Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

echinacea blommor

Echinacea – örten som kan minska behovet av antibiotika

Echinaforce

är färsk ekologisk extraherad echinacea. Kliniska studier har visat att Echinaforce:
... kan förhindra att virus får fäste i nässlemhinnan och därmed att förkylning uppstår.
... halverar influensatiden.
... minskar symtom vid förkylning.
... förkortar förkylningstiden.
... kan användas i förebyggande syfte
i tio dagar i Sverige, men i Schweiz
är den godkända tiden hela två månader.
... kan minska antibiotikaanvändningen hos barn.
Studier i provrör har visat att färsk echinacea kan inaktivera SARS-CoV-2 som orsakar covid-19.

Forskare i Schweiz har kunnat visa att Echinaforce, det traditionella växtbaserade läkemedlet som används vid förkylning och influensa, kan minska behovet av antibiotika hos barn och därmed risken för antibiotikaresistens. Forskarna har även kunnat visa att växten röd solhatt kan inaktivera viruset som orsakar covid-19.

Den röda solhatten eller echinacea, som de flesta kallar den välkända blomman, kom till Europa i mitten av 1950-talet med den schweiziske naturläkaren Alfred Vogel. Han hade fått några frön att ta med hem i gåva från ursprungsbefolkningen i Nordamerika.

Vogel började odla medicinalväxten för att ha som förkylningsmedicin till sina patienter. Ryktet om den speciella örten som motade virus innan förkylningen bröt ut, minskade symtomen och halverade sjukdomstiden i influensa spred sig snabbt i Schweiz. I dag kan modern forskning bekräfta effekterna. 

Jan G Bruhn

 

I Schweiz, där echinacea odlas och färdigställs till örtmedicin är det förstahandsvalet för många läkare när de rekommenderar preparat som ska förebygga eller dämpa symtom vid förkylning och influensa. 

Echinaforce är registrerat som ett växtbaserat läkemedel sedan lång tid i flera europeiska länder, inklusive Sverige. Men här i Sverige ser man på växtbaserade läkemedel på ett helt annat sätt än i övriga Europa, menar Jan G Bruhn, professor i farmakognosi. 

– Användning av naturmediciner i framförallt Schweiz, men också i Tyskland är stor. Där har de en annan ställning än här och har integrerat naturmediciner som en del av skolmedicinen. Trots den stora användningen inom egenvården verkar svenska läkare vara både ointresserade av och oinformerade om den medicinska och terapeutiska potential som finns i echinacea och även i tusentals andra växter som används traditionellt över hela världen. Att echinacea kan hämma coronaviruset visar att det är dags att tänka om, säger Jan G Bruhn.

LÄS OCKSÅ: Echinacea kan förebygga coronavirus

Inaktiverar corona-virus
I laboratoriestudien som gjordes vid det statliga Spiez-institutet i Schweiz tittade forskarna på olika coronavirus som ger lindriga luftvägsinfektioner. Men man tittade också på de mer smittsamma och aggressiva virusen, MERS-CoV och SARS-CoV, som resulterat i epidemier med en dödlighet på 4 – 35 procent. 

Forskarna fann att Echinaforce hindrade SARS-CoV-viruset från att infektera mänskliga celler och dessutom inaktiverades viruset i provrören. 

– Det har tidigare gjorts ett antal kliniska studier på det växtbaserade läkemedlet Echinaforce men också på andra liknande preparat som visat sig kunna förebygga och förkorta förkylningar. Studier på Echinaforce och barn med förkylningar har visat att preparatet är effektivt. Det är också ett lämpligare alternativ eftersom antibiotika kan undvikas, säger Jan G Bruhn.

Luftvägsinfektioner, eller förkylningar, orsakas främst av olika virus, som antibiotika inte biter på. 

 

– I Sverige har vi de senaste 20 åren aktivt arbetat för att begränsa användningen av antibiotika vid infektioner i hals och bihålor. Men fortfarande vill många föräldrar att deras barn ska behandlas med antibiotika för att förebygga eventuella följdinfektioner, säger Jan G Bruhn.

Bakterier som utvecklar resistens mot antibiotika är ett stort globalt problem, orsakat av alltför frikostig användning av antibiotika, och hotar att göra dessa viktiga läkemedel ineffektiva. Jan G Bruhn menar att det är viktigt att vi reserverar antibiotika för de allvarligaste livshotande infektionerna.

LÄS OCKSÅ: Alpdoktorns idéer är idag vetenskapligt bevisade

Kulturskillnader
– Ändå finns det ett behov av att förkorta förkylningar och lindra symtomen. Alvedon och Ipren i all ära, men de lindrar bara för stunden. Många svenskar har lärt sig att använda echinaceapreparat som egenvård vid förkylning. Den användningen grundar sig på lång och beprövad erfarenhet. Läkarna i bland annat Schweiz anser att echinacea är extra värdefullt, inte bara som behandling, utan även som förebyggande för infektionskänsliga patienter, säger Jan G Bruhn.

Det finns en skillnad mellan de tysktalande ländernas medicinska kultur och de svenska läkarnas avvisande inställning till växtbaserade läkemedel. Svenska läkare avråder oftast sina patienter när de frågar om komplementära preparat. Tydligast blir skillnaden i synsätt när det gäller användningen av till exempel Echinaforce till barn, som i Sverige inte får användas till barn under tolv år. Orsaken anges vara att det saknas studier på barn.

– Det är därför extra intressant att schweiziska forskare nu rapporterar att de behandlat 79 barn mellan fyra och tolv år med Echinaforce i en förkylningsstudie. En särskild sugtablett, Echinaforce Junior, togs fram och gavs i två olika doseringar till barnen när de blev förkylda. Totalt inträffade 130 förkylningar i gruppen under de fem månader som studien pågick.

LÄS OCKSÅ: Örterna som hjälper vid halsont och förkylning

Inga allvarliga biverkningar
Forskarna jämförde två doseringar, 1200 milligram och 2000 milligram, och fann att den högre doseringen minskade risken för återfallsinfektioner från 71,9 procent till 58 procent och att antalet förkylningar sjönk, från 3,6 till 1,8 förkylningar hos känsliga barn.

 

– Inga allvarliga biverkningar rapporterades, och åtta av tio föräldrar var villiga att använda medicinen igen. Redan efter en till två dagars behandling lindrades symtomen och förkylningstiden förkortades. Detta stämmer bra med tidigare resultat från kliniska studier på vuxna.

Läkare som deltog i studien skrev sedan bara ut recept på antibiotika i 4,6 procent av fallen, jämfört med det schweiziska genomsnittet på 20,4 procent.

– Här ligger den stora vinsten. Echinacea kan inte ersätta antibiotika, men genom att minska användningen av dessa viktiga läkemedel så kan vi minska problemet med resistensutveckling. Om även svenska barn ska kunna få använda echinacea, ja det återstår att se.

Av Inger Palm

Studien: Safety and Dose-Dependent Effects of Echinacea for the Treatment of Acute Cold Episodes in Children: A Multicenter, Randomized, Open-Label Clinical Trial


Echinaforce

är färsk ekologisk extraherad echinacea. Kliniska studier har visat att Echinaforce:
... kan förhindra att virus får fäste i nässlemhinnan och därmed att förkylning uppstår.
... halverar influensatiden.
... minskar symtom vid förkylning.
... förkortar förkylningstiden.
... kan användas i förebyggande syfte
i tio dagar i Sverige, men i Schweiz
är den godkända tiden hela två månader.
... kan minska antibiotikaanvändningen hos barn.
Studier i provrör har visat att färsk echinacea kan inaktivera SARS-CoV-2 som orsakar covid-19.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

 

katrinplommon i skål

Mat som är bra vid förstoppning

Mage

Trög mage drabbar alla lite då och då. Har du problem med förstoppning ska du ta och titta över vad du äter. Brist på fibrer kan vara en bakomliggande orsak men även vätskebrist kan ge trög mage. Här är några livsmedel som är särskilt bra att äta för dig som har problem med att magen stannar av.

Kvinna som löptränar

Mutationen som gör att du tål kyla bättre

Forskning

Tillhör du dom som sällan fryser på vintern? Du kan du sakna proteinet α-aktinin-3 som finns i muskelfibrerna. Forskare vid Karolinska institutet har kunnat visa att dessa personer har mer tolerans mot kyla samt att de oftast är bättre på uthållighetssporter.

Kalla bad – en quick fix som funkar

Naturlig hälsa

Knastrande snö, mörka skogstjärnar och stormigt hav. Ett vinterbad kan ske på många sätt – men det finns något som alla kalla bad har gemensamt, de ger oss hälsosamma effekter både direkt och långtgående. Linda Ahlgren och Linda Vagnelind är inbitna kallbadare som nu skrivit en bok om sin stora passion.

 

Mörkhårig 50-årig kvinna ler

Så tar du hand om mogen hud

Hud

Vad händer med huden när vi når 50-strecket? En hel del visar det sig. Men det finns mycket du själv kan göra för att motverka ålderstecken och få en strålande och välmående hy långt upp i åldrarna.

Tomatsoppa med havregrädde och persilja ovanpå

Tröstsoppa för tunga dagar

Recept

En värmande, smakrik och matig soppa med tomater, risoni, linser och selleri att stärka sig med under förkylningstider, eller då allt känns lite tungt. Koka upp och njut soppan uppkrupen i soffan under en filt!

 

Mat som mättar under kalla vintermånader

Hälsa

På vintern är det gott med varm mat som mättar. Undvik de snabba kolhydraterna, som lätt lägger sig runt midjan. Lär dig att äta rätt, och håll dig mätt länge. Det finns en hel del bra mat som gör kroppen nöjd och mätt – utan att du konsumerar en massa kalorier. Här kommer några livsmedel.

semlor

Idas glutenfria minisemlor med kardemumma

Recept

Ida Blom älskar att vara kreativ köket, och gör helst maträtterna så enkla och näringsrika som möjligt. Det ska inte vara krångligt eller dyrt. Idag är det fettisdag och här är ett recept på Ida Bloms luftiga semla med chrunchig mandelmassa.

kvinna kramar barn

Barken från tall motade astman

Hälsa

Belle Karlsson har haft ansträngningsastma sedan tonåren. Hon hade inhalatorn med när hon löptränade, men kunde ändå få andnöd. När sonen Leon, 7 år, blev fri från sin pollenallergi tack vare ett barkextrakt från en marin tall så provade även Belle tabletterna. Och det blev lika lyckat. Nu har Belle inga problem med sin andning.

 

Charlie Michaelsen och Jenny Öhrn Segolsson

Du är inte galen – du har PMS!

Krönikan

Går folk provocerande långsamt framför dig på trottoaren? Är din partner ett komplett as? Andas din katt plötsligt för högt- eller, har du PMS? Charlie Michaelsen och Jenny Öhrn Segolsson som driver PMS-podden skriver i sin krönika om hur den trånga kvinnokostymen skaver extra mycket under PMS.

Händer formar ett hjärta

Lär dig tyda de fem kärleksspråken

Sex- och relationer

På Alla hjärtans dag imorgon kanske du vill visa din partner extra uppskattning. Men hur? Enligt en teori finns det fem olika kärleksspråk. Så medan du själv kanske känner dig älskad genom en fin gåva, kan din partner drömma om en omtänksam gest. Vilket språk talar ni?

oxe och röda kinesiska lyktor

Nu startar firandet av det kinesiska nyåret

Fakta

Idag den 12 februari startar firandet av det kinesiska nyåret, festligheter som varar i cirka två veckor. Kineserna följer två kalender, dels den västerländska och dels den egna tideräkningen med månkalender. Och nu lämnar kineserna råttans år för oxen, som säga betyda ett mer harmoniskt år.

 

Leende kvinna på café

Mjölksyrabakterierna hjälpte Erikas mage

Hälsa

Erika Estlander har varit laktosintolerant sedan tonåren och som vuxen också känslig för gluten. Viss mat förvärrar magproblemen, men så länge hon är noga med vad hon äter så slipper hon svullnad. I våras hittade hon en typ av probiotika med 15 olika bakteriestammar. Nu kan hon till och med äta en kanelbulle – utan att magen sväller eller smärtar.

olika kålsorter

Laga billig och nyttig mat med kål

Kost

Så här i februari kan det kännas tomt i plånboken. Ta dig en titt i grönsaksdiskarna – både i frysdisken och den färska. Leta efter kålsorter du inte känner till. Kål av olika slag är riktiga hälsobomber och har höga så kallade orac-värden. Du kan laga både hälsosam och nyttig mat för en liten summa.

fisk på skärbräda

Sill möjligt skydd mot viss diabetes 

Forskning

Ett ämne i fet fisk verkar kunna minska risken att drabbas av viss typ av diabetes. Det verkar som detta ämne kan påverka immunsystemet och de antikroppar som skadar insulinproduktionen. Det visar en ny europeisk studie där Umeå universitet deltagit.