anders

Foto Malin Björkholm

En hund ljuger ju inte

Fakta

Många antiinflammatoriska läkemedel verkar genom att hämma cyklooxygenas. De senaste 20 åren har man även lagt ner mycket forskning på att ta fram mediciner som hämmar 5-lipoxigenas eftersom många inflammatoriska sjukdomar orsakas av ämnen som bildas genom denna reaktionsväg i kroppen.
Lyprinol har i ett flertal studier visat effektivt hämma 5-lipoxigenas och på så sätt ha en anti-inflammatorisk verkan. Fördelen med Lyprinol, jämfört med läkemedel, är att det är säkert att använda och inte ger några biverkningar. Kliniska studier visar att 70 procent av försökspersonerna med artros och reumatoid artrit får smärtlindring och ökad rörlighet efter två månaders intag av Lyprinol. Studier visar också att Lyprinol har en positiv inverkan på luftvägar och andningsorgan och kan därför användas vid astma och allergi.

Anders Jonssons artros i fotleden gav en molande värk och flera gånger om dagen kunde leden plötsligt låsa sig så att han fick svårt för att gå. När hans fru berättade om en bekants hund som tillfrisknat från artros med hjälp av musselextrakt tänkte han att det var värt att pröva. En hund fejkar ju inte!

Anders Jonsson råkade ut för ett benbrott 2005 när han röjde i skogen efter stormen Gudrun. En stor stock föll över hans vänstra ben. Efter en operation där man satte in både skruvar och spik fick han hoppa på kryckor ett helt år. Anders som är distriktssköterska visste hur han skulle rehabilitera sig, dessutom är han envis. Redan efter fyra månader var han tillbaka på distriktssköterskemottagningen.

Cirkulationsrubbningar gav artros
En av riskfaktorerna med benbrott är att det uppstår cirkulationsrubbningar som gör att syre- och näringstillförseln till lederna försämras och kan leda till artros. Utan att Anders märkte det började en degenereringsprocess av brosket i hans vänstra fotled. Ibland kunde han känna att det smärtade till, men det var inget han tänkte så mycket på. Det var först ett halvår sedan när han var och tvättade bilen och trampade snett med foten som det började göra rejält ont.
– Jag trodde det var en kraftig stukning och åkte till vårdcentralen. De skickade mig på röntgen och där fick jag reda på att jag hade artros.

 

Anders menar att stukningen förvärrade artrosen. Efter den här händelsen började fotleden låsa sig flera gånger om dagen. Smärtan som tidigare hade varit sporadisk förvärrades och blev molande. Han började äta värktabletter för att kunna gå på foten.
– Artros är ingenting man vilar bort. Man måste träna lagom och hålla sig rörlig. För det krävs hjälpmedel, bland annat smärtlindring.

Hunden hoppade lätt i och ur bilen
En dag när Anders fru kom hem från sitt arbete berättade hon om en kollega vars hund hade blivit bra från svår artros med Lyprinol, ett kosttillskott från Nya Zeeland. Hunden hade varit så dålig att han inte kunnat ta sig in i bilen. Efter att ha ätit Lyprinol ett tag var han hur smidig som helst och hoppade lätt i och ur bilen.
– Jag tror inte på reklam och är väldigt skeptisk. Men en hund ljuger ju inte, han hade bevisligen blivit bra.

Några dagar senare hade hans fru varit och köpt ett paket Lyprinol som hon kastade på köksbordet och sa, prova det här!
– Hon behövde inte övertala mig. Jag började äta det direkt!

Anders menar att det är viktigt att följa rekommendationen på förpackningen och börja med en hög dos. Det gör att de aktiva ämnena blir tillräckligt höga i blodplasman för att ge effekt.
– Jag åt fyra tabletter per dag i sex veckor. Redan efter fyra veckor kände jag att fotleden blivit bättre.

Därefter gick han ner på en underhållsdos om två tabletter dagligen.
– Underhållsdosen är individuell. För mig räcker det med två tabletter, men för någon annan kan det behövas tre eller fyra.

Vetenskaplig forskning
Som distriktssköterska var Anders intresserad av om det fanns några vetenskapliga belägg för att Lyprinol fungerade. Det gjorde det, ett flertal studier visar att det naturliga extraktet från grönläppad mussla som Lyprinol innehåller motverkar skadliga inflammationer i kroppens alla leder och även i luftvägar och andningsorgan. Vid artros uppstår en inflammation som blir kronisk och orsakar smärta och stelhet

Det grönläppade musselextraktet innehåller naturligt en mängd olika fettsyror, bland annat omega-3. Odlingen av musslorna är strängt övervakad och provtagning görs varje vecka för att se till att den är fri från miljögifter. Det här gör att oljan inte behöver gå igenom den rening som andra fiskoljor måste göra och där ofta viktiga ämnen går förlorade. Man kan istället ta tillvara på hela den grönläppade musslans fettsyra-innehåll genom en speciell patenterad metod.

Lyprinol ökar framförallt smidigheten i kroppens alla leder och har även en positiv inverkan på luftvägar och andningsorgan.

Inga problem idag
Anders menar att det är stor skillnad i kvalité mellan olika preparat. Han har provat flera andra utan resultat. Det enda som verkligen fungerar är Lyprinol.
– När man drabbas av artros smörjs inte leden på samma sätt längre. Den blir mer orörlig och låser sig lättare. Lyprinol smörjer upp leden och motverkar den inflammation som uppstår.

Anders har nästan inga problem med fot-leden idag. Ibland kan han känna en trötthetskänsla, men värken är borta.
– Jag lever ett normalt liv och är mycket ute och vandrar i skog och mark.

När Anders beger sig ut i skogen eller åker skidor tar han alltid på ett stödförband för att motverka överrörligheten i foten.
– Jag använder Lyprinol som en grundbehandling. Om jag överanstränger mig någon gång räcker det med ett par panodil.

Anders berättar att vid det senaste tillfället en förpackning med Lyprinol tog slut gjorde han ett uppehåll på fyra veckor. Den molande värken kom då sakta tillbaka.
– Det tog bara en vecka för foten att bli bättre när jag började äta Lyprinol i hög dos igen, sedan återgick jag till underhållsdosen. Det fanns ett direkt samband mellan Lyprinol och smärtlindringen.
– Det bästa med Lyprinol är att jag kan leva ett aktivt liv.

Av Sara Hedman

Fakta

Många antiinflammatoriska läkemedel verkar genom att hämma cyklooxygenas. De senaste 20 åren har man även lagt ner mycket forskning på att ta fram mediciner som hämmar 5-lipoxigenas eftersom många inflammatoriska sjukdomar orsakas av ämnen som bildas genom denna reaktionsväg i kroppen.
Lyprinol har i ett flertal studier visat effektivt hämma 5-lipoxigenas och på så sätt ha en anti-inflammatorisk verkan. Fördelen med Lyprinol, jämfört med läkemedel, är att det är säkert att använda och inte ger några biverkningar. Kliniska studier visar att 70 procent av försökspersonerna med artros och reumatoid artrit får smärtlindring och ökad rörlighet efter två månaders intag av Lyprinol. Studier visar också att Lyprinol har en positiv inverkan på luftvägar och andningsorgan och kan därför användas vid astma och allergi.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Tia Jumbe: ”Ge med hjärtat istället för plånboken”

Krönikan

För ett par veckor sedan fyllde en god vän till mig år. När hon öppnade sina presenter på festen blev jag varm i hjärtat. Bland gåvorna fanns hemmastickade, vackra vantar, ett ljuvligt hemmagjort halsband och ett hemmapysslat armband med speciella kristaller. Själv gav jag henne en egenblandad nattolja för ansiktet. Kureras krönikör Tia Jumbe skriver om vikten att ge det som har ett verkligt värde framför det som bara kostat pengar.

magsyra_saltsyra

Magspecial – magsyran är vår beskyddare

Mage

Många känner till att magsyra är något som kan orsaka magkatarr. Inte lika många tänker på att den skyddar oss mot magsjuka och bakterier, behövs för att smälta maten eller vet att brist på magsyra ger ungefär samma problem som överskott.

chokladask palmoljeodling

Palmolja – en miljöbov i julmyset

Eko/miljö

Palmoljan som smugit sig in i en mängd produkter är en av livsmedelsindustrins största miljöbovar. Inte nog med det – den finns i ljus också. Men det är lätt att minska sin konsumtion av palmolja menar Naturskyddsföreningen som uppmanar oss att fira julen utan.

Mathilda Zakrisson med katt

Magkatarren försvann med kisel

Mage

På högstadiet fick Mathilda Zakrisson, 25 år, magkatarr. Problemen blev så besvärliga att Mathilda tills slut inte vågade gå ut efter att hon ätit. Men för ett år sedan hittade hon ett preparat med kisel och det förändrade Mathildas liv. Magen började fungera normalt redan efter några dagar.

tecken pa stress

13 vanliga symptom på långvarig stress

Mental hälsa

Har du varit stressad länge? Ligger du på gränsen till utmattning? Här listar stressexperten Karin Isberg de vanligaste symtomen på långvarig stress. Om du känner igen flera av dem är det sannolikt ett tecken på att stressen i ditt liv är för hög och har pågått för länge.

brod

Vad är det för fel på gluten?

Krönikan

Varför är det så många som mår dåligt av gluten? Varför pratas det så mycket om det – är det en hype eller inte? Här reder näringsterapeuten Ellinor Ladenberg ut begreppen och svarar på några viktiga frågor om gluten.

Mage-tarm-tema: matsmältningen

Magspecial: Matsmältningen – så funkar den

Mage

Mat som inte bryts ner kan jäsa i tarmen och ställa till med oreda. När tarminnehållet jäser bildas det bland annat gaser som kan göra magen uppblåst och smärtande. Vår matsmältning består av ett stort antal olika funktioner som ska samverka för att på bästa sätt förvandla maten till näring. Matsmältningen påbörjas redan i munnen och sedan hanteras maten hela vägen till ändtarmen där restprodukterna lämnar kroppen.

kanel

Kanel hjälper kroppen att bränna fett

Hälsa

Nya studier från ett amerikanskt universitet har visat att en av julens mest älskade kryddor han hjälpa till vid övervikt. Forskare har tidigare visat att ett ämne i kanel tycktes skydda möss mot övervikt och högt blodsocker men visste inte då vad som gjorde att kanel hade den effekten.

julskinka

Julens överlevnadsguide för intoleranta

Kost

Under julhelgen ligger stort fokus på mat och den gemensamma måltiden. För den som har födoämnesintoleranser och allergier eller har valt att leva som vegetarian eller vegan kan det vara lite knixigt, särskilt när man blir bortbjuden.

vinnare_detox

Årets detoxprodukt 2017 – rening på naturlig väg

Hälsa

Pure Cleanse röstades fram till vinnaren av Årets detoxprodukt 2017 bland sammanlagt 35 549 inkomna röster, i Swedish health awards. Pure cleanse är en produkt som hjälper kroppens utrensningsorgan på ett skonsamt sätt. Swedish health awards uppmärksammar personer, företag och produkter som främjar hälsa och välmående.

patrik Wincent julklappar och en dator

Experten: ”Låt inte julen bli en skuldfälla”

Krönikan

Julen närmar sig och med den en fantastisk tid där familj och vänner samlas. Det är en tid på året där vi oftast spenderar mer pengar än vanligt. Det är trevligt att köpa gåvor till sina nära och kära – även om det ibland kan innebära att vi lägger för mycket pengar. Många kommer därför sitta med stora skulder i januari. För de flesta innebär det bara en tillfälligt dipp i ekonomin men för andra kan det vara ett tecken på shoppingmissbruk där ekonomin riskerar försätta försämras, skriver Patrik Wincent terapeut och författare som delar med sig av några tips för att undvika alltför stora hål i fickorna.

Lena

Hon fick lusten tillbaka med mannens potensmedel

Sex- och relationer

Lena och hennes man möttes mitt i livet. De hade vuxna barn och mycket tid för varandra. Sexlivet var fantastiskt ändå tills den dag Lena kom in i klimakteriet. – Jag var arg och ovillig i nästan ett år. Då provade jag att ta samma kosttillskott som min man tog när han hade problem med potensen, och då kom lusten till sex tillbaka, säger Lena.

man läser på sin telefon

Undvik gamnacke med dessa enkla övningar

Naturlig hälsa

Börjar din nackrot sticka ut av att du sitter och tittar in i en dataskärm hela dagarna och ner i din smartphone resten av dagen – då har du troligen en gamnacke på väg. Besvär i nacke och axlar plus huvudvärk blir allt vanligare som en följd av all tid vi spenderar med huvudet framåttippat. Här följer kiropraktor Martin Franssons enkla tips på hur du motverkar gamnacke.

nio_anledningar_pyknogenol

9 anledningar att äta pyknogenol

Antioxidanter och fria radikaler

Pyknogenol hjälper vid flera olika problem och åkommor. Man kan tycka att det nästan är för bra för att vara sant, men anledningen till att pyknogenol hjälper på så vitt skilda områden är för att det är den mest kraftfulla naturliga antioxidant man idag känner till. Pyknogenol är ett tallbarkextrakt från fransk strandtall som är känt för sin antiinflammatoriska effekt.

rep som brister karin isberg

Stressexperten: ”Om stressen inte går över”

Mental hälsa

Under hösten har du kunnat följa Kureras artikelserie om stress med stressexperten Karin Isberg. Stress är inte farligt när den fungerar som det är tänkt, det vill säga som en tillfällig reaktion som rustar dig för att möta en fara. Problemet uppstår är när stressen blir ett konstant tillstånd.

vad_ar_en_adaptogen

Så upptäcktes ”antistress-vitaminerna”

Naturlig hälsa

Adaptogener är en relativt nyupptäckt kategori av naturligt förekommande substanser. Under 1960-talet startade det hittills största forskningsprojektet inom läkemedelsörter i öst. Målet var att hitta de växter som kunde öka prestationsförmågan hos soldater och arbetare.

Buddha_bowl

Buddha bowl med syrlig lök och vegansk chiliaioli

Recept

Vi ser dem överallt på sociala medier, Buddha bowl, poké bowl med flera. Skålarna med härligt färgglad inbjudande mat. En Buddha bowl är egentligen näringsrik mat som stärker din kropp och serveras till bredden i stora skålar. Innehållet kan varieras helt utifrån dina preferenser. Det här en variant som passar bra inför höstens kyliga kvällar. Den syrliga löken och aiolin kan förberedas och förvaras flera dagar i kylskåp.

Årets hälsoboost

Älskad liljeväxt blev Årets hälsoboost

Hälsa

Swedish health awards uppmärksammar personer, företag och produkter som främjar hälsa och välmående. I Swedish health awards röstades Årets hälsoboost fram bland sammanlagt 35 549 röster. Vinnaren Forever aloe vera gel är ett naturligt kosttillskott som utvinns ur innergelén på en liljeväxt. Aloe vera-växten har traditionellt använts som medicinalväxt av människan i tusentals år.

Blue eye

Så får du bättre syn – 6 tips!

Naturlig hälsa

Efter 65 års ålder ökar risken att drabbas av försämringar på synen markant. Vanliga problem är till exempel makulativ degeneration som är förändringar i gula fläcken, och grå starr. Men det finns sätt att förebygga och även minska symtom som uppkommit. Blåbär, ringblommor och salvia hjälper dig i kampen. Bli expert och vässa synen med vår guide för ögonen.

kvinna äter vid datorn

Din arbetsplats – en bakteriehärd

Förkylning

Ett skrivbord rymmer mer än 400 gånger så mycket bakterier som en genomsnittlig toalett, därför är det viktigt att tänka på hygienen och hålla rent. Men det är inte bara ditt skrivbord som utgör en hälsorisk – hela arbetsplatsen kan vara full av dolda bakteriehärdar.

Sofia

Nu sover Sofia som på moln

Värk

Sofia Hansson, 36 år, har vant sig att leva med smärta. Hon har haft ont i kroppen så länge hon kan minnas. För bara några år sedan fick smärtan också ett namn. Men det kanske allra viktigaste, Sofia fann smärtlindring där hon minst anade. Sedan tre år tillbaka sover Sofia på magneter. Då försvinner smärtan under natten vilket gör att hon får en bra nattsömn och att hon vaknar utvilad.

två flickor kramas

Varför är det viktigt att visa tacksamhet?

Mental hälsa

Tacksamhet gör oss lyckligare. Det kan låta som någon sorts new age mubo jumbo men faktum är att forskning visar att vi blir lyckligare såväl i våra relationer som i livet i övrigt om vi påminner oss själva om att vara tacksamma för det vi har att glädjas åt i livet.

julgodis

Fyra fina recept till första advent

Hälsa

Första advent är det officiella startskottet för jul. Här ifrån och framåt är det fritt fram med glögg, pynt och allsköns julgodis med anledning av det vill vi på Kurera dela med oss av några av våra nyttiga varianter på säsongens godsaker.

Gunilla Andersson

Nypon minskade stelheten

Naturlig hälsa

För snart 20 år sedan började Gunilla Andersson bli stel i ena knäleden. En dag kom hon inte upp ur en låg stol och fick åka akut in till sjukhuset på grund av smärtan. Först trodde läkarna att hon led av benskörhet men sedan förstod man att hon fått artros. Gunilla valde att ta kosttillskott före konventionell medicin mot sin försämrade rörlighet. De senaste tio åren har hon tagit ett nyponpulver som gör henne rörligare i knäleden.

malena_sexualitet_lust

Sex och sånt med Malena Ivarsson

Sex- och relationer

I över 38 år har Malena Ivarsson gett råd om sex och relationer. Hon har följt män och kvinnors sexualitet både historiskt och i det personliga samtalet. I vårt moderna samhälle är det viktigt lyfta på tabun när det gäller sex, som när kvinnan har mer lust än mannen  – det finns en lösning på det problemet också menar Malena.