Annons
Annons

Elisabeth Massi Fritz: ”Våldet ökar – ställ inte in rättegångar”

Istället för att ställa in förhör och rättegångar försöker advokaten Elisabeth Massi Fritz ställa om och uppmanar nu övriga rättsväsendet att göra likadant. Kurera tog ett snack med advokaten som företrätt brottsoffer i snart 30 år om rättsväsendets utmaningar i coroankrisens spår.

Redaktionen

22 juni, 2020
Elisabeth Massi Fritz: ”Våldet ökar – ställ inte in rättegångar”
Dela inlägget

Istället för att ställa in förhör och rättegångar försöker advokaten Elisabeth Massi Fritz ställa om och uppmanar nu övriga rättsväsendet att göra likadant.
Kurera tog ett snack med advokaten som företrätt brottsoffer i snart 30 år om rättsväsendets utmaningar i coroankrisens spår.

Elisabeth Massi Fritz har över 29 års erfarenhet som advokat och målsägandebiträde för utsatta brottsoffer och har företrätt många utsatta kvinnor och barn genom åren.
Och hon ser en ökning av våld mot kvinnor och barn som just nu lever i karantän, men också utsatta som är permitterade eller sjuka som är hemma tillsammans med sin förövare.
– Många som söker vår hjälp berättar att våldet ökar. De har svårt att ringa för att få hjälp, de får inte gå ut, inte träffa andra och kan inte längre gå till arbetet där de kan få hjälp. De är också räddare än vanligt att ringa kvinnojouren eller polisen.

LÄS OCKSÅ: “När kommer ett vaccin mot mäns våld mot kvinnor?”

Prioriterar olika
Dock prioriterar polis, åklagare och domstolar olika i coronakrisen. Medan några domstolar ställer in rättegångar jobbar vissa på som vanligt, enligt Elisabeth Massi Fritz. Det här är ett problem av flera anledningar. För polisförhör och rättegångar ska inte skjutas upp om det inte är absolut nödvändigt. Och att använda länk vid huvudförhandling när det går borde användas även i tider utan corona, tycker hon.
– Bevisning är ofta en färskvara. Om rättegångar ställs in finns det stor risk för att utsatta väljer att inte polisanmäla brott. Och våldsbrott mot kvinnor och barn måste alltid högprioriteras – även i kriser.

LÄS OCKSÅ: “Jag har förlorat min dotter till en psykopatisk man”

Hitta nya sätt att arbeta på
Istället för att ställa in förhör eller rättegångar försöker Elisabeth Massi Fritz ställa om och uppmanar nu rättsväsendet i stort att göra likadant.
– Vår konservativa bransch måste hitta nya sätt att arbeta på. Ett vittne eller en målsägande ska kunna sitta hemma och koppla upp sig via länk på sin dator för att kunna genomföra en rättegång om det kan ske rättssäkert. Det är bättre än att ställa in en förhandling eller att skjuta upp ett förhör. Här finns mycket mer att göra.

LÄS OCKSÅ: Hur går jag vidare från en destruktiv relation?

Strikt policy
Elisabeth Massi Fritz anser att det behövs konkreta handlingsplaner som behöver följas av alla som arbetar inom rättsväsendet, oavsett roll. Själv har hon infört en strikt policy där de använder de digitala verktygen i så stor utsträckning som möjligt tills de kommer till en huvudförhandling, det vill säga rättegång. Och hon ser flera fördelar med de nya verktygen.
– Det har fungerat bra och rättssäkert måste jag säga och kostar dessutom mindre för staten. De digitala arbetsmetoderna är bra att tillämpa i många situationer och är här för att stanna.

Av Tina Harr

Annons
Annons