Julia Fors i grön t-shirt på utomhusmarknad

Foto: Susanne Kindt

Eat clean: Ren, naturlig och näringsrik kost

Julias inköpslista

I Julias kök finns nästan alltid:

Naturell yoghurt
Avokado
fullkornsbröd
Ägg
Havregryn
Mjölk
Frysta bär
Fryst lax
Jordnötssmör
Riktigt god choklad

Kostrådgivaren och hälsojournalisten Julia Fors vill inspirera till en hälsosammare livsstil. Tillsammans med kollegan och vännen Sofi Fahrman har hon nyligen släppt sin andra bok – "Superlicious". Filosofin är ren, antiinflammatorisk kost – fullproppad med näring. 

Julias kostfilosofi handlar om att äta rent, naturligt, näringsrikt och antiinflammatoriskt.
– Eftersom det är det bästa för hälsan och hormonbalansen så väljer jag den kosten. Att man dessutom känner sig piggare och kommer i form på ett naturligt sätt av den här maten är en härlig bonus. Genom att välja mat som är naturligt rik på vitaminer, mineraler och antioxidanter så byggs immunförsvaret upp samtidigt som man får en stabil mättnad till skillnad från hel- och halvfabrikat och mat med mycket konstgjorda ingredienser som ofta är väldigt näringsfattig och ger dålig mättnad, berättar hon.

 

Lever efter 80-20-procents-principen
Julia tycker dock att det handlar om den åtråvärda balansen i livet och tror inte på att utesluta någonting. Hon lever efter 80-20-procents-principen.
– Tanken med 80-20-procents-principen är att 80 procent ska vara fokus på sund, bra mat och 20 procent äter man precis det man vill. Livet är för kort för att inte unna sig av allt!, menar Julia.

Tipset: Gör valet redan i matbutiken
För att komma igång med sundare vanor rekommenderar Julia att börja redan i mataffären.
– Det är i butiken du bestämmer vad som kommer finnas hemma i köket! Genom att lägga fokus på färsk, fräsch och naturlig mat och fylla upp kundvagnen med sådana varor så blir grundkosten automatiskt så mycket bättre. Jag tycker inte att man behöver bli extrem i sina val, men om någon produkt har en milslång innehållsförteckningen med ingredienser du inte känner igen så finns det troligtvis ett bättre alternativ.

Av Malin Duvstedt


Julias inköpslista

I Julias kök finns nästan alltid:

Naturell yoghurt
Avokado
fullkornsbröd
Ägg
Havregryn
Mjölk
Frysta bär
Fryst lax
Jordnötssmör
Riktigt god choklad

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

familj som äter

Diamantis Koukouvinos: Så kan du få ordning på din IBS

Hälsa

IBS beskrivs ofta i Sverige som ett funktionellt tarmbesvär som kan yttra sig olika från person till person. Symtomen är framförallt uppblåst mage efter en måltid, smärta och obehag, gaser, diarré eller förstoppning eller en kombination av de båda.– Det är inte svårt att få ordning på IBS om man vet hur man ska behandla, säger Diamantis Koukouvinos som är naprapat och naturläkare inom kinesisk medicin.

Män tränar löpning mer än kvinnor

Hälsa

 I Sverige tycker vi om att träna – drygt 70 procent tränar flera gånger i veckan. Men träningsformer  och skälen till att vi tränar skiljer sig åt mellan män och kvinnor. För män är det mest löpning och styrketräning som gäller, medan kvinnor gärna yogar.

 

Varför är det så lätt att bli sjuk när semestern kommer?

Hälsa

Äntligen semester, tänker du och har en lista av roliga saker att göra. Men så blir du trött och hängig de första dagarna på ledigheten. Kroppen vill bara vila och sedan kommer förkylningen som ett brev på posten. Det är inte ovanligt att bli sjuk när du är ledigt. Kurera frågade stresscoachen Karin Isberg varför det är så och vad man kan göra för att undvika att bli sjuk på sin semester?

Behandla svårläkta sår med manukahonung 

Hälsa

Den speciella manukahonungen som kommer från Nya Zeeland har både antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper. Den lämpar sig inte bara för invärtes bruk utan fungerar utmärkt som behandling vid svårläkta sår. Framförallt kan den vara en hjälp för anhöriga som vill hjälpa äldre personer med besvärliga bensår.

 

Vad händer när vi inte får kramas?

Forskning

Kerstin Uvnäs Moberg, professor i fysiologi, var först i världen att prata om hur och varför må-bra hormonet oxytocin påverkar vårt välbefinnande. Men nu när vi inte har kunnat kramas på ett tag, och även måste vara försiktiga en stund till – vad händer då med vårt välbefinnande? – Det är förödande för vår hälsa att vara isolerade. Oxytocin frisätts inte bara vid beröring utan även vid möten, det blir inte på samma sätt när vi pratar i telefon, säger Kerstin.

Nu slipper Jacob smärtan i magen

Hälsa

Jacob Löthman var elva år när han fick diagnosen Aspergers syndrom och ADHD. Medicinerna gav biverkningar – och ända sedan tonåren har han levt med magsmärta, gaser och svullnad. För knappt två år sedan hittade han kapslarna med mjölksyrabakterier och effekten kom omedelbart. Idag är i princip alla hans problem borta.

 

Jadå, klart du ska testa gado gado!

Recept

Gado gado är en klassisk indonesisk sallad med tempeh. Namnet betyder potpurri på indonesiska, vilket beror på att man ofta använder olika grönsaker beroende på säsong. Gör gärna det du också! En krämig jordnötssås är kronan på  verket.

Sofia har hittat sin hudvård

Hälsa

Sofia Marklund har haft problem med sin hud i många år och aldrig hittat en hudvårdsrutin som funkar – förrän nu. Efter bara några veckor med en svensk serie av veganska produkter både ser och känner hon skillnad.

 

Camilla kan springa med hundarna igen

Hälsa

När Camilla Hallgren såg hur hennes hundar blev piggare och rörligare i lederna av ett tillskott med musselextrakt så bestämde hon sig för att prova själv. Artrosen i ett knä som hindrat henne att leva ett aktivt liv är nu helt borta. Nu springer hon milen utan problem igen.

Går det att träna bort gäddhänget?

Hälsa

Kroppen förändras efter en graviditet, en viktnedgång och samband med klimakteriet. Utebliven fysisk aktivitet och sämre kosthållning sätter också spår på kroppen. En sak som kan uppstå är överskottshud – och något kvinnor ofta pratar om är gäddhänget, som plötsligt blivit påtagligt. Men går det att få bort gäddhänget? Vi frågade vår träningsexpert Monika Björn, som har flera goda råd att ge.

 

Åsa: ”Jag har fått min kropp tillbaka”

Hälsa

Två graviditeter gjorde huden på Åsa Engströms mage slapp och skrynklig. Och när hon hade gått ner 42 kilo såg magen ut som ett russin. En kräm med ämnen som stramar upp huden, gjorde skillnad. Hård träning förbättrade resultatet – så mycket att Åsa ställde upp i en Bikini Fitness-tävling!

Hälsointresse-boom i coronakrisen

Hälsa

Vi har fått ett större hälsointresse under coronapandemin, i alla fall om man får tro statistiken från magasinappen Readly – där läsandet av hälsomagasin har ökat markant jämfört med i fjol. Det här intresserar oss mest just nu.