Annons
Annons

Ekologiska viner och naturviner – vad är skillnaden?

Vad kännetecknar ekologiskt vin, naturvin eller biodynamiskt vin? Och vad är bäst att välja i glaset för den som vill njuta av ett glas vin men samtidigt undvika en cocktail av tillsatser och kemikalier? Kurera reder ut.

Redaktionen

4 augusti, 2021
Ekologiska viner och naturviner – vad är skillnaden?
Dela inlägget

Vad kännetecknar ekologiskt vin, naturvin eller biodynamiskt vin? Och vad är bäst att välja i glaset för den som vill njuta av ett glas vin men samtidigt undvika en cocktail av tillsatser och kemikalier? Kurera reder ut.

Utbudet av både ekologiska och naturviner ökar ständigt. Men vad är egentligen skillnaden och finns det någon som är bättre än den andra? Rudolf Sillén, processingenjör, kemist och importör av naturviner som driver företaget Expertwine Naturvin svarar.

LÄS OCKSÅ: Är ekologiskt vin verkligen bättre? Här är 7 svar om ekodrycker

Vad innebär det att ett vin är ekologiskt?

– Ekologiska viner tillverkas av druvor som inte besprutats med systemiska pesticider, vilket är samlingsnamnet för systemiska växtgifter. Istället är det tillåtet att använda så kallad Bordeauxvätska för bekämpning av bland annat mjöldagg. Detta är ett kontaktbaserat medel som inte tränger in i druvorna.

Kemikalierna begränsas i ekologiskt vin

För gödsling tillåts enbart naturgödsel. I jäsningen tillåts användning av laboratoriejäst och det används också sulfiter, vars syfte är att desinficera och förhindra oxidation. För höga halter av sulfiter kan bland annat ge upphov till allergiska reaktioner. Men i ekologiska viner måste sulfittillsatser vara lite lägre än för industriviner, närmare bestämt 30 milligram/liter lägre än gränserna för vanliga viner. En annan skillnad är att kemikalier och metoder som är tillåtna är begränsade till cirka 40. För att få kallas ekologiskt och få märkningen med ett grönt löv på vinetiketten måste odlingen ha skett ekologiskt under minst tre år.

 

Hur tillverkas vanliga ”industriviner”?

– Industriviner kallar vi viner som tillverkas industriellt i miljontals liter. Mer än 80 procent av vinerna i Systembolagets ordinarie sortiment är sådana. Druvorna har besprutats med pesticider under växtsäsongen och gödsling sker med konstgödsel för att öka skördarna. Att bekämpningsmedlen är systemiska innebär att de tränger in i druvmusten vilket gör att ganska höga halter finns med i det färdiga vinet. Flera av de pesticider som används är cancerframkallande, hormon- och reproduktionsstörande.

LÄS OCKSÅ: 5 importerade varor du garanterat vill köpa eko

Nyttiga polyfenoler försvinner i industriviner

Skörden sker ofta maskinellt. För jäsningen används specialjäst vilket gör att man kan manipulera smak och arom. Höga halter av sulfiter används för att öka hållbarheten och minimera risken för oxidation av vinet. Här är ett 60-tal olika tillsatser och metoder tillåtna vid vinifieringen. Vinerna klarnas ofta med olika animaliska tillsatser och bentonit och filtreras innan buteljering. Klarning och filtrering gör att nyttiga ämnen som polyfenoler och en del aromämnen reduceras.

 

Vad är naturvin?

– Naturvin är vin tillverkat av ekologiskt odlade druvor som inte besprutats med växtgifter (pesticider). Naturlig gödsel har använts och druvorna handplockas oftast. Jäsningen sker med druvans vildjäst och vid vinifieringen tillåts inga kemiska tillsatser. I vissa fall används dock mindre tillsatser av sulfiter för att öka hållbarheten. Oftast klarnas vinerna utan användning av animaliska ämnen och utan filtrering.

LÄS OCKSÅ: ”Förbjud farliga kemikalier”

 

Naturvin var norm fram till 1950-talet

Men naturvin är inte något nytt.

– Alla viner fram till kemikalierevolutionen på 50-talet var i princip naturviner då det tidigare inte fanns växtgifter, specialjäster och andra kemikalier som används för industriviner idag.

Varför bör man dricka naturvin?
– Om du dricker naturviner slipper du få i dig giftiga pesticider. Du slipper även att få i dig kemikalier som kan ge allergiska besvär. Höga sulfithalter i vanliga viner kan även ge upphov till bristsymtom för vitamin B1 i form av onormal trötthet, minnesstörningar och domningar. I röda naturviner finns också flera olika antioxidanter. Procyanidin är ett sådant ämne som bland annat kan förebygga hjärt- kärlsjukdom.

LÄS OCKSÅ: 4 skäl att välja eko för klimatet

Varför är naturviner oftast dyrare än industriviner?
– Naturviner produceras ofta av mindre familjeägda gårdar där man inte använder kemikalier och istället satsar på ekologiska metoder. Detta innebär att skördarna blir mindre och produkterna dyrare.

LÄS OCKSÅ: Det osynliga giftet

 

Vad är biodynamiska viner?

– Biodynamiska viner är en speciell variant av naturvin. Det är vin med minimala tillsatser och där man tillämpar antroposofiska principer vid odlingen i enlighet med principer som utarbetades av den österrikiske agronomen och filosofen Rudolf Steiner på 1920-talet.

Det innebär att månen och planeternas konstellationer styr när olika moment ska utföras. Enbart naturgödsel tillåts. Helst ska gården ha egna djur. Som bekämpningsmedel och gödning används bland annat utspädningar av kodynga, krossad kvarts, kamomill, nässlor med mera. Bekämpningsmedel i form av Bordeauxvätska liksom användning av sulfiter är tillåtet.

Av redaktionen

Annons
Annons