Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Fält med vinrankor, gröna druvor

Ekologiska viner och naturviner – vad är skillnaden?

Vad kännetecknar ekologiskt vin, naturvin eller biodynamiskt vin? Och vad är bäst att välja i glaset för den som vill njuta av ett glas vin men samtidigt undvika en cocktail av tillsatser och kemikalier? Kurera reder ut.

Utbudet av både ekologiska och naturviner ökar ständigt. Men vad är egentligen skillnaden och finns det någon som är bättre än den andra? Rudolf Sillén, processingenjör, kemist och importör av naturviner som driver företaget Expertwine Naturvin svarar.

LÄS OCKSÅ: Är ekologiskt vin verkligen bättre? Här är 7 svar om ekodrycker

Vad innebär det att ett vin är ekologiskt?

– Ekologiska viner tillverkas av druvor som inte besprutats med systemiska pesticider, vilket är samlingsnamnet för systemiska växtgifter. Istället är det tillåtet att använda så kallad Bordeauxvätska för bekämpning av bland annat mjöldagg. Detta är ett kontaktbaserat medel som inte tränger in i druvorna.

 

Kemikalierna begränsas i ekologiskt vin

För gödsling tillåts enbart naturgödsel. I jäsningen tillåts användning av laboratoriejäst och det används också sulfiter, vars syfte är att desinficera och förhindra oxidation. För höga halter av sulfiter kan bland annat ge upphov till allergiska reaktioner. Men i ekologiska viner måste sulfittillsatser vara lite lägre än för industriviner, närmare bestämt 30 milligram/liter lägre än gränserna för vanliga viner. En annan skillnad är att kemikalier och metoder som är tillåtna är begränsade till cirka 40. För att få kallas ekologiskt och få märkningen med ett grönt löv på vinetiketten måste odlingen ha skett ekologiskt under minst tre år.

 

Hur tillverkas vanliga ”industriviner”?

– Industriviner kallar vi viner som tillverkas industriellt i miljontals liter. Mer än 80 procent av vinerna i Systembolagets ordinarie sortiment är sådana. Druvorna har besprutats med pesticider under växtsäsongen och gödsling sker med konstgödsel för att öka skördarna. Att bekämpningsmedlen är systemiska innebär att de tränger in i druvmusten vilket gör att ganska höga halter finns med i det färdiga vinet. Flera av de pesticider som används är cancerframkallande, hormon- och reproduktionsstörande.

LÄS OCKSÅ: 5 importerade varor du garanterat vill köpa eko

Nyttiga polyfenoler försvinner i industriviner

Skörden sker ofta maskinellt. För jäsningen används specialjäst vilket gör att man kan manipulera smak och arom. Höga halter av sulfiter används för att öka hållbarheten och minimera risken för oxidation av vinet. Här är ett 60-tal olika tillsatser och metoder tillåtna vid vinifieringen. Vinerna klarnas ofta med olika animaliska tillsatser och bentonit och filtreras innan buteljering. Klarning och filtrering gör att nyttiga ämnen som polyfenoler och en del aromämnen reduceras.

 

Vad är naturvin?

– Naturvin är vin tillverkat av ekologiskt odlade druvor som inte besprutats med växtgifter (pesticider). Naturlig gödsel har använts och druvorna handplockas oftast. Jäsningen sker med druvans vildjäst och vid vinifieringen tillåts inga kemiska tillsatser. I vissa fall används dock mindre tillsatser av sulfiter för att öka hållbarheten. Oftast klarnas vinerna utan användning av animaliska ämnen och utan filtrering.

LÄS OCKSÅ: ”Förbjud farliga kemikalier”

 

Naturvin var norm fram till 1950-talet

Men naturvin är inte något nytt.

– Alla viner fram till kemikalierevolutionen på 50-talet var i princip naturviner då det tidigare inte fanns växtgifter, specialjäster och andra kemikalier som används för industriviner idag.

Varför bör man dricka naturvin?
– Om du dricker naturviner slipper du få i dig giftiga pesticider. Du slipper även att få i dig kemikalier som kan ge allergiska besvär. Höga sulfithalter i vanliga viner kan även ge upphov till bristsymtom för vitamin B1 i form av onormal trötthet, minnesstörningar och domningar.  I röda naturviner finns också flera olika antioxidanter. Procyanidin är ett sådant ämne som bland annat kan förebygga hjärt- kärlsjukdom.

 

LÄS OCKSÅ: 4 skäl att välja eko för klimatet

Varför är naturviner oftast dyrare än industriviner?
– Naturviner produceras ofta av mindre familjeägda gårdar där man inte använder kemikalier och istället satsar på ekologiska metoder. Detta innebär att skördarna blir mindre och produkterna dyrare.

LÄS OCKSÅ: Det osynliga giftet

 

Vad är biodynamiska viner?

– Biodynamiska viner är en speciell variant av naturvin. Det är vin med minimala tillsatser och där man tillämpar antroposofiska principer vid odlingen i enlighet med principer som utarbetades av den österrikiske agronomen och filosofen Rudolf Steiner på 1920-talet.

Det innebär att månen och planeternas konstellationer styr när olika moment ska utföras. Enbart naturgödsel tillåts. Helst ska gården ha egna djur. Som bekämpningsmedel och gödning används bland annat utspädningar av kodynga, krossad kvarts, kamomill, nässlor med mera. Bekämpningsmedel i form av Bordeauxvätska liksom användning av sulfiter är tillåtet.

Av redaktionen


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

De har startat en klubb som motverkar utbrändhet

Mental hälsa

Många av oss  försöker hinna med "allt" i en hektisk vardag, och har samtidigt glömt hur man har en hobby, är kreativ och "leker" som vuxen. Vi tappar kontakten med oss själva och andra och hittar inte ro och livsbalans. Det ville Julia Hagnäs och Lindsay Hedenskog ändra på och startade något som de själva behövde – en klubb som motverkar utbrändhet.

 

Montage: Lotta Lagerberg och närbild på dansande fötter

Krönika: “Du passar inte in här!”

Krönikan

Det här är den sista delen i en krönikeföljetong, där vi fått följa Lotta Lagerberg på sin dansskola för 40-plussare under coronapandemin. På dag tre kommer hon till en avgörande insikt. Med dessa krönikor vill Lotta belysa gruppdynamik, utanförskap och fenomenet "vi och dom".

 

Kvinna sover

Problem att sova? Så här kan du göra

Hälsa

En av tre svenskar lider av sömnsvårigheter då och då. Det kan vara allt från insomningsproblem eller att vakna och inte kunna somna om. Att inte få tillräckligt med sömn påverkar vår hälsa negativt. Det finns mycket du kan göra för att sova bättre.

tonåring avvisar förälder

Guiden som ska minska på bråken mellan tonåringar och föräldrar

Barn

När tonåringar bråkar är det en form av frigörelse från föräldrarna i kombination med hormonsvängningar och kroppsliga förändringar. Men tonårsbråken är inte alltid lätt för föräldrarna. Därför har organisationen Mind och Apoteket hjärtat tagit fram en guide som ska göra det lättare att navigera när bråken uppstår.

 

Dansgrupp

Krönika: “Att våga ta sin plats”

Krönikan

I denna krönika, som är andra delen av tre i en krönikeföljetong, får vi följa Lotta Lagerberg på dag två av sin dansskola för 40-plussare, där hon kämpar för att våga ta sin plats i en redan sammansvetsad grupp. Med sina krönikor vill Lotta belysa problem som utanförskap, utfrysning och "vi och dom".

flicka gränser i sand

Bakterier bygger barns immunförsvar

Barn

Det är viktigt med god handhygien, speciellt i dessa virus- och pandemi-tider. Men det finns faktiskt gånger vi kan stanna upp och tänka efter runt handhygien. För att barn ska kunna utveckla ett starkt immunförsvar krävs att de blir utsatta för mikrober av olika slag.

kvinna tränar framför datorn

Så här lätt får du en starkare kropp

TRÄNING

Efter att vi passerat 45 förändras kroppen och utsätter man inte den för påfrestningar så tappar du lättare muskulatur. Det påverkar oss på så sätt att vi orkar mindre,  får en sämre balans och därmed riskerar att göra illa oss om vi ramlar.  Det är viktigt att se till att belasta musklerna. Har du ett stillasittande jobb och inte cyklar eller går till ditt arbete bör du lägga in tre styrkepass i veckan samt se till att röra på dig en halvtimma varje dag.

 

ung glad kvinna sträcker upp händerna

D3 och zink minskar risken att insjukna i covid-19

Hälsa

Nya analyser visar att risken för att insjukna i covid-19 ökade med 90 procent vid brist på D3 och zink. Rapporten visade också att D3 och zink ger ett starkt skydd mot svårare symtom för den som insjuknat i covid-19. Det skriver Nordic Nutrition Councils på sin hemsida.

Paranötter i en skål

Därför är paranötter så nyttiga

Kost

Paranötter är inte bara goda, det är riktigt hälsosamma också. Förutom att de innehåller vitaminer och mineraler så är halten av nyttiga fetter hög. Äter du en paranöt per dag så får du i dig dagsdosen av selen.

Mat som mättar under hösten

Kost

På vintern är det gott med varm mat som mättar. Undvik de snabba kolhydraterna, som lätt lägger sig runt midjan. Lär dig att äta rätt, och håll dig mätt länge. Det finns en hel del bra mat som gör kroppen nöjd och mätt – utan att du konsumerar en massa kalorier. Här kommer några livsmedel.

Närbild på rinnande duschmunstycke

Att skippa duschen – bra eller dåligt?

Hud

Begreppet "no shower" har blivit en stor och lite oväntad trend i Hollywood. Det handlar om att vänta tills man luktar illa, eller tills man är smutsig, innan man duschar. Men det är inte så tokigt som det låter, här förklarar vi varför!

 

Närbild på kroppar av medelålders kvinnor som dansar i danssal

Krönika: “När vi blir så där onödigt rädda”

Krönikan

Lotta Lagerberg längtade efter att få göra något som fyller henne med glädje i pandemin och anmälde sig till en dansskola för 40-plussare. Med denna krönika – den första av totalt tre i en följetong – vill Lotta belysa det som hon först trodde var covid-rädsla, men som visade sig handla om något annat och allt för vanligt: utfrysning.

kvinna med sömnproblem

Håll dig frisk med mer sömn

Hälsa

Vrider och vänder du dig i sängen och har svårt att komma till ro? Du är inte ensam, ungefär var tredje svensk har sömnproblem. Men du har mycket att vinna på att ta tag i sömnproblemen.