Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

kvinna med drink på stranden

Elektrolyter för kroppens balans under varma sommardagar

Värme, hård träning och sjukdom kan skapa obalans bland elektrolyterna i kroppen. Kroppen får  ”strömavbrott” som kan ge allt från muskelkramper och hjärtklappning till huvudvärk och problem med magen. En enkel drink med elektrolyter hjälper dig att undvika vätske- och saltbrist.

Elektrolyter är en form av elektrisk laddning inuti kroppen. De finns i kroppsvätskor som blod, svett och urin och styr bland annat nerver, muskler och hjärtats funktion. När det blir brist på elektrolyter i kroppen så blir signalerna i kroppen svagare och fungerar sämre. 

Signalerna kan exempelvis handla om att lyfta en arm eller ett ben. Nervsignalerna som skickas i en rasande hastighet behöver elektrolyter för att fungera – och när det inte fungerar som det ska, kan det liknas vid ett strömavbrott i kroppen.

porträtt man

Fredrik Ölander.

 

– Kroppen skickar ut signaler när den får elektrolytbrist. De börjar som små signaler där vi kan känna oss trötta och blir kraftigare om vi inte lyssnar och åtgärdar problemet. Den som löptränar kan känna sig tröttare än normalt och få kramp i vader och lår, och tränar du inte så ger elektrolytobalans oftast sig till känna som kramp under natten, förklarar näringsmedicinska terapeuten Fredrik Ölander.

Elektrolyter hittar man i första hand i kalium, kalcium, natrium, fosfat och klorid. Dessa bidrar bland annat till att stimulera nerver och balansera vätskenivån.

Kalcium behövs för musklernas funktion, för nervsignalerna och för att blodet ska kunna koagulera. Kalcium är även viktigt för celldelning, ben och tänder.

En bra kaliumnivå bidrar till stabilt blodtryck, och ger även stöd till musklerna och nervsystemet. Kalium tillsammans med andra elektrolyter ökar din energinivå, eftersom kalium transporterar energi i kroppen. Magnesium bidrar bland annat till muskelfunktionen, vilket är bra för hjärtat som är en viktig muskel. Natrium bidrar till att upprätthålla en god vätskebalans. Krom behövs för att upprätthålla normala glukosvärden i blodet.

LÄS OCKSÅ: 7 tecken på att du inte får i dig tillräckligt med magnesium

Fyll på långsamt med vätska 

– Brist på elektrolyter kan vi få om vi äter dåligt, tränar hårt, svettas mycket och får vätskebrist eller är sjuka, samt av viss medicin, förklarar Fredrik Ölander.

Om du äter en kost som består av mycket processade livsmedel som är rika på natrium, men har en låg andel andra viktiga elektrolyter, kan det ge upphov till elektrolytobalans. Men – det är lätt att åtgärda: Låt bli halv-
fabrikaten och laga näringsrik mat från grunden istället.

 

– Om du sticker ut och springer och får huvudvärk, så kan det vara ett tecken på obalans bland elektrolyterna. Det tar en liten stund för kroppen att återställa sig eftersom du kan ha vätskebrist. Drick inte en liter på en gång, då kissar du snabbt ut vätskan. Det bästa är att ta små klunkar så att kroppen hinner att hand om det du dricker. Vänta med att träna tills du känner dig återställd, kanske redan dagen därpå, säger Fredrik Ölander.

Elektrolyter har många viktiga funktioner i kroppen. En obalans märks på flera olika sätt och ibland ganska snabbt. Förutom muskelspänningar och huvudvärk kan du få ångest, feber, hjärtklappning, kramp i magen, förstoppning eller diarré. Du kan även bli yr och känna dig rastlös, få blodtrycksfall, bli förvirrad och ha svårt att koncentrera dig.

En obalans kan också göra att du sover dåligt, känner dig trött och inte har aptit. Den kan också ge smärta i lederna.

Om du kräks och har svårt att ta upp näring på grund av tarm- eller matsmältningsproblem, kan en obalans bli märkbar. Även hjärtsjukdomar, hormonella störningar och njursjukdom kan ge elektrolytobalans.

Om din kost till exempel innehåller mycket natrium utsöndras mer vatten från njurarna. Det kan leda till svårigheter att balansera andra elektrolyter. Viss mat som charkprodukter kan innehålla extra mycket natrium, vilket kan stöka till det. Ät därför en varierad och färgrik kost så att du säkerställer att du får i dig det du behöver. 

LÄS OCKSÅ: Så blir du av med ditt saltsug

Undvik huvudvärk och benkramp

Varma sommardagar gör att vi svettas mer och det är lätt att glömma att dricka. Vad som är mer mängd vätska är individuellt och påverkas till exempel av om man tränar mycket eller om vi äter vätskerika frukter och grönsaker. En bra regel är att dricka så att man behöver gå på toaletten var tredje till var fjärde timma. Det innebär cirka två till tre liter om dagen.

 

Mat som innehåller mycket vätska, och som förhindrar vätskebrist samtidigt som de ger en elektrolytbalans, är exempelvis morötter, paprika, selleri och kiwi, men även mejeriprodukter som yoghurt och kefir.

Kokosnötsvatten är bra vid salt- och vätskebrist och ger snabbt bra balans, men läs noga på innehållsförteckningen så att du inte köper en produkt med sötningsmedel och E-ämnen. Det gör återhämtningen tuffare. 

– Ska du till stranden eller ut och cykla så kan du göra en elektrolytdryck för att undvika huvudvärk eller kramp i benen. 

Eletrolytpulver finns också som kosttillskott om du inte vill blanda din egen drink. Kika på burken så att den innehåller mycket kalium. En vuxen person behöver mellan 3000 och 3500 milligram kalium per dag. Undersök också att den har magnesium, kalcium, salt och spårämnen i bra balans. Elektrolytpulver är perfekt för dig som vill tränar mycket, men också under varma svettiga sommardagar. Blanda pulvret med vatten så har du en perfekt drink inför en varm sommardag.

Av Inger Palm


Gör din egen elektrolytdrink:

Pressa citrusfrukt, gurka och vattenmelon tillsammans med en ananas och vatten. 
Ta en nypa himalayasalt, som är oraffinerat bergssalt, och häll i en rymlig flaska och ta med. 
Då får du en bra drink som definitivt motverkar vätske- och saltbrist.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

flicka som blåser på maskros

Ogräsen som är riktigt nyttiga

Kost

Ogräs är inte bara dåligt. Det finns en anledning till att ogräs växer i ohejdat takt. Dessa är starka och när de växer under dåliga förutsättningar utvecklar de kraft. Många medicinalväxter är  vad vi kallar för ogräs. Här kommer några spännande ogräs att lägga på minnet.

kvinna tar sig för munnen

Lindra herpes på naturlig väg

Hälsa

Det är många som lider av herpes. Det finns rapporter om att åtta av tio har herpes typ 1, vilket oftast betyder att man får munsår. Cirka en av fyra svenskar har herpes typ 2, vilket betyder att man har det i underlivet. Det finns naturliga sätt att lindra smärtan av ett herpesutbrott.

 

bär

Bären som främjar god hälsa

Kost

När vi använder ordet superbär så beskriver det bär som är särskilt rika på antioxidanter, vitaminer och mineraler. Antioxidanter skyddar mot fria radikaler i kroppen, och kan likans vid ett rostskydd på bilen. Forskningar har visat att befolkningsgrupper med hög medellivslängd och låg sjukdomsförekomst har haft ett högt intag av antioxidanter. Här kommer några antioxidantrika bär.

kvinna serverar seniorer mat

Så ska undernäring hos äldre förhindras

Äldre

2017 kom en rapport från Socialstyrelsen som berättade att 40 000 personer som har äldreomsorg lider av undernäring och att fler än 100 000 riskerar att hamna där. I Sigtuna utbildar man personalen, men även seniorer som vill, för att komma tillrätta med problemet.

Ett par vilar

9 effektiva tips för att hjälpa sömnen på traven

Hälsa

Vi behöver sova tillräckligt för att må bra. Hjärnan repareras under natten och om du inte sover tillräckligt fungerar inte denna process optimalt. Anledningarna till sömnproblem kan vara många, och inte sällan går problemen i cykler. Här är några tips för att hjälpa sömnen på traven.

 

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

 

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

 

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

 

Sara Nomberg, hudvårdsexpert

Sara Nomberg: ”Jag är min egen försökskanin”

Hälsa

Hon är bara 30 år, men har redan drivit sitt eget hudvårdsmärke i över tio år. Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg är eldsjälen som långt före de flesta andra förstod fördelarna med ekologisk hudvård. Men livet började på tuffast möjliga vis för Sara, som var nära att inte överleva barndomen.