Emilia Arvidsson vill sprida klimatglädje

Emilia Arvidsson

Yrke: Arbetar som frilanskonsult med olika skribent- och moderatorsuppdrag.
Familj: Make och son.
Bor: Söder om Stockholm.
Aktuell med: Boken "Klimatglädje" på Mima förlag. I boken har hon intervjuat ett 20-tal experter om hur vi kan leva mer hållbart.
Info: Läs mer om Emilia på hennes hemsida.

Journalisten Emilia Arvidsson har skrivit boken ”Klimatglädje”, med den vill hon inspirera sina läsare att skapa förändringar i livet som gynnar klimatet och att göra det med nyfikenhet och en känsla av att livet faktiskt kan bli bättre.

Det finns mycket att vinna på att vara klimatsmart, inte minst för hälsans skull menar Emilia Arvidsson. Mer klimatsmart mat kan hålla oss friska, klimatsmarta resvanor kan öka vardagsmotionen och mer koll på maten så att vi inte skapar matsvinn gör att vi sparar både pengar och utsläpp. I boken "Klimatglädje" har Emilia valt ett positivt fokus, och ställer sig frågan vad det är vi vinner.
– Jag skriver också om vad livskvalitet skulle kunna vara, i en klimatsmart värld.

Hur hanterar du att så många lever i förnekelse och struntar i konsekvenserna av sitt agerande?
– Jag kan inte ta på mig andras ageranden eller okunskap, det jag däremot kan göra är att prata mycket om klimatet, inspirera och visa på att ett annat typ av liv är minst lika bra. Jag lyssnar gärna på andra men är också redo att visa på klimatfrågans allvar.
Enligt Emilia är det viktigt att visa på exempel på hur man till exempel gör för att ta bättre beslut kring exempelvis mat, transport och konsumtion. Det är inte alltid det lättaste, det gäller att hitta det vi har gemensamt, istället för att dela upp oss i olika läger menar hon.

 

LÄS OCKSÅ: Besprutade bananer åter i butikerna – så hjälper du till att stoppa dem

Om man ska tro forskarna och de som varnar för en förstående klimatkatastrof behöver vi ändra vårt konsumtionsmönster nu. Vad är det största hindret?
– Det största hindret är att politiken är alldeles för mesig, vi behöver ta krafttag med tydliga ställningstaganden för klimatet, med styrmedel och även lagar. Vi kan inte tro på den "goda viljan" hos människor, klimatfrågan är för många alldeles för komplex att ta till sig. Därför måste politikerna visa på ledarskap. En del av oss behöver få en personlig relation till klimatet, för vissa är det genom ett genuint klimatintresse, medan andra får styras genom plånboken. Kostar det, då förändrar vi våra beteenden, tror Emilia.

I din bok skriver du att vi behöver styras upp av politik. Vad behöver vi kräva av politikerna och vad behöver ske?
– Jag är inte rätt person att fråga om exakta ageranden, men ett exempel är att vi behöver få fler incitament att ta tåget och ställa bilen. En annan är att underlätta för företag med hållbara affärsmodeller. Emilia föreslår till exempel att man beskattar materialflöden så att det blir dyrare att skapa nytt och istället billigare att ha cirkulära modeller, där man återanvänder resurser som en gång redan tagits ut. Hon tror också att arbetsplatser kan påverka sina anställda.
– I min kommun Haninge skulle jag vilja ha större möjlighet att låna bil de få gånger jag använder en, men det finns bara en bilpool och den ligger rätt långt ifrån var jag bor. Paradoxalt nog finns det jättemånga bilpooler i centrum av Stockholm, där kollektivtrafiken är fullt utvecklat.

Se upp med konsumtionsfällan
I boken skriver Emilia om konsumtionsfällan. Enligt henne behöver vi lyfta blicken, och ställa oss frågor såsom "vad är meningen med mitt liv?" Är det våra relationer vi kommer minnas vid livets slut, eller är det våra otaliga shoppingrundor?
– Marknaden har allt för länge fått diktera vad som är ett "gott liv” menar Emilia som anser att det är dags att vi synar den bilden och förstår att livskvalitet kan vara så mycket mer än att handla sig igenom livet.
– Jag tror att en del av fällan är att vi hela tiden exponeras för olika budskap, något som experten Cecilia Solér också säger i min bok. Hon menade på att konsumenten kan verka duperad, men att vi inte kan lasta hen för det, att det är starka krafter.

LÄS OCKSÅ: Nya trenden: så skapar du en “capsule wardrobe”

Vad innebär en hälsosam och hållbar konsumtion enligt dig?
– Jag tror att vi kan lösa våra behov på alternativa sätt. Det kan vara att dela saker med grannen, låna kläder från kompisen och också själv låna ut, skaffa sig en klädkompis. Jag hyr själv kläder delar av året, när jag är ute och föreläser kan det vara roligt att förnya sig, men inte genom att köpa nya kläder utan snarare lösa sin önskan om att vara fin genom att titta på cirkulära alternativ.
En hälsosam konsumtion är också hur vi förhåller oss till vår omvärld förklarar Emilia och nämner att en del av den händer i sociala medier, vi behöver vara vaksamma över vad vi exponeras för menar hon.
– Själv tycker jag det är oroväckande att så många utsätts för reklam, där deras idoler postar produkter och tjänster som berättar att "om du köper det här, så blir ditt liv så mycket bättre". Det finns också ett initiativ som jag är med och stödjer som heter #whitemonday där företag med cirkulära affärsmodeller har anslutit sig.
Emilia poängterar att det faktiskt finns företag som har ett gott uppsåt med klimatet involverat i sitt affärstänk.

Vi behöver lära oss konsumera på rätt sått
– Nästan allt vi gör har med konsumtion att göra, säger Emilia.
Att handla mat är också konsumtion förklarar hon och trycker på att något vi med fördel kan dra ned på är vår klädkonsumtion. Vi köper cirka 14 kilo per person och år, varav sju kilo sen hamnar i soporna, berättar Emilia,
– Vi kan konsumera, men på rätt sätt, mer klimatsmart. När vi ställer om och handlar från företag som hyr ut kan samma produkt säljas flera gånger om. Vi behöver helt enkelt fundera på vad vår plånbok stödjer. Bland annat genom att lägga en större andel av vår lön på bra producerad mat.
Emma påminner också om att en del av konsumtionen finansieras av lån.
– Vore det inte bättre att fler blev skuldfria? Det kan också vara så att våra livsstilar, med mycket konsumtion, driver på stress och gör oss sjuka i viss mån. Det finns forskning som visar att materialism inte är bra för oss. En minskad hets kring konsumtion skulle i teorin kanske minska kostnader för samhället.

 

LÄS OCKSÅ: Från och med idag lever vi över våra tillgångar

I boken beskriver du ditt eget köpstopp, vad ledde fram till det?
– För mig var det först en rolig grej att göra, men det kom mer ut av det. Efter ungefär ett halvår blev jag mer uppmärksam på vad jag lägger min tid på och vilka resurser som går åt vid nyproduktion. Jag såg också generellt att människor tycks sakna tid, men att de minskade sin tid ännu mer genom att konsumera mycket och ofta. Jag brukar tänka att jag "köper" loss tid genom att skapa mig en buffert, där jag kan göra uttag för mat och hyra om jag vill vara ledig.
För ett drygt år sedan fick Emilia också ett starkt intresse för klimatet, hon erkänner villigt att hon fortfarande är novis men menar det är viktigt att ta hänsyn till gränserna för vad planeten klarar.
– Det finns mening i att lämna något gott efter sig. Så, från att det var en rolig utmaning så blev det en hjärtefråga och det är också det som mitt första kapitel i boken handlar om, köpfriheten.

Hur har det påverkat dig? Hur förhåller du dig till att handla saker idag?
– Det har förändrat mig i grunden och det är också därför jag har valt att utmana mig på sju områden till, för klimatets skull säger Emilia och fortsätter:
– Jag blev helt enkelt miljömedveten på köpet. Och det ger mig väldigt mycket mening. Idag är jag väldigt sällan i butiker och jag försöker lösa mina behov på ett alternativt sätt säger Emma och berättar att hon lyckades jag få ihop alla vinterkläder till sin son för några få hundralappar genom att välja att handla second hand eller via Facebook. Senaste mobilen var återtillverkad och datorn lagade maken genom att ordna en ny hårddisk.
– För mig är det lite av en sport att värna om de saker jag har.

Av Nina Törmark


Emilia Arvidsson

Yrke: Arbetar som frilanskonsult med olika skribent- och moderatorsuppdrag.
Familj: Make och son.
Bor: Söder om Stockholm.
Aktuell med: Boken "Klimatglädje" på Mima förlag. I boken har hon intervjuat ett 20-tal experter om hur vi kan leva mer hållbart.
Info: Läs mer om Emilia på hennes hemsida.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna på badstrand

Svider det när du kissar? Lingon sköljer bort bakterierna

Hälsa

Långa dagar på stranden är underbara. Men om du känner att det svider i underlivet när du kissar efter en härlig baddag – då kan du ha fått blåskatarr. Att du glömmer bort att dricka vatten och badar kallt kan ge bränsle till bakterierna så att de förökar sig. Ett snabbt och naturlig sätt att få bukt med problemet är att ta en kur med lingonjuice.

frukt och grönsaker

10 anledningar att äta C-vitamin

Hälsa

Det pratas mycket om immunförsvaret just nu och vad man kan göra för att stärka det. En vitamin som bidrar till ett väl fungerande immunförsvar är C-vitamin. Det kan bland annat förkorta och lindra förkylningssymtom, men C-vitamin behövs också för kroppens brosk- och benvävnad, det är bra för tänderna och verkar kunna motverka träningsvärk.

Illustration av en doula som stöd till en gravid kvinna

Allt du vill veta om att föda med en doula

Gravid/barn

I en hårt ansatt förlossningsvård blir det allt populärare att anlita en doula för att få stöd och kontinuerlig närvaro under graviditet och förlossning. Även intresset för att bli doula växer. Men vad är egentligen en doula och vad behöver man tänka på när man väljer en?

skål med grönsaker

Ät efter säsong – för både smaken och klimatet

Kost

Förr i tiden anpassade vi den mat vi åt efter de råvaror som fanns tillgängliga. Idag är valmöjligheterna. Vi kan äta i princip allt året om, även om råvaror utanför säsong smakar sämre. Med sensommar och höst kommer skördesäsongen igång och ingen årstid passar väl bättre för att börja äta efter säsong än just vid den svenska höstskörden.

 

kvinna i spagat

En bra hållning bevarar vår hälsa

Hälsa

Ensidiga, upprepade rörelser försämrar din kroppshållning. Eftersom majoriteten i Sverige arbetar på kontor eller i andra yrken där upprepandet är en del av jobbet blir hållningen sämre – om du inte gör något åt det. Bli medveten om hur du går, sitter eller står och sträck på en krokig rygg och nacke med jämna mellanrum. Det kan minska besvär i rygg, nacke, axlar och även problem med höfterna. Dessutom så stärker en bra kroppshållning självförtroendet.

kvinna som får ansiktsbehandling

7 ansiktsbehandlingar som föryngrar din hud

Hälsa

Du har kanske hört talas om microdermabrasion, microneedling och plasma pen – men inte vet vad det är. Idag finns det en hel del föryngrande ansiktsbehandlingar. Det handlar bara att välja rätt efter hudtyp och plånbok. Kurera listar sju bra och effektiva behandlingar som ger dig år tillbaka i ansiktet.

Grön smoothie i skål med nötter på

Skönt grön detox-smoothie

Recept

Boosta ditt immunförsvar med en gudomlig mix av superfoods och gröna godsaker i en och samma smoothie: ingefära, avokado, vetegräs, mango, chlorella, grönkål, ananas, broccoli, selleri... Mixa och njut med valfri topping!

folk sitter i trädgården och äter mat

Så många av oss har magproblem under semestern

Hälsa

Förändrade matvanor under semestern kan ge problem med magen. Under några veckors ledighet äter en majoritet av oss mat som ger magproblem. Sex av tio svenskar uppger att magen blir extra orolig på semestern. Några veckors avsteg från rutinerna är lätt att åtgärda. Probiotika kan enkelt lugna svullnad och kurrande magar.

 

bönor i skål

Fem skäl att äta mer bönor

Kost

Bönor är billiga, goda och du kan tillaga dom på många olika sätt.  Och skälen till att äta bönor och linser är många. Här följer en lista på baljväxter att tillaga som kan gynna din hälsa.Tecknad jordglob på en tallrik och bestick

Missförstånden som ger ökat matsvinn

Eko/miljö

Tror du inte att din hantering av matrester och ditt sätt att planera och göra inköp av mat gör någon skillnad för miljön och klimatet på vår planet – eller för din egen plånbok för den delen? Dags att tänka om och minska ditt matsvinn!

kvinna håller i ett knä

Artros? Så får du hjälp!

Leder

Stela och värkande leder kan bero på artros. I Sverige uppskattas 800 000 personer vara drabbade av ledsjukdomen. Inget botemedel finns men med rätt träning, hjälpmedel och naturpreparat kan smärtan lindras, rörligheten förbättras och livskvaliteten öka.

olika kålsorter

Håll dig frisk med kål

Kost

Svenska naturen är full av nyttig mat. Ta en extra titt i grönsaksdisken efter kålsorter du inte känner till. Du kan laga både hälsosam och nyttig mat för en liten plånbok. Kål av olika slag är riktiga hälsobomber och har höga så kallade orac-värden.

kvinna tittar ut över vatten

Utmattad? Här är näringen för dig

Hälsa

Långvarig stress och för lite återhämtning bereder vägen för utmattningssyndrom. Du kan också drabbas av näringsbrister. Här är en lista på vitaminer, mineraler och örter som hjälper dig att komma tillbaka. Här är en lista på vitaminer, mineraler och örter som hjälper dig att komma tillbaka och må bra igen.

 

ärtor

Det här visste du inte om ärtor

Kost

Ärtor många hälsoegenskaper, förutom att de är smakrika. Bland annat har de en viktiga roll för aptitkontrollen samt ett högt proteininnehåll. Men du kanske inte visste att ärtan inte är en grönsak.

5 träningsklädda kvinnor

5 hemligheter bakom en vältränad kropp

Träning

Måste man träna varje dag och gå på diet för att skaffa sig en vältränad kropp eller bara ha väldigt bra gener? Nej, faktiskt inte. Hemligheten ligger i vanorna. Här är fem förhållningssätt som gör dig stark, frisk och vältränad.

darfor-ska-du-anvanda-oreganoolja

Därför ska du använda oreganoolja

Förkylning

Oreganooljan har använts i många hundratals år, bland annat som ett naturligt antibiotikum, och har flera hälsofördelar. Här listar Kureras näringsterapeut Zarah Öberg dess goda egenskaper – och även vad du bör tänka på vid användning.

Rawfoodsallad med gröna grönsaker och dressing

Rawfoodsallad med krämig cashewsås

Recept

Stärk din energinivå och ditt immunförsvar samtidigt som du kittlar smaklökarna med denna härliga, näringsrika rawfoodsallad med grönkål, broccoli, bladspenat och ruccola. Toppa med en krämig sås gjord på blötlagda cashewnötter, citron och vitlök. 

 

grönsaker och juice

Vill du rensa kroppen på toxiner? Kör en detoxvecka!

Kost

Krånglar magen? Har du huvudvärk, är ständigt trött och lättirriterad? Då kan det vara en god idé att låta mage och tarm vila genom att göra en fastevecka och låt kroppen få en välförtjänt vila. Resultat blir att du bland annat får en bättre fungerade mage, du blir piggare och får finare hy. Här får du tips på en veckas fasta.

Ensamheten bland unga ökar

Mental hälsa

Hur vi upplever vårt mående och skattar exempelvis vår sömn har försämrats de senaste 16 åren. Värst är problemen bland unga utan utbildning och kvinnor enligt en ny svensk studie som undersökt den upplevda hälsan hos personer i arbetsför ålder.

kvinna vid spegel

Maria Ahlgrens mat för vacker hud

Recept

Många funktioner som vi söker i hudvård finns i helt vanlig mat. Kroppens största organ är också vårt skyltfönster för insidan. Det säger Maria Ahlgren, skönhetsjournalist och författare till böcker om mat som gör oss vackrare – Beautyfood. Här kommer några recept från Marias bok.

 

kvinna hostar

Gia Fors: Förvärrar pyroluri covid-19?

Kurera debatt

Beror covid 19:s märkliga framfart med en blandning av obegripliga dödsfall, långvariga sjukdomsförlopp som går upp och ner samt milda förlopp som knappast märks på att de allvarligare fallen redan lider av pyroluri – en störning med försvårad avgiftning? Den frågan ställer sig Gia Fors, författare, reporter och friskvårds-terapeut i ett debattinlägg.

skoldkortelproblem-kom-palast-till-lakaren

Sköldkörtelproblem? Kom påläst till läkaren

Hälsa

År av lidande, felmedicinering och slussande mellan olika läkare. Många med sköldkörtelproblem vittnar om hur vägen till rätt hjälp kan vara både snårig och lång. Ett sätt att snabbare komma tillrätta med sina besvär är att komma påläst till doktorn. Här är en checklista inför läkarbesöket.

Ny upptäckt: Ägg kan välja spermier

Gravid/barn

Spännande forskning visar att ägg faktiskt kan välja spermier, vilket är en ny upptäckt inom fertilitetsforskningen. Denna interaktion mellan ägg och spermier kan förhoppningsvis hjälpa till att förstå de fall där det inte tydligt går att se varför ett visst par är infertilt.