Annons
Annons

Du kan ha feber innan 38 grader

Känner du till vilken din normala temperatur är? Visste du att äldre personer kan ha en så låg normaltemperatur som 35 grader? Det betyder att du kan ha feber långt innan 38 grader, som i dag är gränsen för vad som anses som feber. Ewa Grodzinsky är biomedicinska analytiker och har skrivit en lärobok om feber. Hon tycker att vi behöver omvärdera begreppet feber.

Inger Palm

14 juli, 2020
Du kan ha feber innan 38 grader
Dela inlägget

Känner du till vilken din normala temperatur är? Visste du att äldre personer kan ha en så låg normaltemperatur som 35 grader? Det betyder att du kan ha feber långt innan 38 grader, som i dag är gränsen för vad som anses som feber. Ewa Grodzinsky är biomedicinsk analytiker och har skrivit en lärobok om feber. Hon tycker att vi behöver omvärdera begreppet feber.

Idag räknas 37 grader vara den normala temperaturen. Och om den går över 38 grader, då har vi feber och anses vara sjuka.

Att ta tempen är ett vanligt sätt att uppskatta hälsoläget. Har du hosta och feber så är det de vanligaste symtomen vid covid-19

Ewa Grodzinsky, som är biomedicinsk analytiker och docent i biomedicinsk laboratorievetenskap har tillsammans med Märta Sund Levander, specialistsjuksköterska och biträdande professor vid Linköpings universitet, skrivit en lärobok om feber. De anser att vi behöver vidga begreppet feber och istället titta och utgår från varje individs normaltemperatur när en diagnos ska ställas.

LÄS OCKSÅ: Ibuprofen kan ge barn allvarlig leverskada

Normaltemperatur på 36,5 grader
För att ta reda på vad en persons normaltemperatur är ska temperaturen mätas på morgonen tre dagar i sträck. En förutsättning för att kunna fastställa normaltemperaturen är att personen är frisk. Det högsta värdet som man får fram är normaltemperaturen och har man feber så har man minst en grad över normaltemperatur.

‒ Det är viktigt att mäta på samma ställe varje gång, förslagsvis i örat, och utan att lägga till några tiondelar. Att använda kroppstemperaturen som mått för att se om en person har en infektion eller är sjuk på något annat sätt är egentligen inte alls dumt. Men vi har en föråldrad standard för vad som är normalt, och den stämmer inte med verkligheten, säger Ewa Grodzinsky.

Inför skrivandet av boken ställde författarna frågan; vilken normaltemperatur har du? 2 000 personer svarade och de allra flesta hade en normaltemperatur på 36,5 grader. De fick också svara på frågan när de känner sig sjuka och då hade temperaturen ökat med en till en och en halv grad.

LÄS OCKSÅ: Småbarnsförälder – tänk på detta innan du åker till akuten med ditt barn

Sen forskning om immunförsvar och feber
Det verkar dock vara svårt att ändra på det ”gamla” sättet att förhålla sig till vad som är feber och inte, menar Ewa Grodzinsky, trots att de som jobbar inom vården vet om att feber och normaltemperatur är individuellt.

‒ Det var inte förrän på 1970-talet som man började förstå hur ökad kroppstemperatur är kopplat till vårt immunsvar och att feber med sjukdomskänsla är en tydlig signal om att vi fått in något i kroppen som inte är bra, säger Grodzinsky som i boken hon skrivit med Märta Sund tar upp kroppens temperatur och feber ur flera olika synvinklar.

Av Inger Palm

Källa: Vårdfokus

Annons
Annons