röda druvor i motljus

Ekologiska viner och naturviner – vad är skillnaden?

Ekologiskt vin, naturvin eller biodynamiskt vin.
Vad är skillnaden och hur undviker man bäst en kemikaliecocktail i sitt vinglas?
Kurera reder ut.

Utbudet av både ekologiska och naturviner ökar ständigt. Men vad är egentligen skillnaden och finns det någon som är bättre än den andra?
Rudolf Sillén, processingenjör, kemist och importör av naturviner som driver företaget Expertwine Naturvin svarar.

LÄS OCKSÅ: Är ekologiskt vin verkligen bättre? Här är 7 svar om ekodrycker

Vad innebär det att ett vin är ekologiskt?
– Ekologiska viner tillverkas av druvor som inte besprutats med systemiska pesticider, vilket är samlingsnamnet för systemiska växtgifter. Istället är det tillåtet att använda så kallad Bordeauxvätska för bekämpning av bland annat mjöldagg. Detta är ett kontaktbaserat medel som inte tränger in i druvorna.

 

För gödsling tillåts enbart naturgödsel.  För jäsningen tillåts användning av laboratoriejäst och det används också sulfiter, vars syfte är att desinficera och förhindra oxidation.

För höga halter av sulfiter kan bland annat ge upphov till allergiska reaktioner. Men i ekologiska viner måste sulfittillsatser vara lite lägre än för industriviner, närmare bestämt 30 milligram/liter lägre än gränserna för vanliga viner. En annan skillnad är att kemikalier och metoder som är tillåtna är begränsade till cirka 40. För att få kallas ekologiskt och få märkningen med ett grönt löv på vinetiketten måste odlingen ha skett ekologiskt under minst tre år.

Hur tillverkas vanliga ”industriviner”?
– Industriviner kallar vi viner som tillverkas industriellt i miljontals liter. Mer än 80 procent av vinerna på Systembolaget ordinarie sortiment är sådana. Druvorna har besprutats med pesticider under växtsäsongen och gödsling sker med konstgödsel för att öka skördarna. Att bekämpningsmedlen är systemiska innebär att de tränger in i druvmusten vilket gör att ganska höga halter finns med i det färdiga vinet. Flera av de pesticider som används är cancerframkallande, hormon- och reproduktionsstörande.

Skörden sker ofta maskinellt. För jäsningen används specialjäst vilket gör att man kan manipulera smak och arom. Höga halter av sulfiter används för att öka hållbarheten och minimera risken för oxidation av vinet. Här är ett 60-tal olika tillsatser och metoder tillåtna vid vinifieringen. Vinerna klarnas ofta med olika animaliska tillsatser och bentonit och filtreras innan buteljerad. Klarningen och filtrering gör att nyttiga ämnen som polyfenoler och en del aromämnen reduceras.

 

Vad är naturvin?
– Naturvin är vin tillverkat av ekologiskt odlade druvor som inte besprutats med växtgifter (pesticider). Naturlig gödsel har använts och druvorna handplockas oftast. Jäsningen sker med druvans vildjäst och vid vinifieringen tillåts inga kemiska tillsatser. I vissa fall används dock mindre tillsatser av sulfiter för att öka hållbarheten. Oftast klarnas vinerna utan användning av animaliska ämnen och utan filtrering.

LÄS OCKSÅ: ”Förbjud farliga kemikalier”

Är naturvin något nytt?
– Nej. Alla viner fram till kemikalierevolutionen på 50-talet var i princip naturviner då det tidigare inte fanns växtgifter, specialjäster och andra kemikalier som används för industriviner idag.

Varför bör man dricka naturvin?
– Om du dricker naturviner slipper du få i dig giftiga pesticider. Du slipper även att få i dig kemikalier som kan ge allergiska besvär. Höga sulfithalter i vanliga viner kan även ge upphov till bristsymptom för vitamin B1 i form av onormal trötthet, minnesstörningar och domningar.  I röda naturviner finns också flera olika antioxidanter. Procyanidin är ett sådant ämne som bland annat kan förebygga hjärt- kärlsjukdom.

 

LÄS OCKSÅ: Därför blir du bakis

Varför är naturviner oftast dyrare än industriviner?
– Naturviner produceras ofta av mindre familjeägda gårdar där man inte använder kemikalier och istället satsar på ekologiska metoder. Detta innebär att skördarna blir mindre och produkterna dyrare.

LÄS OCKSÅ: Det osynliga giftet

Vad är biodynamiska viner?
– Biodynamiska viner är en speciell variant av naturvin. Det är vin med minimala tillsatser och där man tillämpar antroposofiska principer vid odlingen i enlighet med principer som utarbetades av den österrikiske agronomen och filosofen Rudolf Steiner på 1920-talet.

Det innebär att månen och planeternas konstellationer styr när olika moment ska utföras. Enbart naturgödsel tillåts. Helst ska gården ha egna djur. Som bekämpningsmedel och gödning används bland annat utspädningar av kodynga, krossad kvarts, kamomill, nässlor med mera. Bekämpningsmedel i form av Bordeauxvätska liksom användning av sulfiter är tillåtet.

Av redaktionen


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Psykologen Anna Bennich visar vägen bort från ensamheten

Mental hälsa

Ofrivillig ensamhet blir allt vanligare, det är inte bundet till någon särskild ålder eller samhällsgrupp – även om den äldre delen av befolkningen är överrepresenterad. Ensamhet kan drabba alla och kan komma som en följd av en skilsmässa, flytt eller sjukdom. Ensamhetens roll vid olika ohälsotillstånd och förtida död går heller inte längre att vifta bort. Kurera ställde några frågor till psykologen Anna Bennich som skrivit en bok i ämnet.

Kvinna som äter macka

Vilken ät-typ är du?

Kost

Genuint hungrig eller bara stressad och trött? Ibland äter vi av helt fel orsaker. Identifiera vilken typ av ätare du är och ta första steget till att ändra dina vanor.

 

Self-care : mat, stress, träning, självkänsla, återhämtning

Chia- och yoghurtswirl

Recept

En vardagslyxig frukost som sätter guldkant på morgonen. Förbered chiapudding, frukt och bär kvällen innan och varva i höga glas tillsammans med yoghurt och granola på morgonen. 

K2 kan förebygga hjärt-kärlsjukdomar

Forskning

K2 är mest känt som vitaminen som kan stärka skelett och vävnad, men ny forskning visar att K2 fyller en viktig funktion för blodets koagulation och för stärka kärlens väggar vilket i slutändan håller hjärt-kärlsjukdomar borta. Analyser har visat att det är vanligt med K2-brist på grund av att det är svårt att få i sig vitaminen i kosten. Det behövs nämligen stora mängder yoghurt, nötkött, mjölk, ost och ägg för att täcka behovet.  

Här får du gratis blodsockerkoll på världsdiabetsdagen

Hälsa

Diabetes är en av våra stora folksjukdomar. Sjukdomen ökar över hela världen, och om 20 år kommer antalet sjuka uppgå till uppskattningsvis 640 miljoner. I Sverige är över en halv miljon människor drabbade och de flesta har typ 2-diabetes. I dag är det världsdiabetesdagen och det uppmärksammas i Stockholm genom att du får ett gratis blodsockertest.

Susanne vill hjälpa fler upptäcka fördelarna med naturlig hudvård

Eko/miljö

Journalisten Susanne Hovenäs har i många år – bland annat som skönhetsredaktör på tidningen Hälsa – varit en av de drivande krafterna bakom trenden med naturlig skönhet och hudvård. Nu har hon tagit över ledningen inom NOC Sweden efter grundaren Henrik Olteng som gått vidare till andra uppdrag. Kurera växlade några ord Susanne om hur hon ser på utvecklingen för naturlig hudvård och skönhet.

 

Överträningssyndrom har nått vanliga motionärer

TRÄNING

Att elitidrottare pressar sig för hårt och kan drabbas av överträningssyndrom, OTS, det är vida känt. Men nu har OTS även nått elitmotionärerna. Symtomen är svårupptäckta eftersom de handlar om humörsvängningar, infektioner, dålig aptit och en oförklarlig trötthet.  Det finns bara ett sätt att komma ur situationen.

”Ketogen kost hjälpte mig bli fri från depression”

Mental hälsa

En ketogen diet har många fördelar enligt anhängarna, förutom att den underlättar att hålla vikten sägs den bidra till allmänt bättre välmående och större mental klarhet. Hanna Gillving är funktionsmedicinsk terapeut och kom nyligen ut med boken ”Keto-licious”, och för hennes del bidrog en omläggning till det hon kallar ketogen livsstil till att hon äntligen blev fri från mångåriga besvär med psykisk ohälsa.

Movemberutmaningen – inget barn ska behöva säga ”Hej då pappa”

Krönikan

Jag var sju år när vi fick telefonsamtalet från sjukhuset som sa att pappa hade ramlat ihop i hissen. Hans liv gick inte att rädda. Hjärtat hade gett upp. Att förlora en förälder var givetvis tufft, men idag har jag valt att se det som min största motivation. För jag har en dröm, jag har en vision: Inget barn ska behöva säga ”Hejdå pappa”, det skriver  Pierre Mörck i denna krönika där han vill inspirera till mer rörelse och uppmärksamma ohälsan bland män.

 

Hästar kan läsa av våra känslolägen – och lägger dem på minnet

Husdjur

Det finns fog för uttrycket att ha minne som en häst. Du som ägt eller tillbringat mycket tid med en häst har kanske upplevt att ni har en speciell kontakt. Kanske har du känt något som liknar vänskap eller att hästen är en del av familjen. Nu visar forskning att känslan troligen är ömsesidig. Hästar kan nämligen inte bara läsa av våra känslolägen – de lägger dem även på minnet.

Djagacida – ris och bönor från Kap verde

Recept

Detta recept på en enkel och väldigt god risrätt från Kap Verde kommer från boken vegetariska recept från hela världen hittar du i den gröna kokboken boken "Zeinas green kitchen" av den omtyckta matprofilen Zeina Mourtada som driver bloggen Zeinas kitchen..

Doftöverkänslighet – ett dolt handikapp

Allmänt

Trots att tre miljoner svenskar kan besväras av dofter är osäkerheten om behandling och vad omgivningen kan göra stor, det visar en ny undersökning. Missförstånden är många och var tredje person tror att det kan vara ett psykiskt sjukdomstillstånd. Med Parfymfria veckan hoppas initiativtagarna kunna slå hål på myterna kring sjukdomen och öka kunskapsnivån.

Nya rön inom svensk cancerforskning kan ge effektivare behandling

Forskning

Cirka 60 000 svenskar får varje år ett cancerbesked där tumören är av elakartad karaktär. Trots det går dödligheten i cancer ner, men sjukdomen skördar ändå tusentals liv varje år. Det forskas brett och på olika typer av mediciner för att bromsa och bota cancer. Vid Lunds universitet har man tittat på hur tumörceller kommunicerar med andra ställen i kroppen för att förstå hur spridningen går till. Det ger hopp om nya behandlingsformer.

 

Är mjölk hälsosamt eller helt onödigt?

Allmänt

Mat väcker alltid starka känslor. Om mjölk är nyttigt eller inte, det diskuteras ofta. En del går i starkt försvarsläge, medan andra ifrågasätter om mjölk är viktigt att dricka. När Kureras kostrådgivare, Cathrine Schück, gjorde ett inlägg på Facebook om varför hon rekommenderar en mjölkfri månad möttes hon av en storm av kritik, och frågade sig varför mjölk blivit ”en helig ko”.

 

De sticker hål på myten om psykopaten

Mental hälsa

Tror du att din chef är psykopat? Eller din granne eller din pojkvän? Sannolikheten är stor att du misstar dig. Vi lever i en tid då myterna om psykopater frodas som aldrig förr, det är något Marianne Kristiansson och Karolina Sörman, båda med stor kunskap i ämnet vill råda bot på. Kurera ställde några frågor till författarna till boken ”Psykopaten”.