Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

En enkel sockerart kan motverka urinvägsbesvär

Färre återfall

I en studie fick kvinnor med akut urinvägsinfektion under tre dagar 1500 mg D-mannos två gånger per dag, och därefter D-mannos en gång per dag i ytterligare tio dagar. Resultatet visade på en signifikant förbättring. Bland de som under sex månader fortsatte med D-mannos fick endast 4,5 procent återfall jämfört med 33,3 procent av de som inte gavs D-mannos.

En av tre svenska kvinnor drabbas av upprepade infektioner i urinblåsan och i urinröret. Symtomen är urinträningningar och en svidande känsla när man kissar. Nu finns en ny lösning på problemet: D-mannos, en enkel sockerart som spolar bort E-coli bakterierna från slemhinnan och tar bort den brännande känslan.

En påträngande känsla av att vara kissnödig väldigt ofta är många gånger det första tecknet på en urinvägsinfektion. Andra är ont i nedre delen av magen, och en torr brännande känsla i underlivet samtidigt som det svider när du kissar. Allt är tecken på att du troligen har fått en infektion med en ansamling bakterier som behöver sköljas ut. 

Under vintern är det extra lätt att få infektioner i urinvägarna, speciellt om du är trött, har lite försvagat immunförsvar. och har blivit nedkyld på exempelvis en kall bänk i busskuren.

Men det är inte bara kyligt väder som kan ligga bakom problemen, även åtsittande kläder, eller våta badkläder som inte bytts efter ett bad, för lite vätska och samliv är faktorer som kan orsaka en urinvägsinfektion. 

Extra utsatt är du om resturin blir kvar i blåsan, vilket kan vara fallet för de som lider av en neurologisk sjukdom, eftersom det kan göra kroppen mer mottaglig för infektioner i urinvägarna. Detsamma gäller de som har diabetes. Även kvinnor i klimakteriet som fått skörare slemhinnor på grund av att kroppens produktion av östrogen minskat har en ökad känslighet för infektion.

 

LÄS OCKSÅ: Ofta urinvägsinfektion - här är knepet du helt missat

Kvinnor har sämre naturligt skydd
Att kvinnor oftare får urinvägsinfektion beror på att männens långa urinrör ger ett bättre skydd mot bakteriernas vandring uppåt än för kvinnor som har ett kortare urinrör.

Den vanligaste typen av urinvägsinfektion sitter i urinblåsan och urinröret. Ibland blir njurarna och njurbäckenet infekterat och då kallas det njurbäckeninflammation. Det är en allvarligare mer ovanlig infektion som kräver läkarvård och antibiotika. När det gör ont i ländryggen och du känner dig illamående och febrig är det tecken på att infektionen gått upp i njurarna. Bakterier trivs bra i kroppstempererad urin, och de är snabba på att föröka sig när de lyckats ta sig till urinblåsan.

Yngre män drabbas sällan av urinvägsinfektion men hos äldre män är det nästan lika vanligt som hos äldre kvinnor. Inflammation i prostatan kan ge problem med återkommande urinvägsinfektioner. 

Leif Östberg

– Urinvägsinfektion är extremt vanligt bland kvinnor. Elva procent av alla kvinnor över 18 år rapporteras ha minst en urinvägsinfektion per år, säger näringsterapeuten Leif Östberg. 

– Men den siffran innehåller ett stort mörkertal eftersom uppskattningsvis 50 procent av alla fall av urinvägsinfektion aldrig når vården. För kvinnor över 65 år ökar risken för urinvägsinfektion ytterligare. En del kvinnor upplever att de får urinvägsinfektionen efter samlag vilket sannolikt beror på att slemhinnorna i underlivet är skörare. Vid kombinerad anal- och vaginalsex kan E-colibakterierna överföras till urinvägarna, säger näringsterapeuten Leif Östbergsom brukar rekommendera klienter med urinvägsbesvär ett naturlig preparatet med bland annat D-mannos.

– En behandling med Uribalans kan också vara effektiv i förebyggande syfte, till exempel efter en antibiotikabehandling eller för personer med ökad infektionsrisk, exempelvis någon med en kateter, säger han.

 

LÄS OCKSÅ: Bären som hjälper vid urinvägsbesvär

Bakterierna spolas ur urinvägarna
Uribalans är ett tillskott som innehåller tranbärsextrakt som är erkänt bra vid urinvägsinfektion. I preparatet finns också en enkel sockerart – D-mannos, som används för att motverka och behandla urinvägsbesvär. 

– D-mannos hindrar E-colibakterien att fästa i urinblåsan, och de bakterier som finns där kissas ut tack vare D-mannos. Den här processen kan ske genom att D-mannos hämmar en utväxt av trådformade utskott av protein som kallas pili, som kommer från E-colibakterien. I dospåsarna finns även tranbärsextrakt som i sin tur hämmar det andra slaget av pili som E-coli kan fästa på. 

Tranbärsextraktet drar alltså med sig bakterierna som sedan kissas ut. I pulvret finns också mjölksyrabakterier som även de hindrar E-coli att fästa vid slemhinnan, men de förhindrar också att bakterierna tar sig upp till urinblåsan. Det fjärde verksamma ämnet är FOS, fruktoligosackarider, som verkar som prebiotika och har en dokumenterad effekt att lindra och förebygga urinvägsinfektion, förklarar Leif.

LÄS OCKSÅ: Lär dig mer om tranbär

Skyddar och förebygger
Hos en av tre med urinvägsinfektion går symtomen över av sig själva inom en vecka. Men för att bli av med besvären snabbare kan du vid en akut urinvägsinfektion prova att dricka pulvret upplöst i vatten. Leif Östberg rekommenderar en dos på fyra påsar per dag i tre dagar. Efter det brukar infektionen avta betydligt och dosen kan halveras tills infektionen läkt ut. 

Av de som behandlats inom vården för urinvägsinfektion får närmare hälften ytterligare en infektion inom ett år. Även upprepade antibiotikabehandlingar, svagare immunförsvar och nedsatt bakterieflora kan göra att infektioner i urinvägarna lättare uppstår, liksom att bara dricka för lite. Det gäller både kvinnor och män. 

 – Dessa personer kan ha god hjälp av ett naturligt preparat för att skydda sig mot återkommande infektioner. Det är viktigt att dricka mycket vatten både i förebyggande syfte och under själva behandlingen, cirka två liter om dagen. Och det är bättre att kissa ofta än att skjuta på toabesöken, säger Leif Östberg.

 

Av Inger Palm

Referenser:

D-mannose: a promising support for acute urinary tract infections in women. A pilot study.

Epidemiology of urinary tract infections: transmission and risk factors, incidence, and costs

Effectiveness of an association of a cranberry dry extract, D-mannose, and the two microorganisms Lactobacillus plantarum LP01 and Lactobacillus paracasei LPC09 in women affected by cystitis: a pilot study

Evaluation of cranberry tablets for the prevention of urinary tract infections in spinal cord injured patients with neurogenic bladder.

Recurrence of urinary tract infection in a primary care setting: analysis of a 1-year follow-up of 179 women.


Färre återfall

I en studie fick kvinnor med akut urinvägsinfektion under tre dagar 1500 mg D-mannos två gånger per dag, och därefter D-mannos en gång per dag i ytterligare tio dagar. Resultatet visade på en signifikant förbättring. Bland de som under sex månader fortsatte med D-mannos fick endast 4,5 procent återfall jämfört med 33,3 procent av de som inte gavs D-mannos.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Kvinna som nyser bredvid en vit katt.

Allergivänliga husdjur, finns det?

Övrigt

Vissa raser av hundar och katter sägs vara mindre allergiframkallande än andra. Och i dessa tider, då fler tillbringar mer tid hemma, står nog ett husdjur på mångas önskelista. Men stämmer det verkligen att vissa raser är ”säkra”?

Fat med rawfoodbollar

Miss Raw’s snickersbollar

Recept

Sugen på något sött som samtidigt ger energi och en näringsboost, utan att innehålla vitt socker? Testa då dessa oemotståndliga "snickersbollar" skapade av rawfoodkocken Anna Krigh, gjorda på kakao, kokosflingor, jordnötssmör och hasselnötter.

byxor och måttband

Hemligheten bakom fetmaoperation

Forskning

Att göra en så kallad fetmaoperation för att hjälpa patienten att inte överäta och bibehålla ohälsosam övervikt har länge lyfts fram som bland det mest lyckosamma för viktnedgång och att komma till rätta med typ 2 diabetes. Men forskare i Lund har i en studie hittat orsaken till det lyckade operationerna och vad som skiljer den från en sträng lågkaloridiet.

glad kvinna i höstskog

6 spännande tips för en frisk höst

Hälsa

Nu har vi precis passerat höstdagjämningen och samtidigt som det är skördetid håller naturen på att förbereda sig för vinter. Vi som bor där årstiderna skiftar kraftigt följer automatiskt med naturens växlingar, men ibland kan skiftningarna vara svåra, framförallt den mellan sommar och höst. Här kommer sex intressant tips för att hålla sig frisk under hösten.

kvinna vid träd

Carola fann hjälp för sin artros

Leder

Efter att Carola Machl passerat klimakteriet och slutat med hormontabletter fick hon smärtor i lederna. Händer, knän, höfter och rygg värkte. Carola hade drabbats av artros i hela kroppen. Livsstilsförändringar i kombination med ett lättupptagligt kollagentillskott har gjort att Carolas smärtor dämpats så mycket att de blev hanterliga – och när hon inte stressar mår hon riktigt bra.

Skål med färgglatt godis med små skyltar nedstuckna med namn på E-nummer

Fem E-nummer med hälsorisker att undvika

Eko/miljö

Listan med E-nummer som används i produkter och livsmedel av olika slag är lika lång som omöjlig att förstå. Visste du till exempel att syntetiskt framställda E102 kan orsaka astmaanfall och utslag, medan naturligt utvunna E160d är ofarlig röd färg från tomater?

 

ett äldre par

Hemligheten bakom ett långt och friskt liv

Hälsa

Vem vill inte leva ett långt liv och dessutom vara frisk! Forskare runt om i världen har studerat hur människorna i olika världsdelar gör för att må bra och leva länge. Där är det inte ovanligt att man blir 100 år. Men vad är deras hemligheter? Och vilka är dessa människor?

kvinna

Eleni räddade sina hotade tänder

Hälsa

Eleni Kiriakidos fick ett förfärande besked på sitt årliga tandläkarbesök: Alla hennes tänder rörde på sig och risken för tandlossning var överhängande. Hon började ta coenzym Q10 – och en tid senare syntes inga tecken på tandlossning. Tandläkaren friskförklarade hennes tänder igen!

kvinna med stora tänder

Q10 ger bättre munhälsa

Tandhälsa

Redan för 50 år sedan kom de första indikationerna på att Q10 minskar svullnad och blödningar i tandköttet. Magnus Nylander, som är tandläkare och medicine doktor, deltog under 1990-talet  i studier som alla tydligt visade att Q10 är antiinflammatorisk och immunstärkande. – Effekten kommer snabbt, redan efter ett par veckor kan man se en signifikant skillnad och en förbättring av munhälsan, säger Magnus Nylander.

Bå illustration av en hjärna och DNA-kod

Särskild gen gör att herpes leder till alzheimers

Forskning

Vanligt herpesvirus kan öka risken för Alzheimers sjukdom, det har framkommit i flera forskningsstudier på senare år. Men vad beror det på? Och varför får bara vissa personer som bär på herpesviruset även alzheimers, och inte alla? En särskild genvariant verkar vara förklaringen och boven i dramat.

 

Två nycklar på rad bakgrund med varsin nyckelring med hänge i form av hus delat i mitten

Så tar du dig igenom skilsmässan

Sex- och relationer

Skilsmässor är vanliga idag - men det gör inte processen enklare för det. De flesta gifter sig i tron om att det ska vara till döden skiljer en åt och skilsmässan är ofta tuff att gå igenom – man förlorar inte bara kärnfamiljen utan även många släktingar, vänner och traditioner som var knutna till familjen. Hur tar man sig igenom skilsmässan när det är som mörkast och hur kan man hjälpa någon annan på bästa sätt? Här guidar psykologen Anna Bennich Karlstedt oss igenom vägen till skilsmässan.

Tjock katt vilar på rygg i soffa

Så tar du hand om din överviktiga katt

Husdjur

Fetma drabbar inte bara oss människor, utan även våra katter. Ungefär 20-40 procent av katterna i Sverige är överviktiga. Och precis som för oss medför fetman en ökad risk för flera sjukdomar hos katten, som diabetes, ledproblem, olika hudåkommor och nedsatt immunförsvar.

jäst på skärbräda

Så kan jäst stötta ditt immunförsvar

Förkylning

Hela 80 procent av vårt immunförsvar sitter i tarmen. Vill du hålla dig frisk ska du därför se till att tarmen mår bra. Stress, tillfälliga kostsvackor och dålig sömn kan rucka balansen. En patenterad form av betaglukaner från bagerijäst stärker ett försvagat immunförsvar. Och bäst av allt: Formulan kan inte överstimulera ditt immunsystem.

Boosta energi och lust med rätt näring

Hälsa

För att känna lust och energi behövs en bra och välbalanserad tillförsel av nödvändiga näringsämnen. Viktiga näringsämnen är sådana som kroppen inte kan tillverka själv i tillräcklig mängd – l-arginin är ett sådant exempel. Kurera träffade docenten och överläkaren Stefan Arver som berättar att förutom att den sexuella lusten kommer tillbaka med l-arginin så har också den också åldersbromsande effekt.

 

Kvinna som lyssnar på musik

Vanligaste sätten att minska stress

Hälsa

Nu när semestern är över så återgår det allra flesta till arbete och studier. Det innebär ofta stress, mer eller mindre. En undersökning som Hälsobarometern gjort visade att de flesta vilar och sover för att minska stressen, men bland de yngre var musik och poddar ett nästan lika effektivt sätt att koppla av.

tre personer

Familjen Silvstedt la om kosten efter hårmineralanalys

Naturlig hälsa

Makarna Silvstedt flög hem till Sverige från USA på en av de sista flygningarna innan landet stängde ner flygtrafiken i våras. Alla hostningar under den långa flygresan fick Ulla och Bosse att fundera på hur deras försvar mot covid-19 var. När de kom hem gjorde de en hårmineralanalys för att kontrollera kroppens näringsstatus. Även dottern Victoria gjorde hårtestet. Resultatet? Ja, det blev oväntat.

kvinna vid hus

Agneta slapp smärtan i knäet

Leder

Agneta Arppe, 65, känner sig kärnfrisk och är sällan sjuk. Men när knäet började krångla blev hon bekymrad, för tänk om hennes aktiva livsstil skulle begränsas? Agnetas särbo rekommenderade ett tillskott med nypon, kondroitin och C-vitamin, och nu har hon inte känt smärta i knäet på över sex år. 

 

En grupp festklädda personer sjunger ihop

Hög sång ökar risken för smittspridning av covid-19

Forskning

Sjunger du i kör eller vill gå på konsert och sjunga med i publiken framöver? Då gör du bäst i att sjunga mjukt, med distans – och kanske även med munskydd. Forskare vid Lunds universitet har nämligen upptäckt att högljudd, konsonantrik sång sprider mycket aerosolpartiklar till omgivningen via luften. 

Ny undersökning: Därför tiger vi om kvinnohälsa

50 +

Pinsamma besvär som sopas under mattan, tabun och kompakt tystnad. Tre av fem kvinnor upplever att det inte talas om kvinnors hälsa och intima upplevelser öppet, visar en ny undersökning – något som leder till oro och att vi lider i onödan. – Samtidigt förändras det här i snabb takt. Kvinnor idag vill ha svar, säger naprapaten Katarina Woxnerud.

Liten hund ser olycklig ut och ligger ner bredvid sina matskålar

5 tecken på att din hund är stressad

Husdjur

För att kunna undvika att din hund hamnar i stressiga situationer (som även du själv blir stressad av kanske!) behöver du först känna igen tecknen på att din hund är stressad. Här är fem tecken som är bra att ha koll på – en del mer oväntade än andra.

 

Så fick Åse tillbaka sin energi

Hälsa

När Åses trötthet aldrig ville gå över misstänkte hon sköldkörtelrubbning. Men hennes besvikelse var stor när läkarundersökningen visade att hon låg inom normalvärdena. Vad berodde tröttheten då på? Åse sökte nya vägar. Ett tillskott med ashwaganda gav efterlängtad ork och energi tillbaka.

T-shirts hänger i rad i galgar på klädställning utomhus

Här är de miljövänligare textilvalen

Eko/miljö

Det är bäst för miljön att köpa second hand eller laga sina kläder. Men när du ändå behöver eller vill köpa nytt finns det bättre och sämre val att göra. Visste du till exempel att polyester framställs av olja, medan det naturliga valet hampa faktiskt tillför jorden näringsämnen?