Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Fönster med krukväxt och fönstersprayflaska

Foto: Ellinor Sirén.

Ekotipset som ger vårfina fönster och utemöbler

För och nackdelar med ättika/ättiksprit

Ättika är bakteriedödande, gör ytor skinande rena och neutraliserar dålig lukt. Den passar perfekt
i hemgjord fönsterputs eftersom ytan lämnas otroligt klar.
Ättika är dessutom mycket effektiv mot kalk och är smidig att använda för att avkalka vattenkokare och kaffebryggare. Använd inte ättika på marmor och natursten – det är material som är känsliga för syra.

Skillnaden mellan ättika och ättiksprit är att ättika är mer koncentrerad (24 %) medan ättiksprit är svagare (12 %).

Ättika är frätande och kan orsaka skador vid förtäring, hud- eller ögonkontakt. Ättiksprit kan irritera, men är relativt ofarligt om exempelvis ett barn får i sig en enstaka klunk. Rekommendationen är därför att använda ättiksprit istället för ättika. (Mitt recept på fönsterputs/mirakel- medel har en koncentration på 4–5%.)

En nackdel med att solen äntligen tittat fram är att den grymt avslöjar smutsiga fönster och slitna utemöbler. Men det här eko-mirakelmedlet löser problemet!

Att hålla rent och fint hemma utan att använda städprodukter med kemikalier som är skadliga för miljön är inte bara en härlig känsla, utan också överraskande enjelt. Det kräver inga dyra, krångliga produkter utan resultatet blir överraskande rent och skinande med sådant som redan finns i skafferi och kylskåp.

Ättika blir till mirakelmedel

I boken ”Städa hållbart med ekotipset” (Bonnier fakta), som bär samma namn som det populära Instagramkontot med över 560 000 följare, går författaren Ellinor Sirén igenom knep för allt från kök och badrum till barnrum och uteplats/balkong. Ett knep är att använda ättika som huvudingrediens i miljövänlig fönsterputsspray, vilket gör det till ett mirakelmedel.

 

Ellinor Sirén

Ekotipsets Ellinor Sirén. (Foto: Caroline Andersson Renaud)

”Denna fantastiska spray började som en fönsterputs för fönster, speglar, duschkabiner och andra blanka ytor, men spårade sedan ur. Mina följare och jag experimenterade vidare och upptäckte att den är grym mot exempelvis alger på staket, husfasader och altantak, bilfälgar, skruttiga altaner och trädgårdsmöbler, immiga vaser, kristallkronor, växthus och mycket, mycket annat. Nedan beskriver jag en smidig och snabb metod för hur du kan putsa dina fönster kristallklara utan att krångla med fönsterskrapa, vilken ju lätt gör ränder och annat elände”, skriver Ellinor Sirén i boken

LÄS OCKSÅ: 9 växter som renar hemmet och ger bättre sömn

Två miljövänliga knep för att göra hemmet vår- och sommarfint!

1. Fönsterputs utan ränder

Du behöver:
Ättiksprit (12%), 2 dl
Handdiskmedel (gärna miljömärkt), ca 5 droppar
Vatten, 3 dl
Tom sprayflaska (förslagsvis ättiksflaskan + något gammalt spraymunstycke)

Fuktig mikrofiberduk
Torr mikrofiberduk
En hink med ljummet/varmt vatten

Gör så här:

  1. Häll alla ingredienser i flaskan.
  2. Sätt på spraymunstycket och skaka lätt.
  3. Spraya generöst med fönsterputsen på hela fönstret och gnugga med en fuktig mikrofiberduk. Skölj ur mikrofiberduken efter varje fönster i hinkvattnet så att vattnet alltid är hyggligt rent. Byt vatten vid behov.
  4. Torka helt torrt med en torr mikrofiberduk.
  5. Klart!

OBS! Se till att spraymunstycket ger en stråle och inte ett ”moln” av små droppar. Då luktar det mindre ättika och man slipper andas in sprayen. Tänk på att hantera ättiksprit varsamt och akta ögonen. Ättiksprit ska inte användas på natur- sten då syran ger fläckar. Förvara sprayen oåtkomligt för barn.

LÄS OCKSÅ: 5 farliga ämnen funna i vanlig kökselektronik

2. Räddare i nöden för utemöbler

 ”Tänk så många vackra utemöbler som skulle kunna räddas från soptippen om alla bara visste vad som döljer sig under den grågröna ytan!”, skriver Ellinor Sirén.

 

Du behöver:
Fönsterputs/mirakelmedel (se förra receptet här ovan)
Disksvamp
Skurborste
Hink med vatten

Gör så här:

  1. Spraya ett rejält lager med fönsterputsen/mirakelmedlet, låt verka i några minuter och skrubba.
  2. Skölj rent med vatten.
  3. Klart!

Då ättikspriten i fönsterputsen är något uttorkande är det bra att behandla möblerna efter rengöringen. Då står de emot väder och vind bättre, och håller längre.

Bokomslag "Ekotipset"

LÄS OCKSÅ: Förbudet som ska rädda våra bin

Av Carolina Eriksson


För och nackdelar med ättika/ättiksprit

Ättika är bakteriedödande, gör ytor skinande rena och neutraliserar dålig lukt. Den passar perfekt
i hemgjord fönsterputs eftersom ytan lämnas otroligt klar.
Ättika är dessutom mycket effektiv mot kalk och är smidig att använda för att avkalka vattenkokare och kaffebryggare. Använd inte ättika på marmor och natursten – det är material som är känsliga för syra.

Skillnaden mellan ättika och ättiksprit är att ättika är mer koncentrerad (24 %) medan ättiksprit är svagare (12 %).

Ättika är frätande och kan orsaka skador vid förtäring, hud- eller ögonkontakt. Ättiksprit kan irritera, men är relativt ofarligt om exempelvis ett barn får i sig en enstaka klunk. Rekommendationen är därför att använda ättiksprit istället för ättika. (Mitt recept på fönsterputs/mirakel- medel har en koncentration på 4–5%.)

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

2 glas med overnight oats med hallon

Overnight oats med hallon och mandelspån

Frukost

Overnight oats är en enkel frukost att göra i förväg, den smakar underbart, mättar – och dessutom kan du variera den i oändlighet. Krydda med nymortlad kardemumma eller kanel, eller som här – smaksätt med mosade hallon och rostade mandelspån.

Liten flicka kramar en nalle ute i en park

Krönika: “Alla barn vill inte ha sommarlov”

Krönikan

Skolavslutningarnas tid är här, och med dem ett efterlängtat långt sommarlov, fyllt av sol, bad, lek och äventyr. Men inte för alla barn. Krönikören Maria Lundberg minns sin egen barndoms somrar, fyllda av fasa, skam och ensamhet, som lett till ett vuxenliv kantat av terapi. Med sin krönika vill hon nu hindra fler barn från att få ett sådant sommarlov.

kvinna klipper en man

Fylligare hår med rätt näring

Hälsa

Många drömmer om ett friskt, fylligt och glansigt hår. Men stress, näringsbrist och mycket fixande med håret sliter. Ett vackert hår bygger du inifrån, med rätt kombination av vitaminer och mineraler. Kurera pratade hårkvalitet, näring och olika klippningar med frisören Marianne Lehne.

 

glad kvinna i trädgård

Så motverkar du att huden åldras i förtid

Hälsa

Vår livsstil påverkar hudens åldrande. Sol, stress och dåliga kostvanor bidrar till att huden åldras snabbare. Ett för tidigt åldrande kan återställas med rätt näring från insidan. Kliniska studier visar att med kollagen, hyaluronsyra och kondroitinsulfat blir huden mindre torr och fina linjer och rynkor reduceras.

Mullbärsträd

Mullbärsblad kan dämpa sötsug

Hälsa

Att vara sockerberoende har blivit vanligt, och många brottas med att låta bli mat med socker – allt från rent godis till kakor, bullar och bröd. Visste du att extrakt från mullbärsblad kan dämpa sötsug.

 

kvinna gör armövningar vid parkbänk

Styrketräning kan hjälpa vid klimakteriebesvär

Hälsa

Styrketräning två till tre gånger i veckan kan bidra till att minska klimakteriebesvär. Studien har tittat på sambandet mellan styrketräning och besvär som vallningar och svettningar hos kvinnor i klimakteriet och resultaten var goda – besvären minskade med hela 44 procent.

 

 

10 bra sätt att använda kokosolja

Hälsa

Kokosolja anses numera som en hälsofrämjande råvara. Men kokosolja kan också användas till mycket mer. Till exempel är fett ett skönhetsmedel för hår och hud. Här är 10 bra skäl att använda den feta oljan på utsidan av kroppen.

Näringen som håller ögonen friska

Äldre

Ögonsjukdomar som gula fläcken-sjukan och grå starr är åldersrelaterade sjukdomar. Men åldersförändringar i ögonen kan bromas upp. Genom att tillföra näring till ögat i form av bland annat C- och E-vitamin, lutein, och zink kan sjukdomsförloppet stanna av.

örter

Ny bok: Apoteket i ett litterärt bibliotek

Naturlig hälsa

Apotekaren Jan G Bruhn är doktor och professor i farmakognosi. Han har under 50 år föreläst, forskat och spridit kunskap om naturmedel, läkemedel och medicinska livsmedel. I hans nya bok, som är tjock som en tegelsten, har han samlat över tusen texter och citat från världslitteraturen, om gamla droger och nya läkemedel.

huvud med blomma som växer ut huvud

Mindful Tapping förändrade Lindas liv

Hälsa

Är du avundsjuk, lättirriterad eller faller du lätt för sötsaker? Kanske tänker du som så många andra –att det bara sådan du är? Det behöver inte vara så. Med Mindful Tapping får du en varaktig förändring som förändrar på djupet bortom de logiken. Linda Malmkvist led av en svår depression och som så många andra har hon levt med höga prestationskrav och dålig självkänsla men som med hjälp av Mindful Tapping mår bättre än på länge.

 

Man med en hund i sin famn

Bevisat att hundar kan vara svartsjuka

Husdjur

Tidigare forskning har visat att hundar kan känna samma grundläggande känslor som en mänsklig två-treåring. Men de kan faktiskt känna även mer komplexa känslor, som svartsjuka. Det visar en ny spännande studie från Nya Zeeland.

Glasburk med skrubbkräm av nässlor

Så gör du en egen kroppsskrubb med nässlor

Hud

Nässlor förtjänar titeln superfood snarare än ”ogräs”,  då de är fulla av vitaminer, mineraler och antiinflammatoriska egenskaper. Men varför inte använda dem även i din hudvårdsrutin? Här är ett recept på en härlig kroppsskrubb som får fart på cirkulationen!