Annons
Annons

Efter domen: ”Konsumenterna är framtidens vinnare”

Hälsokostföretaget Greatlife.se har vunnit slaget om hur mycket D-vitamin som får finnas i en produkt, följden blir att det återigen kommer att gå att köpa tillskott med exempelvis D-vitamin i högre doser. Patrick Wahlberg VD på Greatlife.se berättar för Kurera varför det var viktigt att driva ärendet.

Redaktionen

19 november, 2018
Efter domen: ”Konsumenterna är framtidens vinnare”
Dela inlägget

Hälsokostföretaget Greatlife Group AB har vunnit slaget om hur mycket D-vitamin som får finnas i en produkt, följden blir att det återigen kommer att gå att köpa tillskott med exempelvis D-vitamin i högre doser. Patrick Wahlberg VD på Greatlife Group AB berättar för Kurera varför det var viktigt att driva ärendet.

För några år sedan gick kommunala livsmedelsinspektörer på olika håll i landet ut och stoppade försäljningen av vissa kosttillskott med motiveringen att halterna var för höga. Ett av företagen som drabbades var Greatlife Group som förbjöds sälja en D-vitaminprodukt, något de inte accepterade. Företaget har drivit ärendet ända upp i Högsta förvaltningsdomstolen, där de förra veckan vann en seger som gynnar många – inte minst konsumenten enligt företagets VD Patrick Wahlberg.

Lång väg till prejudicerande dom
Den 27 februari 2015 beslutade Miljö- och stadsbyggnadsnämnden i Nacka kommun att hälsokostföretaget Greatlife.se inte fick sälja vitamin D3 i dosen 5000 IU (125 µg) av märket Innate respons med motivationen att dosen var för hög. Domen överklagades till förvaltningsrätten som valde att gå på kommunens linje, därefter överklagades domen till kammarrätten som även den valde att gå på kommunens linje. Slutligen överklagades domen till Högsta förvaltningsdomstolen som däremot, i enlighet med EU-lagen, bedömde att Nacka kommun saknade erforderligt författningsstöd i livsmedelslagstiftningen för att ingripa och dömde till fördel för Greatlife Group.
– Eftersom Högsta förvaltningsdomstolen är högsta instans i Sverige kommer domen förhoppningsvis vara prejudicerande, det vill säga vägledande för underinstanserna, säger Patrick Wahlberg till Kurera.

LÄS OCKSÅ: “Politiker satsa på hälsa – inte bara på sjukdom”

Varför var det viktigt att driva det här ärendet?
– Det var viktigt att driva är ärendet för att Nacka kommun gjort fel och faktiskt saknade erforderligt författningsstöd i livsmedelslagstiftningen. Dessutom var det viktigt eftersom det, för oss i ett tidigt skede, och för allmänheten efter domen från Högsta Förvaltningsdomstolen, stod klart att både Förvaltningsrätten och Kammarrätten saknat kunskap att hantera ett så komplext ärende. Det är nu styrkt bortom alla rimliga tvivel, även för allmänheten, att underinstanserna inte haft den kompetens som krävs i vårt ärende.

– Det visste vi och det var viktigt att även allmänheten nu fått denna insikt. Vidare var det viktigt att driva ärendet vidare eftersom det pågår flera liknande ärenden i landet; kommuner i landet driver ärenden som saknar erforderligt författningsstöd i livsmedelslagstiftningen mot andra seriösa företag i branschen och det drabbar i slutändan konsumenten.

Vad händer nu?
– Vi kommer att ta in produkten omgående.

LÄS OCKSÅ: D-vitaminbrist kan orsaka allvarliga sjukdomar

Vad har det för betydelse?
– Det här har oerhört stor betydelse eftersom Högsta förvaltningsdomstolen är högsta instans i Sverige och domen förhoppningsvis kommer att bli prejudicerande.
Enligt Patrick skickar det en stark signal om att de felaktigheter som flera kommuner – inte av illvilja utan av okunskap – har ägnat sig åt under ganska lång tid, inte längre får förekomma.

Hur påverkas framtida arbete?
– Vårt framtida arbete kommer inte att påverkas speciellt mycket av den här domen. Vi har nischat in oss på marknadens mest exklusiva och högkvalitativa produkter och vi kommer att fortsätta att arbeta med dem. Det är konsumenterna som är framtidens vinnare eftersom de nu kan få tillgång till bra och säkra kosttillskott.

LÄS OCKSÅ: Vitaminer hjälper oss att leva friska längre

Finns det fler punkter värda att ta strid för inom området?
– De utan tvekan viktigaste punkterna att ta strid för är att alla företag i branschen behandlas lika, det vill säga att bedömningar inte sker på kommunnivå utan på nationell nivå, att rekommendationer från EFSA ses som just riktlinjer och inte lagar och att om Livsmedelsverket vill utfärda maxnivåer måste det ske på ny och uppdaterad nutritionsforskning.

Välkomnar kontroller
Då mängden D-vitamin visat sig variera och inte alltid överensstämmer med angiven mängd skulle Patrick även välkomna att kosttillskott kontrolleras och att de kosttillskott som inte är bra eller säkra beläggs med saluförbud.
­– Det var bara så ironiskt att en produkt från ett av världens bästa märken belades med saluförbud avslutar Patrick.

Bertil Wosk grundare av hälsokostföretaget Holistic som även de drabbades skriver på Facebook med anledning av domen:
”Detta är väldigt viktigt. Det innebär att ingen kommun i Sverige eller Livsmedelsverket längre kan stoppa D-vitamin 5000 IE. Och faktum är att de inte kan stoppa någon produkt alls med hänvisning till att det är för höga halter av vitaminer och mineraler.”

Av Nina Törmark

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Annons