Echinaforce
är färsk ekologisk extraherad echinacea. Kliniska studier har visat att Echinaforce:... kan förhindra att virus får fäste i nässlemhinnan och därmed att förkylning uppstår.
... halverar influensatiden.
... minskar symtom vid förkylning.
... förkortar förkylningstiden.
... kan användas i förebyggande syfte
i tio dagar i Sverige, men i Schweiz
är den godkända tiden hela två månader.
... kan minska antibiotikaanvändningen hos barn.
Studier i provrör har visat att färsk echinacea kan inaktivera SARS-CoV-2 som orsakar covid-19.
Forskare i Schweiz har kunnat visa att Echinaforce, det traditionella växtbaserade läkemedlet som används vid förkylning och influensa, kan minska behovet av antibiotika hos barn och därmed risken för antibiotikaresistens. Forskarna har även kunnat visa att växten röd solhatt kan inaktivera viruset som orsakar covid-19.
Den röda solhatten eller echinacea, som de flesta kallar den välkända blomman, kom till Europa i mitten av 1950-talet med den schweiziske naturläkaren Alfred Vogel. Han hade fått några frön att ta med hem i gåva från ursprungsbefolkningen i Nordamerika.
Vogel började odla medicinalväxten för att ha som förkylningsmedicin till sina patienter. Ryktet om den speciella örten som motade virus innan förkylningen bröt ut, minskade symtomen och halverade sjukdomstiden i influensa spred sig snabbt i Schweiz. I dag kan modern forskning bekräfta effekterna.
Jan G Bruhn
I Schweiz, där echinacea odlas och färdigställs till örtmedicin är det förstahandsvalet för många läkare när de rekommenderar preparat som ska förebygga eller dämpa symtom vid förkylning och influensa.
Echinaforce är registrerat som ett växtbaserat läkemedel sedan lång tid i flera europeiska länder, inklusive Sverige. Men här i Sverige ser man på växtbaserade läkemedel på ett helt annat sätt än i övriga Europa, menar Jan G Bruhn, professor i farmakognosi.
– Användning av naturmediciner i framförallt Schweiz, men också i Tyskland är stor. Där har de en annan ställning än här och har integrerat naturmediciner som en del av skolmedicinen. Trots den stora användningen inom egenvården verkar svenska läkare vara både ointresserade av och oinformerade om den medicinska och terapeutiska potential som finns i echinacea och även i tusentals andra växter som används traditionellt över hela världen. Att echinacea kan hämma coronaviruset visar att det är dags att tänka om, säger Jan G Bruhn.
LÄS OCKSÅ: Echinacea kan förebygga coronavirus
Inaktiverar corona-virus
I laboratoriestudien som gjordes vid det statliga Spiez-institutet i Schweiz tittade forskarna på olika coronavirus som ger lindriga luftvägsinfektioner. Men man tittade också på de mer smittsamma och aggressiva virusen, MERS-CoV och SARS-CoV, som resulterat i epidemier med en dödlighet på 4 – 35 procent.
Forskarna fann att Echinaforce hindrade SARS-CoV-viruset från att infektera mänskliga celler och dessutom inaktiverades viruset i provrören.
– Det har tidigare gjorts ett antal kliniska studier på det växtbaserade läkemedlet Echinaforce men också på andra liknande preparat som visat sig kunna förebygga och förkorta förkylningar. Studier på Echinaforce och barn med förkylningar har visat att preparatet är effektivt. Det är också ett lämpligare alternativ eftersom antibiotika kan undvikas, säger Jan G Bruhn.
Luftvägsinfektioner, eller förkylningar, orsakas främst av olika virus, som antibiotika inte biter på.
– I Sverige har vi de senaste 20 åren aktivt arbetat för att begränsa användningen av antibiotika vid infektioner i hals och bihålor. Men fortfarande vill många föräldrar att deras barn ska behandlas med antibiotika för att förebygga eventuella följdinfektioner, säger Jan G Bruhn.
Bakterier som utvecklar resistens mot antibiotika är ett stort globalt problem, orsakat av alltför frikostig användning av antibiotika, och hotar att göra dessa viktiga läkemedel ineffektiva. Jan G Bruhn menar att det är viktigt att vi reserverar antibiotika för de allvarligaste livshotande infektionerna.
LÄS OCKSÅ: Alpdoktorns idéer är idag vetenskapligt bevisade
Kulturskillnader
– Ändå finns det ett behov av att förkorta förkylningar och lindra symtomen. Alvedon och Ipren i all ära, men de lindrar bara för stunden. Många svenskar har lärt sig att använda echinaceapreparat som egenvård vid förkylning. Den användningen grundar sig på lång och beprövad erfarenhet. Läkarna i bland annat Schweiz anser att echinacea är extra värdefullt, inte bara som behandling, utan även som förebyggande för infektionskänsliga patienter, säger Jan G Bruhn.
Det finns en skillnad mellan de tysktalande ländernas medicinska kultur och de svenska läkarnas avvisande inställning till växtbaserade läkemedel. Svenska läkare avråder oftast sina patienter när de frågar om komplementära preparat. Tydligast blir skillnaden i synsätt när det gäller användningen av till exempel Echinaforce till barn, som i Sverige inte får användas till barn under tolv år. Orsaken anges vara att det saknas studier på barn.
– Det är därför extra intressant att schweiziska forskare nu rapporterar att de behandlat 79 barn mellan fyra och tolv år med Echinaforce i en förkylningsstudie. En särskild sugtablett, Echinaforce Junior, togs fram och gavs i två olika doseringar till barnen när de blev förkylda. Totalt inträffade 130 förkylningar i gruppen under de fem månader som studien pågick.
LÄS OCKSÅ: Örterna som hjälper vid halsont och förkylning
Inga allvarliga biverkningar
Forskarna jämförde två doseringar, 1200 milligram och 2000 milligram, och fann att den högre doseringen minskade risken för återfallsinfektioner från 71,9 procent till 58 procent och att antalet förkylningar sjönk, från 3,6 till 1,8 förkylningar hos känsliga barn.
– Inga allvarliga biverkningar rapporterades, och åtta av tio föräldrar var villiga att använda medicinen igen. Redan efter en till två dagars behandling lindrades symtomen och förkylningstiden förkortades. Detta stämmer bra med tidigare resultat från kliniska studier på vuxna.
Läkare som deltog i studien skrev sedan bara ut recept på antibiotika i 4,6 procent av fallen, jämfört med det schweiziska genomsnittet på 20,4 procent.
– Här ligger den stora vinsten. Echinacea kan inte ersätta antibiotika, men genom att minska användningen av dessa viktiga läkemedel så kan vi minska problemet med resistensutveckling. Om även svenska barn ska kunna få använda echinacea, ja det återstår att se.
Av Inger Palm