En colafärgad dryck i glas med is

En läsk om dagen ökar risken för diabetes

Det räcker med att du får i dig 150 extra sockerbaserade kalorier per dag för att din risk att utveckla diabetes ska öka med en procent. Och dricker du artificiellt sötade drycker, som lightläsk, ökar risken ännu mer.
Det visar ny amerikansk forskning.

Det är forskare från tre amerikanska universitet som under det senaste årtiondet har undersökt samlad data från 175 länder gällande sockertillgängligheten och förekomsten av diabetes.

 

150 extra kalorier från socker räcker
Forskarna upptäckte att kalorier som kommer från socker, till exempel de kalorier som finns i läskedrycker, är mer benägna att orsaka diabetes typ 2 jämfört med samma kalorimängd från vilken annan källa som helst. Forskningen visar att det räcker med 150 extra sockerbaserade kalorier per person och dag för att öka risken för diabetes med hela en procent jämfört med andra kalorikällor, vilka bara ökade risken med 0,1 procent. 

Alla kalorier är inte likvärdiga – sockerkalorier värst
Det här är första gången som forskare har ifrågasatt teorin om att fetma orsakas av att äta för mycket av vilket livsmedel som helst, och att fetman i sin tur är det som orsakar diabetes.
Studien, som också ger det första storskaliga och populationsbaserade beviset för att inte alla kalorier är likvärdiga ur diabetes-risk-synpunkt, kommer inom kort att publiseras i den vetenskapliga tidningen the journal PLoS ONE.

"Socker spelar en framträdande roll"
Efter att ha tagit fetma i beräkning och likaså en lång lista av andra faktorer i beräkning fann forskarna att den allt större mängden socker i vår mat kunde sammankopplas med högre risk för diabetes, oberoende av faktorer som fetma.
– Det var ganska överraskande. Vi förminskade inte etydelsen av fetma, men dessa data tyder på att det på populationsnivå även finns ytterligare faktorer som bidrar till ökad diabetesrisk, förutom fetma och det totala kaloriintaget – och att socker verkar spela en framträdande roll, säger Doktor Sanjay Basu, en biträdande professor i medicin vid Stanford Prevention Research Centre och studiens huvudförfattare, till Daily Mail.

Hög diabetestakt
Socker visade sig inte bara vara direkt korrelerat till risk för diabetes utan man såg även att ju längre en befolkning utsattes för överskott av socker, desto högre var diabetestakten. Dessutom visade det sig att antalet insjuknade i diabetes sjönk i takt med att sockertillgängligheten sjönk, oberoende av förändringar gällande konsumtion av andra kalorier, fysisk aktivitet eller fetma.

 

Stöd till tidigare forskning
Resultaten bevisar inte att socker orsakar diabetes, poängterar dock Doktor Basu. Däremot ger de ett nytt och verkligt stöd för tidigare studier som visar att socker påverkar levern och bukspottskörteln på ett sätt som andra livsmedel, eller fetma, inte gör.

Lightläsk ökar risken ännu mer
Studien kommer bara några veckor efter att forskare upptäckt att lightläsk kan öka risken för diabetes med 60 procent.
I en studie med drygt 66 000 kvinnor fann forskarna att de som drack artificiellt sötade drycker löpte större risk att utveckla sjukdomen än de som drack läsk med vanligt socker.

Resultaten publiceras i American Journal of Clinical Nutrition.

Av Isabelle Hedander


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

sjukvårdspersonal tar feber på patient i örat

Du kan ha feber innan 38 grader

Hälsa

Känner du till vilken din normala temperatur är? Visste du att äldre personer kan ha en så låg normaltemperatur som 35 grader? Det betyder att du kan ha feber långt innan 38 grader, som i dag är gränsen för vad som anses som feber. Ewa Grodzinsky är biomedicinska analytiker och har skrivit en lärobok om feber. Hon tycker att vi behöver omvärdera begreppet feber.

kvinna sitter på huk

Sitta sig frisk – går det?

Hälsa

Att ha ett stillasittande jobb är förenligt med ohälsa på sikt – om man inte ser till att motverka effekterna med aktivitet. En studie av en afrikansk folkstams vanor gjorde att amerikanska forskare ansåg att vi skulle leva längre om vi tog efter deras rörelsemönster. Och det bara genom att göra dagliga övningar med enkla men effektiva knäböj.

Ung kvinnlig karaktär fångad i en pillerburk. Kapslar. Medicin. Missbruk.

”Psykiatrin behöver gå från piller till samtal”

Kurera debatt

Idag äter var sjätte svensk psykofarmaka av något slag och drygt var tionde svensk äter någon antidepressiv medicin – många av dem är unga. Samtidigt ökar självmorden kraftigt bland unga vuxna. Psykiatern och psykoterapeuten Johan Stiernstedt frågar sig om det här är en rimlig utveckling och menar att samtal har blivit psykiatrins stora bristvara.

Håll dig frisk med honungens Rolls Royce 

Naturlig hälsa

Det är inte bara Bamse som gillar honung, det gör även vi människor – under första kvartalet 2020 ökade svenskarnas efterfrågan på manukahonung, "honungens Roll Royce", med hela 700 procent jämfört med i fjol. Den exklusiva honungen är effektiv för att förebygga och motverka förkylning, influensa och halsinfektioner.

 

Förälder – så lär du ditt barn goda digitala vanor

Mental hälsa

Föräldrar har en avgörande roll för sina barns välbefinnande - och ett ansvar att skydda dem från faror och säkerställa att de inte utsätter andra för trakasserier eller mobbning. Här följer några tips och råd för hur du kan stötta ditt barn till ett positivt och hälsofrämjande användande av digitala medier.

sa-lindrar-du-solbrannan

Så lindrar du solbrännan

Hud

Vad händer egentligen med huden om vi bränner oss, finns det något ställe som är farligare att bränna sig på – och går det att lindra solbrännan på något naturligt sätt? Vi ställde några frågor till Kureras skönhetsexpert om solbränna.

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

rått kött

Fall av böldpest upptäckt i Kina

Övrigt

Just när bekymrade kinesiska forskare varnat för en annan potentiell pandemi orsakad av ett influensavirus hos grisar har en rapport om fall av böldpest kommit från inre Mongoliet. Böldpest är en bakterieinfektion som sprids från råttor och via loppor i form av bett, men också om man äter gnagare.

 

kvinna sprayar sina ben med myggmedel

Så gör du ditt egna giftfria myggmedel

Naturlig hälsa

Sommaren och värmen är här och bor man i Sverige innebär det också myggtider. Älskar du mygg och att bli myggbiten? Sluta då läs. Ogillar du däremot myggbett och även kemikalier – ja, då följer här några effektiva och naturliga sätt att slippa de irriterande små rackarna.

familj som äter

Diamantis Koukouvinos: Så kan du få ordning på din IBS

Hälsa

IBS beskrivs ofta i Sverige som ett funktionellt tarmbesvär som kan yttra sig olika från person till person. Symtomen är framförallt uppblåst mage efter en måltid, smärta och obehag, gaser, diarré eller förstoppning eller en kombination av de båda.– Det är inte svårt att få ordning på IBS om man vet hur man ska behandla, säger Diamantis Koukouvinos som är naprapat och naturläkare inom kinesisk medicin.

 

Män tränar löpning mer än kvinnor

Hälsa

 I Sverige tycker vi om att träna – drygt 70 procent tränar flera gånger i veckan. Men träningsformer  och skälen till att vi tränar skiljer sig åt mellan män och kvinnor. För män är det mest löpning och styrketräning som gäller, medan kvinnor gärna yogar.

 

Varför är det så lätt att bli sjuk när semestern kommer?

Hälsa

Äntligen semester, tänker du och har en lista av roliga saker att göra. Men så blir du trött och hängig de första dagarna på ledigheten. Kroppen vill bara vila och sedan kommer förkylningen som ett brev på posten. Det är inte ovanligt att bli sjuk när du är ledigt. Kurera frågade stresscoachen Karin Isberg varför det är så och vad man kan göra för att undvika att bli sjuk på sin semester?

Behandla svårläkta sår med manukahonung 

Hälsa

Den speciella manukahonungen som kommer från Nya Zeeland har både antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper. Den lämpar sig inte bara för invärtes bruk utan fungerar utmärkt som behandling vid svårläkta sår. Framförallt kan den vara en hjälp för anhöriga som vill hjälpa äldre personer med besvärliga bensår.

Vad händer när vi inte får kramas?

Forskning

Kerstin Uvnäs Moberg, professor i fysiologi, var först i världen att prata om hur och varför må-bra hormonet oxytocin påverkar vårt välbefinnande. Men nu när vi inte har kunnat kramas på ett tag, och även måste vara försiktiga en stund till – vad händer då med vårt välbefinnande? – Det är förödande för vår hälsa att vara isolerade. Oxytocin frisätts inte bara vid beröring utan även vid möten, det blir inte på samma sätt när vi pratar i telefon, säger Kerstin.

Nu slipper Jacob smärtan i magen

Hälsa

Jacob Löthman var elva år när han fick diagnosen Aspergers syndrom och ADHD. Medicinerna gav biverkningar – och ända sedan tonåren har han levt med magsmärta, gaser och svullnad. För knappt två år sedan hittade han kapslarna med mjölksyrabakterier och effekten kom omedelbart. Idag är i princip alla hans problem borta.