Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Foto: Andreas von Gegerfelt

Emma Wiklund i skönhetens tjänst

Emma Viklund

Ålder: 51 år.
Familj: Hans Wiklund, dottern Tyra och sonen Elis 16 och 18 år gamla.
Yrke: VD och grundare av egna hudvårdsmärket Emma S, tidigare fotomodell och skådespelare.
Engagemang: Ambassadör för Bröstcancerfonden.
Bakgrund: Upptäckt av en modellagentur vid en lokal skönhetstävling i uppväxtstaden Huskvarna. Har utöver modellkarriären medverkat i flera franska långfilmer samt varit verksam som programledare i TV.

Vem ska skriva boken om tidlös skönhet om inte Emma Wiklund? Ett helt liv i skönhetens tjänst gör supermodellen mer än kvalificerad. Emma går inte längre på catwalken, istället är hon VD för sitt eget hudvårdsmärke Emma S
– Tack vare min modellkarriär har jag ett extremt nördigt hudvårdsintresse, säger Emma till Kurera.

Emma Wiklund var Sveriges bidrag till skaran av supermodeller som regerade på catwalken under 1980 och 1990-talet, bland namn som Cindy Crawford, Naomi Campbell och Elle McPherson. Hon arbetade med de främsta designernamnen och syntes på alla de stora internationella modemagasinens omslag. I Sverige fick hon sitt publika genomslag när hon satt uppklistrad på varenda reklampelare i landet när Arla lanserade sin då nya satsning minimjölk. Få kan ha undgått hennes härliga leende. Sedan modellkarriären tog slut, när Emma var runt 30 år, har hon samarbetat med Lindex, varit programledare i TV och på senare år varit ansikte för det egna hudvårdsmärket Emma S – S för Sjöberg, Emmas namn som ogift.

Kort karriär som filmstjärna
Namnet Wiklund tog Emma när hon gifte sig med filmrecensenten Hans Wiklund. Och på tal om film har Emma även en kort karriär som filmstjärna i de franska Taxifilmerna, producerade av den franske stjärnregissören Luc Besson, där hon spelade den tyska polisen Petra. Hon medverkade även i egenskap av modell i Robert Altmans film ”Prêt-à-Porter”. Dessutom gjorde hon en oförglömlig insats i George Michaels video ”To Funky” från 1991 där hon bar upp en motorcykelkorsett med den äran.
På senare år är det det egna hudvårdsmärket som gäller. När modellkarriären var över satsade Emma på att ta en examen i affärsekonomi på IHM Business School. En lyckad investering, det går nämligen bra för Emma S. som idag finns i flera nordiska länder och planerar att expandera. Emma som alltid varit egen företagare föreläser även numera om entreprenörskap.

 

Har distans till åldrandet
Men hon vill också gärna dela med sig av sin syn på skönhet och åldrande och efter en lång karriär i skönhetens tjänst har hon en hel del kunskap i ämnet som hon delar med sig av i boken ”Tidlös skönhet”. Emma som fyllde 50 härom året, bidrar i boken med sitt unika perspektiv med en väl avvägd balans mellan acceptans och uppror. Acceptans för att det med åldern inträffar vissa fysiska förändringar, parad med en obändig drivkraft att göra det bästa av situationen med alla till buds stående medel. Emma vägrar resignera – samtidigt gör hon genomtänkta och medvetna val när det kommer till bevarandet av sin skönhet.
– Jag gillar ju lösningar, det var roligt att både ta upp vad som händer och vad man kan göra åt det om man vill. Det är upp till var och en.
Själv har Emma distans till åldrandet och tror inte hon har svårare att handskas med det än andra även om hon medger att det inte alltid är kul men som hon säger:
– Att hålla på att bli nojig över att åldras har aldrig gjort någon särskilt vacker.

LÄS OCKSÅ: Kureras hudexpert: Därför ska du använda ögonkräm

Träning är viktigt för Emma
Då är det både bättre och roligare att angripa de utmaningar som kan uppstå på ett lösningsorienterat sätt menar Emma, som säger att hon försöker ta det med ett skratt. Även om hon intre drar sig för att vare sig ta hjälp att fixa ögonfransarna och få olika behandlingar för att hålla sig fräsch är det snarare hälsan som är högsta prio numera för Emma. Hälsa och utseende hänger förstås ihop och det ena utesluter absolut inte det andra.
Träning är viktigt och hjälper Emma att både hålla sig frisk och snygg, helst tränar hon crosstraining men även ashtangayoga och ridning står högt på topp-listan. Att träning kan göra mycket för utseendet vet väl de flesta numera, det hjälper inte bara till att hålla kroppen slank utan bidrar också till ökad cirkulation i huden. Dessutom är det ett bra sätt att slippa celluliter, påpekar Emma som i boken skriver att ”starka ben är snygga ben”.

LÄS OCKSÅ: Hudexperten: Så vårdar du din vinterhud

Kommer att fortsätta färga håret
Hennes engagemang för hälsa tar sig bland annat uttryck i att hon blivit ambassadör för Bröstcancerfonden, där hon hoppas bidra till att fler kvinnor går på de mammografiundersökningar de kallas till, men också att fler får upp ögonen för vikten av att undersöka sina egna bröst. Emma har flera vänner som drabbats och känner starkt för frågan.
– Då blir allt det här ytliga ganska oviktigt, säger hon.
Emma tycks ta åldrandet med ro – boken handlar inte om att man ska bli 25 igen, förklarar hon – utan snarare att man ska trivas med sig själv där man är och att bejaka glädjen i att ta hand om sig själv.
– Jag kommer fortsätta färga håret och måla naglarna tills jag är jättegammal, säger Emma och skrattar. Det tror jag inte att jag är ensam om.

Kombinerar medicinska och naturliga ingredienser
Inom sitt hudvårdsmärke får Emma utrymme för sin experimentlusta och nyfikenhet och utforskar ständigt nya ämnen som kan hjälpa en mognande hy. Emma S. är inte ett märke för naturlig hudvård, men väl medveten hudvård förklarar Emma. Och även om långtifrån alla ingredienser alltså är naturliga har hon och hennes businesspartner Nora Larssen valt att utesluta det som belastar miljön och våra kroppar som mineraloljor, cykliska silikoner och parabener, men helt naturlig eller ekologisk har hon aldrig strävat efter att bli.
– Jag gillar kombinationen av mer medicinska och naturliga ingredienser, det är den sortens säkra hudvård jag själv alltid har använt. Sådan som man kunde hitta på franska apotek förklarar hon.

Som modell kom intresset för hud och skönhet naturligt. Emma hade under en period problem med huden, något som kunde vara förödande i det yrket tiden innan Photoshop. Och även om hon själv inte ser arbetet med det egna hudvårdsmärket som en naturlig följd av modellandet, utan snarare något som vuxit fram, är det inte en helt otippad utveckling.
– Tack vare min modellkarriär har jag ett extremt nördigt hudvårdsintresse, och det hade nog inte blivit hudvård om det inte varit för modellyrket.

 

LÄS OCKSÅ: Hallå där Johanna Bjurström – ny hudvårdsexpert hos Kurera

Hårt arbete bakom framgången
Dessutom gav det henne fördelen att både kunna investera ekonomiskt i verksamheten och att vara ett känt namn och ansikte, något som bidragit till att göra det möjligt. Och bra går det som sagt, företaget omsätter 48 miljoner och har tolv anställda. Idag säljs produkterna i de skandinaviska länderna samt i en liten butik i Berlin och planer finns att expandera. Emma S tar fram alla produkter från grunden, och företaget har många produkter under utveckling parallellt.
Men den som tror att Emma bara är ett ansikte utåt misstar sig, det är hårt arbete som ligger bakom framgången med märket.
– Ibland blir jag nästan förolämpad när jag får frågan om jag verkligen jobbar med företaget säger Emma som lägger ned mer än heltid i verksamheten.

Upprättelse åt den åldrande kvinnan
Även om boken inte är tänkt som en brandfackla mot ungdomskult och åldersfixering hoppas Emma att den ska kunna bidra till att ge upprättelse åt den åldrande kvinnan. Hon nämner att forskning från Göteborgs universitet visar att kvinnor över 50 år är osynliga i media.
– Det är ganska läskigt, det är som att man inte är intressant.
Trots det ser hon positivt på utvecklingen.
– Vi ser idag något fler mogna modeller på catwalken och vi pratar mer öppet om klimakteriet, något det varit ganska tyst om tidigare menar Emma.
Boken innehåller inte något recept på evig ungdom eller lösningen på åldrandets gåta, utan snarare tips på hur man känner sig pigg och fräsch.
– Jag har inget emot rynkor, men jag vill ha lyster och elasticitet i huden säger Emma.
Varje kapitel i boken avslutas med en expert inom ämnet som får komma till tals.
– De har större kunskap än jag och det var roligt att få lyfta in dem.

Viktigt att behålla styrkan upp i åren
Själv lärde Emma sig mycket av hormon-experterna men den största överraskningen stod färgspecialisten och frisören Darren Phillips för som förklarade att även hudfärgen kan förändras när vi blir äldre, något som gör att den som färgar håret också kan behöva tänka på att anpassa nyansen därefter. En annan lärdom är att vi behöver lyfta tungt när vi blir äldre för att behålla muskelstyrkan. Det räcker inte med långpromenader.
– Man vill ju kunna bära sina kassar hem, säger Emma som vill kunna lyfta sängen när hon dammsuger och vara fortsatt stark.
För modeller är det ofta A och O att hålla vikten, men Emma har inte haft några problem med maten och har aldrig haft ätstörningar. Om hon råkade lägga på sig några kilo löste hon det genom att träna och dra ned på kolhydraterna och sockret, konstigare än så var det inte – då.

 

Nu är det lite svårare, medger Emma, det beror på att ämnesomsättningen påverkas när vi blir äldre förklarar hon.
– Det är jätteviktigt att veta om det som kvinna. Tidigare har man kanske kunnat äta vad som helst, men plötsligt syns det.
Emmas egna matvanor har snarare förbättrats med åren, som även om hon inte följer någon diet gärna äter vegetariskt.
– Det är mycket lättare att äta hälsosamt idag än för 15 år sedan – i alla fall i Stockholm, säger Emma för att i nästa andetag medge att hon gärna frossar i ostbågar en fredagskväll.

LÄS OCKSÅ: Hudterapeutens recept för att åldras vackert

Livet går in i ett nytt kapitel
Idag har Emma balans i livet, något hon inte alltid haft, jobbet har ofta tagit överhanden. Under en stressig period tog Emma hjälp av en beteendeterapeut som gav henne ett diagram över jobb, familj och egentid som hon försöker planera efter för att må bra.
– Då brukar det bli ganska bra. Om det drar lite för mycket åt ena eller andra hållet kan det vara bra att se över vad det är som behöver rättas till, säger Emma.
Idag är Emmas två barn 16 och 18 år gamla och snart går livet in i ett nytt kapitel, något hon även tar upp i boken. Efter att ha haft fullt fokus på barnen öppnar sig plötsligt nya möjligheter när de flyttar hemifrån och lever sina egna liv.
– Man får mer tid till varandra och till sig själv, det är väldigt härligt på ett sätt.

Årets kvinnliga talare
Även om Emma inte har någon brådska att se sina barn lämna boet tycker hon om att leka med tanken på vad hon ska göra när hon får mer tid till annat. Att lära sig franska bättre är en tanke, men också att vara mentor åt andra. Hon föreläser som sagt redan – Emma blev nominerad till årets kvinnliga talare på Talarforum förra året – men även mentorskapet lockar. Kanske för att hon själv blev hjälpt av en äldre vän till familjen som uppmuntrade henne att läsa vidare när modellkarriären var slut.
– Man har mycket erfarenhet som man inte har när man är yngre, säger Emma som vill dela med sig och gärna vill hitta en form för det.
Annars är det Emma S som gäller för hela slanten, Emma ser inte framför sig att hon kommer sluta jobba i fösta taget.
– Om jag får leva och ha hälsan – som det brukar heta – kommer jag jobba länge, jag har jättesvårt för att inte göra saker.

Av Nina Törmark 


Emma Viklund

Ålder: 51 år.
Familj: Hans Wiklund, dottern Tyra och sonen Elis 16 och 18 år gamla.
Yrke: VD och grundare av egna hudvårdsmärket Emma S, tidigare fotomodell och skådespelare.
Engagemang: Ambassadör för Bröstcancerfonden.
Bakgrund: Upptäckt av en modellagentur vid en lokal skönhetstävling i uppväxtstaden Huskvarna. Har utöver modellkarriären medverkat i flera franska långfilmer samt varit verksam som programledare i TV.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

nypon buskar

Nypon dämpar värken i lederna

Hälsa

Artros är vår vanligaste kroniska sjukdom, och inflammation i lederna kan ge smärtor som begränsar vardagen. Men det finns flera naturliga ämnen som kan få värken att avta, som nypon och vitamin C – och kondroitin från nötkreatur. Kurera har talat med smärtläkaren Bo Dettner om naturlig smärtlindring för ledbesvären.

ben

Hjälp mot kryp i benen

Hälsa

Det pirrar, kryper och smärtar i benen – och sömnen blir lidande. Restless legs är en pina för den som drabbas. Ny spännande forskning visar att spårämnet selen kan hjälpa vid lätta till medelsvåra symtom. Kurera har pratat med Jan Ulfberg, docenten och specialistläkaren som forskat på restless legs i 30 år och sett patienter bli hjälpta.

två kvinnor kör plankan

Vad är bäst? Kondition- eller styrketräning

Hälsa

Vi som gillar att träna pratar gärna länge och ofta om vad som är bästa sättet att träna. Är det styrketräning eller kanske konditionsträning? Färsk forskning visade att båda sätten är bra, men på olika sätt. Vill du slippa typ 2 diabetes ska du förbättra konditionen, men för viktnedgång och andra sjukdomar är valet inte lika uppenbart.

kvinna

Örten motade hormonell oro

Hälsa

För tre år sedan fick Gloria Tonnvik svår ångest. Humöret gick upp och ner och sömnlösheten tärde. Läkare gav diagnosen PMDS, en svårare form av PMS och hon fick antidepressiv medicin – men det ville inte Gloria ta. Lösningen kom i form av en ayurvedisk ört – ashwagandha.

kvinna tittar ut genom fönster

Naturlig hjälp mot depression

Hälsa

Håller oron på att ta över din vardag? Många lever med malande tankar – och även om det är helt naturligt så är det viktigt att vara vaksam på hur det påverkar livet och kroppen. Ett växtbaserat läkemedel med johannesört kan dämpa oro och ångest, utan biverkningar eller risk för beroende.

 

kvinna med hund

Så slapp Emelie knäsmärtan

Hälsa

En svår skidolycka trasade sönder knäet för Emelie von der Burg. Två operationer och en lyckosam rehabilitering gjorde henne bra igen. Men tio år senare började knät smärta – plötsligt och helt utan anledning. Då tog veterinären Emelie till samma metod som hon rekommenderar till djuren: ett tillskott med grönläppad mussla. Och nu är hon smärtfri igen.

 

Skål med kokosyoghurt toppad med bär och granola

Hemmagjord kokosyoghurt med probiotika

Recept

Njut av en egen yoghurt till frukost eller mellis, gjord på kokosmjölk och boostad med välgörande probiotika, men fri från tillsatser. Inspireras av detta recept från Kureras bloggare Sophie Bohnstedt. Allra godast blir den toppad med immunstärkande bär och knaprig granola.

händer som håller i havtronsbär

Det röda guldet som smörjer slemhinnorna

Hälsa

Fettsyran omega-7 återfuktar slemhinnor i hela kroppen. Ögon, mun och underliv, men också tarmen har slemhinnor som mår bättre av fettsyran. Dessutom gör den gott för huden. Sår läker snabbare och rynkor minskar på djupet. Havtornsbären från Tibet lär vara de mest antioxidantrika i hela världen. Redan efter en månad kommer effekten.

Närbild på bokomslaget "Magnus Carlsons hållbarhetsresa"

Magnus Carlson: Så gör du en klimatplan!

Eko/miljö

Många av oss vill göra något, eller mycket, för att rädda planeten. Men det är desto svårare att veta hur man ska bära sig åt. Någon som har lagt om sin livsstil och vet att det går är miljöengagerade sångaren Magnus Carlson från Weeping willows, som i sin nya bok presenterar hur du gör en klimatplan!

 

målad bild av hjärna där fjärilar flyger ut

Ny metod som ska bromsa Alzheimers sjukdom

Forskning

En ny behandlingsmetod att förhindra uppkomsten hos av Alzheimers sjukdom har utförts på möss – och resultaten är lovande. Forskare vid Uppsala universitet har lyckats öka nedbrytningen av de byggstenar som förhindrar ett protein att bilda klumpar och som gör att minnet försämras.

ansikten på 7 personer

5000 personer ska testa D-vitamin mot covid-19

Forskning

En stor klinisk studie ska undersöka om D-vitamin skyddar mot covid-19. Studien som getts namnet Coronavit kommer att pågå under sex månader och involvera hela 5 000 personer. Studien görs i Storbritannien där befolkningen generellt sett har låg D-vitaminstatus.

två personer springer

Så kan träning motverka cancer

Forskning

Den som drabbats av cancer rekommenderas att motionera eftersom prognosen då blir bättre. Det är inte helt klarlagt varför det förhåller sig på det viset, men nu har forskare vid Karolinska Institutet hittat en trolig förklaring. Fysisk aktivitet verkar kunna påverka de cytotoxiska T-cellerna så att de stärker deras förmåga att ge sig på cancercellerna.

Kvinna sitter i en säng med en kopp i handen

4 teer som hjälper dig att sova bättre

Naturlig hälsa

Naturliga örter som kamomill och citronmeliss kan hjälpa dig att somna lättare, minska antalet tillfällen du vaknar under natten samt förbättra sömnkvaliteten generellt. Allra mest effektivt blir örterna i koncentrerad form, i ett tillskott, men att dricka ett varmt te med örterna i utspädd form är också till hjälp.

 

En pudel får massage på en bänk

Så jobbar en djurhomeopat

Husdjur

Homeopati är en alternativ, holistisk behandlingsform med egna läkemedel för människor. Men det finns faktiskt även homeopati för djur, som då behandlas av djurhomeopater. Hur jobbar en sådan? Kurera frågade Annika Petrén och Sofie Rehndell, som bägge kan titulera sig djurhomeopater.

Närbild på en galette med cashewsmör med granatäpple

Glutenfri galette med granatäpple och cashewsmör

Recept

I det här receptet, signerat stjärnkocken Niklas Ekstedt, får du upptäcka den underbara franska galetten, här pyntad med granatäpple, mynta och cashewnötter! Till skillnad från "syskonet" crêpe är en galette mindre söt och mer aromatisk då den är gjord på glutenfritt bovetemjöl istället för vetemjöl.

 

tre kvinooansikten

Så kan din rosacea bli bättre

Hälsa

Rödhet eller rodnad på huden kan till exempel vara ytliga blodkärl eller rosacea. Kyla, värme och stress kan också göra huden rödflammig. Studier har visat ett en speciell molekyl som kommer från sackaros kan dämpa med röda området i ansiktet med upp till 68 procent.