anders

Foto Malin Björkholm

En hund ljuger ju inte

Fakta

Många antiinflammatoriska läkemedel verkar genom att hämma cyklooxygenas. De senaste 20 åren har man även lagt ner mycket forskning på att ta fram mediciner som hämmar 5-lipoxigenas eftersom många inflammatoriska sjukdomar orsakas av ämnen som bildas genom denna reaktionsväg i kroppen.
Lyprinol har i ett flertal studier visat effektivt hämma 5-lipoxigenas och på så sätt ha en anti-inflammatorisk verkan. Fördelen med Lyprinol, jämfört med läkemedel, är att det är säkert att använda och inte ger några biverkningar. Kliniska studier visar att 70 procent av försökspersonerna med artros och reumatoid artrit får smärtlindring och ökad rörlighet efter två månaders intag av Lyprinol. Studier visar också att Lyprinol har en positiv inverkan på luftvägar och andningsorgan och kan därför användas vid astma och allergi.

Anders Jonssons artros i fotleden gav en molande värk och flera gånger om dagen kunde leden plötsligt låsa sig så att han fick svårt för att gå. När hans fru berättade om en bekants hund som tillfrisknat från artros med hjälp av musselextrakt tänkte han att det var värt att pröva. En hund fejkar ju inte!

Anders Jonsson råkade ut för ett benbrott 2005 när han röjde i skogen efter stormen Gudrun. En stor stock föll över hans vänstra ben. Efter en operation där man satte in både skruvar och spik fick han hoppa på kryckor ett helt år. Anders som är distriktssköterska visste hur han skulle rehabilitera sig, dessutom är han envis. Redan efter fyra månader var han tillbaka på distriktssköterskemottagningen.

Cirkulationsrubbningar gav artros
En av riskfaktorerna med benbrott är att det uppstår cirkulationsrubbningar som gör att syre- och näringstillförseln till lederna försämras och kan leda till artros. Utan att Anders märkte det började en degenereringsprocess av brosket i hans vänstra fotled. Ibland kunde han känna att det smärtade till, men det var inget han tänkte så mycket på. Det var först ett halvår sedan när han var och tvättade bilen och trampade snett med foten som det började göra rejält ont.
– Jag trodde det var en kraftig stukning och åkte till vårdcentralen. De skickade mig på röntgen och där fick jag reda på att jag hade artros.

 

Anders menar att stukningen förvärrade artrosen. Efter den här händelsen började fotleden låsa sig flera gånger om dagen. Smärtan som tidigare hade varit sporadisk förvärrades och blev molande. Han började äta värktabletter för att kunna gå på foten.
– Artros är ingenting man vilar bort. Man måste träna lagom och hålla sig rörlig. För det krävs hjälpmedel, bland annat smärtlindring.

Hunden hoppade lätt i och ur bilen
En dag när Anders fru kom hem från sitt arbete berättade hon om en kollega vars hund hade blivit bra från svår artros med Lyprinol, ett kosttillskott från Nya Zeeland. Hunden hade varit så dålig att han inte kunnat ta sig in i bilen. Efter att ha ätit Lyprinol ett tag var han hur smidig som helst och hoppade lätt i och ur bilen.
– Jag tror inte på reklam och är väldigt skeptisk. Men en hund ljuger ju inte, han hade bevisligen blivit bra.

Några dagar senare hade hans fru varit och köpt ett paket Lyprinol som hon kastade på köksbordet och sa, prova det här!
– Hon behövde inte övertala mig. Jag började äta det direkt!

Anders menar att det är viktigt att följa rekommendationen på förpackningen och börja med en hög dos. Det gör att de aktiva ämnena blir tillräckligt höga i blodplasman för att ge effekt.
– Jag åt fyra tabletter per dag i sex veckor. Redan efter fyra veckor kände jag att fotleden blivit bättre.

 

Därefter gick han ner på en underhållsdos om två tabletter dagligen.
– Underhållsdosen är individuell. För mig räcker det med två tabletter, men för någon annan kan det behövas tre eller fyra.

Vetenskaplig forskning
Som distriktssköterska var Anders intresserad av om det fanns några vetenskapliga belägg för att Lyprinol fungerade. Det gjorde det, ett flertal studier visar att det naturliga extraktet från grönläppad mussla som Lyprinol innehåller motverkar skadliga inflammationer i kroppens alla leder och även i luftvägar och andningsorgan. Vid artros uppstår en inflammation som blir kronisk och orsakar smärta och stelhet

Det grönläppade musselextraktet innehåller naturligt en mängd olika fettsyror, bland annat omega-3. Odlingen av musslorna är strängt övervakad och provtagning görs varje vecka för att se till att den är fri från miljögifter. Det här gör att oljan inte behöver gå igenom den rening som andra fiskoljor måste göra och där ofta viktiga ämnen går förlorade. Man kan istället ta tillvara på hela den grönläppade musslans fettsyra-innehåll genom en speciell patenterad metod.

Lyprinol ökar framförallt smidigheten i kroppens alla leder och har även en positiv inverkan på luftvägar och andningsorgan.

Inga problem idag
Anders menar att det är stor skillnad i kvalité mellan olika preparat. Han har provat flera andra utan resultat. Det enda som verkligen fungerar är Lyprinol.
– När man drabbas av artros smörjs inte leden på samma sätt längre. Den blir mer orörlig och låser sig lättare. Lyprinol smörjer upp leden och motverkar den inflammation som uppstår.

 

Anders har nästan inga problem med fot-leden idag. Ibland kan han känna en trötthetskänsla, men värken är borta.
– Jag lever ett normalt liv och är mycket ute och vandrar i skog och mark.

När Anders beger sig ut i skogen eller åker skidor tar han alltid på ett stödförband för att motverka överrörligheten i foten.
– Jag använder Lyprinol som en grundbehandling. Om jag överanstränger mig någon gång räcker det med ett par panodil.

Anders berättar att vid det senaste tillfället en förpackning med Lyprinol tog slut gjorde han ett uppehåll på fyra veckor. Den molande värken kom då sakta tillbaka.
– Det tog bara en vecka för foten att bli bättre när jag började äta Lyprinol i hög dos igen, sedan återgick jag till underhållsdosen. Det fanns ett direkt samband mellan Lyprinol och smärtlindringen.
– Det bästa med Lyprinol är att jag kan leva ett aktivt liv.

Av Sara Hedman


Fakta

Många antiinflammatoriska läkemedel verkar genom att hämma cyklooxygenas. De senaste 20 åren har man även lagt ner mycket forskning på att ta fram mediciner som hämmar 5-lipoxigenas eftersom många inflammatoriska sjukdomar orsakas av ämnen som bildas genom denna reaktionsväg i kroppen.
Lyprinol har i ett flertal studier visat effektivt hämma 5-lipoxigenas och på så sätt ha en anti-inflammatorisk verkan. Fördelen med Lyprinol, jämfört med läkemedel, är att det är säkert att använda och inte ger några biverkningar. Kliniska studier visar att 70 procent av försökspersonerna med artros och reumatoid artrit får smärtlindring och ökad rörlighet efter två månaders intag av Lyprinol. Studier visar också att Lyprinol har en positiv inverkan på luftvägar och andningsorgan och kan därför användas vid astma och allergi.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Elaine Jenderklint

Elaine fick tillbaka glans och liv i håret igen

Hälsa

För två år sedan kom cancern tillbaka och Elaine Jenderklints ena bröst opererades bort. I efterbehandlingen ingick hormontabletter – som gav starka biverkningar. Kroppen värkte och håret blev tunnare och livlöst, men ett tillskott med bland annat hirs har gett Elaine glansen och hårkvaliteten tillbaka.

Fredrik Ölander

Fiskolja lindrar inflammerad tarm

Mage

Inflammatoriska tarmsjukdomar som Chrons sjukdom och ulcerös kolit har en sak gemensamt – de kommer i skov. Studier har visat att ett tillskott av omega-3 är ett sätt att minska inflammation i tarmen och göra skoven färre och lindrigare. – Men var noga med att välja en fiskolja som är stabil och håller hög kvalitet, säger Fredrik Ölander, funktionsmedicinsk terapeut som dagligen träffar klienter med besvärliga magar.

Kaeng phet – röd currygryta med grönsaker

Recept

Denna thailändska gryta är fullproppad med av grönsaker. Detta och många andra goda vegetariska recept från hela världen hittar du i den gröna kokboken boken "Zeinas green kitchen" av matprofilen Zeina Mourtada – känd för sin uppskattade blogg "Zeinas kitchen" och sin medverkan i TV.

 

”Jag valde bort medicinen och blev frisk av träning och bra mat”

Hälsa

För tio år sedan när Benny Ottosson fick reda på att blodtrycket var förhöjt valde han bort medicinen och ändrade livsstil. På tre månader lyckades han sänka sitt blodtryck till normal nivå, men för två år sedan, när han fick en hudcancerdiagnos gjorde han en ny och djupare förändring – denna gång i sin inre värld. Om sin hälsoresa berättar Benny Ottosson i boken, "Frisk, lugn, utvilad, stark. Hela livet".

Kvinna som sitter i yogaställning

Naturens under lindrar ledbesvär

Forskning

Kådan boswellia och roten gurkmeja har i årtusenden använts inom den ayurvediska medicinen för att lindra ledbesvär. Ny forskning visar att effekten förstärks när de renodlas och används tillsammans så att ett plus ett inte bara blir två – utan tre.

Snart kan vi läsa av psykisk ohälsa i blodet

Mental hälsa

Det kommer ständigt nya siffror på att den psykiska ohälsan bland unga ökar men inte så mycket som visar på varför. Vid Uppsala universitet bedrivs sedan några år en studie som ska öka den kunskapen genom att bland annat studera gener för att göra det möjligt att ställa tidigare diagnoser.

Högt blodtryck – Så funkar det

Hjärt- kärlhälsa

Högt blodtryck är en av våra vanligaste hjärt-kärlsjukdomar, de flesta som drabbas är män. Högt blodtryck kan leda till flera allvarliga sjukdomar och bör därför tas på allvar. Mycket kan göras genom livsstilsförändringar och kostomläggning, hjälper inte det bör man överväga andra behandlingsmetoder.

 

Skönhetspanelen testar: body scrubs

Hud

Kall och torr luft på ingång betyder att det är dags att vårda huden lite extra. Genom att återfukta – och inte minst skrubba får du både lyster och en len hud. Kureras skönhetspanel har testat några naturliga kroppsskrubbar och hittat en favorit.

Glutenintoleranta får oftare selenbrist

Kost

Närmare tre procent av svenskarna har diagnosen celiaki - en autoimmun sjukdom som kräver livslång kostbehandling, och även om man äter rätt kan tarmen ha svårare att ta upp näring. Därför kan glutenintoleranta oftare lida av vitamin- och mineralbrist. Studier visar en tydlig koppling mellan glutenintolerans och bland annat brist på selen.

Peder Gustafsson

“Rödbetan boostar min träning”

Hälsa

Peder Gustafsson har idrottat i hela sitt liv. Numera är skidträningen det han satsar mest på och i årets Vasalopp kom han på 331 plats. Det tackar han åtminstone delvis ett tillskott med rödbetsextrakt för. Med hjälp av det kan han träna hårdare och orka mer.

 

Ann blev kvitt sina ständiga urinvägsinfektioner

Hälsa

Anns urinvägsinfektioner började för tio år sedan och hon har flera gånger om året behandlats med penicillin. – Jag har haft en enda urininfektion i mitt liv tidigare, men efter klimakteriet har det varit tre, fyra gånger om året. Sedan jag hittade tranbärsextraktet har infektionerna försvunnit helt, säger hon.

Växtbaserad kost kan lindra reumatoid artrit

Forskning

En växtbaserad kost kan bidra till att lindra smärtsamma symtom vid reumatid artrit.   Tidigare har man sett förbättringar hos patienter med fibromyalgi, mycket talar nu för att flera autoimmuna sjukdomar kan förebyggas med en kost basesrad på frukt och grönt.

apelsiner och citroner

Därför behöver immunförsvaret C-vitamin

Hälsa

Just nu lider miljontals människor i världen av C-vitaminbrist, en brist som till slut kan leda till olika sjukdomar och i sällsynta fall till döden. Immunologen Sanna Ehdin, forskare, föreläsare och författare, säger att C-vitamin stärker immunförsvaret och ger ökat motstånd mot infektioner, influensa och förkylning

 

“Nu är magen lugnare och jag är mitt pigga jag igen”

Hälsa

I många år tänkte Annette att magvärken var något hon fick stå ut med och lära sig att acceptera. När hon efter akuta magsmärtor på en semesterresa provade kisel blev magen lugnare och värken kommer nu allt mer sällan. – Jag är positivt överraskad att jag får så bra effekt. Jag behöver inte känna att jag måste gilla läget, säger hon.

Magsyran är viktig för mer än matsmältningen

Mage

För många är magsyra något som till varje pris ska kontrolleras, det kopplas till magkatarr och sura uppstötningar som vi tar läkemedel för att dämpa. Men flera problem beror på att vi har för lite snarare än för mycket och magsyran spelar en viktig roll inte bara för matsmältningen utan också för att hålla oss friska i övrigt.

Marie Sjödin

Så fann Marie ork att leva fullt ut!

Hälsa

Kanske var det vårtrötthet, kanske arbetstempot, men Marie Sjödin var trött. När hon stod i gymmet kändes det tungt och hemma tog orken slut innan dagen var över. När hon hittade tabletter med aminosyror så ökade marginalerna och hon orkade mer – på flera plan

 

Återfukta hår och hud – inifrån och ut

Skönhet

Sommarsolen kan torka ut både håret och huden och så här frampå höstkanten behöver vi ge oss själva det bästa för att återfukta och reparera både inifrån och ut! Här ger Kureras skönhetsexpert Johanna Bjurström tips på några sköna produkter att ladda upp med inför kallare tider.

Tappade fisknät fångar upp stora mängder fisk 

Eko/miljö

Fisknät som tappas ute till havs kallas spökgarn. De sjunker ner till botten och blir en till en dödsfälla för fiskar i många år efteråt. Ett djurplågeri som aldrig tillåtits på land. I FN pågår nu förhandlingar om att ta fram ett globalt havsavtal men även lokalt efterlyser man åtgärder.

Lukas Färenstedt- Widerberg

Så fick Lukas, 16, hjälp med sin adhd

Intervju

Sedan Lukas Färenstedt-Widerberg fick sin adhd-diagnos har han provat olika mediciner för att få bukt med känsloutbrott och koncentrationen, men ingenting har fungerat. Det var inte förrän han provade ett näringstillskott som han kände sig lugnare, mer fokuserad och kunde sova bättre

Mellanösternpanna med broccoli

Recept

En rätt som går hem hos många barn är ugnsrostad broccoli. I det här receptet från kokboken "Little Green Kitchen" får broccolin sällskap av kikärter, kanel, granatäppel­kärnor, tahiniyoghurt och en fräsch melonsallad.