Stressad patient och läkare

Otrevlig attityd kan ge dig sämre vård

Är du eller en anhörig oförskämd mot läkaren kan detta leda till sämre vård.
Det har i alla fall forskare i USA och Israel kommit fram till i en studie i Pediatrics, rapporterar Dagens Medicin.

Många tror nog att personal inom vården lätt skakar av sig otrevliga kommentarer från till exempel stressade patienter eller deras anhöriga. Enligt forskarna bakom en ny studie kan det dock vara mer komplext än så.
I studien konstateras det nämligen att oförskämdheter från en patients anhörig påverkade både prestation och vård till det sämre. Forskarna menar att resultaten stärker fynden från en tidigare studie där forskare kunde se att otrevliga kommentarer från en kollega eller en överordnad påverkade vården negativt.

 Läs också: Bjudmåltider påverkar vilken medicin läkare väljer att skriva ut

 

Simulerade akutsituationer inom neonatalvård
I den aktuella studien simulerade 39 intensivvårdsteam i neonatalvården i Israel olika scenarion där de behandlade medicinska träningsdockor i akutsituationer som svår andnöd eller chock på grund av allvarlig blod- eller vätskeförlust, skriver Dagens Medicin.
Teamen randomiserades till att få oförskämda kommentarer, som saknade koppling till vården, från en skådespelerska som spelade bebisdockans mamma, eller till att jobba ostört utan sådan påverkan.
Två personer, som inte visste vilka team som hade blivit utsatta för otrevliga kommentarer och inte, fick sedan bedöma teamens prestationer med hjälp av ett frågeformulär.

 Läs också: Läkare i expertgrupper hos myndighet dolde arvoden från läkemedelsföretag

Personal som smädats presterade sämre på alla plan
Resultaten visade att de team som hade fått höra oförskämdheter presterade sämre än team som inte hade fått det. De teamen fick sämre resultat vad gällde samtliga elva av de mått som ingick i studien. Bland de måtten ingick bland annat diagnostisk träffsäkerhet, utbyte av information, kommunikation och planering av behandling, rapporterar Dagens Medicin.

Datorspel vägde upp för de otrevliga beteendena
Forskarna noterade dock att team som, innan de utsattes för oförskämdheter, fick spela ett datorspel med fokus på beteendeförändring presterade på samma nivå som de team som inte utsatts för otrevligheter.
Utifrån detta drar forskarna slutsatsen att insatser som syftar till att lära vårdpersonal undvika kognitiv distraktion kan vara av värde, skriver tidningen.

Av Redaktionen

Referens: Arieh Riskin med flera. Rudeness and Medical Team Performance. Pediatrics, publicerad online 10 januari 2017. Doi: 10.1542/peds.2016-2305

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Med en doft av oundvikligt uppror och villkorslös kärlek

Skönhet

Livet ska vara stort, vackert och dofta gott, det tycks tidigt ha varit viktiga aspekter av tillvaron för operasångaren Rickard Söderberg. Det och att värna allt levande, han bestämde sig redan som barn för att han inte ville äta något som hade föräldrar. Nu är han aktuell med den egna doften ”Marsha” – givetvis vegansk och i mesta möjliga mån ekologisk.

Sverige brinner – hur släcka oro och stress?

Krönikan

Sverige står i lågor. I skrivande stund härjar 83 bränder i terräng och många har flytt från sina hem. Inte bara personer som är direkt i de elddrabbade områdena påverkas, många känner oro och stress, och känsla av otillräcklighet. Vissa kanske till och med känner skam för att man inte kan göra något, eller för att man själv har det bra. Tanja Dyredand, stesscoach och yogalärare ger i denna krönika tips på hur du kan hantera oro och stress under kris. 

mind 2018 hjarnans genvagar

Mind 2018: Din hjärnas genvägar

Mental hälsa

Vår hjärna är väldigt listigt konstruerad, den har många knep att spara tid och energi i sitt arbete med att göra världen begriplig för oss. Dessa kallas kognitiva bias och anävnds för att bland annat skapa trygghet men de kan också skapa oro och det helt i onödan berättar stresscoachen Karin Isberg,

kvinna hos läkaren bild på bakterier

Bakterier kan ligga bakom endometrios

Forskning

Bakterier och endotoxiner kan ligga bakom kvinnosjukdomen endometrios enligt ny forskning. Detta genom att de orsakar inflammation och vissa läkemedel som i dagsläget används för att behandla sjukdomen kan istället bidra till att förvärra problemet.

mat slängs

Nationellt program för minskat matsvinn

Politik

Matsvinn är ett stort problem, det påverkar både miljön och innebär stora ekonomiska förluster för både individ och samhälle. Nu har Livsmedelsverket på regeringens uppdrag tagit fram handlingsplanen "Fler gör mer" för minskat matsvinn i landet.

Så fick Kjell normalt blodtryck utan mediciner

Hälsa

Kjell Anthelenius körde på i ett högt tempo – och både blodtryck och kolesterolvärdet sköt i höjden. Han bestämde sig för att sätta sin hälsa först och lägga om sin livsstil. Nu är hans värden normala igen, tack vare regelbunden träning, meditation, mer vegetarisk mat och ett tillskott med lagrad vitlök.

kvinna oroar sig mind 2018

Mind 2018: Orons viktiga funktion

Mental hälsa

Oro hjälper oss att förbereda oss för svårigheter och att kunna fatta bra och genomtänkta beslut. Att inte oroa sig kan göra att man är oförberedd på att handskas med problem menar stresscoachen Karin Isberg som dock skiljer på konstruktiv oro och oro som livsinställning.yoga i tantolunden yogaläraren anna gordh humlesjö

Anna ordnar yoga i parken för en god sak

Trendspaning

Att yoga utomhus sommartid är en växaande rörelse, i parker landet runt samlas människor för att yoga under bar himmel. Ofta är det gratis och ibland kan man ges möjlighet att bidra med en slant till en viktig sak, som i Tantolunden i Stockholm där det anordnas yoga med humanitärt fokus för femte året i rad.

bonsallad

Krispig grön bönsallad

Recept

Det bästa med skördetider är att det är så enkelt och går så snabbt att laga mat och få till goda och näringsrika måltider. Gå på marknader och botanisera bland nyskördade grönsaker. Detta recept från Nilla's Kitchen innehåller förvällda bondbönor, brytbönor och sockerärtor.

övrrviktig kvinna tränar på gym

Försämrad fettnedbrytning kan ligga bakom fetma

Vikt

Vad som gör att vissa kan hålla sig smala till synes utan ansträngning medan andra går upp i vikt bara de tittar på en bakelse, det är en fråga som gäckat mänskligheten länge. Svenska forskare har nu kommit med en möjlig förklaring och det är att övervikten i vissa fall kan förklaras med en sämre förmåga att omsätta fett.

hund i gräns och simmar

Tio bästa tipsen för en hundvänlig semester

Övrigt

78 procent av alla hundägarna tar med sig hunden på semestern något både hund och människa kan ha glädje av. Miljöombyte, tid med familjen och roliga lekar står högt på önskelistan för den fyrbenta vännen. Här följer några tips på hur du gör din semester mer hundvänlig.

skylt varnar för fästingar

“Fästingburna sjukdomen borrelia är en dold epidemi”

Krönikan

Varje sommar får tusentals svenskar fästingbett och blir infekterade av de sjukdomar dessa  kryp sprider.  När hon själv drabbades svårt blev Cornelia Södergren tvungen att ta reda på så mycket hon kunde om fästingburna sjukdomar, deras förlopp och hur hon skulle skydda sig i fortsättningen. Ett arbete som resulterade i boken ”Borreliafenomenet – Den dolda epidemin”, som kommer ut senare i sommar.

Friskare hår – en kick för självkänslan

Hud

Håret är ett viktigt och känsligt kapitel för många. Teresa hade tjockt, välmående hårsvall – ett hår att vara stolt över. När hon plötsligt började tappa stora tussar hår i höstas blev hon riktigt orolig. Hade hon drabbats av någon allvarlig sjukdom?