Eldsjälen som gjorde vego till sitt jobb

Fakta

Namn: Mattias Kristiansson
Ålder: 33
Bor: Stockholm
Familj: Min man Jonas
Sysselsättning: Grundare och chefredaktör av Sveriges största vegetariska mattidning VEGO. Är även kokboksförfattare
Aktuell med: Den veganska matbibeln: "Det veganska köket – 1700 växtbaserade recept"
Bakgrund: Utbildad i grafisk design. Har gett ut nio kokböcker och bakböcker.
Brinner för: Att inspirera så många som möjligt att skära ner på kött, fisk, kyckling, ägg och mjölkprodukter och istället förälska sig i växtbaserade alternativ. Jag gillar tanken på att förändra världen och varför inte börja med tallriken?
Fritidsintressen: Älskar att baka franska bakverk och läsa. Gillar att träna, just nu är det löpning som gäller.
Vill uppnå innan han dör
: Jag vill känna att jag gjorde världen lite bättre. Kanske låter lite klyschigt, men det är det som driver mig. Jag vill även springa tio kilometer under 40 minuter.
Tre saker få människor vet om Mattias:
Jag är medlem i Mensa men är usel på matte. Jag är skitbra på att fickparkera och jag äger över 300 kokböcker (och rensar regelbundet, även om det är svårt).
Mattias K på nätet:
Tidningen VEGO: vegomagasinet.se
VEGO Facebook: @matmagasinetvego
VEGO insta: @vegomagasinet
VEGO youtube: VEGO
Mattias insta: mattias_kristiansson

Han brinner för grön kost, är definitivt urtypen för det man brukar kalla eldsjäl och har en genuin vilja att inspirera så många människor som möjligt – i förhoppningen om att på så sätt bidra till att förändra världen. 
– Mina vapen för att lyckas är ruskigt god och enkel vegomat och ett stort leende, säger Mattias Kristiansson, chefredaktör och grundare av tidningen VEGO.

Mattias Kristiansson beskriver sig själv som en matglad påg från Malmö och en envis optimist som drömmer om att rädda världen och göra den till en bättre plats. Sedan 14 år tillbaka är han bosatt i storstaden och han säger att han definitivt går med på att kalla sig vegonnörd.
– Absolut. Och jag hittar hela tiden olika områden att nörda in mig på. Det handlar inte om att laga mat med pincett och reducera matlagningen till enbart tekniker, men däremot är jag intresserad av att lära mig nytt hela tiden.

Han har en hemlig fetish berättar han.
– Jag älskar köksprylar av alla dess slag. Just nu använder jag min lilla mjölkvarn lite för mycket, men det är så coolt att kunna köpa helt Ölandsvete eller en påse hel råg från någon skånsk bonde och mala till mitt eget mjöl när jag behöver.

LÄS OCKSÅ: Vegantrenden växer explosionsartat – även inom kosttillskottsbranschen

En man men många gröna intressen
2014 grundade han tidningen VEGO, som är Sveriges största vegetariska mattidning VEGO. Tidningen är Mattias Kristianssons bebis och i den får läsarna verkligen ta del av hur härlig vegetarisk och vegansk mat kan se ut, blandat med intressanta reportage och inspirerande intervjuer.
Men att tidningen är ett heltidsjobb hindrar inte Mattias Kristiansson från att även syssla med en mängd andra saker – föga förvånande även de med ett växtbaserat fokus.

 

Bland annat driver han den populära Vegopodden och är i dagarna aktuell med nya kokboken "Det veganska köket".
– Jag gör verkligen massor av grejer. Jag har gett ut nio kokböcker och en tionde är på väg. Jag älskar kokböcker och har alltid gjort. De är som en liten lyxig present, den bästa om du frågar mig, säger han och fortsätter:
– I podden intervjuar jag olika matpersonligheter och kokboksförfattare om vegomat. Jag älskar verkligen att prata med folk som brinner för olika områden och mat är det roligaste samtalsämnet av alla.
Han tillägger:
– VEGO utkommer sju gånger om året så det blir en hel del jobb för att hinna med allt.

Eldsjäl med genuin vilja att förändra
Mattias Kristianssons drivkraft i livet är inte pengar, makt eller högt anseende. Nej, istället han är en sann idealist och ”världsförändrare” och borde egentligen vara urtypen för någon som bränner ut sig, eftersom han verkligen – alltså verkligen - älskar sitt jobb och allt han gör.
– Jag brinner för att få till förändring och för att göra världen till en bättre plats. Maten är en sådan stor del av detta – oavsett om man pratar den egna hälsan, miljö, klimat och djur, säger han.
Han utvecklar:
– Kan du ändra ditt sätt att äta kan du bokstavligen förändra världen och det är en lyx vi inte får glömma bort.

Han berättar att hans koncept är enkelt.
– Jag vill inspirera så många som möjligt att äta mer växtbaserat och mina vapen för att lyckas är ruskigt god och enkel vegomat och ett stort leende.

LÄS OCKSÅ: 12 källor till protein för den som inte äter kött

Köpt kokböcker sedan han var tio år
Mattias Kristiansson berättar att han varit intresserad av mat på något sätt och att han började köpa kokböcker vid den ringa åldern av tio år.
– Jag tror mycket handlade om att vi inte åt så speciell mat hemma och jag ville åt den där lyxen som jag läste om i mattidningarna. När jag blev vuxen fortsatte mitt intresse, men jag trillade aldrig in på rent matnörderi, främst eftersom jag aldrig hade pengar. Det blev inte så att jag stod och krossade en krabba eller köpte något fint kött.
Det var inte förrän senare han förstod att detta kanske i själva verket inte var en fråga om ekonomi – ja, eller brist på – utan något helt annat.
– Det var först när jag blev vegan som mitt matintresse började blomma ut på riktigt. Det var då en helt ny värld öppnades upp för mig, berättar han.

En föreläsning förändrade allt
Han varken kunde särskilt mycket eller brydde sig om vegetarisk mat från början, mer än att han till stor del är uppvuxen på falafel – något han menar kommer som en naturlig del av att vara uppvuxen i Malmö. Intresset beror, menar han, mest på ett bananskal… Åtminstone till synes.
– Jag råkade halka in på en föreläsning om kött- och mjölkindustriernas klimatpåverkan och kände att jag kanske skulle ge det där med ”Köttfri måndag” en chans. En hel dag med vegansk mat blev starten och mina ögon öppnades plötsligt för någonting nytt och spännande, berättar han.
– Efter det rullade det bara på och mitt intresse för vegomat fullkomligt exploderade.

 

LÄS OCKSÅ: Bästa maten för hälsan och planeten – så behöver vi tänka

”Mycket makaroner med smält ost, frysta pizzor och glass”
Idag är han vegan men det har inte alltid varit så – snarare tvärtom. 
Han minns sin barndoms måltider med ett leende på läpparna. Familjens matbeteende var ingenting han ifrågasatte då men i efterhand har han förstått att mat kan vara så oändligt mycket mer.
– Vi åt väldigt svennebananigt. Falukorv i ugn, köttfärssås, kassler Hawaii och sådant. Husmanskost och köttigt eftersom det var billigt, enkelt och smidigt. Sedan åt vi även väldigt mycket makaroner med smält ost, frysta pizzor och glass... haha. Vi var ingen matfamilj på det sättet att vi satt och pratade mat, drömde om nästa middag eller reflekterade över något. Vi åt mat för att vi skulle bli mätta.

Är idag piggare och friskare – och har bättre sömn
Han berättar att han trillade in på grön kost av miljöpolitiska skäl, långt innan han fick upp ögonen för hälsoaspekten. Idag är det i första hand kärleken till djur och obehagskänslan av att äta döda djur som gör att han aldrig kommer gå tillbaka, berättar han.
– När jag blev vegan var det som att jag lättade från marken. Jag behövde sova mindre om nätterna, vaknade piggare och orkade träna mer. Idag är det lite svårt att jämföra eftersom jag varit vegan i sju år, men jag känner mig pigg och är aldrig sjuk. Det har gått flera år sedan jag ens hade en förkylning.

Tror på att hitta en bra balans
– Det är jag, i alla fall för det mesta. Jag försöker att hitta en bra balans och är urbota trött på alla jäkla dieter, fake news och galna hälsopåståenden som sprids överallt. Jag försöker äta en så varierad, växtbaserad kost som möjligt med fokus på baljväxter, frukt och grönt och fullkornsprodukter.
För några år sedan han inte läsk eller äter godis, berättar han.
– Däremot äter jag choklad varje dag och älskar bakverk. Så när det bjuds, äter jag med gott samvete. Jag tror man måste hitta en bra balans, säger han.
– Många är mer fokuserade på gojibären de strör över sin havregrynsgröt, än gröten i sig.

Noga med tillskott – året om
Eftersom han är både vegan och påläst äter han också tillskott berättar han.
– Jag tar D-vitamin och B12. D-vitamin eftersom jag bor i Sverige och här är uselt med sol. Det åt jag redan innan jag blev vegan och det tar jag året om, även på sommaren.
Han poängterar särskilt vikten av vitamin B12.
– Det får man inte i sig som vegan så ska man bli vegan på heltid, är det tillskott med B12-vitamin som gäller. Det behövs för att nerverna och hjärnan ska fungera optimalt och är superviktigt. Det sprids mycket om att alger och skitiga grönsaker skulle vara bra källor till B12, det är de inte alls.

LÄS OCKSÅ: Vegan – eller en allt mer växtbaserad kost? Glöm inte äta extra B12

Vegan och idrottare
Utöver att vara passionerad för grön kost är han också passionerad för fysisk rörelse.
– Jag tränar hela tiden! När jag var yngre tävlingssimmade jag och jag har simmat en hel del med Neptun Masters som vuxen, även om jag har tagit en paus från det nu.
Simpausen är baserad på de alldeles för tidiga morgonträningarna berättar han men tillägger att han ändå förmodligen kommer att ägna sig åt så kallat öppet vatten-simning i sommar.
Nu ligger dock fokus på annat.
– Just nu älskar jag att springa och laddar inför några lopp i sommar. Jag har inte tålamod med för långa lopp, tio kilometer är lagom. Sedan gymmar jag även några dagar i veckan, men det är mest för att hålla min kropp stark.

 

Ogillar dieter – men uppskattar kunskapen om dem
Han är trött på allt vad dieter heter, berättar han.
– Jag tycker att all matglädje försvinner när man begränsar sig själv för mycket, om det inte finns anledning till det så klart. Däremot tycker jag det är kul och intressant med både glutenfritt och raw food och jag testlagar och bakar mycket sådant. Men det handlar framför allt om att matnörden i mig vill lära sig mer.

Vad finns alltid i ditt kylskåp och i din frys?
– Alltid havremjölk till te och smoothies och alltid en massa grönsaker, lite olika beroende på säsong och humör. I frysen har jag frysta grönsaker och frysta bönor som jag har kokt. Och så finns skivat fullkornsbröd som jag bakat själv och så fryst banan så att jag enkelt kan göra ”milkshakes” när jag är sugen på det.

LÄS OCKSÅ: Tre goda veganska pålägg (– och tre förslag på veganska bröd)

Bokaktuell med vegansk matbibel
Du är just nu aktuell med din tionde kokbok ” Det veganska köket – 1700 växtbaserade recept". Berätta lite om den.
– Det är lite av en helgrön matbibel fylld med växtbaserad mat. Den visar upp hela det veganska köket, både sådant man vill lära sig, vill laga, men även allt man inte visste att man kunde göra. Den är intressant för såväl nybörjare som proffs. Fokus ligger på enkla vardagsrecept, men här finns även festmat, matnörderi som fermenterat och egen tofu, desserter och mycket annat.

1700 recept låter som rätt många recept...
– Ja, det blev brutalt många recept, men det behövdes tror jag. Många verkar fortfarande ha bilden att växtbaserad mat är tråkig och att det knappt finns något man kan äta. Well, här har du 1700 fabulösa recept!

Av Isabelle G Hedander


Fakta

Namn: Mattias Kristiansson
Ålder: 33
Bor: Stockholm
Familj: Min man Jonas
Sysselsättning: Grundare och chefredaktör av Sveriges största vegetariska mattidning VEGO. Är även kokboksförfattare
Aktuell med: Den veganska matbibeln: "Det veganska köket – 1700 växtbaserade recept"
Bakgrund: Utbildad i grafisk design. Har gett ut nio kokböcker och bakböcker.
Brinner för: Att inspirera så många som möjligt att skära ner på kött, fisk, kyckling, ägg och mjölkprodukter och istället förälska sig i växtbaserade alternativ. Jag gillar tanken på att förändra världen och varför inte börja med tallriken?
Fritidsintressen: Älskar att baka franska bakverk och läsa. Gillar att träna, just nu är det löpning som gäller.
Vill uppnå innan han dör
: Jag vill känna att jag gjorde världen lite bättre. Kanske låter lite klyschigt, men det är det som driver mig. Jag vill även springa tio kilometer under 40 minuter.
Tre saker få människor vet om Mattias:
Jag är medlem i Mensa men är usel på matte. Jag är skitbra på att fickparkera och jag äger över 300 kokböcker (och rensar regelbundet, även om det är svårt).
Mattias K på nätet:
Tidningen VEGO: vegomagasinet.se
VEGO Facebook: @matmagasinetvego
VEGO insta: @vegomagasinet
VEGO youtube: VEGO
Mattias insta: mattias_kristiansson

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Rapport: “Renare luft ger snabbt goda hälsoresultat”

Eko/miljö

Minskade utsläpp och förbättringar av vår luftkvalitet ger snabbt positiva effekter på folkhälsan, visar en rapport. Exempel från bland annat städer som stått värd för OS, visar att problemen med astma, hjärt-kärlsjukdom men också för tidig födsel minskade som ett resultat av åtgärder för att förbätta luften i samband med evenemanget.

Ny studie: Fåglar flyttar tio dagar efter fullmåne

Övrigt

Svårt att sova vid fullmåne? Ja, hävdar en del och är tvärsäkra, men analyser och vetenskapliga studier säger oftast, men inte alltid, det motsatta. Och huruvida månen påverkar oss människor eller inte är en debatt som lär fortsätta. Flyttfåglarna, de rör i alla fall på sig i måncykler. Vid Lunds universitet har man sett att nattskärror påverkas av månens sken och de synkroniserar sin flytt söderut tio dagar efter fullmånen.

Därför påverkas du av mörker och sömnbrist

Forskning

Sömnen är enormt viktigt för hälsan och den som sovit dåligt några nätter kan vittna om att både kropp och själ inte mår bra. Och när mörkret sänker sig över vårt vinterlandskap – ja, då blir vi ännu tröttare. Maria Nordin som är forskare vid Institutionen för psykologi vid Umeå universitet berättar varför och ur den mörka årstiden påverkar oss och varför en dålig sömn är så farligt för oss.

Glutamin kan hjälpa överviktiga att gå ner i vikt

Forskning

En studie gjord vid Karolinska Institutet och universitet i Oxford visade att aminosyran glutamin kan reducera fettvävnad men också minska inflammation i fettväven. Överviktiga personer hade i genomsnitt lägre nivåer av glutamin i fettväven än normalviktiga personer. Mer forskning krävs innan glutamin kan rekommenderas som ett kosttillskott vid fetma.

 

Träning kan minska risken för att utveckla epilepsi

Forskning

Träning mår vi riktigt bra av. Våra blodkärl säger tack när vi rör på oss, skelettet blir starkare och vår mentala hälsa stärks. Samtidigt minskar träning risken för flera av våra stora folksjukdomar. När forskare i Skåne jämförde Vasaloppsåkare med övrig befolkning upptäckte de att risken att utveckla epilepsi var hälften så stor hos längdskidåkarna.

Maria Helander: “Hälsa börjar med en vilja att ta hand om sig själv”

Mental hälsa

Att vara snäll mot sig själv, vad är det egentligen? Är det att unna sig bakelser och shopping? Nej, det är betydligt mindre glamouröst men mer angeläget och innebär bland annat att bli bättre på att säga nej till andras önskemål och att känna efter vad du själv vill. Samtalsterapeuten och beteendevetaren Maria Helander som skrivit boken ”Självsnäll” om varför det är viktigt och tipsar om hur vi kan bli bättre på det.

Detta händer i hjärnan när vi slutar vara kära

Mental hälsa

När vi blir kära sätter det igång en rad reaktioner i kroppen men också i hjärnan. Ett flertal hormoner och signalsubstanser är inblandade och bildar tillsammans en veritabel cocktail i hjärnan som gör att förälskelsen slår de flesta känslor. Men vet du vad det är som händer när vi slutar vara kära?

kvinna i mössa

Därför gör hampa under för din hud

Hälsa

Trendingrediensen hampa är på allas läppar och används i alltifrån kläder till livsmedel. Men även hud, hår och naglar får en rejäl boost av hampa. Här tipsar Kureras skönhetsexpert Johanna Bjurström om hur du använder oljan på bästa sätt.

 

Finalisterna i “Årets matbluff” utsedda

Eko/miljö

För fjärde året i rad har den ideella konsumentföreningen Äkta vara tagit fram fem finalister till antipriset ”Årets matbluff”. Sojagrädde med två procent soja och glutenfritt teff- och bovetemjöl med tre procent teff är två av finalisterna av de totalt 162 nomineringarna som kommit in från allmänheten.

Ny rapport ska öka kunskap om minnessjukdomar

Forskning

Idag har ungefär 160 000 svenskar en demenssjukdom. Antalet demenssjuka väntas öka till 250 000 inom 30 år. Detta på grund av att det stora antalet personer som föddes på 1940-talet då uppnår en hög ålder. Alzheimerfonden har därför tagit fram Sveriges första vetenskapliga alzheimerrapport som ska kunna läsas av gemene man för att öka kunskapen om minnessjukdomarna.

Hittade du också en halsduk eller ett par vantar?

Allmänt

Medlemmar i svenska kyrkan har stickat vantar, halsdukar och strumpor och lagt ut för att visa på kraften i goda handlingar. I gryningen till den 14 januari lades deras stickade alster ut i hela landet. På lapparna stod det till exempel: Fryser du? Den här halsduken är inte borttappad, den handgjord. Ta den, varsågod.

Studie: Apor föredrar socker framför alkohol

Forskning

Har du någonsin undrat varför djur äter jäst frukt som innehåller alkohol? Vi drar ofta slutsatsen att det beror på att de i likhet med oss människor skulle tycka om att berusa sig. Nu har forskare undersökt om apors beteende kan avlöja något om människans benägenhet till alkoholism.

Hella gör rent hus utan gifter och kemikalier


Eko/miljö

För tre år sedan kom Hella Nathorst-Böös ut med boken "Häxans hus" full av tips på hur man lever mer giftfritt både när det kommer till hemmet men också hygien och hudvård. Sedan dess har intresset bara ökat och nu ges boken ut på nytt. Kurera växlade några ord med Hella om varför det är så viktigt att detoxa sitt hem och fick några användbara tips.

 

Nu kan Maja svälja sina tabletter

Övrigt

Maja, 11 år, har alltid haft stora besvär att svälja tabletter, som till exempel Ipren och Alvedon. Sedan provade Majas mamma Eva att trä över tabletterna med ett litet hölje med god smak. Då kunde Maja svälja utan problem. – De smakar jättegott. Mina har kolasmak, säger Maja.

Ann-Kristin Sundin: “Mjölk är fortfarande hälsosamt”

Kurera debatt

Alla har en åsikt om mat, oavsett vilka vi är och vad vi arbetar med. Anledningen är så klart enkel – alla äter, och alla påverkas av maten vi väljer att lägga på tallriken. Då är det desto viktigare att de budskap som konsumenter nås av är vetenskapligt behäftade och tål att utmanas och kritiseras. Inte minst diskuteras mjölk och mjölkprodukter i många sammanhang när gäller allt från hjärtkärlhälsa till skeletthälsa, och felaktigheterna som vi möts av är flera.

Studie ska undersöka vad fysisk aktivitet kan göra för deprimerade

Forskning

Att fysisk aktivitet gör oss piggare och gladare, det vet alla som motionerar. Men kan även deprimerade och isolerade personer få effekt av fysisk aktivitet och undvika att falla tillbaka i sjukdomen? Det ville forskare vid Lunds universitet ta reda på. Därför startade de en studie där 100 deprimerade patienter med en eller flera depressioner bakom sig får lära och träna.

Stockholm har fått landets första meditationsstudio

Mental hälsa

I New York och San Fransisco rullar sedan några år meditationsbussar på gatorna. I Sverige har kanske meditation främst varit något som utövas i samband med yoga eller på vissa center men nu blir det ändring på det. Mindstory i Stockholm är en studio helt vikt åt olika former av meditation, dit den stressade storstadsbon kan gå för att landa.

 

kvinna som äter sallad

Ät dig symptomfri från sköldkörtelsjukdom

Forskning

Närmare en halv miljon lider av någon form av sköldkörtelsjukdom i idag – de flesta är kvinnor. Den senaste forskningen visar att du kan minska dina symptom och öka din livskvalitet genom att ställa om din kost. – Redan efter några veckor kan du märka skillnad, säger Karl Hultén, biomedicinare och expert på kost och livsstil vid autoimmun sjukdom.

Hund under småbarnsåren kan skydda mot schizofreni

Husdjur

Att växa upp i ett hem med hund kan fungera som ett skydd mot att senare i livet utveckla den svåra psykiska sjukdomen schizofreni, det visar en ny studie. Man undersökte även kopplingen till bipolär sjukdom, dock utan resultat. Även kopplingen mellan tidig exponering för katter och senare risk för psykisk störning undersöktes.

Så gör du din egen hostmedicin

Förkylning

Har du haft influensa eller kanske bara en vanlig förkylning under senhösten och nu under vintern? Då kanske du fortfarande dras med rethosta och halsont. Vanlig hostmedicin säljs för flera hundra miljoner varje år men det finns ingen vetenskaplig grund för att dessa fungerar. Honungsvatten med citron eller timjan är en gammal beprövad huskur som kan lindra hosta och halsont.

 

Helen Alfredsson: ”Jag tycker om att vara tråkig”

Hälsa

Golfproffset Helen Alfredsson har levt sitt liv i resväska. Men nu har hon landat – efter än 30 år år utomlands och en lång rad segrar i golftävlingar världen över har hon hittat lugnet i vardagen i Onsala utanför Göteborg, tillsammans med Kent. Och i hemmet i Florida, för hon är hemma även där.

Alpdoktorns idéer är idag vetenskapligt bevisade

Hälsa

Den schweiziska hälsopionjären Alfred Vogel ägnade hela sitt liv åt att örter, naturmediciner och patienter. För ”alpdoktorn” var hälsa en harmonisk kombination och en välbalanserad livsstil –  god sömn, sunda matvanor, motion och livsglädje.  I dag är flera av Alfred Vogels upptäckter vetenskapligt bevisade.