Annons
Annons

EFSA föreslår skärpta gränsvärden för hälsovådliga ämnen

Högfluorerade ämnen – PFAS anses bland annat hormonstörande och cancerframkallande. De finns i allt från matförpackningar till brandskum, och är nästintill omöjliga att undvika. Nu föreslår den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten EFSA en skärpt bedömning av var gränsen går för hur mycket som är säkert att få i sig.

Redaktionen

4 mars, 2020
EFSA föreslår skärpta gränsvärden för hälsovådliga ämnen
Dela inlägget

Högfluorerade ämnen – PFAS anses bland annat hormonstörande och cancerframkallande. De finns i allt från matförpackningar till brandskum, och är nästintill omöjliga att undvika. Nu föreslår den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten EFSA en skärpt bedömning av var gränsen går för hur mycket som är säkert att få i sig.

Den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten, EFSA, föreslår en skärpt bedömning av hur mycket PFAS-ämnen vi kan få i oss utan risk för hälsan. PFAS är kemiska så kallat högfluorerade ämnen som de flesta får i sig främst via mat och inomhusmiljö. Ämnena som bland annat misstänks vara hormonstörande finns i större omfattning i dricksvattnet i områden där grundvattnet har förorenats, som brandövningsplatser.

Nytt värde per vecka framtaget
Efsa är nu klar med sitt förslag på bedömning av riskerna med fyra olika PFAS-ämnen – PFOA, PFNA, PFHxS och PFOS. Dessa fyra förekommer i mat och dricksvatten. Den nya bedömningen bygger på studier av både djur och människor och går nu ut på remiss till samtliga medlemsländer. Efsa bedömer att samtliga fyra PFAS-ämnen är lika skadliga för hälsan och föreslår ett sammanlagt värde för den mängd som bedöms vara säker att få i sig varje vecka hela livet utan hälsorisker, Det nya föreslagna värdet är 8 ng/kg kroppsvikt och vecka.

LÄS OCKSÅ: Ny forskning: PFAS överförs från mamma till foster under graviditeten

”PFAS-ämnen i miljön måste ner”
Emma Halldin Ankarberg, toxikolog på Livsmedelsverket säger i ett pressmeddelande att hon instämmer i Efsas stränga bedömning och att halterna av PFAS-ämnen i miljön måste ner så att de inte hamnar i vår mat eller vårt dricksvatten. PFAS orsakar inte akuta hälsoproblem men ämnena lagras länge i kroppen. Om man dricker vatten med höga halter av PFAS under lång tid riskerar man att överskrida de nivåer som misstänks påverka hälsan.

LÄS OCKSÅ: Giftiga ämnen kan lämna kroppen snabbare än man trott

Påverkar immunförsvaret
Höga halter av de PFAS-ämnen som nu bedömts kan påverka till exempel immunförsvaret, kolesterolhalter, leverenzymer och födelsevikten. Enligt Livsmedelsverket får de allra flesta i Sverige i dag i sig mindre PFAS än det värde Efsa föreslår. Men på de platser där dricksvattnet förorenats av höga halter kan värdet överskridas.

LÄS OCKSÅ: Hormonstörande ämnen i vanliga hudvårdsprodukter

Åtgärdsgräns kommer behöva ses över
Livsmedelsverket rekommenderar i dagsläget kommunerna att sänka halterna av PFAS-ämnen i dricksvattnet så mycket som möjligt om de är över 90 nanogram per liter vatten – en så kallad åtgärdsgräns. Med Efsas förslag kan den gränsen behöva ses över och Livsmedelsverket följer nu upp en tidigare undersökning bland landets kommuner för att se vilka halter PFAS det finns i Sveriges dricksvatten i dagsläget.

Samtidigt arbetar EU med att fastställa gränsvärden för en mängd olika PFAS i dricksvatten i ett dricksvattendirektiv. Detta direktiv anger vad ett land minst måste uppfylla. Något som gör det möjligt för Sverige att i fortsättningen använda sig av strängare gränsvärden.

Av redaktionen

Annons
Fakta

Fakta om PFAS

PFAS (poly- och perfluorerade alkylsubstanser) är ett samlingsnamn för en stor grupp ämnen. De förekommer inte naturligt, utan började framställas i mitten av 1900-talet på grund av sina speciella kemiska egenskaper. De största källorna till PFAS i mat är enligt Efsa dricksvatten, fisk, frukt och ägg.
Källa: Livsmedelsverket

Annons
Annons