Fakta
Receptet kommer från Mia Hagenmalm som bloggar om mat på Kureras blogg Mias mat- och bakblogg.www.kurera.se/mias-mat-och-bakblogg.
Sugen på en ny favorit på påskbordet i år? Då är detta ett måste.
Ingredienser
6 tsk vitvinsvinäger
75 g babyspenat
Blodgrapehollandaise:
2 lagerblad
3 msk balsamvinäger
6 msk vatten
1/2 blodgrape/ saften av
4 äggulor
havssalt, vitpeppar, chiliflakes
Häll i en tsk vitvinsvinäger i vardera kopp och låt stå minst 10 minuter.
Ha en gryta med kallt vatten bredvid. Ta upp äggen med hålslev och doppa dem snabbt i kallt vatten. Ställ åt sidan.Blodgrapehollandaise:
Smält smöret och ställ åt sidan för att svalna.
Finhacka lök och koka ner tillsammans med kryddor, vatten, grape och vinäger till det återstår cirka en tredjedel.
Sila av genom en finmaskig sil ner i en annan kastrull.
Tillsätt äggulorna och vispa hela tiden på mycket svag värme tills såsen tjocknat.
Tillsätt smöret lite i taget och i en tunn stråle under ständig vispning. Smaka av med salt och peppar.
Fördela spenat på sex tallrikar och toppa med äggen, lax, och ringla över hollandaisesåsen.
Om du vill kan du doppa äggen i lite kokande vatten strax innan servering så att de blir lite ljumma.