Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Foto: Andreas von Gegerfelt

Emma Wiklund i skönhetens tjänst

Emma Viklund

Ålder: 51 år.
Familj: Hans Wiklund, dottern Tyra och sonen Elis 16 och 18 år gamla.
Yrke: VD och grundare av egna hudvårdsmärket Emma S, tidigare fotomodell och skådespelare.
Engagemang: Ambassadör för Bröstcancerfonden.
Bakgrund: Upptäckt av en modellagentur vid en lokal skönhetstävling i uppväxtstaden Huskvarna. Har utöver modellkarriären medverkat i flera franska långfilmer samt varit verksam som programledare i TV.

Vem ska skriva boken om tidlös skönhet om inte Emma Wiklund? Ett helt liv i skönhetens tjänst gör supermodellen mer än kvalificerad. Emma går inte längre på catwalken, istället är hon VD för sitt eget hudvårdsmärke Emma S
– Tack vare min modellkarriär har jag ett extremt nördigt hudvårdsintresse, säger Emma till Kurera.

Emma Wiklund var Sveriges bidrag till skaran av supermodeller som regerade på catwalken under 1980 och 1990-talet, bland namn som Cindy Crawford, Naomi Campbell och Elle McPherson. Hon arbetade med de främsta designernamnen och syntes på alla de stora internationella modemagasinens omslag. I Sverige fick hon sitt publika genomslag när hon satt uppklistrad på varenda reklampelare i landet när Arla lanserade sin då nya satsning minimjölk. Få kan ha undgått hennes härliga leende. Sedan modellkarriären tog slut, när Emma var runt 30 år, har hon samarbetat med Lindex, varit programledare i TV och på senare år varit ansikte för det egna hudvårdsmärket Emma S – S för Sjöberg, Emmas namn som ogift.

Kort karriär som filmstjärna
Namnet Wiklund tog Emma när hon gifte sig med filmrecensenten Hans Wiklund. Och på tal om film har Emma även en kort karriär som filmstjärna i de franska Taxifilmerna, producerade av den franske stjärnregissören Luc Besson, där hon spelade den tyska polisen Petra. Hon medverkade även i egenskap av modell i Robert Altmans film ”Prêt-à-Porter”. Dessutom gjorde hon en oförglömlig insats i George Michaels video ”To Funky” från 1991 där hon bar upp en motorcykelkorsett med den äran.
På senare år är det det egna hudvårdsmärket som gäller. När modellkarriären var över satsade Emma på att ta en examen i affärsekonomi på IHM Business School. En lyckad investering, det går nämligen bra för Emma S. som idag finns i flera nordiska länder och planerar att expandera. Emma som alltid varit egen företagare föreläser även numera om entreprenörskap.

 

Har distans till åldrandet
Men hon vill också gärna dela med sig av sin syn på skönhet och åldrande och efter en lång karriär i skönhetens tjänst har hon en hel del kunskap i ämnet som hon delar med sig av i boken ”Tidlös skönhet”. Emma som fyllde 50 härom året, bidrar i boken med sitt unika perspektiv med en väl avvägd balans mellan acceptans och uppror. Acceptans för att det med åldern inträffar vissa fysiska förändringar, parad med en obändig drivkraft att göra det bästa av situationen med alla till buds stående medel. Emma vägrar resignera – samtidigt gör hon genomtänkta och medvetna val när det kommer till bevarandet av sin skönhet.
– Jag gillar ju lösningar, det var roligt att både ta upp vad som händer och vad man kan göra åt det om man vill. Det är upp till var och en.
Själv har Emma distans till åldrandet och tror inte hon har svårare att handskas med det än andra även om hon medger att det inte alltid är kul men som hon säger:
– Att hålla på att bli nojig över att åldras har aldrig gjort någon särskilt vacker.

LÄS OCKSÅ: Kureras hudexpert: Därför ska du använda ögonkräm

Träning är viktigt för Emma
Då är det både bättre och roligare att angripa de utmaningar som kan uppstå på ett lösningsorienterat sätt menar Emma, som säger att hon försöker ta det med ett skratt. Även om hon intre drar sig för att vare sig ta hjälp att fixa ögonfransarna och få olika behandlingar för att hålla sig fräsch är det snarare hälsan som är högsta prio numera för Emma. Hälsa och utseende hänger förstås ihop och det ena utesluter absolut inte det andra.
Träning är viktigt och hjälper Emma att både hålla sig frisk och snygg, helst tränar hon crosstraining men även ashtangayoga och ridning står högt på topp-listan. Att träning kan göra mycket för utseendet vet väl de flesta numera, det hjälper inte bara till att hålla kroppen slank utan bidrar också till ökad cirkulation i huden. Dessutom är det ett bra sätt att slippa celluliter, påpekar Emma som i boken skriver att ”starka ben är snygga ben”.

LÄS OCKSÅ: Hudexperten: Så vårdar du din vinterhud

Kommer att fortsätta färga håret
Hennes engagemang för hälsa tar sig bland annat uttryck i att hon blivit ambassadör för Bröstcancerfonden, där hon hoppas bidra till att fler kvinnor går på de mammografiundersökningar de kallas till, men också att fler får upp ögonen för vikten av att undersöka sina egna bröst. Emma har flera vänner som drabbats och känner starkt för frågan.
– Då blir allt det här ytliga ganska oviktigt, säger hon.
Emma tycks ta åldrandet med ro – boken handlar inte om att man ska bli 25 igen, förklarar hon – utan snarare att man ska trivas med sig själv där man är och att bejaka glädjen i att ta hand om sig själv.
– Jag kommer fortsätta färga håret och måla naglarna tills jag är jättegammal, säger Emma och skrattar. Det tror jag inte att jag är ensam om.

Kombinerar medicinska och naturliga ingredienser
Inom sitt hudvårdsmärke får Emma utrymme för sin experimentlusta och nyfikenhet och utforskar ständigt nya ämnen som kan hjälpa en mognande hy. Emma S. är inte ett märke för naturlig hudvård, men väl medveten hudvård förklarar Emma. Och även om långtifrån alla ingredienser alltså är naturliga har hon och hennes businesspartner Nora Larssen valt att utesluta det som belastar miljön och våra kroppar som mineraloljor, cykliska silikoner och parabener, men helt naturlig eller ekologisk har hon aldrig strävat efter att bli.
– Jag gillar kombinationen av mer medicinska och naturliga ingredienser, det är den sortens säkra hudvård jag själv alltid har använt. Sådan som man kunde hitta på franska apotek förklarar hon.

Som modell kom intresset för hud och skönhet naturligt. Emma hade under en period problem med huden, något som kunde vara förödande i det yrket tiden innan Photoshop. Och även om hon själv inte ser arbetet med det egna hudvårdsmärket som en naturlig följd av modellandet, utan snarare något som vuxit fram, är det inte en helt otippad utveckling.
– Tack vare min modellkarriär har jag ett extremt nördigt hudvårdsintresse, och det hade nog inte blivit hudvård om det inte varit för modellyrket.

 

LÄS OCKSÅ: Hallå där Johanna Bjurström – ny hudvårdsexpert hos Kurera

Hårt arbete bakom framgången
Dessutom gav det henne fördelen att både kunna investera ekonomiskt i verksamheten och att vara ett känt namn och ansikte, något som bidragit till att göra det möjligt. Och bra går det som sagt, företaget omsätter 48 miljoner och har tolv anställda. Idag säljs produkterna i de skandinaviska länderna samt i en liten butik i Berlin och planer finns att expandera. Emma S tar fram alla produkter från grunden, och företaget har många produkter under utveckling parallellt.
Men den som tror att Emma bara är ett ansikte utåt misstar sig, det är hårt arbete som ligger bakom framgången med märket.
– Ibland blir jag nästan förolämpad när jag får frågan om jag verkligen jobbar med företaget säger Emma som lägger ned mer än heltid i verksamheten.

Upprättelse åt den åldrande kvinnan
Även om boken inte är tänkt som en brandfackla mot ungdomskult och åldersfixering hoppas Emma att den ska kunna bidra till att ge upprättelse åt den åldrande kvinnan. Hon nämner att forskning från Göteborgs universitet visar att kvinnor över 50 år är osynliga i media.
– Det är ganska läskigt, det är som att man inte är intressant.
Trots det ser hon positivt på utvecklingen.
– Vi ser idag något fler mogna modeller på catwalken och vi pratar mer öppet om klimakteriet, något det varit ganska tyst om tidigare menar Emma.
Boken innehåller inte något recept på evig ungdom eller lösningen på åldrandets gåta, utan snarare tips på hur man känner sig pigg och fräsch.
– Jag har inget emot rynkor, men jag vill ha lyster och elasticitet i huden säger Emma.
Varje kapitel i boken avslutas med en expert inom ämnet som får komma till tals.
– De har större kunskap än jag och det var roligt att få lyfta in dem.

Viktigt att behålla styrkan upp i åren
Själv lärde Emma sig mycket av hormon-experterna men den största överraskningen stod färgspecialisten och frisören Darren Phillips för som förklarade att även hudfärgen kan förändras när vi blir äldre, något som gör att den som färgar håret också kan behöva tänka på att anpassa nyansen därefter. En annan lärdom är att vi behöver lyfta tungt när vi blir äldre för att behålla muskelstyrkan. Det räcker inte med långpromenader.
– Man vill ju kunna bära sina kassar hem, säger Emma som vill kunna lyfta sängen när hon dammsuger och vara fortsatt stark.
För modeller är det ofta A och O att hålla vikten, men Emma har inte haft några problem med maten och har aldrig haft ätstörningar. Om hon råkade lägga på sig några kilo löste hon det genom att träna och dra ned på kolhydraterna och sockret, konstigare än så var det inte – då.

 

Nu är det lite svårare, medger Emma, det beror på att ämnesomsättningen påverkas när vi blir äldre förklarar hon.
– Det är jätteviktigt att veta om det som kvinna. Tidigare har man kanske kunnat äta vad som helst, men plötsligt syns det.
Emmas egna matvanor har snarare förbättrats med åren, som även om hon inte följer någon diet gärna äter vegetariskt.
– Det är mycket lättare att äta hälsosamt idag än för 15 år sedan – i alla fall i Stockholm, säger Emma för att i nästa andetag medge att hon gärna frossar i ostbågar en fredagskväll.

LÄS OCKSÅ: Hudterapeutens recept för att åldras vackert

Livet går in i ett nytt kapitel
Idag har Emma balans i livet, något hon inte alltid haft, jobbet har ofta tagit överhanden. Under en stressig period tog Emma hjälp av en beteendeterapeut som gav henne ett diagram över jobb, familj och egentid som hon försöker planera efter för att må bra.
– Då brukar det bli ganska bra. Om det drar lite för mycket åt ena eller andra hållet kan det vara bra att se över vad det är som behöver rättas till, säger Emma.
Idag är Emmas två barn 16 och 18 år gamla och snart går livet in i ett nytt kapitel, något hon även tar upp i boken. Efter att ha haft fullt fokus på barnen öppnar sig plötsligt nya möjligheter när de flyttar hemifrån och lever sina egna liv.
– Man får mer tid till varandra och till sig själv, det är väldigt härligt på ett sätt.

Årets kvinnliga talare
Även om Emma inte har någon brådska att se sina barn lämna boet tycker hon om att leka med tanken på vad hon ska göra när hon får mer tid till annat. Att lära sig franska bättre är en tanke, men också att vara mentor åt andra. Hon föreläser som sagt redan – Emma blev nominerad till årets kvinnliga talare på Talarforum förra året – men även mentorskapet lockar. Kanske för att hon själv blev hjälpt av en äldre vän till familjen som uppmuntrade henne att läsa vidare när modellkarriären var slut.
– Man har mycket erfarenhet som man inte har när man är yngre, säger Emma som vill dela med sig och gärna vill hitta en form för det.
Annars är det Emma S som gäller för hela slanten, Emma ser inte framför sig att hon kommer sluta jobba i fösta taget.
– Om jag får leva och ha hälsan – som det brukar heta – kommer jag jobba länge, jag har jättesvårt för att inte göra saker.

Av Nina Törmark 


Emma Viklund

Ålder: 51 år.
Familj: Hans Wiklund, dottern Tyra och sonen Elis 16 och 18 år gamla.
Yrke: VD och grundare av egna hudvårdsmärket Emma S, tidigare fotomodell och skådespelare.
Engagemang: Ambassadör för Bröstcancerfonden.
Bakgrund: Upptäckt av en modellagentur vid en lokal skönhetstävling i uppväxtstaden Huskvarna. Har utöver modellkarriären medverkat i flera franska långfilmer samt varit verksam som programledare i TV.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

par som springer

Näringsämnen du inte ska missa när du tränar

Övrigt

Om du har ett fysiskt krävande jobb, tränar mycket eller tänker börja träna – då har du ofta en högre omsättning av näringsämnen i kroppen än andra som är mer stillasittande. Här kommer några vitaminer och mineraler som du ska se till att få i dig för att orka träna.

kvinna tar en saltgurka

Så blir du av med ditt saltsug

Kost

Du har säkert haft en stark känsla av att du vill äta någon salt och letar efter salta nötter eller saltlakrits att knapra på. Det finns förstås en anledning till längtan efter salt. Näringsfysiologen Rebecca Johansson förklarar hur du löser problemet.

 

Därför är lök så nyttigt

Hälsa

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

kvinna som yogar

5 yogaövningar för lugn och balans

TRÄNING

Kan yoga på en stol verkligen ge något? Ja, mycket mer än vad man kanske tror, säger Annika Sjöström som är kundaliniyogalärare. Du får bättre hållning och cirkulation, minskad stress och mer glädje. Här har hon satt ihop några övningar för Kureras läsare.

 

flicka med ballong springer

6 bra knep för extra energi i vår

Hälsa

På våren kan många känna sig dränerad på energi och ork efter en lång vinter. Dålig sömn, näringsbrist, stress och oro är vanliga orsaker. Här är några tips som kan hjälpa dig att få tillbaka krafterna.

hjärna med tärningar i

Spelberoende tar större risker

Forskning

I dag har spelberoende blivit så pass utbrett och stort att regeringen anser att det blivit ett folkhälsoproblem. Siffror visar på att 340 000 svenskar har ett spelberoende. Ny teknik har bidragit till ett komplexare missbruk. Nu visar forskning en koppling mellan hjärnans belöningsnätverk och att följa impulser som medför risker.

 

Frallor med en bytta smör

Proteinboostade frallor med bönor

Matbröd

Unna dig själv eller en närstående riktigt goda, nybakade frallor till frukost eller mellis! Dessa är bakade med bönor som höjer proteinhalten, mättar bra och passar perfekt till både unga idrottare och äldre personer med ökat proteinbehov.

lugn kvinna framför dator

Så kan du snabbt sänka stressen

Hälsa

Är du rädd för att gå till tandläkaren, ska hålla tal eller kanske bara behöver stressa ner? Oavsett orsak så finns snabb och naturlig hjälp. Ett koncentrat av l-teanin, som finns i grönt te, minskar stress och ångest inom en timma.

 

vinflaska och glas

Ny forskning visar samband mellan alkohol och hjärnblödning

Forskning

Varje år dör cirka 2,8 miljoner människor till följd av alkohol och alkohol är den sjunde ledande riskfaktorn för sjukdom och död världen över. I Sverige dör årligen närmare 2 000 av alkohol. En avhandling vid Umeå universitet visar att den som dricker fyra glas alkohol eller mer per dygn löper fem gånger så hög risk att drabbas av hjärnblödning.

man och kvinna tänker paddla kajak

Naturens apotek: Näring för årsrika

Äldre

Med stigande ålder minskar kroppens egen produktion av en rad ämnen. Det är därför viktigt att äta näringsrik kost, få tillräckligt med sömn och motionera. Ibland räcker inte kosten till. Då kan man se till att få i sig extra av hälsosamma ämnen. Här kommer några som vi kan behöva mer av ju äldre vi blir.

man med kaffekopp

Så sänkte Stig sitt PSA-värde

Naturlig hälsa

Stig Rådman opererades för cancer i urinblåsan och tog i samband med det ett PSA-prov, som tydde på sjukdom. Av en händelse fick han höra talas om att polyfenoler kan stödja prostatahälsan. Bara ett år efter han tagit de första tabletterna var hans PSA-värden normala

Leende kvinna blundar och håller i citrusfrukt i ena handen

5 skäl att boosta hyn med C-vitamin

Hud

C-vitamin är inte bara bra för att stärka immunförsvaret – det är även en riktigt verksam, välgörande och hajpad hudvårdsingrediens. Här är fem skäl till att C-vitamin är så bra för hyn – från glow till solskydd.

 

Fyra människor i soluppgång i motljus bakifrån

5 sätt att känna mer hopp

Mental hälsa

Att kunna känna hopp för framtiden och optimism är bra för hälsa, välmående – och i förlängningen även ett friskare och längre liv. Men under en pandemi  kan det vara svårt. Här är några knep för att känna mer hopp och glädje!