Foto: Ateljé Photos 4 U

Efter cancern – med näringen kom livskraften tillbaka

Madeleine Erichsen

Ålder: 38 år.
Bor: Hallstahammar.
Yrke: Driver hundfrisörsalong i Västerås tillsammans med två vänner.
Familj: Sambon Thomas 34 år, barnen Junie, 14 år och Billy 2,5 år och två hundar.
Om framtiden: Jag har lärt mig att leva i nuet och tittar inte så långt framåt. Jag kan bara påverka framtiden genom de beslut jag fattar just nu och jag försöker leva sunt och skratta så mycket som möjligt.

Efter en 13 timmar lång operation vaknade Madeleine Erichsen, 38, upp utan överkäke. Cancern som man trodde var lokaliserad till några få tänder hade spridit sig i munnen och kirurgerna fick fälla ner tinningen som ett skydd mellan näsa och mun. Operationen räddade hennes liv – men gjorde det svårt att äta och Madeleine blev trött och håglös. Med en näringsdryck baserad på magnifood, ett synergikomplex av olika växter och örter återvände äntligen livskraften.

Den 30 september 2014 fick Madeleine Erichsen i Hallstahammar den glada nyheten att hon var gravid. Bara dagen efter kom chockbeskedet – värken i käken och näsblodet visade sig vara cancer i spottkörteln och för att klara operation och eftervården var hon tvungen att göra abort.
– Under hösten 2014 mådde jag hur bra som helst, förutom näsblod och värk i munnen och jag hade väl aldrig kunnat drömma om att jag skulle få cancer och dessutom en så ovanlig form av cancer. Jag fick tid för operation i Köpenhamn och när jag vaknade upp var delar av mitt ansikte bortopererat. Kirurgerna skulle bara avlägsna tre-fyra tänder men istället togs hela överkäken bort. Tumören hade spridit sig mer än vad man sett på röntgen och därför fick man göra ett betydligt större ingrepp, berättar Madeleine.

LÄS OCKSÅ: Näringsmedicinaren: "Du är vad du äter, smälter och absorberar

Förlorade smaksinnet
Det är ganska sällsynt att drabbas av cancer i munnen, svalget och näsan, och det drabbar oftast män över 50 år som är rökare. Spottkörtlarna, där Madeleine fick cancer, sitter under käken och tungan samt vid örat och det är dessa körtlar som producerar saliv. När vi får påssjuka är det spottkörtlarna som sväller och ömmar.

 

Trots det stora ingreppet i Madeleines ansikte syntes det knappt att kirurgerna flyttat tinningen som skydd mellan näsa och mun och som ersättning för gommen. Att ansiktet sedan sjönk ihop på ena sidan berodde på att Madeleine strålades 35 gånger under en månad vilket medförde att de mjuka vävnaderna i munnen och på kinden dog. Ett halvår senare hade skadorna i ansiktet läkt och Madeleine har sina löständer så att hon kan prata.
– När jag tar ut löständerna ser jag ut som en gammal tant! Men jag överlevde cancern och jag har en underbar sambo och två härliga barn. Missförstå mig inte nu, men jag tänker att ”shit happens” och därför skaffade jag en tatuering där det står, ”the show must go on” och lite så förhåller jag mig till det som hänt, säger Madeleine.

LÄS OCKSÅ: Sjöbergpriset till cancerbehandling med A-vitamin och arsenik

Flytande föda via PEG
Hon kan bara öppna munnen en och en halv centimeter och det gör det svårt för Madeleine att äta. Hon kan inte heller föra käken fram och tillbaka, vilket gör det besvärligt att tugga. Eftersom spottkörtlarna producerar saliv så har salivproduktion kraftigt försämrats och gör henne torr i munnen.

Efter strålbehandlingen tappade Madeleine smakförnimmelsen och därigenom matlusten. Hon försökte äta, men det tog tid och den mesta maten smakade ingenting alls. Och kände hon någon smak, som när hon försökte äta pizza, då var smakintrycket bara likt en bit torr pappkartong. Hon förlorade snabbt vikt och fick en PEG-kateter inopererad för att få mat och näring i flytande form.
– Jag levde på sjukhusets illasmakande näringsdrycker och till slut stod jag inte ut med dem och krävde att få en PEG. Men mitt i allt elände efter att läkarna avlägsnat cancern var jag gravid igen. Och det bara tre månader efter sista strålbehandlingen. När Billy föddes i december 2015 togs PEG:en ut igen eftersom matlusten hade börjat komma tillbaka. Men två år senare så satte läkarna tillbaka den för då hade jag tröttnat på näringsdryckerna igen, säger Madeleine.

LÄS OCKSÅ: Nya rön: Rabarber kan halvera antalet cancerceller på 48 ... 

Näringspulvret mixas i maten
Den här gången ratade hon näringsdryckerna och skapade sin egen flytande föda genom att köra all mat i en mixer. Men trots att hon mosade grönsaker, frukter, fett, proteiner och kolhydrater så kände sig Madeleine fortfarande trött och hängig och insåg att hon måste hitta mer och koncentrerad näring som gav henne energi att orka med sitt liv. Då blev hon tipsad om Life Drink, ett pulver som innehåller en stor mängd fytonäringsämnen, spårämnen, proteiner, enzymer, mjölksyrebakterier, fettsyror, fibrer och annat från naturen. De flesta bär, örter och växter i produkten är frystorkade, vilket gör att deras bioaktivitet bevaras. Sammansättningen kallas för magnifood, och främjar upptaget av ämnena i kroppen vilket ger en bättre effekt.
– Jag kände med en gång att det hände något i kroppen när jag tog drinken. Det var som om jag tankade livskraft. Jag blandar ner pulvret i den övriga maten eller gör en smoothie och eftersom jag nu blivit piggare, gladare och fått tillbaka mitt goda humör så förstår jag att Life Drink innehåller en sammansättning av näring som min kropp snabbt kan tillgodogöra sig. Det är stor skillnad på min ork jämfört med innan, och nu har jag äntligen fått kraft att börja styrketräna igen, säger Madeleine.

Synergikomplex av örter
Magnifood är ett synergikomplex bestående av olika växter och örter som är färskt frystorkade. Magnifood skapar en miljö i kroppen så att näringen från det du äter verkligen tas upp och att full synergieffekt kan uppstå. Det är alltså inte örternas mer kända egenskaper man är ute efter utan specifika fytonäringsämnen och inte minst de olika enzymerna. Synergikomplexet  finns idag i produkter från Terranova och det förbereder kroppens biokemiska mottaglighet av vitaminerna, mineralerna och de andra näringsämnena som finns i produkterna.

 

Största delen av ingredienserna är ekologiskt producerade och de har frystorkats nästan omgående efter skörd. Detta för att säkerställa att den biokemiska strukturen och enzymerna bevaras. Så fort de frystorkade örterna kommer i kontakt med vätska blir enzymerna aktiva och motsvarar färska örters bioaktivitet.

LÄS OCKSÅ: Vad kan jag äta för bättre läkning efter operation? 

Lever i nuet
Var Madeleines kämpaglöd kommer ifrån, det vet hon inte riktigt. Men efter att ha tagit sig igenom en besvärlig skilsmässa fick hon en livsgnista som hjälpte henne igenom den svåra cancertiden. Hon startade en blogg som beskriver hennes resa genom cancer, abort och ny graviditet. Tanken med bloggen var att kunna förmedla att vi människor faktiskt har mer styrka än vad vi tror, en kraft som vaknar till liv när man går igenom något riktigt svårt och kanske tycker att man nått botten.
– Jag älskar mat och har sörjt att inte kunna äta. Visst äter jag och dricker lite grand om vi går ut på restaurang, men det är inte längre någon njutning, eftersom det inte smakar och tar sådan tid. Jag har en stark och positiv mamma och en lika stark mormor. De har varit mina ideal. Men även min lilla dotter Junie är en förebild. Hon tillät mig aldrig att skämmas för mitt nya tilltufsade utseende utan drog ut mig bland folk så fort jag bara orkade. Det var inte länge sedan jag fick reda på att jag har metastaser i lungorna. Ett tillstånd man inte kan göra något år. Men de växer långsamt och om det måste åtgärdas ja, då får vi se vad som händer då. Just nu mår jag bra, riktigt bra. Det är allt som räknas, säger Madeleine.

Av Inger Palm

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Madeleine Erichsen

Ålder: 38 år.
Bor: Hallstahammar.
Yrke: Driver hundfrisörsalong i Västerås tillsammans med två vänner.
Familj: Sambon Thomas 34 år, barnen Junie, 14 år och Billy 2,5 år och två hundar.
Om framtiden: Jag har lärt mig att leva i nuet och tittar inte så långt framåt. Jag kan bara påverka framtiden genom de beslut jag fattar just nu och jag försöker leva sunt och skratta så mycket som möjligt.

​Magnifood

• ger bättre upptag, biotillgänglighet och effekt av produktens näringsämnen
• ger ett brett utbud av fytonäringsämnen som ökar produktens effektivitet
• innehåller ämnen som förbättrar det totala innehållet av näringsämnen
• skyddar ingredienserna från oxidativ skada

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Här växer världens starkaste antioxidant

TV

I gröna vattenpölar på små kobbar och skär i Stockholms skärgård frodas en liten alg som har förmågan att bilda en av världens starkaste antioxidanter – astaxanthin. Kurera har träffat Åke Lignell, forskningschef på AstaReal, för att tala om den svenska upptäckten av algen, om vad antioxodanter gör i kroppen och betyder för oss – och om vad just astaxanthin, det ämne som färgar laxens kött rosa, har för effekt i våra kroppar. 

Läkaren Peter Martin arbetar med funktionsmedicin

Intervju

Det var hans egna hälsa – eller snarare ohälsa som förde in läkaren Peter Martin på rätt spår. Efter att ha gått in i väggen blev han tipsad om att bland annat lägga om kosten, något som gjorde susen där inget annat fungerat. Det väckte intresset hos Peter för funktionsmedicin – en metod han numera använder när han behandlar sina patienter.

 

Koriander kan bidra till att stoppa epileptiska anfall

Forskning

Koriander är en populär krydda som även har använts inom folkmedicinen i tusentals år, bland annat som kramplösande medel vid epilepsi. Nu kan forskning för första gången förklara förklara vad det är som gör att det fungerar. Koriander har även många andra hälsofrämjande effekter enligt forskarna.

Snart slut med PFAS i danska matförpackningar

Eko/miljö

De är osynliga men finns i allt från pizzakartonger till vandringskängor och soffdynor. I vårt grannland Danmark tar man i men hårdhandskarna och förbjuder från och med 1 juli 2020 högfluorerade ämnen i alla livsmedelsförpackningar rapporterar TT. Så från juli nästa år kan danskarna njuta av hämtmat utan att behöva riskera få i sig hormonstörande ämnen.

Paul Svensson: “Att slänga mat är det dummaste vi kan göra”

Eko/miljö

Den populära TV-kocken Paul Svensson drev nyligen Retaste en Popup-restaurang helt inriktad på att laga gourmetmat på råvaror som livsmedelsbutiker ämnat kassera för att visa att det finns ett annat, mer hållbart sätt att förhålla sig till mat. Nu kommer han ut med boken "Rädda maten" fullmatad med tips för minskat matsvinn och goda recept,

 

Hudexperten: Så stöttar du huden vid viktnedgång

Hud

Många är rädda för att få slapp hud när de går ned i vikt. Problemet med många dieter är att de inte tar hänsyn till hudens behov menar Kureras hudexpert Johanna Bjurström som tipsar om vad man kan göra för att stötta huden i processen och minska risken att få hängande hud.

Rotfruktsnästen med ägg

Recept

I dessa nästen gömmer sig ett ägg, precis som i ett riktigt fågelbo, detta recept på en modern version av rösti kommer från den vegetariska kokboken "Little green kitchen". Gör nästena genom att svarva råa rotsaker, vända dem i olja och lägga dem i små högar på en plåt. 

 

Ketogen kost som behandling för barn med epilepsi

Forskning

Cirka en tredjedel av alla barn med epilepsi svarar inte tillräckligt bra på läkemedelsbehandling. På Akademiska barnsjukhuset i Uppsala används sedan ett år kostbehandling med ketogen kost som ett behandlingsalternativ. Metoden är ingalunda ny utan har använts redan på 1920-talet då det saknades läkemedel mot sjukdomen.

 

Kureras hudexpert: Därför ska du använda ögonkräm

Hud

Kanske tillhör du dem som sneglat på de små tuberna med ögonkräm och undrat vad de ska vara bra för? Många smörjer inte alls eller så använder man sin vanliga ansiktskräm även runt ögonen. Men det finns en poäng med att använda just ögonkräm, förklarar Kureras hudvårdsexpert Johanna Bjurström som tipsar om hur du applicerar på bästa sätt.

Handeln satsar på att lyfta ekologiskt i september

Eko/miljö

I september kommer ekologiska varor ta mer plats i butikerna än annars. Som kund kommer du märka av det i form av mer information, temaveckor och specialerbjudanden. På sina håll kan man även springa på bönder i butiken. EKO-september som är tänkt att bli en årligt återkommande tradition syftar till att öka medvetandet kring ekologisk mat.

 

Två timmar i naturen per vecka gör under för hälsan

Forskning

Det kommer allt mer forskning som styrker att det är bra för oss att vistas i naturen men hittills har vi inte vetat hur länge som krävs för att vi ska tillgodogöra oss de välgörande effekterna av att tillbringa tid i skog och mark – men nu har forskare kommit fram till att det behövs minst två timmar.