Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

kvinna

Foto: Photos 4 U

Eleni räddade sina hotade tänder

Eleni Kiriakido

Ålder:  63 år.
Bor: Sundbyberg.
Familj: Singel, två vuxna barn.
Jobbar med: Driver butiken Hälsohörnan.
Så mår jag bra: Är ute i friska luften så mycket jag kan, umgås med bra människor, jobbar med det jag brinner för och så är jag en nöjd person och tacksam för mitt liv.

Eleni Kiriakidos fick ett förfärande besked på sitt årliga tandläkarbesök: Alla hennes tänder rörde på sig och risken för tandlossning var överhängande. Hon började ta coenzym Q10 – och en tid senare syntes inga tecken på tandlossning. Tandläkaren friskförklarade hennes tänder igen!

Eleni Kiriakidos upplevde inte att något var fel i hennes mun. Hon hade inte ont och hon borstade tänderna som vanligt, morgon och kväll och använde tandtråd regelbundet. 

– Då, sommaren 2010, var det rätt rörigt i mitt liv. Jag hade nyligen gått igenom en skilsmässa och av separationer mår man inte bra. Jag skulle nog säga att jag var utbränd, känslomässigt utbränd, och väldigt ledsen. Men fysiskt mådde jag inte alls dåligt. Jag gick till jobbet som vanligt, tog promenader i friska luften och åt mina vitaminer, säger Eleni Kiriakidos.

 

Tandläkarbesöket minns hon så väl, till och med att det var den 29 juni. Men den helt vanliga rutinkontrollen, som Eleni gör varje år, visade ett förfärande resultat. 

LÄS OCKSÅ: Hjärtspecial: Därför behövs extra Q10

Tål mycket smärta
– Tandläkaren sa att alla mina tänder rörde på sig. Min första reaktion var att det kan ju inte stämma. Hur kan det komma sig när jag inte kände något alls? Jag borde ju ha märkt något, men så här i efterhand tror jag att det berodde på att jag var utbränd. Tandköttet var lite rött och lite svullet, men jag tänkte inte mer på det, mina tankar var någon annanstans.

– Det finns också en annan förklaring. Jag är otroligt tålig för smärta. Tandläkaren kan borra utan bedövning och det berör mig inte så mycket, berättar Eleni som fick remiss till en specialist, en så kallade panoramabild togs och visade att hon hade tandlossning på alla tänderna.

När sjukdomar uppstår i tandköttet börjar det med gingivit som kan förvandlas till parodontit. Det första betyder att tandköttet är rött, svullet och inflammerat. Det andra stadiet – paradontit – innebär lösa tänder och att det ibland kan göra riktigt ont. 

 

Studier har visat att personer med kroniskt trötthetssyndrom ofta har betydligt lägre nivåer av Q10 än friska personer. Och ju lägre nivåerna av Q10, desto svårare kan symtomen bli. 

LÄS OCKSÅ: Håll huden ung med Q10

Inflammation försvann med Q10
– Oj, vad rädd jag blev när jag fick höra att tänderna rörde på sig, men eftersom jag visste att Q10 motverkar inflammation och hämmar de mikroorganismer som ger upphov till problemen i munnen så började jag dosera Q10 efter eget huvud, säger Eleni.

Första veckan tog hon en kapsel per dag, vecka två två kapslar och efter att hon kommit fram till vecka fem med hela fem kapslar varje dag trappade hon ner och gjorde proceduren baklänges innan hon började om igen.

Q10 är ett fettlösligt ämne som finns i kroppens alla celler och det drar igång en kedja av reaktioner som skapar energi (ATP). Allt som sker i kroppen är beroende av energi.

 

Ett inflammerat tandkött har brist på Q10 och ett tillskott kan därför relativt snabbt minska en bakteriell kontamination. Flera studier har visat att Q10 minskar tandköttsfickor och stramar åt tänderna. 

Efter ett halvår var det dags för Eleni att gå på återbesök – och då hade alla tänderna slutat att röra på sig. Det fanns ingen tandlossning, men en tand kunde inte räddas och drogs ut. I övrigt såg allt perfekt ut i Elenis mun.

– Det kändes helt fantastiskt att bli friskförklarad. Jag har fortsatt med Q10 sedan dess. Jag törs inte chansa på att det ska komma tillbaka. Jag har provat många olika märken, men den som verkligen ger effekt är Bio-Qinon från Pharma Nord, säger Eleni.

Av Inger Palm


Eleni Kiriakido

Ålder:  63 år.
Bor: Sundbyberg.
Familj: Singel, två vuxna barn.
Jobbar med: Driver butiken Hälsohörnan.
Så mår jag bra: Är ute i friska luften så mycket jag kan, umgås med bra människor, jobbar med det jag brinner för och så är jag en nöjd person och tacksam för mitt liv.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna sträcker händerna över huvudet

Så ska ungas psykiska ohälsa minskas

Hälsa

Psykisk ohälsa ökar bland barn och ungdomar i utvecklingsländerna. En forskargrupp vid Lunds universitet har under flera år undersökt unga människors psykiska hälsa. Nu ska gymnasieelever få träna upp förmågan att handskas med motgångar och stress.

kvinna kliar sig på armen

Så kan din psoriasis bli bättre

Hälsa

Psoriasis är en kronisk, återkommande och inflammatorisk hudsjukdom som drabbar ungefär tre procent av befolkningen. Den påverkar främst huden men kan även påverka inre organ och leder. På senare tid har man även förstått att immunsystemet har en påverkan i sjukdomsbilden och är en av anledningarna till att organen påverkas. Med akupunktur och örter kan psoriasis symtomen bli bättre.

två händer och en tarm

Kuren som räddar tarmens baksmälla

Övrigt

Antibiotikan har räddat miljontals människors liv. Men det finns en baksida av antibiotikaanvändningen – den tar inte bara död på de dåliga bakterierna. Antibiotika tar även död på de goda bakterierna som finns i vårt tarmsystem. Det kan leda till ganska besvärliga tillstånd. Men det finns förstås en motvikt till detta – probiotika kan återskapa balansen.

kaffe i glas

Fettkaffe – för längre mättnad och klarare tankar

Hälsa

Kanske har du hört talas om det. Kanske inte. Ordet fettkaffe får det möjligen att vända sig i magen på dig. Men tänk ett varv till. Och de som provat blir fast och längtar efter sitt fettkaffe på morgonen. Varför? Ja, det smakar riktigt gott, håller dig mätt längre, ger vakenhet och bränsle till hjärnan.

 

 

Fluffig grå katt sitter och jamar mot en orange bakgrund.

Det betyder din katts jamanden

Husdjur

Att din katt jamar kan betyda en rad olika saker, från att den är sjuk till att den är uttråkad och vill ha uppmärksamhet, helt enkelt. Men hur vet man vilket jam som signalerar smärta, respektive kel? Vi reder ut mjauandet!

echinacea blommor

WHO lyfter fram studien på echinacea som skydd mot covid-19

Forskning

Kurera skrev nyligen om en studie på echinacea som visade att den röda solhatten skyddar mot covid-19. Nu har WHO, Världshälsoorganisationen lagt upp studien på hemsidan. – När WHO nu tar upp och länkar till den schweziska studie som visar att ett välrenommerat echinacea-preparat motverkar flera olika coronavirus, inklusive det senaste Sars-Cov-2, så är det ett välkommet erkännande av att även örtmediciner kan bidra med skydd mot coronasmittan, säger professorn i farmakognosi Jan G Bruhn.

 

skål med mat

Tänk på det här om du bara äter växtproteiner

Hälsa

Trenden att äta mindre kött och gå över på växtbaserade proteinkällor ökar i Sverige. Men hur förhåller det sig med upptaget av växtproteiner? Kan kroppen tillgodogöra sig dessa lika bra som kött? Nej, vi kan inte det. Robert Brummer är professor i klinisk gastroenterologi vid Örebro universitet där man forskar i ämnet. Han reder ut hur vi ska förhålla oss till växtproteiner, dess biotillgänglighet och vilka hälsoeffekter det har.

4 enkla men effektiva magövningar

Hälsa

Att ha väl fungerande magmuskler är viktigt. Bland annat hjälper magen dig att ha en bra hållning och du kutar inte ryggen när du sitter framför dataskärmen. Här kommer fyra enklar övningar du kan göra hemma.

Närbild av kvinna på toaletten på morgonen

Allt du vill veta om flytningar

Hälsa

Genomskinliga, klistriga eller fluffiga? Flytningar varierar både i mängd, utseende och lukt under menstruationscykeln och under olika faser i livet. Här är allt du vill veta - men som du kanske inte vågat fråga.

två män

Martin Lidberg: Ingen visste om vår mörka familjehemlighet

Hälsa

Den framgångsrika brottarkungen Martin Lidberg har i hela sitt liv burit på en mörk familjehemlighet. Men nu har Martin och hans bror Jimmy bestämt sig för att avslöja sitt dolda förflutna i boken, Brottarbröder – en fight för livet, som kommer ut idag. – Pappa var spelmissbrukare och alkoholist. Han drev illegala spelklubbar. Ibland levde vi i lyx och överflöd för att nästa dag få besök av kriminella som tog alla pappas pengar, berättar Martin Lidberg.

 

Stressad och bekymrad kvinna i vitt linne

Så samspelar stressen och huden

Hud

Har du testat allt – men ändå inte lyckats få bukt med din problemhy? Glöm inte bort stressen! Både psykisk, känslomässig och fysisk stress är riktiga hudsabotörer. Här är några tips längs vägen.

kvinna mäter sitt blodtryck

Maten du ska undvika om du vill hålla blodtrycket nere

Kost

Ungefär en av tre svenskar har ett förhöjt blodtryck. Ärftlighet, stress, övervikt och dåliga kostvanor bidrar till högt blodtryck. Den genetiska faktorn går förstås inte att ändra på, men motionerar du, är måttlig med alkohol och låter bli rökning samt har sunda matvanor – då kan du ofta undvika att få problem med blodtrycket. Här är några livsmedel du ska vara försiktig med om du har högt blodtryck – eller du ska undvika för att undvika att drabbas högt blodtryck.

orienteringsskärm

Ny studie: Orienterare har bättre hälsa

Övrigt

En färsk studie gjord vid Örebro universitet visar att äldre orienterare mår bättre och har en hälsosammare tarmflora än friska pensionärer som bor hemma. – Veteranorienterarna mår bättre överlag. De upplever mindre stress, är gladare och har mindre problem med magen, säger forskaren Ida Schoultz.

 

kvinna med bebis

Akupunktur gav dem lilla Lova

Hälsa

Efter fem försök att bli gravida med IVF började Carolina och Emil att fundera på om de skulle ge upp hoppet om ett eget barn. Men så kom hjälp från ett helt oväntat håll. Akupunktur parallellt med hormonbehandlingarna skapade miraklet som heter Lova och idag är fyra månader gammal.

kvinna har panikångest

Koppling mellan stress och depression funnen

Forskning

Enligt Folkhälsomyndigheten får var femte svensk diagnosen depression någon gång i livet. Orsakerna till att sjukdomen uppstår är flera. Nu har forskare vid Karolinska Institutet hittat ett protein i hjärna som är viktigt för det humörreglerande serotoninet och för frisättningen av stresshormoner. Och och med denna upptäckts hoppas man kunna framställa effektiva mediciner.