En enkel sockerart kan motverka urinvägsbesvär

Färre återfall

I en studie fick kvinnor med akut urinvägsinfektion under tre dagar 1500 mg D-mannos två gånger per dag, och därefter D-mannos en gång per dag i ytterligare tio dagar. Resultatet visade på en signifikant förbättring. Bland de som under sex månader fortsatte med D-mannos fick endast 4,5 procent återfall jämfört med 33,3 procent av de som inte gavs D-mannos.

En av tre svenska kvinnor drabbas av upprepade infektioner i urinblåsan och i urinröret. Symtomen är urinträningningar och en svidande känsla när man kissar. Nu finns en ny lösning på problemet: D-mannos, en enkel sockerart som spolar bort E-coli bakterierna från slemhinnan och tar bort den brännande känslan.

En påträngande känsla av att vara kissnödig väldigt ofta är många gånger det första tecknet på en urinvägsinfektion. Andra är ont i nedre delen av magen, och en torr brännande känsla i underlivet samtidigt som det svider när du kissar. Allt är tecken på att du troligen har fått en infektion med en ansamling bakterier som behöver sköljas ut. 

Under vintern är det extra lätt att få infektioner i urinvägarna, speciellt om du är trött, har lite försvagat immunförsvar. och har blivit nedkyld på exempelvis en kall bänk i busskuren.

Men det är inte bara kyligt väder som kan ligga bakom problemen, även åtsittande kläder, eller våta badkläder som inte bytts efter ett bad, för lite vätska och samliv är faktorer som kan orsaka en urinvägsinfektion. 

Extra utsatt är du om resturin blir kvar i blåsan, vilket kan vara fallet för de som lider av en neurologisk sjukdom, eftersom det kan göra kroppen mer mottaglig för infektioner i urinvägarna. Detsamma gäller de som har diabetes. Även kvinnor i klimakteriet som fått skörare slemhinnor på grund av att kroppens produktion av östrogen minskat har en ökad känslighet för infektion.

 

LÄS OCKSÅ: Ofta urinvägsinfektion - här är knepet du helt missat

Kvinnor har sämre naturligt skydd
Att kvinnor oftare får urinvägsinfektion beror på att männens långa urinrör ger ett bättre skydd mot bakteriernas vandring uppåt än för kvinnor som har ett kortare urinrör.

Den vanligaste typen av urinvägsinfektion sitter i urinblåsan och urinröret. Ibland blir njurarna och njurbäckenet infekterat och då kallas det njurbäckeninflammation. Det är en allvarligare mer ovanlig infektion som kräver läkarvård och antibiotika. När det gör ont i ländryggen och du känner dig illamående och febrig är det tecken på att infektionen gått upp i njurarna. Bakterier trivs bra i kroppstempererad urin, och de är snabba på att föröka sig när de lyckats ta sig till urinblåsan.

Yngre män drabbas sällan av urinvägsinfektion men hos äldre män är det nästan lika vanligt som hos äldre kvinnor. Inflammation i prostatan kan ge problem med återkommande urinvägsinfektioner. 

Leif Östberg

– Urinvägsinfektion är extremt vanligt bland kvinnor. Elva procent av alla kvinnor över 18 år rapporteras ha minst en urinvägsinfektion per år, säger näringsterapeuten Leif Östberg. 

– Men den siffran innehåller ett stort mörkertal eftersom uppskattningsvis 50 procent av alla fall av urinvägsinfektion aldrig når vården. För kvinnor över 65 år ökar risken för urinvägsinfektion ytterligare. En del kvinnor upplever att de får urinvägsinfektionen efter samlag vilket sannolikt beror på att slemhinnorna i underlivet är skörare. Vid kombinerad anal- och vaginalsex kan E-colibakterierna överföras till urinvägarna, säger näringsterapeuten Leif Östbergsom brukar rekommendera klienter med urinvägsbesvär ett naturlig preparatet med bland annat D-mannos.

– En behandling med Uribalans kan också vara effektiv i förebyggande syfte, till exempel efter en antibiotikabehandling eller för personer med ökad infektionsrisk, exempelvis någon med en kateter, säger han.

 

LÄS OCKSÅ: Bären som hjälper vid urinvägsbesvär

Bakterierna spolas ur urinvägarna
Uribalans är ett tillskott som innehåller tranbärsextrakt som är erkänt bra vid urinvägsinfektion. I preparatet finns också en enkel sockerart – D-mannos, som används för att motverka och behandla urinvägsbesvär. 

– D-mannos hindrar E-colibakterien att fästa i urinblåsan, och de bakterier som finns där kissas ut tack vare D-mannos. Den här processen kan ske genom att D-mannos hämmar en utväxt av trådformade utskott av protein som kallas pili, som kommer från E-colibakterien. I dospåsarna finns även tranbärsextrakt som i sin tur hämmar det andra slaget av pili som E-coli kan fästa på. 

Tranbärsextraktet drar alltså med sig bakterierna som sedan kissas ut. I pulvret finns också mjölksyrabakterier som även de hindrar E-coli att fästa vid slemhinnan, men de förhindrar också att bakterierna tar sig upp till urinblåsan. Det fjärde verksamma ämnet är FOS, fruktoligosackarider, som verkar som prebiotika och har en dokumenterad effekt att lindra och förebygga urinvägsinfektion, förklarar Leif.

LÄS OCKSÅ: Lär dig mer om tranbär

Skyddar och förebygger
Hos en av tre med urinvägsinfektion går symtomen över av sig själva inom en vecka. Men för att bli av med besvären snabbare kan du vid en akut urinvägsinfektion prova att dricka pulvret upplöst i vatten. Leif Östberg rekommenderar en dos på fyra påsar per dag i tre dagar. Efter det brukar infektionen avta betydligt och dosen kan halveras tills infektionen läkt ut. 

Av de som behandlats inom vården för urinvägsinfektion får närmare hälften ytterligare en infektion inom ett år. Även upprepade antibiotikabehandlingar, svagare immunförsvar och nedsatt bakterieflora kan göra att infektioner i urinvägarna lättare uppstår, liksom att bara dricka för lite. Det gäller både kvinnor och män. 

 – Dessa personer kan ha god hjälp av ett naturligt preparat för att skydda sig mot återkommande infektioner. Det är viktigt att dricka mycket vatten både i förebyggande syfte och under själva behandlingen, cirka två liter om dagen. Och det är bättre att kissa ofta än att skjuta på toabesöken, säger Leif Östberg.

 

Av Inger Palm

Referenser:

D-mannose: a promising support for acute urinary tract infections in women. A pilot study.

Epidemiology of urinary tract infections: transmission and risk factors, incidence, and costs

Effectiveness of an association of a cranberry dry extract, D-mannose, and the two microorganisms Lactobacillus plantarum LP01 and Lactobacillus paracasei LPC09 in women affected by cystitis: a pilot study

Evaluation of cranberry tablets for the prevention of urinary tract infections in spinal cord injured patients with neurogenic bladder.

Recurrence of urinary tract infection in a primary care setting: analysis of a 1-year follow-up of 179 women.


Färre återfall

I en studie fick kvinnor med akut urinvägsinfektion under tre dagar 1500 mg D-mannos två gånger per dag, och därefter D-mannos en gång per dag i ytterligare tio dagar. Resultatet visade på en signifikant förbättring. Bland de som under sex månader fortsatte med D-mannos fick endast 4,5 procent återfall jämfört med 33,3 procent av de som inte gavs D-mannos.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

“Jag har inte varit förkyld på flera år”

Hälsa

Nina ÅkesDotters immunförsvar svajade och hon kunde få dras med snuva och hosta under hela vintern. Men så hörde hon talas om förkylningsörten echinacea. Efter att hon stöttat immunförsvaret under nästan ett år med det växtbaserade läkemedlet går det numera flera år mellan förkylningarna.

Gör ditt egna karantän-spa

Hud

Med mer tid hemma finns också lite extra tid att ta hand om dig själv. Här tipsar Kureras skönhetsexpert Johanna Bjurström om hur du fixar ett avkopplande karantän-spa.

Gröna sköna påskrecept

Fest

Vad sägs om en sallad med brie och jordgubbar, en rödbetstzatziki och en påskbakelse med kardemumma och cannelinibönor. Kokboksförfattaren Birgitta Höglund bjuder på enkla tillbehör till påskbuffén.

D-vitamin kan minska risken för virusinfektion

Hälsa

En vanlig vitaminbrist hos svenskar är vitamin D. Maten vi äter ger väldigt lite D-vitamin jämfört med vad solen gör under sommarhalvåret. Forskning visar att brist på D-vitamin spelar en roll i flera olika sjukdomar. Idag vet vi att D-vitamin kan stärka immunförsvaret och minska risken för luftvägsinfektion. I USA ställer sig man frågan om kraftig D-vitaminbrist spelar en roll i svårighetsgraden av covid-19.

 

Läkaren Peter Martin: ”Ett starkt immunförsvar byggs under lång tid”

Hälsa

Coronapandemin förändrar vår värld en bit dag för dag. Vad vi kan göra för att skydda oss från att bli smittade är ett hett samtalsämne. Den senaste tiden har de som arbetar med alternativmedicin blivit attackerade på olika sätt. Peter Martin är legitimerad läkare med inriktning på funktionsmedicin. Han säger: – Det finns en hel del evidens för att olika näringsämnen kan minska risken att insjukna i virussjukdomar. Vi vet inte så mycket om SARS CoV-2, därför ska vi inte använda näringstillskott urskillningslöst, och ett starkt immunförsvar byggs under lång tid. Vi vet att vitaminer och mineraler bidrar till ett väl fungerande immunförsvar och att echinacea och vitlök kan skydda mot vissa virus.

Torkild Sköld: Så praktiserar du självledarskap i kristid

Krönikan

Vi befinner oss i kris. Utöver hälsohotet har många av oss fått förändrade arbetssituationer och förändring av vår normala vardag. Vi behöver samarbeta för att klara oss ur detta – men var och en av oss, särskilt vi som har hälsan kvar behöver också ta ansvar för oss själva. Det är viktigare nu är någonsin skriver föreläsaren Torkild Sköld i denna krönika.

Micke Syd hjälper blåljuspersonal samla in pengar och skyddsutrustning

Allmänt

Stiftelsen ”Blåljus I Samverkan” samlar in medel till hjälp för personal inom bland annat polis och räddningstjänst i olika former. Artisten och trummisen i bandet Gyllene Tider – Micke Syd Andersson är ambassadör för stiftelsen och går nu ut och vädjar till allmänheten att bidra till skyddsutrustning åt de som i sitt jobb dagligen utsätts för smittan.

Fysioterapeuten: “Se på kroppen som en god vän”

Mental hälsa

Stress är ett växande problem något inte minst fysioterapeuter märker av i sitt arbete. Eva Moberg har varit yrkesverksam i 30 år och har sett hur problemen med stress eskalerat. I sin bok "Återta balansen" skriver hon om vikten av en helhetssyn på kropp och hälsa och manar oss att se våra kroppar som våra bästa vänner. 

 

Pulvret som skapar en mur mot pollen

Hälsa

Mike Jones insåg att ingen på fabriken där han jobbade fick hösnuva på våren – och kopplade ihop det med det vita pulvret av cellulosa som yrde i lokalerna. Idag har cellulosapulvret hela 36 vetenskapliga studier bakom sig. Miljontals människor världen över får hjälp med sin pollenallergi genom att puffa upp pulvret i näsborrarna där det lägger sig som en barriär mot irriterande pollen.

Katter skänker tröst i oroliga tider

Mental hälsa

Många av oss tvingas stanna hemma, då umgås vi också mer med våra husdjur än vanligt. Katt är ett omtyckt sällskapsdjur och en färsk undersökning visar att de flesta värdesätter sina katter högt och många tycker att katten är den som ger mest tröst när de är ledsna.

Fredrik Paulún: ”Stroken fick mig att gå mot ett nytt håll”

Hälsa

För 15 år sedan drabbades Fredrik Paulun av en stroke. Det blev en dramatisk vändpunkt för hälsogurun, efter det har han optimerat näringsintaget och han tar det betydligt lugnare med träningen. I den senaste boken, Biohack, ät rätt för din kropp, beskriver Fredrik hur han äter för att hålla sig frisk och förebygga sjukdomar.

 

Efter coronakrisen: “Ställ om – inte tillbaka!”

Eko/miljö

Vi står inför en ekologisk kollaps om vi inte drastiskt minskar vår förbrukning av jordens resurser. Pella Thiel är ekolog, 2019 utsågs hon tillsammans med Greta Thunberg och sångaren Magnus Carlson till Årets miljöhjälte och fick motta pris ur kungens hand. I detta debattinlägg uppmanar hon oss att ta tillvara på Coronakrisens möjlighet att ställa om till ett hållbart samhälle.

Så undviker du vårdepression

Mental hälsa

På våren när ljuset kommer tillbaka blir en del av oss trötta och nedstämda och vissa får till och med en depression. Johannesört är ett sätt att få hjälp då den ger en lättare sinnesstämning och lindrar oro. Efter två veckor kan du känna att glädjen återvänder.

 

Går det att träna vid förkylning?

TRÄNING

Du har säkert funderat på om du vågar tränar när du är förkyld. En grundregel är att aldrig träna med feber eller en infektion i kroppen, för det kan i värsta fall gå hårt åt hjärta och njurar. Att vara småförkyld och träna lite lätt är oftast inget problem, men ibland kan det vara svårt att känna var gränsen går.

30 dagars gratis online träning

TRÄNING

Är du sugen på att träna - men vill stanna hemma? För dig som inte redan är medlem på Yogobe har vi på Kurera tagit fram ett specialerbjudande: Du får tillgång till alla Yogobes träningsfilmer online under 30 dagar. 

“Maxvärden för vitaminer gynnar myndigheterna – inte konsumenterna”

Kurera debatt

När risken för influensa är som störst och många svenskar vill stärka sitt immunförsvar lägger Livsmedelsverket fram ett förslag om maxvärden för vitaminer och mineraler i kosttillskott. Om förslaget antas kommer många effektiva och hälsofrämjande näringstillskott att förbjudas i Sverige. Detta är helt i motsatt riktning mot övriga nordiska länders hälsostrategier. Det skriver Filip Sjöström, ordförande i Nordic Nutrition Council i detta debattinlägg, där han även uppmanar till att göra din röst hörd genom att skriva under den namninsamling som NNC startat.

 

Viktigt med goda matvanor vid oro och stress

Kost

Tröstäter du? I tider av oro och hög stress ligger det nära till hands att ta till mat för att lugna oss, särskilt om vi går hemma och har nära till skafferiet. Det är därför lätt att ta en macka till, mumsa på chips eller smågodis i större utsträckning än vanligt. Då är det bra att ha struktur på sitt ätande, här får du några tips.

Sverige ska bli bäst på hjärtforskning

Hälsa

I Sverige samlar vi information i medicinska register. Det ger unika förutsättningar att göra stora befolkningsstudier som sträcker sig över lång tid. Forskare vid Uppsala universitet vill inom fem år ha hittat nya och ovanliga riskfaktorer att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar. Detta för att bland annat kunna förutsäga en hjärtinfarkt några månader innan den uppstår.

Örten som lindrar Clas-Görans allergi

Hälsa

Clas-Göran Svensson trodde att de rinnande ögonen, nysningarna och den tunga andningen var en vanlig förkylning. Efter ett besök hos distriktsläkaren konstaterade han att det var pollenallergi. Sedan följde några år med mediciner som gav tråkiga biverkningar som satte sina spår. Men när en kollega gav Clas-Göran en örtbaserad kapsel, som kunde motverka allergi, försvann problemen.