Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

bondes stövlar morötter råg

Ekologiskt jordbruk bättre rustat att klara torka

Enligt kvällstidningarnas löpsedlar kan vi vänta oss extremväder även kommande somrar.  En expert på SLU menar att bönderna gör klokt i att satsa på ekologiskt jordbruk då det tål ett tuffare klimat bättre än konventionell odling.

Ekologiskt jordbruk klarar torkan bättre än "vanligt" jordbruk, rapporterar Sveriges Radio P4 i Jönköping. Det enligt uppgifter från både svensk och internationell forskning..

Högre mullhalt i ekologiska jordar
Enligt Maria Wivstad, agronom och enhetschef för Centrum för ekologisk produktion och konsumtion vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala håller jordar med hög mullhalt vatten bättre och ekologiska gårdar har i genomsnitt högre mullhalter.

 

LÄS OCKSÅ: 26 miljoner till ökad eko-produktion

Gödsel och fleråriga växter bidrar
Framför allt är det två stora fördelar som ekologiskt jordbruk har mot det mer konventionella. Dels har ekogårdar mer fleråriga grödor med djupa rötter i vallarna, till exempel klöver. En annan faktor är att man använder organisk gödsel i högre utsträckning än man gör inom konventionellt lantbruk. Med det sagt har sommarens långvariga torka gjort att i stort sett alla bönder drabbats lika hårt, rapporterar SR.

LÄS OCKSÅ: Värmeböljan hotar svensk livsmedelsproduktion

Valet av grödor spelar in 
Men det är inte bara odlingssättet som kan påverka hur motståndskraftiga grödorna är mot torkan, utan också vilken sorts grödor man odlar. Maria Wivstad vid SLU berättar att de äldre typerna av spannmål, så kallade gamla kultursorter, har visat sig tåla torka bättre än de modernare spannmålssorterna. Hon säger till SR att de långstråiga sorterna klarar torkan bra på grund av djupa rotsystem. Något som blivit särskilt tydligt den här sommaren menar hon.

Av redaktionen

Källa: Sveriges Radio P4 Jönköping

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

 

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

 

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

 

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

Sara Nomberg, hudvårdsexpert

Sara Nomberg: ”Jag är min egen försökskanin”

Hälsa

Hon är bara 30 år, men har redan drivit sitt eget hudvårdsmärke i över tio år. Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg är eldsjälen som långt före de flesta andra förstod fördelarna med ekologisk hudvård. Men livet började på tuffast möjliga vis för Sara, som var nära att inte överleva barndomen.

kvinna vid träd

Matilda fann hormonbalans – slapp akne och PMS

Hälsa

När Matilda Lundqvist kom in i puberteten fick hon problem med akne. Hon provade den ena behandlingen och krämen efter den andra, men inget hjälpte mer än för stunden. Till sist hittade hon ett tillskott med ren bidrottninggelé. På bara några månader var hennes hy i princip problemfri.

 

händer tar på ett knä

Inflammation – en fiende som kan bli din vän

Leder

Inflammation förknippas oftast med något negativt, men vi behöver inflammation för att läka skador och infektioner. Att däremot gå med en låggradig inflammation under en längre tid ökar risken för sjukdom, menar överläkaren Stefan Branth. Gurkmeja och boswellia är två örter som kan hjälpa kroppen att nå balans och läka inflammation.

äldre par promenerar

Fler hjärtinfarkter kopplas till låg inkomst

Hälsa

Det forskas mycket på hjärt-kärlsjukdomar eftersom det är ett stort problem i samhället. Nu visar en ny svensk avhandling, som omfattar runt 30 000 personer, att det finns en tydlig koppling mellan risken att få fler hjärtinfarkter och låg inkomst.