Evelina, bakom bloggen Evelinas Ekologiska.

Evelina Göransson driver bloggen "Evelinas Ekologiska".

Ekologiskt, naturligt och vackert
– hos Evelinas Ekologiska

Evelina Göransson driver den populära bloggen Evelinas Ekologiska, där hon skriver om hälsa, miljö, ekologisk hudvård och mat, växter, örter, bakverk utan gluten och raffinerat socker och om sitt liv i vackra Hälsingland. Vi blev nyfikna på Evelina och på vad som inspirerar henne. Här berättar hon om vad god hälsa är för henne, varför eko är viktigt och om vad som driver henne i bloggskrivandet.

 

1. Du skriver mycket om ekologiskt, hälsa och naturligt i din blogg. Vad är det som driver dig i det och vad fick dig att starta bloggen?
– Ett intresse för hälsosam kost har funnits med mig sedan jag var tonåring. Intresset växte och jag började experimentera med att göra hälsosamma bakverk, pressade juicer och började äta tillskott – spirulina var ett av de första tillskotten jag åt. Sedan började jag intressera mig mer för örter och ekologisk hudvård. Det ledde till att jag gick utbildningen till ekologisk hudvårdsterapeut via Axelsons. Utbildningen gav mig mersmak gällande sambandet vad vi äter, hur vi mår och hur det uttrycker sig i huden. Jag arbetade på hälsocafé och i hälsobutik under några år och gjorde min första detoxkur. Det var då jag tog bort gluten från min kost och insåg hur bra jag mådde utan. Bloggen startade jag för att jag ville dela med mig av mina kunskaper och inspirera andra. Inspirera till att göra hemmagjord hudvård, handla ekologisk mat, plocka örter och vara i naturen, baka glutenfritt, prova olika smoothies och färskpressade juicer och helt enkelt ta hand om oss själva och miljön.

 

2. Vad är god hälsa för dig?
En balans mellan att äta bra mat, motionera, sova, vara kreativ, umgås med fina människor, ha egentid och vara ute i naturen.

3. Hur ser en vanlig matdag ut för dig?
En vanlig matdag börjar med en god frukost som ofta består av nybakat glutenfritt bröd med sallad/groddar och kokt ägg, en smoothie eller färskpressad juice och te eller kaffe till. Till lunch och middag blir det ofta en linsgryta, en matig sallad eller bönbiffar med råris/quinoa. Mycket färska grönsaker till! Jag äter en glutenfri kost utan raffinerat socker och sparsamt med mjölkprodukter. Mestadels vegetariskt och en del raw food.

4. Hur håller du dig helst i form?
Jag promenerar mycket, börjar gärna dagen med en tidig morgonpromenad. På helgerna blir det ofta långa skogspromenader. Springturer med tillhörande kvällsdopp kommer det också bli mycket av i sommar.

5. Hur tänker du kring hälsa och egenvård?

Mina favoriter när det kommer till tillskott är nässelpulver och nyponpulver, de mår jag väldigt bra av att äta regelbundet. Sedan är bra fettsyror viktiga också, det får jag i mig genom att äta bland annat chiafrön, kokosolja och linfrön.  Jag tror att vissa tillskott är bra att ta regelbundet, som dem jag nämnt ovan exempelvis. Sedan tror jag att vi i perioder i livet kan behöva ta olika tillskott.

6. Varför tycker du att man ska välja ekologiskt?

Jag vill nästan vända på frågan, varför ska vi äta besprutad mat? Det är den maten som borde ha en varningssymbol och ekologisk mat borde inte ha en särskild märkning utan vara en självklarhet. Det kommer ständigt nya fakta om besprutad mat kopplat till sjukdomar och miljöförstöring.

7. Vad är ditt bästa hälsotips?
Lyssna på kroppen och ta hand om dig. Tillåt dig själv att vara ledig och inte göra något speciellt ibland. Var ute i naturen, promenera, andas.

 

Av Emma V Larsson


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna som vaknar, drömlandskap B6

Vitaminet som hjälper dig minnas dina drömmar

Forskning

Tillhör du dem som sällan kommer ihåg vad du drömt? Skulle vilja ändra på det? En ny studie från Universitetet Adelaide i Australien visar på ett möjligt samband mellan intag av vitamin B6 precis innan läggdags och förmågan att drömma klarare och minnas sina drömmar.

Hella Nathorst-Böös – författare till "Häxans trädgård"

Så firas midsommar i häxans trädgård

Krönikan

Att fira midsommar och sommarsolståndet är traditioner som har sina rötter långt tillbaka i tiden. I denna krönika berättar Hella Nathorst-Böös, författare till boken "Häxans trädgård" om hur firandet såg ut förr och tipsar om värmande och lugnande te med johannesört eller tinktur för den som önskar något starkare.

Lagermonade richard mann

Lagermonade – friskt och gott till sillen

Recept

Från boken "Alkoholfritt till maten" av Richard Mann kommer detta recept på en alkoholfri variant av shandy – en blandning av öl och lemonad som är vanlig i Storbritannien. Passar till lätt och fräsch mat och klassiska midsommarrätter som exempelvis primörsallad med varmrökt lax, kokta kräftor med krondill eller sill och potatis.

Food Pharmacy bjuder till midsommarfest

Recept

Mia Clase och Lina Nertby Aurell från populära Food Pharmacy sätter sin prägel på midsommarmaten och bjuder på en festlig måltid med hälsosam twist. På bordet denna midsommar står vegetarisk gubbröra, sparrissallad med grillspett och avslutningsvis jordgubb- och rabarberkompott med kokosgrädde.

Kollagen bygger skönhet från insidan

Kollagen – bygger skönheten från insidan

Hud

Kollagen är ett protein som fungerar som kroppens fyllnadsmaterial. Det fyller bland annat ut huden och minskar rynkor och slapphet. Med åren minskar kroppens nivåer av kollagen men med extra tillskott går det att trigga kroppens egen produktion och fylla på nivåerna som gör att din hud blir både fastare och ser yngre ut.

På cykel från Ljusne till Nya Zeeland

Äventyr

I två år cyklade hon. Ann Johansson började i Ljusne utanför Söderhamn och slutade inte trampa förrän hon nått Wellington på Nya Zeeland. 37000 kilometer. 27 länder. Och när resan närmade sig sitt slut mötte hon kärleken.

mage tarm

Kan vår bakterieflora manipulera vårt beteende?

Mental hälsa

Att det finns en koppling mellan tarmfloran och vår hjärna är vid det här laget ingen nyhet men nu visar det sig att vissa stammar kan påverka vårt sociala beteende och benägenheten till ångest och stress. Det är forskarnas förhoppning att större kunskap om bakteriefloran ska ge ledtrådar som kan hjälpa oss förbättra vår mentala hälsa. 

karin thyden fötter mot blå himmel

Coachen: “Slappna av – det är bara semester!”

Krönikan

Lyssna inåt – vad behöver du för sorts semester? Välj inte semester utifrån hur du tror att en semester måste se ut. Vad behöver din kropp, ditt sinne, din själ och ditt hjärta för typ av semester? Låt det styra dina semesterbeslut tipsar coachen Karin Tydén som skriver en tankeväckande krönika så här inför semesterplaneringen.

kolesterolvardet_blev_normalt_utan_biverkningar

Kolesterolvärdet blev normalt utan biverkningar

Naturlig hälsa

Högt blodtryck och höga blodfetter och inte ens fyllda femtio år. Gills läkare skrev ut läkemedel för både blodtrycket och kolesterolvärdena, men de svåra biverkningarna fick henne att söka efter alternativ. I smyg började hon med ett tomatextrakt och nu när värdena normaliserats har hon slutat med det kolesterolsänkande läkemedlet. Och det bästa av allt är att hon slipper biverkningarna.

gravid kvinna gör frukost

Vanliga näringsbrister vid graviditet

Gravid/barn

När man är gravid äter man för två burkar det ju heta. Även om det inte är samma sak som att det är fritt fram att äta dubbelt så mycket kan det vara bra att ha i åtanke att vissa näringsämnen går åt i större omfattning under en graviditet än i vanliga fall. Det kan därför vara bra att se över sitt näringsintag och komplettera där det finns risk för brist.

probiotika_for_skon_magkanska_och_mental_halsa

Probiotika för sköna magkänslor och mental hälsa

Mage

Det kommer ständigt ny forskning och nya rön som bekräftar tarmflorans betydelse för hälsan. Inte bara för mag- och tarmhälsan utan för vårt välmående i stort, och kanske särskilt för vår mentala hälsa. Probiotika, de goda bakterierna är därför hetare än någonsin. Här får du veta mer om hur de påverkar din hälsa och varför de kan behöva tillföras i form av tillskott.

par bastar

Regelbundna bastubad kan minska risken för stroke

Forskning

Regelbundna bastubad kan bidra till minskad risk att drabbas av stroke enligt en ny internationell studie. Studien som har följt personer under femton års tid visar att de som badade bastu fyra till sju gånger i veckan löpte 61 procent minskad risk att få en stroke jämfört med de som bara bastade en gång i veckan.

jennykoos almanacka och mensskydd

Vulverine: “Nej – det är inte onödigt att menstruera”

Kurera debatt

"Har du också fått höra att det är onödigt, ja rentav onaturligt, att menstruera?  Då är det dags att reda ut begreppen lite. När man säger att ”mensen är onödig” handlar det om p-pillerblödningar, inte om menstruation skriver sexualhälsorådgivaren Jenny Koos – även känd som "Vulverine" – i detta debattinlägg.

alger

Tång på tallriken kan boosta tarmfloran

Forskning

Tång tillhör inte våra vanligaste livsmedel och är inget vi är vana vid att lägga på middagstallrik men det finns skäl att ändra på det. Tången är nämligen både näringsrik och innehåller andra fibrer än landväxter. Fibrerna i tång tros nämligen gynna tillväxten av nya tarmbakterier som i sin tur stimulerar immunförsvaret.

Makrill på menyn när Ulrika Hoffer bjuder på nationaldagsmiddag

Recept

Kurera bad kokboksförfattaren och matkreatören Ulrika Hoffer ställa samman en nationaldagsmeny för Kureras läsare. Resultatet blev en sallad med nektariner och karamelliserade chilinötter till förrätt och citronstekt makrill med färskpotatis eller stekt blomkål till varmrätt. Till dessert föreslår Ulrika en mumsig chokladkaka med frosting av tofu.