Eldsjälen som gjorde vego till sitt jobb

Fakta

Namn: Mattias Kristiansson
Ålder: 33
Bor: Stockholm
Familj: Min man Jonas
Sysselsättning: Grundare och chefredaktör av Sveriges största vegetariska mattidning VEGO. Är även kokboksförfattare
Aktuell med: Den veganska matbibeln: "Det veganska köket – 1700 växtbaserade recept"
Bakgrund: Utbildad i grafisk design. Har gett ut nio kokböcker och bakböcker.
Brinner för: Att inspirera så många som möjligt att skära ner på kött, fisk, kyckling, ägg och mjölkprodukter och istället förälska sig i växtbaserade alternativ. Jag gillar tanken på att förändra världen och varför inte börja med tallriken?
Fritidsintressen: Älskar att baka franska bakverk och läsa. Gillar att träna, just nu är det löpning som gäller.
Vill uppnå innan han dör
: Jag vill känna att jag gjorde världen lite bättre. Kanske låter lite klyschigt, men det är det som driver mig. Jag vill även springa tio kilometer under 40 minuter.
Tre saker få människor vet om Mattias:
Jag är medlem i Mensa men är usel på matte. Jag är skitbra på att fickparkera och jag äger över 300 kokböcker (och rensar regelbundet, även om det är svårt).
Mattias K på nätet:
Tidningen VEGO: vegomagasinet.se
VEGO Facebook: @matmagasinetvego
VEGO insta: @vegomagasinet
VEGO youtube: VEGO
Mattias insta: mattias_kristiansson

Han brinner för grön kost, är definitivt urtypen för det man brukar kalla eldsjäl och har en genuin vilja att inspirera så många människor som möjligt – i förhoppningen om att på så sätt bidra till att förändra världen. 
– Mina vapen för att lyckas är ruskigt god och enkel vegomat och ett stort leende, säger Mattias Kristiansson, chefredaktör och grundare av tidningen VEGO.

Mattias Kristiansson beskriver sig själv som en matglad påg från Malmö och en envis optimist som drömmer om att rädda världen och göra den till en bättre plats. Sedan 14 år tillbaka är han bosatt i storstaden och han säger att han definitivt går med på att kalla sig vegonnörd.
– Absolut. Och jag hittar hela tiden olika områden att nörda in mig på. Det handlar inte om att laga mat med pincett och reducera matlagningen till enbart tekniker, men däremot är jag intresserad av att lära mig nytt hela tiden.

Han har en hemlig fetish berättar han.
– Jag älskar köksprylar av alla dess slag. Just nu använder jag min lilla mjölkvarn lite för mycket, men det är så coolt att kunna köpa helt Ölandsvete eller en påse hel råg från någon skånsk bonde och mala till mitt eget mjöl när jag behöver.

LÄS OCKSÅ: Vegantrenden växer explosionsartat – även inom kosttillskottsbranschen

En man men många gröna intressen
2014 grundade han tidningen VEGO, som är Sveriges största vegetariska mattidning VEGO. Tidningen är Mattias Kristianssons bebis och i den får läsarna verkligen ta del av hur härlig vegetarisk och vegansk mat kan se ut, blandat med intressanta reportage och inspirerande intervjuer.
Men att tidningen är ett heltidsjobb hindrar inte Mattias Kristiansson från att även syssla med en mängd andra saker – föga förvånande även de med ett växtbaserat fokus.

 

Bland annat driver han den populära Vegopodden och är i dagarna aktuell med nya kokboken "Det veganska köket".
– Jag gör verkligen massor av grejer. Jag har gett ut nio kokböcker och en tionde är på väg. Jag älskar kokböcker och har alltid gjort. De är som en liten lyxig present, den bästa om du frågar mig, säger han och fortsätter:
– I podden intervjuar jag olika matpersonligheter och kokboksförfattare om vegomat. Jag älskar verkligen att prata med folk som brinner för olika områden och mat är det roligaste samtalsämnet av alla.
Han tillägger:
– VEGO utkommer sju gånger om året så det blir en hel del jobb för att hinna med allt.

Eldsjäl med genuin vilja att förändra
Mattias Kristianssons drivkraft i livet är inte pengar, makt eller högt anseende. Nej, istället han är en sann idealist och ”världsförändrare” och borde egentligen vara urtypen för någon som bränner ut sig, eftersom han verkligen – alltså verkligen - älskar sitt jobb och allt han gör.
– Jag brinner för att få till förändring och för att göra världen till en bättre plats. Maten är en sådan stor del av detta – oavsett om man pratar den egna hälsan, miljö, klimat och djur, säger han.
Han utvecklar:
– Kan du ändra ditt sätt att äta kan du bokstavligen förändra världen och det är en lyx vi inte får glömma bort.

Han berättar att hans koncept är enkelt.
– Jag vill inspirera så många som möjligt att äta mer växtbaserat och mina vapen för att lyckas är ruskigt god och enkel vegomat och ett stort leende.

LÄS OCKSÅ: 12 källor till protein för den som inte äter kött

Köpt kokböcker sedan han var tio år
Mattias Kristiansson berättar att han varit intresserad av mat på något sätt och att han började köpa kokböcker vid den ringa åldern av tio år.
– Jag tror mycket handlade om att vi inte åt så speciell mat hemma och jag ville åt den där lyxen som jag läste om i mattidningarna. När jag blev vuxen fortsatte mitt intresse, men jag trillade aldrig in på rent matnörderi, främst eftersom jag aldrig hade pengar. Det blev inte så att jag stod och krossade en krabba eller köpte något fint kött.
Det var inte förrän senare han förstod att detta kanske i själva verket inte var en fråga om ekonomi – ja, eller brist på – utan något helt annat.
– Det var först när jag blev vegan som mitt matintresse började blomma ut på riktigt. Det var då en helt ny värld öppnades upp för mig, berättar han.

En föreläsning förändrade allt
Han varken kunde särskilt mycket eller brydde sig om vegetarisk mat från början, mer än att han till stor del är uppvuxen på falafel – något han menar kommer som en naturlig del av att vara uppvuxen i Malmö. Intresset beror, menar han, mest på ett bananskal… Åtminstone till synes.
– Jag råkade halka in på en föreläsning om kött- och mjölkindustriernas klimatpåverkan och kände att jag kanske skulle ge det där med ”Köttfri måndag” en chans. En hel dag med vegansk mat blev starten och mina ögon öppnades plötsligt för någonting nytt och spännande, berättar han.
– Efter det rullade det bara på och mitt intresse för vegomat fullkomligt exploderade.

 

LÄS OCKSÅ: Bästa maten för hälsan och planeten – så behöver vi tänka

”Mycket makaroner med smält ost, frysta pizzor och glass”
Idag är han vegan men det har inte alltid varit så – snarare tvärtom. 
Han minns sin barndoms måltider med ett leende på läpparna. Familjens matbeteende var ingenting han ifrågasatte då men i efterhand har han förstått att mat kan vara så oändligt mycket mer.
– Vi åt väldigt svennebananigt. Falukorv i ugn, köttfärssås, kassler Hawaii och sådant. Husmanskost och köttigt eftersom det var billigt, enkelt och smidigt. Sedan åt vi även väldigt mycket makaroner med smält ost, frysta pizzor och glass... haha. Vi var ingen matfamilj på det sättet att vi satt och pratade mat, drömde om nästa middag eller reflekterade över något. Vi åt mat för att vi skulle bli mätta.

Är idag piggare och friskare – och har bättre sömn
Han berättar att han trillade in på grön kost av miljöpolitiska skäl, långt innan han fick upp ögonen för hälsoaspekten. Idag är det i första hand kärleken till djur och obehagskänslan av att äta döda djur som gör att han aldrig kommer gå tillbaka, berättar han.
– När jag blev vegan var det som att jag lättade från marken. Jag behövde sova mindre om nätterna, vaknade piggare och orkade träna mer. Idag är det lite svårt att jämföra eftersom jag varit vegan i sju år, men jag känner mig pigg och är aldrig sjuk. Det har gått flera år sedan jag ens hade en förkylning.

Tror på att hitta en bra balans
– Det är jag, i alla fall för det mesta. Jag försöker att hitta en bra balans och är urbota trött på alla jäkla dieter, fake news och galna hälsopåståenden som sprids överallt. Jag försöker äta en så varierad, växtbaserad kost som möjligt med fokus på baljväxter, frukt och grönt och fullkornsprodukter.
För några år sedan han inte läsk eller äter godis, berättar han.
– Däremot äter jag choklad varje dag och älskar bakverk. Så när det bjuds, äter jag med gott samvete. Jag tror man måste hitta en bra balans, säger han.
– Många är mer fokuserade på gojibären de strör över sin havregrynsgröt, än gröten i sig.

Noga med tillskott – året om
Eftersom han är både vegan och påläst äter han också tillskott berättar han.
– Jag tar D-vitamin och B12. D-vitamin eftersom jag bor i Sverige och här är uselt med sol. Det åt jag redan innan jag blev vegan och det tar jag året om, även på sommaren.
Han poängterar särskilt vikten av vitamin B12.
– Det får man inte i sig som vegan så ska man bli vegan på heltid, är det tillskott med B12-vitamin som gäller. Det behövs för att nerverna och hjärnan ska fungera optimalt och är superviktigt. Det sprids mycket om att alger och skitiga grönsaker skulle vara bra källor till B12, det är de inte alls.

LÄS OCKSÅ: Vegan – eller en allt mer växtbaserad kost? Glöm inte äta extra B12

Vegan och idrottare
Utöver att vara passionerad för grön kost är han också passionerad för fysisk rörelse.
– Jag tränar hela tiden! När jag var yngre tävlingssimmade jag och jag har simmat en hel del med Neptun Masters som vuxen, även om jag har tagit en paus från det nu.
Simpausen är baserad på de alldeles för tidiga morgonträningarna berättar han men tillägger att han ändå förmodligen kommer att ägna sig åt så kallat öppet vatten-simning i sommar.
Nu ligger dock fokus på annat.
– Just nu älskar jag att springa och laddar inför några lopp i sommar. Jag har inte tålamod med för långa lopp, tio kilometer är lagom. Sedan gymmar jag även några dagar i veckan, men det är mest för att hålla min kropp stark.

 

Ogillar dieter – men uppskattar kunskapen om dem
Han är trött på allt vad dieter heter, berättar han.
– Jag tycker att all matglädje försvinner när man begränsar sig själv för mycket, om det inte finns anledning till det så klart. Däremot tycker jag det är kul och intressant med både glutenfritt och raw food och jag testlagar och bakar mycket sådant. Men det handlar framför allt om att matnörden i mig vill lära sig mer.

Vad finns alltid i ditt kylskåp och i din frys?
– Alltid havremjölk till te och smoothies och alltid en massa grönsaker, lite olika beroende på säsong och humör. I frysen har jag frysta grönsaker och frysta bönor som jag har kokt. Och så finns skivat fullkornsbröd som jag bakat själv och så fryst banan så att jag enkelt kan göra ”milkshakes” när jag är sugen på det.

LÄS OCKSÅ: Tre goda veganska pålägg (– och tre förslag på veganska bröd)

Bokaktuell med vegansk matbibel
Du är just nu aktuell med din tionde kokbok ” Det veganska köket – 1700 växtbaserade recept". Berätta lite om den.
– Det är lite av en helgrön matbibel fylld med växtbaserad mat. Den visar upp hela det veganska köket, både sådant man vill lära sig, vill laga, men även allt man inte visste att man kunde göra. Den är intressant för såväl nybörjare som proffs. Fokus ligger på enkla vardagsrecept, men här finns även festmat, matnörderi som fermenterat och egen tofu, desserter och mycket annat.

1700 recept låter som rätt många recept...
– Ja, det blev brutalt många recept, men det behövdes tror jag. Många verkar fortfarande ha bilden att växtbaserad mat är tråkig och att det knappt finns något man kan äta. Well, här har du 1700 fabulösa recept!

Av Isabelle G Hedander


Fakta

Namn: Mattias Kristiansson
Ålder: 33
Bor: Stockholm
Familj: Min man Jonas
Sysselsättning: Grundare och chefredaktör av Sveriges största vegetariska mattidning VEGO. Är även kokboksförfattare
Aktuell med: Den veganska matbibeln: "Det veganska köket – 1700 växtbaserade recept"
Bakgrund: Utbildad i grafisk design. Har gett ut nio kokböcker och bakböcker.
Brinner för: Att inspirera så många som möjligt att skära ner på kött, fisk, kyckling, ägg och mjölkprodukter och istället förälska sig i växtbaserade alternativ. Jag gillar tanken på att förändra världen och varför inte börja med tallriken?
Fritidsintressen: Älskar att baka franska bakverk och läsa. Gillar att träna, just nu är det löpning som gäller.
Vill uppnå innan han dör
: Jag vill känna att jag gjorde världen lite bättre. Kanske låter lite klyschigt, men det är det som driver mig. Jag vill även springa tio kilometer under 40 minuter.
Tre saker få människor vet om Mattias:
Jag är medlem i Mensa men är usel på matte. Jag är skitbra på att fickparkera och jag äger över 300 kokböcker (och rensar regelbundet, även om det är svårt).
Mattias K på nätet:
Tidningen VEGO: vegomagasinet.se
VEGO Facebook: @matmagasinetvego
VEGO insta: @vegomagasinet
VEGO youtube: VEGO
Mattias insta: mattias_kristiansson

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna på badstrand

Svider det när du kissar? Lingon sköljer bort bakterierna

Hälsa

Långa dagar på stranden är underbara. Men om du känner att det svider i underlivet när du kissar efter en härlig baddag – då kan du ha fått blåskatarr. Att du glömmer bort att dricka vatten och badar kallt kan ge bränsle till bakterierna så att de förökar sig. Ett snabbt och naturlig sätt att få bukt med problemet är att ta en kur med lingonjuice.

frukt och grönsaker

10 anledningar att äta C-vitamin

Hälsa

Det pratas mycket om immunförsvaret just nu och vad man kan göra för att stärka det. En vitamin som bidrar till ett väl fungerande immunförsvar är C-vitamin. Det kan bland annat förkorta och lindra förkylningssymtom, men C-vitamin behövs också för kroppens brosk- och benvävnad, det är bra för tänderna och verkar kunna motverka träningsvärk.

Illustration av en doula som stöd till en gravid kvinna

Allt du vill veta om att föda med en doula

Gravid/barn

I en hårt ansatt förlossningsvård blir det allt populärare att anlita en doula för att få stöd och kontinuerlig närvaro under graviditet och förlossning. Även intresset för att bli doula växer. Men vad är egentligen en doula och vad behöver man tänka på när man väljer en?

skål med grönsaker

Ät efter säsong – för både smaken och klimatet

Kost

Förr i tiden anpassade vi den mat vi åt efter de råvaror som fanns tillgängliga. Idag är valmöjligheterna. Vi kan äta i princip allt året om, även om råvaror utanför säsong smakar sämre. Med sensommar och höst kommer skördesäsongen igång och ingen årstid passar väl bättre för att börja äta efter säsong än just vid den svenska höstskörden.

 

kvinna i spagat

En bra hållning bevarar vår hälsa

Hälsa

Ensidiga, upprepade rörelser försämrar din kroppshållning. Eftersom majoriteten i Sverige arbetar på kontor eller i andra yrken där upprepandet är en del av jobbet blir hållningen sämre – om du inte gör något åt det. Bli medveten om hur du går, sitter eller står och sträck på en krokig rygg och nacke med jämna mellanrum. Det kan minska besvär i rygg, nacke, axlar och även problem med höfterna. Dessutom så stärker en bra kroppshållning självförtroendet.

kvinna som får ansiktsbehandling

7 ansiktsbehandlingar som föryngrar din hud

Hälsa

Du har kanske hört talas om microdermabrasion, microneedling och plasma pen – men inte vet vad det är. Idag finns det en hel del föryngrande ansiktsbehandlingar. Det handlar bara att välja rätt efter hudtyp och plånbok. Kurera listar sju bra och effektiva behandlingar som ger dig år tillbaka i ansiktet.

Grön smoothie i skål med nötter på

Skönt grön detox-smoothie

Recept

Boosta ditt immunförsvar med en gudomlig mix av superfoods och gröna godsaker i en och samma smoothie: ingefära, avokado, vetegräs, mango, chlorella, grönkål, ananas, broccoli, selleri... Mixa och njut med valfri topping!

folk sitter i trädgården och äter mat

Så många av oss har magproblem under semestern

Hälsa

Förändrade matvanor under semestern kan ge problem med magen. Under några veckors ledighet äter en majoritet av oss mat som ger magproblem. Sex av tio svenskar uppger att magen blir extra orolig på semestern. Några veckors avsteg från rutinerna är lätt att åtgärda. Probiotika kan enkelt lugna svullnad och kurrande magar.

 

bönor i skål

Fem skäl att äta mer bönor

Kost

Bönor är billiga, goda och du kan tillaga dom på många olika sätt.  Och skälen till att äta bönor och linser är många. Här följer en lista på baljväxter att tillaga som kan gynna din hälsa.



Tecknad jordglob på en tallrik och bestick

Missförstånden som ger ökat matsvinn

Eko/miljö

Tror du inte att din hantering av matrester och ditt sätt att planera och göra inköp av mat gör någon skillnad för miljön och klimatet på vår planet – eller för din egen plånbok för den delen? Dags att tänka om och minska ditt matsvinn!

kvinna håller i ett knä

Artros? Så får du hjälp!

Leder

Stela och värkande leder kan bero på artros. I Sverige uppskattas 800 000 personer vara drabbade av ledsjukdomen. Inget botemedel finns men med rätt träning, hjälpmedel och naturpreparat kan smärtan lindras, rörligheten förbättras och livskvaliteten öka.

olika kålsorter

Håll dig frisk med kål

Kost

Svenska naturen är full av nyttig mat. Ta en extra titt i grönsaksdisken efter kålsorter du inte känner till. Du kan laga både hälsosam och nyttig mat för en liten plånbok. Kål av olika slag är riktiga hälsobomber och har höga så kallade orac-värden.

kvinna tittar ut över vatten

Utmattad? Här är näringen för dig

Hälsa

Långvarig stress och för lite återhämtning bereder vägen för utmattningssyndrom. Du kan också drabbas av näringsbrister. Här är en lista på vitaminer, mineraler och örter som hjälper dig att komma tillbaka. Här är en lista på vitaminer, mineraler och örter som hjälper dig att komma tillbaka och må bra igen.

 

ärtor

Det här visste du inte om ärtor

Kost

Ärtor många hälsoegenskaper, förutom att de är smakrika. Bland annat har de en viktiga roll för aptitkontrollen samt ett högt proteininnehåll. Men du kanske inte visste att ärtan inte är en grönsak.

5 träningsklädda kvinnor

5 hemligheter bakom en vältränad kropp

Träning

Måste man träna varje dag och gå på diet för att skaffa sig en vältränad kropp eller bara ha väldigt bra gener? Nej, faktiskt inte. Hemligheten ligger i vanorna. Här är fem förhållningssätt som gör dig stark, frisk och vältränad.

darfor-ska-du-anvanda-oreganoolja

Därför ska du använda oreganoolja

Förkylning

Oreganooljan har använts i många hundratals år, bland annat som ett naturligt antibiotikum, och har flera hälsofördelar. Här listar Kureras näringsterapeut Zarah Öberg dess goda egenskaper – och även vad du bör tänka på vid användning.

Rawfoodsallad med gröna grönsaker och dressing

Rawfoodsallad med krämig cashewsås

Recept

Stärk din energinivå och ditt immunförsvar samtidigt som du kittlar smaklökarna med denna härliga, näringsrika rawfoodsallad med grönkål, broccoli, bladspenat och ruccola. Toppa med en krämig sås gjord på blötlagda cashewnötter, citron och vitlök. 

 

grönsaker och juice

Vill du rensa kroppen på toxiner? Kör en detoxvecka!

Kost

Krånglar magen? Har du huvudvärk, är ständigt trött och lättirriterad? Då kan det vara en god idé att låta mage och tarm vila genom att göra en fastevecka och låt kroppen få en välförtjänt vila. Resultat blir att du bland annat får en bättre fungerade mage, du blir piggare och får finare hy. Här får du tips på en veckas fasta.

Ensamheten bland unga ökar

Mental hälsa

Hur vi upplever vårt mående och skattar exempelvis vår sömn har försämrats de senaste 16 åren. Värst är problemen bland unga utan utbildning och kvinnor enligt en ny svensk studie som undersökt den upplevda hälsan hos personer i arbetsför ålder.

kvinna vid spegel

Maria Ahlgrens mat för vacker hud

Recept

Många funktioner som vi söker i hudvård finns i helt vanlig mat. Kroppens största organ är också vårt skyltfönster för insidan. Det säger Maria Ahlgren, skönhetsjournalist och författare till böcker om mat som gör oss vackrare – Beautyfood. Här kommer några recept från Marias bok.

 

kvinna hostar

Gia Fors: Förvärrar pyroluri covid-19?

Kurera debatt

Beror covid 19:s märkliga framfart med en blandning av obegripliga dödsfall, långvariga sjukdomsförlopp som går upp och ner samt milda förlopp som knappast märks på att de allvarligare fallen redan lider av pyroluri – en störning med försvårad avgiftning? Den frågan ställer sig Gia Fors, författare, reporter och friskvårds-terapeut i ett debattinlägg.

skoldkortelproblem-kom-palast-till-lakaren

Sköldkörtelproblem? Kom påläst till läkaren

Hälsa

År av lidande, felmedicinering och slussande mellan olika läkare. Många med sköldkörtelproblem vittnar om hur vägen till rätt hjälp kan vara både snårig och lång. Ett sätt att snabbare komma tillrätta med sina besvär är att komma påläst till doktorn. Här är en checklista inför läkarbesöket.

Ny upptäckt: Ägg kan välja spermier

Gravid/barn

Spännande forskning visar att ägg faktiskt kan välja spermier, vilket är en ny upptäckt inom fertilitetsforskningen. Denna interaktion mellan ägg och spermier kan förhoppningsvis hjälpa till att förstå de fall där det inte tydligt går att se varför ett visst par är infertilt.