Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Röda tomater med grön kvist

Ekologiska tomater ÄR nyttigare

Ekologiska tomater är nyttigare än konventionellt odlade tomater. Det visar ny forskning.

I samhället, och inte minst i många hem, råder det delade meningar om huruvida ekologiska jordbruksprodukter verkligen är mer näringsrika eller mer hälsosamma än icke ekologiska. Och inte minst huruvida de är värda de extra slantarna de ofta kostar. Nu kan nya forskningsresultat hjälpa dig att ta ställning i frågan.

Innehåller mer C-vitamin
Ekologiskt odlade tomater främjar din hälsa betydligt mer än deras konventionellt odlade kamrater, visar nämligen ny forskning från Brasilien.
Trots att de är mindre är de packade med större mängder C-vitamin och föreningar som kan bekämpa kroniska sjukdomar,visar forskningsresultaten.

"Ocurlade" tomater = bäst
Skillnaden mellan ekologiska tomater och icke ekologiska tomater beror, enligt forskningen, på de ekologiska tomaternas "tuffa" uppväxt, skriver Daily Mail.
Medan konventionellt odlade tomater, det vill säga icke ekologiska tomater, behandlas med bekämpningsmedel och konstgödsel, tvingas tomaterna som "växer upp" i ett ekologiskt jordbruk att klara av sin stress själva, utan någon behandling med bekämpningsmedel, vilket forskarna upptäckt gynnar de hälsofrämjande kemikalierna.

Flera kvalitetsförbättringar
Stressen de utsätts för främjar större koncentrationer av hälsobringande kemikalier, menar forskarna.
I nätpublikationen Public Library of Science ONE skriver forskarna att man genom att göra livet lite svårare för kommersiellt odlade frukter och grönsaker kan få kvalitetsförbättringar.

 

Tomaterna var 40 procent mindre men innehöll 57 procent mer C-vitamin
I studien jämförde forskarna tomater som odlats på konventionella respektive ekologiska gårdar i Brasilien. Gårdarna var belägna inom 1,5 kilometer från varandra och hade liknande miljöer. Tomater från 30 anläggningar i varje odlingssystem testades och analyserades. Ett stressrelaterat enzym kallat fenylalaninammoniaklyas (PAL) visade sig vara dubbelt så aktiv i de ekologiska tomaterna, vilka också visade sig vara omkring 40 procent mindre än de som tillverkas konventionellt. Däremot hade de upp till 57 procent högre koncentrationer av vitamin C och mogna tomater innehöll drygt dubbla mängden fenolföreningar.

Bekämpar oxidativ stress och saktar ner tumörtillväxt
Växtfenoler, som flavonoider, är till stor del ansvariga för de hälsobringande egenskaper som tillskrivs många frukter och grönsaker. De hjälper kroppen att bekämpa oxidativ stress - en form av kemisk skada kopplad till kroniska sjukdomar som hjärtsjukdom, cancer och demens.
Lykopen, en flavonoid som finns i tomater, har visat sig minska risken för prostatacancer och sakta ner tumörtillväxt.

Kompost kontra konstgödsel
De ekologiskt odlade tomaterna gödslades med stallgödsel och vegetabilisk kompostering men besprutades inte med bekämpningsmedel.
I motsats till de konventionellt odlade tomaterna vilka behandlades både med konstgödsel och bekämpningsmedlet FASTAC 100.

Av Isabelle Hedander


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna badar bastu

Bastubad – en riktig dunderkur för hälsan

Hälsa

Mitt i vintern badar vi extra mycket bastu för att det värmer skönt. Fortsätt med det! Bastubad är inte bara en härlig upplevelse, det kan minska risken för demens, stroke och hjärt-kärlsjukdomar. Regelbundet bastubadande verkar även kunna minska ångest, lindra värk och kan förbättra sömnen.

kvinna på vinterväg sträcker ut armarna

I dag är det kramens dag – lär dig kramas digitalt

Hälsa

Det har snart gått ett år sedan vi uppmanades att hålla social distans för att inte smitta varandra med coronavirus. Baksidan av allt det bra som avstånd mellan varandra medför så saknar nog de allra flesta att kramas. Men du kanske inte visste att musik eller en film som associeras med glädje kan aktivera samma centrum i hjärnan som en verklig kram – så lär dig kramas digitalt.

En tallrik med rött kött och sallad

Svenskt antibiotikafotavtryck är fortsatt stort

Eko/miljö

Antibiotikafotavtrycket är ett begrepp som beskriver den mängd antibiotika som används för att föda upp djur som så småningom blir vår mat. En ny rapport visar att Sverige har mer antibiotika på tallriken än i vår egen djuruppfödning – vilket innebär ett betydande avtryck.

trött mamma häller upp kaffe

10 vanliga tecken på järnbrist

Kost

Sex av tio kvinnor lider av trötthet och många har känt sig trötta under ett år eller mer. En långtidströtthet som de upplever påverkar vardagen. Trötthet kan bero på många saker, men för de kvinnor som är i fertil ålder och känner sig trötta finns en tydlig koppling till järnbrist. Här är tio vanliga tecken på järnbrist.

 

Tre kvinnor med olika etnicitet står bredvid varandra

DNA-test för smartare hudvård?

Hud

Du kan göra det för att optimera din träning eller för att ta reda på mer om din tarmflora – men även för att få skräddarsydd hudvård. Flera företag erbjuder nu DNA-test som utlovar kunskap om hudens genetiska förutsättningar. Är det här framtidens hudvård?

 

Milkshake med saffran, fikon och lime

Chia-milkshake med saffran, pistage och lime

Recept

Saffran kvar efter julhelgerna, men ingen inspiration till vad du ska göra med den? Det här är en god och nästintill rå "milkshake" som passar perfekt som en läskande och exotisk dessert eller som mellanmål. Saffransmaken bryts av med fräsch lime, mynta och söt vanilj!

tofu på skärbräda

5 nyttigheter med tofu

Hälsa

Att välja bort kött eller att minska sin köttkonsumtion blir allt vanligare – och Sverige ligger i framkant. Vegetarisk är trendigt och anledningarna till att fler väljer växtproteiner beror på flera olika saker. Tofu är gjort på soja. Här får du fem nyttiga skäl att äta tofu – och ett recept på rotfrukter och tofu i ugn.

kvinna tittar på mobilen på natten

Var fjärde svensk sover dåligt

Hälsa

Att sova bra är en av de viktiga hörnstenarna för att må bra, både psykiskt som fysiskt. En nyligen gjord Sifo-undersökning visar att en av fyra svenskar sover dåligt. Och många gör ingenting åt sina problem, trots att man via mindfulness och en del tillskott skulle kunna sova bättre.

Vetenksapsjournalisten Henrik Enbart

Henrik Ennart: ”Den enklaste maten är den mest hälsosamma”

Kost

Den allra enklaste maten är också den mest hälsosamma – som gör både våra tarmbakterier och oss själva lyckliga. Och den visar sig komma från en liten region, tillika blå zon, söder om Rom! Henrik Ennart, aktuell med boken ”Happy food green”, berättar om den ursprungliga medelhavskosten, som äts av de som lever längst.

 

Råkostsallad med syrade morötter

Recept

Vad sägs om en probiotisk dundersallad som gör susen för mag-tarmkanalen? Här är en god - och nyttig - råkostsallad, signerad kost- och hälsocoachen Tina Haldorsson aktuell med kokboken "Läkande dundermat".

Sockerfria ballerinakakor

Så lyckas du med sockerfri bakning

Kost

Anna Winér är ägare av ett populärt Instagram-konto där hon delar med sig av frestande recept på veganska sötsaker och bakverk, som alla är fria från både vitt socker och gluten. Nu släpper hon en bok med sina 20 bästa recept och vi vill veta: hur lyckas man med den här sortens bakning?

 

Kakan kärleksmums mot svart botten

Sockerfria kärleksmums med superkrafter

Recept

På ytan må den se ut som en vanlig kärleksmums (och vem älskar inte det?) – men med kvarg och zucchini bland ingredienserna bidrar den med helt andra saker än en traditionell kaka. Exempelvis stabiliserar den blodsockret. Kanske precis det vi behöver efter jul- och nyårshelgernas alla förlustelser.

 

Kvinna på en yogamatta i en träningssal som mediterar

Nya trenden: Holistisk träning

TRÄNING

Lyfta skrot och löpturer i all ära – men allt fler väljer nu att ta kontroll över sin hälsa genom att ta ett helhetsgrepp på sin livsstil. – Vi behöver även träna vårt inre för att få bra resultat på vårt yttre, säger pt:n och hälsorådgivaren Hannah Berglund.