En naturlig näringsboost | Kurera.se
näringscocktail

En energicocktail av naturliga näringsämnen

En naturlig näringsboost

Regulat Pro minskar oxidativ stress och stärker immunförsvaret. Dessutom motverkar det kronisk inflammation och ökar energinivån i cellerna. Inte illa för en flaska frukt och grönt.

Enzymer är särskilda proteiner som reglerar de kemiska processerna i kroppen. Det innebär att alla organ och vävnader är beroende av enzymer för att fungera. Enzymer är också en förutsättning för att kroppen ska kunna tillgodogöra sig näring.
– Hur bra kroppens enzymsystem fungerar är avgörande för både energiomsättningen och ämnesomsättningen, säger forskaren Magnus Nylander, som i många år studerat näringsintagets betydelse för hälsa och prestation.

 

Ett stöd för enzymerna
Enzymer produceras av kroppen själv. Men för att enzymerna ska fungera optimalt behövs hjälpämnen som vitaminer, mineraler och spårämnen. De måste vi få i oss genom kosten.
– Enzymer är stora molekyler som måste brytas ner innan kroppen kan ta upp dem. Bortsett från matsmältningsenzymer som verkar direkt i magen kan vi alltså inte ”äta” enzymer. Däremot kan man stödja kroppens egen enzymproduktion genom ett optimalt näringsintag, förklarar Magnus Nylander.

Magnus Nylander

Magnus Nylander är medicine doktor, tandläkare och näringsforskare. Han har doktorerat vid Karolinska institutet och arbetat i professor Karl Folkers vitaminforskningsgrupp vid Texas University.

Koncentrerad näring
Regulat Pro är ett tyskt kosttillskott som görs av ekologiska frukter, grönsaker, kryddor och nötter. Tillskottet tas fram genom en jäsningsprocess som heter kaskad-fermentering, där man tillsätter mjölksyrabakterier i flera steg under tolv veckor. Fermenteringen gör att näringen koncentreras och blir lätt för kroppen att ta upp. Näringen stödjer kroppens enzymproduktion, vilket kan vara en förklaring till de goda och många hälsoeffekter som Regulat Pro har visat sig ha.

Antioxidanteffekt skyddar kärlen
Forskningen om Regulat Pro är småskalig, men välgjord. Den har bland annat visat hur tillskottet minskar kroppens nivåer av oxidativ stress, genom att öka kroppens produktion av ämnet glutation. Man tror också att ”antioxidanteffekten” skyddar hjärta och kärl. I laboratoriestudier har man sett att Regulat Pro förhindrar LDL-kolesterol från att härskna (peroxidera). Det är viktigt eftersom inflammatoriska kärlsjukdomar kan orsakas av att just peroxiderat LDL-kolesterol fastnar på kärlväggarna.

 

Mindre sjukdom, mer energi
Många tillsynes friska människor har idag en kroniskt lätt förhöjd inflammationsgrad i kroppen, berättar Magnus Nylander. Det är ingen sjukdom, men precis som förhöjd oxidativ stress ökar det risken för sjukdomar på lång sikt. De vetenskapliga försöken på Regulat Pro har visat att det sänker kroppens kroniska inflammationsgrad och dessutom ökar tillskottet kapaciteten hos immunförsvarets ”mördarceller” (NK-celler). Mördarcellernas uppgift i kroppen är att eliminera virusinfekterade och sjukligt förändrade celler, som tumörceller.
Dessutom har man visat att Regulat Pro ökar cellernas energinivå. I ett försök såg man att mängden energi i cellerna (den intracellulära ATP-nivån) ökade med 54 procent efter tre månaders användning av Regulat. Försökspersonerna upplevde också att de hade fått ökad ”livsenergi”.

”Fungerar som katalysator”
Osteopaten och naturläkaren Peter Mattsson berättar att han rekommenderar Regulat Pro till många av sina patienter.
– Kanske verkar det konstigt att rekommendera samma tillskott mot vitt skilda besvär, säger Peter Mattsson, men Regulat Pro får kroppen att ta upp andra tillskott bättre. Den fungerar därför som en katalysator för andra behandlingar.
– Är man sjuk finns det dessutom ofta en obalans i mag- och tarmkanalen, säger Peter. Det hjälper Regulat till att justera.

Av Maja Sönnerbo


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Så får du ett naturligt lyft med ansiktsgympa

Skönhet

Många rusar till kliniker vid åsynen av första bästa rynka men att åldras är en naturlig del av livet som ger oss karaktär och lyfter fram vår personlighet. Men det är inget brott att vilja vara till sin fördel även när kråksparkarna ger sig till känna. Så varför inte testa ansiktsgympa – det naturliga ansiktslyftet.

 

Byron Katie: “Tankarna är orsaken till vårt lidande”

Mental hälsa

Hon har länge varit en av de stora stjärnorna inom personlig utveckling. Och lyskraften är fortfarande stark, nyligen drog den numera 76-åriga självhjälpsgurun fulla hus när hon besökte Stockholm där hon gav en föreläsning och workshop i sin metod. Kurera fick möjlighet att ställa några till Byron Katie – kvinnan bakom The Work.

Kvinna som solar på stranden

Kureras hudexpert: “Ät dig till ditt solskydd!”

Hud

Med bra nivåer av näringsämnen som betakaroten, lykopen, D-vitamin och omega-3 i kroppen får vi också ett bättre solskydd. Ett solskydd som kommer inifrån hjälper till viss del kroppen att skydda sig mot solens strålar så att vi inte bränner oss berättar Kureras hudexpert Johanna Bjurström som här tipsar om bästa näringen för sommarhuden.

 

Studie: Styrketräning kan hjälpa vid klimakteriebesvär

Forskning

Styrketräning två till tre gånger i veckan kan bidra till att minska klimakteriebesvär, enligt en färsk svensk studie. Studien är den första någonsin som studerar sambandet mellan styrketräning och besvär som vallningar och svettningar hos kvinnor i klimakteriet och resultaten var goda – besvären minskade med hela 44 procent.

Svensk bok om mat för diabetiker internationellt prisad

Kost

Den svenska kokboken "Låt bönor förändra ditt liv" skriven av bland andra Patrik Olsson som driver bloggen Smarta diabetiker, vann nyligen utmärkelsen årets specialkokbok i en prestigefull internationell tävling. Att lägga till bönor i kosten har gjort under för Patrik som med böckerna vill dela med sig av sina upptäckter.

Havtornsspray hjälper torra ögon

Naturlig hälsa

Extrakt från havtorn kan lindra torra, grusiga och kliande ögon – det vet vi. Men hittills har extraktet tagit omvägen via matsmältningen för att ge effekt. I en ny studie har försökspersoner fått prova spray baserad på havtornsolja direkt på ögonlocken. "Torrheten och tröttheten i ögonen minskade signifikant", säger Petra Larmo, forskaren som ledde studien.

 

Karin Björkegren Jones uppmaning till politikerna: “Lyssna på kvinnorna”

Politik

2017 gav regeringen ett uppdrag att kartlägga så kallad alternativ- eller komplementär medicin – KAM. I mars i år kom ett utlåtande med flera förslag på förändringar. Medlemmar i utredningen har även i olika debattartiklar gått ut och begärt att åldersgränsen för att bli behandlad ska höjas samt att omfattningen av den så kallade kvacksalverilagen utökas. Kritiska röster vill att man går ännu längre och helt förbjuder all vård som inte är vetenskapligt beprövat och många fruktar nu att möjligheten att välja vårdform kommer inskränkas ytterligare. En av dem är Karin Björkegren Jones som bland annat har goda erfarenheter av att bli behandlad på den numera stängda Vidarkliniken.

Nu sover Kent gott om natten

Hälsa

Kent Hernsell har alltid sovit oroligt. Redan som liten pojke gick han i sömnen, pratade för sig själv och flyttade runt grejer. Efter en orolig natt kände han sig aldrig utvilad på morgonen. Sedan han börjat äta ett tillskott med rogivande och stressreducerande örter och aminosyran GABA når han äntligen djupsömnen – och vaknar utvilad.

Det här visste du inte om ärtor

Kost

Förutom att vara goda, har ärtor många hälsoegenskaper. Bland annat har de en viktiga roll för aptitkontrollen, de har även ett högt  proteininnehåll. Visste du förresten att ärtan inte är en grönsak?

“På liv och död – hur du hittar styrka när livet stormar”

Krönikan

Hur kan man hitta styrkan mitt i allt när livet bjuder på rejäl uppförsbacke kantat med orimliga utmaningar,? Och vad händer om man själv mitt i stormen blir sjuk, och tappar fotfästet? Om det skriver Tanja Dyredand, coach och yogalärare i denna krönika där hon berättar om sin tuffa start på sommaren och delar med sig av stärkande och dyrköpta tips. 

Hållbart odlad fisk för en hållbar framtid

Naturlig hälsa

Många vilda fiskbestånd är hårt utnyttjade, och ska vi fortsätta att äta fisk som idag krävs det ännu större satsningar på odlad fisk. Det har ett danskt företag tagit fasta på med sin hållbara odling av regnbågsöring. Av fiskspillet tillverkar de sedan högkvalitativa kosttillskott, under varumärket Nordbo, i form av omega-3 och kollagen.

 

stråväska på stranden med hatt och solglasögon

7 måsten för sommarnecessären

Hud

Äntligen sommar! Men med sol och lata dagar följer också otrevligheter som fästingar, skrubbsår och solsveda. Här är skönhetsexperten Johanna Bjurströms bästa tips på produkter att packa ner i sommarnecessären.

Korianderdoftande grönkålspesto

Recept

En härlig variant på pesto får du med detta recept, istället för basilika har man använt färsk koriander, de klassiska pinjenötterna mixas med ljuvliga cashewnötter. Och som kronan på verket – näringstätt grönkålspulver.

Pollen ger naturlig hjälp mot svettningar och vallningar

Hälsa

Nästan en miljon svenska kvinnor, 880 00 för att vara exakt, befinner sig varje dag i övergångsåldern. Ungefär en av tio behöver hjälp av östrogenbaserade läkemedel. För övriga finns en väldokumenterad möjlighet att bli av med svettningar, vallningar och sömnbesvär – genom en helt naturlig pollenbehandling.

 

Därför ska du dricka benbuljong

Kost

Hört talas om benbuljong? Ordet har florerat några år nu och omtalats som någonting vidunderligt nyttigt. Men är det verkligen det? I så fall varför? Och vad tusan är egentligen benbuljong? Kurera frågade fyra kost- och näringsnördar om saken. Här är deras svar.