Ko på grön äng blå himmel

Kraftigt ökad efterfrågan på ekologiskt kött

Allt fler konsumenter efterfrågar ekokött.
Försäljningen av ekologiskt och Kravmärkt kött ökade med 30 procent under första halvåret i år, visar statistik från konsultföretaget Ekoweb.

Och efterfrågan på ekologisk kyckling är så stor att den produktion som finns idag inte räcker till. 

Ökat intresse för hälsosam mat är den främsta förklaringen till den stora ökningen, skriver branschtidningen Kött & Chark.

Stor ökning
I Icas butiker var ökningen 52 procent och inom Coop 37 procent.
Axfood kunde notera en ökning med 44 procent. För lågpriskedjan Willys blev dock ökningen hela 57 procent, skriver tidningen Fri Köpenskap.

 

Finns inte nog ”ekokyckling”
Allt fler konsumenter vill ha ekokyckling på matbordet. Nu växer efterfrågan men än så länge finns det knappt någon som faktiskt föder upp kycklingar på ekologiskt vis i landet.

Efterfrågan växer snabbt: "Säljer alltid slut"
Hundratals storväxta kycklingar spatserar på ängen i anslutning till en rad mobila kycklingstallar som ställts upp utanför Johanna Rasmussons gård i skånska Blentarp, skriver TT.
Hon är en av få ekologiska uppfödare som levererar till marknaden.
Enligt Jordbruksverket produceras det cirka 180 000 ekologiska slaktkycklingar per år, vilket motsvarar endast 0,1 procent av svensk kycklingproduktion. Det matchar illa med en efterfrågan som både uppfödare och Krav hävdar växer snabbt.
– Senast i dag träffade jag butiker som sa att de alltid säljer slut på den ekologiska kycklingen, säger Johan Cejie, försäljningschef på Krav vars märkning finns på ekolivsmedel, till nyhetsbyrån.

Men är alla verkligen beredda att betala dubbelt så mycket eller mer för att få ekologisk kyckling?
– Inte alla, men vi har börjat prata om ”ekokonsumenter” som tänker väldigt mycket på vad de handlar och låter värderingarna styra framför plånboken.
Johanna Rasmusson, liksom fyra andra ekologiska uppfödare, levererar under namnet Bosarpkyckling. Det företaget har köpts av jätten Kronfågeln, och nu söker man efter fler som är beredda att föda upp på ekologiskt vis.

Krångligt och dyrt
Maria Donis, vd på branschorganisationen Svensk Fågel, tror dock att en del potentiella uppfödare upplever nuvarande regler för ekologisk uppfödning som både krångliga och dyra. För att våga satsa krävs även lönsamhet, menar hon.
– Om konsumenten är beredd att betala så kan man få lönsamhet i värdekedjan. Det måste ju gå runt för både uppfödare och aktörer inom slakteri och styckning.

 

Enda alternativet
För Johanna Rasmusson i Blentarp är ekokyckling dock det enda alternativet.
– Våra kycklingar har ett gott liv och det märks sannolikt på smaken. Det smakar ju bättre om du vet att djur haft ett gott liv.

Läs mer om hur du  kan hitta ekokött:
Ofta billigare köpa sitt kött direkt från gården

Av Redaktionen


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

rått kött

Fall av böldpest upptäckt i Kina

Övrigt

Just när bekymrade kinesiska forskare varnat för en annan potentiell pandemi orsakad av ett influensavirus hos grisar har en rapport om fall av böldpest kommit från inre Mongoliet. Böldpest är en bakterieinfektion som sprids från råttor och via loppor i form av bett, men också om man äter gnagare.

kvinna sprayar sina ben med myggmedel

Så gör du ditt egna giftfria myggmedel

Naturlig hälsa

Sommaren och värmen är här och bor man i Sverige innebär det också myggtider. Älskar du mygg och att bli myggbiten? Sluta då läs. Ogillar du däremot myggbett och även kemikalier – ja, då följer här några effektiva och naturliga sätt att slippa de irriterande små rackarna.

 

familj som äter

Diamantis Koukouvinos: Så kan du få ordning på din IBS

Hälsa

IBS beskrivs ofta i Sverige som ett funktionellt tarmbesvär som kan yttra sig olika från person till person. Symtomen är framförallt uppblåst mage efter en måltid, smärta och obehag, gaser, diarré eller förstoppning eller en kombination av de båda.– Det är inte svårt att få ordning på IBS om man vet hur man ska behandla, säger Diamantis Koukouvinos som är naprapat och naturläkare inom kinesisk medicin.

Män tränar löpning mer än kvinnor

Hälsa

 I Sverige tycker vi om att träna – drygt 70 procent tränar flera gånger i veckan. Men träningsformer  och skälen till att vi tränar skiljer sig åt mellan män och kvinnor. För män är det mest löpning och styrketräning som gäller, medan kvinnor gärna yogar.

 

Varför är det så lätt att bli sjuk när semestern kommer?

Hälsa

Äntligen semester, tänker du och har en lista av roliga saker att göra. Men så blir du trött och hängig de första dagarna på ledigheten. Kroppen vill bara vila och sedan kommer förkylningen som ett brev på posten. Det är inte ovanligt att bli sjuk när du är ledigt. Kurera frågade stresscoachen Karin Isberg varför det är så och vad man kan göra för att undvika att bli sjuk på sin semester?

 

Behandla svårläkta sår med manukahonung 

Hälsa

Den speciella manukahonungen som kommer från Nya Zeeland har både antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper. Den lämpar sig inte bara för invärtes bruk utan fungerar utmärkt som behandling vid svårläkta sår. Framförallt kan den vara en hjälp för anhöriga som vill hjälpa äldre personer med besvärliga bensår.

Vad händer när vi inte får kramas?

Forskning

Kerstin Uvnäs Moberg, professor i fysiologi, var först i världen att prata om hur och varför må-bra hormonet oxytocin påverkar vårt välbefinnande. Men nu när vi inte har kunnat kramas på ett tag, och även måste vara försiktiga en stund till – vad händer då med vårt välbefinnande? – Det är förödande för vår hälsa att vara isolerade. Oxytocin frisätts inte bara vid beröring utan även vid möten, det blir inte på samma sätt när vi pratar i telefon, säger Kerstin.

Nu slipper Jacob smärtan i magen

Hälsa

Jacob Löthman var elva år när han fick diagnosen Aspergers syndrom och ADHD. Medicinerna gav biverkningar – och ända sedan tonåren har han levt med magsmärta, gaser och svullnad. För knappt två år sedan hittade han kapslarna med mjölksyrabakterier och effekten kom omedelbart. Idag är i princip alla hans problem borta.

 

 

Jadå, klart du ska testa gado gado!

Recept

Gado gado är en klassisk indonesisk sallad med tempeh. Namnet betyder potpurri på indonesiska, vilket beror på att man ofta använder olika grönsaker beroende på säsong. Gör gärna det du också! En krämig jordnötssås är kronan på  verket.

Sofia har hittat sin hudvård

Hälsa

Sofia Marklund har haft problem med sin hud i många år och aldrig hittat en hudvårdsrutin som funkar – förrän nu. Efter bara några veckor med en svensk serie av veganska produkter både ser och känner hon skillnad.

Camilla kan springa med hundarna igen

Hälsa

När Camilla Hallgren såg hur hennes hundar blev piggare och rörligare i lederna av ett tillskott med musselextrakt så bestämde hon sig för att prova själv. Artrosen i ett knä som hindrat henne att leva ett aktivt liv är nu helt borta. Nu springer hon milen utan problem igen.