elisabeth-massi-fritz-valdet-okar-stall-inte-in-rattegangar

Foto: Evelina Sigetty

Elisabeth Massi Fritz: “Våldet ökar – ställ inte in rättegångar”

Istället för att ställa in förhör och rättegångar försöker advokaten Elisabeth Massi Fritz ställa om och uppmanar nu övriga rättsväsendet att göra likadant.
Kurera tog ett snack med advokaten som företrätt brottsoffer i snart 30 år om rättsväsendets utmaningar i coroankrisens spår.

Elisabeth Massi Fritz har över 29 års erfarenhet som advokat och målsägandebiträde för utsatta brottsoffer och har företrätt många utsatta kvinnor och barn genom åren.
Och hon ser en ökning av våld mot kvinnor och barn som just nu lever i karantän, men också utsatta som är permitterade eller sjuka som är hemma tillsammans med sin förövare.
– Många som söker vår hjälp berättar att våldet ökar. De har svårt att ringa för att få hjälp, de får inte gå ut, inte träffa andra och kan inte längre gå till arbetet där de kan få hjälp. De är också räddare än vanligt att ringa kvinnojouren eller polisen.

LÄS OCKSÅ: “När kommer ett vaccin mot mäns våld mot kvinnor?”

Prioriterar olika
Dock prioriterar polis, åklagare och domstolar olika i coronakrisen. Medan några domstolar ställer in rättegångar jobbar vissa på som vanligt, enligt Elisabeth Massi Fritz. Det här är ett problem av flera anledningar. För polisförhör och rättegångar ska inte skjutas upp om det inte är absolut nödvändigt. Och att använda länk vid huvudförhandling när det går borde användas även i tider utan corona, tycker hon.
– Bevisning är ofta en färskvara. Om rättegångar ställs in finns det stor risk för att utsatta väljer att inte polisanmäla brott. Och våldsbrott mot kvinnor och barn måste alltid högprioriteras - även i kriser.

 

LÄS OCKSÅ: “Jag har förlorat min dotter till en psykopatisk man”

Hitta nya sätt att arbeta på
Istället för att ställa in förhör eller rättegångar försöker Elisabeth Massi Fritz ställa om och uppmanar nu rättsväsendet i stort att göra likadant.
– Vår konservativa bransch måste hitta nya sätt att arbeta på. Ett vittne eller en målsägande ska kunna sitta hemma och koppla upp sig via länk på sin dator för att kunna genomföra en rättegång om det kan ske rättssäkert. Det är bättre än att ställa in en förhandling eller att skjuta upp ett förhör. Här finns mycket mer att göra.

LÄS OCKSÅ: Hur går jag vidare från en destruktiv relation?

Strikt policy
Elisabeth Massi Fritz anser att det behövs konkreta handlingsplaner som behöver följas av alla som arbetar inom rättsväsendet, oavsett roll. Själv har hon infört en strikt policy där de använder de digitala verktygen i så stor utsträckning som möjligt tills de kommer till en huvudförhandling, det vill säga rättegång. Och hon ser flera fördelar med de nya verktygen.
– Det har fungerat bra och rättssäkert måste jag säga och kostar dessutom mindre för staten. De digitala arbetsmetoderna är bra att tillämpa i många situationer och är här för att stanna.

Av Tina Harr


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna sitter på huk

Sitta sig frisk – går det?

Hälsa

Att ha ett stillasittande jobb är förenligt med ohälsa på sikt – om man inte ser till att motverka effekterna med aktivitet. En studie av en afrikansk folkstams vanor gjorde att amerikanska forskare ansåg att vi skulle leva längre om vi tog efter deras rörelsemönster. Och det bara genom att göra dagliga övningar med enkla men effektiva knäböj.

Ung kvinnlig karaktär fångad i en pillerburk. Kapslar. Medicin. Missbruk.

”Psykiatrin behöver gå från piller till samtal”

Kurera debatt

Idag äter var sjätte svensk psykofarmaka av något slag och drygt var tionde svensk äter någon antidepressiv medicin – många av dem är unga. Samtidigt ökar självmorden kraftigt bland unga vuxna. Psykiatern och psykoterapeuten Johan Stiernstedt frågar sig om det här är en rimlig utveckling och menar att samtal har blivit psykiatrins stora bristvara.

Håll dig frisk med honungens Rolls Royce 

Naturlig hälsa

Det är inte bara Bamse som gillar honung, det gör även vi människor – under första kvartalet 2020 ökade svenskarnas efterfrågan på manukahonung, "honungens Roll Royce", med hela 700 procent jämfört med i fjol. Den exklusiva honungen är effektiv för att förebygga och motverka förkylning, influensa och halsinfektioner.

Förälder – så lär du ditt barn goda digitala vanor

Mental hälsa

Föräldrar har en avgörande roll för sina barns välbefinnande - och ett ansvar att skydda dem från faror och säkerställa att de inte utsätter andra för trakasserier eller mobbning. Här följer några tips och råd för hur du kan stötta ditt barn till ett positivt och hälsofrämjande användande av digitala medier.

sa-lindrar-du-solbrannan

Så lindrar du solbrännan

Hud

Vad händer egentligen med huden om vi bränner oss, finns det något ställe som är farligare att bränna sig på – och går det att lindra solbrännan på något naturligt sätt? Vi ställde några frågor till Kureras skönhetsexpert om solbränna.

 

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

rått kött

Fall av böldpest upptäckt i Kina

Övrigt

Just när bekymrade kinesiska forskare varnat för en annan potentiell pandemi orsakad av ett influensavirus hos grisar har en rapport om fall av böldpest kommit från inre Mongoliet. Böldpest är en bakterieinfektion som sprids från råttor och via loppor i form av bett, men också om man äter gnagare.

kvinna sprayar sina ben med myggmedel

Så gör du ditt egna giftfria myggmedel

Naturlig hälsa

Sommaren och värmen är här och bor man i Sverige innebär det också myggtider. Älskar du mygg och att bli myggbiten? Sluta då läs. Ogillar du däremot myggbett och även kemikalier – ja, då följer här några effektiva och naturliga sätt att slippa de irriterande små rackarna.

 

familj som äter

Diamantis Koukouvinos: Så kan du få ordning på din IBS

Hälsa

IBS beskrivs ofta i Sverige som ett funktionellt tarmbesvär som kan yttra sig olika från person till person. Symtomen är framförallt uppblåst mage efter en måltid, smärta och obehag, gaser, diarré eller förstoppning eller en kombination av de båda.– Det är inte svårt att få ordning på IBS om man vet hur man ska behandla, säger Diamantis Koukouvinos som är naprapat och naturläkare inom kinesisk medicin.

Män tränar löpning mer än kvinnor

Hälsa

 I Sverige tycker vi om att träna – drygt 70 procent tränar flera gånger i veckan. Men träningsformer  och skälen till att vi tränar skiljer sig åt mellan män och kvinnor. För män är det mest löpning och styrketräning som gäller, medan kvinnor gärna yogar.

 

Varför är det så lätt att bli sjuk när semestern kommer?

Hälsa

Äntligen semester, tänker du och har en lista av roliga saker att göra. Men så blir du trött och hängig de första dagarna på ledigheten. Kroppen vill bara vila och sedan kommer förkylningen som ett brev på posten. Det är inte ovanligt att bli sjuk när du är ledigt. Kurera frågade stresscoachen Karin Isberg varför det är så och vad man kan göra för att undvika att bli sjuk på sin semester?

 

Behandla svårläkta sår med manukahonung 

Hälsa

Den speciella manukahonungen som kommer från Nya Zeeland har både antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper. Den lämpar sig inte bara för invärtes bruk utan fungerar utmärkt som behandling vid svårläkta sår. Framförallt kan den vara en hjälp för anhöriga som vill hjälpa äldre personer med besvärliga bensår.

Vad händer när vi inte får kramas?

Forskning

Kerstin Uvnäs Moberg, professor i fysiologi, var först i världen att prata om hur och varför må-bra hormonet oxytocin påverkar vårt välbefinnande. Men nu när vi inte har kunnat kramas på ett tag, och även måste vara försiktiga en stund till – vad händer då med vårt välbefinnande? – Det är förödande för vår hälsa att vara isolerade. Oxytocin frisätts inte bara vid beröring utan även vid möten, det blir inte på samma sätt när vi pratar i telefon, säger Kerstin.

Nu slipper Jacob smärtan i magen

Hälsa

Jacob Löthman var elva år när han fick diagnosen Aspergers syndrom och ADHD. Medicinerna gav biverkningar – och ända sedan tonåren har han levt med magsmärta, gaser och svullnad. För knappt två år sedan hittade han kapslarna med mjölksyrabakterier och effekten kom omedelbart. Idag är i princip alla hans problem borta.