Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

En colafärgad dryck i glas med is

En läsk om dagen ökar risken för diabetes

Det räcker med att du får i dig 150 extra sockerbaserade kalorier per dag för att din risk att utveckla diabetes ska öka med en procent. Och dricker du artificiellt sötade drycker, som lightläsk, ökar risken ännu mer.
Det visar ny amerikansk forskning.

Det är forskare från tre amerikanska universitet som under det senaste årtiondet har undersökt samlad data från 175 länder gällande sockertillgängligheten och förekomsten av diabetes.

 

150 extra kalorier från socker räcker
Forskarna upptäckte att kalorier som kommer från socker, till exempel de kalorier som finns i läskedrycker, är mer benägna att orsaka diabetes typ 2 jämfört med samma kalorimängd från vilken annan källa som helst. Forskningen visar att det räcker med 150 extra sockerbaserade kalorier per person och dag för att öka risken för diabetes med hela en procent jämfört med andra kalorikällor, vilka bara ökade risken med 0,1 procent. 

Alla kalorier är inte likvärdiga – sockerkalorier värst
Det här är första gången som forskare har ifrågasatt teorin om att fetma orsakas av att äta för mycket av vilket livsmedel som helst, och att fetman i sin tur är det som orsakar diabetes.
Studien, som också ger det första storskaliga och populationsbaserade beviset för att inte alla kalorier är likvärdiga ur diabetes-risk-synpunkt, kommer inom kort att publiseras i den vetenskapliga tidningen the journal PLoS ONE.

"Socker spelar en framträdande roll"
Efter att ha tagit fetma i beräkning och likaså en lång lista av andra faktorer i beräkning fann forskarna att den allt större mängden socker i vår mat kunde sammankopplas med högre risk för diabetes, oberoende av faktorer som fetma.
– Det var ganska överraskande. Vi förminskade inte etydelsen av fetma, men dessa data tyder på att det på populationsnivå även finns ytterligare faktorer som bidrar till ökad diabetesrisk, förutom fetma och det totala kaloriintaget – och att socker verkar spela en framträdande roll, säger Doktor Sanjay Basu, en biträdande professor i medicin vid Stanford Prevention Research Centre och studiens huvudförfattare, till Daily Mail.

Hög diabetestakt
Socker visade sig inte bara vara direkt korrelerat till risk för diabetes utan man såg även att ju längre en befolkning utsattes för överskott av socker, desto högre var diabetestakten. Dessutom visade det sig att antalet insjuknade i diabetes sjönk i takt med att sockertillgängligheten sjönk, oberoende av förändringar gällande konsumtion av andra kalorier, fysisk aktivitet eller fetma.

 

Stöd till tidigare forskning
Resultaten bevisar inte att socker orsakar diabetes, poängterar dock Doktor Basu. Däremot ger de ett nytt och verkligt stöd för tidigare studier som visar att socker påverkar levern och bukspottskörteln på ett sätt som andra livsmedel, eller fetma, inte gör.

Lightläsk ökar risken ännu mer
Studien kommer bara några veckor efter att forskare upptäckt att lightläsk kan öka risken för diabetes med 60 procent.
I en studie med drygt 66 000 kvinnor fann forskarna att de som drack artificiellt sötade drycker löpte större risk att utveckla sjukdomen än de som drack läsk med vanligt socker.

Resultaten publiceras i American Journal of Clinical Nutrition.

Av Isabelle Hedander


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Sex olika balsam som Kureras skönhetspanel har testat

Skönhetspanelen testar: Balsam

Kurera testar

Ge ditt torra och spröda hår en dos kärlek i form av ett återfuktande och glansgivande balsam. Men vilket är bäst – och vilket passar för just ditt hår? Kureras skönhetspanel har testat några naturliga balsam och valt ut en favorit.

 

kvinna badar bastu

Bastubad – en riktig dunderkur för hälsan

Hälsa

Mitt i vintern badar vi extra mycket bastu för att det värmer skönt. Fortsätt med det! Bastubad är inte bara en härlig upplevelse, det kan minska risken för demens, stroke och hjärt-kärlsjukdomar. Regelbundet bastubadande verkar även kunna minska ångest, lindra värk och kan förbättra sömnen.

kvinna på vinterväg sträcker ut armarna

I dag är det kramens dag – lär dig kramas digitalt

Hälsa

Det har snart gått ett år sedan vi uppmanades att hålla social distans för att inte smitta varandra med coronavirus. Baksidan av allt det bra som avstånd mellan varandra medför så saknar nog de allra flesta att kramas. Men du kanske inte visste att musik eller en film som associeras med glädje kan aktivera samma centrum i hjärnan som en verklig kram – så lär dig kramas digitalt.

En tallrik med rött kött och sallad

Svenskt antibiotikafotavtryck är fortsatt stort

Eko/miljö

Antibiotikafotavtrycket är ett begrepp som beskriver den mängd antibiotika som används för att föda upp djur som så småningom blir vår mat. En ny rapport visar att Sverige har mer antibiotika på tallriken än i vår egen djuruppfödning – vilket innebär ett betydande avtryck.

trött mamma häller upp kaffe

10 vanliga tecken på järnbrist

Kost

Sex av tio kvinnor lider av trötthet och många har känt sig trötta under ett år eller mer. En långtidströtthet som de upplever påverkar vardagen. Trötthet kan bero på många saker, men för de kvinnor som är i fertil ålder och känner sig trötta finns en tydlig koppling till järnbrist. Här är tio vanliga tecken på järnbrist.

 

Tre kvinnor med olika etnicitet står bredvid varandra

DNA-test för smartare hudvård?

Hud

Du kan göra det för att optimera din träning eller för att ta reda på mer om din tarmflora – men även för att få skräddarsydd hudvård. Flera företag erbjuder nu DNA-test som utlovar kunskap om hudens genetiska förutsättningar. Är det här framtidens hudvård?

 

Milkshake med saffran, fikon och lime

Chia-milkshake med saffran, pistage och lime

Recept

Saffran kvar efter julhelgerna, men ingen inspiration till vad du ska göra med den? Det här är en god och nästintill rå "milkshake" som passar perfekt som en läskande och exotisk dessert eller som mellanmål. Saffransmaken bryts av med fräsch lime, mynta och söt vanilj!

tofu på skärbräda

5 nyttigheter med tofu

Hälsa

Att välja bort kött eller att minska sin köttkonsumtion blir allt vanligare – och Sverige ligger i framkant. Vegetarisk är trendigt och anledningarna till att fler väljer växtproteiner beror på flera olika saker. Tofu är gjort på soja. Här får du fem nyttiga skäl att äta tofu – och ett recept på rotfrukter och tofu i ugn.

kvinna tittar på mobilen på natten

Var fjärde svensk sover dåligt

Hälsa

Att sova bra är en av de viktiga hörnstenarna för att må bra, både psykiskt som fysiskt. En nyligen gjord Sifo-undersökning visar att en av fyra svenskar sover dåligt. Och många gör ingenting åt sina problem, trots att man via mindfulness och en del tillskott skulle kunna sova bättre.

Vetenksapsjournalisten Henrik Enbart

Henrik Ennart: ”Den enklaste maten är den mest hälsosamma”

Kost

Den allra enklaste maten är också den mest hälsosamma – som gör både våra tarmbakterier och oss själva lyckliga. Och den visar sig komma från en liten region, tillika blå zon, söder om Rom! Henrik Ennart, aktuell med boken ”Happy food green”, berättar om den ursprungliga medelhavskosten, som äts av de som lever längst.

 

Råkostsallad med syrade morötter

Recept

Vad sägs om en probiotisk dundersallad som gör susen för mag-tarmkanalen? Här är en god - och nyttig - råkostsallad, signerad kost- och hälsocoachen Tina Haldorsson aktuell med kokboken "Läkande dundermat".

Sockerfria ballerinakakor

Så lyckas du med sockerfri bakning

Kost

Anna Winér är ägare av ett populärt Instagram-konto där hon delar med sig av frestande recept på veganska sötsaker och bakverk, som alla är fria från både vitt socker och gluten. Nu släpper hon en bok med sina 20 bästa recept och vi vill veta: hur lyckas man med den här sortens bakning?

 

Kakan kärleksmums mot svart botten

Sockerfria kärleksmums med superkrafter

Recept

På ytan må den se ut som en vanlig kärleksmums (och vem älskar inte det?) – men med kvarg och zucchini bland ingredienserna bidrar den med helt andra saker än en traditionell kaka. Exempelvis stabiliserar den blodsockret. Kanske precis det vi behöver efter jul- och nyårshelgernas alla förlustelser.