Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

En enkel sockerart kan motverka urinvägsbesvär

Färre återfall

I en studie fick kvinnor med akut urinvägsinfektion under tre dagar 1500 mg D-mannos två gånger per dag, och därefter D-mannos en gång per dag i ytterligare tio dagar. Resultatet visade på en signifikant förbättring. Bland de som under sex månader fortsatte med D-mannos fick endast 4,5 procent återfall jämfört med 33,3 procent av de som inte gavs D-mannos.

En av tre svenska kvinnor drabbas av upprepade infektioner i urinblåsan och i urinröret. Symtomen är urinträningningar och en svidande känsla när man kissar. Nu finns en ny lösning på problemet: D-mannos, en enkel sockerart som spolar bort E-coli bakterierna från slemhinnan och tar bort den brännande känslan.

En påträngande känsla av att vara kissnödig väldigt ofta är många gånger det första tecknet på en urinvägsinfektion. Andra är ont i nedre delen av magen, och en torr brännande känsla i underlivet samtidigt som det svider när du kissar. Allt är tecken på att du troligen har fått en infektion med en ansamling bakterier som behöver sköljas ut. 

Under vintern är det extra lätt att få infektioner i urinvägarna, speciellt om du är trött, har lite försvagat immunförsvar. och har blivit nedkyld på exempelvis en kall bänk i busskuren.

Men det är inte bara kyligt väder som kan ligga bakom problemen, även åtsittande kläder, eller våta badkläder som inte bytts efter ett bad, för lite vätska och samliv är faktorer som kan orsaka en urinvägsinfektion. 

Extra utsatt är du om resturin blir kvar i blåsan, vilket kan vara fallet för de som lider av en neurologisk sjukdom, eftersom det kan göra kroppen mer mottaglig för infektioner i urinvägarna. Detsamma gäller de som har diabetes. Även kvinnor i klimakteriet som fått skörare slemhinnor på grund av att kroppens produktion av östrogen minskat har en ökad känslighet för infektion.

 

LÄS OCKSÅ: Ofta urinvägsinfektion - här är knepet du helt missat

Kvinnor har sämre naturligt skydd
Att kvinnor oftare får urinvägsinfektion beror på att männens långa urinrör ger ett bättre skydd mot bakteriernas vandring uppåt än för kvinnor som har ett kortare urinrör.

Den vanligaste typen av urinvägsinfektion sitter i urinblåsan och urinröret. Ibland blir njurarna och njurbäckenet infekterat och då kallas det njurbäckeninflammation. Det är en allvarligare mer ovanlig infektion som kräver läkarvård och antibiotika. När det gör ont i ländryggen och du känner dig illamående och febrig är det tecken på att infektionen gått upp i njurarna. Bakterier trivs bra i kroppstempererad urin, och de är snabba på att föröka sig när de lyckats ta sig till urinblåsan.

Yngre män drabbas sällan av urinvägsinfektion men hos äldre män är det nästan lika vanligt som hos äldre kvinnor. Inflammation i prostatan kan ge problem med återkommande urinvägsinfektioner. 

Leif Östberg

– Urinvägsinfektion är extremt vanligt bland kvinnor. Elva procent av alla kvinnor över 18 år rapporteras ha minst en urinvägsinfektion per år, säger näringsterapeuten Leif Östberg. 

– Men den siffran innehåller ett stort mörkertal eftersom uppskattningsvis 50 procent av alla fall av urinvägsinfektion aldrig når vården. För kvinnor över 65 år ökar risken för urinvägsinfektion ytterligare. En del kvinnor upplever att de får urinvägsinfektionen efter samlag vilket sannolikt beror på att slemhinnorna i underlivet är skörare. Vid kombinerad anal- och vaginalsex kan E-colibakterierna överföras till urinvägarna, säger näringsterapeuten Leif Östbergsom brukar rekommendera klienter med urinvägsbesvär ett naturlig preparatet med bland annat D-mannos.

– En behandling med Uribalans kan också vara effektiv i förebyggande syfte, till exempel efter en antibiotikabehandling eller för personer med ökad infektionsrisk, exempelvis någon med en kateter, säger han.

 

LÄS OCKSÅ: Bären som hjälper vid urinvägsbesvär

Bakterierna spolas ur urinvägarna
Uribalans är ett tillskott som innehåller tranbärsextrakt som är erkänt bra vid urinvägsinfektion. I preparatet finns också en enkel sockerart – D-mannos, som används för att motverka och behandla urinvägsbesvär. 

– D-mannos hindrar E-colibakterien att fästa i urinblåsan, och de bakterier som finns där kissas ut tack vare D-mannos. Den här processen kan ske genom att D-mannos hämmar en utväxt av trådformade utskott av protein som kallas pili, som kommer från E-colibakterien. I dospåsarna finns även tranbärsextrakt som i sin tur hämmar det andra slaget av pili som E-coli kan fästa på. 

Tranbärsextraktet drar alltså med sig bakterierna som sedan kissas ut. I pulvret finns också mjölksyrabakterier som även de hindrar E-coli att fästa vid slemhinnan, men de förhindrar också att bakterierna tar sig upp till urinblåsan. Det fjärde verksamma ämnet är FOS, fruktoligosackarider, som verkar som prebiotika och har en dokumenterad effekt att lindra och förebygga urinvägsinfektion, förklarar Leif.

LÄS OCKSÅ: Lär dig mer om tranbär

Skyddar och förebygger
Hos en av tre med urinvägsinfektion går symtomen över av sig själva inom en vecka. Men för att bli av med besvären snabbare kan du vid en akut urinvägsinfektion prova att dricka pulvret upplöst i vatten. Leif Östberg rekommenderar en dos på fyra påsar per dag i tre dagar. Efter det brukar infektionen avta betydligt och dosen kan halveras tills infektionen läkt ut. 

Av de som behandlats inom vården för urinvägsinfektion får närmare hälften ytterligare en infektion inom ett år. Även upprepade antibiotikabehandlingar, svagare immunförsvar och nedsatt bakterieflora kan göra att infektioner i urinvägarna lättare uppstår, liksom att bara dricka för lite. Det gäller både kvinnor och män. 

 – Dessa personer kan ha god hjälp av ett naturligt preparat för att skydda sig mot återkommande infektioner. Det är viktigt att dricka mycket vatten både i förebyggande syfte och under själva behandlingen, cirka två liter om dagen. Och det är bättre att kissa ofta än att skjuta på toabesöken, säger Leif Östberg.

 

Av Inger Palm

Referenser:

D-mannose: a promising support for acute urinary tract infections in women. A pilot study.

Epidemiology of urinary tract infections: transmission and risk factors, incidence, and costs

Effectiveness of an association of a cranberry dry extract, D-mannose, and the two microorganisms Lactobacillus plantarum LP01 and Lactobacillus paracasei LPC09 in women affected by cystitis: a pilot study

Evaluation of cranberry tablets for the prevention of urinary tract infections in spinal cord injured patients with neurogenic bladder.

Recurrence of urinary tract infection in a primary care setting: analysis of a 1-year follow-up of 179 women.


Färre återfall

I en studie fick kvinnor med akut urinvägsinfektion under tre dagar 1500 mg D-mannos två gånger per dag, och därefter D-mannos en gång per dag i ytterligare tio dagar. Resultatet visade på en signifikant förbättring. Bland de som under sex månader fortsatte med D-mannos fick endast 4,5 procent återfall jämfört med 33,3 procent av de som inte gavs D-mannos.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna som håller i tyg ovanför huvudet

Sojapreparatet som gör klimakteriet lättare

Hälsa

Ungefär 880 000 svenska kvinnor är i klimakteriet just nu, och många upplever kroppsliga förändringar som torra slemhinnor, humörsvängningar och vallningar. Besvär som kan minskas avsevärt med naturlig behandling. Kurera pratade med gynekologen och överläkaren Hans Frykman som lyfter fram ett speciellt sojapreparat som har liknande effekt som traditionell hormonbehandling.

echinacea blommor

Echinacea – örten som kan minska behovet av antibiotika

Forskning

Forskare i Schweiz har kunnat visa att Echinaforce, det traditionella växtbaserade läkemedlet som används vid förkylning och influensa, kan minska behovet av antibiotika hos barn och därmed risken för antibiotikaresistens. Forskarna har även kunnat visa att växten röd solhatt kan inaktivera viruset som orsakar covid-19.

kvinna vid matbord som sätter upp handen mot sämre mat

Så kommer du in i bättre matvanor

Kost

Snart har hela januari passerat och kanske tillhör du dom som vill äta mindre och sundare, men har svårt att få regelbundenhet och hälsosammare matvanor. Du är långt ifrån ensam – och det finns bra knep. Kureras expert, näringsmedicinska terapeuten Fredrik Ölander, hjälper dig att hitta tillbaka till ett sunt och hälsosamt ätande.

 

hand visar nej till ett glas vin

Det här ligger bakom kvinnors alkoholproblem

Forskning

Kvinnor har de senaste decennierna ökat sin alkoholkonsumtion. En av anledningarna är att samhället är mer jämlikt. Men det ökade drickandet har också gett missbruksproblem. En doktorsavhandling av Fides Schückher beskriver att framförallt trauman i barndomen, men också föräldrars missbruk och personliga egenskaper ligger bakom alkoholmissbruket.

Sex olika balsam som Kureras skönhetspanel har testat

Skönhetspanelen testar: Balsam

Kurera testar

Ge ditt torra och spröda hår en dos kärlek i form av ett återfuktande och glansgivande balsam. Men vilket är bäst – och vilket passar för just ditt hår? Kureras skönhetspanel har testat några naturliga balsam och valt ut en favorit.

 

kvinna badar bastu

Bastubad – en riktig dunderkur för hälsan

Hälsa

Mitt i vintern badar vi extra mycket bastu för att det värmer skönt. Fortsätt med det! Bastubad är inte bara en härlig upplevelse, det kan minska risken för demens, stroke och hjärt-kärlsjukdomar. Regelbundet bastubadande verkar även kunna minska ångest, lindra värk och kan förbättra sömnen.

kvinna på vinterväg sträcker ut armarna

I dag är det kramens dag – lär dig kramas digitalt

Hälsa

Det har snart gått ett år sedan vi uppmanades att hålla social distans för att inte smitta varandra med coronavirus. Baksidan av allt det bra som avstånd mellan varandra medför så saknar nog de allra flesta att kramas. Men du kanske inte visste att musik eller en film som associeras med glädje kan aktivera samma centrum i hjärnan som en verklig kram – så lär dig kramas digitalt.

En tallrik med rött kött och sallad

Svenskt antibiotikafotavtryck är fortsatt stort

Eko/miljö

Antibiotikafotavtrycket är ett begrepp som beskriver den mängd antibiotika som används för att föda upp djur som så småningom blir vår mat. En ny rapport visar att Sverige har mer antibiotika på tallriken än i vår egen djuruppfödning – vilket innebär ett betydande avtryck.

 

trött mamma häller upp kaffe

10 vanliga tecken på järnbrist

Kost

Sex av tio kvinnor lider av trötthet och många har känt sig trötta under ett år eller mer. En långtidströtthet som de upplever påverkar vardagen. Trötthet kan bero på många saker, men för de kvinnor som är i fertil ålder och känner sig trötta finns en tydlig koppling till järnbrist. Här är tio vanliga tecken på järnbrist.

 

Tre kvinnor med olika etnicitet står bredvid varandra

DNA-test för smartare hudvård?

Hud

Du kan göra det för att optimera din träning eller för att ta reda på mer om din tarmflora – men även för att få skräddarsydd hudvård. Flera företag erbjuder nu DNA-test som utlovar kunskap om hudens genetiska förutsättningar. Är det här framtidens hudvård?

Milkshake med saffran, fikon och lime

Chia-milkshake med saffran, pistage och lime

Recept

Saffran kvar efter julhelgerna, men ingen inspiration till vad du ska göra med den? Det här är en god och nästintill rå "milkshake" som passar perfekt som en läskande och exotisk dessert eller som mellanmål. Saffransmaken bryts av med fräsch lime, mynta och söt vanilj!

tofu på skärbräda

5 nyttigheter med tofu

Hälsa

Att välja bort kött eller att minska sin köttkonsumtion blir allt vanligare – och Sverige ligger i framkant. Vegetarisk är trendigt och anledningarna till att fler väljer växtproteiner beror på flera olika saker. Tofu är gjort på soja. Här får du fem nyttiga skäl att äta tofu – och ett recept på rotfrukter och tofu i ugn.

 

kvinna tittar på mobilen på natten

Var fjärde svensk sover dåligt

Hälsa

Att sova bra är en av de viktiga hörnstenarna för att må bra, både psykiskt som fysiskt. En nyligen gjord Sifo-undersökning visar att en av fyra svenskar sover dåligt. Och många gör ingenting åt sina problem, trots att man via mindfulness och en del tillskott skulle kunna sova bättre.

Vetenksapsjournalisten Henrik Enbart

Henrik Ennart: ”Den enklaste maten är den mest hälsosamma”

Kost

Den allra enklaste maten är också den mest hälsosamma – som gör både våra tarmbakterier och oss själva lyckliga. Och den visar sig komma från en liten region, tillika blå zon, söder om Rom! Henrik Ennart, aktuell med boken ”Happy food green”, berättar om den ursprungliga medelhavskosten, som äts av de som lever längst.