Foto: Emma V Larsson

En annan sida av Mallorca

Fakta

Vandra på Mallorca
Långdistansleden Gr 221 sträcker sig genom bergskedjan och förbinder de många små bergsbyarna med stigar som har brukats av människan i många år. Leden, som kallas för Dry Stoneleden, är uppdelad i åtta sträckor, 15 mil från Andratx i söder till Pollenca i norr. Det är enkelt att göra dagsutflykter på leden. Många hotell hjälper gärna till med information och transport. Vandringen är bitvis tuff och en bra grundkondition är ett måste för att du ska kunna njuta av den.
En fin dagstur är vandringen mellan Valdemossa och Deia. Den är känd som en av de vackraste etapperna med slående utsikter över öns västkust.

Puerto de Sollér
Från Puerto de Sollér kan du göra dagsutflykter med bil eller buss till närliggande bergsbyar. Som exempelvis Valdemossa – bergsbyn som en vinter var hem åt både kompositören Fredéric Chopin och författarinnan George Sand.
Chopins piano lockar fortfarande många turister, likaså gör byns butiker och restauranger.

Boende
• Längs med vandringsleden Gr221 finns det vandrarhem, ägda av staten. En säng kostar cirka elva euro. På vandrarhemmen kan du köpa middag, frukost och matsäck för billig penning. Kom ihåg att boka vandrarhemmen i god tid innan avresa.

• Hotel Soller Beach (tidigare Hotel Generoso)
är ett fint hotell precis vid strandpromenaden i Puerto de Sollér. Det finns både hotellrum och lägenheter. Här kan man boka enstaka nätter eller fler, även svensk charter går hit. Hotellet har en trevlig bar och restaurang. Chevrésalladen är himmelsk, liksom sangrian.

• Hotell Es Molí i Deia har fortfarande charmen av en vacker 1800-tals herrgård. Ett lite lyxigare alternativ.

• Hotell Mar i vent i byn Banyalbufar är vackert och charmigt. Byn ligger en bit bort från Sollér men har också nära till fin vandring i bergskedjan.

• Majoriteten av hotellen i Sollér och Puerto de Sollér har en gemensam hemsida för bokning. Det är mycket enkelt att se vad som finns ledigt och hitta det typ av boende du är ute efter: www.visitsoller.com

Mat och vin
• Självplock av apelsiner och citroner är ett underbart nöje.
www.ecovinyassa.com

• Gillar du vin ska du testa det exklusiva malvasiavinet som har producerats i trakten kring Banyalbufar i generationer.

• Kingfisher har ett fint läge i Puerto de Sollér, med många fina fiskrätter. Deras lyxiga fish and chips är fantastisk.
www.kingfishersoller.com

• Nunu är en restaurang med mysig stämning, fint läge och spännande meny. www.nunurestaurant.com

Mallorcas andra sida, bortom turistträngseln, ligger inte särskilt långt bort. Men steget dit är högt. I nordväst ligger bergskedjan Serra De Tramuntana, vars stigar slingrar sig högt upp på topparna, längs med det klarblå havet och förbi charmiga byar. Här är naturen vild, benmusklerna ömma, maten bär smak av havet och apelsinerna är kända som de godaste i världen – på riktigt.

Solen går upp samtidigt som vi korsar den lilla rangliga träbron. De första strålarna kittlar i nacken när vi fortsätter uppåt. Det är tidigt och benen har redan många höjdmetrar i sig. Snart tar jag av mig tröjan och vandrar med bara armar. Morgonluften är ännu sval mot huden, men den spanska solen värmer snabbt upp bergssidan.

► Läs också: Att vandra 80 mil på El Camino: ”Varje dag var ett äventyr”

 

”Den gyllene dalen”
Vi stannar till på en klippavsats och blickar ut över den grönskande dalen nedanför oss. Sollerdalen kallas för ”Den gyllene dalen” – och det är inte svårt att förstå varför. Dalgången kramas ömsint av bergen och bortom den vita stranden mynnar den ut i havet.

Berget Barranc de Biniaraix
Nedanför oss dignar landskapet av apelsiner, citroner och olivträd. Vi är uppflugna på branta Barranc de Biniaraix, på den gamla vägen som slingrar sig uppåt berget. Den går förbi terrassodlingar av olivträd, längs med en stenlagd väg som pilgrimer vandrade på redan under 1300-talet.
Detta är en sida av Mallorca, att fullständigt förälska sig i – och fler och fler gör det. Den fina vandringen lockar allt fler turister, framförallt på våren och hösten, eftersom sommaren kan bli för varm.

► Läs också: Kristina sprang ensam genom Iran

Bergskedjan Serra de Tramuntana – ett världskulturarv
Jag och min vän Karin befinner oss på en njutningsfull weekend på öns nordvästra sida. Vi blandar vandring med sol, hav och god mat. För allt det får man faktiskt tid till under en helg här. Platsen har mycket av allt. Här ståtar bergskedjan Serra de Tramuntana som är med på Unescos lista över världskulturarv. Dess rygg veckar sig från sydväst till nordöst och täcker en tredjedel av öns yta. Det finns tusentals gamla stigar och leder att ta sig fram på, längs med havet, högt upp till bergstopparna, eller mellan vindlande odlingar av citrus- och olivträd.

Vandra på Mallorca

Puerto de Sollér – en perfekt utgångspunkt
Nere i den gyllene dalen finns vårt hotell och utgångspunkt; i Puerto de Sollér. Vårt hotell Soller Beach ligger precis på strandpromenaden vars vita strandremsa kantar ett klarblått vatten. Puerto de Sollér är en perfekt utgångspunkt för att upptäcka denna sida av Mallorca. Här når man vandring- och cykelleder med lätthet. Gruppvandringar äger rum flera dagar i veckan men det är också enkelt att ge sig av själv. Här finns bad och strand för den som vill rama in sin aktiva semester med vila och lugn. Restaurangerna serverar fisk och tapas som gör detta lika mycket till en matresa som till en vandringsresa.

► Läs också: Johan Örlander: ”Därför valde jag att flytta ut i skogen”

Vandra på Mallorca
Vild natur

Naturen är så vild och bergen känns så höga där jag står och blickar ut över dalen, att det är svårt att förstå att Palma bara ligger en timme bort med buss. Det så kallade Apelsintåget som går mellan Sollér och Palma byggdes 1912 för att frakta apelsiner till huvudstaden. Apelsinerna här har ett gediget rykte – de anses vara de bästa i världen.

”Som en ö på en ö”
Sollér var länge avskilt från resten av Mallorca och kanske är det därför det känns som en speciell plats. Så förklarar vår vandringsguide för dagen det hela. Han heter Luís Rullan Oliver. Hans farfar föddes i Sollér och satte aldrig ens sin fot i Palma. På den tiden, när inte tunneln till Palma var byggd, var det inte det lättaste att ta sig till huvudstaden. Detta resulterade i att han istället för att ta en åsna över bergen i två dagar, åkte båt till Marseille för en större shoppingtur.
– Soller är som en ö på en ö. Det känner man än idag. Platsen har ett eget tempo och charm, konstaterar Luís.

► Läs också: Äventyraren Annelie Pompe – Sverige coolaste kändisdoldis

Vandra på Mallorca

Dit inga vägar leder
Vi fortsätter vår vandring. Högt uppe i bergets skugga når vi ett hus. Här bor Gori Reynes som just nu håller på att grilla en hel gris till en grupp vandringsturister som bokat lunch hos honom. På snabb mallorquinska välkomnar han oss in och vi får smaka ett litet glas av den lokala likören Hierbas. Smak av örter och anis bränner sin väg ned genom halsen. Jag frågar hur Gori transporterar upp all mat, till detta lilla gömställe högt upp i bergen. Hit leder inga vägar.
– Han vandrar såklart. Det tar några timmar extra och man måste planera sin handling lite bättre bara. Vi har vandringen i blodet här, svarar Luís med ett leende.

► Läs också: Tid i skogen gör att vi mår bättre – och minskar risken för sjukdomar

Konstnärernas stad
Nästa dag vandrar vi längs ett stormigt hav till grannbyn Deia. Nu är det bara jag och Karin och vi hänförs av de utsatta klipporna som kantar kustremsan. På vägen passerar vi en gård som säljer nypressad apelsinjuice. Vi är benägna att hålla med om att områdets apelsiner är i en klass för sig. Efter några timmar når vi Deia, byn som klättrar på sluttningarna och med sin skönhet lockar konstnärer, författare och poeter i massor. Och så vandrare förstås.

Vandra på Mallorca
Fantastisk vandring och god mat

När vandringsmusklerna ömmar på eftermiddagen, får smaksinnet lockas istället. Flera gårdar erbjuder självplock av apelsiner och citroner i Sollerdalen. En tung, underbar doft av apelsinblom svävar över odlingarna. Med en sax knipsar jag av apelsin efter apelsin från trädens grenar. Innan hemresan borrar vi ner de vandringströtta fötterna i den vita sanden och väcker den vårtrötta kroppen till liv i havet.

► Läs också: Indien – färgsprakande och hett

Tusentals fler stigar kvar att vandra…
På flyget hem konstaterar vi att vi har hunnit med oerhört mycket under helgen. Men en sak står klar – vi måste komma tillbaka. Det finns ju tusentals fler stigar att vandra och ännu fler apelsiner kvar att plocka.

Av Emma V Larsson

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Fakta

Vandra på Mallorca
Långdistansleden Gr 221 sträcker sig genom bergskedjan och förbinder de många små bergsbyarna med stigar som har brukats av människan i många år. Leden, som kallas för Dry Stoneleden, är uppdelad i åtta sträckor, 15 mil från Andratx i söder till Pollenca i norr. Det är enkelt att göra dagsutflykter på leden. Många hotell hjälper gärna till med information och transport. Vandringen är bitvis tuff och en bra grundkondition är ett måste för att du ska kunna njuta av den.
En fin dagstur är vandringen mellan Valdemossa och Deia. Den är känd som en av de vackraste etapperna med slående utsikter över öns västkust.

Puerto de Sollér
Från Puerto de Sollér kan du göra dagsutflykter med bil eller buss till närliggande bergsbyar. Som exempelvis Valdemossa – bergsbyn som en vinter var hem åt både kompositören Fredéric Chopin och författarinnan George Sand.
Chopins piano lockar fortfarande många turister, likaså gör byns butiker och restauranger.

Boende
• Längs med vandringsleden Gr221 finns det vandrarhem, ägda av staten. En säng kostar cirka elva euro. På vandrarhemmen kan du köpa middag, frukost och matsäck för billig penning. Kom ihåg att boka vandrarhemmen i god tid innan avresa.

• Hotel Soller Beach (tidigare Hotel Generoso)
är ett fint hotell precis vid strandpromenaden i Puerto de Sollér. Det finns både hotellrum och lägenheter. Här kan man boka enstaka nätter eller fler, även svensk charter går hit. Hotellet har en trevlig bar och restaurang. Chevrésalladen är himmelsk, liksom sangrian.

• Hotell Es Molí i Deia har fortfarande charmen av en vacker 1800-tals herrgård. Ett lite lyxigare alternativ.

• Hotell Mar i vent i byn Banyalbufar är vackert och charmigt. Byn ligger en bit bort från Sollér men har också nära till fin vandring i bergskedjan.

• Majoriteten av hotellen i Sollér och Puerto de Sollér har en gemensam hemsida för bokning. Det är mycket enkelt att se vad som finns ledigt och hitta det typ av boende du är ute efter: www.visitsoller.com

Mat och vin
• Självplock av apelsiner och citroner är ett underbart nöje.
www.ecovinyassa.com

• Gillar du vin ska du testa det exklusiva malvasiavinet som har producerats i trakten kring Banyalbufar i generationer.

• Kingfisher har ett fint läge i Puerto de Sollér, med många fina fiskrätter. Deras lyxiga fish and chips är fantastisk.
www.kingfishersoller.com

• Nunu är en restaurang med mysig stämning, fint läge och spännande meny. www.nunurestaurant.com

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Cannabisplanta

Förbjuden ört ska testas mot nervsmärta

Allmänt

Cannabis är en kontroversiell växt då den vanligtvis används som drog. På grund av dessa egenskaper är den också förbjuden på många håll i världen men då den även visat sig ha medicinsk effekt vid bland annat smärta börjar allt fler länder lätta på restriktionerna.

ensam man sedd bakifrån går mitt i väg i regn

”Mineralet litium skulle kunna förbättra den mentala folkhälsan radikalt”

Mental hälsa

I början av året skrev Pehr-Johan Fager en krönika om mineralet litium. Kurera fick så mycket läsarfrågor på det inlägget, och blev själva så nyfikna, att vi ville följa upp det med en längre intervju. Det gör vi här. "Trots att man visat att litium har viktig betydelse för allt levande har det fastnat i facket för läkemedel. Det gör att man inte får sälja litium som kosttillskott, inte ens i doser hundra gånger lägre än läkemedelsdosen. Det är synd eftersom mineralet skulle kunna förbättra den mentala folkhälsan radikalt. Studier visar till exempel att man i områden med mer litium i dricksvattnet har lägre frekvens av självmord", säger Pehr-Johan, kemist och författare till boken ”Litium – det nya hälsomineralet”. 

Peter Wilhelmsson

Du är vad du äter

Krönikan

Vi har alla hört uttrycket ”Du är vad du äter”. Det är en bra påminnelse för att motivera människor att äta bättre, men är samtidigt en grov förenkling av verkligheten. ”Du är vad du äter, smälter och absorberar” är en mer korrekt påminnelse om att det är viktigt att både äta bättre och smälta maten bättre för en optimal hälsa. Här är min detaljerade topp 12-lista för att öka medvetenheten om hur intag av livsmedel påverkar din hälsa.

Karl Dyall i danspose

Karl Dyall om vägen tillbaka från sin svåra tid – och om sin nya kärlek…

Hälsoprofilerna berättar

Karl Dyall är ex-dansaren som skadade sig mitt under en föreställning och sedan botade sin smärta med crossfit. Han blev så biten att han till och med skrev en bok om den högintensiva träningsformen och startade ett crossfit-gym. För Kurera berättar han om vägen tillbaka, hur han håller sig ung och om tilliten till så kallad supernäring. – Jag har privilegiet att ha en fru som är näringsterapeut så jag är väl medveten om vilken roll kost, tillskott och så kallad superfoods kan spela, säger han till Kurera.

Mango i skål

Ericas mangobowl med kokos

Desserter/sötsaker

I sin nya bok "Superfood boost" visar Erica Palmcrantz Aziz att nya, bättre vanor varken behöver vara krångliga eller tidskrävande. Här får läsaren lära sig om råvaror som ger lite extra skjuts åt hälsan – eller enkelt översatt ingredienser som är lika mycket mat som de är medicin. Kureras reporter Emma V Larsson testar ett recept och ger sitt omdöme

Övning: Boosta din energi

Träning

Det är lätt att känna sig trött framåt eftermiddagen och då kan det vara svårt att motstå den där chokladkakan. Byt ut eftermiddagsfikat mot en snabb energihöjande yogaövning istället.

Erica Palmcrantz Aziz håller ett mangoldblad

Ericas 10 hälsofavoriter

Hälsa

Erica Palmcrantz Aziz delar med sig av sina tio absoluta hälsofavoriter. Träning och det japanska matchatéet hamnar högt upp på listan andra kärlekar är skratt och att göra egna ansiktskrämer. Erica är lika noga ned vad hon har på utsidan som vad hon stoppar i kroppen.

Lyckad semester med adaptogener

Hälsa

När det är dags för semester brukar Ann-Sofi Kronvall, 53 år, alltid rasa ihop. Antingen blir hon förkyld eller så sover hon sig igenom den första veckan. Men förra året laddade Ann-Sofi med så kallade adaptogener, naturliga ämnen som bland annat förbättrar kroppens återhämtningsförmåga och resultatet blev helt annorlunda.

Pinus maritima tallskog i norra portugal

Därför bör du upptäcka pyknogenol

Naturlig hälsa

Har du upptäckt ämnet pyknogenol än? Om inte är det dags nu. Det helt naturliga ämnet, som kommer från barken från en specifik typ av tall, är den mest kraftfulla naturliga antioxidant man idag känner till. Pyknogenol gör nytta på en lång rad områden. Här är några av dem.

Karin Isberg

Exklusivt för Kureras läsare: En artikelserie om effektiv stresshantering

Mental hälsa

Karin Isberg är författare och stressexpert. När Kurera hösten 2015 intervjuade henne i en artikel om utmattning blev den snabbt en av sajtens absolut mest lästa artiklar någonsin och fick till och med fick Kureras server att krascha. Nu har Karin skrivit boken "15 sätt att bli fri från stress" där hon ger råd om hur man snabbt och enkelt kan sänka stressen i sitt liv. Kurera har som enda tidning fått möjlighet att publicera en artikelserie som bygger på boken. Under sommaren kommer du som besöker Kurera.se att få ta del av den.

Jerry Brännmyr

”Din kropp är perfekt men fungerar inte perfekt om du inte tar hand om den”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag får berätta om vilken näring, om någon, de tycker att folk bör tillföra – ur ett rent generellt perspektiv så klart. Samt vilka tillskott, om några, de äter själva. Det har blivit dags för Kureras kanske mest åsiktsfulle krönikör att säga sitt: Varsågod Jerry Brännmyr.

johanna bjurström

Hur kan jag minska på stressen?

Krönikan

Stress påverkar din kropp mycket negativt. Att hitta lugna stunder med återhämtning arbetar jag mest personligen med, det är min stora svaghet. Som egenföretagare med många idéer är det en utmaning att kunna hitta stödsystem att luta sig mot för att inte stressen ska påverka mig så mycket. Här ska jag berätta mer om hur jag gör.

brun kvinna i gul bikini vid strandkant med röd drink

Effektivt solskydd – från insidan

Hud

När vi solar förbrukas mängder av E-vitamin och betakaroten som finns naturligt i huden. Genom att tillföra dessa ämnen kan huden lättare skydda sig och behålla sin naturliga balans. Betakarotenet ger dessutom huden en lätt solkysst ton. Här får du veta mer om betakarotenets – och andra näringsämnens förmåga att skydda mot solen.

Zarah Öberg

Zarah Öberg: ”Är noga med att tillskotten är naturliga och fria från tillsatser”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att bara symtomlindra den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet och har dragit igång artikelserien ”Hälsoprofilerna berättar”, där näringsexperter av olika slag får berätta om hur de tänker kring näring och näringstillskott – ur ett generellt perspektiv. Och så klart avslöja vilka eventuella tillskott de själva äter. Det har blivit dags för den tionde intervjupersonen i serien: Kureras egna näringsexpert Zarah Öberg.

Erica Palmcrantz Aziz

Ericas 8 skäl till att börja superfoodboosta dig

Hälsa

Raw foodinspiratören och kokboksförfattaren Erica Palmcrantz Aziz är aktuell med en nya boken "Superfood boost". Här listar hon de åtta främsta fördelarna med att boosta sitt näringsintag med näringstäta livsmedel eller så kallade superfoods. Fördelar som bland annat inbegriper viktminskning, bättre hälsa och mer energi.

Maya Nestorov

Maya Nestorov – om bästa verktygen för att läka och stärka sig själv

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att bara symtomlindra den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet och har dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar", där näringsexperter av olika slag får berätta om vilken näring de tycker att folk bör tillföra - ur ett rent generellt perspektiv. Och vilka tillskott de själva äter. Det har blivit dags för Maya Nestorov – känd hälsobloggare och "Youtuber".

Mia Hagenmalm i köket

Mia Hagenmalm: ”Ta hand om din mage, sedan kommer allt annat”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag får berätta om vilken näring, om någon, de tycker att folk bör tillföra - ur ett rent generellt perspektiv så klart. Samt vilka tillskott, om några, de äter själv. Det har blivit dags för vår alldeles egna Kurerabloggare, Mia Hagenmalm.