Emilia Arvidsson vill sprida klimatglädje

Emilia Arvidsson

Yrke: Arbetar som frilanskonsult med olika skribent- och moderatorsuppdrag.
Familj: Make och son.
Bor: Söder om Stockholm.
Aktuell med: Boken "Klimatglädje" på Mima förlag. I boken har hon intervjuat ett 20-tal experter om hur vi kan leva mer hållbart.
Info: Läs mer om Emilia på hennes hemsida.

Journalisten Emilia Arvidsson har skrivit boken ”Klimatglädje”, med den vill hon inspirera sina läsare att skapa förändringar i livet som gynnar klimatet och att göra det med nyfikenhet och en känsla av att livet faktiskt kan bli bättre.

Det finns mycket att vinna på att vara klimatsmart, inte minst för hälsans skull menar Emilia Arvidsson. Mer klimatsmart mat kan hålla oss friska, klimatsmarta resvanor kan öka vardagsmotionen och mer koll på maten så att vi inte skapar matsvinn gör att vi sparar både pengar och utsläpp. I boken "Klimatglädje" har Emilia valt ett positivt fokus, och ställer sig frågan vad det är vi vinner.
– Jag skriver också om vad livskvalitet skulle kunna vara, i en klimatsmart värld.

Hur hanterar du att så många lever i förnekelse och struntar i konsekvenserna av sitt agerande?
– Jag kan inte ta på mig andras ageranden eller okunskap, det jag däremot kan göra är att prata mycket om klimatet, inspirera och visa på att ett annat typ av liv är minst lika bra. Jag lyssnar gärna på andra men är också redo att visa på klimatfrågans allvar.
Enligt Emilia är det viktigt att visa på exempel på hur man till exempel gör för att ta bättre beslut kring exempelvis mat, transport och konsumtion. Det är inte alltid det lättaste, det gäller att hitta det vi har gemensamt, istället för att dela upp oss i olika läger menar hon.

 

LÄS OCKSÅ: Besprutade bananer åter i butikerna – så hjälper du till att stoppa dem

Om man ska tro forskarna och de som varnar för en förstående klimatkatastrof behöver vi ändra vårt konsumtionsmönster nu. Vad är det största hindret?
– Det största hindret är att politiken är alldeles för mesig, vi behöver ta krafttag med tydliga ställningstaganden för klimatet, med styrmedel och även lagar. Vi kan inte tro på den "goda viljan" hos människor, klimatfrågan är för många alldeles för komplex att ta till sig. Därför måste politikerna visa på ledarskap. En del av oss behöver få en personlig relation till klimatet, för vissa är det genom ett genuint klimatintresse, medan andra får styras genom plånboken. Kostar det, då förändrar vi våra beteenden, tror Emilia.

I din bok skriver du att vi behöver styras upp av politik. Vad behöver vi kräva av politikerna och vad behöver ske?
– Jag är inte rätt person att fråga om exakta ageranden, men ett exempel är att vi behöver få fler incitament att ta tåget och ställa bilen. En annan är att underlätta för företag med hållbara affärsmodeller. Emilia föreslår till exempel att man beskattar materialflöden så att det blir dyrare att skapa nytt och istället billigare att ha cirkulära modeller, där man återanvänder resurser som en gång redan tagits ut. Hon tror också att arbetsplatser kan påverka sina anställda.
– I min kommun Haninge skulle jag vilja ha större möjlighet att låna bil de få gånger jag använder en, men det finns bara en bilpool och den ligger rätt långt ifrån var jag bor. Paradoxalt nog finns det jättemånga bilpooler i centrum av Stockholm, där kollektivtrafiken är fullt utvecklat.

Se upp med konsumtionsfällan
I boken skriver Emilia om konsumtionsfällan. Enligt henne behöver vi lyfta blicken, och ställa oss frågor såsom "vad är meningen med mitt liv?" Är det våra relationer vi kommer minnas vid livets slut, eller är det våra otaliga shoppingrundor?
– Marknaden har allt för länge fått diktera vad som är ett "gott liv” menar Emilia som anser att det är dags att vi synar den bilden och förstår att livskvalitet kan vara så mycket mer än att handla sig igenom livet.
– Jag tror att en del av fällan är att vi hela tiden exponeras för olika budskap, något som experten Cecilia Solér också säger i min bok. Hon menade på att konsumenten kan verka duperad, men att vi inte kan lasta hen för det, att det är starka krafter.

LÄS OCKSÅ: Nya trenden: så skapar du en “capsule wardrobe”

Vad innebär en hälsosam och hållbar konsumtion enligt dig?
– Jag tror att vi kan lösa våra behov på alternativa sätt. Det kan vara att dela saker med grannen, låna kläder från kompisen och också själv låna ut, skaffa sig en klädkompis. Jag hyr själv kläder delar av året, när jag är ute och föreläser kan det vara roligt att förnya sig, men inte genom att köpa nya kläder utan snarare lösa sin önskan om att vara fin genom att titta på cirkulära alternativ.
En hälsosam konsumtion är också hur vi förhåller oss till vår omvärld förklarar Emilia och nämner att en del av den händer i sociala medier, vi behöver vara vaksamma över vad vi exponeras för menar hon.
– Själv tycker jag det är oroväckande att så många utsätts för reklam, där deras idoler postar produkter och tjänster som berättar att "om du köper det här, så blir ditt liv så mycket bättre". Det finns också ett initiativ som jag är med och stödjer som heter #whitemonday där företag med cirkulära affärsmodeller har anslutit sig.
Emilia poängterar att det faktiskt finns företag som har ett gott uppsåt med klimatet involverat i sitt affärstänk.

Vi behöver lära oss konsumera på rätt sått
– Nästan allt vi gör har med konsumtion att göra, säger Emilia.
Att handla mat är också konsumtion förklarar hon och trycker på att något vi med fördel kan dra ned på är vår klädkonsumtion. Vi köper cirka 14 kilo per person och år, varav sju kilo sen hamnar i soporna, berättar Emilia,
– Vi kan konsumera, men på rätt sätt, mer klimatsmart. När vi ställer om och handlar från företag som hyr ut kan samma produkt säljas flera gånger om. Vi behöver helt enkelt fundera på vad vår plånbok stödjer. Bland annat genom att lägga en större andel av vår lön på bra producerad mat.
Emma påminner också om att en del av konsumtionen finansieras av lån.
– Vore det inte bättre att fler blev skuldfria? Det kan också vara så att våra livsstilar, med mycket konsumtion, driver på stress och gör oss sjuka i viss mån. Det finns forskning som visar att materialism inte är bra för oss. En minskad hets kring konsumtion skulle i teorin kanske minska kostnader för samhället.

 

LÄS OCKSÅ: Från och med idag lever vi över våra tillgångar

I boken beskriver du ditt eget köpstopp, vad ledde fram till det?
– För mig var det först en rolig grej att göra, men det kom mer ut av det. Efter ungefär ett halvår blev jag mer uppmärksam på vad jag lägger min tid på och vilka resurser som går åt vid nyproduktion. Jag såg också generellt att människor tycks sakna tid, men att de minskade sin tid ännu mer genom att konsumera mycket och ofta. Jag brukar tänka att jag "köper" loss tid genom att skapa mig en buffert, där jag kan göra uttag för mat och hyra om jag vill vara ledig.
För ett drygt år sedan fick Emilia också ett starkt intresse för klimatet, hon erkänner villigt att hon fortfarande är novis men menar det är viktigt att ta hänsyn till gränserna för vad planeten klarar.
– Det finns mening i att lämna något gott efter sig. Så, från att det var en rolig utmaning så blev det en hjärtefråga och det är också det som mitt första kapitel i boken handlar om, köpfriheten.

Hur har det påverkat dig? Hur förhåller du dig till att handla saker idag?
– Det har förändrat mig i grunden och det är också därför jag har valt att utmana mig på sju områden till, för klimatets skull säger Emilia och fortsätter:
– Jag blev helt enkelt miljömedveten på köpet. Och det ger mig väldigt mycket mening. Idag är jag väldigt sällan i butiker och jag försöker lösa mina behov på ett alternativt sätt säger Emma och berättar att hon lyckades jag få ihop alla vinterkläder till sin son för några få hundralappar genom att välja att handla second hand eller via Facebook. Senaste mobilen var återtillverkad och datorn lagade maken genom att ordna en ny hårddisk.
– För mig är det lite av en sport att värna om de saker jag har.

Av Nina Törmark


Emilia Arvidsson

Yrke: Arbetar som frilanskonsult med olika skribent- och moderatorsuppdrag.
Familj: Make och son.
Bor: Söder om Stockholm.
Aktuell med: Boken "Klimatglädje" på Mima förlag. I boken har hon intervjuat ett 20-tal experter om hur vi kan leva mer hållbart.
Info: Läs mer om Emilia på hennes hemsida.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Ny rapport: Vi äter mindre socker och rött kött

Kost

Den koständring som flest svenskar har gjort det senaste året är att minska på sockret. Var fjärde äter mindre kött och en fjärdedel äter mer grönsaker. Samtidigt har mer än var tredje invånare inte gjort några koständringar alls enligt en färsk undersökning.

Över 700 000 bilister kör med olaglig syn – är du en av dem?

Hälsa

Har du kollat din syn nyligen? Visste du att en av tio bilförare kör med olaglig syn? Det vill säga med så nedsatt syn att de är en direkt trafikfara eftersom de har en synskärpa som ligger under dagens körkortskrav. 2019 års Synbesiktning, som är ett samarbete mellan Bilprovningen och Synoptik för att belysa att nedsatt syn är en trafikfara, visade att 700 000 bilister kör med trafikfarlig syn.

Håller du löftet om minskat midjemått?

Vikt

Nystart och nytt år får oss avlägga löften som inte alltid hålls. Framförallt handlar det om löften om en hälsosammare livsstil. Endast en av fem som klarar av att gå ner i vikt lyckas bibehålla den nya vikten efter ett halvår. Brist på inspiration och en stressig vardag är främsta orsaken att man ger upp. Men visst går det att förändra. Det handlar om långsiktigt och bra verktyg. Här får du några tips om hur du ska göra.

Filmen “The Game Changers – en milstolpe i det gröna kostskiftet”

Kurera debatt

Dokumentärfilmen "The Game Changers" har gjort stort avtryck och fått ett stort antal kända och okända personer att ta klivet och lägga om till en mer växtbaserad eller vegansk kost. Den veganska kosten – och filmen – har fått oförtjänt hård kritik av mer eller mindre självutnämnda och insatta experter menar cancerläkaren David Stenholtz i detta debattinlägg där han uppmanar alla att se den kontroversiella filmen.

 

Kinesiskt nyårsfirande ställs in på flera platser på grund av coronaviruset

Virus

Under helgen skulle råttans år firas i Kina men nu ställs firandet in på många platser på grund av rädsla för spridning av de fruktade coronviruset. För att stoppa spridningen av viruset har 18 städer hittills satts i karantän och skolor stängs. Antalet insjuknande ökar snabbt och imorse rapporterades 41 personer ha dött på grund av coronaviruset. Hongkong klassificerar virusutbrottet som nödläge.

vegetarisk mat

Så slipper du höga blodfettvärden

Kost

Tiotusentals svenskar lider av höga blodfettvärden - många utan att veta om det. Något som kan utvecklas till livshotande åderförkalkning. Men höga blodfetter kan sänkas genom kostomläggning, här kan du läsa mer om vilka livsmedel som kan bidra till att minska risken för infarkt.

 

Lennart är smärtfri med hjälp av nypon

Hälsa

Golf är en stor del av livet för Lennart Andersson, 78 år. För snart ett år sedan satte en smärta i axeln stopp för golfandet, och Lennart trodde han att skulle behöva hitta andra intressen. Men tack vare ett extrakt av nypon är han numera smärtfri och tillbaka på golfbanan.

Rapport: “Renare luft ger snabbt goda hälsoresultat”

Eko/miljö

Minskade utsläpp och förbättringar av vår luftkvalitet ger snabbt positiva effekter på folkhälsan, visar en rapport. Exempel från bland annat städer som stått värd för OS, visar att problemen med astma, hjärt-kärlsjukdom men också för tidig födsel minskade som ett resultat av åtgärder för att förbätta luften i samband med evenemanget.

Ny studie: Fåglar flyttar tio dagar efter fullmåne

Övrigt

Svårt att sova vid fullmåne? Ja, hävdar en del och är tvärsäkra, men analyser och vetenskapliga studier säger oftast, men inte alltid, det motsatta. Och huruvida månen påverkar oss människor eller inte är en debatt som lär fortsätta. Flyttfåglarna, de rör i alla fall på sig i måncykler. Vid Lunds universitet har man sett att nattskärror påverkas av månens sken och de synkroniserar sin flytt söderut tio dagar efter fullmånen.

Därför påverkas du av mörker och sömnbrist

Forskning

Sömnen är enormt viktigt för hälsan och den som sovit dåligt några nätter kan vittna om att både kropp och själ inte mår bra. Och när mörkret sänker sig över vårt vinterlandskap – ja, då blir vi ännu tröttare. Maria Nordin som är forskare vid Institutionen för psykologi vid Umeå universitet berättar varför och ur den mörka årstiden påverkar oss och varför en dålig sömn är så farligt för oss.

 

Glutamin kan hjälpa överviktiga att gå ner i vikt

Forskning

En studie gjord vid Karolinska Institutet och universitet i Oxford visade att aminosyran glutamin kan reducera fettvävnad men också minska inflammation i fettväven. Överviktiga personer hade i genomsnitt lägre nivåer av glutamin i fettväven än normalviktiga personer. Mer forskning krävs innan glutamin kan rekommenderas som ett kosttillskott vid fetma.

Träning kan minska risken för att utveckla epilepsi

Forskning

Träning mår vi riktigt bra av. Våra blodkärl säger tack när vi rör på oss, skelettet blir starkare och vår mentala hälsa stärks. Samtidigt minskar träning risken för flera av våra stora folksjukdomar. När forskare i Skåne jämförde Vasaloppsåkare med övrig befolkning upptäckte de att risken att utveckla epilepsi var hälften så stor hos längdskidåkarna.

Maria Helander: “Hälsa börjar med en vilja att ta hand om sig själv”

Mental hälsa

Att vara snäll mot sig själv, vad är det egentligen? Är det att unna sig bakelser och shopping? Nej, det är betydligt mindre glamouröst men mer angeläget och innebär bland annat att bli bättre på att säga nej till andras önskemål och att känna efter vad du själv vill. Samtalsterapeuten och beteendevetaren Maria Helander som skrivit boken ”Självsnäll” om varför det är viktigt och tipsar om hur vi kan bli bättre på det.

Detta händer i hjärnan när vi slutar vara kära

Mental hälsa

När vi blir kära sätter det igång en rad reaktioner i kroppen men också i hjärnan. Ett flertal hormoner och signalsubstanser är inblandade och bildar tillsammans en veritabel cocktail i hjärnan som gör att förälskelsen slår de flesta känslor. Men vet du vad det är som händer när vi slutar vara kära?

 

kvinna i mössa

Därför gör hampa under för din hud

Hälsa

Trendingrediensen hampa är på allas läppar och används i alltifrån kläder till livsmedel. Men även hud, hår och naglar får en rejäl boost av hampa. Här tipsar Kureras skönhetsexpert Johanna Bjurström om hur du använder oljan på bästa sätt.

Finalisterna i “Årets matbluff” utsedda

Eko/miljö

För fjärde året i rad har den ideella konsumentföreningen Äkta vara tagit fram fem finalister till antipriset ”Årets matbluff”. Sojagrädde med två procent soja och glutenfritt teff- och bovetemjöl med tre procent teff är två av finalisterna av de totalt 162 nomineringarna som kommit in från allmänheten.

Ny rapport ska öka kunskap om minnessjukdomar

Forskning

Idag har ungefär 160 000 svenskar en demenssjukdom. Antalet demenssjuka väntas öka till 250 000 inom 30 år. Detta på grund av att det stora antalet personer som föddes på 1940-talet då uppnår en hög ålder. Alzheimerfonden har därför tagit fram Sveriges första vetenskapliga alzheimerrapport som ska kunna läsas av gemene man för att öka kunskapen om minnessjukdomarna.

Hittade du också en halsduk eller ett par vantar?

Allmänt

Medlemmar i svenska kyrkan har stickat vantar, halsdukar och strumpor och lagt ut för att visa på kraften i goda handlingar. I gryningen till den 14 januari lades deras stickade alster ut i hela landet. På lapparna stod det till exempel: Fryser du? Den här halsduken är inte borttappad, den handgjord. Ta den, varsågod.

 

Studie: Apor föredrar socker framför alkohol

Forskning

Har du någonsin undrat varför djur äter jäst frukt som innehåller alkohol? Vi drar ofta slutsatsen att det beror på att de i likhet med oss människor skulle tycka om att berusa sig. Nu har forskare undersökt om apors beteende kan avlöja något om människans benägenhet till alkoholism.

Hella gör rent hus utan gifter och kemikalier


Eko/miljö

För tre år sedan kom Hella Nathorst-Böös ut med boken "Häxans hus" full av tips på hur man lever mer giftfritt både när det kommer till hemmet men också hygien och hudvård. Sedan dess har intresset bara ökat och nu ges boken ut på nytt. Kurera växlade några ord med Hella om varför det är så viktigt att detoxa sitt hem och fick några användbara tips.

Nu kan Maja svälja sina tabletter

Övrigt

Maja, 11 år, har alltid haft stora besvär att svälja tabletter, som till exempel Ipren och Alvedon. Sedan provade Majas mamma Eva att trä över tabletterna med ett litet hölje med god smak. Då kunde Maja svälja utan problem. – De smakar jättegott. Mina har kolasmak, säger Maja.

Ann-Kristin Sundin: “Mjölk är fortfarande hälsosamt”

Kurera debatt

Alla har en åsikt om mat, oavsett vilka vi är och vad vi arbetar med. Anledningen är så klart enkel – alla äter, och alla påverkas av maten vi väljer att lägga på tallriken. Då är det desto viktigare att de budskap som konsumenter nås av är vetenskapligt behäftade och tål att utmanas och kritiseras. Inte minst diskuteras mjölk och mjölkprodukter i många sammanhang när gäller allt från hjärtkärlhälsa till skeletthälsa, och felaktigheterna som vi möts av är flera.