Grönsaker

Rapport: Ekoförsäljningen slår nya rekord – men det kunde sålts ännu mer

Det har aldrig sålts fler ekologiska produkter än under förra året och försäljningen hade varit ännu större om det inte rått brist brist på vissa ekolivsmedel.
Flera stora aktörer vittnar om försäljningsökningar, medan marknaden fortfarande skriker efter fler ekoprodukter.
Det framgår när den privata marknadsbevakaren Ekoweb släpper sin årliga marknadsrapport över försäljningen av ekologiska livsmedel.

Försäljningen av ekologiskt ökade under 2016 med 18 procent, vilket innebär att summan under året ökade med 3,9 miljarder kronor till drygt 25 miljarder kronor.
Året 2016 kan därmed räknas som ett rekordår när det gäller ekoförsäljning.
Det är resultatet som står att läsa när den privata marknadsbevakaren Ekoweb nyligen släppte sin årliga marknadsrapport över försäljningen av ekologiska livsmedel.

Läs också: Forskare till EU: Prioritera ekologiskt!

 

Systembolaget, Coop och Mathem – stora draglok av eko
Ekomarknaden gör den tredje största ökningen någonsin och ökningen av ekoandelen i den totala livsmedelsförsäljningen ligger på 8,7 procent, jämfört med 7,7 procent för 2015.
Dragloket för 2016 års försäljningsökning är främst Systembolaget, som ökade sin försäljning värdemässigt med 33 procent, rapporterar det kommersiella branschnätverket Food-Supply.
Högst andel av ekovaror inom dagligvaruhandeln är Coop, vars ekoandel utgör tio procent. På nätet syns också stora försäljningsökningar och onlinebutiken Mathem ligger högst med ett sortiment som till 25 procent består av ekoprodukter.

"Extremt höga ekoandelar hos alla aktörer"
Cecilia Ryegård är chefsanalytiker på Ekoweb:
– Näthandeln visar extremt höga ekoandelar hos alla aktörer, mellan 15 till 25 procent hos de flesta. Det är spännande eftersom det visar på den potential som även borde finnas i den fysiska detaljhandeln, säger hon till Food-Supply.

► Läs också: Åtgärden som ska minska dioxinmängden i ekoägg

Tidigare en ekoprodukt – idag flera 
Flera aktörer ser ett förändrat konsumtionsmönster, enligt Ekoweb, där de konsumenter som tidigare bara köpte några enstaka ekologiska produkter nu börjar att lägga till allt fler - till exempel chark och müsli som vuxit starkt under året.

Hade vuxit ännu mer om inte livsmedelsbrist rått
Men försäljningen hade kunnat växa ännu mer under 2016, om det inte vore för brist inom flera råvarugrupper, skriver Food-Supply. Till exempel har marknaden för ekologiska mejeriprodukter, som är den största pådrivaren av försäljningen, drabbats av en lägre ekologisk mjölkinvägning. En annan anledning är den växande EMV-marknaden, som sänker värdet med ungefär tio procent.
– Marknaden har ökat i takt med vad ekoproduktionen har tillåtit. Generellt sett så finns det inte mer produkter att sälja, än vad som sålts. Det har varit och är brist på svensk råvara under vissa perioder när det gäller till exempel mjölk, spannmål, ägg och kött, säger Cecilia Ryegård och tillägger att svenska producenter kommer att behöva importera minst 60 000 ton ekospannmål fram till nästa skörd för att klara behoven på marknaden.

► Läs också: Ekologisk mat halverar risken för missbildning hos pojkar

 

Flera aktörer rapporterar ökning
Samtidigt meddelar flera stora aktörer positiva besked angående sin ekoförsäljning. Till exempel ser Martin & Servera att försäljningen av eko och miljömärkt till restauranger har ökat med 26 procent sedan förra året. Coop meddelar å sin sida att ekoprodukter står för 21 procent av försäljningen i deras näthandel. Även ICA uppvisar en ökning med 18 procent, och inom EMV-ekovaror, det vill säga egna märkesvaror, ligger ökningen på 22 procent.

Prognosen = en fördubbling inom tio år
Enligt en prognos i marknadsrapporten ser Ekoweb att den ekologiska marknaden kommer att fördubblas inom de närmsta tio åren.

► Läs också: Bekämpningsmedel ökar risken för Parkinsons sjukdom

Av Redaktionen

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Mysig uteplats

Så pimpar du uteplatsen

Trädgård

Med mer tid hemma i sommar så är det hög tid att lägga lite extra krut på uteplatsen. Här tipsar trädgårdsmästaren Angelica Lindberg hur du dammar av terassen och förvandlar den till en prunkande sällskapsyta där du vill hänga med nära och kära.

Grodda – både klimatsmart och nyttigt!

Eko/miljö

Linser, bönor och frön är näringsrik, billig och inte minst klimatsmart mat. Men visste du att de faktiskt blir ännu nyttigare om du groddar dem? Groddning gör nämligen att våra tarmar lättare tar upp näringen ur baljväxter. Här bjuder vi på en liten groddskola!

Så stoppade Norge utbrott av covid-19 på äldreboende

Äldre

Sverige har just nu flest antal döda i covid-19 räknat per invånare. Majoriteten är äldre äldre, det vill säga personer över 80 år. Ungefär en av tio patienter vid Stockholms äldreboende som fått covid-19 har fått sjukhusvård. Av äldre som vistats på sjukhus har sju av tio tillfrisknat, men av de som fick stanna kvar på boendet dog majoriteten. I Norge tog man en annan väg än Sverige för att stoppa utbrott vid äldreboende.

 

Vinn-Lisen-Sundgren_vilda_vaxter

Tävla och vinn boken “Äta vilda växter”

Tävling

Sugen på att lära dig mer om naturens skafferi, men känner dig osäker på vad som är ätligt eller inte? Var med och tävla och vinn boken "Äta vilda växter" av örtspecialisten och naturfilosofen Lisen Sundgren. Här bjuder hon på massor av kunskap kring ätbara (och giftiga) råvaror i naturen.

vilda-vaxter-skola-harsyra

Vilda växter-skola: harsyra

Eko/miljö

Precis utanför dörren erbjuder naturen mängder av mat sprängfylld med vitaminer – helt gratis. Det gäller bara att veta vad man ska plocka och hur det ska tillagas. Kurera har tagit hjälp av örtspecialisten Lisen Sundgren som i några artiklar guidar dig genom skogens skafferi. Här tipsar hon om tre olika sätt att tillaga c-vitaminbomben harsyra.

vilda-vaxter-skola-myskmadra

Vilda växter-skola: myskmadra

Eko/miljö

Precis utanför dörren erbjuder naturen mängder av mat sprängfylld med vitaminer – helt gratis. Det gäller bara att veta vad man ska plocka och hur det ska tillagas. Kurera har tagit hjälp av örtspecialisten Lisen Sundgren som i några artiklar kommer att guida dig genom skogens skafferi. Först ut: doldisen myskmadran - en säreget doftande ört som signalerar att våren har kommit.

 

7 tips till dig som vill skaffa valp i coronatider

Husdjur

Våren 2020 slår rekord i efterfrågan på valpar i Sverige. I coronakrisen har många plötsligt tid att ta hand om en ny fyrbent familjemedlem och vi upplever en "valpboom". Vad ska man tänka på som ny hundägare – hur långa köer är det för att få en valp – och vilka risker finns det med att skaffa hund just nu?

Melonrulltårta till mor

Recept

Fira alla fantastiska mammor med en oemotståndligt mumsig melonrulltårta på Mors dag! Detta recept är läskande gott och dessutom både veganskt, glutenfritt och sockerfritt.

Ashwagandha – hjälp till återhämtning och fokus

Hälsa

Utan stressrespons skulle vi inte klara av att ta oss igenom dagen. Stressresponsen hjälper oss att hantera utmaningar och förändringar – både fysiska och psykiska. Men det är lätt att stresspåslaget fortsätter när vi kommer hem från jobbet. Örten ashwagandha kan dämpa stressen, det visar flera studier.  

 

Hjälp vid IBS och problemmage

Hälsa

Nästan var femte svensk lider av IBS – Irritable Bowel Syndrome. Det är en funktionell störning i tarmen som ger upphov till olika problem. Magsmärtor, förstoppning, svullnad och diarré är vanliga symtom. Att anpassa kosten efter magen är a och o. Och för att hjälpa till ännu mer kan probiotika ge en ännu bättre fungerade mage- och tarm.

Gör din egen kombucha

Drycker och smoothies

I Asien har kombucha sannolikt druckits i mer än tusen år, men i Sverige fick kombucha sitt stora genomslag för drygt tio år sedan.  Kombucha framställs genom fermentering av te, socker och en bakteriekultur. Det är enkelt och kul att göra själv. Skaffa en scoby och gör din egen kombucha.

 

Kvinna och över 50? Så bör du träna och äta för att långsiktigt må bra

Fakta

Det händer något när kvinnor passerar 50. Det handlar inte bara om att kroppen förändras av klimakteriet, kvinnor tappar även i muskelmassa, och mellan 50 och 65 är det extra viktigt hur livsstilen ser ut. En avhandling gjord av forskaren Peter Edholm visar att det är viktigt att träna styrketräning i kombination med en hälsosam kost rik på omega-3 fettsyror för att bibehålla god hälsa längre fram i livet.

kvinna med sömnproblem

Håll dig frisk med mer sömn

Hälsa

Vrider och vänder du dig i sängen? Svårt att komma till ro? Du är inte ensam, var tredje svensk har sömnproblem visar en ny undersökning. Men du har mycket att vinna på att ta tag i sömnproblemen – vi visar hur.

D-vitaminbrist kan ge svårare symtom för de som drabbas av covid-19

Hälsa

En metaanalys av placebokontrollerade studier visar att vitamin D skyddar mot luftvägsinfektioner. Därför bör man sträva efter att höja D-vitaminstatusen hos de som befinner sig i en riskgrupp för att få covid-19. Framför allt om de inte får i sig tillräckligt med D-vitamin via kosten eller genom solljuset. Det skriver läkarna Mats B Humle, Henrik Pelling och Susanne Bejerot i ett debattinlägg i Läkartidningen.

 

”Hudvård börjar på tallriken”

Hud

Hudvård börjar på tallriken. Det menar Maria Ahlgren, skönhetsjournalist och författare till Beautyfood-böckerna, som påstår att många av de funktioner som eftersöks i hudvård finns i helt vanlig mat.

Därför får vissa mer hål i tänderna

Hälsa

En ny avhandling vid Umeå universitet presenterade anledningen till att vissa av oss får mer hål i tänderna. En viss genvariant gör att du inte lika lätt känner smaken av socker – och vill äta mer – i kombination med en rad av olika bakterier som ger karies.