Foto: Andreas von Gegerfelt

Emma Wiklund i skönhetens tjänst

Emma Viklund

Ålder: 51 år.
Familj: Hans Wiklund, dottern Tyra och sonen Elis 16 och 18 år gamla.
Yrke: VD och grundare av egna hudvårdsmärket Emma S, tidigare fotomodell och skådespelare.
Engagemang: Ambassadör för Bröstcancerfonden.
Bakgrund: Upptäckt av en modellagentur vid en lokal skönhetstävling i uppväxtstaden Huskvarna. Har utöver modellkarriären medverkat i flera franska långfilmer samt varit verksam som programledare i TV.

Vem ska skriva boken om tidlös skönhet om inte Emma Wiklund? Ett helt liv i skönhetens tjänst gör supermodellen mer än kvalificerad. Emma går inte längre på catwalken, istället är hon VD för sitt eget hudvårdsmärke Emma S
– Tack vare min modellkarriär har jag ett extremt nördigt hudvårdsintresse, säger Emma till Kurera.

Emma Wiklund var Sveriges bidrag till skaran av supermodeller som regerade på catwalken under 1980 och 1990-talet, bland namn som Cindy Crawford, Naomi Campbell och Elle McPherson. Hon arbetade med de främsta designernamnen och syntes på alla de stora internationella modemagasinens omslag. I Sverige fick hon sitt publika genomslag när hon satt uppklistrad på varenda reklampelare i landet när Arla lanserade sin då nya satsning minimjölk. Få kan ha undgått hennes härliga leende. Sedan modellkarriären tog slut, när Emma var runt 30 år, har hon samarbetat med Lindex, varit programledare i TV och på senare år varit ansikte för det egna hudvårdsmärket Emma S – S för Sjöberg, Emmas namn som ogift.

Kort karriär som filmstjärna
Namnet Wiklund tog Emma när hon gifte sig med filmrecensenten Hans Wiklund. Och på tal om film har Emma även en kort karriär som filmstjärna i de franska Taxifilmerna, producerade av den franske stjärnregissören Luc Besson, där hon spelade den tyska polisen Petra. Hon medverkade även i egenskap av modell i Robert Altmans film ”Prêt-à-Porter”. Dessutom gjorde hon en oförglömlig insats i George Michaels video ”To Funky” från 1991 där hon bar upp en motorcykelkorsett med den äran.
På senare år är det det egna hudvårdsmärket som gäller. När modellkarriären var över satsade Emma på att ta en examen i affärsekonomi på IHM Business School. En lyckad investering, det går nämligen bra för Emma S. som idag finns i flera nordiska länder och planerar att expandera. Emma som alltid varit egen företagare föreläser även numera om entreprenörskap.

 

Har distans till åldrandet
Men hon vill också gärna dela med sig av sin syn på skönhet och åldrande och efter en lång karriär i skönhetens tjänst har hon en hel del kunskap i ämnet som hon delar med sig av i boken ”Tidlös skönhet”. Emma som fyllde 50 härom året, bidrar i boken med sitt unika perspektiv med en väl avvägd balans mellan acceptans och uppror. Acceptans för att det med åldern inträffar vissa fysiska förändringar, parad med en obändig drivkraft att göra det bästa av situationen med alla till buds stående medel. Emma vägrar resignera – samtidigt gör hon genomtänkta och medvetna val när det kommer till bevarandet av sin skönhet.
– Jag gillar ju lösningar, det var roligt att både ta upp vad som händer och vad man kan göra åt det om man vill. Det är upp till var och en.
Själv har Emma distans till åldrandet och tror inte hon har svårare att handskas med det än andra även om hon medger att det inte alltid är kul men som hon säger:
– Att hålla på att bli nojig över att åldras har aldrig gjort någon särskilt vacker.

LÄS OCKSÅ: Kureras hudexpert: Därför ska du använda ögonkräm

Träning är viktigt för Emma
Då är det både bättre och roligare att angripa de utmaningar som kan uppstå på ett lösningsorienterat sätt menar Emma, som säger att hon försöker ta det med ett skratt. Även om hon intre drar sig för att vare sig ta hjälp att fixa ögonfransarna och få olika behandlingar för att hålla sig fräsch är det snarare hälsan som är högsta prio numera för Emma. Hälsa och utseende hänger förstås ihop och det ena utesluter absolut inte det andra.
Träning är viktigt och hjälper Emma att både hålla sig frisk och snygg, helst tränar hon crosstraining men även ashtangayoga och ridning står högt på topp-listan. Att träning kan göra mycket för utseendet vet väl de flesta numera, det hjälper inte bara till att hålla kroppen slank utan bidrar också till ökad cirkulation i huden. Dessutom är det ett bra sätt att slippa celluliter, påpekar Emma som i boken skriver att ”starka ben är snygga ben”.

LÄS OCKSÅ: Hudexperten: Så vårdar du din vinterhud

Kommer att fortsätta färga håret
Hennes engagemang för hälsa tar sig bland annat uttryck i att hon blivit ambassadör för Bröstcancerfonden, där hon hoppas bidra till att fler kvinnor går på de mammografiundersökningar de kallas till, men också att fler får upp ögonen för vikten av att undersöka sina egna bröst. Emma har flera vänner som drabbats och känner starkt för frågan.
– Då blir allt det här ytliga ganska oviktigt, säger hon.
Emma tycks ta åldrandet med ro – boken handlar inte om att man ska bli 25 igen, förklarar hon – utan snarare att man ska trivas med sig själv där man är och att bejaka glädjen i att ta hand om sig själv.
– Jag kommer fortsätta färga håret och måla naglarna tills jag är jättegammal, säger Emma och skrattar. Det tror jag inte att jag är ensam om.

Kombinerar medicinska och naturliga ingredienser
Inom sitt hudvårdsmärke får Emma utrymme för sin experimentlusta och nyfikenhet och utforskar ständigt nya ämnen som kan hjälpa en mognande hy. Emma S. är inte ett märke för naturlig hudvård, men väl medveten hudvård förklarar Emma. Och även om långtifrån alla ingredienser alltså är naturliga har hon och hennes businesspartner Nora Larssen valt att utesluta det som belastar miljön och våra kroppar som mineraloljor, cykliska silikoner och parabener, men helt naturlig eller ekologisk har hon aldrig strävat efter att bli.
– Jag gillar kombinationen av mer medicinska och naturliga ingredienser, det är den sortens säkra hudvård jag själv alltid har använt. Sådan som man kunde hitta på franska apotek förklarar hon.

Som modell kom intresset för hud och skönhet naturligt. Emma hade under en period problem med huden, något som kunde vara förödande i det yrket tiden innan Photoshop. Och även om hon själv inte ser arbetet med det egna hudvårdsmärket som en naturlig följd av modellandet, utan snarare något som vuxit fram, är det inte en helt otippad utveckling.
– Tack vare min modellkarriär har jag ett extremt nördigt hudvårdsintresse, och det hade nog inte blivit hudvård om det inte varit för modellyrket.

 

LÄS OCKSÅ: Hallå där Johanna Bjurström – ny hudvårdsexpert hos Kurera

Hårt arbete bakom framgången
Dessutom gav det henne fördelen att både kunna investera ekonomiskt i verksamheten och att vara ett känt namn och ansikte, något som bidragit till att göra det möjligt. Och bra går det som sagt, företaget omsätter 48 miljoner och har tolv anställda. Idag säljs produkterna i de skandinaviska länderna samt i en liten butik i Berlin och planer finns att expandera. Emma S tar fram alla produkter från grunden, och företaget har många produkter under utveckling parallellt.
Men den som tror att Emma bara är ett ansikte utåt misstar sig, det är hårt arbete som ligger bakom framgången med märket.
– Ibland blir jag nästan förolämpad när jag får frågan om jag verkligen jobbar med företaget säger Emma som lägger ned mer än heltid i verksamheten.

Upprättelse åt den åldrande kvinnan
Även om boken inte är tänkt som en brandfackla mot ungdomskult och åldersfixering hoppas Emma att den ska kunna bidra till att ge upprättelse åt den åldrande kvinnan. Hon nämner att forskning från Göteborgs universitet visar att kvinnor över 50 år är osynliga i media.
– Det är ganska läskigt, det är som att man inte är intressant.
Trots det ser hon positivt på utvecklingen.
– Vi ser idag något fler mogna modeller på catwalken och vi pratar mer öppet om klimakteriet, något det varit ganska tyst om tidigare menar Emma.
Boken innehåller inte något recept på evig ungdom eller lösningen på åldrandets gåta, utan snarare tips på hur man känner sig pigg och fräsch.
– Jag har inget emot rynkor, men jag vill ha lyster och elasticitet i huden säger Emma.
Varje kapitel i boken avslutas med en expert inom ämnet som får komma till tals.
– De har större kunskap än jag och det var roligt att få lyfta in dem.

Viktigt att behålla styrkan upp i åren
Själv lärde Emma sig mycket av hormon-experterna men den största överraskningen stod färgspecialisten och frisören Darren Phillips för som förklarade att även hudfärgen kan förändras när vi blir äldre, något som gör att den som färgar håret också kan behöva tänka på att anpassa nyansen därefter. En annan lärdom är att vi behöver lyfta tungt när vi blir äldre för att behålla muskelstyrkan. Det räcker inte med långpromenader.
– Man vill ju kunna bära sina kassar hem, säger Emma som vill kunna lyfta sängen när hon dammsuger och vara fortsatt stark.
För modeller är det ofta A och O att hålla vikten, men Emma har inte haft några problem med maten och har aldrig haft ätstörningar. Om hon råkade lägga på sig några kilo löste hon det genom att träna och dra ned på kolhydraterna och sockret, konstigare än så var det inte – då.

 

Nu är det lite svårare, medger Emma, det beror på att ämnesomsättningen påverkas när vi blir äldre förklarar hon.
– Det är jätteviktigt att veta om det som kvinna. Tidigare har man kanske kunnat äta vad som helst, men plötsligt syns det.
Emmas egna matvanor har snarare förbättrats med åren, som även om hon inte följer någon diet gärna äter vegetariskt.
– Det är mycket lättare att äta hälsosamt idag än för 15 år sedan – i alla fall i Stockholm, säger Emma för att i nästa andetag medge att hon gärna frossar i ostbågar en fredagskväll.

LÄS OCKSÅ: Hudterapeutens recept för att åldras vackert

Livet går in i ett nytt kapitel
Idag har Emma balans i livet, något hon inte alltid haft, jobbet har ofta tagit överhanden. Under en stressig period tog Emma hjälp av en beteendeterapeut som gav henne ett diagram över jobb, familj och egentid som hon försöker planera efter för att må bra.
– Då brukar det bli ganska bra. Om det drar lite för mycket åt ena eller andra hållet kan det vara bra att se över vad det är som behöver rättas till, säger Emma.
Idag är Emmas två barn 16 och 18 år gamla och snart går livet in i ett nytt kapitel, något hon även tar upp i boken. Efter att ha haft fullt fokus på barnen öppnar sig plötsligt nya möjligheter när de flyttar hemifrån och lever sina egna liv.
– Man får mer tid till varandra och till sig själv, det är väldigt härligt på ett sätt.

Årets kvinnliga talare
Även om Emma inte har någon brådska att se sina barn lämna boet tycker hon om att leka med tanken på vad hon ska göra när hon får mer tid till annat. Att lära sig franska bättre är en tanke, men också att vara mentor åt andra. Hon föreläser som sagt redan – Emma blev nominerad till årets kvinnliga talare på Talarforum förra året – men även mentorskapet lockar. Kanske för att hon själv blev hjälpt av en äldre vän till familjen som uppmuntrade henne att läsa vidare när modellkarriären var slut.
– Man har mycket erfarenhet som man inte har när man är yngre, säger Emma som vill dela med sig och gärna vill hitta en form för det.
Annars är det Emma S som gäller för hela slanten, Emma ser inte framför sig att hon kommer sluta jobba i fösta taget.
– Om jag får leva och ha hälsan – som det brukar heta – kommer jag jobba länge, jag har jättesvårt för att inte göra saker.

Av Nina Törmark 


Emma Viklund

Ålder: 51 år.
Familj: Hans Wiklund, dottern Tyra och sonen Elis 16 och 18 år gamla.
Yrke: VD och grundare av egna hudvårdsmärket Emma S, tidigare fotomodell och skådespelare.
Engagemang: Ambassadör för Bröstcancerfonden.
Bakgrund: Upptäckt av en modellagentur vid en lokal skönhetstävling i uppväxtstaden Huskvarna. Har utöver modellkarriären medverkat i flera franska långfilmer samt varit verksam som programledare i TV.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Naturens apotek: Läkeörter som ger energi och vila

Hälsa

Negativ stress är inte bara en stark känsla av oro, obehag och utmattning. Det är ett fysiskt tillstånd som går att mäta, och om stressen har blivit långvarig kan den bli skadlig. Hjälp då kroppen att gå ner i varv. Många av de läkeörter som ger vila, ger dig samtidigt energi. Här är tolv örter som hjälper.

Lukttest kan ge tidig indikation på covid-19

Forskning

Visste du att förlorat luktsinnet är ett av de första symtomen på att du smittats av det nya coronaviruset? Forskare vid bland annat Karolinska Institutet hoppas på att enkla lukttester som kan utföras i hemmet kan ge en tidig indikation på om man är smittad.

“Jag har inte varit förkyld på flera år”

Hälsa

Nina ÅkesDotters immunförsvar svajade och hon kunde få dras med snuva och hosta under hela vintern. Men så hörde hon talas om förkylningsörten echinacea. Efter att hon stöttat immunförsvaret under nästan ett år med det växtbaserade läkemedlet går det numera flera år mellan förkylningarna.

 

Gör ditt egna karantän-spa

Hud

Med mer tid hemma finns också lite extra tid att ta hand om dig själv. Här tipsar Kureras skönhetsexpert Johanna Bjurström om hur du fixar ett avkopplande karantän-spa.

Gröna sköna påskrecept

Fest

Vad sägs om en sallad med brie och jordgubbar, en rödbetstzatziki och en påskbakelse med kardemumma och cannelinibönor. Kokboksförfattaren Birgitta Höglund bjuder på enkla tillbehör till påskbuffén.

D-vitamin kan minska risken för virusinfektion

Hälsa

En vanlig vitaminbrist hos svenskar är vitamin D. Maten vi äter ger väldigt lite D-vitamin jämfört med vad solen gör under sommarhalvåret. Forskning visar att brist på D-vitamin spelar en roll i flera olika sjukdomar. Idag vet vi att D-vitamin kan stärka immunförsvaret och minska risken för luftvägsinfektion. I USA ställer sig man frågan om kraftig D-vitaminbrist spelar en roll i svårighetsgraden av covid-19.

Läkaren Peter Martin: ”Ett starkt immunförsvar byggs under lång tid”

Hälsa

Coronapandemin förändrar vår värld en bit dag för dag. Vad vi kan göra för att skydda oss från att bli smittade är ett hett samtalsämne. Den senaste tiden har de som arbetar med alternativmedicin blivit attackerade på olika sätt. Peter Martin är legitimerad läkare med inriktning på funktionsmedicin. Han säger: – Det finns en hel del evidens för att olika näringsämnen kan minska risken att insjukna i virussjukdomar. Vi vet inte så mycket om SARS CoV-2, därför ska vi inte använda näringstillskott urskillningslöst, och ett starkt immunförsvar byggs under lång tid. Vi vet att vitaminer och mineraler bidrar till ett väl fungerande immunförsvar och att echinacea och vitlök kan skydda mot vissa virus.

 

Torkild Sköld: Så praktiserar du självledarskap i kristid

Krönikan

Vi befinner oss i kris. Utöver hälsohotet har många av oss fått förändrade arbetssituationer och förändring av vår normala vardag. Vi behöver samarbeta för att klara oss ur detta – men var och en av oss, särskilt vi som har hälsan kvar behöver också ta ansvar för oss själva. Det är viktigare nu är någonsin skriver föreläsaren Torkild Sköld i denna krönika.

Micke Syd hjälper blåljuspersonal samla in pengar och skyddsutrustning

Allmänt

Stiftelsen ”Blåljus I Samverkan” samlar in medel till hjälp för personal inom bland annat polis och räddningstjänst i olika former. Artisten och trummisen i bandet Gyllene Tider – Micke Syd Andersson är ambassadör för stiftelsen och går nu ut och vädjar till allmänheten att bidra till skyddsutrustning åt de som i sitt jobb dagligen utsätts för smittan.

Fysioterapeuten: “Se på kroppen som en god vän”

Mental hälsa

Stress är ett växande problem något inte minst fysioterapeuter märker av i sitt arbete. Eva Moberg har varit yrkesverksam i 30 år och har sett hur problemen med stress eskalerat. I sin bok "Återta balansen" skriver hon om vikten av en helhetssyn på kropp och hälsa och manar oss att se våra kroppar som våra bästa vänner. 

Pulvret som skapar en mur mot pollen

Hälsa

Mike Jones insåg att ingen på fabriken där han jobbade fick hösnuva på våren – och kopplade ihop det med det vita pulvret av cellulosa som yrde i lokalerna. Idag har cellulosapulvret hela 36 vetenskapliga studier bakom sig. Miljontals människor världen över får hjälp med sin pollenallergi genom att puffa upp pulvret i näsborrarna där det lägger sig som en barriär mot irriterande pollen.

 

Katter skänker tröst i oroliga tider

Mental hälsa

Många av oss tvingas stanna hemma, då umgås vi också mer med våra husdjur än vanligt. Katt är ett omtyckt sällskapsdjur och en färsk undersökning visar att de flesta värdesätter sina katter högt och många tycker att katten är den som ger mest tröst när de är ledsna.

Fredrik Paulún: ”Stroken fick mig att gå mot ett nytt håll”

Hälsa

För 15 år sedan drabbades Fredrik Paulun av en stroke. Det blev en dramatisk vändpunkt för hälsogurun, efter det har han optimerat näringsintaget och han tar det betydligt lugnare med träningen. I den senaste boken, Biohack, ät rätt för din kropp, beskriver Fredrik hur han äter för att hålla sig frisk och förebygga sjukdomar.

 

Efter coronakrisen: “Ställ om – inte tillbaka!”

Eko/miljö

Vi står inför en ekologisk kollaps om vi inte drastiskt minskar vår förbrukning av jordens resurser. Pella Thiel är ekolog, 2019 utsågs hon tillsammans med Greta Thunberg och sångaren Magnus Carlson till Årets miljöhjälte och fick motta pris ur kungens hand. I detta debattinlägg uppmanar hon oss att ta tillvara på Coronakrisens möjlighet att ställa om till ett hållbart samhälle.

Så undviker du vårdepression

Mental hälsa

På våren när ljuset kommer tillbaka blir en del av oss trötta och nedstämda och vissa får till och med en depression. Johannesört är ett sätt att få hjälp då den ger en lättare sinnesstämning och lindrar oro. Efter två veckor kan du känna att glädjen återvänder.

Går det att träna vid förkylning?

TRÄNING

Du har säkert funderat på om du vågar tränar när du är förkyld. En grundregel är att aldrig träna med feber eller en infektion i kroppen, för det kan i värsta fall gå hårt åt hjärta och njurar. Att vara småförkyld och träna lite lätt är oftast inget problem, men ibland kan det vara svårt att känna var gränsen går.

30 dagars gratis online träning

TRÄNING

Är du sugen på att träna - men vill stanna hemma? För dig som inte redan är medlem på Yogobe har vi på Kurera tagit fram ett specialerbjudande: Du får tillgång till alla Yogobes träningsfilmer online under 30 dagar. 

 

“Maxvärden för vitaminer gynnar myndigheterna – inte konsumenterna”

Kurera debatt

När risken för influensa är som störst och många svenskar vill stärka sitt immunförsvar lägger Livsmedelsverket fram ett förslag om maxvärden för vitaminer och mineraler i kosttillskott. Om förslaget antas kommer många effektiva och hälsofrämjande näringstillskott att förbjudas i Sverige. Detta är helt i motsatt riktning mot övriga nordiska länders hälsostrategier. Det skriver Filip Sjöström, ordförande i Nordic Nutrition Council i detta debattinlägg, där han även uppmanar till att göra din röst hörd genom att skriva under den namninsamling som NNC startat.