Grönsaker

Rapport: Ekoförsäljningen slår nya rekord – men det kunde sålts ännu mer

Det har aldrig sålts fler ekologiska produkter än under förra året och försäljningen hade varit ännu större om det inte rått brist brist på vissa ekolivsmedel.
Flera stora aktörer vittnar om försäljningsökningar, medan marknaden fortfarande skriker efter fler ekoprodukter.
Det framgår när den privata marknadsbevakaren Ekoweb släpper sin årliga marknadsrapport över försäljningen av ekologiska livsmedel.

Försäljningen av ekologiskt ökade under 2016 med 18 procent, vilket innebär att summan under året ökade med 3,9 miljarder kronor till drygt 25 miljarder kronor.
Året 2016 kan därmed räknas som ett rekordår när det gäller ekoförsäljning.
Det är resultatet som står att läsa när den privata marknadsbevakaren Ekoweb nyligen släppte sin årliga marknadsrapport över försäljningen av ekologiska livsmedel.

Läs också: Forskare till EU: Prioritera ekologiskt!

 

Systembolaget, Coop och Mathem – stora draglok av eko
Ekomarknaden gör den tredje största ökningen någonsin och ökningen av ekoandelen i den totala livsmedelsförsäljningen ligger på 8,7 procent, jämfört med 7,7 procent för 2015.
Dragloket för 2016 års försäljningsökning är främst Systembolaget, som ökade sin försäljning värdemässigt med 33 procent, rapporterar det kommersiella branschnätverket Food-Supply.
Högst andel av ekovaror inom dagligvaruhandeln är Coop, vars ekoandel utgör tio procent. På nätet syns också stora försäljningsökningar och onlinebutiken Mathem ligger högst med ett sortiment som till 25 procent består av ekoprodukter.

“Extremt höga ekoandelar hos alla aktörer”
Cecilia Ryegård är chefsanalytiker på Ekoweb:
– Näthandeln visar extremt höga ekoandelar hos alla aktörer, mellan 15 till 25 procent hos de flesta. Det är spännande eftersom det visar på den potential som även borde finnas i den fysiska detaljhandeln, säger hon till Food-Supply.

► Läs också: Åtgärden som ska minska dioxinmängden i ekoägg

Tidigare en ekoprodukt – idag flera 
Flera aktörer ser ett förändrat konsumtionsmönster, enligt Ekoweb, där de konsumenter som tidigare bara köpte några enstaka ekologiska produkter nu börjar att lägga till allt fler – till exempel chark och müsli som vuxit starkt under året.

Hade vuxit ännu mer om inte livsmedelsbrist rått
Men försäljningen hade kunnat växa ännu mer under 2016, om det inte vore för brist inom flera råvarugrupper, skriver Food-Supply. Till exempel har marknaden för ekologiska mejeriprodukter, som är den största pådrivaren av försäljningen, drabbats av en lägre ekologisk mjölkinvägning. En annan anledning är den växande EMV-marknaden, som sänker värdet med ungefär tio procent.
– Marknaden har ökat i takt med vad ekoproduktionen har tillåtit. Generellt sett så finns det inte mer produkter att sälja, än vad som sålts. Det har varit och är brist på svensk råvara under vissa perioder när det gäller till exempel mjölk, spannmål, ägg och kött, säger Cecilia Ryegård och tillägger att svenska producenter kommer att behöva importera minst 60 000 ton ekospannmål fram till nästa skörd för att klara behoven på marknaden.

► Läs också: Ekologisk mat halverar risken för missbildning hos pojkar

Flera aktörer rapporterar ökning
Samtidigt meddelar flera stora aktörer positiva besked angående sin ekoförsäljning. Till exempel ser Martin & Servera att försäljningen av eko och miljömärkt till restauranger har ökat med 26 procent sedan förra året. Coop meddelar å sin sida att ekoprodukter står för 21 procent av försäljningen i deras näthandel. Även ICA uppvisar en ökning med 18 procent, och inom EMV-ekovaror, det vill säga egna märkesvaror, ligger ökningen på 22 procent.

Prognosen = en fördubbling inom tio år
Enligt en prognos i marknadsrapporten ser Ekoweb att den ekologiska marknaden kommer att fördubblas inom de närmsta tio åren.

► Läs också: Bekämpningsmedel ökar risken för Parkinsons sjukdom

Av Redaktionen

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Kollagen bygger skönhet från insidan

Kollagen – bygger skönheten från insidan

Hud

Kollagen är ett protein som fungerar som kroppens fyllnadsmaterial. Det fyller bland annat ut huden och minskar rynkor och slapphet. Med åren minskar kroppens nivåer av kollagen men med extra tillskott går det att trigga kroppens egen produktion och fylla på nivåerna som gör att din hud blir både fastare och ser yngre ut.

På cykel från Ljusne till Nya Zeeland

Äventyr

I två år cyklade hon. Ann Johansson började i Ljusne utanför Söderhamn och slutade inte trampa förrän hon nått Wellington på Nya Zeeland. 37000 kilometer. 27 länder. Och när resan närmade sig sitt slut mötte hon kärleken.

mage tarm

Kan vår bakterieflora manipulera vårt beteende?

Mental hälsa

Att det finns en koppling mellan tarmfloran och vår hjärna är vid det här laget ingen nyhet men nu visar det sig att vissa stammar kan påverka vårt sociala beteende och benägenheten till ångest och stress. Det är forskarnas förhoppning att större kunskap om bakteriefloran ska ge ledtrådar som kan hjälpa oss förbättra vår mentala hälsa. 

karin thyden fötter mot blå himmel

Coachen: “Slappna av – det är bara semester!”

Krönikan

Lyssna inåt – vad behöver du för sorts semester? Välj inte semester utifrån hur du tror att en semester måste se ut. Vad behöver din kropp, ditt sinne, din själ och ditt hjärta för typ av semester? Låt det styra dina semesterbeslut tipsar coachen Karin Tydén som skriver en tankeväckande krönika så här inför semesterplaneringen.

kolesterolvardet_blev_normalt_utan_biverkningar

Kolesterolvärdet blev normalt utan biverkningar

Naturlig hälsa

Högt blodtryck och höga blodfetter och inte ens fyllda femtio år. Gills läkare skrev ut läkemedel för både blodtrycket och kolesterolvärdena, men de svåra biverkningarna fick henne att söka efter alternativ. I smyg började hon med ett tomatextrakt och nu när värdena normaliserats har hon slutat med det kolesterolsänkande läkemedlet. Och det bästa av allt är att hon slipper biverkningarna.

gravid kvinna gör frukost

Vanliga näringsbrister vid graviditet

Gravid/barn

När man är gravid äter man för två burkar det ju heta. Även om det inte är samma sak som att det är fritt fram att äta dubbelt så mycket kan det vara bra att ha i åtanke att vissa näringsämnen går åt i större omfattning under en graviditet än i vanliga fall. Det kan därför vara bra att se över sitt näringsintag och komplettera där det finns risk för brist.

probiotika_for_skon_magkanska_och_mental_halsa

Probiotika för sköna magkänslor och mental hälsa

Mage

Det kommer ständigt ny forskning och nya rön som bekräftar tarmflorans betydelse för hälsan. Inte bara för mag- och tarmhälsan utan för vårt välmående i stort, och kanske särskilt för vår mentala hälsa. Probiotika, de goda bakterierna är därför hetare än någonsin. Här får du veta mer om hur de påverkar din hälsa och varför de kan behöva tillföras i form av tillskott.

par bastar

Regelbundna bastubad kan minska risken för stroke

Forskning

Regelbundna bastubad kan bidra till minskad risk att drabbas av stroke enligt en ny internationell studie. Studien som har följt personer under femton års tid visar att de som badade bastu fyra till sju gånger i veckan löpte 61 procent minskad risk att få en stroke jämfört med de som bara bastade en gång i veckan.

jennykoos almanacka och mensskydd

Vulverine: “Nej – det är inte onödigt att menstruera”

Kurera debatt

"Har du också fått höra att det är onödigt, ja rentav onaturligt, att menstruera?  Då är det dags att reda ut begreppen lite. När man säger att ”mensen är onödig” handlar det om p-pillerblödningar, inte om menstruation skriver sexualhälsorådgivaren Jenny Koos – även känd som "Vulverine" – i detta debattinlägg.

alger

Tång på tallriken kan boosta tarmfloran

Forskning

Tång tillhör inte våra vanligaste livsmedel och är inget vi är vana vid att lägga på middagstallrik men det finns skäl att ändra på det. Tången är nämligen både näringsrik och innehåller andra fibrer än landväxter. Fibrerna i tång tros nämligen gynna tillväxten av nya tarmbakterier som i sin tur stimulerar immunförsvaret.

Makrill på menyn när Ulrika Hoffer bjuder på nationaldagsmiddag

Recept

Kurera bad kokboksförfattaren och matkreatören Ulrika Hoffer ställa samman en nationaldagsmeny för Kureras läsare. Resultatet blev en sallad med nektariner och karamelliserade chilinötter till förrätt och citronstekt makrill med färskpotatis eller stekt blomkål till varmrätt. Till dessert föreslår Ulrika en mumsig chokladkaka med frosting av tofu.

EU-kommissionen tar krafttag för att minska mängden plast i naturen

Politik

Problemet med plast i våra hav är något vi blivit allt mer uppmärksammade på under de senaste åren. EUs krav på att handeln ska informera om plastpåsars miljöpåverkan har lett till att konsumtionen av plastpåsar sjönk rejält. Nu vill kommissionen vidta ytterligare åtgärder för att minska mängden plast som hamnar i naturen rapporterar Naturskyddsföreningen.

kvinna tittar på gråa hår

Ny studie: Därför får vissa grått hår för tidigt

Forskning

Forskare tror sig ha hittat en förklaring till varför vissa blir gråhåriga tidigare än andra, de har nämligen upptäckt att en gen som reglerar hårfärgen även styr immunförsvaret något som lett dem att tro att infektioner kan bidra att skynda på processen hos de med anlag för att bli gråhåriga tid