Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

kvinna

Foto: Photos 4 U

Eleni räddade sina hotade tänder

Eleni Kiriakido

Ålder:  63 år.
Bor: Sundbyberg.
Familj: Singel, två vuxna barn.
Jobbar med: Driver butiken Hälsohörnan.
Så mår jag bra: Är ute i friska luften så mycket jag kan, umgås med bra människor, jobbar med det jag brinner för och så är jag en nöjd person och tacksam för mitt liv.

Eleni Kiriakidos fick ett förfärande besked på sitt årliga tandläkarbesök: Alla hennes tänder rörde på sig och risken för tandlossning var överhängande. Hon började ta coenzym Q10 – och en tid senare syntes inga tecken på tandlossning. Tandläkaren friskförklarade hennes tänder igen!

Eleni Kiriakidos upplevde inte att något var fel i hennes mun. Hon hade inte ont och hon borstade tänderna som vanligt, morgon och kväll och använde tandtråd regelbundet. 

– Då, sommaren 2010, var det rätt rörigt i mitt liv. Jag hade nyligen gått igenom en skilsmässa och av separationer mår man inte bra. Jag skulle nog säga att jag var utbränd, känslomässigt utbränd, och väldigt ledsen. Men fysiskt mådde jag inte alls dåligt. Jag gick till jobbet som vanligt, tog promenader i friska luften och åt mina vitaminer, säger Eleni Kiriakidos.

 

Tandläkarbesöket minns hon så väl, till och med att det var den 29 juni. Men den helt vanliga rutinkontrollen, som Eleni gör varje år, visade ett förfärande resultat. 

LÄS OCKSÅ: Hjärtspecial: Därför behövs extra Q10

Tål mycket smärta
– Tandläkaren sa att alla mina tänder rörde på sig. Min första reaktion var att det kan ju inte stämma. Hur kan det komma sig när jag inte kände något alls? Jag borde ju ha märkt något, men så här i efterhand tror jag att det berodde på att jag var utbränd. Tandköttet var lite rött och lite svullet, men jag tänkte inte mer på det, mina tankar var någon annanstans.

– Det finns också en annan förklaring. Jag är otroligt tålig för smärta. Tandläkaren kan borra utan bedövning och det berör mig inte så mycket, berättar Eleni som fick remiss till en specialist, en så kallade panoramabild togs och visade att hon hade tandlossning på alla tänderna.

När sjukdomar uppstår i tandköttet börjar det med gingivit som kan förvandlas till parodontit. Det första betyder att tandköttet är rött, svullet och inflammerat. Det andra stadiet – paradontit – innebär lösa tänder och att det ibland kan göra riktigt ont. 

 

Studier har visat att personer med kroniskt trötthetssyndrom ofta har betydligt lägre nivåer av Q10 än friska personer. Och ju lägre nivåerna av Q10, desto svårare kan symtomen bli. 

LÄS OCKSÅ: Håll huden ung med Q10

Inflammation försvann med Q10
– Oj, vad rädd jag blev när jag fick höra att tänderna rörde på sig, men eftersom jag visste att Q10 motverkar inflammation och hämmar de mikroorganismer som ger upphov till problemen i munnen så började jag dosera Q10 efter eget huvud, säger Eleni.

Första veckan tog hon en kapsel per dag, vecka två två kapslar och efter att hon kommit fram till vecka fem med hela fem kapslar varje dag trappade hon ner och gjorde proceduren baklänges innan hon började om igen.

Q10 är ett fettlösligt ämne som finns i kroppens alla celler och det drar igång en kedja av reaktioner som skapar energi (ATP). Allt som sker i kroppen är beroende av energi.

 

Ett inflammerat tandkött har brist på Q10 och ett tillskott kan därför relativt snabbt minska en bakteriell kontamination. Flera studier har visat att Q10 minskar tandköttsfickor och stramar åt tänderna. 

Efter ett halvår var det dags för Eleni att gå på återbesök – och då hade alla tänderna slutat att röra på sig. Det fanns ingen tandlossning, men en tand kunde inte räddas och drogs ut. I övrigt såg allt perfekt ut i Elenis mun.

– Det kändes helt fantastiskt att bli friskförklarad. Jag har fortsatt med Q10 sedan dess. Jag törs inte chansa på att det ska komma tillbaka. Jag har provat många olika märken, men den som verkligen ger effekt är Bio-Qinon från Pharma Nord, säger Eleni.

Av Inger Palm


Eleni Kiriakido

Ålder:  63 år.
Bor: Sundbyberg.
Familj: Singel, två vuxna barn.
Jobbar med: Driver butiken Hälsohörnan.
Så mår jag bra: Är ute i friska luften så mycket jag kan, umgås med bra människor, jobbar med det jag brinner för och så är jag en nöjd person och tacksam för mitt liv.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

par som springer

Näringsämnen du inte ska missa när du tränar

Kost

Om du har ett fysiskt krävande jobb, tränar mycket eller tänker börja träna – då har du ofta en högre omsättning av näringsämnen i kroppen än andra som är mer stillasittande. Här kommer några vitaminer och mineraler som du ska se till att få i dig för att orka träna.

 

kvinna tar en saltgurka

Så blir du av med ditt saltsug

Kost

Du har säkert haft en stark känsla av att du vill äta någon salt och letar efter salta nötter eller saltlakrits att knapra på. Det finns förstås en anledning till längtan efter salt. Näringsfysiologen Rebecca Johansson förklarar hur du löser problemet.

Därför är lök så nyttigt

Hälsa

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

 

kvinna som yogar

5 yogaövningar för lugn och balans

TRÄNING

Kan yoga på en stol verkligen ge något? Ja, mycket mer än vad man kanske tror, säger Annika Sjöström som är kundaliniyogalärare. Du får bättre hållning och cirkulation, minskad stress och mer glädje. Här har hon satt ihop några övningar för Kureras läsare.

flicka med ballong springer

6 bra knep för extra energi i vår

Hälsa

På våren kan många känna sig dränerad på energi och ork efter en lång vinter. Dålig sömn, näringsbrist, stress och oro är vanliga orsaker. Här är några tips som kan hjälpa dig att få tillbaka krafterna.

hjärna med tärningar i

Spelberoende tar större risker

Forskning

I dag har spelberoende blivit så pass utbrett och stort att regeringen anser att det blivit ett folkhälsoproblem. Siffror visar på att 340 000 svenskar har ett spelberoende. Ny teknik har bidragit till ett komplexare missbruk. Nu visar forskning en koppling mellan hjärnans belöningsnätverk och att följa impulser som medför risker.

 

Frallor med en bytta smör

Proteinboostade frallor med bönor

Matbröd

Unna dig själv eller en närstående riktigt goda, nybakade frallor till frukost eller mellis! Dessa är bakade med bönor som höjer proteinhalten, mättar bra och passar perfekt till både unga idrottare och äldre personer med ökat proteinbehov.

 

lugn kvinna framför dator

Så kan du snabbt sänka stressen

Hälsa

Är du rädd för att gå till tandläkaren, ska hålla tal eller kanske bara behöver stressa ner? Oavsett orsak så finns snabb och naturlig hjälp. Ett koncentrat av l-teanin, som finns i grönt te, minskar stress och ångest inom en timma.

vinflaska och glas

Ny forskning visar samband mellan alkohol och hjärnblödning

Forskning

Varje år dör cirka 2,8 miljoner människor till följd av alkohol och alkohol är den sjunde ledande riskfaktorn för sjukdom och död världen över. I Sverige dör årligen närmare 2 000 av alkohol. En avhandling vid Umeå universitet visar att den som dricker fyra glas alkohol eller mer per dygn löper fem gånger så hög risk att drabbas av hjärnblödning.

man och kvinna tänker paddla kajak

Naturens apotek: Näring för årsrika

Äldre

Med stigande ålder minskar kroppens egen produktion av en rad ämnen. Det är därför viktigt att äta näringsrik kost, få tillräckligt med sömn och motionera. Ibland räcker inte kosten till. Då kan man se till att få i sig extra av hälsosamma ämnen. Här kommer några som vi kan behöva mer av ju äldre vi blir.

man med kaffekopp

Så sänkte Stig sitt PSA-värde

Naturlig hälsa

Stig Rådman opererades för cancer i urinblåsan och tog i samband med det ett PSA-prov, som tydde på sjukdom. Av en händelse fick han höra talas om att polyfenoler kan stödja prostatahälsan. Bara ett år efter han tagit de första tabletterna var hans PSA-värden normala

 

Leende kvinna blundar och håller i citrusfrukt i ena handen

5 skäl att boosta hyn med C-vitamin

Hud

C-vitamin är inte bara bra för att stärka immunförsvaret – det är även en riktigt verksam, välgörande och hajpad hudvårdsingrediens. Här är fem skäl till att C-vitamin är så bra för hyn – från glow till solskydd.

Fyra människor i soluppgång i motljus bakifrån

5 sätt att känna mer hopp

Mental hälsa

Att kunna känna hopp för framtiden och optimism är bra för hälsa, välmående – och i förlängningen även ett friskare och längre liv. Men under en pandemi  kan det vara svårt. Här är några knep för att känna mer hopp och glädje!