En kost rik på A-vitamin kan skydda mot viss hudcancer

Har du kanske undrat om det finns något annat du kan göra för att förhindra hudcancer än att smörja in dig med solskyddskräm? En ny studie tyder på ett ökat intag av livsmedel rika på A-vitamin kan hjälpa.

En studie som omfattade cirka 125 000 amerikaner fann att personer med det högsta intaget av A-vitamin minskade risken för skivepitelcancer med cirka 15 procent. De flesta av dem fick sitt A-vitamin genom kosten.

Finns i grönsaker och lever
Dessa fynd visar på ytterligare ett skäl för att äta en hälsosam kost med mycket frukt och grönt enligt forskarna som menar att A-vitamin från växtkällor är säkert för alla. Hälsosamma källor för A-vitamin är bland andra sötpotatis , cantaloupe, morötter, blackeyebönor, röd paprika, broccoli, spenat, mejeriprodukter, fisk och kött och då särskilt lever enligt US National Institute of Health (NIH).

Samlas i fettcellerna
A-vitamin är ett fettlösligt vitamin, viket betyder att den kan ansamlas i fettcellerna och vuxna bör inte ta mer än 10 000 internationella enheter av A-vitamin dagligen. För höga halter A-vitamin från kosttillskott och vissa animaliska livsmedel kan öka risken för benskörhet och höftfrakturer.

 

LÄS OCKSÅ: Kureras hudexpert: “Ät dig till ditt solskydd!”

Deltagarna rapporterade om sin kost
Skivepitelcancer är en vanlig typ av hudcancer. Så många som 11 procent av amerikanerna väntas drabbas under sin livstid, enligt forskarna. Det förekommer främst på hudområden som utsätts för mycket solljus, såsom ansikte och huvud. Studien inkluderade data från mer än 75 000 kvinnor i 50-årsåldern. Deltagarna gav information om sin genomsnittliga diet och i vilken omfattning de använde sig av tillskott.

LÄS OCKSÅ: “Så skyddar du huden från att åldras i förtid”

Störst effekt genom kosten
De med höga nivåer av A-vitamin tenderade att vara äldre, de tränade också mer och konsumerade även i mindre utsträckning alkohol eller koffein. Kvinnor med höga nivåer av A-vitamin var också mer benägna att använda hormonersättningsmedel.
Nästan 4 000 personer drabbades av skivepitelceller vid en uppföljning efter 25 år. Det genomsnittliga dagliga vitamin A-intaget var cirka 7 000 IE dagligen för den lägsta gruppen. Den högsta låg på över 21 000 IE dagligen, varav det mesta kom från kosten. Enligt forskarna innebar dock inte ett ökat intag i form av tillskott någon minskad risk.

LÄS OCKSÅ: Så skyddar du huden mot solen – med rätt näringsämnen

Särskilt skyddande för de i riskzonen
Vitaminet verkade vara ännu mer skyddande för de med många födelsemärken och de som haft en solbränna som resulterat i blåsor i barndomen eller tonåren. Trots att studien inte var utformad att bevisa orsak-och-verkan menar forskaren som lett studien att A-vitamin bidrar till att hålla hudceller friska, och att det kan vara skälet till att det kan koppas till en lägre risk för hudcancer. Men varnar samtidigt för att inte sluta med solskydd, för även om de som äter en hälsosam kost full av A-vitamin, behöver solskydd utomhus soliga dagar.

Av redaktionen

Källa: MedicalXpress


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Träningsexperten Alexandra Pizzoni och livsstilsrådgivaren Anja Forsnor Wärn

Så skaffar du nya vänner

Mental hälsa

Att ha vänner som man litar på är bland det bästa som finns! 13 procent av befolkningen har dock ingen nära vän som de kan prata med. Men det är aldrig försent att skaffa nya kompisar – här är några knep.

 

Psykologen Anna Bennich visar vägen bort från ensamheten

Mental hälsa

Ofrivillig ensamhet blir allt vanligare, det är inte bundet till någon särskild ålder eller samhällsgrupp – även om den äldre delen av befolkningen är överrepresenterad. Ensamhet kan drabba alla och kan komma som en följd av en skilsmässa, flytt eller sjukdom. Ensamhetens roll vid olika ohälsotillstånd och förtida död går heller inte längre att vifta bort. Kurera ställde några frågor till psykologen Anna Bennich som skrivit en bok i ämnet.

Kvinna som äter macka

Vilken ät-typ är du?

Kost

Genuint hungrig eller bara stressad och trött? Ibland äter vi av helt fel orsaker. Identifiera vilken typ av ätare du är och ta första steget till att ändra dina vanor.

Self-care : mat, stress, träning, självkänsla, återhämtning

Chia- och yoghurtswirl

Recept

En vardagslyxig frukost som sätter guldkant på morgonen. Förbered chiapudding, frukt och bär kvällen innan och varva i höga glas tillsammans med yoghurt och granola på morgonen. 

 

K2 kan förebygga hjärt-kärlsjukdomar

Forskning

K2 är mest känt som vitaminen som kan stärka skelett och vävnad, men ny forskning visar att K2 fyller en viktig funktion för blodets koagulation och för stärka kärlens väggar vilket i slutändan håller hjärt-kärlsjukdomar borta. Analyser har visat att det är vanligt med K2-brist på grund av att det är svårt att få i sig vitaminen i kosten. Det behövs nämligen stora mängder yoghurt, nötkött, mjölk, ost och ägg för att täcka behovet.  

Här får du gratis blodsockerkoll på världsdiabetsdagen

Hälsa

Diabetes är en av våra stora folksjukdomar. Sjukdomen ökar över hela världen, och om 20 år kommer antalet sjuka uppgå till uppskattningsvis 640 miljoner. I Sverige är över en halv miljon människor drabbade och de flesta har typ 2-diabetes. I dag är det världsdiabetesdagen och det uppmärksammas i Stockholm genom att du får ett gratis blodsockertest.

Susanne vill hjälpa fler upptäcka fördelarna med naturlig hudvård

Eko/miljö

Journalisten Susanne Hovenäs har i många år – bland annat som skönhetsredaktör på tidningen Hälsa – varit en av de drivande krafterna bakom trenden med naturlig skönhet och hudvård. Nu har hon tagit över ledningen inom NOC Sweden efter grundaren Henrik Olteng som gått vidare till andra uppdrag. Kurera växlade några ord Susanne om hur hon ser på utvecklingen för naturlig hudvård och skönhet.

Överträningssyndrom har nått vanliga motionärer

TRÄNING

Att elitidrottare pressar sig för hårt och kan drabbas av överträningssyndrom, OTS, det är vida känt. Men nu har OTS även nått elitmotionärerna. Symtomen är svårupptäckta eftersom de handlar om humörsvängningar, infektioner, dålig aptit och en oförklarlig trötthet.  Det finns bara ett sätt att komma ur situationen.

 

”Ketogen kost hjälpte mig bli fri från depression”

Mental hälsa

En ketogen diet har många fördelar enligt anhängarna, förutom att den underlättar att hålla vikten sägs den bidra till allmänt bättre välmående och större mental klarhet. Hanna Gillving är funktionsmedicinsk terapeut och kom nyligen ut med boken ”Keto-licious”, och för hennes del bidrog en omläggning till det hon kallar ketogen livsstil till att hon äntligen blev fri från mångåriga besvär med psykisk ohälsa.

Movemberutmaningen – inget barn ska behöva säga ”Hej då pappa”

Krönikan

Jag var sju år när vi fick telefonsamtalet från sjukhuset som sa att pappa hade ramlat ihop i hissen. Hans liv gick inte att rädda. Hjärtat hade gett upp. Att förlora en förälder var givetvis tufft, men idag har jag valt att se det som min största motivation. För jag har en dröm, jag har en vision: Inget barn ska behöva säga ”Hejdå pappa”, det skriver  Pierre Mörck i denna krönika där han vill inspirera till mer rörelse och uppmärksamma ohälsan bland män.

 

Hästar kan läsa av våra känslolägen – och lägger dem på minnet

Husdjur

Det finns fog för uttrycket att ha minne som en häst. Du som ägt eller tillbringat mycket tid med en häst har kanske upplevt att ni har en speciell kontakt. Kanske har du känt något som liknar vänskap eller att hästen är en del av familjen. Nu visar forskning att känslan troligen är ömsesidig. Hästar kan nämligen inte bara läsa av våra känslolägen – de lägger dem även på minnet.

Djagacida – ris och bönor från Kap verde

Recept

Detta recept på en enkel och väldigt god risrätt från Kap Verde kommer från boken vegetariska recept från hela världen hittar du i den gröna kokboken boken "Zeinas green kitchen" av den omtyckta matprofilen Zeina Mourtada som driver bloggen Zeinas kitchen..

Doftöverkänslighet – ett dolt handikapp

Allmänt

Trots att tre miljoner svenskar kan besväras av dofter är osäkerheten om behandling och vad omgivningen kan göra stor, det visar en ny undersökning. Missförstånden är många och var tredje person tror att det kan vara ett psykiskt sjukdomstillstånd. Med Parfymfria veckan hoppas initiativtagarna kunna slå hål på myterna kring sjukdomen och öka kunskapsnivån.

Nya rön inom svensk cancerforskning kan ge effektivare behandling

Forskning

Cirka 60 000 svenskar får varje år ett cancerbesked där tumören är av elakartad karaktär. Trots det går dödligheten i cancer ner, men sjukdomen skördar ändå tusentals liv varje år. Det forskas brett och på olika typer av mediciner för att bromsa och bota cancer. Vid Lunds universitet har man tittat på hur tumörceller kommunicerar med andra ställen i kroppen för att förstå hur spridningen går till. Det ger hopp om nya behandlingsformer.

 

Är mjölk hälsosamt eller helt onödigt?

Allmänt

Mat väcker alltid starka känslor. Om mjölk är nyttigt eller inte, det diskuteras ofta. En del går i starkt försvarsläge, medan andra ifrågasätter om mjölk är viktigt att dricka. När Kureras kostrådgivare, Cathrine Schück, gjorde ett inlägg på Facebook om varför hon rekommenderar en mjölkfri månad möttes hon av en storm av kritik, och frågade sig varför mjölk blivit ”en helig ko”.