En kost rik på A-vitamin kan skydda mot viss hudcancer

Har du kanske undrat om det finns något annat du kan göra för att förhindra hudcancer än att smörja in dig med solskyddskräm? En ny studie tyder på ett ökat intag av livsmedel rika på A-vitamin kan hjälpa.

En studie som omfattade cirka 125 000 amerikaner fann att personer med det högsta intaget av A-vitamin minskade risken för skivepitelcancer med cirka 15 procent. De flesta av dem fick sitt A-vitamin genom kosten.

Finns i grönsaker och lever
Dessa fynd visar på ytterligare ett skäl för att äta en hälsosam kost med mycket frukt och grönt enligt forskarna som menar att A-vitamin från växtkällor är säkert för alla. Hälsosamma källor för A-vitamin är bland andra sötpotatis , cantaloupe, morötter, blackeyebönor, röd paprika, broccoli, spenat, mejeriprodukter, fisk och kött och då särskilt lever enligt US National Institute of Health (NIH).

Samlas i fettcellerna
A-vitamin är ett fettlösligt vitamin, viket betyder att den kan ansamlas i fettcellerna och vuxna bör inte ta mer än 10 000 internationella enheter av A-vitamin dagligen. För höga halter A-vitamin från kosttillskott och vissa animaliska livsmedel kan öka risken för benskörhet och höftfrakturer.

 

LÄS OCKSÅ: Kureras hudexpert: “Ät dig till ditt solskydd!”

Deltagarna rapporterade om sin kost
Skivepitelcancer är en vanlig typ av hudcancer. Så många som 11 procent av amerikanerna väntas drabbas under sin livstid, enligt forskarna. Det förekommer främst på hudområden som utsätts för mycket solljus, såsom ansikte och huvud. Studien inkluderade data från mer än 75 000 kvinnor i 50-årsåldern. Deltagarna gav information om sin genomsnittliga diet och i vilken omfattning de använde sig av tillskott.

LÄS OCKSÅ: “Så skyddar du huden från att åldras i förtid”

Störst effekt genom kosten
De med höga nivåer av A-vitamin tenderade att vara äldre, de tränade också mer och konsumerade även i mindre utsträckning alkohol eller koffein. Kvinnor med höga nivåer av A-vitamin var också mer benägna att använda hormonersättningsmedel.
Nästan 4 000 personer drabbades av skivepitelceller vid en uppföljning efter 25 år. Det genomsnittliga dagliga vitamin A-intaget var cirka 7 000 IE dagligen för den lägsta gruppen. Den högsta låg på över 21 000 IE dagligen, varav det mesta kom från kosten. Enligt forskarna innebar dock inte ett ökat intag i form av tillskott någon minskad risk.

LÄS OCKSÅ: Så skyddar du huden mot solen – med rätt näringsämnen

Särskilt skyddande för de i riskzonen
Vitaminet verkade vara ännu mer skyddande för de med många födelsemärken och de som haft en solbränna som resulterat i blåsor i barndomen eller tonåren. Trots att studien inte var utformad att bevisa orsak-och-verkan menar forskaren som lett studien att A-vitamin bidrar till att hålla hudceller friska, och att det kan vara skälet till att det kan koppas till en lägre risk för hudcancer. Men varnar samtidigt för att inte sluta med solskydd, för även om de som äter en hälsosam kost full av A-vitamin, behöver solskydd utomhus soliga dagar.

Av redaktionen

Källa: MedicalXpress


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Hjälp! Vad ska jag äta om jag är förstoppad?

Mage

Trög mage kan vi alla drabbas av då och då. Vid problem med förstoppning är kosten A och O. Brist på fibrer är ofta en bakomliggande orsak men även vätskebrist kan bidra. Här kommer tips på några livsmedel som är särskilt bra att lägga till kosten för den som har problem att gå på toaletten.

Var med och fira nationella Fredagsfysdagen

Gravid/barn

Är du lärare eller förälder och vill hjälpa barnen till hälsosammare vanor och bättre förutsättningar i skolan? Då ska du uppmärksamma den här dagen lite extra. 20 september i år instiftas nämligen nationella Fredagsfysdagen av Susanna Almström – kvinnan bakom ”Skolmatslyftet en sockersmart skola” och ”Fredagsfys Sverige”.

 

Blomkålspizza med zucchini och fetaost

Recept

Potatispizza är knaprig och mättande utan alltför många konstigheter, något som uppskattas av de flesta barn. Dessutom är den enkel att göra. Detta recept från kokboken "Little green kitchen stories" är på en så kallad pizza bianca – utan tomatsås – med blomkålsbotten, ett smart sätt att få in mer grönsaker i pizzan.

 

Här växer världens starkaste antioxidant

TV

I gröna vattenpölar på små kobbar och skär i Stockholms skärgård frodas en liten alg som har förmågan att bilda en av världens starkaste antioxidanter – astaxanthin. Kurera har träffat Åke Lignell, forskningschef på AstaReal, för att tala om den svenska upptäckten av algen, om vad antioxodanter gör i kroppen och betyder för oss – och om vad just astaxanthin, det ämne som färgar laxens kött rosa, har för effekt i våra kroppar. 

Läkaren Peter Martin arbetar med funktionsmedicin

Intervju

Det var hans egna hälsa – eller snarare ohälsa som förde in läkaren Peter Martin på rätt spår. Efter att ha gått in i väggen blev han tipsad om att bland annat lägga om kosten, något som gjorde susen där inget annat fungerat. Det väckte intresset hos Peter för funktionsmedicin – en metod han numera använder när han behandlar sina patienter.

Koriander kan bidra till att stoppa epileptiska anfall

Forskning

Koriander är en populär krydda som även har använts inom folkmedicinen i tusentals år, bland annat som kramplösande medel vid epilepsi. Nu kan forskning för första gången förklara förklara vad det är som gör att det fungerar. Koriander har även många andra hälsofrämjande effekter enligt forskarna.

Snart slut med PFAS i danska matförpackningar

Eko/miljö

De är osynliga men finns i allt från pizzakartonger till vandringskängor och soffdynor. I vårt grannland Danmark tar man i men hårdhandskarna och förbjuder från och med 1 juli 2020 högfluorerade ämnen i alla livsmedelsförpackningar rapporterar TT. Så från juli nästa år kan danskarna njuta av hämtmat utan att behöva riskera få i sig hormonstörande ämnen.

 

Paul Svensson: “Att slänga mat är det dummaste vi kan göra”

Eko/miljö

Den populära TV-kocken Paul Svensson drev nyligen Retaste en Popup-restaurang helt inriktad på att laga gourmetmat på råvaror som livsmedelsbutiker ämnat kassera för att visa att det finns ett annat, mer hållbart sätt att förhålla sig till mat. Nu kommer han ut med boken "Rädda maten" fullmatad med tips för minskat matsvinn och goda recept,

Hudexperten: Så stöttar du huden vid viktnedgång

Hud

Många är rädda för att få slapp hud när de går ned i vikt. Problemet med många dieter är att de inte tar hänsyn till hudens behov menar Kureras hudexpert Johanna Bjurström som tipsar om vad man kan göra för att stötta huden i processen och minska risken att få hängande hud.

Rotfruktsnästen med ägg

Recept

I dessa nästen gömmer sig ett ägg, precis som i ett riktigt fågelbo, detta recept på en modern version av rösti kommer från den vegetariska kokboken "Little green kitchen". Gör nästena genom att svarva råa rotsaker, vända dem i olja och lägga dem i små högar på en plåt. 

 

 

Ketogen kost som behandling för barn med epilepsi

Forskning

Cirka en tredjedel av alla barn med epilepsi svarar inte tillräckligt bra på läkemedelsbehandling. På Akademiska barnsjukhuset i Uppsala används sedan ett år kostbehandling med ketogen kost som ett behandlingsalternativ. Metoden är ingalunda ny utan har använts redan på 1920-talet då det saknades läkemedel mot sjukdomen.

Kureras hudexpert: Därför ska du använda ögonkräm

Hud

Kanske tillhör du dem som sneglat på de små tuberna med ögonkräm och undrat vad de ska vara bra för? Många smörjer inte alls eller så använder man sin vanliga ansiktskräm även runt ögonen. Men det finns en poäng med att använda just ögonkräm, förklarar Kureras hudvårdsexpert Johanna Bjurström som tipsar om hur du applicerar på bästa sätt.