Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

elisabeth-massi-fritz-valdet-okar-stall-inte-in-rattegangar

Foto: Evelina Sigetty

Elisabeth Massi Fritz: “Våldet ökar – ställ inte in rättegångar”

Istället för att ställa in förhör och rättegångar försöker advokaten Elisabeth Massi Fritz ställa om och uppmanar nu övriga rättsväsendet att göra likadant.
Kurera tog ett snack med advokaten som företrätt brottsoffer i snart 30 år om rättsväsendets utmaningar i coroankrisens spår.

Elisabeth Massi Fritz har över 29 års erfarenhet som advokat och målsägandebiträde för utsatta brottsoffer och har företrätt många utsatta kvinnor och barn genom åren.
Och hon ser en ökning av våld mot kvinnor och barn som just nu lever i karantän, men också utsatta som är permitterade eller sjuka som är hemma tillsammans med sin förövare.
– Många som söker vår hjälp berättar att våldet ökar. De har svårt att ringa för att få hjälp, de får inte gå ut, inte träffa andra och kan inte längre gå till arbetet där de kan få hjälp. De är också räddare än vanligt att ringa kvinnojouren eller polisen.

LÄS OCKSÅ: “När kommer ett vaccin mot mäns våld mot kvinnor?”

Prioriterar olika
Dock prioriterar polis, åklagare och domstolar olika i coronakrisen. Medan några domstolar ställer in rättegångar jobbar vissa på som vanligt, enligt Elisabeth Massi Fritz. Det här är ett problem av flera anledningar. För polisförhör och rättegångar ska inte skjutas upp om det inte är absolut nödvändigt. Och att använda länk vid huvudförhandling när det går borde användas även i tider utan corona, tycker hon.
– Bevisning är ofta en färskvara. Om rättegångar ställs in finns det stor risk för att utsatta väljer att inte polisanmäla brott. Och våldsbrott mot kvinnor och barn måste alltid högprioriteras - även i kriser.

 

LÄS OCKSÅ: “Jag har förlorat min dotter till en psykopatisk man”

Hitta nya sätt att arbeta på
Istället för att ställa in förhör eller rättegångar försöker Elisabeth Massi Fritz ställa om och uppmanar nu rättsväsendet i stort att göra likadant.
– Vår konservativa bransch måste hitta nya sätt att arbeta på. Ett vittne eller en målsägande ska kunna sitta hemma och koppla upp sig via länk på sin dator för att kunna genomföra en rättegång om det kan ske rättssäkert. Det är bättre än att ställa in en förhandling eller att skjuta upp ett förhör. Här finns mycket mer att göra.

LÄS OCKSÅ: Hur går jag vidare från en destruktiv relation?

Strikt policy
Elisabeth Massi Fritz anser att det behövs konkreta handlingsplaner som behöver följas av alla som arbetar inom rättsväsendet, oavsett roll. Själv har hon infört en strikt policy där de använder de digitala verktygen i så stor utsträckning som möjligt tills de kommer till en huvudförhandling, det vill säga rättegång. Och hon ser flera fördelar med de nya verktygen.
– Det har fungerat bra och rättssäkert måste jag säga och kostar dessutom mindre för staten. De digitala arbetsmetoderna är bra att tillämpa i många situationer och är här för att stanna.

Av Tina Harr


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

par som springer

Näringsämnen du inte ska missa när du tränar

Kost

Om du har ett fysiskt krävande jobb, tränar mycket eller tänker börja träna – då har du ofta en högre omsättning av näringsämnen i kroppen än andra som är mer stillasittande. Här kommer några vitaminer och mineraler som du ska se till att få i dig för att orka träna.

 

kvinna tar en saltgurka

Så blir du av med ditt saltsug

Kost

Du har säkert haft en stark känsla av att du vill äta någon salt och letar efter salta nötter eller saltlakrits att knapra på. Det finns förstås en anledning till längtan efter salt. Näringsfysiologen Rebecca Johansson förklarar hur du löser problemet.

Därför är lök så nyttigt

Hälsa

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

 

kvinna som yogar

5 yogaövningar för lugn och balans

TRÄNING

Kan yoga på en stol verkligen ge något? Ja, mycket mer än vad man kanske tror, säger Annika Sjöström som är kundaliniyogalärare. Du får bättre hållning och cirkulation, minskad stress och mer glädje. Här har hon satt ihop några övningar för Kureras läsare.

flicka med ballong springer

6 bra knep för extra energi i vår

Hälsa

På våren kan många känna sig dränerad på energi och ork efter en lång vinter. Dålig sömn, näringsbrist, stress och oro är vanliga orsaker. Här är några tips som kan hjälpa dig att få tillbaka krafterna.

hjärna med tärningar i

Spelberoende tar större risker

Forskning

I dag har spelberoende blivit så pass utbrett och stort att regeringen anser att det blivit ett folkhälsoproblem. Siffror visar på att 340 000 svenskar har ett spelberoende. Ny teknik har bidragit till ett komplexare missbruk. Nu visar forskning en koppling mellan hjärnans belöningsnätverk och att följa impulser som medför risker.

 

Frallor med en bytta smör

Proteinboostade frallor med bönor

Matbröd

Unna dig själv eller en närstående riktigt goda, nybakade frallor till frukost eller mellis! Dessa är bakade med bönor som höjer proteinhalten, mättar bra och passar perfekt till både unga idrottare och äldre personer med ökat proteinbehov.

 

lugn kvinna framför dator

Så kan du snabbt sänka stressen

Hälsa

Är du rädd för att gå till tandläkaren, ska hålla tal eller kanske bara behöver stressa ner? Oavsett orsak så finns snabb och naturlig hjälp. Ett koncentrat av l-teanin, som finns i grönt te, minskar stress och ångest inom en timma.

vinflaska och glas

Ny forskning visar samband mellan alkohol och hjärnblödning

Forskning

Varje år dör cirka 2,8 miljoner människor till följd av alkohol och alkohol är den sjunde ledande riskfaktorn för sjukdom och död världen över. I Sverige dör årligen närmare 2 000 av alkohol. En avhandling vid Umeå universitet visar att den som dricker fyra glas alkohol eller mer per dygn löper fem gånger så hög risk att drabbas av hjärnblödning.

man och kvinna tänker paddla kajak

Naturens apotek: Näring för årsrika

Äldre

Med stigande ålder minskar kroppens egen produktion av en rad ämnen. Det är därför viktigt att äta näringsrik kost, få tillräckligt med sömn och motionera. Ibland räcker inte kosten till. Då kan man se till att få i sig extra av hälsosamma ämnen. Här kommer några som vi kan behöva mer av ju äldre vi blir.

man med kaffekopp

Så sänkte Stig sitt PSA-värde

Naturlig hälsa

Stig Rådman opererades för cancer i urinblåsan och tog i samband med det ett PSA-prov, som tydde på sjukdom. Av en händelse fick han höra talas om att polyfenoler kan stödja prostatahälsan. Bara ett år efter han tagit de första tabletterna var hans PSA-värden normala

 

Leende kvinna blundar och håller i citrusfrukt i ena handen

5 skäl att boosta hyn med C-vitamin

Hud

C-vitamin är inte bara bra för att stärka immunförsvaret – det är även en riktigt verksam, välgörande och hajpad hudvårdsingrediens. Här är fem skäl till att C-vitamin är så bra för hyn – från glow till solskydd.

Fyra människor i soluppgång i motljus bakifrån

5 sätt att känna mer hopp

Mental hälsa

Att kunna känna hopp för framtiden och optimism är bra för hälsa, välmående – och i förlängningen även ett friskare och längre liv. Men under en pandemi  kan det vara svårt. Här är några knep för att känna mer hopp och glädje!