Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Emelie tittar i spegel

Foto: S Production

Emelie: “Så blev jag fri från aknen”

Vitamin B5

B5 stärker och återfuktar hud och hår samt förbättrar akne och sårläkning. Håret blir glansigare och B5 kan även motverka grått hår och klåda i hårbotten. Även vårt immunförvar behöver B5 för att fungera. B5 är viktigt för binjurarnas funktion och ökar vår stresstålighet. Allergiska reaktioner reduceras och det fungerar som en antioxidant.

Bristsymptom
Trötthet, depression och sömnrubbningar kan bero på B5 brist. Muskelsvaghet, muskelkramper, huvudvärk och återkommande infektioner kan vara andra tecken på brist. B5 brist kan orsaka lågt blodtryck, grått hår och nedsatt tolerans mot socker.

Som ansiktet utåt för en skönhetsbutik är det viktigt att se bra ut. Emelie tröttnade på sina finnar, som envisades med att komma tillbaka trots omsorgsfull hudvård. Tillskott av pantotensyra visade sig vara nyckeln till fin hy.

En finne mitt i ansiktet gör att du lätt känner dig lite sämre till mods. Det säger Emelie som jobbar som makeupartist. Med sina yrkeskunskaper är hon förvisso proffs på att dölja finnar och blemmor, men helt kul känns det ändå inte.
– Mitt jobb är att sälja hudvård och kosmetik. Därför känns det extra viktigt att jag själv ser fräsch ut, säger Emelie.

 

Hudproblem sedan barnsben
Emelie fick finnar redan i sju-åttaårsåldern. Idag är hon 25 år gammal och drogs så sent som i höstas fortfarande med ständigt återkommande finnar, främst runt munnen. Problemen har aldrig varit så allvarliga att hon sökt läkarvård för dem, berättar hon. Snarare har det rört sig om kanske två finnar åt gången. Men de har varit djupa och inflammerade, och tagit flera veckor att läka ut.
– Det har känts som typiska hormonfinnar, säger Emelie. Och så här i 25-årsåldern tycker man ju att ungdomsfinnarna borde ha försvunnit.

Klanderfri hudvård hjälpte inte
Emelie har alltid varit mycket nog med att ta hand om sin hy. Som utbildad makeupartist har hon god kunskap om hur man vårdar hyn på bästa sätt. Men hudproblemen höll i sig ändå.
– Eftersom felfri yttre hudvård inte hjälpte drog jag slutsatsen att problemen kom inifrån, säger Emelie.

Bättre hy på några veckor
På hälsokostaffären blev Emelie tipsad om Pantotensyra från Great Earth. Pantotensyra, eller vitamin B5, är ett viktigt ämne för flera av kroppens funktioner. Bland annat behövs det för att kroppen ska kunna omvandla fett och kolhydrater till energi. Det är också viktigt för celluppbyggnad, binjurarnas funktion och för bildandet av antikroppar. Dessutom är det viktigt för hud och hår samt påskyndar sårläkning.
– Jag såg resultat redan efter några veckor, säger Emelie.

Goda resultat
Finnarna försvann nästan helt. Nu dyker bara någon enstaka upp då och då, men då är de inte alls lika djupa och långdragna som förut, berättar Emelie. Framför allt försvinner de nu på några dagar istället för att sitta kvar flera veckor.

 

Smidigt att ta
Emelie tycker också att det är skönt att hon bara behöver ta tillskottet en gång om dagen. Great Earth pantotensyra är en depåtablett, vilket innebär att pantotensyran utsöndras gradvis i kroppen under fyra till åtta timmar.
– Det måste vara smidigt att ta tillskott, annars funkar det inte, säger Emelie.  Nu tar jag en tablett varje morgon. Det är hur enkelt som helst!

Rekommenderar kunderna
Emelie berättar att hon märkte av effekten av pantotensyran extra väl när hon i julas började slarva lite med att ta tabletterna. Då märkte hon direkt att hyn blev sämre och finnarna fler. Emelie har nu börjat rekommendera tillskott av pantotensyra till kunder med hudproblem.
– Det är viktigt att ta hand om huden med rätt hudvård, men i vissa fall behöver huden hjälp inifrån.

Av Maja Sönnerbo


Vitamin B5

B5 stärker och återfuktar hud och hår samt förbättrar akne och sårläkning. Håret blir glansigare och B5 kan även motverka grått hår och klåda i hårbotten. Även vårt immunförvar behöver B5 för att fungera. B5 är viktigt för binjurarnas funktion och ökar vår stresstålighet. Allergiska reaktioner reduceras och det fungerar som en antioxidant.

Bristsymptom
Trötthet, depression och sömnrubbningar kan bero på B5 brist. Muskelsvaghet, muskelkramper, huvudvärk och återkommande infektioner kan vara andra tecken på brist. B5 brist kan orsaka lågt blodtryck, grått hår och nedsatt tolerans mot socker.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna serverar seniorer mat

Så ska undernäring hos äldre förhindras

Äldre

2017 kom en rapport från Socialstyrelsen som berättade att 40 000 personer som har äldreomsorg lider av undernäring och att fler än 100 000 riskerar att hamna där. I Sigtuna utbildar man personalen, men även seniorer som vill, för att komma tillrätta med problemet.

Ett par vilar

9 effektiva tips för att hjälpa sömnen på traven

Hälsa

Vi behöver sova tillräckligt för att må bra. Hjärnan repareras under natten och om du inte sover tillräckligt fungerar inte denna process optimalt. Anledningarna till sömnproblem kan vara många, och inte sällan går problemen i cykler. Här är några tips för att hjälpa sömnen på traven.

 

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

 

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

 

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

 

Sara Nomberg, hudvårdsexpert

Sara Nomberg: ”Jag är min egen försökskanin”

Hälsa

Hon är bara 30 år, men har redan drivit sitt eget hudvårdsmärke i över tio år. Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg är eldsjälen som långt före de flesta andra förstod fördelarna med ekologisk hudvård. Men livet började på tuffast möjliga vis för Sara, som var nära att inte överleva barndomen.

kvinna vid träd

Matilda fann hormonbalans – slapp akne och PMS

Hälsa

När Matilda Lundqvist kom in i puberteten fick hon problem med akne. Hon provade den ena behandlingen och krämen efter den andra, men inget hjälpte mer än för stunden. Till sist hittade hon ett tillskott med ren bidrottninggelé. På bara några månader var hennes hy i princip problemfri.

händer tar på ett knä

Inflammation – en fiende som kan bli din vän

Leder

Inflammation förknippas oftast med något negativt, men vi behöver inflammation för att läka skador och infektioner. Att däremot gå med en låggradig inflammation under en längre tid ökar risken för sjukdom, menar överläkaren Stefan Branth. Gurkmeja och boswellia är två örter som kan hjälpa kroppen att nå balans och läka inflammation.

 

äldre par promenerar

Fler hjärtinfarkter kopplas till låg inkomst

Hälsa

Det forskas mycket på hjärt-kärlsjukdomar eftersom det är ett stort problem i samhället. Nu visar en ny svensk avhandling, som omfattar runt 30 000 personer, att det finns en tydlig koppling mellan risken att få fler hjärtinfarkter och låg inkomst.