Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Ko på grön äng blå himmel

Kraftigt ökad efterfrågan på ekologiskt kött

Allt fler konsumenter efterfrågar ekokött.
Försäljningen av ekologiskt och Kravmärkt kött ökade med 30 procent under första halvåret i år, visar statistik från konsultföretaget Ekoweb.

Och efterfrågan på ekologisk kyckling är så stor att den produktion som finns idag inte räcker till. 

Ökat intresse för hälsosam mat är den främsta förklaringen till den stora ökningen, skriver branschtidningen Kött & Chark.

Stor ökning
I Icas butiker var ökningen 52 procent och inom Coop 37 procent.
Axfood kunde notera en ökning med 44 procent. För lågpriskedjan Willys blev dock ökningen hela 57 procent, skriver tidningen Fri Köpenskap.

 

Finns inte nog ”ekokyckling”
Allt fler konsumenter vill ha ekokyckling på matbordet. Nu växer efterfrågan men än så länge finns det knappt någon som faktiskt föder upp kycklingar på ekologiskt vis i landet.

Efterfrågan växer snabbt: "Säljer alltid slut"
Hundratals storväxta kycklingar spatserar på ängen i anslutning till en rad mobila kycklingstallar som ställts upp utanför Johanna Rasmussons gård i skånska Blentarp, skriver TT.
Hon är en av få ekologiska uppfödare som levererar till marknaden.
Enligt Jordbruksverket produceras det cirka 180 000 ekologiska slaktkycklingar per år, vilket motsvarar endast 0,1 procent av svensk kycklingproduktion. Det matchar illa med en efterfrågan som både uppfödare och Krav hävdar växer snabbt.
– Senast i dag träffade jag butiker som sa att de alltid säljer slut på den ekologiska kycklingen, säger Johan Cejie, försäljningschef på Krav vars märkning finns på ekolivsmedel, till nyhetsbyrån.

Men är alla verkligen beredda att betala dubbelt så mycket eller mer för att få ekologisk kyckling?
– Inte alla, men vi har börjat prata om ”ekokonsumenter” som tänker väldigt mycket på vad de handlar och låter värderingarna styra framför plånboken.
Johanna Rasmusson, liksom fyra andra ekologiska uppfödare, levererar under namnet Bosarpkyckling. Det företaget har köpts av jätten Kronfågeln, och nu söker man efter fler som är beredda att föda upp på ekologiskt vis.

Krångligt och dyrt
Maria Donis, vd på branschorganisationen Svensk Fågel, tror dock att en del potentiella uppfödare upplever nuvarande regler för ekologisk uppfödning som både krångliga och dyra. För att våga satsa krävs även lönsamhet, menar hon.
– Om konsumenten är beredd att betala så kan man få lönsamhet i värdekedjan. Det måste ju gå runt för både uppfödare och aktörer inom slakteri och styckning.

 

Enda alternativet
För Johanna Rasmusson i Blentarp är ekokyckling dock det enda alternativet.
– Våra kycklingar har ett gott liv och det märks sannolikt på smaken. Det smakar ju bättre om du vet att djur haft ett gott liv.

Läs mer om hur du  kan hitta ekokött:
Ofta billigare köpa sitt kött direkt från gården

Av RedaktionenSkriv ut artikel


Nytt på Kurera

Paranötter i en skål

Därför är paranötter så nyttiga

Kost

Paranötter är inte bara goda, det är riktigt hälsosamma också. Förutom att de innehåller vitaminer och mineraler så är halten av nyttiga fetter hög. Äter du en paranöt per dag så får du i dig dagsdosen av selen.

Välj rätt olja för just din hud

Hud

Ekologiska oljor utvunna ur frön, kärnor, nötter och frukter kan hjälpa din hud till bättre hälsa och utseende – oavsett om du har problem med torr, känslig eller fet hy. Här tipsar vi om vad som stärker just din hy!

kvinna äter fisk

Fiskolja lindrar inflammerad tarm

Mage

Inflammatoriska tarmsjukdomar som Chrons sjukdom och ulcerös kolit har en sak gemensamt – de kommer i skov. Studier har visat att tillskott av omega-3 kan minska inflammation. – Men var noga med att välja en fiskolja som är stabil och håller hög kvalitet, säger Fredrik Ölander, funktionsmedicinsk terapeut och Kureras expert som varje vecka träffar klienter med besvärliga magar.

 

man och kvinna skrattar

Örten som höjer mannens aptit på livet

Naturlig hälsa

Att känna sig stark, frisk och ung länge – det vill nog alla. Men med ökad ålder blir de allra flesta lite tröttare. Mineraler och växter från naturens apotek kan hjälpa oss att behålla en hel del av ungdomens styrka lite längre. Men finns det något som kan bidra till att mannen kan bibehålla sin ungdoms nivåer av testosteron längre? Kurera frågade örtexperten Jan G Bruhn.

kvinna ligger på rygg med benen i luften

Mineralet som stöttar svullna ben

Hälsa

Stillasittande, långflygningar eller att stå och gå många timmar i sträck kan orsaka svullnad och tyngd i benen, som också gör ont. Alun stimulerar blodcirkulationen och minskar på spänningarna. Kräm med mineralämnet fungerar som en osynlig stödstrumpa – även på bara sommarben.

Ung kvinna tar en selfie med sin hund

Så blir din hund den bästa vän du drömt om

Husdjur

Alice Kassius Eggers är utbildad hundinstruktör och matte till cockerspanieln Ylle. För henne har hundägandet inneburit ett friskare liv både fysiskt och psykiskt. Hennes bok skrev hon för andra som vill att deras hund ska kunna bli den bästa vän de drömt om. 

 

Sval melonrulltårta

Desserter/sötsaker

En oemotståndligt mumsig melonrulltårta! Perfekt att svalka sig med i sommar, eller när du än vill sätta guldkant på dagen. Detta recept är läskande gott och dessutom både veganskt, glutenfritt och sockerfritt. 

Naturliga ämnen som får bukt med problemhy

Naturlig hälsa

Problem med hyn får inte enbart tonåringar med hormonella förändringar. Det drabbar även vuxna, särskilt kvinnor mellan 20 och 40 år. Stress och oro är andra faktorer som också kan skapa obalanser och ge sämre hud. Men det finns ämnen med antibakteriella egenskaper som hjälper problemhy, till exempel pilträd, lakritsrot och trollhassel.

två barn och mat

Så förhindrar du ditt barn att bli överviktig som vuxen

Barn

Övervikt är ett stort problem som drabbar både barn och vuxna. Kosten är en del men att få barn att röra sig kan också vara svårt, tid framför skärmar av olika slag gör att barn rör sig mindre. En studie visar att närmare tre av tio amerikanska barn kommer vara överviktiga när de uppnår 35 års ålder och risken är stor att de förblir överviktiga.

 

kvinna håller i ett knä

Läkeväxter som lindrar artros

Naturlig hälsa

I Sverige har en halv miljon svenskar artros i lederna. Stelhet och värk i lederna blir bättre med hjälp av träning och olika naturliga substanser som grönläppad mussla, nypon, ingefära och gurkmeja lindar smärta och hjälper dig att blir rörligare. Här kommer en genomgång av läkeväxter som ger lindring.

ärtor

Det här visste du inte om ärtor

Kost

Ärtor många hälsoegenskaper, förutom att de är smakrika. Bland annat har de en viktiga roll för aptitkontrollen samt ett högt proteininnehåll. Men du kanske inte visste att ärtan inte är en grönsak.

 

fisk, bröd och grönsaker

Selen i jordarna minskar på grund av klimatförändringar

Kost

Selen är viktig för att du ska må bra. Mikronäringsämnet stöder 25 olika selenberoende enzymer i kroppen. Selen får du bland annat i dig när du äter fisk, nötter, mejeriprodukter och ägg. Men det finns ett stort problem – jordarna i Europa har låga nivåer av det livsviktiga ämnet, och klimatförändringarna gör problemet värre.

kvinna mäter sitt blodtryck

Maten du ska undvika om du vill hålla blodtrycket nere

Kost

Ungefär en av tre svenskar har ett förhöjt blodtryck. Ärftlighet, stress, övervikt och dåliga kostvanor bidrar till högt blodtryck. Den genetiska faktorn går förstås inte att ändra på, men motionerar du, är måttlig med alkohol och låter bli rökning samt har sunda matvanor – då kan du ofta undvika att få problem med blodtrycket. Här är några livsmedel du ska vara försiktig med om du har högt blodtryck – eller du ska undvika för att undvika att drabbas högt blodtryck.

Mullbärsträd

Mullbärsblad kan dämpa sötsug

Vikt

Att vara sockerberoende har blivit vanligt, och många brottas med att låta bli mat med socker – allt från rent godis till kakor, bullar och bröd. Visste du att extrakt från mullbärsblad kan dämpa sötsug.

 

Kvinna med långt hår bakifrån på sommaräng

Så skyddar du sommarhåret naturligt

Naturlig hälsa

Under sommaren utsätter vi håret för både sol, salta och klorfyllda bad och friska vindar på havet. Allt detta sliter på håret. Här delar den gröna frisörmästaren Maria Hellström  med sig av sina bästa tips för ett naturligt friskt, starkt och vackert hår – utan skadliga gifter och kemikalier.