Annons
Annons

Ekologiska tomater ÄR nyttigare

Ekologiska tomater är nyttigare än konventionellt odlade tomater. Det visar ny forskning.

Redaktionen

25 februari, 2013
Ekologiska tomater ÄR nyttigare
Dela inlägget

Ekologiska tomater är nyttigare än konventionellt odlade tomater. Det visar ny forskning.

I samhället, och inte minst i många hem, råder det delade meningar om huruvida ekologiska jordbruksprodukter verkligen är mer näringsrika eller mer hälsosamma än icke ekologiska. Och inte minst huruvida de är värda de extra slantarna de ofta kostar. Nu kan nya forskningsresultat hjälpa dig att ta ställning i frågan.

Innehåller mer C-vitamin
Ekologiskt odlade tomater främjar din hälsa betydligt mer än deras konventionellt odlade kamrater, visar nämligen ny forskning från Brasilien.
Trots att de är mindre är de packade med större mängder C-vitamin och föreningar som kan bekämpa kroniska sjukdomar,visar forskningsresultaten.

”Ocurlade” tomater = bäst
Skillnaden mellan ekologiska tomater och icke ekologiska tomater beror, enligt forskningen, på de ekologiska tomaternas ”tuffa” uppväxt, skriver Daily Mail.
Medan konventionellt odlade tomater, det vill säga icke ekologiska tomater, behandlas med bekämpningsmedel och konstgödsel, tvingas tomaterna som ”växer upp” i ett ekologiskt jordbruk att klara av sin stress själva, utan någon behandling med bekämpningsmedel, vilket forskarna upptäckt gynnar de hälsofrämjande kemikalierna.

Flera kvalitetsförbättringar
Stressen de utsätts för främjar större koncentrationer av hälsobringande kemikalier, menar forskarna.
I nätpublikationen Public Library of Science ONE skriver forskarna att man genom att göra livet lite svårare för kommersiellt odlade frukter och grönsaker kan få kvalitetsförbättringar.

Tomaterna var 40 procent mindre men innehöll 57 procent mer C-vitamin
I studien jämförde forskarna tomater som odlats på konventionella respektive ekologiska gårdar i Brasilien. Gårdarna var belägna inom 1,5 kilometer från varandra och hade liknande miljöer. Tomater från 30 anläggningar i varje odlingssystem testades och analyserades. Ett stressrelaterat enzym kallat fenylalaninammoniaklyas (PAL) visade sig vara dubbelt så aktiv i de ekologiska tomaterna, vilka också visade sig vara omkring 40 procent mindre än de som tillverkas konventionellt. Däremot hade de upp till 57 procent högre koncentrationer av vitamin C och mogna tomater innehöll drygt dubbla mängden fenolföreningar.

Bekämpar oxidativ stress och saktar ner tumörtillväxt
Växtfenoler, som flavonoider, är till stor del ansvariga för de hälsobringande egenskaper som tillskrivs många frukter och grönsaker. De hjälper kroppen att bekämpa oxidativ stress – en form av kemisk skada kopplad till kroniska sjukdomar som hjärtsjukdom, cancer och demens.
Lykopen, en flavonoid som finns i tomater, har visat sig minska risken för prostatacancer och sakta ner tumörtillväxt.

Kompost kontra konstgödsel
De ekologiskt odlade tomaterna gödslades med stallgödsel och vegetabilisk kompostering men besprutades inte med bekämpningsmedel.
I motsats till de konventionellt odlade tomaterna vilka behandlades både med konstgödsel och bekämpningsmedlet FASTAC 100.

Av Isabelle Hedander

Annons
Annons