Emelie: "Så blev jag fri från aknen" | Kurera.se
Emelie tittar i spegel

Foto: S Production

Emelie: “Så blev jag fri från aknen”

Vitamin B5

B5 stärker och återfuktar hud och hår samt förbättrar akne och sårläkning. Håret blir glansigare och B5 kan även motverka grått hår och klåda i hårbotten. Även vårt immunförvar behöver B5 för att fungera. B5 är viktigt för binjurarnas funktion och ökar vår stresstålighet. Allergiska reaktioner reduceras och det fungerar som en antioxidant.

Bristsymptom
Trötthet, depression och sömnrubbningar kan bero på B5 brist. Muskelsvaghet, muskelkramper, huvudvärk och återkommande infektioner kan vara andra tecken på brist. B5 brist kan orsaka lågt blodtryck, grått hår och nedsatt tolerans mot socker.

Som ansiktet utåt för en skönhetsbutik är det viktigt att se bra ut. Emelie tröttnade på sina finnar, som envisades med att komma tillbaka trots omsorgsfull hudvård. Tillskott av pantotensyra visade sig vara nyckeln till fin hy.

En finne mitt i ansiktet gör att du lätt känner dig lite sämre till mods. Det säger Emelie som jobbar som makeupartist. Med sina yrkeskunskaper är hon förvisso proffs på att dölja finnar och blemmor, men helt kul känns det ändå inte.
– Mitt jobb är att sälja hudvård och kosmetik. Därför känns det extra viktigt att jag själv ser fräsch ut, säger Emelie.

 

Hudproblem sedan barnsben
Emelie fick finnar redan i sju-åttaårsåldern. Idag är hon 25 år gammal och drogs så sent som i höstas fortfarande med ständigt återkommande finnar, främst runt munnen. Problemen har aldrig varit så allvarliga att hon sökt läkarvård för dem, berättar hon. Snarare har det rört sig om kanske två finnar åt gången. Men de har varit djupa och inflammerade, och tagit flera veckor att läka ut.
– Det har känts som typiska hormonfinnar, säger Emelie. Och så här i 25-årsåldern tycker man ju att ungdomsfinnarna borde ha försvunnit.

Klanderfri hudvård hjälpte inte
Emelie har alltid varit mycket nog med att ta hand om sin hy. Som utbildad makeupartist har hon god kunskap om hur man vårdar hyn på bästa sätt. Men hudproblemen höll i sig ändå.
– Eftersom felfri yttre hudvård inte hjälpte drog jag slutsatsen att problemen kom inifrån, säger Emelie.

Bättre hy på några veckor
På hälsokostaffären blev Emelie tipsad om Pantotensyra från Great Earth. Pantotensyra, eller vitamin B5, är ett viktigt ämne för flera av kroppens funktioner. Bland annat behövs det för att kroppen ska kunna omvandla fett och kolhydrater till energi. Det är också viktigt för celluppbyggnad, binjurarnas funktion och för bildandet av antikroppar. Dessutom är det viktigt för hud och hår samt påskyndar sårläkning.
– Jag såg resultat redan efter några veckor, säger Emelie.

Goda resultat
Finnarna försvann nästan helt. Nu dyker bara någon enstaka upp då och då, men då är de inte alls lika djupa och långdragna som förut, berättar Emelie. Framför allt försvinner de nu på några dagar istället för att sitta kvar flera veckor.

 

Smidigt att ta
Emelie tycker också att det är skönt att hon bara behöver ta tillskottet en gång om dagen. Great Earth pantotensyra är en depåtablett, vilket innebär att pantotensyran utsöndras gradvis i kroppen under fyra till åtta timmar.
– Det måste vara smidigt att ta tillskott, annars funkar det inte, säger Emelie.  Nu tar jag en tablett varje morgon. Det är hur enkelt som helst!

Rekommenderar kunderna
Emelie berättar att hon märkte av effekten av pantotensyran extra väl när hon i julas började slarva lite med att ta tabletterna. Då märkte hon direkt att hyn blev sämre och finnarna fler. Emelie har nu börjat rekommendera tillskott av pantotensyra till kunder med hudproblem.
– Det är viktigt att ta hand om huden med rätt hudvård, men i vissa fall behöver huden hjälp inifrån.

Av Maja Sönnerbo


Vitamin B5

B5 stärker och återfuktar hud och hår samt förbättrar akne och sårläkning. Håret blir glansigare och B5 kan även motverka grått hår och klåda i hårbotten. Även vårt immunförvar behöver B5 för att fungera. B5 är viktigt för binjurarnas funktion och ökar vår stresstålighet. Allergiska reaktioner reduceras och det fungerar som en antioxidant.

Bristsymptom
Trötthet, depression och sömnrubbningar kan bero på B5 brist. Muskelsvaghet, muskelkramper, huvudvärk och återkommande infektioner kan vara andra tecken på brist. B5 brist kan orsaka lågt blodtryck, grått hår och nedsatt tolerans mot socker.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Havtornsspray hjälper torra ögon

Naturlig hälsa

Extrakt från havtorn kan lindra torra, grusiga och kliande ögon – det vet vi. Men hittills har extraktet tagit omvägen via matsmältningen för att ge effekt. I en ny studie har försökspersoner fått prova spray baserad på havtornsolja direkt på ögonlocken. "Torrheten och tröttheten i ögonen minskade signifikant", säger Petra Larmo, forskaren som ledde studien.

Karin Björkegren Jones uppmaning till politikerna: “Lyssna på kvinnorna”

Politik

2017 gav regeringen ett uppdrag att kartlägga så kallad alternativ- eller komplementär medicin – KAM. I mars i år kom ett utlåtande med flera förslag på förändringar. Medlemmar i utredningen har även i olika debattartiklar gått ut och begärt att åldersgränsen för att bli behandlad ska höjas samt att omfattningen av den så kallade kvacksalverilagen utökas. Kritiska röster vill att man går ännu längre och helt förbjuder all vård som inte är vetenskapligt beprövat och många fruktar nu att möjligheten att välja vårdform kommer inskränkas ytterligare. En av dem är Karin Björkegren Jones som bland annat har goda erfarenheter av att bli behandlad på den numera stängda Vidarkliniken.

Nu sover Kent gott om natten

Hälsa

Kent Hernsell har alltid sovit oroligt. Redan som liten pojke gick han i sömnen, pratade för sig själv och flyttade runt grejer. Efter en orolig natt kände han sig aldrig utvilad på morgonen. Sedan han börjat äta ett tillskott med rogivande och stressreducerande örter och aminosyran GABA når han äntligen djupsömnen – och vaknar utvilad.

Det här visste du inte om ärtor

Kost

Förutom att vara goda, har ärtor många hälsoegenskaper. Bland annat har de en viktiga roll för aptitkontrollen, de har även ett högt  proteininnehåll. Visste du förresten att ärtan inte är en grönsak?

“På liv och död – hur du hittar styrka när livet stormar”

Krönikan

Hur kan man hitta styrkan mitt i allt när livet bjuder på rejäl uppförsbacke kantat med orimliga utmaningar,? Och vad händer om man själv mitt i stormen blir sjuk, och tappar fotfästet? Om det skriver Tanja Dyredand, coach och yogalärare i denna krönika där hon berättar om sin tuffa start på sommaren och delar med sig av stärkande och dyrköpta tips. 

 

Hållbart odlad fisk för en hållbar framtid

Naturlig hälsa

Många vilda fiskbestånd är hårt utnyttjade, och ska vi fortsätta att äta fisk som idag krävs det ännu större satsningar på odlad fisk. Det har ett danskt företag tagit fasta på med sin hållbara odling av regnbågsöring. Av fiskspillet tillverkar de sedan högkvalitativa kosttillskott, under varumärket Nordbo, i form av omega-3 och kollagen.

stråväska på stranden med hatt och solglasögon

7 måsten för sommarnecessären

Hud

Äntligen sommar! Men med sol och lata dagar följer också otrevligheter som fästingar, skrubbsår och solsveda. Här är skönhetsexperten Johanna Bjurströms bästa tips på produkter att packa ner i sommarnecessären.

Korianderdoftande grönkålspesto

Recept

En härlig variant på pesto får du med detta recept, istället för basilika har man använt färsk koriander, de klassiska pinjenötterna mixas med ljuvliga cashewnötter. Och som kronan på verket – näringstätt grönkålspulver.

 

Pollen ger naturlig hjälp mot svettningar och vallningar

Hälsa

Nästan en miljon svenska kvinnor, 880 00 för att vara exakt, befinner sig varje dag i övergångsåldern. Ungefär en av tio behöver hjälp av östrogenbaserade läkemedel. För övriga finns en väldokumenterad möjlighet att bli av med svettningar, vallningar och sömnbesvär – genom en helt naturlig pollenbehandling.

Därför ska du dricka benbuljong

Kost

Hört talas om benbuljong? Ordet har florerat några år nu och omtalats som någonting vidunderligt nyttigt. Men är det verkligen det? I så fall varför? Och vad tusan är egentligen benbuljong? Kurera frågade fyra kost- och näringsnördar om saken. Här är deras svar.

 

Därför ska du kyssas – bara helst inte så här

Allmänt

Dags att puta med munnen – och kyssas. Anledningen? Flera stycken. Att det idag är Internationella kyssdagen, en dag instiftad av FN för att påminna om vikten av närhet och kärlek, är bara en av dem.  Hälsofördelarna med att kyssas, hångla eller bara vara nära är många. Men det finns några sätt som anses för nära. Eller bara fel på annat sätt.

 

Vi äter allt mer halloumi – från Europas största användare av antibiotika till djur

Kost

Antibiotikaanvändningen till djur skiljer sig stort åt i Europa – och i en tid då antibiotikaresistens bedöms vara ett stort hot mot folkhälsan kan det vara av vikt att ta reda på vilket land livsmedlen du handlar kommer från. Inte minst vad gäller halloumiost, något vi i Sverige äter allt mer av – där ett av Sveriges i särklass största importländer också är Europas största användare av antibiotika vid djuruppfödning.

Nu är Nicoles mage lugn igen

Mage

Nicole Jansson har levt mer än halva sitt liv med en sjukdom som sitter i magen, ulcerös kolit. Hon lever som de flesta av oss, men att ha svår smärta och behöva springa på toa ofta påverkar det dagliga livet. Men nu har hon fått hjälp.

 

Handskas med sommarvärmen på ayurvediskt vis

Naturlig hälsa

På sommaren när det är varmt är det lätt att känna sig frustrerad och mer lättirriterad än vanligt. Det beror enligt ayurveda – den urgamla indiska medicinen – på att sommaren är pittans årstid. Här tipsar Tia Jumbe, ayurvedisk rådgivare om några knep för att balansera pitta.

Nu blir fler utemiljöer rökfria

Politik

Från och med 1 juli kommer det att råda rökförbud på flera platser i utomhusmiljön. Bland annat omfattas uteserveringar, lekplatser, perronger, busshållplatser och vissa entréer. Förbudet omfattar även e-cigaretter. Det rapporterar Folkhälsomyndigheten.