Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Evelina, bakom bloggen Evelinas Ekologiska.

Evelina Göransson driver bloggen "Evelinas Ekologiska".

Ekologiskt, naturligt och vackert
– hos Evelinas Ekologiska

Evelina Göransson driver den populära bloggen Evelinas Ekologiska, där hon skriver om hälsa, miljö, ekologisk hudvård och mat, växter, örter, bakverk utan gluten och raffinerat socker och om sitt liv i vackra Hälsingland. Vi blev nyfikna på Evelina och på vad som inspirerar henne. Här berättar hon om vad god hälsa är för henne, varför eko är viktigt och om vad som driver henne i bloggskrivandet.

 

1. Du skriver mycket om ekologiskt, hälsa och naturligt i din blogg. Vad är det som driver dig i det och vad fick dig att starta bloggen?
– Ett intresse för hälsosam kost har funnits med mig sedan jag var tonåring. Intresset växte och jag började experimentera med att göra hälsosamma bakverk, pressade juicer och började äta tillskott – spirulina var ett av de första tillskotten jag åt. Sedan började jag intressera mig mer för örter och ekologisk hudvård. Det ledde till att jag gick utbildningen till ekologisk hudvårdsterapeut via Axelsons. Utbildningen gav mig mersmak gällande sambandet vad vi äter, hur vi mår och hur det uttrycker sig i huden. Jag arbetade på hälsocafé och i hälsobutik under några år och gjorde min första detoxkur. Det var då jag tog bort gluten från min kost och insåg hur bra jag mådde utan. Bloggen startade jag för att jag ville dela med mig av mina kunskaper och inspirera andra. Inspirera till att göra hemmagjord hudvård, handla ekologisk mat, plocka örter och vara i naturen, baka glutenfritt, prova olika smoothies och färskpressade juicer och helt enkelt ta hand om oss själva och miljön.

2. Vad är god hälsa för dig?
En balans mellan att äta bra mat, motionera, sova, vara kreativ, umgås med fina människor, ha egentid och vara ute i naturen.

 

3. Hur ser en vanlig matdag ut för dig?
En vanlig matdag börjar med en god frukost som ofta består av nybakat glutenfritt bröd med sallad/groddar och kokt ägg, en smoothie eller färskpressad juice och te eller kaffe till. Till lunch och middag blir det ofta en linsgryta, en matig sallad eller bönbiffar med råris/quinoa. Mycket färska grönsaker till! Jag äter en glutenfri kost utan raffinerat socker och sparsamt med mjölkprodukter. Mestadels vegetariskt och en del raw food.

4. Hur håller du dig helst i form?
Jag promenerar mycket, börjar gärna dagen med en tidig morgonpromenad. På helgerna blir det ofta långa skogspromenader. Springturer med tillhörande kvällsdopp kommer det också bli mycket av i sommar.

5. Hur tänker du kring hälsa och egenvård?

Mina favoriter när det kommer till tillskott är nässelpulver och nyponpulver, de mår jag väldigt bra av att äta regelbundet. Sedan är bra fettsyror viktiga också, det får jag i mig genom att äta bland annat chiafrön, kokosolja och linfrön.  Jag tror att vissa tillskott är bra att ta regelbundet, som dem jag nämnt ovan exempelvis. Sedan tror jag att vi i perioder i livet kan behöva ta olika tillskott.

6. Varför tycker du att man ska välja ekologiskt?

Jag vill nästan vända på frågan, varför ska vi äta besprutad mat? Det är den maten som borde ha en varningssymbol och ekologisk mat borde inte ha en särskild märkning utan vara en självklarhet. Det kommer ständigt nya fakta om besprutad mat kopplat till sjukdomar och miljöförstöring.

7. Vad är ditt bästa hälsotips?
Lyssna på kroppen och ta hand om dig. Tillåt dig själv att vara ledig och inte göra något speciellt ibland. Var ute i naturen, promenera, andas.

 

Av Emma V Larsson


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

hand visar nej till ett glas vin

Det här ligger bakom kvinnors alkoholproblem

Forskning

Kvinnor har de senaste decennierna ökat sin alkoholkonsumtion. En av anledningarna är att samhället är mer jämlikt. Men det ökade drickandet har också gett missbruksproblem. En doktorsavhandling av Fides Schückher beskriver att framförallt trauman i barndomen, men också föräldrars missbruk och personliga egenskaper ligger bakom alkoholmissbruket.

kvinna vid matbord som sätter upp handen mot sämre mat

Så kommer du in i bättre matvanor

Kost

Snart har hela januari passerat och kanske tillhör du dom som vill äta mindre och sundare, men har svårt att få regelbundenhet och hälsosammare matvanor. Du är långt ifrån ensam – och det finns bra knep. Kureras expert, näringsmedicinska terapeuten Fredrik Ölander, hjälper dig att hitta tillbaka till ett sunt och hälsosamt ätande.

 

Sex olika balsam som Kureras skönhetspanel har testat

Skönhetspanelen testar: Balsam

Kurera testar

Ge ditt torra och spröda hår en dos kärlek i form av ett återfuktande och glansgivande balsam. Men vilket är bäst – och vilket passar för just ditt hår? Kureras skönhetspanel har testat några naturliga balsam och valt ut en favorit.

kvinna badar bastu

Bastubad – en riktig dunderkur för hälsan

Hälsa

Mitt i vintern badar vi extra mycket bastu för att det värmer skönt. Fortsätt med det! Bastubad är inte bara en härlig upplevelse, det kan minska risken för demens, stroke och hjärt-kärlsjukdomar. Regelbundet bastubadande verkar även kunna minska ångest, lindra värk och kan förbättra sömnen.

kvinna på vinterväg sträcker ut armarna

I dag är det kramens dag – lär dig kramas digitalt

Hälsa

Det har snart gått ett år sedan vi uppmanades att hålla social distans för att inte smitta varandra med coronavirus. Baksidan av allt det bra som avstånd mellan varandra medför så saknar nog de allra flesta att kramas. Men du kanske inte visste att musik eller en film som associeras med glädje kan aktivera samma centrum i hjärnan som en verklig kram – så lär dig kramas digitalt.

 

En tallrik med rött kött och sallad

Svenskt antibiotikafotavtryck är fortsatt stort

Eko/miljö

Antibiotikafotavtrycket är ett begrepp som beskriver den mängd antibiotika som används för att föda upp djur som så småningom blir vår mat. En ny rapport visar att Sverige har mer antibiotika på tallriken än i vår egen djuruppfödning – vilket innebär ett betydande avtryck.

trött mamma häller upp kaffe

10 vanliga tecken på järnbrist

Kost

Sex av tio kvinnor lider av trötthet och många har känt sig trötta under ett år eller mer. En långtidströtthet som de upplever påverkar vardagen. Trötthet kan bero på många saker, men för de kvinnor som är i fertil ålder och känner sig trötta finns en tydlig koppling till järnbrist. Här är tio vanliga tecken på järnbrist.

 

Tre kvinnor med olika etnicitet står bredvid varandra

DNA-test för smartare hudvård?

Hud

Du kan göra det för att optimera din träning eller för att ta reda på mer om din tarmflora – men även för att få skräddarsydd hudvård. Flera företag erbjuder nu DNA-test som utlovar kunskap om hudens genetiska förutsättningar. Är det här framtidens hudvård?

Milkshake med saffran, fikon och lime

Chia-milkshake med saffran, pistage och lime

Recept

Saffran kvar efter julhelgerna, men ingen inspiration till vad du ska göra med den? Det här är en god och nästintill rå "milkshake" som passar perfekt som en läskande och exotisk dessert eller som mellanmål. Saffransmaken bryts av med fräsch lime, mynta och söt vanilj!

 

tofu på skärbräda

5 nyttigheter med tofu

Hälsa

Att välja bort kött eller att minska sin köttkonsumtion blir allt vanligare – och Sverige ligger i framkant. Vegetarisk är trendigt och anledningarna till att fler väljer växtproteiner beror på flera olika saker. Tofu är gjort på soja. Här får du fem nyttiga skäl att äta tofu – och ett recept på rotfrukter och tofu i ugn.

kvinna tittar på mobilen på natten

Var fjärde svensk sover dåligt

Hälsa

Att sova bra är en av de viktiga hörnstenarna för att må bra, både psykiskt som fysiskt. En nyligen gjord Sifo-undersökning visar att en av fyra svenskar sover dåligt. Och många gör ingenting åt sina problem, trots att man via mindfulness och en del tillskott skulle kunna sova bättre.

Vetenksapsjournalisten Henrik Enbart

Henrik Ennart: ”Den enklaste maten är den mest hälsosamma”

Kost

Den allra enklaste maten är också den mest hälsosamma – som gör både våra tarmbakterier och oss själva lyckliga. Och den visar sig komma från en liten region, tillika blå zon, söder om Rom! Henrik Ennart, aktuell med boken ”Happy food green”, berättar om den ursprungliga medelhavskosten, som äts av de som lever längst.

 

Råkostsallad med syrade morötter

Recept

Vad sägs om en probiotisk dundersallad som gör susen för mag-tarmkanalen? Här är en god - och nyttig - råkostsallad, signerad kost- och hälsocoachen Tina Haldorsson aktuell med kokboken "Läkande dundermat".

Sockerfria ballerinakakor

Så lyckas du med sockerfri bakning

Kost

Anna Winér är ägare av ett populärt Instagram-konto där hon delar med sig av frestande recept på veganska sötsaker och bakverk, som alla är fria från både vitt socker och gluten. Nu släpper hon en bok med sina 20 bästa recept och vi vill veta: hur lyckas man med den här sortens bakning?