Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Fästing kryper på kvinnas arm

En av tre är rädda för att få TBE i sommar

Varje år insjuknar drygt 300 personer i TBE i Sverige. En ny Sifo-undersökning visar att en av tre är rädda för att drabbas av TBE, som kan spridas via fästingar. Två av tre tycker att det är viktigt att vaccinera sig.

Vår och sommar betyder högsäsong för fästingar. Dessa kan sprida virussjukdomen TBE, som man kan vaccinera sig mot och bakteriesjukdomen Borrelia, som det inte finns något vaccin mot. Men man kan behandla sjukdomen med antibiotika. Blir Borrelia inte behandlad med antibiotika kan infektionen sprida sig till nervsystem och leder.

När Sifo gjorde en undersökning på inställningen till vaccin och TBE svarade 35 procent att de var oroade att få TBE och två av tre ansåg att det är viktigt att ta TBE-vaccin, vilket är en liten ökning jämfört med förra året. Hälften av de tillfrågade var inte fullt vaccinerade mot TBE.

Den som vistas i riskområden kan bära täckande kläder och skor så att fästingarna inte kan bita. Man ska också göra en vana av att kontrollera kroppen efter fästingar när man har varit ute i skogen.

 

LÄS OCKSÅ: TBE – Att vaccinera eller inte?

Många äldre är vaccinerade

TBE-viruset finns framför allt hos fästingar i södra och mellersta Sverige där klimatet är mildare. Stockholm, Uppsala, Södermanlands kusttrakter men även Mälardalen är riskområden. Västra Götaland har haft en markant ökning av TBE-fall under det senaste tio åren.

Du kan bli smittad av TBE från tidig vår till sen höst.

När personerna som svarade på frågan om vikten at ta vaccin mot TBE så svarade 72 procent mellan 18 och 29 år att det är viktigt att ta TBE-vaccin. Äldre personer, mellan 65 och 79 år tyckte inte att det var lika viktigt (63 procent). Dock är det äldre som vaccinerar sig mer. 34 procent av de äldre är fullt vaccinerade medan bara en av fyra mellan 18-och 29 år är det.

Av Inger Palm

Om undersökningen: Den har genomförts av Sifo på uppdrag av Apotek Hjärtat och bygger på 2414 intervjuer bland svenska allmänheten och är riksrepresentativ. Datainsamlingen gjordes mellan 11 och 19 januari 2021.


Naturligt skydd mot fästingar:

För de som inte vill vaccinera sig mot TBE finns några naturliga vägar att ta om man vistas i fästingtäta områden för att skydda sig mot bett:

  1. Vitlök. De motverkar fästing-, mygg- och andra insektsbett. Att äta mycket i vitlök är effektivt eftersom fästingar ogillar vitlöksdoft. Det finns också vitlökskapslar eller tabletter som är luktfria.

  2. 2. Eteriska oljorför utvärtes bruk kan skrämma fästingarna. Köp en eterisk olja av citron. Blanda ut med vatten och gnid in på huden. Lavendel och tea tree olja lär både fästingar och mygg ogilla och tea tree olja

  3. B-vitamin som tillskott kan du börja med i god tid innan du ska vistas i fästingrika områden. B-vitamin brukar även rekommenderas som alternativt fästingmedel för hundar.

  4. Rapsolja gör att fästingarna inte kan fastna på kroppen. Det kan du smörja in om du påtar i trädgården eller klipper gräset.

  5. Rosmarin kan du göra ett avkok på, för den doften ogillar fästingarna. Blanda avsvalnat rosmarinvatten och vitvinsvinäger och använde en sprayflaska och duscha kroppen. Ställ den sedan i kylskåpet där den håller i i två veckor.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

2 glas med overnight oats med hallon

Overnight oats med hallon och mandelspån

Frukost

Overnight oats är en enkel frukost att göra i förväg, den smakar underbart, mättar – och dessutom kan du variera den i oändlighet. Krydda med nymortlad kardemumma eller kanel, eller som här – smaksätt med mosade hallon och rostade mandelspån.

Liten flicka kramar en nalle ute i en park

Krönika: “Alla barn vill inte ha sommarlov”

Krönikan

Skolavslutningarnas tid är här, och med dem ett efterlängtat långt sommarlov, fyllt av sol, bad, lek och äventyr. Men inte för alla barn. Krönikören Maria Lundberg minns sin egen barndoms somrar, fyllda av fasa, skam och ensamhet, som lett till ett vuxenliv kantat av terapi. Med sin krönika vill hon nu hindra fler barn från att få ett sådant sommarlov.

kvinna klipper en man

Fylligare hår med rätt näring

Hälsa

Många drömmer om ett friskt, fylligt och glansigt hår. Men stress, näringsbrist och mycket fixande med håret sliter. Ett vackert hår bygger du inifrån, med rätt kombination av vitaminer och mineraler. Kurera pratade hårkvalitet, näring och olika klippningar med frisören Marianne Lehne.

 

glad kvinna i trädgård

Så motverkar du att huden åldras i förtid

Hälsa

Vår livsstil påverkar hudens åldrande. Sol, stress och dåliga kostvanor bidrar till att huden åldras snabbare. Ett för tidigt åldrande kan återställas med rätt näring från insidan. Kliniska studier visar att med kollagen, hyaluronsyra och kondroitinsulfat blir huden mindre torr och fina linjer och rynkor reduceras.

Mullbärsträd

Mullbärsblad kan dämpa sötsug

Hälsa

Att vara sockerberoende har blivit vanligt, och många brottas med att låta bli mat med socker – allt från rent godis till kakor, bullar och bröd. Visste du att extrakt från mullbärsblad kan dämpa sötsug.

 

kvinna gör armövningar vid parkbänk

Styrketräning kan hjälpa vid klimakteriebesvär

Hälsa

Styrketräning två till tre gånger i veckan kan bidra till att minska klimakteriebesvär. Studien har tittat på sambandet mellan styrketräning och besvär som vallningar och svettningar hos kvinnor i klimakteriet och resultaten var goda – besvären minskade med hela 44 procent.

 

 

10 bra sätt att använda kokosolja

Hälsa

Kokosolja anses numera som en hälsofrämjande råvara. Men kokosolja kan också användas till mycket mer. Till exempel är fett ett skönhetsmedel för hår och hud. Här är 10 bra skäl att använda den feta oljan på utsidan av kroppen.

Näringen som håller ögonen friska

Äldre

Ögonsjukdomar som gula fläcken-sjukan och grå starr är åldersrelaterade sjukdomar. Men åldersförändringar i ögonen kan bromas upp. Genom att tillföra näring till ögat i form av bland annat C- och E-vitamin, lutein, och zink kan sjukdomsförloppet stanna av.

örter

Ny bok: Apoteket i ett litterärt bibliotek

Naturlig hälsa

Apotekaren Jan G Bruhn är doktor och professor i farmakognosi. Han har under 50 år föreläst, forskat och spridit kunskap om naturmedel, läkemedel och medicinska livsmedel. I hans nya bok, som är tjock som en tegelsten, har han samlat över tusen texter och citat från världslitteraturen, om gamla droger och nya läkemedel.

huvud med blomma som växer ut huvud

Mindful Tapping förändrade Lindas liv

Hälsa

Är du avundsjuk, lättirriterad eller faller du lätt för sötsaker? Kanske tänker du som så många andra –att det bara sådan du är? Det behöver inte vara så. Med Mindful Tapping får du en varaktig förändring som förändrar på djupet bortom de logiken. Linda Malmkvist led av en svår depression och som så många andra har hon levt med höga prestationskrav och dålig självkänsla men som med hjälp av Mindful Tapping mår bättre än på länge.

 

Man med en hund i sin famn

Bevisat att hundar kan vara svartsjuka

Husdjur

Tidigare forskning har visat att hundar kan känna samma grundläggande känslor som en mänsklig två-treåring. Men de kan faktiskt känna även mer komplexa känslor, som svartsjuka. Det visar en ny spännande studie från Nya Zeeland.

Glasburk med skrubbkräm av nässlor

Så gör du en egen kroppsskrubb med nässlor

Hud

Nässlor förtjänar titeln superfood snarare än ”ogräs”,  då de är fulla av vitaminer, mineraler och antiinflammatoriska egenskaper. Men varför inte använda dem även i din hudvårdsrutin? Här är ett recept på en härlig kroppsskrubb som får fart på cirkulationen!