Annons
Annons

Efter utbrändhet och stroke – nu har Tanja lärt sig vikten av att pausa

Skratta och pausa – det heter Tanja Dyredands bok som kom ut i dagarna. Rakt upp och ned och utan krusiduller. Men för Tanja har livet inte alltid handlat om att skratta och pausa – tvärtom. Faktum att det fanns en tid då ordet pausa knappt fanns i Tanjas vokabulär.

Redaktionen

27 oktober, 2019
Efter utbrändhet och stroke – nu har Tanja lärt sig vikten av att pausa
Dela inlägget

Skratta och pausa – det heter Tanja Dyredands bok som kom ut i dagarna. Rakt upp och ned och utan krusiduller. Men för Tanja har livet inte alltid handlat om att skratta och pausa – tvärtom. Faktum att det fanns en tid då ordet pausa knappt fanns i Tanjas vokabulär.

Under många år i Stockholms mediavärd pressade sig Tanja hårt för att hinna med alla uppdrag och som frilansande journalist tackade hon sällan nej till nya. För Tanja som dessutom hade familj blev det till slut en ohållbar situation.
– Jag hade mellan sju och åtta jobb samtidigt och lyssnade inte in kroppen överhuvudtaget.
Utbrändheten blev snart ett faktum men inte bara det, Tanja drabbades även av en stroke.
– Kroppen försökte säga att jag skulle bromsa, säger Tanja och berättar att hon året innan stroken åkt in på sjukhus med ambulans ett flertal gånger med bland annat hjärtflimmer.
– Men jag tog det inte lugnt, utan jag bara körde på. Till slut sade kroppen ifrån med besked.

Har alltid haft mycket energi
Det var inte bara renodlad ambition eller överlevnadstress som gjorde att Tanja hade så många järn i elden vid tiden för sitt insjuknande. Hon har alltid haft mycket energi och ända sedan barnsben varit ivrig och haft svårt att stilla sig som hon uttrycker det.
– Det är egentligen aldrig någon annan som drivit på mig, bara jag själv, säger Tanja som säger att hon led av ”duktiga flickansyndromet” och var sin egen inre mobbare.
– Jag värdesatte mig själv helt utifrån prestation och hur mycket jag kunde klara av.
Nu skulle hon snart tvingas lägga om förhållningssätt helt, även om den insikten inte kom direkt.

LÄS OCKSÅ: Åsa lämnade ekorrhjulet – och skrev en bok om det

Höll tyst om stroken till en början
Då stroken inte gav några yttre synbara tecken, kunde Tanja till en början dölja faktumet för sina chefer och uppdragsgivare då hon var rädd att förlora jobb. Hon berättade inledningsvis inte heller för sin dotter eller ens sina egna föräldrar, en tid var det bara hennes man, motorjournalisten Joakim Dyredand som kände till hur det var ställt.
– Jag var rädd för att förlora uppdrag och visa mig svag, jag berättade inte för någon.

Fick jobba hemifrån i sin egen takt
Men det dröjde inte länge innan Tanja ändå tog bladet från munnen och berättade för sin dåvarande chef som tog det hela bra. Tanja fick möjlighet att jobba hemifrån, utifrån sina egna förutsättningar och slapp på så sätt sjukskrivning, och hennes farhågor att vara utbytbar kom på skam. Men Tanja kände att hon behövde ändra sitt sätt att leva. Utbrändheten och stroken var hårda lärare och Tanja som hållit på med yoga tidigare, även om det då främst rörde sig om mer prestationsinriktade och fysiskt krävande former av yoga tog nu upp bekantskapen igen. Men den här gången i en betydligt mer skonsam form. Tanja hittade till den Medicinska yogan som blev ett utmärkt rehabiliteringsverktyg som hjälpte henne handskas med sviterna av stroken och utbrändheten.
– Jag har länge varit inne på det österländska tänket och ser kroppen som en helhet säger Tanja som menar att mindfullness och yoga blev hennes räddning.
– Det ihop med leendet och skrattet blev min rehabilitering.
Idag är hon bland annat utbildad yogalärare och ger yogaklasser hemma i Vänliga villan som hon kallar sitt hem i Edsbro i Roslagen utanför Stockholm. En annan följd blev nämligen att familjen så småningom valde att lämna Stockholm för en betydligt lugnare mer lantlig livsmiljö.

LÄS OCKSÅ: Tanja Dyredand: “Att tom-glo borde stå på allas bucket list”

Svår omställning
Det kan låta som en behaglig tillvaro men omställningen var inte helt enkel för någon som Tanja som varit helt uppslukad av och identifierad med sitt jobb.
– Jag var tvungen på något sätt att börja om, säger Tanja som förklarar att det kändes som att förlora sig själv helt.

Stroke kan drabba på olika sätt förklarar Tanja och berättar att det i hennes fall främst kom att påverka minnet och ordförrådet.
– Jag har fortfarande afasi och kan ha svårt att komma ihåg vad vanliga saker heter.
Hon drabbades också av depression och extrem trötthet.
– De mörka tankarna efteråt var det värsta.

Hittade skrattet av en slump
Att hon fick upp ögonen för skrattets viktiga funktion var lite av en slump, hon hade varit på en yogalektion och hade börjat skratta i en position och kunde inte sluta.
– Jag började tokskratta.
Efteråt upplevde Tanja skrattet som läkande och började genast göra research om skrattets välgörande effekter.
– Hjärnan märker inte skillnad på fejkat skratt och riktigt skratt säger Tanja.
Oavsett varför vi skrattar sätter kroppen igång att producera olika välgörande ämnen som endorfiner och serotonin berättar Tanja som efter det medvetet valde att lägga till mer skratt i sin vardag.
– Här hittade jag min egen medicin, kan man säga.
Och det märks, Tanja har nära till skratt och skrattar ofta under intervjun.

Skratt stimulerar vagusnerven
Tanja började även väva in skrattet i sin yoga och numera är det en del både i den yoga hon lär ut och den hon praktiserar för egen del.

Hon förklarar att en anledning till att skrattet är så viktigt är att det aktiverar vagusnerven. Något hon fokuserar på mycket i sin yogaform då det bidrar till att stimulera till självläkning genom att påverka det parasympatiska nervsystemet. Fördelen är att den går att göra när som helst och var som helst, förklarar Tanja.
– Skrattet är gratis. Andetaget är gratis, det är helt oförställt.
Hon berättar att det finns forskning som visar att stimulans av vagusnerven kan hjälpa vid smärta men även vid ångest och depression.
I boken ”Skratta och pausa” tipsar Tanja om olika övningar med fokus på både skratt och paus, men även andningsövningar som ska vara läkande för hjärnan.

LÄS OCKSÅ: Deckardoktorn Jonas Moström: ”Att läsa böcker är vaccination mot stress”

Tanja Dyredand
Foto: Björn Falkevik

Har lärt sig att det är OK att tacka nej
Idag har Tanja en helt annan tillförsikt och ett helt annat tempo, en stor del av sin tid ägnar hon åt att ta det lugnt.
– Jag tar dagen som den kommer.
Hon har också lärt sig att tacka nej även om den som följer henne i sociala medier lätt kan få intrycket av att hon är väldigt aktiv, något hon förklarar med att hon har en engagerad dotter. Nu är det också mycket aktivitet kring lanseringen av boken men annars prioriterar Tanja sin hälsa och sitt välmående på ett helt annat sätt idag.
– Den största lärdomen jag har gjort är att det faktiskt är OK att inte prestera och att värdesätta det som är, säger Tanja som menar att hon är mer i nuet. Hon värdesätter också lugnet där hon bor och människorna som bor däromkring. Och även om det inte är lika många som har möjlighet att komma på hennes yogaklasser där som det hade varit om hon hållit dem i Stockholm har ändå ordet spridit sig och hon har successivt fått fler deltagare.
– Första gången kom det fyra personer men nu hittar folk.
Det finns både intresse och behov menar Tanja, som lär ut en yogaform som dessutom passar de som arbetar mycket med kroppen och därför kan ha olika krämpor.
– Min yoga är individuellt anpassad och tillåtande och passar alla. Du kan yoga precis som du är säger Tanja.

Borta bra men hemma bäst
Hon har även samarbeten med olika yogastudios i Stockholm och gästar ibland som lärare. Något det kommer bli mer av nu efter att boken släppts.
Men efter Stockholmsbesöken uppskattar Tanja tillvaron i Roslagen ännu mer. Det blir för intensivt med alla människor.
– Det tar mycket mer på hjärnans krafter än man tror, säger Tanja.
Att lägga om livsstil och flytta från Stockholm var en fråga om överlevnad för Tanja, det blev uppenbart att hon inte kunde fortsätta som tidigare. Idag är Tanjas högsta önskan att kunna hjälpa andra med sin historia.
– Jag har nu vigt mitt liv åt att sprida ljus och tipsa om återhämtning på olika sätt.

Av Nina Törmark

Annons
Fakta

Fakta

Namn: Tanja Dyredand
Yrke: Holistisk yogalärare och minfulnesscoach
.
Familj: Maken Joakim Dyredand, motorjournalist och dottern Olivia.
Bor: Edsbro i Roslagen.
Aktuell med: Boken ”Skratta & Pausa – en helande guide” på Pug förlag.
Info: Mer tips från Tanja hittar du på stressaav.nu och på Tanjas Youtube-kanal

Annons
Annons