Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

ek

Ekved kan hjälpa kroniskt trötta

Roburiner

…utvunna ur fransk ekved finns som kosttillskottet Robuvit. Ekvedsextraktet har flera verkningsområden, men framförallt hjälper det aktiva ämnet mitokondrierna att producera mer energi vilket medför att kronisk trötta och utbrända personer kan må bättre efter en månad och efter ett halvår kan vissa ha återhämtat sig någorlunda bra.
Råvaran tas från centrala Frankrike där ek odlas för tillverkning av bland annat ektunnor för olika ändamål och för kosttillskottet används överskott från produktionen av högkvalitativa ektunnor. Det behövs ungefär 50 kilo ek för att utvinna ett kilo kosttillskott.
Det har gjorts toxikologiska tester på tillskottet som visat att det är säkert. Robuvit har också beviljats så kallad Gras-status för användning i konventionell mat av en oberoende panel av toxikologiska experter.

Från franska ekar utvinns ett vattenextrakt som ger extra energi till mitokondrierna – cellens eget kraftverk. Studier har visat att sömnproblem och kronisk trötthet blivit bättre av extraktet. Även fullt friska sportande personer gynnades – där visade rapporter att muskelmassan ökade och återhämtningen gick snabbare.

Många upplever en ökad belastning på olika plan i livet. Stress, sömnsvårigheter, viktproblem, arbetslöshet eller att brottas med dålig ekonomi kan göra livspusslet svårt att få ihop, speciellt om stressen har varat under en längre period. Om stressen går ner och sömnen förbättras är det betydligt lättare att fungera i vardagen. 

Men att komma åt stressen kan vara lika svårt som att sova bra om tankarna snurrar av oro och trötthet. Att hitta något som ger energi för att möjliggöra förändringar är ett första steg framåt. Och det kan man göra på olika sätt.

 

LÄS OCKSÅ: Trött? Prova rysk rot som snabbt ger energi

Ekar med verksamma ämnen

I Frankrike har forskare upptäckt att extrakt från ekar, som är minst 80–150 år gamla, kan tillföra energi genom att de påverkar mitokondrierna. Det är ett ställe i cellerna som man brukar tala om som cellens kraftverk, det som fungerar som ett batteri och är den del av cellen som bland annat omvandlar mat till energi. När vi åldras sker en gradvis minskning av funktion och aktivitet i mitokondrierna. 

Jarmo Hörköö.

Jarmo Hörkkö är expert på extrakt från träd och föreläser om trädens aktiva substanser. Han säger att forskare funnit ett speciellt spännande och verksamt ämne i ekved – det kallas roburiner och har visat sig kunna ge en förbättring i åldrande muskler på grund av sin påverkan på mitokondrierna. 

– Roburiner är en grupp bioflavonoider som är unika för eken. Dessa metaboliseras till något som kallas urolitiner och de delas in i tre grupper – A, B och C. När kroppen tillförs detta ämne händer flera saker. Den oxidativa stressen i cellerna minskar och när mitokondrierna förnyas ökar proteinsyntesen i musklerna, det vill säga, vi får ork att prestera bättre, förklarar Jarmo Hörkkö och berättar att analyser visar att urolitin A får celler att bli av med skadade mitokondrier vilket i sin tur ökar produktionen av friska mitokondrier.

LÄS OCKSÅ: Boosta energi och lust med rätt näring

Förbättrar måendet

Jarmo Hörkkö berättar att urolitiner spelar en nyckelroll i mitokondriernas funktion. Förutom att de ger mer energi stödjer de levern och cellernas funktion samt kan medföra en ökad muskelmassa.

– Det finns också stöd i forskningen om att urolitinerna i ekvedsextrakt ger en optimal enzym- och proteinproduktion. Det betyder att den som tar ett tillskott med ekextrakt får mer energi, känner mer motivation och livsglädje samtidigt som stress, trötthet och en känsla av att ofta vara sömnig minskar. När kraften återvänder infinner sig också ett lugn, både mentalt och fysiskt, säger Jarmo Hörkkö.

 

I dag finns det 26 studier på det ekextrakt som Jarmo Hörkkö talar om och i dessa har sammanlagt drygt 1100 personer deltagit. De kliniska studierna visar att när energin återvände i kroppen så minskade symtom som humörsvängningar, ljudkänslighet, huvudvärk, muskelvärk, ledvärk och även
allergier och nedstämdhet med mellan 31 och 63 procent.

– Alla dessa uppräknade symtom kan härledas till stress, och brist på sömn och energi. Ekvedsextraktet går in och arbetar på cellnivå och när mitokondrierna blir starkare och kan producera mer energi då händer många positiva saker i kroppen. 

LÄS OCKSÅ: Mindful Tapping – energipsykologi som går på djupet

Åldras hälsosamt

– Det som är spännande är att studier visar att personer som lider av kronisk trötthet tycker att de redan efter fyra veckors intag av ekvedsextraktet får förbättringar på flera områden. Efter ett halvår har siffrorna stadigt förbättrats. Att åldras hälsosamt kan vi inte göra om vi har för hög stressnivå, och att sänka stressen och minska tröttheten är en viktig nyckeln till bra hälsa, säger Jarmo Hörkkö.

När forskare samlade en grupp på 108 utbrända läkarstudenter visade resultaten att efter fyra veckor så uppvisade den grupp som fick det aktiva extraktet en förbättring i ork, positivitet och arbetsglädje med mellan 29 och 68 procent. De fick också skatta känslor av emotionell trötthet, toleransnivå, dåliga patientrelationer och känslan av att ångra sitt yrkesval. Det visade sig att denna känslomässiga uppgivenhet hade minskat med i snitt 30 procent efter fyra veckor.

– När vi blir piggare så sover vi också oftast bättre. En annan placebokontrollerad studie på 40 deltagare visade att de som tog ekextraktet fick förbättrad sömn med upp till 30–35 procent och att de också sov fler timmar. Q10 i kombination med ekextratet är bra för att bli piggare, eftersom Q10 ger energi till hjärtat, säger Jarmo Hörkkö.

 

LÄS OCKSÅ: Energishot med ingefära

Rena levern

Andra kliniska studier visade att idrottare fick mer energi. Simmare uppvisade en 15-procentig ökning i snabbhet. Cyklister blev nio procent snabbare och löpare tolv procent snabbare. Försökspersonerna upplevde också att återhämtningen efter träning var något förbättrad och att de hade mindre ont i musklerna. Roburiner ökar också mängden muskelceller.

– Något riktigt spännande som studier visat är att ekextraktet kan hjälpa till att rena levern. Det betyder att du kan använda tillskottet om du detoxar men att det också kan hjälpa till att stödja en alkoholbelastad lever.

Hur säkra är roburinerna?

– Säkerheten för extrakt av ek har testats i toxikologiska studier och alla studier visade att ämnet inte är vad som kallas genotoxiskt eller mutagent. Hudtoxicitetstester visade att roburiner inte är irriterande eller frätande och det bedöms som säkert. Inga biverkningar har rapporterats under någon av studierna, säger Jarmo Hörkkö.

Av Inger Palm


Roburiner

…utvunna ur fransk ekved finns som kosttillskottet Robuvit. Ekvedsextraktet har flera verkningsområden, men framförallt hjälper det aktiva ämnet mitokondrierna att producera mer energi vilket medför att kronisk trötta och utbrända personer kan må bättre efter en månad och efter ett halvår kan vissa ha återhämtat sig någorlunda bra.
Råvaran tas från centrala Frankrike där ek odlas för tillverkning av bland annat ektunnor för olika ändamål och för kosttillskottet används överskott från produktionen av högkvalitativa ektunnor. Det behövs ungefär 50 kilo ek för att utvinna ett kilo kosttillskott.
Det har gjorts toxikologiska tester på tillskottet som visat att det är säkert. Robuvit har också beviljats så kallad Gras-status för användning i konventionell mat av en oberoende panel av toxikologiska experter.

Studier har visat att ekveds-extraktet...

... ger mer muskelmassa och förbättrar prestationen.
... ger bättre sömn och gör dig mindre trött.
... ger energi, livsglädje och ökad lust.
... minskar oxidativ stress.
... främjar en rening av levern och ger snabbare återhämtning efter en operation.
... stödjer en alkoholbelastad lever.
... ger snabbare tillfrisknande efter en förkylning.
... minskar stress, huvudvärk, led- och muskelvärk.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna klipper buske

Saffran gav Christina glädjen tillbaka

Naturlig hälsa

När det sociala umgänget begränsades under pandemin så tappade Christina Werner lite av sitt goda humör. Hon började göra chokladpraliner med saffran och blev gladare. Men det var ingen långsiktig lösning – så Christina fann ett extrakt av saffran. Det gav henne glädjen tillbaka.

Ung mörkhårig tjej ser sig i spegeln

Experternas tips för att undvika stressad hud

Hud

För mycket negativ stress påverkar oss och vår hälsa negativt – och det återspeglas även i huden. Även allt från föroreningar, sol och vind och mycket peeling kan stressa huden. Men hur syns stress på huden och hur skyddar du dig från det? 

 

Illustration av hjärna och två mediterande personer

Sluta jaga lyckan – må bättre

Mental hälsa

Varför mår vi så dåligt, när vi egentligen har det så bra? Den frågan ställer sig psykiatern Anders Hansen i sin senaste bok ”Depphjärnan”. Kanske behöver vi sluta jaga lyckan och sluta se på oro och depp som något onormalt, resonerar han. Och samtidigt ta hand om både kropp och knopp bättre.

Svarta och rosa trosor mot rosa bakgrund

70 procent vill ha hållbara mensskydd

Eko/miljö

Allt fler kvinnor vill att deras mensskydd ska vara hållbara, enligt en färsk undersökning. Menskopp är ett populärt alternativ, inte minst bland unga. Men nu utmanar även innovativa, absorberande och tvättbara menstrosor som ett bra alternativ – för både hälsa, ekonomi och miljö.

 

ginkgo biloba

Bladen som du ska lägga på minnet

Naturlig hälsa

Försämrad blodcirkulation är ingen sjukdom, men kan orsaka sämre minne – och därmed ställa till problem i vardagen. Bladen på ginkgo biloba-trädet har inflammationshämmande effekt och kan vidga blodkärlen. Då blir det lättare att både koncentera sig och att minnas.

glad äldre kvinna

Nedsatt njurfunktion inte så farligt när vi blir äldre

Hälsa

När vi blir äldre minskar många funktioner i kroppen. Till exempel drabbas vi av benskörhet och vi får en nedsatt njurfunktion. Men den njurfunktion som anses som nedsatt hos en yngre person behöver inte vara nedsatt hos en äldre person. Vid Lunds universitet har forskare tittat på några av åldrandets sjukdomar och dess klassificeringar för att undvika överflödig medicinering.

Ko i alperna

Vassle – när magen krånglar

Mage

Fermenterad ostvassle har en lång tradition som hälsodryck på kurhotellen i de schweiziska alperna. Den användes för att komma tillrätta med magbesvär som gaser, knip och svullnad. Idag kallar vi den prebiotika och ny forskning har visat att den främjar hälsan i tarmen genom att stötta de goda bakterierna.

Leende kvinna blundar i blåsten

Deppig? Ta hjälp från naturen

Hälsa

Det är dessvärre vanligt att vi i västvärlden någon gång i livet drabbas av depression, och ännu oftare av nedstämdhet och oro. Men det finns naturliga örter, tillskott och kryddor som kan lindra. Här är fem tips – från ashwaganda till probiotika!

 

Jenny och Magnus Andersson, kostrådgivare

Kosten gjorde Magnus fri från sin IBS

Kost

När Magnus Andersson fick diagnosen IBS efter många år av illamående, magsmärtor och energilöshet lade han om sin kost, ihop med frun Jenny. Idag är de kostrådgivare och aktuella med sin tredje kokbok – och Magnus är symtomfri.

kvinna i fåtölj

Örterna som motar virus

Förkylning

Han tog den ryska roten till Sverige på 70-talet – och det blev succé. En tid senare fann han andrographis, en ört mot virus och bakterier, som används i Kina. Nu har den svenska vetenskapsmannen Georg Wikman kombinerat dessa båda örter i ett och samma tillskott – tillsammans kan de förhindra att förkylning och influensa bryter ut, men också halvera sjukdomstiden.

kvinna springer uppför backe

Högintensiv träning kan ge negativa effekter

TRÄNING

Att träna högintensiv intervallträning, eller HIIT, som det också kallas för, seglade upp som en snabb och effektiv träning med hälsofördelar. Men nu har en ny svensk studie visat att HIIT kan leda till att cellerna får det jobbigare att producera energi samt att blodsockret kan svaja.

burkar med fermenterade grönsaker

Ny forskning: Viss probiotika skyddar mot inflammation i tarmen

Mage

Att tillföra goda bakterier till mage och tarm vet man gör tarmen mer motståndskraftig mot inflammation, och nu stödjer ytterligare en analys detta. När forskare vid Uppsala universitet gjorde en studie tillsammans med kollegor vid Sveriges lantbruksuniversitet kunde man visa att vissa celler kunde öka produktionen av antikroppar när en viss sorts probiotika tillfördes.

 

frukt

Så mycket C-vitamin behöver du

Naturlig hälsa

När vintern kommer blir vi tröttare och oftare förkylda. Då gäller det att äta bra, komma ut i dagsljuset och att motionera. C-vitamin är en viktig byggsten i kroppen för att hålla sig frisk. Vissa av oss behöver mer C-vitamin än andra. Är du äldre, går på diet eller har problem med magen så kan du höra till dem.

Går det att träna vid förkylning?

Träning

Du har säkert funderat på om du vågar tränar när du är förkyld. En grundregel är att aldrig träna med feber eller en infektion i kroppen, för det kan i värsta fall gå hårt åt hjärta och njurar. Att vara småförkyld och träna lite lätt är oftast inget problem, men ibland kan det vara svårt att känna var gränsen går.

Laxfilé med broccoli och salladslökar

Tareq Taylors krispiga sesamlax

Recept

Vem älskar inte rätter som är festliga och samtidigt lättlagade på helgen? Den här laxrätten blir krispig tack vare ett täcke av cornfalkes och sesamfrön, och får en fräsch touch genom ett lime- och ingefärssmör.

 

Har du koll på sömncykeln? Den styr om du sover bra eller dåligt

Hälsa

Oro och stress hör ihop. Det är känslor som gör att ditt sympatiska stressystem är för aktivt när det är dags att sova. Om stressystemet håller kvar kortisolet på en hög nivå, då är det inte bara svårt att somna, du vaknar oftast mellan två och fyra på natten och har svårt somna om. Det finns förstås en lösning på problemet. Det handlar om att få din sömncykel att fungera som den ska.

två personer sitter på huk utomhus

Sitta sig frisk – går det?

TRÄNING

Att ha ett stillasittande jobb är förenligt med ohälsa på sikt – om man inte ser till att motverka effekterna med aktivitet. En studie av en afrikansk folkstams vanor gjorde att amerikanska forskare ansåg att vi skulle leva längre om vi tog efter deras rörelsemönster. Och det bara genom att göra dagliga övningar med enkla men effektiva knäböj.

glad flicka

Naturens apotek: Pigg i vinter

Naturlig hälsa

De mörka vintermånaderna gör oss tröttare samtidigt som kroppen helt naturligt går lite på sparlåga. Känner du dig alltför trött och hängig så finns det örter som ger lite mer energi, bättre fokus och håller förkylningen borta.