Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

ek

Ekved kan hjälpa kroniskt trötta

Roburiner

…utvunna ur fransk ekved finns som kosttillskottet Robuvit. Ekvedsextraktet har flera verkningsområden, men framförallt hjälper det aktiva ämnet mitokondrierna att producera mer energi vilket medför att kronisk trötta och utbrända personer kan må bättre efter en månad och efter ett halvår kan vissa ha återhämtat sig någorlunda bra.
Råvaran tas från centrala Frankrike där ek odlas för tillverkning av bland annat ektunnor för olika ändamål och för kosttillskottet används överskott från produktionen av högkvalitativa ektunnor. Det behövs ungefär 50 kilo ek för att utvinna ett kilo kosttillskott.
Det har gjorts toxikologiska tester på tillskottet som visat att det är säkert. Robuvit har också beviljats så kallad Gras-status för användning i konventionell mat av en oberoende panel av toxikologiska experter.

Från franska ekar utvinns ett vattenextrakt som ger extra energi till mitokondrierna – cellens eget kraftverk. Studier har visat att sömnproblem och kronisk trötthet blivit bättre av extraktet. Även fullt friska sportande personer gynnades – där visade rapporter att muskelmassan ökade och återhämtningen gick snabbare.

Många upplever en ökad belastning på olika plan i livet. Stress, sömnsvårigheter, viktproblem, arbetslöshet eller att brottas med dålig ekonomi kan göra livspusslet svårt att få ihop, speciellt om stressen har varat under en längre period. Om stressen går ner och sömnen förbättras är det betydligt lättare att fungera i vardagen. 

Men att komma åt stressen kan vara lika svårt som att sova bra om tankarna snurrar av oro och trötthet. Att hitta något som ger energi för att möjliggöra förändringar är ett första steg framåt. Och det kan man göra på olika sätt.

 

LÄS OCKSÅ: Trött? Prova rysk rot som snabbt ger energi

Ekar med verksamma ämnen

I Frankrike har forskare upptäckt att extrakt från ekar, som är minst 80–150 år gamla, kan tillföra energi genom att de påverkar mitokondrierna. Det är ett ställe i cellerna som man brukar tala om som cellens kraftverk, det som fungerar som ett batteri och är den del av cellen som bland annat omvandlar mat till energi. När vi åldras sker en gradvis minskning av funktion och aktivitet i mitokondrierna. 

Jarmo Hörköö.

Jarmo Hörkkö är expert på extrakt från träd och föreläser om trädens aktiva substanser. Han säger att forskare funnit ett speciellt spännande och verksamt ämne i ekved – det kallas roburiner och har visat sig kunna ge en förbättring i åldrande muskler på grund av sin påverkan på mitokondrierna. 

– Roburiner är en grupp bioflavonoider som är unika för eken. Dessa metaboliseras till något som kallas urolitiner och de delas in i tre grupper – A, B och C. När kroppen tillförs detta ämne händer flera saker. Den oxidativa stressen i cellerna minskar och när mitokondrierna förnyas ökar proteinsyntesen i musklerna, det vill säga, vi får ork att prestera bättre, förklarar Jarmo Hörkkö och berättar att analyser visar att urolitin A får celler att bli av med skadade mitokondrier vilket i sin tur ökar produktionen av friska mitokondrier.

LÄS OCKSÅ: Boosta energi och lust med rätt näring

Förbättrar måendet

Jarmo Hörkkö berättar att urolitiner spelar en nyckelroll i mitokondriernas funktion. Förutom att de ger mer energi stödjer de levern och cellernas funktion samt kan medföra en ökad muskelmassa.

– Det finns också stöd i forskningen om att urolitinerna i ekvedsextrakt ger en optimal enzym- och proteinproduktion. Det betyder att den som tar ett tillskott med ekextrakt får mer energi, känner mer motivation och livsglädje samtidigt som stress, trötthet och en känsla av att ofta vara sömnig minskar. När kraften återvänder infinner sig också ett lugn, både mentalt och fysiskt, säger Jarmo Hörkkö.

 

I dag finns det 26 studier på det ekextrakt som Jarmo Hörkkö talar om och i dessa har sammanlagt drygt 1100 personer deltagit. De kliniska studierna visar att när energin återvände i kroppen så minskade symtom som humörsvängningar, ljudkänslighet, huvudvärk, muskelvärk, ledvärk och även
allergier och nedstämdhet med mellan 31 och 63 procent.

– Alla dessa uppräknade symtom kan härledas till stress, och brist på sömn och energi. Ekvedsextraktet går in och arbetar på cellnivå och när mitokondrierna blir starkare och kan producera mer energi då händer många positiva saker i kroppen. 

LÄS OCKSÅ: Mindful Tapping – energipsykologi som går på djupet

Åldras hälsosamt

– Det som är spännande är att studier visar att personer som lider av kronisk trötthet tycker att de redan efter fyra veckors intag av ekvedsextraktet får förbättringar på flera områden. Efter ett halvår har siffrorna stadigt förbättrats. Att åldras hälsosamt kan vi inte göra om vi har för hög stressnivå, och att sänka stressen och minska tröttheten är en viktig nyckeln till bra hälsa, säger Jarmo Hörkkö.

När forskare samlade en grupp på 108 utbrända läkarstudenter visade resultaten att efter fyra veckor så uppvisade den grupp som fick det aktiva extraktet en förbättring i ork, positivitet och arbetsglädje med mellan 29 och 68 procent. De fick också skatta känslor av emotionell trötthet, toleransnivå, dåliga patientrelationer och känslan av att ångra sitt yrkesval. Det visade sig att denna känslomässiga uppgivenhet hade minskat med i snitt 30 procent efter fyra veckor.

– När vi blir piggare så sover vi också oftast bättre. En annan placebokontrollerad studie på 40 deltagare visade att de som tog ekextraktet fick förbättrad sömn med upp till 30–35 procent och att de också sov fler timmar. Q10 i kombination med ekextratet är bra för att bli piggare, eftersom Q10 ger energi till hjärtat, säger Jarmo Hörkkö.

 

LÄS OCKSÅ: Energishot med ingefära

Rena levern

Andra kliniska studier visade att idrottare fick mer energi. Simmare uppvisade en 15-procentig ökning i snabbhet. Cyklister blev nio procent snabbare och löpare tolv procent snabbare. Försökspersonerna upplevde också att återhämtningen efter träning var något förbättrad och att de hade mindre ont i musklerna. Roburiner ökar också mängden muskelceller.

– Något riktigt spännande som studier visat är att ekextraktet kan hjälpa till att rena levern. Det betyder att du kan använda tillskottet om du detoxar men att det också kan hjälpa till att stödja en alkoholbelastad lever.

Hur säkra är roburinerna?

– Säkerheten för extrakt av ek har testats i toxikologiska studier och alla studier visade att ämnet inte är vad som kallas genotoxiskt eller mutagent. Hudtoxicitetstester visade att roburiner inte är irriterande eller frätande och det bedöms som säkert. Inga biverkningar har rapporterats under någon av studierna, säger Jarmo Hörkkö.

Av Inger Palm


Roburiner

…utvunna ur fransk ekved finns som kosttillskottet Robuvit. Ekvedsextraktet har flera verkningsområden, men framförallt hjälper det aktiva ämnet mitokondrierna att producera mer energi vilket medför att kronisk trötta och utbrända personer kan må bättre efter en månad och efter ett halvår kan vissa ha återhämtat sig någorlunda bra.
Råvaran tas från centrala Frankrike där ek odlas för tillverkning av bland annat ektunnor för olika ändamål och för kosttillskottet används överskott från produktionen av högkvalitativa ektunnor. Det behövs ungefär 50 kilo ek för att utvinna ett kilo kosttillskott.
Det har gjorts toxikologiska tester på tillskottet som visat att det är säkert. Robuvit har också beviljats så kallad Gras-status för användning i konventionell mat av en oberoende panel av toxikologiska experter.

Studier har visat att ekveds-extraktet...

... ger mer muskelmassa och förbättrar prestationen.
... ger bättre sömn och gör dig mindre trött.
... ger energi, livsglädje och ökad lust.
... minskar oxidativ stress.
... främjar en rening av levern och ger snabbare återhämtning efter en operation.
... stödjer en alkoholbelastad lever.
... ger snabbare tillfrisknande efter en förkylning.
... minskar stress, huvudvärk, led- och muskelvärk.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

man som tittar ini kylskåpet

Frukt och grönt främjar god hjärnhälsa

Hälsa

Vill du behålla din skärpa när du blir äldre kan det vara en god idé att satsa på att få plats med lite mer grönsaker på tallriken redan nu. En amerikansk studie visade att män som åt frukt och grönt hade färre tecken på försämring av den kognitiva förmågan än de som åt mindre grönt.

mejerivaror

Mejerifett verkar inte påverka hjärthälsan

Forskning

Länge har det diskuterats om mejerifetter är bra eller dåliga för kroppen. Nu redovisar svenska forskare en data där de analyserat 4 150 60-åringars blodprover. Studien visade att de som hade ett högt intag av mejerifett i sitt blod hade lägre risk för hjärt-kärlsjukdomar.

glad kvinna i höstskog

Magnesium ger bättre upptag av D-vitamin

Hälsa

D-vitamin lagras i kroppens fettvävnad under soliga dagar, men efter höstdagjämningen står solen för lågt för att vi ska kunna tillgodogöra oss D-vitamin från solen. Mitt i vintern kan därför dina lager av D-vitamin vara relativt tomma. Då kan det vara viktigt att komplettera kosten med ett kosttillskott, och om du ser till att fylla på depåerna av magnesium – ja, då blir ditt D-vitamintillskott ännu effektivare. Det visar en nyligen gjord studie.

frukt, grönt och vitaminburk

Därför är vitamintillskott så viktiga

Kost

Maten innehåller inte lika mycket näring som den gjorde för 40-50 år sedan. Det gör att vi äter mer för att fylla behoven och det är en av flera anledningar till att vi väger mer idag. Forskningsresultat från Tyskland, har bland annat visa att innehållet av vitaminer och mineraler i frukt och grönsaker minskade dramatiskt mellan 1985 och 1996. Därför kan det vara en god idé att då och då komplettera med kosttillskott.

 

Kvinna sover på rygg

5 hälsofördelar med att sova på rygg

Naturlig hälsa

Sover du på sidan, mage eller rygg? Din sovställning kan faktiskt påverka såväl hälsa som sömnkvalitet. Att sova på rygg är inte lika vanligt bland vuxna som att sova på sidan. Det kan visserligen orsaka snarkning, men i gengäld ge flera positiva effekter – som minskad risk för ryggvärk och rynkor!

Glasstrutar mot turkos bakgrund

Tillsatser mer regel än undantag i glass

Eko/miljö

Vad finns egentligen i glassen som du unnar dig på helgen? Inte bara rena råvaror visar det sig. De flesta sorter är fulla av tillsatser, även de som utger sig för att vara handgjorda. Här listar vi 5 tillsatser att välja bort – och 6 äkta och riktigt goda glassar att välja istället!

par fikar vid vattnet

En kvart om dagen räcker för att sänka stressen

Mental hälsa

Psykisk ohälsa som är stressrelaterad har ökat de senaste decennierna och det fortsätter att öka så snabbt att det nu ses som ett stort hot mot folkhälsan. Statistiken är nedslående och visst, en del livssituationer är svåra att påverka, men det går att sänka stressen. Lär dig att varva ner och att ge dig tid för återhämtning, då klarar du stress bättre. En kvart om dagen, det räcker.

 

Så kan du slippa klåda och eksem under armarna

Hud

Aluminiumklorid skyddar från svett under armarna, men kan ge klåda, eksem och andra hudirritationer. Och det har antytts att aluminiumklorid kunna öka risken för vissa sjukdomar. I väntan på svar kan ett miljövänligt alternativ vara ett klokare val.

Vitaminet som kan förebygga hjärt-kärlsjukdomar

Hälsa

K2 är mest känt som vitaminen som kan stärka skelett och vävnad, men forskning visar att K2 fyller en viktig funktion för blodets koagulation och för att stärka kärlens väggar vilket i slutändan håller hjärt-kärlsjukdomar borta. Analyser har visat att det är vanligt med K2-brist på grund av att det kan vara svårt att få i sig vitaminet i kosten. Det kan behövas stora mängder yoghurt, nötkött, mjölk, ost och ägg för att täcka behovet.  

vitlök

Lagrad vitlök kan sänka blodtrycket

Naturlig hälsa

Tre av tio vuxna har högt blodtryck – och 40 procent av dessa riskerar att dö på grund av hjärtproblem. Ännu fler går omkring med en låggradig inflammation i kärlen utan att veta om det. En kost rik på antioxidanter och ett tillskott med vitlök kan både förebygga och sänka högt blodtryck, och dessutom stärka immunförsvaret.

Kvinna i sängen med mobil i handen

Så skyddar du huden mot skärmarnas blå ljus

Hud

De flesta av oss tillbringar numera många av dygnets timmar framför en skärm. Det tär på huden i ansiktet som åldras snabbare av det blå ljuset som datorn eller mobilen avger. Men det finns saker du kan göra själv för att skydda huden från ljuset!

 

Collage: kvinna som tvättar ansiktet och 6 rengöringsprodukter

Skönhetspanelen testar: Rengöring

Hud

Efter en lång dag då hyn har utsatts för såväl smuts som avgaser och make-up behöver ansiktet rengöras inför nattens vila. Önskemålet är en rengöringsprodukt som tvättar rent, är så naturlig som möjligt samt är skonsam och inte torkar ut huden. Vilken produkt gör ”rent hus” i vårt test?

Gröna pannkakor med hallon

Skönt gröna kikärtspannkakor

Recept

Pannkakor till middag även för vuxna – varför inte? Med  kikärtor och grön spenat i smeten och toppat med hallon blir det näringsrikt, mättande, färgglatt och riktigt gott! Dessutom gör du ett bra val för miljön. 

sågpalmetto blad

Så kan mannen slippa nattliga toabesök

Hälsa

Med ökad ålder är det vanligt att män får en förstorad prostata. Det kan bland annat leda till en akut känsla av att vilja kissa, och dessutom oftare. Händer det flera gånger per natt då stör det självklart nattsömnen. Men det går att lindra besvären. – Vid lättare urineringsbesvär kan extrakt av ekologisk sågpalmetto hjälpa, säger näringsexperten och medicine doktorn, Magnus Nylander.

 

kvinna hos tandläkare

En av fem undviker att gå till tandläkaren på grund av priset

Hälsa

Att gå till tandläkaren är dyrt. En undersökning visar att en av fem undviker tandläkarbesök på grund av kostnaderna. I stockholmsförorten Botkyrka är akuta tandvårdsbesök tre gånger vanligare än i Danderyd. Intresset för estetisk tandvård har ökat, när Tandhälsorapporten ställde frågor till svenskarna svarade en majoritet att de vill bleka tänderna.

några personer lyfter vikter

Därför får du inte ut lika mycket av träningen när du är stressad

TRÄNING

Om du känner dig stressad efter en jobbig arbetsdag kan det kännas skönt att träna – då brukar stressen rinna av. Men om du  känner hög psykologisk stress och samtidigt tränar hårt, då får du inte alls ut lika mycket av träning. Dessutom kan du skada dig. Dra ner på träningsintensiteten och ge dig tid till återhämtning när huvudet är överbelastat.

Ung kvinna omfamnar sin hund

Vad tänker och känner din hund?

Husdjur

Har du funderat över vad din hund egentligen menar med ett visst beteende, eller vad den tänker och känner i vissa situationer? Med en ny bok förklarar hundpsykolog Fredrik Karlsson hur du lär dig att förstå din hund bättre.

 

Råkostsallad

Råkostsallad med prebiotika

Recept

Sväng ihop den här färgsprakande vitaminbomben till sallad och förvara i en burk i kylen och ät lite av den i flera veckor. Full av prebiotika som gynnar de goda tarmbakterierna och perfekt som immunförsvarsboost!

rot av ashwagandha

”Vi kan garantera ren och säker ashwagandha” 

Hälsa

Nyligen återkallade Livsmedelsverket ett parti ashwagandha från Great Earth på grund av att rester av bekämpningsmedlet etylenoxid upptäckts vid en kontroll. Vågar vi lita på ashwagandha nu? Ja, det säger svenska leverantörer och förklarar hur deras ashwagandha odlas, kontrolleras och testas.

teckning mage-tarm

Kiselgel lindrar IBS-symtom

Mage

En av tio svenskar beräknas ha IBS, och tre procent behöver behandling för sina magproblem. Näringsterapeuten Anette Berglind möter dagligen patienter med magbesvär. Ändrad livsstil och kostomläggning krävs för att magen ska må bra, men hon rekommenderar även kiselgel och probiotika för bra tillfrisknande.