koppling mellan hjärnans belöningsnätverk och att följa impulser som medför risker.

Fredagsmys med tex-mex

Fredagsmys med tex-mex

Mat

Ingen fredag utan tacos! Men har du möjligtvis tröttnat lite på den klassiska ”fredagsmys-tacosen” kanske det här kan ge dig inspiration till nya tillbehör som piffar upp lite.

 

Frallor med en bytta smör

Proteinboostade frallor med bönor

Matbröd

Unna dig själv eller en närstående riktigt goda, nybakade frallor till frukost eller mellis! Dessa är bakade med bönor som höjer proteinhalten, mättar bra och passar perfekt till både unga idrottare och äldre personer med ökat proteinbehov.