Foto: Ateljé Photos 4 U

Efter cancern – med näringen kom livskraften tillbaka

Madeleine Erichsen

Ålder: 38 år.
Bor: Hallstahammar.
Yrke: Driver hundfrisörsalong i Västerås tillsammans med två vänner.
Familj: Sambon Thomas 34 år, barnen Junie, 14 år och Billy 2,5 år och två hundar.
Om framtiden: Jag har lärt mig att leva i nuet och tittar inte så långt framåt. Jag kan bara påverka framtiden genom de beslut jag fattar just nu och jag försöker leva sunt och skratta så mycket som möjligt.

Efter en 13 timmar lång operation vaknade Madeleine Erichsen, 38, upp utan överkäke. Cancern som man trodde var lokaliserad till några få tänder hade spridit sig i munnen och kirurgerna fick fälla ner tinningen som ett skydd mellan näsa och mun. Operationen räddade hennes liv – men gjorde det svårt att äta och Madeleine blev trött och håglös. Med en näringsdryck baserad på magnifood, ett synergikomplex av olika växter och örter återvände äntligen livskraften.

Den 30 september 2014 fick Madeleine Erichsen i Hallstahammar den glada nyheten att hon var gravid. Bara dagen efter kom chockbeskedet – värken i käken och näsblodet visade sig vara cancer i spottkörteln och för att klara operation och eftervården var hon tvungen att göra abort.
– Under hösten 2014 mådde jag hur bra som helst, förutom näsblod och värk i munnen och jag hade väl aldrig kunnat drömma om att jag skulle få cancer och dessutom en så ovanlig form av cancer. Jag fick tid för operation i Köpenhamn och när jag vaknade upp var delar av mitt ansikte bortopererat. Kirurgerna skulle bara avlägsna tre-fyra tänder men istället togs hela överkäken bort. Tumören hade spridit sig mer än vad man sett på röntgen och därför fick man göra ett betydligt större ingrepp, berättar Madeleine.

LÄS OCKSÅ: Näringsmedicinaren: “Du är vad du äter, smälter och absorberar

 

Förlorade smaksinnet
Det är ganska sällsynt att drabbas av cancer i munnen, svalget och näsan, och det drabbar oftast män över 50 år som är rökare. Spottkörtlarna, där Madeleine fick cancer, sitter under käken och tungan samt vid örat och det är dessa körtlar som producerar saliv. När vi får påssjuka är det spottkörtlarna som sväller och ömmar.

Trots det stora ingreppet i Madeleines ansikte syntes det knappt att kirurgerna flyttat tinningen som skydd mellan näsa och mun och som ersättning för gommen. Att ansiktet sedan sjönk ihop på ena sidan berodde på att Madeleine strålades 35 gånger under en månad vilket medförde att de mjuka vävnaderna i munnen och på kinden dog. Ett halvår senare hade skadorna i ansiktet läkt och Madeleine har sina löständer så att hon kan prata.
– När jag tar ut löständerna ser jag ut som en gammal tant! Men jag överlevde cancern och jag har en underbar sambo och två härliga barn. Missförstå mig inte nu, men jag tänker att ”shit happens” och därför skaffade jag en tatuering där det står, ”the show must go on” och lite så förhåller jag mig till det som hänt, säger Madeleine.

LÄS OCKSÅ: Sjöbergpriset till cancerbehandling med A-vitamin och arsenik

Flytande föda via PEG
Hon kan bara öppna munnen en och en halv centimeter och det gör det svårt för Madeleine att äta. Hon kan inte heller föra käken fram och tillbaka, vilket gör det besvärligt att tugga. Eftersom spottkörtlarna producerar saliv så har salivproduktion kraftigt försämrats och gör henne torr i munnen.

Efter strålbehandlingen tappade Madeleine smakförnimmelsen och därigenom matlusten. Hon försökte äta, men det tog tid och den mesta maten smakade ingenting alls. Och kände hon någon smak, som när hon försökte äta pizza, då var smakintrycket bara likt en bit torr pappkartong. Hon förlorade snabbt vikt och fick en PEG-kateter inopererad för att få mat och näring i flytande form.
– Jag levde på sjukhusets illasmakande näringsdrycker och till slut stod jag inte ut med dem och krävde att få en PEG. Men mitt i allt elände efter att läkarna avlägsnat cancern var jag gravid igen. Och det bara tre månader efter sista strålbehandlingen. När Billy föddes i december 2015 togs PEG:en ut igen eftersom matlusten hade börjat komma tillbaka. Men två år senare så satte läkarna tillbaka den för då hade jag tröttnat på näringsdryckerna igen, säger Madeleine.

LÄS OCKSÅ: Nya rön: Rabarber kan halvera antalet cancerceller på 48 … 

Näringspulvret mixas i maten
Den här gången ratade hon näringsdryckerna och skapade sin egen flytande föda genom att köra all mat i en mixer. Men trots att hon mosade grönsaker, frukter, fett, proteiner och kolhydrater så kände sig Madeleine fortfarande trött och hängig och insåg att hon måste hitta mer och koncentrerad näring som gav henne energi att orka med sitt liv. Då blev hon tipsad om Life Drink, ett pulver som innehåller en stor mängd fytonäringsämnen, spårämnen, proteiner, enzymer, mjölksyrebakterier, fettsyror, fibrer och annat från naturen. De flesta bär, örter och växter i produkten är frystorkade, vilket gör att deras bioaktivitet bevaras. Sammansättningen kallas för magnifood, och främjar upptaget av ämnena i kroppen vilket ger en bättre effekt.
– Jag kände med en gång att det hände något i kroppen när jag tog drinken. Det var som om jag tankade livskraft. Jag blandar ner pulvret i den övriga maten eller gör en smoothie och eftersom jag nu blivit piggare, gladare och fått tillbaka mitt goda humör så förstår jag att Life Drink innehåller en sammansättning av näring som min kropp snabbt kan tillgodogöra sig. Det är stor skillnad på min ork jämfört med innan, och nu har jag äntligen fått kraft att börja styrketräna igen, säger Madeleine.

Synergikomplex av örter
Magnifood är ett synergikomplex bestående av olika växter och örter som är färskt frystorkade. Magnifood skapar en miljö i kroppen så att näringen från det du äter verkligen tas upp och att full synergieffekt kan uppstå. Det är alltså inte örternas mer kända egenskaper man är ute efter utan specifika fytonäringsämnen och inte minst de olika enzymerna. Synergikomplexet  finns idag i produkter från Terranova och det förbereder kroppens biokemiska mottaglighet av vitaminerna, mineralerna och de andra näringsämnena som finns i produkterna.

Största delen av ingredienserna är ekologiskt producerade och de har frystorkats nästan omgående efter skörd. Detta för att säkerställa att den biokemiska strukturen och enzymerna bevaras. Så fort de frystorkade örterna kommer i kontakt med vätska blir enzymerna aktiva och motsvarar färska örters bioaktivitet.

LÄS OCKSÅ: Vad kan jag äta för bättre läkning efter operation? 

Lever i nuet
Var Madeleines kämpaglöd kommer ifrån, det vet hon inte riktigt. Men efter att ha tagit sig igenom en besvärlig skilsmässa fick hon en livsgnista som hjälpte henne igenom den svåra cancertiden. Hon startade en blogg som beskriver hennes resa genom cancer, abort och ny graviditet. Tanken med bloggen var att kunna förmedla att vi människor faktiskt har mer styrka än vad vi tror, en kraft som vaknar till liv när man går igenom något riktigt svårt och kanske tycker att man nått botten.
– Jag älskar mat och har sörjt att inte kunna äta. Visst äter jag och dricker lite grand om vi går ut på restaurang, men det är inte längre någon njutning, eftersom det inte smakar och tar sådan tid. Jag har en stark och positiv mamma och en lika stark mormor. De har varit mina ideal. Men även min lilla dotter Junie är en förebild. Hon tillät mig aldrig att skämmas för mitt nya tilltufsade utseende utan drog ut mig bland folk så fort jag bara orkade. Det var inte länge sedan jag fick reda på att jag har metastaser i lungorna. Ett tillstånd man inte kan göra något år. Men de växer långsamt och om det måste åtgärdas ja, då får vi se vad som händer då. Just nu mår jag bra, riktigt bra. Det är allt som räknas, säger Madeleine.

Av Inger Palm

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Madeleine Erichsen

Ålder: 38 år.
Bor: Hallstahammar.
Yrke: Driver hundfrisörsalong i Västerås tillsammans med två vänner.
Familj: Sambon Thomas 34 år, barnen Junie, 14 år och Billy 2,5 år och två hundar.
Om framtiden: Jag har lärt mig att leva i nuet och tittar inte så långt framåt. Jag kan bara påverka framtiden genom de beslut jag fattar just nu och jag försöker leva sunt och skratta så mycket som möjligt.

​Magnifood

• ger bättre upptag, biotillgänglighet och effekt av produktens näringsämnen
• ger ett brett utbud av fytonäringsämnen som ökar produktens effektivitet
• innehåller ämnen som förbättrar det totala innehållet av näringsämnen
• skyddar ingredienserna från oxidativ skada

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

olika strumpor

Rocka gärna sockorna – men tänk på det här

Krönikan

Susanne Wide skriver om en annan aspekt av  "rocka sockorna" – och uppmanar föräldrar och övriga vuxna att ta tillvara dagen som (ännu) en chans att prata med sina barn om att kanske låta flickan som gungar ensam att få vara med, eller se den lilla pojken som kastar sten för sig själv i ett hörn. Och som gör det just för att de är, eller av någon anledning anses, annorlunda... Något som i verkligheten tyvärr bara är konstigt och allt annat än okej, menar hon.

Du rockar väl sockorna? Det här är Downs syndrom

Du rockar väl sockorna? Det här är Downs syndrom

Allmänt

Varje år föds omkring 120 barn med Downs syndrom i Sverige. Det motsvarar ett barn på cirka 800 födslar och är den vanligaste kromosomavvikelsen.  FN har utlyst 21 mars till Internationella Världsdagen för Downs syndrom. Dagen har blivit synonym med fenomenet "Rocka sockorna", där många sätter på sig eller barnen olika strumpor – för att hylla människors olikheter och stå upp för vårt lika värde.

Tävla och vinn boken “Den växtbaserade kosten”

Tävling

Tävla och vinn boken "Den växtbaserade kosten" där du kan lära dig mer om fördelarna av att äta växtbaserat från läkaren Tobias Schmidt Hansen och dietisten Maria Felding. I boken tar de upp myter och missförstånd och besvarar de vanligaste frågorna om vad det innebär att äta växtbaserat samt ger en praktisk introduktion.

Lär känna de fyra olika sömnfaserna

Hälsa

Visste du att alla människor går igenom fyra olika faser av sömn och att vi gör detta i cykler på mellan 90 och 120 minuter - flera gånger per natt? Sömnforskaren Christian Benedict förklarar allt om de fyra sömnfaserna.

Hjärnträning hjälper utmattade

Forskning

Många som drabbas av utmattningssyndrom får också problem med minne och koncentration. Nu visar ny forskning att det är möjligt att förbättra sina kognitiva funktioner – och att detta även kan ha positiva effekter på återhämtningsförloppet.

sågspån och trästockar

Sågspån – den nya maten?

Forskning

Nu ska sågspån och halm omvandlas till livsmedel.  Det är Miljö- och energidepartementet som nu gör en mångmiljonsatsning på klimatsmart mat – närmare bestämt på ett forskningsprojekt där trä ska göras ätbart genom fermentering. Satsningen skulle i förlängningen kunna innebära vinster för Sveriges skogs- och lantbruk.

3 superknep vid förkylning

3 superknep vid förkylning

Förkylning

Vid den här tiden på året, när våren står precis bakom dörren och vädret ser olika ut från dag till dag, är det lätt att bli förkyld. Vilket många gånger faktiskt är helt onödigt.  För de virushämmande knepen finns där – och ser man bara till att ta hand om sig i övrigt är chansen att hålla sig frisk större än många tror.  Här är infon som hjälper dig på vägen. 

Dansk duo bakom ny bok om växtbaserad kost

Kost

Det ökade intresset för miljö, etik och hälsa har lett till ett växande intresse för veganism och en mer växtbaserad kost. Många frågar sig om det verkligen är hälsosamt att bara äta mat från växtriket, mycket tyder på att de som äter växtbaserat löper lägre risk för många vanliga folksjukdomar. Det menar läkaren Tobias Schmidt Hansen och dietisten Maria Felding som skrivit boken "Den växtbaserade kosten".

“Vinterkräksjukan sprids via luften”

Mage

Det är högsäsong för vinterkräksjukan, och stora som små drabbas. Nu tror forskare att det smittsamma viruset kan transporteras i mycket små vattendroppar. Det gör att det i fortsättningen kan komma att räknas som luftburet och att det kan behövas andra metoder än vi hittills trott för att begränsa spridningen.

ögg

Nu är ägg farligt – igen

Forskning

Först var det farligt, sedan var det inte farligt, sedan var det farligt igen.  Äggens vara eller inte vara som livsmedel har diskuterats i decennier. Anledningen? Jo, huruvida ägget – på grund av sin mängd kolesterol, i främst gulan – är farligt för oss eller inte. Buden har varit olika. De senaste åren har ägg ansetts ofarliga på grund av tesen att kroppen faktiskt förmår kontrollera kolesterolmängden i blodet. Men – nu är de alltså farliga igen, enligt en ny studie presenterad i tidskriften Jama.

D-vitamin

Så länge räcker ditt lager av D-vitamin

Naturlig hälsa

Nu när solen är tillbaka, innebär det att du kan lägga undan burken med D-vitamin? undrar du. Eller tog du kanske aldrig fram den – eftersom du solgassade en hel del när du var i Thailand i julas – och tänker att ditt lager nog fortfarande räcker? Ja, det är inte helt lätt att veta hur det står till med kroppens D-vitamindepåer – så låt oss reda ut saken.

Nu slipper Marita nätter med värmevallningar

Hälsa

När Marita kom in i klimakteriet fick hon kraftiga värmevallningar och orolig sömn. Hon vaknade blöt av svett nästan varje natt. I somras började Marita ta ett växtbaserat läkemedel för klimakteriebesvär och efter ett tag var svettningarna i princip helt borta.

Skönhetspanelen testar: Ansiktsrengöring

Hud

Att tvätta ansiktet är något de flesta gör åtminstone en gång om dagen, vanligen på kvällen då vi vill bli rena från den smuts vi samlat på oss under dagen och ta bort eventuell make-up. Det finns många olika sorters rengöring att välja på men experter menar att krämer och geler är att föredra framför att tvätta sig med vanlig tvål som riskerar torka ut huden. Kureras skönhetspanel har testat fyra populära märken inom naturlig hudvård och utsett en favorit.

kvinna på soffa tar sig åt ryggen

En av tio har tyst njursjukdom

Allmänt

En av tio svenskar lider av kronisk njursjukdom, en sjukdom som både sänker livskvaliteten och kan bli livshotande. Men de flesta vet inte om att de är drabbad, trots att tidig upptäckt kan leda till att utvecklingen hinner bromsas. Det handlar om en tyst folksjukdom som ofta missas av vården – men helt i onödan, enligt experterna.  Det finns nämligen några enkla sätt att få en indikation på huruvida man är drabbad eller ej. Vilka får du veta mer om här.

Sallad med romantisk touch

Recept

Rödbetor, röda äpple och gojibär sprider ett rosa skimmer över denna enkla men goda sallad, varför inte bjuda på en både nyttig och välsmakande överraskning vid nästa romantiska tillfälle.

öga

Behandling vid glaukom – ögonsjukdomen många missar

Hälsa

Glaukom anses vara en lömsk sjukdom. Förloppet går så långsamt att många inte förstår att de är drabbade. Skulle de få diagnosen i tid skulle de sannolikt lyckas bromsa sjukdomen – som annars riskerar att göra dem blinda.  I och med Världsglaukomveckan 10-16 mars poängterar därför Glaukomförbundet vikten av att kontrollera sina ögon regelbundet – och Kureras näringsexpert Zarah Öberg tipsar om naturliga knep som kan förbättra läget för dem som fått sjukdomen konstaterad.

kvinna med selleriknippe och sellerijuice i glas

Hört talas om trenden sellerijuice? Detta sägs det vara bra för

Trendspaning

Din syster gör det, Robert DeNiro gör det, till och med din läkare gör det. Din granne gör det däremot ABSOLUT inte, avfärdar det tvärtom bestämt som en myt. Plötsligt har selleri, eller snarare sellerijuice, blivit någonting superhypat. Men varför har det blivit en sådan enorm hälsotrend, vad sägs sellerijuice vara så bra för – och hur ska man egentligen förhålla sig till hela grejen? Kurera har tittat närmare på sellerijuice-trenden, en av senare års absolut största virala hälsohyper.

Carl Schlyter: “Minskade klyftor förbättrar hälsan”

Kurera debatt

Debatten kring sjukvård handlar ofta om hur vi behandlar ohälsa. Vi behöver mer resurser, fler sjuksköterskor och hur vården ska organiseras blir till ändlösa debatter. Mer sällan talar vi om hur individen kan förebygga ohälsa. Träning för äldre, bättre kosthållning, minskad stress i arbetslivet. Allra mest sällan talar vi om hur samhällsstrukturer kan skapa ohälsa. Det vill Carl Schlyter partiledare för det nybildade partiet Vändpunkt ändra på.

Forskning stödjer naturens läkande krafter

Eko/miljö

Naturens inverkan på vår hälsa studeras flitigt, och resultaten talar ett samstämmigt språk. Både grönska och närhet till vatten bidrar starkt till vårt välmående och är därför viktiga att ha tillgång till och helst så nära som möjligt enligt svenska forskare.

kvinna vid kontorsbord

16:06-rörelsen: “Vi kan inte vänta 25 år till på jämställda löner”

Politik

Trots att många lever i tron att Sverige är ett jämställt land ligger kvinnors löner fortfarande i genomsnitt 11,3 procent lägre än mäns. Dessutom är Sverige långt ifrån jämlikt när det gäller fördelningen av föräldrapenning- och vabbdagar, något som i förlängningen även det får stora ekonomiska konsekvenser för kvinnorna. "Vi kräver att regering, arbetsgivare och arbetsmarknadens parter vidtar nödvändiga åtgärder för att jämna ut dessa skillnader och att det görs nu", säger Carina Ohlsson, S-kvinnornas förbundsordförande och en av talespersonerna för 16:06-rörelsen, till Kurera.

Jenny hjälper kvinnor att förstå sin menscykel

Gravid/barn

Jenny Koos är sexualhälsorådgivare och föreläsare. Till henne söker sig kvinnor som inte får hjälp i den konventionella vården. Framförallt hjälper Jenny kvinnor att bli gravida, men hon utbildar dem också i hur de på ett naturligt sätt kan undvika att bli gravida.

Första hjälpen för fnasiga nagelband

Hud

Händer och naglar är väldigt utsatta. Kyla, värme, starka tvålar, föroreningar och kemikalier kan göra att huden torkar ut med fnasiga nagelband till följd. Något som kan märkas lite extra när vintern börjar lida mot sitt slut, men ömmande och trasiga nagelband går att läka och genom lite omsorg kan man se till att förhindra problemet. Kureras hudexpert Johanna Bjurström delar med sig av sina bästa tips.

Enkla vardagstips för en hälsosammare kost

Kost

Det finns inte en enda metod, kosthållning eller diet som passar alla. Bästa sättet att hitta rätt kost för dig är att är att testa sig fram enligt nutritionisten Lina Åhlén. Den här gången tipsar hon om hur vi får i oss mer grönsaker.